Saftig zucchinikaka med fluffig frosting – enkelt recept

Varför baka med zucchini?

Har du testat att baka med zucchini någon gång? 🥒✨ Om inte så måste du prova, det är nämligen ett av de bästa knepen för att få en saftig och mjuk kaka som håller sig god i flera dagar. Här hemma så åts denna kaka upp samma kväll, alla gick och nibblade från den i kylen tills det bara var slut kvar, såååå god. Du måste testa! Zucchini är i säsong nu så den är billig dessutom, bara kvista till affären och köpa på sig ett gäng.

Testa också:

Världens godaste äppelkaka

Kardemummakaka med äpple

Snabba mandelmassakakan

Andra sätt att använda zucchini i bakning och matlagning

Zucchini är som jag skrev just nu både billig och i säsong, och går att använda på massor av sätt:

• Zucchinibrownies – blanda ner fint riven zucchini i en chokladbrowniesmet och grädda som vanligt. Resultatet blir extra fudgy och saftigt.

• Zucchinibröd – ungefär som bananbröd, men med riven zucchini i smeten. Krydda gärna med kanel och nötter för ett saftigt och smakrikt bröd.

• Zucchiniplättar – riv zucchini, krama ur vätskan och blanda med ägg, lite mjöl, salt och peppar. Stek små plättar gyllene…perfekt till lunch eller mellanmål.

• Ugnsrostad zucchini – skär zucchinin i skivor eller stavar, ringla över olivolja, salta och krydda. Rosta i ugnen ca 20 minuter på 225 grader för ett enkelt och gott tillbehör.

Missa inte: 20 supergoda kakor

Recept på zucchinikaka

Ingredienser till zucchinikakan

✅ 3 ägg

✅ 3 dl strösocker

✅ 1,5 dl smält kokosolja (eller neutral olja)

✅ 1 tsk vaniljsocker

✅ 4,5 dl vetemjöl

✅ 2 tsk bakpulver

✅ 1 tsk bikarbonat

✅ 1 msk kanel

✅ 1 tsk kardemumma

✅ 0,5 tsk ingefära (valfritt)

✅ 0,5 tsk salt

✅ 4–5 dl riven zucchini (lätt urkramad)

Ingredienser till frosting

✅ 185 g Philadelphiaost (eller annan färskost)

✅ 75 g smör, mjukt

✅ 3–4 dl florsocker

✅ 1 tsk vaniljsocker

Gör så här – steg för steg

1️⃣ Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna (20×30 cm) eller en rund form Ø24 cm med bakplåtspapper.

2️⃣ Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner den smälta kokosoljan och vaniljsockret.

3️⃣ Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten.

4️⃣ Rör ner zucchinin.

5️⃣ Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35–45 min. Stickan ska vara torr.

6️⃣ Låt kakan svalna helt.

7️⃣ Vispa ihop frostingens ingredienser tills den blir riktigt fluffig. Bred på kakan och njut!

Fler recept på mjuka kakor

Älskar du att baka mjuka kakor? Här hittar du fler goda recept:

👉 Alla mina mjuka kakor hittar du här

Missa inte!

15 äppelrecept för höstmyset

10 recept med blåbär

Efterrätter i glas

10 populäraste brödrecepten

Följ mig för fler recept

💛 Gillade du den här zucchinikakan? Tryck gärna på gilla längst ner här under inlägget, det uppskattas!

Följ mig också i sociala medier för fler recept och vardagsinspiration:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Kram Nina

14
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Giggi
Giggi
2 months ago

Intressant att baka med zucchini. Här är ett tips från mig med zucchini. Riv zucchini och krama ur. Lägg olivolja i en stekpanna,fräs först hackat vitlök tills du känner doften,sen i med zucchinin och fräs. Låt den kallna. Blanda med en handvisp turkisk eller grekisk yoghurt med salt,här kan man lägga lite majonnäs . Blanda med zucchini och blanda i hackat dill rör om lägg röran i serveringsfat. Nu ska du värme lite 2 msk olivolja i en stekpanna lägg i hackat valnötter och paprikapulver fräs allt en liten stund ringla över zucchini. Denna äter man kall som tillbehör till maten eller med en bit bröd.

Nästa inlägg

Tonfiskpastasallad – krämig, enkel & perfekt till vardag och matlåda 🥗🐟

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x