Krämig kycklingfärsgratäng a la rosso – en ny familjefavorit!

Alltså HUR god kan en gratäng bli?! I går slängde jag ihop något riktigt smarrigt som hela familjen fullkomligt älskade – och då vet man att det är värt att skriva ner! Det här blev en sån där rätt där man tar en tugga, lutar sig tillbaka och säger: “MEN herregud vad GOTT!”.

Jag kallar den Kycklingfärsgratäng à la Rosso – en krämig, smakrik och riktigt lyxig gratäng med både pesto rosso, soltorkade tomater och ett ostigt täcke som smälter perfekt i ugnen. Det bästa? Du gör den enkelt på kycklingfärs och den passar perfekt både till vardag och helg.

Kycklingfärsgratäng à la Rosso, 6 p

Missa inte: Enchiladas med kyckling // Kycklingrullader // Kyckling & baconpaj

Du behöver:

800 g kycklingfärs

2 vitlöksklyftor

Salt & peppar

1 tsk torkad rosmarin

2 krm chilikrydda (eller efter smak) 1 tsk oregano

200 g pesto rosso

180 g soltorkade tomater

400 g passerade tomater

2 msk kycklingfond

1 liten burk crème fraîche (jag tog havrefraiche)

Ca 2 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)

500 g pasta

Några ostskivor

Gör såhär:

1. Stek kycklingfärsen i lite olja. Riv i vitlöken och krydda med salt, peppar, rosmarin, chili och oregano. Häll i kycklingfonden och rör runt.

2. Ha i pesto rosso och hackade soltorkade tomater. Rör om och låt allt gosa till sig.

3. Tillsätt passerade tomater och låt det puttra i ett par minuter.

4. Blanda ner crème fraîche och låt puttra i ca 5 minuter till. Häll i 1 dl mjölk mot slutet för extra krämighet.

5. Koka pastan men spara ca 2 minuter på koktiden.

6. Häll allt i en ugnsform. Blanda väl och häll över resten av mjölken. Lägg på ostskivor.

7. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, tills osten bubblar och fått färg.

Servera med en grönsallad eller vitkålssallad.

Vill du ha fler goda kycklingrätter?

Då måste du kolla in dessa också – klicka och spara:

Mina 10 populäraste kycklingrecept

Den här kycklingrätten får familjen att jubla!

Godaste kycklinggrytan

Parmalindad kycklingfilé med krämig rosmarinsås

Anpassa efter behov – så gör du Kycklingfärsgratäng à la Rosso:

Glutenfri variant:

• Byt ut vanlig pasta mot glutenfri pasta (t.ex. majs-, ris- eller bönpasta).

• Kontrollera att kycklingfonden och peston är märkta glutenfria (vissa kan innehålla spår av gluten).

Mjölkfri variant:

• Använd växtbaserad crème fraîche (t.ex. havre- eller kokosbaserad).

• Välj växtmjölk som mandel-, havre- eller cashewdryck.

• Byt ut osten mot mjölkfri ost eller uteslut helt – gratängen är ändå krämig!

Laktosfri variant:

• Använd laktosfri crème fraîche och laktosfri mjölk (finns i butik).

• Välj laktosfri ost eller växtbaserad ost som är helt fri från mjölkprodukter.

Diabetesvänlig variant:

• Använd bönpasta eller kikärtspasta – innehåller mer protein och fiber, påverkar blodsockret mindre.

• Undvik färdiga pesto rosso-sorter med socker – välj en utan socker eller gör egen.

• Servera gärna med mycket grönsaker för en mer balanserad måltid.

Nyttigare twist:

• Tillsätt riven morot, zucchini eller spenat i gratängen.

• Använd magrare växtbaserade alternativ och välj ost med lägre fetthalt om du använder vanlig.

• Välj osötad växtmjölk och en pesto med bra fettkvalitet (olivolja).

Följ mig för fler recept och matpepp:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Ses där inne – och glöm inte att spara receptet till nästa gång du vill impa på hela familjen!

Kram Nina

10
Kommentera
Innehåller annonslänkar

JUST NU: 25% på rosa skönheter till köket – och ja, jag är KÄR!

Okej, rosa älskare – det här inlägget är till oss! För JA – rosa är hett just nu. Men för mig har det alltid varit det. Jag älskar rosa i alla nyanser – puder, bubbelgum, gammelrosa… Det är något med hur färgen gör om ett helt rum. Ett rosa fat på bordet? Plötsligt känns det som att man bor i ett franskt lantkök där någon alltid bakar något gott.

Och vet du vad? Jag har hittat de finaste rosa detaljerna just nu – och alla är på 25% rabatt! Galet fina! Så nu kör vi, rosa favoriter blandat med mina recepttips så du ser exakt hur du kan använda dem.

1. Rosa & vitt stort uppläggningsfat – >>>se här<<<

Ett sånt där fat man kan servera ALLT på. Klyftpotatisen från >>>det här receptet<<< blir plötsligt festfin.

Alltså… detta fat är en DRÖM att ställa fram. Rosa, lite rustikt, lite lyxigt. Jag har redan beställt mitt.

2. Rosa uppläggningsfat med text – >>>kolla in här<<<

Hur gulligt att servera världens godaste potatisrätt från >>>det här receptet<<< på ett fat med text? Känns som att man bor i ett inredningsmagasin.

3. STOR uppläggningsskål – >>>här hittar du den<<<

Den här alltså! Perfekt till >>>gurk- och jordgubbssalladen<<< (som för övrigt är sommarens fräschaste grej) eller tänk dig >>>grillad kyckling med grekisk pastasallad<<< upplagt på det här fatet.

Men också, du kan BAKA i den. Låt ett >>>lantbröd<<< jäsa i skålen – och servera direkt i den. Så otroligt fint!

4. Ovalt uppläggningsfat med texten SALUT – >>>finns här<<<

Perfekt till grillkvällen! Rosa, rustikt och så snyggt att gästerna dör en liten smuladukningsdöd. Små snacks, oliver, små >>>västerbottenkrustader<<< eller varför inte >>>hemmagjorda chilicheese?<<<

5. Kaffekopp med fat – rosa & vitrandigt – >>>kolla in den här<<<

Okej. Jag vill aldrig mer dricka kaffe ur något annat. 😂 Den här koppen är som att ta ett steg in i ett rosa kafé i Paris. Vill du impa på dig själv en trött måndag? Drick morgonkaffet ur den här. Till det kan du njuta av mina raketsnabb >>>vaniljfrallor på 3 ingredienser!<<<

6. Rosafläckig oljeflaska – >>>se den här<<<

Perfekt att fylla med världens godaste marinad och ha redo till grillen. Eller varför inte göra en egen dillolja till den här potatisen med Västerbottenost?

Så fin att ha stående framme på bänken. Den här flaskan förtjänar spotlighten. Nedan lite tips på vad man kan ha i såna här flaskor:

6 goda saker att ha i en oljeflaska

1. Vitlöksolja

Perfekt att ringla över grönsaker, kött, fisk eller pizza.

Recept:

– 2 dl olivolja

– 3 skalade vitlöksklyftor (krossade lätt)

– Ev. lite chili eller rosmarin

Låt stå och dra i kyl minst 1 dygn.

2. Chiliolja

Ge liv åt nudelrätter, grillat eller rostad potatis.

Recept:

– 2 dl neutral olja

– 2 tsk chiliflakes

– 1 tsk paprikapulver

– 1 krm salt

Värm oljan försiktigt med kryddorna (ej koka), låt svalna och sila.

3. Citronolja

Fräsch till sallad, fisk, kyckling eller grillade grönsaker.

Recept:

– 2 dl olivolja

– Rivet skal från 1 citron (eko!)

– 1 tsk pressad citron

Låt stå svalt 1–2 dygn innan användning.

4. Örtolja (t.ex. basilika, persilja, timjan)

Underbar att ringla över pasta, sallad, bröd eller rostad blomkål.

Recept:

– 1 stor näve valfri färsk ört

– 2 dl olivolja

– Lite salt

Mixa slätt och sila om du vill ha klar olja.

5. Honungssenapsdressing

Kanon till kyckling, potatis eller gröna blad.

Recept:

– 1 dl rapsolja

– 1 msk dijonsenap

– 1 msk honung

– 1 msk vitvinsvinäger

– Salt & peppar

Skaka ihop direkt i flaskan.

6. Smakrik pastasåsbas (kall)

För att enkelt få smak på varma grönsaker eller pasta.

Recept:

– 2 dl olja

– 1 pressad vitlök

– 1 msk tomatpuré

– 1 tsk oregano

– 1 krm chiliflakes

Rör ihop – redo att användas direkt!

Vill du se ALLT rosa på en och samma plats?

Jag har gjort det enkelt för dig – klicka bara här så kommer du direkt till allt det rosa goda som just nu finns på kampanj:

SE ALLT ROSA HÄR

Varning för rosa villhöver-begär… men det är vi väl vana vid vid det här laget, va? 🩷

Jag vet att det är detaljerna som gör det. Och ibland räcker det med ett nytt fat eller en kopp – för att känna att köket fick en liten rosa makeover.

Puss på er rosa älskare – nu går vi loss!

Kram Nina

5
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Rabarber- och jordgubbskräm med fläder & kardemumma – somrig dessert du inte vill missa

Letar du efter ett riktigt somrigt recept med rabarber? Då har du hittat rätt! Den här rabarber- och jordgubbskrämen är len, frisk och lagom söt – med smak av fläder och en touch av kardemumma. Perfekt som dessert eller lyxig fika!

Missa inte: >>>10 goda recept med rabarber <<<

Med fryst rabarber från förra året och några jordgubbar i frysen trollar du enkelt fram en krämig efterrätt som smakar sommar i varje sked.

Missa inte mitt inlägg med massor av efterrätter i glas >>>HÄR hittar du det<<<

Glasen hittar du >>>HÄR<<<

Rabarber- och jordgubbskräm med fläder & kardemumma

Ingredienser:

• 7 dl fryst rabarber

• 3 dl jordgubbar (frysta eller färska)

• 5 dl vatten

• 1 dl koncentrerad fläderblomssaft

• 1,25 dl strösocker

• ½ tsk malen kardemumma

• 3 msk potatismjöl + 0,75 dl kallt vatten (till redning)

• 2 tsk vaniljsocker (valfritt)

Gör så här:

1. Lägg rabarber, jordgubbar, vatten, fläderblomssaft, socker och kardemumma i en kastrull.

2. Koka upp och låt småputtra ca 12 minuter tills frukten är mjuk.

3. Mixa slätt med stavmixer.

4. Rör ut potatismjölet i kallt vatten. Vispa ner i krämen och värm försiktigt tills den tjocknar (koka inte). Ha i vaniljsocker.

5. Låt svalna. Servera kall eller ljummen.

6. För att göra den efterrätt så lättvispar du grädde. Ha i kräm i botten på ett fint glas, klicka på grädde, strö på lite rårörssocker. Tjoffa upp lite jordgubbar och strö på några mandlar. Sååå god efterrätt!

Kika också på: >>>Världens godaste rabarberkaka med brynt smör och mandelmassa <<<

Tips på hur du kan använda rabarberkrämen

Den här rabarber- och jordgubbskrämen är perfekt som:

• Somrig dessert med vaniljvisp, glass eller lättvispad grädde

• Fyllning i tårtor, muffins eller pajer

• Topping på gröt, chiapudding eller yoghurt

• Glasstopping eller smoothieswirl

För ännu mer lyx? Strö över lite rostade havregryn, mandelflarn (som jag gjorde) eller kokoschips vid servering.

Också ljuvligt gott: >>>Snabba rabarberkakan <<<

Kan man frysa rabarberkräm?

Ja! Den här krämen går jättebra att frysa i upp till 3 månader. Tina i kylskåp och vispa upp den lätt vid servering – du kan även värma den lite för att få tillbaka lenheten.

Tips för dig med fryst rabarber

Har du rabarber kvar i frysen från förra året? Perfekt! Så länge den inte smakar konstigt, luktar surt eller är helt frostskadad går den fint att använda. Fryst rabarber blir ofta lite syrligare – justera sötman i slutet med t.ex. florsocker om den känns för syrlig.

Också himmelsk: >>>Rabarberkaka med TOSCATÄCKE<<<

Tips för att göra krämen mer diabetesvänlig/hälsosam:

1. Byt ut socker mot naturliga alternativ:

• Använd erytritol (t.ex. Sukrin <klicka) eller björksocker (<klicka). Tänk på att vissa sötningsmedel smakar mer än vanligt socker – börja med mindre och smaka av.

2. Använd mer jordgubbar än rabarber:

Jordgubbar har ett lägre syra- och oxalsyreinnehåll, och mer naturlig sötma.

3. Öka fibermängden:

Servera med chiafrön, havrecrunch eller naturell grekisk yoghurt för stabilare blodsocker.

4. Minska saftmängden:

Använd bara ½ dl fläderblomssaft eller byt ut till färskpressad apelsin/citronjuice.

5. Istället för vaniljsocker:

Ta 1/2 tsk vaniljpulver. >>>Denna<<< har jag.

6. Ändra hur du serverar den:

• En sked naturell kvarg eller grekisk yoghurt

• Ett litet strössel av chiafrön, kokosflingor eller rostade nötter

• Undvik glass – välj hellre en klick osötad kokosgrädde eller växtbaserad visp

Följ mig för fler somriga recept!

Gillade du den här rabarber- och jordgubbskrämen? Då kommer du älska allt annat jag delar! Hos mig hittar du enkla men lyxiga recept, matglädje, hacks, vardagsinspo och lite kärlek på toppen.

Följ mig gärna här för ännu mer:

• Instagram: @niiinis.se

• Facebook: Niiinis Kitchenlife

• TikTok: @niiiniskitchenlife

• YouTube: @Niiiinis

Tack för att du tittade in – och glöm inte att spara receptet tills rabarbern vuxit upp helt.

Kram Nina

9
Kommentera

Veckomatsedel v 20

Här kommer återigen en veckomatsedel, hoppas den ska ge inspiration för veckans matlagning.

Måndag: Krämig Kikärtsbowl

Vi kickstartar veckan med en lätt men mättande rätt! Den här kikärtsbowlen är full av smak, näring och enkel att svänga ihop. Såååå god – helt klart en favorit för mig. Perfekt för en fräsch och god måndagsmiddag.

📌 Recept: Krämig kikärtsbowl

Tisdag: Ugnsbakad torskrygg med serrano & parmesantäcke

En lyxig fiskrätt som är enkel att tillaga och imponerar på middagsbordet. Den får alltid frågor om receptet.

📌 Recept: Ugnsbakad torskrygg med serrano & parmesantäcke

Onsdag: Enchiladas med kyckling

Smakrika och saftiga enchiladas som hela familjen kommer att älska. Så gott med tillbehören till också.

📌 Recept: Enchiladas med kyckling

Torsdag: Mustig köttfärssoppa

En värmande soppa full av smak – perfekt för en torsdagsmiddag. Ät det med ett gott bröd. Enkelt men sååå gott!

📌 Recept: Mustig köttfärssoppa

Fredag: Fläskfiléstroganoff

En krämig och lyxig rätt som passar utmärkt för att fira in helgen.

📌 Recept: Fläskfiléstroganoff

🍰 Veckans gotta: Vit kladdkaka med lemoncurd

Alltså HUR god är inte denna? En len och krämig vit kladdkaka med lemoncurd som passar perfekt med klickarna grädde med florsocker och rivet citronskal. Enkel att svänga ihop och smakar ljuvligt.

👉 Till receptet

📌 Fler kladdkakor här!

Ha en fin vecka!

Kram Nina

2
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Dagens glädjesak

Dagens Glädjesak – Pippi-kakfat med lock

Nyhet på bloggen!

Jag tänkte börja med ett nytt återkommande tema här inne: ”Dagens Glädjesak” – ett tips på något jag tycker är fint, kul, praktiskt eller bara alldeles underbart. Ibland något jag har hemma, ibland något jag villhöver. Alltid med en länk för dig som också vill kika!

Och vi börjar med en riktig fullträff: Pippi-kakfatet med lock!

Jag blev helt kär när jag såg den – hur fin?! Perfekt till födelsedagar, kalas, fredagsfika, eller bara för att piffa upp köket. Den känns som barndom, bus och bullkalas i ett.

Lock och fat i plåt, med underbara illustrationer från Astrid Lindgrens värld – man blir glad bara av att titta på den! Och den är inte bara snygg, den rymmer en hel tårta också.

Här hittar du den: >> Till produkten<<

Missa för tusan inte att kika in vad jag har för härliga recept på just tårtor. Den varan kommer det vara mycket av just nu när sommaren står för dörren. Avslutningar, student, midsommar, sommarfester, bröllop osv….

6 enkla snabba tårtor <<<klicka för recept

Spara, dela eller klicka hem direkt – det här är en sån där villhöver-sak som man inte ångrar.

Perfekt såhär inför sommaren, alla avslutningar och som en fin studentpresent!

Kram Nina

11
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Grytbröd utan jäst med ost & rosmarin – klart på under en timme!

Hörrni, ibland vill man bara slänga ihop ett bröd på nolltid – inget jäst, inget väntande, bara blanda, klicka ner i grytan och BOOM så doftar hela huset nybakat.

Och det här brödet… alltså wow. Det blev sååååå gott!

Jag bakade ju detta grytbröd hemma ständigt runt 2016. Ni som hängt med länge kanske minns? Jag fick total noja på det – gräddade det direkt på spisen, och hela familjen älskade det. Vi åt det till soppa, till frukost, till kvällsmacka – ja, jämt. Nu ville jag göra en ny version, en lite grövre och smakrikare variant, med ost och rosmarin för extra djup i smaken.

Resultatet? Ett enkelt grytbröd utan jäst – som blir klart på under en timme men känns som om du stått och bakat i timmar. Krämigt inuti, knaprig skorpa och massor av smak!

1 GRYTBRÖD

Ingredienser:

• 4 dl vetemjöl (jag använde det här nära-malet mjölet från Landsberga – såååå smaskigt och ger brödet det där lilla extra!)

• 2 dl havregryn

• 1 tsk bikarbonat

• 1 tsk bakpulver

• 1 tsk salt

• 1–1,5 dl riven smakrik ost (gärna Västerbottensost eller cheddar)

• 1 tsk torkad rosmarin (eller 1 msk färsk, finhackad)

• 3 dl yoghurt eller växtbaserad yoghurt

• 1 dl osötad mandelmjölk

• 2 msk sirap eller honung

• 1 msk olivolja

Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 225°C och ställ in en gjutjärnsgryta med lock så den blir het. Jag ställde inte in locket. (Tipsar om denna grytan – nu 37% rabatt! Den jag har på bilden är tyvärr slutsåld.)

2. Blanda havregryn och yoghurt + mandelmjölk i en skål, låt stå 10–15 min.

3. Rör ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, ost och rosmarin i en annan skål. (Dessa bunkar med lock är världens bästa – så smarta!)

4. Tillsätt sirap/honung, olivolja och havreblandningen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg.

5. Ta ut grytan, lägg bakplåtspapper i botten och klicka ner degen. Toppa gärna med lite havregryn.

6. Lägg på locket och grädda i 30 min. Ta av locket och grädda ytterligare 10–15 min för fin yta.

7. Låt svalna på ett avsvalningsgaller – jag använder detta (70% rabatt nu!), en sån grej man inte visste man behövde, men nu är den helt oumbärlig här hemma.

Tips: Brödet är klart när innertemperaturen är 96–98°C. Jag använder denna termometer – enkel, smidig och på kampanj just nu!

Fler goda bröd att baka hemma:

Snabblimpa – godaste bakpulverlimpan

Nattjästa grova frallor

10 recept på goda frallor

Restaurangbröd hemma – glutenfritt mörkt kryddbröd utan jäst

Snabba vaniljfrallor – 3 ingredienser, helt magiska!

Tips! Så gör du brödet glutenfritt, mjölkfritt eller mer diabetesvänligt:

Glutenfritt:

Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix anpassad för bröd (gärna med lite fiber), och använd glutenfria havregryn. Tillsätt gärna 0,5 tsk fiberhusk i smeten för bättre konsistens.

Mjölkfritt:

Använd växtbaserad yoghurt (t.ex. havre eller soja) i stället för filmjölk, och byt ut osten mot en god växtbaserad ost (gärna en lite smakrik sort). Jag använde osötad mandelmjölk – funkar toppen!

Diabetesvänligt/nyttigare alternativ:

Byt ut sirapen mot t.ex. 1 msk fibersirap (<klicka) eller en liten klick steviadroppar (<klicka). Välj en långsammare ost (t.ex. lagrad präst eller Västerbotten), använd fullkornshavregryn och eventuellt byt ut 1 dl vetemjöl mot mandelmjöl (<klicka) för lägre kolhydrater.

Följ mig för fler recept och matinspo!

Tyckte du om det här brödet? Då vill du inte missa allt annat gott jag bakar och lagar varje vecka! Jag delar dagligen recept, vardagsinspiration och tips – och vi är redan över 375 000 på Facebook!

Häng med du också:

Facebook – Niiinis Kitchenlife

Instagram – @niiinis.se

TikTok – @niiiniskitchenlife

YouTube – Niiinis

Tagga mig om du bakar – det är det bästa jag vet att se!

Kram Nina

8
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Snabbt glutenfritt bröd i airfryer – med kryddor som smakar bageri!

Alltså HUR gott blev det här brödet? Och hur snabbt gick det inte?!

Jag slängde ihop det här naturligt glutenfria brödet utan jäst i min airfryer på nolltid – och resultatet blev så saftigt, smakrikt och alldeles perfekt.

Det här är ett bröd du rör ihop på några minuter. Inget jästande, inget krångel. Bara rör, forma och kör i airfryern. Och bäst av allt? Jag lyfte smaken med mina älskade kryddor – du vet den där lite hemliga bageritouchen som får folk att säga: “Vad ÄR det i det här brödet?!”

Gillar du goda enkla glutenfria recept så får du bara inte missa mina supergoda glutenfria scones, magiskt goda!

Snabb glutenfri bröddröm (ca 4 små eller 1 litet bröd)

• 4 dl glutenfria havregryn (mixade till mjöl)

• 2 tsk bakpulver

• 1/2 tsk salt

• 2 msk fiberhusk (<klicka)

• 2 dl naturell yoghurt (vanlig eller växtbaserad)

• 1 msk avokadoolja (funkar med annan olja också)

Magiska kryddblandningen (mortlad):

• 1 krm anis

• 1/2 tsk kardemummakärnor

• 2 krm fänkålsfrön

• 1/2 krm kummin

Valfritt:

2 msk honung (om du vill ha en hint av sötma – sååå gott!)

Så här gör du – i airfryer:

1. Mixa havregrynen till mjöl om du inte har färdigt.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser + kryddorna (mortla dem först – det gör hela skillnaden!).

3. Rör ner yoghurt, olja och ev. honung till en kladdig men formbar deg. Låt stå i 5–10 min så fiberhusken får svälla.

4. Forma till ett litet runt tillplattat bröd (ca 3-4 cm tjockt) eller 4 små bullar.

5. Grädda i airfryer på 180°C i ca 15–20 min (kortare tid för mindre frallor). Stick gärna in en termometer – brödet är klart vid 96–98°C i mitten.

Låt svalna något, sen är det bara att skiva upp, bre på det du tycker om och använda de pålägg du gillar och sen NJUTA.

Ugnsbakning av glutenfritt havrebröd:

1. Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme).

2. Följ receptet som vanligt – blanda ingredienser, låt svälla 5–10 min.

3. Forma till ett litet runt bröd som är ca 3-4 cm tjockt eller klicka ut 4 små bullar/frallor på bakplåtspapper.

4. Lägg på en plåt eller i en liten form. Grädda i mitten av ugnen ca 25–30 min (eller tills innertemperaturen är 96–98°C). Låt svalna under handduk så det håller sig mjukt.

Bra produkter till detta recept:

Mortel (<klicka) – den här morteln har jag och jag älskar den. Har den står framme i köket för den är så fin dessutom.

Termometer (<klicka) – denna har jag, superenkel att hantera och tar ingen plats. Ligger vid sidan av bestickslådan.

Denna airfryer är på kampanj och finns HÄR.

Denna airfryer är också på kampanj och finns HÄR.

• Airfryer – idag har jag en Philips XXL, dock har den gått i golvet vilket gjorde att själva behållaren man drar ut blev skadad så den är lite svår att dra ut och sätta in. Så det börjar bli hög tid för en ny. Jag har kikat på dessa 2 här ovan, eller faktiskt fler hos Ninja för dom verkar vara såååå bra och så är dom snygga med! Kolla alla HÄR. Flera är på kampanj!

Bakplåtspappershållare till airfryer (<klicka) – så smidiga, använder massor!

Så gör du brödet mer diabetesvänligt:

• Använd havremjöl från fullkornshavre (glutenfritt), gärna med låg GI.

• Uteslut honung (eller ersätt med lite stevia/erytritol om du vill ha sötma).

• Behåll kryddorna! Fänkål, anis och kummin kan faktiskt hjälpa matsmältningen och ge balans.

Fiberhusk är perfekt – det sänker GI och gör brödet snällare mot blodsockret.

• Servera med protein eller fett – t.ex. ägg, hummus eller avokado för jämnare blodsocker.

Fler glutenfria brödrecept du kommer ÄLSKA:

Glutenfritt morotsbröd i långpanna

Glutenfritt bröd i långpanna

Bovetebröd – naturligt glutenfritt

Restaurangbröd hemma – mörkt kryddbröd utan jäst

Glutenfria tekakor

Följ mig för fler recept, tips och härligt snack:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube – häng med mig i köket!

Kram Nina

9
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Allt du behöver för den perfekta picknicken – recept, hacks & lyxiga småplock

Våren spirar, solen värmer kinderna och hela kroppen skriker efter att få komma ut – picknicksäsongen är här! Eller snart i alla fall, just i detta nu är det 8 grader utanför dörren, men solen skiner, alltid något.

Men jag säger bara: herregud vad jag älskar en bra picknick! Vi måste förbereda oss för allt härligt som är på väg nu.

Och inte vilken som helst picknick. Nej nej. Här snackar vi boho-lyx på filt, med smarta prylar, god mat och den där känslan av att livet är lite extra härligt.

Vad behöver man för en riktigt mysig picknick?

Jag har lärt mig den hårda vägen att det är vissa grejer som gör ALL skillnad. Här är mina favoriter:

Filt (<klicka), en mysig rackare, gärna beige (såklart!) – vacker, skön och lätt att skaka av.

Sittkuddar (<klicka) – för rygg och rumpa som inte gillar hårt underlag.

Myskuddar (<klicka) bara för att göra picknicken ännu mysigare, enkelt att ligga ned också när det finns flera sköna kuddar. Bild 2 kuddarna (<klicka)

Picknickglashållare i metall (<klicka – 51% rabatt just nu) – stick ner i gräset, sätt vinglaset i, och voilà! Du slipper vingligt vinglas på filt, hur många gånger har man inte torkat rosé och rödvin från filt, haha!

Kylväska eller korg med kylblock – håll ostar, frukt och dryck svala.

Träporslin och bestick – hållbart, snyggt och plastfritt!

Snygga plastglas (<klicka) – ja men visst är det väl 100 ggr trevligare med snygga vinglas som är plast än de som är mindre snygga.

Smartaste picknickryggan (<klicka, 60% rabatt) – ta allt du behöver på ryggen.

Klassisk picknickkorg (<klicka) – ja du ser det framför dig va? Saftflaska, baguetter som sticker upp och vindruvorna som hänger över kanten.

Maten – det viktigaste av allt!

Picknickmat ska vara lätt att bära, god kall och gärna gå att äta med händerna. Här är några Niiinis-favoriter:

Småplock & mackinspo:

• Mini-ciabattas med brie och jordgubbsskivor

Pastasallad (<klicka) – så god tackade med kalkonpålägg, basilika, fetaost och massa annat gott

Tzatziki (<klicka) – perfekt att doppa morotsstavar och surdegsbröd i

Pizzabullar (<klicka) med paprika pesto, bacon och basilika

Kall potatissallad (<klicka) med creme fraiche, purjolök, salladslök och riven ost.

Sött efteråt?

• Jordgubbar doppade i choklad (förbered hemma och kyl)

Kladdkake-rutor i små portionsformar

• Fruktspett – melon, kiwi, ananas, druvor

Banankaka i skivor – håller sig saftig!

Drycken då?

• Bubbel! Alltid bubbel. (psst… alkoholfritt rosébubbel är också to die for)

• Fryst vattenflaska med citronmeliss och bär – smälter långsamt = kall dryck hela tiden!

• Hemmagjord lemonad eller is-te i termos

Fiffiga idéer som gör dig till picknickens drottning eller kung:

• Frys vattenflaskor och använd som kylklampar i korgen!

• Använd muffinsformar som lock över glasen (mot getingar!)

• Ha alltid med en liten soppåse – håll det rent.

• Ta med en batteridriven liten högtalare och spela jazz, bossa eller somrig pop (totalt min nya grej)

• Rulla ihop filten med gummisnoddar för smidig transport

• Sätt upp vinglashållarna i gräset bredvid filten så du slipper hål i tyget och glas som välter – jag säger bara: revolution!

Sist men inte minst – glöm inte känslan

Att picknicka handlar inte bara om mat och dryck – det är ett sätt att stanna upp, andas, landa.

Ta med en bok, ett block att skriva i eller bara stirra upp i träden en stund.

Och skåla för livet, våren, solen – och att vi får vara här.

Ses på filten!

Kram Nina

17
2 kommentarer

Veckomatsedel v 19

Ja jag vet – veckomatsedeln kommer in lite sent den här gången. Livet kom emellan, som det gör ibland. Men bättre sent än aldrig, eller hur?

Här kommer i alla fall en färdig veckomatsedel för vecka 19, fylld med goda och enkla recept som du hittar här på bloggen. Jag har blandat vegetariskt, kyckling, fisk och kött – så det finns något för alla smaker.

Matsedeln är perfekt att plocka från resten av veckan, eller spara till nästa om du redan hunnit planera. Hoppas den inspirerar dig i köket.

Vill du ha ännu fler tips på veckomenyer? Kika gärna in alla mina tidigare veckomatsedlar här.

Måndag – Fylld paprika med palsternackspuré

En smakrik vegetarisk start på veckan. Paprikorna fylls med en god blandning och serveras med en len palsternackspuré som barnen också brukar gilla!

Se receptet här!

Tisdag – Ugnsbakad lax med kall citronsås

En fräsch fiskrätt som är superenkel att laga. Den kalla citronsåsen ger laxen en extra fräsch kick.

Se receptet här! (Byt ut lax mot torsk)

Onsdag – Marry Me Chicken

Det här receptet har blivit en riktig favorit hos många! Krämig, smakrik och så god att den sägs kunna leda till frieri.

Se receptet här

Torsdag – Krämig linssoppa med kokosgrädde

En värmande, vegetarisk soppa som är både mättande och enkel att laga. Perfekt till en torsdag!

Se receptet här

Fredag – Helstekt fläskytterfilé i magisk sås

Fredagsmiddag deluxe! Den här rätten är perfekt att avsluta veckan med – och den sköter sig nästan själv i ugnen.

Se receptet här

Veckans gotta – Ryttarkaka

En riktig favorit till helgen! En saftig kladdkaka toppad med ett krispigt kokostoscatäcke – magiskt god.

Se receptet här

Tips: Så använder du veckomatsedeln

• Spara den i mobilen

• Gör inköpslistan i lugn och ro

• Förbered vissa rätter dagen innan om du vill spara tid

Vill du ha fler matsedlar? Du hittar dem under Veckomatsedel-kategorin här!

Gillade du matsedeln?

Tipsa gärna en vän som behöver vardagsinspo och glöm inte att kika in på mina sociala kanaler för mer recept, hacks och matglädje:

Instagram | Facebook | TikTok

Kram Nina

6
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Smashade tacoburgare på skärdgårdskakor

Måndag. Du vill att det ska gå snabbt. Men du vill ändå att det ska smaka riktigt gott. Här kommer räddningen: smashade tacoburgare med tacofärs – stekta direkt på skärgårdskaka! Det här är en sån där vardagsrätt som känns lyxig, men som är klar på nolltid. Du blandar färsen, trycker ut den på brödet och steker allt i pannan. Klart! Enkelt, snabbt och något som hela familjen älskar.

Jag gillar att variera tacon på nya sätt, och det har blivit lite av en specialitet här på bloggen. Har du t.ex. testat mina Tacotoast? Eller de Vegetariska tacosarna som många av er hört av er om och sagt att ni gör varje vecka?

Det bästa med smashade tacoburgare är att det inte krävs något krångel. Allt steks på brödet – det blir så gott, saftigt och får sån där härlig street food-känsla som vi älskar här hemma.

Och är du sugen på ännu mer tacoinspiration efter det här? Då får du inte missa min Tacopastagratäng – ett sånt där recept som funkar till både vardag och helg.

Smashade tacoburgare (ca 6 st)

INGREDIENSER:

  • 300 g nötfärs
  • ½ msk spiskummin
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ krm chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt & peppar
  • 6 st Hönö skärgårdskakor
  • Olivolja till stekning

VITLÖKSSÅS:

  • 1½ dl crème fraiche
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk sweet chilisås
  • Salt & peppar

Gör såhär:

  1. Blanda färsen.
    Rör ihop köttfärsen med alla kryddor. Du får en smakrik tacofärs som passar perfekt till smashade burgare.
  2. Forma och platta ut.
    Dela färsen i sex delar och tryck ut varje del direkt på en skärgårdskaka.
  3. Stek!
    Hetta upp lite olivolja i en riktigt bra stekpanna – jag använder världens bästa stekpanna (den håller i evigheter!). Stek köttsidan först tills den är genomstekt. Vänd sedan och stek brödsidan tills den är gyllene. Jag använder även den här proffsiga stekspaden – perfekt när man smashar!
  4. Toppa och servera.
    Klicka över vitlökssås, lite tacosås och dina favoritgrönsaker – vi hade rödlök, gurka och majs. Mixtra hur du vill och tycker om. Servera direkt!

Om du gillar nya sätt att göra tacos på, spana även in mina Tacostavar i tortillabröd – barnsligt gott och enkelt!

Vill du anpassa? Så gör du den glutenfri, mjölkfri eller diabetesvänlig:

Glutenfritt: Byt ut skärgårdskakorna mot glutenfritt bröd – t.ex. hamburgerbröd eller tortillabröd. Tipsar om denna bakmix på hamburgerbröd (<klicka – så enkla att baka och goda). Finns i frallor (<klicka) också, och pizza (<klicka). Missa heller inte flatbread mixen (<klicka).

Mjölkfritt: Använd växtbaserad crème fraiche, t.ex. Oatly iMat eller Planti. Oatly använde vi.

Diabetesvänligt: Använd lågkolhydratbröd (<klicka – ett supergott bröd som jag ofta köper) eller ett fiberrikt fullkornsbröd (<klicka). Byt sweet chili mot en sockerfri variant (<klicka). Fyll på med grönsaker med lågt GI – som gurka, tomat och bladgrönt.

Vill du ha ännu mer variation? Testa mina Big Mac tacos – en riktig favorit med burgartwist.

Mina mest använda köksfavoriter – på kampanj just nu!

Jag älskar bra köksprylar som håller och används på riktigt. Här är tre av mina absoluta favoriter – jag använder dem varje vecka (vissa varje dag!) och de är med i kampanj just nu:

1. Avsvalningsgaller

Ett riktigt bra galler att låta nybakade bröd, bullar, smashburgare eller matlådor svalna på. Stabilt och hållbart!

2. Världens bästa gladpack på rulle

Sitter fast på plats, klibbar inte, och skärs enkelt med ett klick. Jag köper om och om igen – och du hittar även refill här.

3. Bästa stekpannan jag någonsin haft

Ingenting fastnar. Funkar på alla hällar. Håller värmen. Tål mycket. Den är bäst.

Bonus: Stekspaden som är perfekt ihop med pannan – använder den varje gång jag gör smashade burgare.

Vill du kika på hela kampanjen? Här hittar du alla kampanjvaror!

Fler taco-recept du inte vill missa:

Tacobaconlåda med whiskysås – wow vilken smak!

Japanska tacos – med krispig kyckling och coleslaw

Vegetariska tacos – ett grönt alternativ

Tacotoast – mättande, enkelt och smarrigt

Tacostavar i tortillabröd – barnens favorit!

Tacopastagratäng – en krämig favorit

Big Mac tacos – smash burger taco på nytt sätt

Hoppas du blev sugen på att testa!

Jag älskar att hitta på nya vardagsrätter som känns enkla men ändå lyxiga – och den här smashade tacoburgaren är verkligen en sån rätt. Snabb, god och så rolig att variera!

Vill du ha ännu fler recept att testa i veckan? Då har jag samlat mina allra bästa receptlistor här – allt från mat till fest, vardagsfavoriter, bakning, buffé och mer:

Klicka här för att hitta alla samlingar!

Följ mig gärna för fler recept, hacks och vardagsinspiration – jag finns här:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Vi ses där!

Kram Nina

8
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...