Supergoda chokladrutor med vaniljfyllning

Häromdagen bakade jag ytterligare en magisk kaka. Alltså, att baka i långpanna är bara fööööör bra. Det blir mycket och sen är det så smidigt på något sätt.

IMG_6578

Det är en härlig cheesecakeaktig röra i mitten av kakan som är sååå god. Å så allt det chokladiga runt, jo men det är nästan för mycket. 🙂

IMG_6581
IMG_6585

RECEPT ca 24 st:

250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Fyllning:

2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

Florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.

Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm. Platta till det lite.

Fyllning:

Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet.

Grädda i mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker.

Följa mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Hallonrutor med cheesecake fyllning

Galet god kanelkaka

Blåbärskaka med havrecrumble

Citronkaka i långpanna

1138
Subscribe
Notify of
guest

87 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika larsson
Monika larsson
7 years ago

Hej!
Denna kaka och den med kola, låter så goda. Men för dem som inte gillar cream cheese, finns det ngt annat som man kan byta mot. Dum fråga kanske, men…
Cream cheese kanske inte ens smakar ngt?

niinis
niinis
Reply to  Monika larsson
7 years ago

Alltså cream cheese är ju faktiskt rätt smaklöst som du säger. Men byt ut mot cream fraiche om du vill.

Åsa t
Åsa t
7 years ago

Heej. En fråga om matlagning mitt i baket jag har snöat in totalt på My Kitchen Rules på 7an (äääälskar master chef Australien men har redan sett denna säsong så då var jag tvungen att hitta något annat) men men i alla fall. … Där har de gjort någon form av ostpaj med typ parmaskinka som pajdeg i muffinsform. Tror att de blandade ägg, ricotta å ost som fyllning. Några tankar kring hur detta kan göras? Funderar på att ha det som förrätt med ruccola,lite olja å rostade pinjenötter, kanske ugnsrostade tomater också. Kram

Susse
Susse
7 years ago

Cream cheese är det typ philadelfia ost?

niinis
niinis
Reply to  Susse
7 years ago

Yes box!

Linda
Linda
7 years ago

Låter gott, synd att Pinterest inte funkar..

Rebecca
Rebecca
7 years ago

Åh smarriga! Vad skulle du rekommendera för mjölsort om man vill göra dessa glutenfria? (Mandel, kokos, ris? ) tack på förhand

niinis
niinis
Reply to  Rebecca
7 years ago

Jag skulle nog dela på rismjöl och mjölmix faktiskt. 🙂

Susanne
Susanne
7 years ago

Åh vad gott det ser ut!
Detta får bli fredagsmyset!

Camilla andersson
Camilla andersson
7 years ago

Smälter man smöret blir det ju en kladdig deg istället för skulder
Det måste väl ändå vara rumsvarmt smör?
Jag gjorde enligt receptet men blev inte bra

niinis
niinis
Reply to  Camilla andersson
7 years ago

Jag smälte och det blev hur bra som helst. Kanske mäter vi mjölet olika? Testa att ha i mer mjöl om det blir så igen.

Anne-len
Anne-len
7 years ago

otroligt god kaka 🙂

Em
Em
7 years ago

Funkr den å frysa?

trackback
7 years ago

[…] i förväg och även testa lite nya recept. Hittade ett recept på chokladrutor med vaniljfyllning här som jag testade att baka igår. Sååååå himla goda!! Kommer garanterat baka dom igen, […]

Åsa
Åsa
7 years ago

Det här låter som en riktig höjdare!!

Karin
Karin
7 years ago

Sorry jag är korkad ..Men du skriver ta de en 1/3 av smulet och täck formen med.. Men de andra 2/3 då?
Eller står det nånstans?

niinis
niinis
Reply to  Karin
7 years ago

Plattas i botten.

ingmarie
ingmarie
7 years ago

GÅR DESSA ATT FRYSA?

niinis
niinis
Reply to  ingmarie
7 years ago

Går jättebra!

Semra
Semra
7 years ago

Hej, hur många grader kör du kakan på? Ser väldigt gott ut, måste testas.

niinis
niinis
Reply to  Semra
7 years ago

200 grader, det står också i receptet. 🙂

Anette
Anette
6 years ago

Herre Gud så goda

niinis
niinis
Reply to  Anette
6 years ago
Annette
Annette
6 years ago

Tror min långpanna var för stor.Och creme cheese smeten blev väldigt tunn ja jag vispade kanske den för mycket.God smak på kakan som blev lite platt,mums!

Gunillla
6 years ago

Hej
Ser jättegod ut, men det står på Pinterest att den är glutenfri

Birgitta H
Birgitta H
5 years ago

Det står att 1/3 av smulet ska vara till botten och 2/3 smulas ovanpå, stämmer det? Bottnen blev så platt. Nu står den iofs i ugnen 😉

P
P
5 years ago

Hej!

Kan man utesluta/ersätta äggen i fyllningen?

Tack!

niinis
niinis
Reply to  P
5 years ago

Byt ut de mot banan, 1/2 banan per ägg.

P
P
Reply to  niinis
5 years ago

Tusen tack för din återkoppling!

Ake
Ake
5 years ago

Vad kan vara gott till kakan?

Christina Strand
Christina Strand
5 years ago

Verkar ju supergott , detta skall jag prova.

Emelie
Emelie
5 years ago

Blev väldigt god, enkelt recept att följa. Jag har en dotter med mjölkproteinallergi så gjorde egen cashew cream cheese i fyllningen och der blev kanon! Tusen tack för bra recept, barnen älskade kakan 🙂

Jeanette
Jeanette
Reply to  Emelie
5 years ago

Hur gör du den egna cashew Cream cheesen? Är också allergisk mot mjökproteinet…

Vänligen Jeanette

niinis
niinis
Reply to  Jeanette
5 years ago

Oj, ingen aning. Googla på det så hittar du säkert receptet.

Anneli Rask
Anneli Rask
5 years ago

Låter gott ska försöka göra en sådan

Kristina
Kristina
5 years ago

Goda och lätta att baka.

niinis
niinis
Reply to  Kristina
5 years ago

Vad roligt att du gillade!

Marie
Marie
5 years ago

Den måste jag göra ett försök med

niinis
niinis
Reply to  Marie
5 years ago

Gör det, såå gott!

Emma Helgesson
Emma Helgesson
5 years ago

Gjorde denna i julas men bytte ut kakaon mot saffran. Det blev sååååå himla gott! Idag blir det original enligt ditt recept! ❤️

Linda
Linda
4 years ago

Hej!
Det här inlägget är ju flera år gammalt, så du kanske aldrig läser denna kommentar.
Men jag vill bara tacka dig (även om det kanske inte är ditt eget recept, så hamnade jag av en slump på din blogg & upptäckte en massa goda saker! Tack för det! >3 ) och just denna ”chokladsmul”kaka är så himla god, men tyvärr fruktansvärt onyttig & beroendeframkallande! 😀

Den är ju relativt enkel, snabb (att göra) & billig långpannekaka, med tanke på mängden man får. Perfekt! 🙂
Speciellt om man köper t ex Willys eget märke Garants färskost på 300 gram, som kostar 50% mindre & ger 100 gram, jämfört 200 g Philadephiaost, som givetvis är det allra dyraste märket.
Såg igår att det numera finns både 200, 300 & 500 gram Philadephiaost; 500 gram kostade nästan exakt 50 kr! 🙁
Och TYVÄRR TVINGAS jag att köpa just Philadelphia i vanliga fall, åtminstone till smörgåspålägg.

Och endast pga att jag har både ett väldigt bra luktsinne OCH är en sk ”supersmakare” till 100% = kinkig & petig som en 2-åring med hur ALL mat ska/måste lukta, smaka & vara i konsistensen, för att passa in i MINA smakpreferenser/kriterier! 🙂
Och du kan inte lura dina smaklökar på tungan (antalet avgör nämligen om du är en supersmakare över huvud taget & om du är 25, 50, 75 eller 100%.)

Detta har jag kämpat med hela livet, då jag inte KAN äta el dricka beska/bittra saker & inte heller sånt som smakar ”järn”. Jag HAR alltid smakat på allting & gång på gång under årens lopp tvingat i mig en bit av något som får mig att spy…

För hela mitt liv har jag fått höra att jag bara är petig, kinkig & barnslig när det gäller maten, men nu skiter jag i vad andra anser, för JAG vet att det beror på mitt extrema luktsinne + att jag är en 100% supersmakare!

Så många livsmedel går bort; som bl a (blodigt/rött) nötkött, inälvsmat & allt supernyttigt som linser, nästan alla bönsorter (gillar vita, dock ej tomatsåsen, svarta & kidney). Spyr av gula ärtor & kikärtor, vars smak INTE går att dölja i falafel el vegetariska ”burgare” & lika illa med mörkgröna bladgrönsaker som broccoli & (bryssel)kål, blomkål osv.

Även allt med sötningsmedel i går bort, delvis pga en 100% supersmakare sällan gillar (alltför) söta saker/smak & för mig smakar ALLA typer av sötningsmedel både beskt & så äckligt sötsliskigt att jag blir illamående & kräks upp allt. OM något skulle klara sig ner i magsäcken så får jag istället smärta & magknip av sötningsmedel.

Jag kan inte heller dricka t ex alkohol; inte ens cider & en enda sorts alkoläsk, inte något vin eller öl & sprit så klarar jag bara av att svepa ett iskallt litet shotglas vodka (så dyr som möjligt, för ju dyrare & kallare, desto mindre smak).
Men måste ändå genast dricka & äta något direkt efteråt, för att få bort smaken. Jag håller t o m omedvetet andan för att slippa den vidriga vodkalukten! Vem påstod att vodka är lukt-& smaklös?!! Idiot!

Inte heller kaffe (men älskar doften av nymalt & nybryggt kaffe & det är nog det enda jag har saknat sedan jag flyttade hemifrån), nästan alla tesorter el äta mörk choklad (förutom ”After 8” då) eller beska/bittra frukter som grapefrukt.

Min lillasyster & mamma är båda 50% supersmakare, då min syster t ex gillar pomelo (en sorts mild grapefrukt), broccoli & mörk choklad.
Men hon gillar inte öl/alkohol & hennes ”kaffe” innehåller till sist mer mjölk, socker & t o m sockrat chokladpulver (typ O’boy) än just kaffe! 😀

Min mamma är tvärtom! Hon dricker kaffe varenda dag, älskar broccoli, har druckit både öl, vin & sprit hela sitt vuxna liv utan problem, men döör ju nästan ifall hon tvingas smaka på den SÖTA gråaktiga läsken grape tonic (& där är JAG den enda i min familj som älskar just grape tonic!)

T o m jag klarar av & gillar chokladen ”After Eight” , den känns inte besk, men om mamma tycker att chokladen ser det minsta ”mörk” ut, då vägrar hon ens smaka för mörk choklad är såå himla vidrigt! 😀

Så det är liite underligt att jag alltid gillat grape tonic, för en supersmakare gillar inte sött i första hand, utan (generellt sett) hellre väljer något salt. Jag har mycket större saltbehov än min syster & min mamma.

Men denna chokladsmulkaka har dock blivit sommarens ”craving” (får en ny varje sommar, oftast pga uttorkning, så vanligtvis är det någon frukt el dryck) för mig, trots den söta smaken. 🙂

Kakan är så enkel att göra, även om jag undrar vad jag gjorde för fel 1:a gången? Den cheesecake-liknande fyllningen räckte inte på långa vägar, hade behövt minst 1/3, om inte dubbelt så mycket till, och jag hade inte mer färskost el ngt liknande hemma.

Ändå följde jag receptet till punkt & pricka & för en gångs skull råkade jag även ha en ugnsform med just de måtten som anges i receptet.

Så jag fick improvisera mitt i allt kaos, när jag redan hade hunnit hälla i all fyllning & såg att det inte ens räckte för att täcka hela botten.
Så jag rörde ihop en vaniljkräm av Snabbmarsán med 50/50 grädde & mjölk, som var det enda jag hade hemma hemma, förutom ägg (varken orkade el hann göra min egen vaniljsås/kräm som jag annars alltid gör, då jag inte gillar köpta).

Inte varm/kall Marsán heller, men den går iaf att äta i nödfall, uppiffad med grädde & äkta vaniljsocker/pulver. Så den krämen spädde jag även ut med lite mer grädde & tillsatte även 1 extra ägg så fyllningen skulle bli stabil.

Det smakade bra, men nu ska jag göra kakan för 3:e gången & denna gång blir det helt enligt receptet, förutom att jag kommer att dubbla mängden fyllning!
Det borde göra susen, för jag vill ju ha just den cheesecake-aktiga smaken på fyllningen, som jag älskar i fryst/no bake cheesecake.

Så jag hoppas att Garants färskost smakar väldigt likt Philadephiaost, för detta är 1:a gången jag vågar byta märke. För osten var så jävla dyr & jag behöver ju 600 gram; vilket jag anser blir för dyrt bara för att det är just Philadephiaost!

Återigen, stort tack för en härlig & inspirerande matblogg med recept som alla verkar vara goda! Jag går nog upp i vikt nu! 🙂

Sel
Sel
Reply to  Linda
4 years ago

Wow denna kommentar alltså

Sara
Sara
4 years ago

Bakade den under helgen. Den var väldigt god och krämig❤️❤️

niinis
niinis
Reply to  Sara
4 years ago

Härligt att du gillade!

Sofie
Sofie
4 years ago

Gillar alla dina recept man blir ju så sugen på att baka! Kan man dela receptet på mitten och baka i springform istället?

Anita
Anita
4 years ago

Hur gör man denna glutenfri på bästa sätt?

niinis
niinis
Reply to  Anita
4 years ago

Jag skulle byta ut mjölet rakt av mot glutenfri mjölmix.

niinis
niinis
Reply to  Anita
4 years ago

Se ovan!

Kerstin Axelsson
Kerstin Axelsson
4 years ago

Helt underbar kaka Den kommer jag garanterat göra igen. Tack för dina goda recept. Testar massor från dig, även mat o bröd. Har varit kanon alltihop. För att inte tala om falsk lövbiff….blev succé

Annika
Annika
4 years ago

Gissar att den går bra att frysa.

niinis
niinis
Reply to  Annika
4 years ago

Går jättebra!

Helena Josefsson
Helena Josefsson
4 years ago

Allt låter jättegott

niinis
niinis
Reply to  Helena Josefsson
4 years ago

Härligt att höra! ❤️

Susanne
Susanne
4 years ago

Cream cheese.. är det Philadelphia ost du menar då?

niinis
niinis
Reply to  Susanne
4 years ago

Ja precis!

Lena Strand
Lena Strand
4 years ago

Hej, har bakat dessa ljuvliga chockladrutor och dom ska bjudas till kaffet på julafton med en klick vispad grädde.
Blir nog en succé efter all julmat.
Naturligtvis har både jag och mannen provsmakat…superdupergoda!
Med vänlig hälsning,
Lena Strand i Göteborg

Dejsan
Dejsan
4 years ago

Jag är sugen på nåt gott och hittade den här, ska prova att göra den såhär i mellandagarna. Blir nog en återkommande kaka för min del, speciellt som man kan frysa in den också.

Åsa
Åsa
4 years ago

Botten ska den vara “hel” eller smular man den så det är deg lite här och där? Är det alltså 1/3 till botten och 2/3 på toppen( eller menade du tvärt om?)

niinis
niinis
Reply to  Åsa
4 years ago

Det ska också vara smulat så du fördelar det bara på botten, 1/3 av smulet ska vara till botten, resten till överdelen.

Gina
Gina
4 years ago

Wow den måste jag bara prova.
Tack för receptet

niinis
niinis
Reply to  Gina
4 years ago

Kul!

Ann Armerö
Ann Armerö
4 years ago

Jag är värdelös på bakning men tänkte den här klarar jag nog av
Men inte. Vad gör jag för fel
Helt platt
Skulle kunna skicka en bild så ni får nåt att skratta åt

niinis
niinis
Reply to  Ann Armerö
4 years ago

Nääää vad synd, vi vill inte skratta åt dig. Jag vill att du ska lyckas. Testa en mindre form, packa inte smulet så hårt. Testa igen! ❤️

Lina Klockar
Lina Klockar
4 years ago

Lät jättegott?

niiinis
niiinis
Reply to  Lina Klockar
4 years ago

👍🏼

Cecilia
Cecilia
4 years ago

Gjorde 1,5 sats.. Blev helt misslyckats. Blev helt platt… 😫

niiinis
niiinis
Reply to  Cecilia
4 years ago

Vad trist, hur stor ugnsform hade du?

Angelica
Angelica
4 years ago

Fick inte till nåt ”smul”, ska man verkligen smälta smöret? Kanske är bättre att använda rumsvarmt som man brukar till annan smuldeg? Men gudars goda blev de hur som även om de inte blev speciellt snygga.

niiinis
niiinis
Reply to  Angelica
4 years ago

Jag smälter alltid smöret. Men det kan vara ditt mjöl, beror alltid på kvalitet och ålder. Ibland behövs det mer. Nästa gång testar du att ha i mer så du får ett smul. 👍🏼 Kul att det var gott i alla fall. 🥰

Lena
Lena
4 years ago

Hej Går det att byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl?

niiinis
niiinis
Reply to  Lena
4 years ago

Går fint!

Bodil
Bodil
4 years ago

Går de att frysa?

niiinis
niiinis
Reply to  Bodil
4 years ago

Går jättebra! 👍🏼

Inger skulis
Inger skulis
4 years ago

Varför blir den så smulig?

niiinis
niiinis
Reply to  Inger skulis
4 years ago

Den ska bli smulig.

Ullis
Ullis
3 years ago

Blev inte smuligt. Och de 2/3 smulet räckte inte till. Blev öar i nån ful omelett. Ändå bytte jag från form ens angivna mått till mindre när jag såg vart det var på väg.. Njaaa..

niiinis
niiinis
Reply to  Ullis
3 years ago

Då har du förmodligen haft alldeles för mycket av smulet i den nedre delen ändå. Mjölkvalitet gör också sitt, låt säga att du har ett lite äldre mjöl eller kanske att det är av sämre kvalitet så kan det ställa till det. Du säger att det inte blev smuligt, det låter som du hade behövt haft lite mer mjöl. Just pga sorten på ditt mjöl, det räckte inte till det som står angivet så du skulle ha haft i lite mer mjöl när du märkte att det inte blev smuligt.

Linda Berg Hedback
Linda Berg Hedback
2 years ago

Går det att byta ut socker mot typ sötströ?

niiinis
niiinis
Reply to  Linda Berg Hedback
2 years ago

Absolut! 👍🏼

AK
AK
2 years ago

Oj vad spännande, den här måste jag prova baka. 🙂

rose-marie
rose-marie
4 months ago

Hej. Jag har för lite cream chees hemma kan ja dryga ut med cream fraich
eller något,, har 200g philadelpha

Niiinis Kitchenlife
Reply to  rose-marie
4 months ago

Det är samma sak så det går bra.

Carina Bengtsson
Carina Bengtsson
3 months ago

Det här kan vara den godaste kakan jag smakat! Godast är den dagen efter, direkt från kylen😋😋

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Carina Bengtsson
3 months ago

Härligt! 😍

Nästa inlägg

WELLNESS EVENT

87
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x