Ljuvliga GRÖTKAKOR

Jag försöker att baka det mesta brödet hemma hos oss. Alltså, det är så jädrans enkelt och familjen tycker att hembakt är godast, ja men då är det inte så jobbigt att svänga ihop det. En sats bröd brukar räcka ungefär en vecka hemma hos oss. Ibland längre, ibland kortare tid. Jag försöker också variera det så mycket som möjligt, men helt klart är det ju så att de har sina favoriter. Det blir också en hel del nytt, jag gillar att prova nya recept och skulle smälla av av tristess om jag skulle behöva baka samma varje vecka. 🙂 Därför skulle jag nog aldrig kunna jobba på bageri.

Idag blev det ett FANTASTISKT bröd. Det här bara måste du prova!!! Tony åt hel kaka själv, rakt av. Det är mycket bröd det ska jag säga. Men han åt det istället för lunch sa han, haha…. Ja men som sagt, du måste prova. Detta blev verkligen så bra och jag kommer förmodligen få baka det många gånger till.

IMG_4729

IMG_4726

IMG_4734

IMG_4730
IMG_4731

IMG_4735

GRÖTKAKOR, 5 st

1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
11-13 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att koka havregrynsgröt. Häll i 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha också i saltet. Koka under omröring i 3 minuter. Ta av från plattan. Ha i smöret och låt det smälta med. Häll i 2,5 dl kall mjölk. Se till att havregrynsröran är 37 grader.

2) Smula i jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsröran och lös upp jästen. Häll i resten av röran. Häll i sirap. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa ifrån kanterna, då är den klar. Låt jäsa övertäckt i 45-60 min. Den ska jäsa till dubbel storlek ungefär.

3) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden ska gräddas på. Dela upp degen i 5 delar, kavla ut varje del till en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Lägg rundlarna på varsitt bakplåtspapper. Nagga rundlarna och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.

4) Ta ut plåten och lägg ett bröd på och grädda i ca 10 min. De ska få fin färg. Grädda sedan en och en tills alla är gräddade. Perfekt att frysa in.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Dinkelbröd i långpanna

Grytbröd

Bakpulverlimpa

Kram Nina

 1. Jag undrar om du använder varmluftsugn, eller vanlig till dina recept? Beroende på vilken ugn så är ju gradantalet olika 🤔

  1. Jag använder alltid vanlig över och undervärme. 👍🏼

 2. Sofia skriver:

  Ska de gräddas direkt på plåten? Inget bakplåtspapper?

  1. Det gör du som du vill, jag hade bakplåtspapper på. 👍🏼

  1. Går jättebra! 👍🏼

 3. 😍 åh sådana tekakor gjorde min mormor på 70 och 80-talet. Underbart goda 👍😃

 4. Nina skriver:

  Hej! Så gott det ser ut 🤗 Fråga bara..om man ska grädda dem en och en. Får inte sista biten jäsa för länge då 🙄

  Kram

  1. Det gör inget! 👍🏼

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..