TÀnkte jag skulle starta denna Valborg med att ge dig kanske det bÀsta receptet pÄ himmelskt goda vitlöksbröd du kan baka till ikvÀll. Detta bröd slÄss familjen om hÀr hemma sÄ ett tips Àr att göra mÄnga, farligt goda!
Du kan vÀlja att lÀgga fyllningen mer i mitten sÄ brödet fÄr resa sig runt om, dÄ blir det lite mer fluffigt.
Missa inte mina mest populÀra recept (<klicka)
VITLĂKS-FLATBREAD, 4 STORA
Kika gĂ€rna pĂ„ mina brödrecept som finns pĂ„ sidan HĂR (<klicka)
25 g jÀst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk olivolja
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
75 g Àkta rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor
2 tsk havssalt (till topping)
1 msk hackad persilja (jag anvÀnde fryst)
Gör sÄhÀr:
1) Jag anvÀnde torrjÀst, dÄ Àr det 6 g som gÀller. 25 g för vanlig jÀst och 6 g för torrjÀst. AnvÀnder du torrjÀst sÄ blandar du den med mjölet men fortsÀtter receptet som vanligt, du kan vÀrma vattnet lite varmare dÄ torrjÀst tÄl varmare vatten (upp till 45 grader). Gillar ocksÄ att detta brukar ge en hÀrlig jÀsning. AnvÀnder du vanlig jÀst sÄ smular du ned den i en bunke. VÀrm vattnet till 37 grader och hÀll över jÀsten och rör om tills jÀsten lösts upp.
2) HÀll i honung, olivolja och salt. Rör om tills det ocksÄ lösts upp.
3) HÀll i mjölet (med torrjÀsten om du anvÀnder det), lite i taget tills du har en smidig deg. Mjölet kan vara av olika kvalitet, det spelar ocksÄ roll om mjölet Àr fÀrskt och hur hÄrt packat det Àr. Degen ska bli smidig och precis slÀppa kanterna i bunken, dÄ Àr den klar.
4) LÄt degen jÀsa minst 30 minuter, gÀrna 45.
5) SÀtt ugnen pÄ 225 grader. StÀll in plÄten i ugnen sÄ den blir riktigt varm. VÀnd upp degen pÄ mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlÄng kaka, tÀnk dig en rektangel. Blanda smör, pressad vitlök, havssalt och persilja. Bred pÄ en bred strÀng pÄ varje av detta vitlökssmör. Du kan ha pÄ rikligt.
6) Ta bakplĂ„tspapper och placera ut 2 pĂ„ varje och skjuts in i ugnen pĂ„ den varma plĂ„ten. GrĂ€dda i ca 15 minuter eller tills brödet fĂ„tt fin gyllene fĂ€rg. Ăt till soppa eller nĂ„gon annan favoritrĂ€tt, det Ă€r gott bara som det Ă€r, sĂ„Ă„Ă„ gott verkligen!
HÀr nedan finner du andra smarriga recept med vitlök.
VÀrldens godaste vitlökssÄs // Vitlökssmörsgratinerade kotletter // Vitlök och skinkostfyllda potatisar // Krossade potatisar med vitlök
Gillar du receptet blir jag jÀtteglad om du klickar i det lilla hjÀrtat till höger under bilden.
Följ mig gÀrna hÀr:
Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HĂR
Kram Nina
Hej. Dina Vitlöks-flatbread ser sÄ goda ut sÄ jag vill försöka att baka dem. Men 6 gram torrjÀst, det blir svÄrt att vÀga upp pÄ min gamla Àrvda hushÄllsvÄg. Jag mÄste anvÀnda mÄttsatsen. Kan du ange volymen i milliliter (ml) för 6g torrjÀst ?
Oj, det kan jag nog inte ens. Men vet du, det Ă€r liksom inte hela vĂ€rlden om det blir lite mer eller lite mindre. En hel pĂ„se torrjĂ€st brukar vara 14 g sĂ„ ungefĂ€r hĂ€lften av den kan du anvĂ€nda. âșïž
Jag tror att en halv pÄse Àr 2 tsk. Om jag minns rÀtt. Testa och se hur mycket du fÄr kvar.
Men sĂ„Ă„ goda och lĂ€tta att göra. Ett snabbt svar pĂ„ makens âVad ska vi hitta för gott att Ă€ta i kvĂ€ll?â
Jaaa! Enkelt Ă€r bĂ€st! đ„°
LÄter vÀldigt gott. Vad skulle du vÀlja som ersÀttning för att fÄ brödet glutenfritt?
Skulle byta ut mjöl mot glutenfri mjölmix, sen tillsĂ€tta 2 msk fiberhusk. đ„°
Funkar de o frysa bröden?
GÄr jÀttebra!
Helt galet gott đ SvĂ„rt att bara ta ett bröd đ
Haha! Jag veeeeet, sĂ„Ă„ gott Ă€r det! đ„°
Underbart ska baka dom pÄ lördag till gÀsterna
â€ïžđ
Har du provat att grÀdda bröden i en pizzaugn?
Jaaa! Bli toppen! đ
Hej! Hur lĂ„ngt kan jag förbereda dessa? đ
Baka ut dem helt, frys in, tina och sedan pĂ„ med vitlökssmöret. đ