Innehåller annonslänkar
I vår familj älskar vi smörgåstårta! 🧡 Det är något med kombinationen av krämiga fyllningar, mjukt bröd och den där festliga känslan som gör att det alltid blir succé. Perfekt till kalas, buffé, studentmottagning, midsommar, födelsedagar – eller bara när man vill lyxa till det lite extra. Fyllningen är ju det som gör själva smörgåstårtan till vad den är, det är fyllningen som sätter smaken så att säga. Så häng med här när du får 10 otroligt goda fyllningar till alla smörgåstårtor denna sommar.

Och vet du vad? Du måste testa att baka ditt eget bröd till smörgåstårtan! Jag har flera favoriter som passar sååå bra:
– Polarkakor – mjuka, runda och lätt att stapla
– Grötkakor – saftiga och smakrika, helt perfekta till lager-på-lager
– Hembakad hönökaka – perfekt när man vill ha en lite sötare grund
Länkarna tar dig direkt till recepten på bloggen. ✨

Smörgåstårta i glas (<klicka för recept)
10 fyllningar till smörgåstårtor
Nu ska du få 10 olika fyllningar till smörgåstårta, både klassiska och lite nytänkande. Perfekt om du vill göra en riktigt god smörgåstårta!
🥪 1. Tonfiskröra med rödlök och crème fraîche
Krämig tonfiskröra med finhackad rödlök, dill, lite dijonsenap och crème fraîche. Fräscht och salt…en favorit hos många!
(Recept: 1 burk tonfisk i vatten, 1 dl crème fraîche, 1 tsk dijonsenap, 2 msk finhackad rödlök, salt & peppar)
🥒 2. Skagenröra deluxe
Räkor, majonnäs, crème fraîche, citron, dill, lite riven pepparrot och finhackad rödlök. Gör den extra lyxig med hackat ägg och stenbitsrom.
(Recept: 200 g räkor, ½ dl majonnäs, ½ dl crème fraîche, 2 tsk citronsaft, 1 msk hackad rödlök, dill, 2 tsk honung, salt & peppar, ev. 1 tsk pepparrot)
🐓 3. Kycklingröra med curry och mango chutney
En klassiker! Strimlad grillad kyckling blandas med majonnäs, crème fraîche, curry, mango chutney och lite purjolök.
(Recept: 2 dl strimlad grillad kyckling, ½ dl majonnäs, ½ dl crème fraîche, 1 tsk curry, 1 msk mango chutney, purjolök, salt & peppar)

Godaste sommarsmörgåstårtan (<klicka för recept)
🧀 4. Ost- och skinkröra med bostongurka
Hackad rökt skinka, riven ost, lite dijonsenap, bostongurka, crème fraîche och majonnäs. Barnens favorit varje gång!
(Recept: 1,5 dl strimlad skinka, 1 dl riven ost, ½ dl crème fraîche, 2 msk bostongurka, 1 msk majonnäs, 1 tsk senap, salt & peppar)
🥬 5. Vegetarisk röra med avokado och feta
Mosa avokado och blanda med smulad fetaost, crème fraîche, lite vitlök, citron och finhackad paprika.
(Recept: 1 avokado, 75 g fetaost, ½ dl crème fraîche, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk citron, 2 msk finhackad paprika, salt & peppar)
🐟 6. Laxröra med pepparrot
Gravad lax i småbitar blandas med färskost, crème fraîche, pepparrot, citron och gräslök.
(Recept: 100 g gravad lax, 2 msk färskost, 2 msk crème fraîche, 1 tsk riven pepparrot, 1 tsk citron, 1 tsk honung, gräslök)

Matjessilltårta (<klicka för recept)
🥓 7. Baconröra med soltorkad tomat
Stekt, knaperstekt bacon, hackad soltorkad tomat, färskost, lite svartpeppar och gräddfil.
(Recept: 4 baconskivor, 3 soltorkade tomater, ½ dl färskost, 2 msk gräddfil, svartpeppar)
🥚 8. Ägg- och kaviarröra
Perfekt till ett mellanskikt! Hackade kokta ägg, majonnäs, crème fraîche, dill och mild kaviar.
(Recept: 3 kokta ägg, 1 msk kaviar, 1 msk majonnäs, 2 msk crème fraîche, dill)
🍗 9. Rostbiffsröra med smörgåsgurka
Strimlad rostbiff, hackad smörgåsgurka, pepparrot, lite senap och crème fraîche.
(Recept: 100 g rostbiff, 2 msk smörgåsgurka, 1 tsk pepparrot, 1 tsk dijonsenap, 2 msk crème fraîche, salt & peppar)
🧅 10. Västerbottenkräm med rödlök och örter
Riven Västerbottensost, färskost, crème fraîche, hackad rödlök, persilja och lite vitlök.
(Recept: 1 dl riven Västerbottensost, 2 msk färskost, 2 msk crème fraîche, 1 msk rödlök, ½ vitlöksklyfta, persilja)

Smörgåsrulltårta (<klicka för recept)
Så här kan du tänka med mängder:
• 1 fyllning = 1 lager
• 2 fyllningar = 2 lager = perfekt till ca 6–8 personer
• 3 fyllningar = 3 lager = ca 10–12 personer (eller fler om det finns mycket annat på buffén)
🍞 Brödguide till lagren:
• Rund tårta: 3 rundlar (t.ex. polarkakor eller grötkakor) per tårta
• Rektangulär tårta: ca 6–8 skivor per lager (beroende på storlek)
Exempel:
Vill du göra en smörgåstårta för 8 personer med två lager, då behöver du t.ex.
– 3 rundlar bröd (polarkaka eller grötkaka)
– 2 av fyllningarna ovan (dubbel sats om du vill ha riktigt tjocka lager)
– Topping + garnering efter smak

🧁 Tårtspackel till smörgåstårta:
1. Crème fraîche + majonnäs (standardbas)
Den vanligaste och mest älskade basen!
Recept: 2 dl crème fraîche + 1 dl majonnäs → Ger en lagom krämig, mild smak. Lätt att bre ut och passar alla fyllningar.
2. Färskost + crème fraîche (lite fastare och syrligare)
Perfekt om du vill ha lite mer stadga och fräsch smak.
Recept: 200 g naturell färskost + 1 dl crème fraîche → Håller formen bra, särskilt om tårtan ska stå ett tag.
3. Färskost + gräddfil + citron (frisk och lätt)
Lite friskare och tunnare, perfekt till fisk/räkor.
Recept: 200 g färskost + 1 dl gräddfil + 1 tsk citron → Jättegott till skagentårtor eller laxfyllningar.
4. Majonnäs + yoghurt (kalorisnålare och mild)
En lite lättare variant som ändå är god och krämig.
Recept: 1 dl majonnäs + 1,5 dl grekisk yoghurt → Bra för barnkalas eller om man vill ha det lite “fräschare”.
Tips för bästa spacklingen:
✔ Spackla när tårtan fått stå till sig i kyl minst 1 timme
✔ Använd slickepott eller bred spatel
✔ Stryk ett tunt lager först, sedan ett andra jämnare lager
✔ Låt gärna stå ytterligare en stund innan du dekorerar

Slickepottar på REA (<länk)
Jag älskar slickepottar och har hur många som helst. Här är ett gäng som jag fick hem i förra veckan. Perfekt att spackla smörgåstårtor med.
Tips!
✨ Varva gärna olika fyllningar i lager – t.ex. tonfisk i ett lager och ägg i ett annat.
✨ Låt tårtan stå i kyl minst ett par timmar, gärna över natten.
✨ Dekorera med färska örter, räkor, gurkskivor, rökt skinka, citron, rostbiff, ostsnurror eller vad du gillar!

Minismörgåstårta (<klicka för recept)
💛 Följ mig för mer matinspiration!
Vill du ha ännu fler recept, baktips, vardagsglimtar och festliga idéer? Häng med mig här:
📍 Instagram: @niiinis.se
📍 Facebook: Niiinis Kitchenlife
📍 TikTok: @niiiniskitchenlife
📍 YouTube: Niiiinis
👉 Och glöm inte att kika in i min VIP-grupp på Facebook för ännu mer inspiration, extra recept och massor med mat & bak direkt i flödet!
Jag älskar att inspirera, dela med mig och bjuda på sånt som gör vardagen lite godare och helgen lite festligare. 💫 Ses där!
Kram Nina
Toppen att få så många olika fyllningar samlade på ett och samma ställe, tusen tack!!
Tack själv! ❤️
Underbart att du delar med dig dessa alla varianter av röror och bröd, gör mig så glad eftersom jag inte bor i Sverige. Har du förslag på vilka röror som man kan kombinera om man vill göra 3 till 4 lager ?? Min bästa och finaste mamma gjorde alltid samma tårta😂med samma lager >> ägg, leverpastej med bostongurka och finhackad del Montes Fruit Cocktail blandad med grädde. Lite olika dekorationer med tomat, gurka sparris,skinka och ibland vindruvor. Hon använde det hon hade hemma. Tack än en gång för alla dina fina och förståeliga recept👍👍👋👋🥰🥰
Jag skulle säga att du kan blanda 2 st i en och samma smörgåstårta. T ex lax & skagenröra. Eller kyckling & Västerbotten. Och du, tack för dina ord, kul att det uppskattas! 🥰❤️