ANNONS

Mormor Britas Tekakor och Heja Sverige

Ska ni se fotbollen?

Här pågår förberedelserna för fullt, jag ska sätta igång och baka bröd och så ska jag också baka en kaka till efterrätt. Kl 09.30 drar matchen igång och jag kan inte annat än hålla stenhårda tummar för att dessa otroligt duktiga tjejer går vidare i denna kvartsfinal. Jag har en bra känsla (även om den kan vara lite fel ibland 😅). Jag tänkte baka Mormor Britas Tekakor, kakan får du recept på efter jag bakat den. Här nedan får du recept på Mormor Britas tekakor, så goda och fluffiga och alltid en strykande åtgång. Det är min vän Terece mormors recept som jag fått, så tacksam för det.

Mormor Britas Tekakor, ca 30 st

Gröt:

5 dl havregryn 8 dl vatten 2 tsk salt

Häll ned i gröten:

8 dl kall mjölk 1 1/2 dl sirap 150 g smör

Blanda i:

50 g jäst 2 liter mjöl 1/2 liter rågsikt 

Gör såhär:

1) Börja med att koka gröten. Blanda i alla ingredienser och koka i 3 minuter.

2) Stäng av plattan men låt kastrullen vara kvar på plattan. Ha i smöret först och låt det smälta ned helt i gröten. Ta av från plattan och häll sedan i sirap och mjölk. Blanda runt tills att är utblandat.

3) Smula i jästen i en bunke. Kolla att grötblandningen har en temp på max 37 grader. Häll grötblandningen över jästen och lös upp. Häll i mjölet, lite i taget. Degen kommer att vara riktigt lös men allt är i sin ordning.

4) Häll ut rejält med mjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda runt den lite. Ta sedan ur 30 bitar ut degen och forma tekakor och lägg dessa på bakplåtpappersklädd plåt. Ha mjöl på händerna så är det lätt att jobba med degen.

5) Nagga och låt jäsa i ca 30 min. Grädda sedan ca 10-15 min i mitten av ugnen på 225 grader. De ska få fin färg. Ät och njut dom gärna varma, dom är dock supergoda även om de inte är varma. Perfekta att frysa in, gör gärna det så fort som möjligt efter att de gräddats, då håller de sig som färska när du tinar dem sen.

För glutenfritt: Använd glutenfri mjölmix istället för vanligt mjöl och tillsätt 1 1/2 msk fiberhusk i degen. Använd glutenfria havregryn. Tänk på att mängden mjöl kan variera en del, men degen ska vara väldigt kladdig vid glutenfri bakning för att få fluffiga tekakor.

För laktosfritt: Använd laktosfritt smör och mjölk.

För mjölkfritt: Använd plantbaserad mjölk och mjölkfritt smör.

Här riktigt gamla bilder på mig och Milo när vi hejade på Sverige i fotbolls EM. Året var 2016 och Milo var 7 år. En framtand som saknades, så gullig så jag svimmar. 🇸🇪🥹💙💛 Sverige slutade på en femteplats i det EM:et.

Här nedan bjuder jag på flera goda recept på TEKAKOR:

Gudomligt goda tekakor (<klicka för recept)

Blixt-Tekakor (<klicka för recept)

Norska Tekakor (<klicka för recept)

Saftigaste Tekakorna med havregryn (<klicka för recept)

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

218
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Img 0957.jpg

Nästa inlägg

Saftig röda vinbärskaka

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x