Nu tänkte jag bjucka på ett recept på egen hemgjord sötstark senap som blir så himla god! Ibland kan det vara värt att göra det själv då smaken är så mycket godare!
Det är dessutom hur busenkelt som helst att svänga ihop och en jättehärlig present att ge bort till någon i juletider.
Jag förvarade en hemmagjord senap i en gammal senapsflaska men rekommenderar att ha den i en glasburk då det är så mycket vackrare!
HEMGJORD SÖTSTARK SENAP
1 dl senapspulver (rekommenderar Colmans)
1/4 tsk salt
0,75 dl flytande honung
1 tsk äppelcidervinäger
3 msk grädde
Gör såhär;
1) Blanda senapspulver och salt i en stor skål.
2) Rör i honung och vinäger, rör slät.
4) Tillsätt grädden och rör slät. Häll upp på väl rengjord glasburk med lock. Låt stå minst 1 dygn i kylskåp innan servering.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Cellbes.
Godmorgon raringar!
Åh helskotta vad det snöat här hos oss. Som vanligt när de snöar här i våra trakter blir det kaos. Tony åkte strax efter 7 i morse och nu ringde han och hade säkerligen 1 timma till innan han var framme. Just nu är klockan 8.30. Detta är en resa som i regel tar max 45 min. Jag beundrar verkligen folk som bilpendlar, jag skulle bli knäpp i skallen!
Tänkte kicka igång veckan med en MÅNDAGSLISTA som vanligt!
Hur ser din dag ut idag?
Det blir en hel del jobb vid datorn här i soffan i sällskap av vår julgran som lyser upp så fint och så Majlis som aldrig lämnar min sida. Sen ska jag städa, ska ta tag i julstädningen på allvar nu. Även om vi inte ska vara hemma så är det mysigt att komma hem till ett julstädat hem. Ska också skicka massa glas som beställts, så roligt att ni var många som verkade gilla dem! ❤️
Vad var bäst med förra veckan?
Mycket! Jag fick umgås med massor av vänner, det var nog det som var bäst!
Vad var sämst med förra veckan?
Skitsjukdomen var sämst. Hälsade på en vän som precis opererat sig och har i dagens läge inte fått direkt några bra odds för sin framtid. Otroligt känslosamt och jag är så bitter och förbannad på den jävla sjukdomen. Schas ditt as till sjukdom!
Har du gråtit något?
Oh ja! Tror inte det hänt att jag inte gråtit någon vecka? Är jag ensam om att gråta ofta?
Veckans recept?
Måste bli detta superenkla och goda receptet på julgodis!
Veckans tips?
Måste tipsa om julens skönaste pyjamas som jag just åkte och lämnade Milo till skolan i. Så skönt att bara ta på sig jackan och vinterkängor och brassa till skolan i. Det är kampanj på den just nu och du hittar pyjamasen här. Alltså sorry för jag ser ut som en slashas men jag klev nästan bara upp ur sängen och åkte. Måste bara slå ett extra slag för pyjamasen. Hur skönt?! Alltså jag skulle kunna bo i den här. Måste köpa många många fler pyjamasar, den här årstiden är det verkligen guld!
Veckans planer?
Helt klart mest att packa för vår vecka i fjällen. Majlis ska också åka med så jag är lite nervös i magen hur det ska gå? Hon är inte van att resa direkt. Man fick ta med sig husdjur till en liten extra kostnad. Så bra att det fanns en djurvänlig stuga också! Har läst på att man ska spraya med något som heter Feliway som gör dem lite lugna så det ska inhandlas idag. Har du några andra bra tips så får du gärna tipsa mig!
Veckans fundering?
Ja det har varit mycket julfunderingar. Allt som ska tillagas och bakas, listor har skrivits och allt man ska komma ihåg att ta med sig. Är jag konstig om jag funderat på vilket julpynt jag ska ta med mig till stugan?
Veckans önskning?
Att allt kring packning och planering gå så smärtfritt som möjligt. Är i PMS land igen så nu behöver jag all kraft och flyt som finns.
Tänkte jag skulle bjuda på ett recept på senapssås. Senapssås är nämligen gott till väldigt mycket. Vi brukar äta det till köttfärsbiffar och stekt falukorv. Jag vet också att det kan vara väldigt gott till lutfisken.
SENAPSSÅS 4 port
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
Gör såhär:
1) Fräs smöret i en kastrull.
2) Strö över vetemjölet. Rör om ordentligt med en visp. Tillsätt lite mjölk i taget medan du vispar så löses alla klumpar upp.
3) Ha i senap, peppar, salt och rör om. Låt sjuda på medelvärme under omrörning i ca 5 min.
4) Ha i grädden och låt koka upp i ytterligare några minuter. Rör om. Servera.
Vaken sen halv 4, men jag somnade typ kl 17 igår…. haha. Skulle bara vila lite men det blev lite mer än vila. Vaknade till vid 22.30 och åt en knäckemacka med julskinka och senap på och så somnade jag igen. Så skönt med mycket sömn ibland!
Min vy just nu. Lite mysigt med julgranen tänd, datorn med fotoprogrammet igång som jag sitter och jobbar med och Majlis som kör morgontvätt av stjärten.
Idag ska jag ladda min kamera så det blir lite bättre kvalitet på bilderna här. Det är så mööööörkt. Så otroligt svårt att få till hyfsade bilder denna tiden på året. Måste nog införskaffa mig sånt studioljus med softboxes som hjälper till med ljuset. Det är sån stress nu att hinna med all fotografering dagtid, men med sånt studioljus får man lite hjälp med att det ser ut som dagsljus.
Hejsaaaan!
Älskar dessa långa tändstickor från Claes Ohlson. Älskar doften, älskar att man hinner tända 48 värmeljus med en sticka, älskar den runda behållaren. Sa jag att jag älskade den? Finns HÄR, såg att det var nedsatt i pris nu.
Här tänder jag ljus dagligen. Älskar mitt fina Mateusfat med alla julkulorna och dom underbara i porslin från Dollarstore.
De här burkarna står framme hela tiden. En burk med pepparkakor och en med dessa ljuvliga kardemummaskorpor. De är mer kakor än de är skorpor skulle jag säga. Jag som är en fullständig sucker för kardemumma kan stå och dofta ned i den här burken flera ggr per dag!
Japp, det var en liten rapport här hemifrån. Nu plingade det till, glasen i ugnen är färdigbrända.
Senare idag åker vi och lämnar Milo hos farmor o farfar, sen åker vi mot Stockholm och vänner för lite storstadshäng. Vi ska tydligen börja med vinlunch…..jag som dricker så sällan lär ju ta varannan vatten idag. Tål ju tammefasen ingenting längre. 2 glas bubbel så börjar jag och jåla. Sen blir det lite julklappsshopping och ikväll så avslutar vi med en avsmakningsmeny och så bor vi kvar på hotell. Jäkla trevligt alltså!
Jag kommer uppdatera min story på Instagram(< länk) under tiden såklart så vill ni hänga med så kollar ni där.
Nu ska du få recept på specialare till köttbullar som blir så saftiga och så goda med fantastisk smak! Dessutom blir det perfekt runda. Bara en sån sak.
Det finns nämligen ett knep för köttbullar förstår ni. Ett knep som jag tycker är synd att jag inte visste tidigare. Så nu hoppas jag kunna dela med mig av detta och få det att spridas till fler!
Dessa köttbullar blir goda både till jul, men också som här nedan klassiskt med gräddsås, potatismos, rårörda lingon och pressgurka.
PERFEKTA KÖTTBULLAR, ca 25 st:
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 msk grovkornig senap
1,5 krm kryddpeppar
1,5 tsk farinsocker
1 ägg
2 dl grädde
0,5 dl ströbröd
1 lök
1,5 l buljong ( 1,5 l vatten + oxbuljongtärningar 2 st)
Gör såhär:
1) Koka upp buljongen.
2) Skala och hacka löken så fint du kan. Med fördel skulle du kunna mixa den så den blir till en smet. Då håller köttbullarna ihop fint. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna. Forma köttbullar eller så lägger du smeten i en spritspåse och spritsar ut små bollar. Bra att göra om man ska göra väldigt många.
3) Lägg i köttbullarna i den sjudande buljongen. Låt koka i några minuter. När de är klara flyter fe upp till ytan.
4) Stek sedan köttbullarna i rikligt med smör eller så placerar du ut dem på bakplåtpappersklädd plåt och steker på 200 grader i ca 15-20 min eller tills de fått fin färg.
Åh var jag saknat er och bloggen, igår hann jag verkligen ingenting känns det som. Hade så fullt upp med allting.
Mina glas gick åt på en gång, många som skrivit och undrat om det kommer fler och det gör det.
Håller på med ett gäng just i detta nu. De kommer ut i webshop idag. Vet inte när men jag jobbar frenetiskt.
Igår var vi hemma hos kompis Satu på luciafirande. Så mysigt fixat verkligen med julgröt, skinksmörgåsar och gottebord efteråt. Så gullig hon var också som fixat både gluten och laktosfritt! ❤️❤️❤️
Så mysigt runt bordet. En mysig tradition, och jag är en succer för att komma till färdigt och bli bortskämd. Älskar’t!
Jaha, nu ska jag jobba vidare. Ville snabbt in och säga hej till dig. Hörs av lite senare denna FINFREDAG!
Ikväll är jag och Milo ensamma hemma. Tony är på julbord med jobbet och Elliot hade nån avtackning av en jobbarkompis. Jag har ju inte berättat för er….. men Thedde har flyttat till Uppsala. Nä, men det känns faktiskt helt ok. Han och en kompis ska bo där under ca ett halvår och prova på lite, dom hyr en kompis lya som åkt iväg och säsongat. Bra skit känner jag. Det är då han kommer inse vad saker i ett hem kostar. Att t.o.m tandkrämshelvetet är svindyrt till slut. Det pratas redan om nudlar därhemma….
Vi ska åka dit och hjälpa till med lite grejer i nästa vecka. Känner mig FÖÖÖR glad för det. Du fattar va? När man vill brassa till Ikea och köpa med sig lull-lull och göra mysigt som satan och han ba; Nej! Tror dock att lite hjälp uppskattas ändå.
Jag är trött så ögonen går i kors här och har lockat Milo med film i vår säng klockan 19.30. Han somnar runt 20-20.30 på vardagarna nu men ska försöka få honom att somna tidigare så jag får snarka i lugn och ro. Kanske man skulle försöka få i honom något rogivande som varm mjölk med honung? Iiiiiuh! Jag spyr när jag tänker det bara, skulle aldrig ge honom det….haha.
Jag har fikat med en kompis, jag har fladdrat runt en del, handlat och sen hem och laga mat till mig och Milo.
Idag blev det färskost och parmesanbakad lax. Åh herreminjee så gott det blev. Recept kommer imorgon!
Så kul att det är fart på beställningarna. Det har packats för glatta livet. Imorgon går första lasset iväg. Tack fina ni! ❤️ Om du missat det så är det erbjudande i webshop just nu. Allt står i inlägget från i morse.
Hade det varit fredag hade jag knäckt den här flaskan och hällt upp ett glas.
Fick ett så gulligt nallebud idag! En liten nallebjörn utklädd till tomte var det i nallebudet. Så söt!
Hepp, nu börjar jag gäspa här så det känns som käkarna ska gå ur led. En timme kvar innan jag får ”fulsova” medan Milo kollar film. Ska nog försova lite och ta en liten nap nu.
”Ja Milo, spela lite spel du” sa jag nyss utan någon som helst baktanke…..not!
Dessa tilltugg har redan varit med en gång på bloggen men tål att tipsas om igen. Nu också med lite bättre bilder så man ser hur de ser ut.
RÅGBRÖD MED SAFFRAN OCH APELSINKRÄM
Några skivor grovt rågbröd
100 g färskost (typ Philadelphia)
0,5 g saffran
0,5 dl creme fraiche
Ljus sirap
3 apelsiner
Färsk timjan
Gör såhär:
1) Skär upp brödet i mindre fyrkanter.
2) Blanda creme fraiche, färskost och saffran. Låt stå i kylen en stund.
3) Riv skalet på apelsinen.
4) Lägg på lite av saffrankrämen på varje bit bröd. Strö över lite apelsinzest. Ringla över ljus sirap över varje bröd. Avsluta med att klippa över lite färsk timjan.
Här är veckans matsedel. Några har efterfrågat den så jag kör med den igen. Egentligen vill jag få in den på söndagar men har kört måndagar men denna veckan fick det bli tisdag, ingen jäkla ordning alls.
1 blomkålshuvud
1 liten bit palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 potatisar
1 dl vitt vin eller hushållsvin
5 dl vatten
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
1 pkt bacon
2 msk fryst persilja eller en knippe färsk
Gör såhär:
1) Skär blomkål, palsternacka och potatis i fyrkantiga små bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
2) Fräs grönsakerna i smör i en kastrull i ca 5 min, dom ska inte ta färg.
3) Tillsätt vatten, vin, grädde och buljongtärning. Låt koka i ca 15 min. Blir det för torrt fyller du på med lite vatten.
4) Under tiden strimlar du baconet och steker knaprigt i en stekpanna. För att få det riktigt knaprigt ska du steka det lite längre tid och sedan låta rinna av på hushållspapper.
5) Ta kastrullen från värmen och mixa den sedan slät med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott surdegsbröd och krämig ost och toppa med baconen.