KOLAMOUSSE MED PEPPARKAKSSMUL

Efterrätternas efterrätt!

Igår hade jag en sån bakdag här hemma, åh vad jag älskar när jag får stå i mitt röriga kök och skapa massa gott. Igår blev det verkligen full pott, allt blev sååå gott så vi höll på att smälla av alltså. Kolamousse med saffranspepparkakssmul, långt ord men hur gott? Jag inspirerades av ett recept som jag hittade på Köket.se. Alltså detta är så gott så det sprakar, bjud på denna som dessert så lovar jag att folk kommer bli helt sålda. Behöver inte vara jul, men den passar som handen i handsken runt jul. Men lite kolamousse med saffranspepparkakssmul behöver man inte tvinga i mig även om det är april, september eller december.

Jag har några riktigt goda efterrätter som jag verkligen tipsar dig om att kika på. Klicka på länkarna nedan för recept:

Snabb Cheesecakeglass i glas

After Eight Pannacotta

5 minuters tårta

Vit chokladmousse med blåbärsswirl

Smördegsknyten med choklad

Vill du bläddra bland fler efterrätter så kika in HÄR (<klicka)

KOLAMOUSSE MED SAFFRANSPEPPARKAKSSMUL, 4 p

Missa inte denna supergoda banana split i pannkaksform (<klicka) och ”No bake” cheesecake (<klicka).

Smul:

10 pepparkakor

5 digestivekex

50 g smör

1 pkt saffran

 

Kolamousse:

1/2 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)

1 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde 100 g färskost (typ Philadelphia)

Garnering: Granatäppelkärnor & florsocker

Gör såhär:

1. Börja med att krossa pepparkakor och digestivekex i en påse. Jag brukar ställa mig på påsen och trampa runt. Funkar med kavel också.

2. Mortla gärna saffranet i en mortel. Smält smöret i en kastrull, häll i saffranet och låt det smälta med, rör om tills det löst upp sig någorlunda. Häll i smulet i kastrullen och blanda runt tills du har ett smörfuktat smul.

3. Mousse: I en bunke har du i färskost, dulche de leche, vaniljsocker och vispgrädde. Vispa först på låg fart och sen på hög tills du har en mousse. Den ska vara lagom fast, tänk att du ska kunna spritsa den men att den inte blir lika ”hård” som vanlig vispgrädde. Man får vispa en stund.

4. Fördela smulet i 4 glas, spritsa därefter på mousse, toppa med granstäppelkärnor och florsocker.

Inspireras gärna av fler recept med saffran HÄR.

Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

• SMÅPLOCK & SNITTAR 

• SMÅKAKOR

• POTATISRÄTTER

• PASTARÄTTER

• MJUKA KAKOR 

• MIDDAGSTIPS

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

2093
Subscribe
Notify of
guest

26 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Giggi
Giggi
2 years ago

Hej Nina
Jag brukar aldrig beställa kläder från nätet,kataloger. Sist var det 80 talet Ellos,Halens osv. Men det brukade ju aldrig motsvara förväntningarna så jag slutade med det. Men längre ner i din blogg gjorde du ju reklam för Cellbes så jag blev nyfiken och la en stor order:))
Hoppas att jag blir nöjd.
Jag har följt din blogg många år,lagat många recept. Hade jag inte gillat din blogg så hade jag inte återkommit. Men jag är ingen person som kan smöra,ge komplimanger osv. Inte ens till mina barn ger jag det,kan kanske bero på att jag själv inte fick beröm,bekräftelse av mina föräldrar vad vet jag…
Jag har påpekat till dig FLERA gånger varför mina meddelanden nästan ALDRIG blir godkända,kan det bero på att jag inte skrivit oh vilken fantastisk blogg och kvinna du är?
Längre ner på ett inlägg skrev du om kärt återseende med din son,där jag också beskrev min återföringen med min dotter som har flyttat långt ifrån mig. Inget ELAKT om dig din blogg utan ärliga ord från mig. Sen senast skrev jag något om Lindex och strumpbyxorna du gjorde reklam för,den kom inte med VARFÖR?
Jag börjar bli trött och ställa varför frågan? Om du svarar vill jag även veta varför måste det godkännas från dig eller dina medarbetare? Får du riktiga elaka kommentarer dagligen? Är det pgA rädslan av det?
Önskar dig God Jul 🎄 och Gott Nytt År 🥳

niiinis
niiinis
Reply to  Giggi
2 years ago

Alla kommentarer som inte är personliga påhopp eller kränkande godkänns. Jag ser dock aldrig de kränkande och elaka. Så att om inte dina kommentarer kommit med så beror det inte på att de inte godkänts, kan vara något annat strul. Min sida uppdateras regelbundet och ibland kan vissa saker strula korta stunder.

Här behöver man inte älska mig, inte alls. Men respekt och sunt förnuft råder alltid.

Önskar dig en god jul och ett gott nytt år.

Kram ♥️

Ps: Testa att ge dina barn beröm och komplimanger, alla människor mår bra av den formen av bekräftelse.

Berit
Berit
2 years ago

Oh herregud vilket smarrigt recept!! Tänker att detta blir nyårsaftonens smällkaramell eller är man less på saffran då kanske 🙂 Nåja det går ju lätt att utesluta.

niiinis
niiinis
Reply to  Berit
2 years ago

Ja uteslut det i så fall. 🥰

Anna
Anna
2 years ago

Hej, går den att göra laktosfri? Ser helt ljuvlig ut!

niiinis
niiinis
Reply to  Anna
2 years ago

Absolut! Välj laktosfri grädde, smör och färskost.

Liselotte Engdahl
Liselotte Engdahl
2 years ago

Hur långt innan kan man förbereda detta?

niiinis
niiinis
Reply to  Liselotte Engdahl
2 years ago

Skulle jag förbereda så skulle jag göra moussen och täcka för den i en bunke. Smulet för sig och sedan sätta ihop det just innan servering. 😀

Liselotte
Liselotte
2 years ago

Hur långt innan kan man förbereda detta?

Pia
Pia
2 years ago

Tror du att det går att frysa moussen någon dag?

niiinis
niiinis
Reply to  Pia
2 years ago

Jag skulle inte göra det, men det går säkert, frågan är bara hur den är när den tinar sen? 🧐

Anneli
Anneli
2 years ago

Är karamelliserad mjölk laktosfri?

Henriette
Henriette
2 years ago

Tack för ett fantatiskt gott recept 🥰. Det gick verkligen hem.. uteslöt dock saffranet då det ined går hem hos alla🥰

Birgitta
Birgitta
7 months ago

Ska testa detta nästa vecka när gubben fyller jämt

Agnetha
Agnetha
6 months ago

Låter jättegott! Ska testa vid jul/nyår. Funderar på om det skulle vara gott med lingon istället för granatäppelkärnor? Lite mer beska o syrliga.

niiinis
niiinis
Reply to  Agnetha
6 months ago

Går lika fint det med! 😍

Maritha
Maritha
6 months ago

Gillar dina recept

niiinis
niiinis
Reply to  Maritha
6 months ago

Tack! ❤️

Annika
Annika
6 months ago

Går det bra att förbereda, göra helt klart och ställa i kyl?

niiinis
niiinis
Reply to  Annika
6 months ago

Absolut! 😍 Men inte för länge innan, då tycker jag smulet blir lite tråkigt.

Mia Stjernfeldt
Mia Stjernfeldt
6 months ago

Hej! Går det att förbereda denna efterrätt eller blir smulet mjukt/blött av kolamoussen?

niiinis
niiinis
Reply to  Mia Stjernfeldt
6 months ago

Ja men lite blir det nog det, men förbered dem på ”varsitt håll” så att säga, sen preppar du allt klart just innan gästerna kommer. ☺️

Ginilla
Ginilla
6 months ago

Ska grädden vara vispad innan den läggs ihop med övriga ingredienser till moussen

niiinis
niiinis
Reply to  Ginilla
6 months ago

Nej det behövs inte. ☺️

Maria
Maria
6 months ago

Ser super smarrigt ut men undrar om man kan bytts ut karamelliserade mjölk till något annat då den måste vara mjölkko äggfri?

Img 7011.jpg

Nästa inlägg

Var rädd om dig!

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x