Vecka 21 bjuder på en härligt varierad meny med vegetariskt, kyckling, kött, fisk och soppa – precis som jag brukar tänka. Dessutom avslutar vi veckan med en riktigt smarrig godsak. Alla recept är hämtade från min blogg, och under varje rätt hittar du även länkar till fler recept i samma kategori.
Måndag
Vegetarisk Thaiwok med glasnudlar
En smakrik och fräsch rätt med grönsaker och glasnudlar i en asiatisk sås.
Alltså HUR god kan en gratäng bli?! I går slängde jag ihop något riktigt smarrigt som hela familjen fullkomligt älskade – och då vet man att det är värt att skriva ner! Det här blev en sån där rätt där man tar en tugga, lutar sig tillbaka och säger: “MEN herregud vad GOTT!”.
Jag kallar den Kycklingfärsgratäng à la Rosso – en krämig, smakrik och riktigt lyxig gratäng med både pesto rosso, soltorkade tomater och ett ostigt täcke som smälter perfekt i ugnen. Det bästa? Du gör den enkelt på kycklingfärs och den passar perfekt både till vardag och helg.
Okej, rosa älskare – det här inlägget är till oss! För JA – rosa är hett just nu. Men för mig har det alltid varit det. Jag älskar rosa i alla nyanser – puder, bubbelgum, gammelrosa… Det är något med hur färgen gör om ett helt rum. Ett rosa fat på bordet? Plötsligt känns det som att man bor i ett franskt lantkök där någon alltid bakar något gott.
Och vet du vad? Jag har hittat de finaste rosa detaljerna just nu – och alla är på 25% rabatt! Galet fina! Så nu kör vi, rosa favoriter blandat med mina recepttips så du ser exakt hur du kan använda dem.
1. Rosa & vitt stort uppläggningsfat – >>>se här<<<
Ett sånt där fat man kan servera ALLT på. Klyftpotatisen från >>>det här receptet<<< blir plötsligt festfin.
Alltså… detta fat är en DRÖM att ställa fram. Rosa, lite rustikt, lite lyxigt. Jag har redan beställt mitt.
2. Rosa uppläggningsfat med text – >>>kolla in här<<<
Hur gulligt att servera världens godaste potatisrätt från >>>det här receptet<<< på ett fat med text? Känns som att man bor i ett inredningsmagasin.
Men också, du kan BAKA i den. Låt ett >>>lantbröd<<< jäsa i skålen – och servera direkt i den. Så otroligt fint!
4. Ovalt uppläggningsfat med texten SALUT – >>>finns här<<<
Perfekt till grillkvällen! Rosa, rustikt och så snyggt att gästerna dör en liten smuladukningsdöd. Små snacks, oliver, små >>>västerbottenkrustader<<< eller varför inte >>>hemmagjorda chilicheese?<<<
5. Kaffekopp med fat – rosa & vitrandigt – >>>kolla in den här<<<
Okej. Jag vill aldrig mer dricka kaffe ur något annat. 😂 Den här koppen är som att ta ett steg in i ett rosa kafé i Paris. Vill du impa på dig själv en trött måndag? Drick morgonkaffet ur den här. Till det kan du njuta av mina raketsnabb >>>vaniljfrallor på 3 ingredienser!<<<
Letar du efter ett riktigt somrigt recept med rabarber? Då har du hittat rätt! Den här rabarber- och jordgubbskrämen är len, frisk och lagom söt – med smak av fläder och en touch av kardemumma. Perfekt som dessert eller lyxig fika!
1. Lägg rabarber, jordgubbar, vatten, fläderblomssaft, socker och kardemumma i en kastrull.
2. Koka upp och låt småputtra ca 12 minuter tills frukten är mjuk.
3. Mixa slätt med stavmixer.
4. Rör ut potatismjölet i kallt vatten. Vispa ner i krämen och värm försiktigt tills den tjocknar (koka inte). Ha i vaniljsocker.
5. Låt svalna. Servera kall eller ljummen.
6. För att göra den efterrätt så lättvispar du grädde. Ha i kräm i botten på ett fint glas, klicka på grädde, strö på lite rårörssocker. Tjoffa upp lite jordgubbar och strö på några mandlar. Sååå god efterrätt!
Ja! Den här krämen går jättebra att frysa i upp till 3 månader. Tina i kylskåp och vispa upp den lätt vid servering – du kan även värma den lite för att få tillbaka lenheten.
Tips för dig med fryst rabarber
Har du rabarber kvar i frysen från förra året? Perfekt! Så länge den inte smakar konstigt, luktar surt eller är helt frostskadad går den fint att använda. Fryst rabarber blir ofta lite syrligare – justera sötman i slutet med t.ex. florsocker om den känns för syrlig.
Tips för att göra krämen mer diabetesvänlig/hälsosam:
1. Byt ut socker mot naturliga alternativ:
• Använd erytritol (t.ex. Sukrin <klicka) eller björksocker (<klicka). Tänk på att vissa sötningsmedel smakar mer än vanligt socker – börja med mindre och smaka av.
2. Använd mer jordgubbar än rabarber:
Jordgubbar har ett lägre syra- och oxalsyreinnehåll, och mer naturlig sötma.
3. Öka fibermängden:
Servera med chiafrön, havrecrunch eller naturell grekisk yoghurt för stabilare blodsocker.
4. Minska saftmängden:
Använd bara ½ dl fläderblomssaft eller byt ut till färskpressad apelsin/citronjuice.
• Ett litet strössel av chiafrön, kokosflingor eller rostade nötter
• Undvik glass – välj hellre en klick osötad kokosgrädde eller växtbaserad visp
Följ mig för fler somriga recept!
Gillade du den här rabarber- och jordgubbskrämen? Då kommer du älska allt annat jag delar! Hos mig hittar du enkla men lyxiga recept, matglädje, hacks, vardagsinspo och lite kärlek på toppen.
Här kommer återigen en veckomatsedel, hoppas den ska ge inspiration för veckans matlagning.
Måndag: Krämig Kikärtsbowl
Vi kickstartar veckan med en lätt men mättande rätt! Den här kikärtsbowlen är full av smak, näring och enkel att svänga ihop. Såååå god – helt klart en favorit för mig. Perfekt för en fräsch och god måndagsmiddag.
Alltså HUR god är inte denna? En len och krämig vit kladdkaka med lemoncurd som passar perfekt med klickarna grädde med florsocker och rivet citronskal. Enkel att svänga ihop och smakar ljuvligt.
Jag tänkte börja med ett nytt återkommande tema här inne: ”Dagens Glädjesak” – ett tips på något jag tycker är fint, kul, praktiskt eller bara alldeles underbart. Ibland något jag har hemma, ibland något jag villhöver. Alltid med en länk för dig som också vill kika!
Och vi börjar med en riktig fullträff: Pippi-kakfatet med lock!
Jag blev helt kär när jag såg den – hur fin?! Perfekt till födelsedagar, kalas, fredagsfika, eller bara för att piffa upp köket. Den känns som barndom, bus och bullkalas i ett.
Lock och fat i plåt, med underbara illustrationer från Astrid Lindgrens värld – man blir glad bara av att titta på den! Och den är inte bara snygg, den rymmer en hel tårta också.
Missa för tusan inte att kika in vad jag har för härliga recept på just tårtor. Den varan kommer det vara mycket av just nu när sommaren står för dörren. Avslutningar, student, midsommar, sommarfester, bröllop osv….
Hörrni, ibland vill man bara slänga ihop ett bröd på nolltid – inget jäst, inget väntande, bara blanda, klicka ner i grytan och BOOM så doftar hela huset nybakat.
Och det här brödet… alltså wow. Det blev sååååå gott!
Jag bakade ju detta grytbröd hemma ständigt runt 2016. Ni som hängt med länge kanske minns? Jag fick total noja på det – gräddade det direkt på spisen, och hela familjen älskade det. Vi åt det till soppa, till frukost, till kvällsmacka – ja, jämt. Nu ville jag göra en ny version, en lite grövre och smakrikare variant, med ost och rosmarin för extra djup i smaken.
Resultatet? Ett enkelt grytbröd utan jäst – som blir klart på under en timme men känns som om du stått och bakat i timmar. Krämigt inuti, knaprig skorpa och massor av smak!
1. Sätt ugnen på 225°C och ställ in en gjutjärnsgryta med lock så den blir het. Jag ställde inte in locket. (Tipsar om denna grytan – nu 37% rabatt! Den jag har på bilden är tyvärr slutsåld.)
2. Blanda havregryn och yoghurt + mandelmjölk i en skål, låt stå 10–15 min.
3. Rör ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, ost och rosmarin i en annan skål. (Dessa bunkar med lock är världens bästa – så smarta!)
4. Tillsätt sirap/honung, olivolja och havreblandningen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
5. Ta ut grytan, lägg bakplåtspapper i botten och klicka ner degen. Toppa gärna med lite havregryn.
6. Lägg på locket och grädda i 30 min. Ta av locket och grädda ytterligare 10–15 min för fin yta.
7. Låt svalna på ett avsvalningsgaller – jag använder detta (70% rabatt nu!), en sån grej man inte visste man behövde, men nu är den helt oumbärlig här hemma.
Tips: Brödet är klart när innertemperaturen är 96–98°C. Jag använder denna termometer – enkel, smidig och på kampanj just nu!
Tips! Så gör du brödet glutenfritt, mjölkfritt eller mer diabetesvänligt:
Glutenfritt:
Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix anpassad för bröd (gärna med lite fiber), och använd glutenfria havregryn. Tillsätt gärna 0,5 tsk fiberhusk i smeten för bättre konsistens.
Mjölkfritt:
Använd växtbaserad yoghurt (t.ex. havre eller soja) i stället för filmjölk, och byt ut osten mot en god växtbaserad ost (gärna en lite smakrik sort). Jag använde osötad mandelmjölk – funkar toppen!
Diabetesvänligt/nyttigare alternativ:
Byt ut sirapen mot t.ex. 1 msk fibersirap (<klicka) eller en liten klick steviadroppar (<klicka). Välj en långsammare ost (t.ex. lagrad präst eller Västerbotten), använd fullkornshavregryn och eventuellt byt ut 1 dl vetemjöl mot mandelmjöl (<klicka) för lägre kolhydrater.
Följ mig för fler recept och matinspo!
Tyckte du om det här brödet? Då vill du inte missa allt annat gott jag bakar och lagar varje vecka! Jag delar dagligen recept, vardagsinspiration och tips – och vi är redan över 375 000 på Facebook!
Alltså HUR gott blev det här brödet? Och hur snabbt gick det inte?!
Jag slängde ihop det här naturligt glutenfria brödet utan jäst i min airfryer på nolltid – och resultatet blev så saftigt, smakrikt och alldeles perfekt.
Det här är ett bröd du rör ihop på några minuter. Inget jästande, inget krångel. Bara rör, forma och kör i airfryern. Och bäst av allt? Jag lyfte smaken med mina älskade kryddor – du vet den där lite hemliga bageritouchen som får folk att säga: “Vad ÄR det i det här brödet?!”
Gillar du goda enkla glutenfria recept så får du bara inte missa mina supergoda glutenfria scones, magiskt goda!
Snabb glutenfri bröddröm (ca 4 små eller 1 litet bröd)
• 2 dl naturell yoghurt (vanlig eller växtbaserad)
• 1 msk avokadoolja (funkar med annan olja också)
Magiska kryddblandningen (mortlad):
• 1 krm anis
• 1/2 tsk kardemummakärnor
• 2 krm fänkålsfrön
• 1/2 krm kummin
Valfritt:
2 msk honung (om du vill ha en hint av sötma – sååå gott!)
Så här gör du – i airfryer:
1. Mixa havregrynen till mjöl om du inte har färdigt.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser + kryddorna (mortla dem först – det gör hela skillnaden!).
3. Rör ner yoghurt, olja och ev. honung till en kladdig men formbar deg. Låt stå i 5–10 min så fiberhusken får svälla.
4. Forma till ett litet runt tillplattat bröd (ca 3-4 cm tjockt) eller 4 små bullar.
5. Grädda i airfryer på 180°C i ca 15–20 min (kortare tid för mindre frallor). Stick gärna in en termometer – brödet är klart vid 96–98°C i mitten.
Låt svalna något, sen är det bara att skiva upp, bre på det du tycker om och använda de pålägg du gillar och sen NJUTA.
Ugnsbakning av glutenfritt havrebröd:
1. Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme).
2. Följ receptet som vanligt – blanda ingredienser, låt svälla 5–10 min.
3. Forma till ett litet runt bröd som är ca 3-4 cm tjockt eller klicka ut 4 små bullar/frallor på bakplåtspapper.
4. Lägg på en plåt eller i en liten form. Grädda i mitten av ugnen ca 25–30 min (eller tills innertemperaturen är 96–98°C). Låt svalna under handduk så det håller sig mjukt.
Bra produkter till detta recept:
• Mortel (<klicka) – den här morteln har jag och jag älskar den. Har den står framme i köket för den är så fin dessutom.
• Termometer (<klicka) – denna har jag, superenkel att hantera och tar ingen plats. Ligger vid sidan av bestickslådan.
• Airfryer – idag har jag en Philips XXL, dock har den gått i golvet vilket gjorde att själva behållaren man drar ut blev skadad så den är lite svår att dra ut och sätta in. Så det börjar bli hög tid för en ny. Jag har kikat på dessa 2 här ovan, eller faktiskt fler hos Ninja för dom verkar vara såååå bra och så är dom snygga med! Kolla alla HÄR. Flera är på kampanj!
Våren spirar, solen värmer kinderna och hela kroppen skriker efter att få komma ut – picknicksäsongen är här! Eller snart i alla fall, just i detta nu är det 8 grader utanför dörren, men solen skiner, alltid något.
Men jag säger bara: herregud vad jag älskar en bra picknick! Vi måste förbereda oss för allt härligt som är på väg nu.
Och inte vilken som helst picknick. Nej nej. Här snackar vi boho-lyx på filt, med smarta prylar, god mat och den där känslan av att livet är lite extra härligt.
Vad behöver man för en riktigt mysig picknick?
Jag har lärt mig den hårda vägen att det är vissa grejer som gör ALL skillnad. Här är mina favoriter:
Filt (<klicka), en mysig rackare, gärna beige (såklart!) – vacker, skön och lätt att skaka av.
Sittkuddar (<klicka) – för rygg och rumpa som inte gillar hårt underlag.
Myskuddar (<klicka) bara för att göra picknicken ännu mysigare, enkelt att ligga ned också när det finns flera sköna kuddar. Bild 2 kuddarna (<klicka)
Picknickglashållare i metall (<klicka – 51% rabatt just nu) – stick ner i gräset, sätt vinglaset i, och voilà! Du slipper vingligt vinglas på filt, hur många gånger har man inte torkat rosé och rödvin från filt, haha!
Kylväska eller korg med kylblock – håll ostar, frukt och dryck svala.
Träporslin och bestick – hållbart, snyggt och plastfritt!
Snygga plastglas (<klicka) – ja men visst är det väl 100 ggr trevligare med snygga vinglas som är plast än de som är mindre snygga.
Ja jag vet – veckomatsedeln kommer in lite sent den här gången. Livet kom emellan, som det gör ibland. Men bättre sent än aldrig, eller hur?
Här kommer i alla fall en färdig veckomatsedel för vecka 19, fylld med goda och enkla recept som du hittar här på bloggen. Jag har blandat vegetariskt, kyckling, fisk och kött – så det finns något för alla smaker.
Matsedeln är perfekt att plocka från resten av veckan, eller spara till nästa om du redan hunnit planera. Hoppas den inspirerar dig i köket.
Vill du ha ännu fler tips på veckomenyer? Kika gärna in alla mina tidigare veckomatsedlar här.
Måndag – Fylld paprika med palsternackspuré
En smakrik vegetarisk start på veckan. Paprikorna fylls med en god blandning och serveras med en len palsternackspuré som barnen också brukar gilla!