Godaste Pinsa Bianco med burrata, basilika och honung

Är jag sist på bollen?

Igår äntligen fick jag prova att äta Pinsa för första gången. Jag säger bara oj oj oj, det var verkligen hur gott som helst det, förstår inte att det tagit sådan tid innan vi testat. Pinsa är en blandning av pizza och focaccia, alltså en mycket fluffigare botten som blir alldeles frasig och härlig när den gräddas. Hela familjen tyckte det var supergott. Jag gjorde lite olika varianter till oss eftersom vi alla gillar olika, det är det som är så bra när man gör pinsa, alla kan välja det dem vill ha uppepå. Magiskt god Pinsa får man om man väljer min topping, haha…. Men tänkte tipsa om toppingen vi använde på alla 3 pinsor igår.

Missa inte min kategori där jag har massor med goda hemlagade pizzor (<klicka) m.m.

Här är den just klar, hade på min favorit burrata bla och det blev verkligen som en enda dröm alltihopa! Är du sen på bollen som mig och inte provat än så gör det!

Missa inte dessa goda varianter av olika pizza vi gjort, här är några riktigt populära! Klicka på länkarna nedan för att komma till recept:


Godaste minipizzorna

Pizzabullar med Västerbottensoströra och salami

Supergoda minipizzor med köttfärsröra

Tacopizza

Magiskt god smördegspizza

Denna gången köpte vi färdiga pinsabottnar, men det finns ju busenkla recept på pinsabotten att göra själv, jag kommer bjuda på ett recept längre ned som jag hittade och som jag tror är riktigt bra.

Pinsa Bianco med burrata, basilika och honung

1 färdig pinsa

3/4 dl creme fraiche

1 dl riven parmesan

1 msk honung

1 burrata (av god kvalitet, jag tycker Zetas, den svarta är bäst)

Pinjenötter

Färsk basilika

Flingsalt

Gör såhär:

1) Bred på creme fraiche på pinsabotten. Riv på parmesan och ringla ca 1/2 msk honung på. Skjuts in i ugnen på 250 grader varmluft i ca 10 min. (Det står 5-7 min på förpackningen men jag tyckte inte det räckte.

2) Fördela ut burrata över pinsan medan den är varm, på med basilikablad och pinjenötter. Ringla över 1/2 msk honung över allt. Strö på lite flingsalt uppepå.

Vill du göra egen pinsabotten, hittade receptet på Arla, så testa. Det är lite meckigt och tar tid. Men jag tror att det kan vara värt det, i alla fall lite då och då.

Pinsadeg, 4 st

25 jäst

4 dl kallt vatten

7-8 dl vetemjöl special eller tipo 00

1 1/2 dl rismjöl

1 tsk salt

3 msk olivolja

Gör såhär:

1) Smula ned jästen i en bunke, rör ned vattnet tills jästen löst sig helt.

2) Blanda ned mjöl, rismjöl, salt och 1 msk olivolja. Rör till en jämn deg utan att knåda för mycket.

3) Låt vila övertäckt i 30 min, arbeta sedan degen någon minut och låt vila ytterligare 30 minuter. Upprepa samma process 2 gånger till. Täck bunke. Med plastfolie och låt degen jäsa i 8-10 timmar i kylen.

4) Dela degen i 4 bitar och forma till bullar med spänd degyta genom att dra degbullens sidor ner och in mot mitten under degen.

5) Lägg degbullarna på en plåt som är smord med olivolja. Pensla degen med olivolja. Täck med plastfolie och låt jäsa 3 tim i rumstemperatur.

Utbakning:

1) Värm ugnen till 250° med en plåt mitt i ugnen.

2) Baka ut ovala, inte allt för tunna bottnar på bakplåtspapper. Kavla inte utan dra och tryck ut degen med händerna. Ringla lite olivolja över degen under utbakningen.

3) Toppa med det du vill ha på din pinsa och dra pappret över till den varma plåten i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Tonys Pinsatopping:

Tomatsås från Hafi, den slår precis allt i pizzasåsväg, den är mer krämig än rinnande och ger sååå god smak. Bra att ha hemma också när man blir sugen på hemlagad pizza. Tipsar också om att ha i det istället för tomatpure i mat. Ger så god smak. Googlade och hittade det HÄR (klicka).

Hade också på denna salami, kan verkligen tipsa om den också. En arg liten rackare som jag brukar kalla den. Men inte för arg utan alldeles lagom. Jag talar såklart om att den har lite hetta i sig. Den är väldigt smakrik och passar så bra på pizza. Testa även att ha den i grytor, ger lite hetta och smak. Så gott! Testa t ex att ha denna i min Fläskfilégryta (<klicka) eller i min kycklinggryta med soltorkade tomater (<klicka), parmesan och massa gott.

Sedan hade jag på strimlad skinka och massa ost.

Milos pizza hade allt utom salamin. Han brukar gilla salami men igår blev det en vanlig Pizza Margherita för han.

En lite halvbra bild på hur Milos pinsa såg ut när den var klar. Den blev väldigt god då jag smakade den också. Pinsa får verkligen toppbetyg av mig.

Detta vin blev det till. Valpolicella ripasso Luigi Righetti, det passade helt ok. Tror dock det passade bättre till Tonys pizza som var lite mer mustig än vad min var. Annars ett gott vin, plus att de går att köpa i mindre flaskor också.

Ja där fick du ett litet helgtips av mig, hoppas du ska känna dig lite inspirerad att dra till med lite Pinsa i helgen kanske.

Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

• GRATÄNGER

• SMÅKAKOR

• KÖTTRÄTTER

• PASTARÄTTER

• MJUKA KAKOR 

• MIDDAGSTIPS

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

136
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
8 months ago

Pinsa är verkligen inte något magiskt ojojoj-halleluja-moment. Det är helt ok och funkar ibland som en nödlösning då man inte hunnit kalljäsa egen pizzadeg, men inte mer än så.

niiinis
niiinis
Reply to  Anna
8 months ago

Alla tycker olika, många är vi som tycker det smakar halleluja moment. Trist för dig att du inte får samma upplevelse, hoppas du hittar något som ger dig den känslan. 😉

Yvette Sjöström
Yvette Sjöström
8 months ago

Jag gillar hösten! Känns lite trist att smula ner hösten i en bunke faktiskt 😁

Img 3230.jpg

Nästa inlägg

Småplock och snittar till Fredagsmyset

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x