ANNONS
Integritet på Tailsweep

Vitlöksbrödet som får gästerna att baxna – MISSA INTE!

/

Valborgsmässoafton

Ikväll tänds eldar som ska fira in sommaren. Egentligen en Tysk tradition från början där historien säger att man firade Valborg till minne av helgonet Sankta Walburgis. Enligt tysk tradition var natten mellan den sista april och förste maj ett tillfälle för häxsabbat, då häxor red på kvastar eller getter för att möta djävulen. Under Walpurgisnatten tände man därför eldar och förde oväsen genom rop och skrik för att mota bort häxorna. I Sverige kom den tyska högtiden under medeltiden. De tyska sederna smälte samman med de svenska utsläppen av boskap för sommarbete, då eldar användes för att mota bort rovdjur.

Det var lite om traditionen Valborg. I Sverige idag handlar det om att fira våren och slutet på vintern. En tradition som kanske handlar om att träffa nära och kära och äta lite god mat. En stor fest för studenter också i valda delar av Sverige.

Tänkte jag skulle starta denna Valborg med att ge dig kanske det bästa receptet på himmelskt goda vitlöksbröd du kan baka till ikväll. Detta bröd slåss familjen om här hemma så ett tips är att göra många, farligt goda!

VITLÖKS-FLATBREAD, 4 STORA

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk olivolja
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
75 g äkta rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor

2 tsk havssalt (till topping)
1 msk hackad persilja (jag använde fryst)

Gör såhär: 

1) Jag använde torrjäst, då är det 6 g som gäller. 25 g för vanlig jäst och 6 g för torrjäst.

Använder du torrjäst så blandar du den med mjölet men fortsätter receptet som vanligt, du kan värma vattnet lite varmare då torrjäst tål varmare vatten (upp till 45 grader). Gillar också att detta brukar ge en härlig jäsning. Använder du vanlig jäst så smular du ned den i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2) Häll i honung, olivolja och salt. Rör om tills det också lösts upp.

3) Häll i mjölet (med torrjästen om du använder det), lite i taget tills du har en smidig deg. Mjölet kan vara av olika kvalitet, det spelar också roll om mjölet är färskt och hur hårt packat det är. Degen ska bli smidig och precis släppa kanterna i bunken, då är den klar.

4) Låt degen jäsa minst 30 minuter, gärna 45.

5) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten i ugnen så den blir riktigt varm. Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, tänk dig en rektangel. Blanda smör, pressad vitlök, havssalt och persilja. Bred på en bred sträng på varje av detta vitlökssmör. Du kan ha på rikligt.

6) Ta bakplåtspapper och placera ut 2 på varje och skjuts in i ugnen på den varma plåten. Grädda i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin gyllene färg. Ät till soppa eller någon annan favoriträtt, det är gott bara som det är, sååå gott verkligen!

Här nedan finner du andra smarriga recept med vitlök.

Världens godaste vitlökssås // Vitlökssmörsgratinerade kotletter // Vitlök och skinkostfyllda potatisar // Krossade potatisar med vitlök

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00