Polarkakor

Godmorgon vacker!

Redan Fredag, förlåt tystnaden här inne. Skulle skriva till dig igår kväll men somnade med datorn i ansiktet typ. Har haft så himla mycket med allt och har verkligen haft fullt sjå att hålla huvudet ovanför vattenytan. Därav detta ”uppe med tuppen” inlägg nu istället. För idag ska vi hinna med mycket här på bloggen förstår ni. Jag tänkte kicka igång dagen med att tipsa om dessa Polarkakor som jag bakade förra helgen. Detta blev uppskattat upp till taket skulle man kunna säga. Haha! Familjen var lyriska och frågar redan efter fler, ja de gick åt kan man säga! 😀


POLARKAKOR, ca 12 – 15 st

50 g jäst

5 dl mjölk (37 grader eller fingervarmt)

0,75 dl ljus sirap

6 dl rågsikt

Ca 7-9 dl vetemjöl

2 tsk salt

75 g rumsvarmt smör

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37 grader (jag kör alltid termometer, då får du en perfekt jäst deg). Smula ned hösten i en bunke och häll mjölken över, lös upp jästen med en slickepott eller visp.

2. Tillsätt resten av ingredienserna men ha i vetemjölet i omgångar. Arbeta degen i ca 5 minuter (jag kör min i köksmaskinen). Tänk på att all mjöl är av olika kvalitet, färskhet osv. Ibland krävs det mindre och ibland mer. En bra riktlinje är att när degen precis släpper bunkens kanter, då är den perfekt. Jäs under bakduk i 60 min. DF4E003D-972C-4728-92E0-0222B07FE41C

3. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen till en stor platta som är ca 1 cm hög. Pressa ur rundlar ut degen. (Jag använde ett kastrull-lock som var ca 15 cm i diameter.) Nagga sedan kakorna och placera på bakplåtspappersklädd bakplåt. Jag fick plats med 3 kakor på varje plåt. Jäs i ca 30-45 min.

4. Om du vill, ha på lite mjöl på kakorna. Detta kan du hoppa över om du vill, jag tycker det ser lite trevligt ut. Grädda i ca 6- 10 min. De ska få fin färg, då är de klara. Det blev verkligen en såååå mysig och god frukost må ni tro. 3CCF2839-EB09-4A4C-A97F-8028DD09333E54AE1541-31A9-4BAD-8F16-8FB687312726 B62A5800-2C5C-479C-AFA3-AB9AF37B3F1B

Ps: Gillar du receptet får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget. 

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR Nu ska jag fortsätta jobba här. Vi hörs av under dagen vänner. Ha en riktigt mysig fredag, jag är såååå fredagspepp!

Kram Nina

812
Subscribe
Notify of
guest

7 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helen
Helen
2 years ago

Förlåt att jag märker ord, men ”smula ner hösten i en bunke” det är precis vad jag skulle vilja göra idag!
Ha en fin helg!

Eva
Eva
2 years ago

Hihihihi tror du tänkte på hösten, som att du skrev smula ner hösten.
Jag för stod vad du menade men lite kul var det.
Kramis.

Marita Sjödin
Marita Sjödin
2 years ago

Dessa ska vi äta imorgon till frukost😋

Rose-Marie Christensen
Rose-Marie Christensen
8 months ago

Hej nu har jag bakat dina polarbröd, och tekakor i långpanna,såå gott bröd,😊

niiinis
niiinis
Reply to  Rose-Marie Christensen
8 months ago

❤️

Irene
Irene
2 months ago

Så många bra recept du har gett mig. Glädjen att börja BAKA igen har du lyckats med. Stort TACK!

niiinis
niiinis
Reply to  Irene
2 months ago

Tänk vad du gör mig glad med din kommentar! ❤️

Nästa inlägg

Taxinge slott och Skink & potatislåda

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x