Källarfranska

Godmorgon raringar!

Igår bakade jag lite här hemma, ja det var ju muffinsdagen och då måste man ju äta muffins kände jag. Sagt och gjort så blev det både nyttiga och mindre nyttiga som bakades och dom blev sååå goda. Men just nu tänkte jag bjuda dig på ett recept på källarfrallor som du måste testa att baka. Såååå goda! Tänker att du kanske vill brassa lyxfrukost på Söndag. Dessa frallor blev helt perfekta och jag ljuger om jag säger att det räcker att bara ta en, det var en strykande åtgång på dessa fluffiga härligt goda frallorna.

102 brödrecept <klicka för alla recept)

IMG_5568

IMG_5565

IMG_5566

IMG_5570

IMG_5571

KÄLLARFRANSKA ca 20-25 st

Fler supergoda brödrecept: GRÖTKAKOR // HÖNÖKAKOR  // POLARKAKOR

2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
50 g jäst
3 msk rapsolja
1 ägg
2 tsk salt
3 msk honung
4 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl (ha i så mycket att degen släpper kanterna i bunken)

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjölk och vatten och värm den fingervarm.

2) Smula i jästen och lös upp den. Häll sedan i olja, honung, salt och ägg.

3) Tillsätt all rågsikt och sedan lite av vetemjölet medan du låter degen jobba. Jag gjorde min i min köksmaskin. Häll i resten av mjölet lite i taget så du till slut har en deg som släpper fint från kanterna, då är den klar. Detta hänger mycket på hur färskt mjölet är och vilken kvalitet den har. Men du har i så mycket tills den släpper, det är ett perfekt riktmärke.

4) Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

5) Dela upp degen i 5, rulla varje del till en tjock orm och dela sedan varje del i ca 4-5 bitar. Snittytan doppar du i mjöl och lägger den sedan med snittytan uppåt på en bakplåtpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.

6) Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 10 – 12 minuter eller tills det precis börjar få färg. Då är det dags att ta ut dem. Ät & njut!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

10 minuters frallor

Honungsfrallor

Vallmo & sesamfrallor

Glutenfria frallor utan jäst

Mer recept: 

Över 120 goda recept på mjuka kakor

Mina 10 populäraste kycklingrecept

15 billiga & goda rätter

10 perfekta rätter för matlådan

Över 100 goda brödrecept

8 underbara korvrätter

10 enkla & extra goda vardagsrätter

8 maträtter under 15 minuter

20 lättlagade rätter under 30 min

38 goda grytor

Nu ska jag ge mig ut i solen och njuta av en promenad, vi hörs lite senare!

Kram Nina

84
Subscribe
Notify of
guest

7 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Therese
Therese
3 years ago

Hej, Tror du det går att göra de glutenfria frallorna på havremjöl/bovetemjöl istället för rismjöl?

niiinis
niiinis
Reply to  Therese
3 years ago

Absolut! 🙂

Benitha
Benitha
3 years ago

Hej Idag bakade jag källarfrallorna med bara
vetemjöl,inte lika nyttiga men ändå supergoda👍😃Tack för alla goda recept 😋Ha det gott

Palle
Palle
3 years ago

Kan man göra frallorna (ogräddade) kvällen innan o ha dom i kylen över natten o sen bara slänga in dom i ugnen på morgonen?

niiinis
niiinis
Reply to  Palle
3 years ago

Absolut! 👌🏻

Palle Melin
Palle Melin
3 years ago

Hej igen! 🙂
Står precis o bakar ditt bröd igen, blev så JÄVLA gott sist! Familjen ÄLSKADE det… nu undrar jag en sak.. om jag ska jag jäsa frallorna två gånger på kvällen innan o sen skjuts in i ugnen på morgonen, eller ska jag jäsa degen en gång på kvällen o sen jäsa dom en gång till på morgonen eller ska båda jäsningarna göras på kvällen innan?

niiinis
niiinis
Reply to  Palle Melin
3 years ago

Nej, lägg på plåt och låt jäsa allt i kylen. 👌🏻👌🏻👌🏻

Nästa inlägg

Nytt på baksidan och upp på taket

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x