Häromdagen gjorde jag köttfärspiroger med smördeg till ungarna. Behövde göra något snabbt och hade en smördeg i kylen. Perfekt tänkte jag och började brassa i ordning en köttfärsröra. Detta blev så gott så Milo utbrast: ”Det här är det godaste jag ätit någonsin mamma”. Det betyget är nog det absolut finaste man kan få. Känns som köttfärspiroger är lite underskattad mat. I alla fall hemma hos oss, varför äter man inte det oftare när det är så gott och så enkelt ju. Här ska du få receptet på mina enkla köttfärspiroger och jag lovar… det är busenkelt och sååååå gott! Dessa piroger blir krispiga på utsidan, saftiga på insidan och fyllda med smak av köttfärs, tomat, ost och timjan. De passar utmärkt till middag, picknick, fikakalas eller som frysvänliga matlådor. Här får du mitt steg‑för‑steg‑recept, snabba tips & variationer för att göra dem ännu godare!

Godast till köttfärspiroger tycker jag det är med en god sallad. Den här salladen (<klicka) är både fräscht och god och passar såååå bra till den. Min ”go to” salladsdressing (<klicka) dom är så galet god passar perfekt till också. Man kan faktiskt höja en rätt med en riktigt fräsch sallad och en god salladsdressing till. Så enkelt också!

Tipsar om andra pajer och piroger dom absolut är värda att kikas på också, så goda och enkla med. Klicka på länkarna nedan för att komma till recept:
• Godaste Tacopajen med ”to die for” guacamole
• Godaste ost & skinkpajen med fetaost
Du hittar alla recept pajer och piroger HÄR (<klicka)


KÖTTFÄRSPIROGER MED SMÖRDEG 6 ST
Kolla gärna in världens godaste recept på Västerbottenpaj (klicka) och dessa små söta köttfärspajer (<klicka)
Ingredienser till köttfärspiroger
ca 400 g köttfärs
4 msk tomatpure
2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk torkad timjan
2 dl vatten
smördegsplatta
4 dl riven ost
1 ägg
Så gör du köttfärspiroger med smördeg
1) Stek köttfärsen så den steks helt igenom.
2) Ha i tomatpure, kalvfond, salt, peppar, timjan och vatten. Låt puttra runt i ca 5-10 min.
3) Skär plattan till stora fyrkanter. Fyll varje fyrkant med lite av köttfärsen och toppa med riven ost.
4) Vik hörnet på plattan emot det andra hörnet. Pressa med gaffel så du stänger pirogen.
5) Vispa ägget och pensla pirogerna med dem. Strö på lite timjan uppepå pirogerna.
6) Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Tips & variationer på piroger
• Lägg till hackad lök eller vitlök i köttfärsröran för mer smak.
• Prova med lite rökt paprika eller chiliflakes om du gillar lite hetta.
• Byt ut en del av osten till t.ex. cheddar och mozzarella för att få härlig ostdrag och krämighet.
• Tillsätt lite färska örter (hackad persilja eller basilika) när pirogerna är klara, för både färg och fräschör.
• För krispigare botten/topp kan du pensla lite extra ägg och kanske strö över lite sesamfrön eller solrosfrön.
• Gör dem mindre (minipiroger) om du vill ha som plockmat eller barnvänligt.
• Gör “dubbel smördeg” (två plattor) och lägg fyllning mellan dem för att få fluffigare “lock” om smördegen annars blir tunn vid vikning.
ANDRA KATEGORIER PÅ BLOGGEN:
• SMÅKAKOR
Fler recept med köttfärs:
Falsk lövbiff med falsk bearnaisesås
📲 Följ mig för fler goda recept!

Gud såå gott det såg ut! Använder du fryst smördeg el den på rulle? Fryst är väl mer för söta maträtter har jag fått för mig, men jag har säkert fel!
Jag använder den på rulle.
Det får bli fredagsmyset!! ♥️
Låter då gott, ska pröva det
Kan man göra dem på typ fredag o servera till mina barnbarn till lördagslunch?
Går jättebra! 👍🏼😋
Åh wow! Dessa var verkligen ASgoda!! <3 tack för receptet!
Gott, Alla här hemma gillade det jag hade i mixad lök för grönakernas skull, och en liten skvätt Worcester sås, dehär gör jag om
Ungarna älskar det
Fantastiskt! 🥰