LYXIG KASSLERGRATÄNG

Lyxig kasslergratäng som jag kallar den är väldigt enkel att svänga ihop. Behöver inte så mycket arbete heller, den är godare än arbetet du behöver lägga ned på den kan man säga. Lyxig kasslergratäng känns som en helgrätt även om den funkar ypperligt till vardags. Vill du göra den här lyxiga kasslergratägen lite fettsnålare just till vardags är mitt tips att byta ut ost, creme fraiche och grädde till fettsnåla alternativ.

Ett annat tips är att byta ut kassler mot kycklingskivor eller skivor av fläskytterfilé, faktiskt lika gott! Du kan givetvis även använda ett veganskt alternativ.

Tips på andra goda rätter med kassler:

Herrgårdskassler (den här är fööööör gooood)

• 80 talsrätten kassler i ugn

Ris och kasslerlåda

KASSLERGRATÄNG, 4 p

Tipsar dig om världens godaste ost & skinkpaj med fetaost och min supersnabba supergoda ost & skinkpasta.

Minst 600 g kassler

3 stora tomater

2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)

3 dl grädde (valfri fetthalt)

1 dl chilisås

2 msk dijonsenap

1/2 kruka färsk timjan

1 förpackning Valios vitlöksost

Salt & svartpeppar

2 tsk Torkad basilika

3 dl riven prästost (eller någon annan god ost)

Gör såhär:

1) Skiva kasslern i ca 1/2 cm breda skivor. Putsa den lite om du vill. Stek på hög värme i smör tills de fått lite färg på båda sidorna. Lägg skivorna i en ugnsfast form.

2) Skiva tomaterna och lägg en skiva tomat mellan varje kasslerbit. Salta & peppra och ha på torkad basilika.

3) Blanda en röra på creme fraiche, grädde, hackad timjan, vitlöksost, chilisås, dijonsenap och salt & peppar. Häll över kasslern.

4) Toppa med osten, salta och peppra lite ovanpå och så skjuts in i ugnen på 225 grader varmluft. Min var inne i ca 25-30 min. Håll koll, den ska inte brännas men då lite färg.

Ät det med ris och förslagsvis en grönsallad. Sååå sååå gott. Milo mumsade två portioner och sa ”Mamma, det här måste vi laga ofta”. Tony var lyrisk. Riktigt bra betyg! som sagt, du måste testa!

💡 Vill du variera kasslergratängen?

Jag älskar recept som går att tweaka efter humör, smak eller vad man råkar ha hemma i kylen…och den här kasslergratängen är just en sån rätt. Här kommer några enkla idéer på hur du kan lyfta den ännu mer eller ge den en ny twist:

1. Textur & crunch

Toppa gratängen med lite pankoströbröd, grovhackad mandel eller valnötter innan du skjutsar in den i ugnen. Det ger ett härligt krisp som kontrast till den krämiga såsen och den mjuka kasslern.

2. Grönsakstwist

Lägg in tunna skivor zucchini eller aubergine mellan lagren av kassler och tomat. Det ger både mer volym, smak och en matigare känsla….plus att du får in extra grönsaker på ett smidigt sätt.

3. Lite syra lyfter allt

Några droppar citron precis innan servering kan göra underverk! Den friska syran bryter av mot det feta och krämiga och ger en fräsch finish.

4. Färska örter efter gräddning

Strö över färsk basilika eller bladpersilja precis innan servering…det både smakar och ser fräscht ut. Örter är verkligen som ett litet grönt mirakel ovanpå gratänger.

5. Lättare variant

Du kan enkelt göra gratängen lite lättare som sagt, använd lätt crème fraiche, matlagningsgrädde eller mindre ost eller mager ost. Vill du skippa vitlöksosten går det jättebra att ersätta med en mildare eller magrare variant.

6. Vegetariskt alternativ

Byt ut kasslern mot grillad aubergine, stekta svampar eller ett växtbaserat köttsubstitut. Receptet är flexibelt och fungerar toppen även utan kött.

KÖTTRÄTTER

MIDDAGSTIPS

POTATISRÄTTER

SMÅKAKOR

VECKOMATSEDEL

MJUKA KAKOR

Gillar du receptet får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget.

👋 Följ mig här också – så missar du inget gott!

Vill du ha ännu mer matinspiration, vardagspepp och glimtar från mitt liv bakom kulisserna? Följ mig gärna på mina andra kanaler…jag älskar att ha er med mig där! 💛

🌸 Instagram – @niiinis.se

Här bjuder jag på vackra matbilder, receptvideos, glimtar från köket och livet och ibland en dos hormonsnack eller själavård. En varm, kreativ plats där vi möts!

🥘 Facebook – Niiinis Kitchenlife

Min största kanal! Här delar jag recept, tips, vardagsfunderingar och ni är tusentals som kommenterar, gillar och inspirerar varje dag. Missa inte våra mysiga samtal i kommentarsfältet!

🎥 TikTok – @niiiniskitchenlife

Snabba recept, rolig vardag, kökshacks och mat med glimt i ögat. Här får jag leka loss lite extra och ni får hänga med!

🍽️ YouTube – @Niiiinis

Jag är i gång att starta upp min YouTube-kanal igen, här kommer det snart dyka upp recept, bakning, vardagsrätter och kanske en och annan vlogg. Prenumerera gärna så du inte missar starten!

📝 Bloggen – www.niiinis.se

Du är redan här, men glöm inte att bokmärka! Här hittar du alltid mina senaste recept, matinlägg, livetips och det där lilla extra som bara ryms i ett blogginlägg. ❤️

Kram Nina 💛
2032
Subscribe
Notify of
guest

22 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
4 years ago

Oh vad det såg gott ut, det måste jag bara testa, älskar kassler och har ofta dålig fantasi vad jag ska göra för någon rätt.
Men tack vare dig så fick jag ett superbra tips som jag absolut ska göra 🙂
Kram <3

Roger Nilsson
Roger Nilsson
4 years ago

Ser jättegott ut men står 225 grader men hir länge står inte

niiinis
niiinis
Reply to  Roger Nilsson
4 years ago

Åh Sorry, det föll bort. Tills osten smält och gottat till sig. Typ 30 min.

Elisabet Bengtsson
Elisabet Bengtsson
Reply to  niiinis
1 year ago

Du kanske ska uppdatera tiden i ugnen på din sida!👍

Maria
Maria
4 years ago

Tack för tips, det blir kvällens middag! ☺️

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

❤️

Yvonne
Yvonne
3 years ago

Hej! Tänkte göra kasslergratäng men det står inte hur länge den skall vara inne i ugnen?

niiinis
niiinis
Reply to  Yvonne
3 years ago

Ca 20-25 minuter

Janna
Janna
3 years ago

Om man byter ut köttet till fläskfilé, hur ska detta tillagas…Samma temperatur? Hur länge i ugnen? Hur tjocka skivor? Tack!

niiinis
niiinis
Reply to  Janna
3 years ago

Då försteker du fläskfilén i skivor först (ca 2,5 cm tjocka), samma temperatur och samma tid i ugnen.

Hans Alehult
Hans Alehult
2 years ago

Den ser väldigt god ut och verkar vara lätt att laga

niiinis
niiinis
Reply to  Hans Alehult
2 years ago

Superlätt! 😍

Susanne
Susanne
1 year ago

Hej
Om jag vill förbereda dagen innan, kan jag hälla på den kalla såsen och låta det stå så i kylskåpet över natten?

niiinis
niiinis
Reply to  Susanne
1 year ago

Går jättebra!

Lasse
Lasse
1 year ago

Var god den blev kasslergratängen

Paulsby Anne
Paulsby Anne
1 year ago

Kan jag byta tomat m ananas? El ev ha båda?

Sören von Perner
1 year ago

Super gott, laborerat med såser många gånger under åren till kassler. Denna var toppen god.

Eva Eriksson
Eva Eriksson
6 months ago

Om jag tar ytterfilé hur länge bryner etc den i skivor?

Nästa inlägg

Dagens tips!

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x