Åldersnoja och lammkött

Halloj sötisar!

Fifan som jag slitit i husvagnen idag. Jag är helt sne i kroppen. Det är ingen dans på rosor att måla om i en husvagn ska jag säga er. När jag kommit halvvägs på köket så ångrade jag mig redan. Fy farao vilket pickel. Små skrymslen och vrår, GAAAH!

Imorgon kommer jag ha FET träningsvärk kan jag säga. Min nacke gör ont och armen känns slut. Piuuuh…. Dessutom beslutade vi oss för att dra vidare på semester imorgon igen. Haha! Ja jag veeeeeet, jag är heeelt knäpp! Eftersom husvagnen inte är klar på långa vägar så måste jag kliva upp i ottan för att måla färdigt, sen ska hon besiktas och sen kan vi dra. Åh herreminjeee…så typiskt mig. För ivrig och sugen på att fixa liksom, då bara kör ju jag. Tidsbrist eller inte liksom.

Har inga bilder från husvagnen för det är fullkomlig kaos. Ska ta bilder imorn ändå faktiskt så ni får se lite kaosbilder innan det är klart.

Ikväll så hade vi ”tända-ljus” middag i uterummet. Tony grillade medan jag målade. Vi har fått upp högtalare nu så vi hade på lite soft musik också. Huuur mysigt!?


Den bautastora glasvasen är från Ullared. Den var himla fin faktiskt! Tror jag gav 90 spänn för den.


Lite tända ljus i dessa glasvaser också.

Mys mys mys! Imorgon är det 1:a augusti. Tycker du att hösten börjar i augusti? Det tycker inte jag. Augusti är oftast den varmaste månaden och då man kan börja bada utomhus enligt mig.

Om 18 dagar fyller jag 45 år. Helt galet faktiskt. Kan inte fatta det själv förstår ni. 45 liksom….5 år kvar till 50! Helt crazy… Har jag åldersnoja? Ja lite ska jag erkänna. Tiden går lite för fort. De stora barnen är liksom vuxna nu, Milo växer också på i raketfart och börjar tredje klass till hösten. Tony kommer aldrig ifatt heller. Han känns evigt ung. Baksidan av att gifta sig med ett lammkött gissar jag. Han är ALLTID yngre….han är liksom långt ifrån 40 fortfarande. Han har inga läsglasögon ännu, han har inte fått några ålderskrämpor heller…. Han är en man i sina bästa år och jag känner mig som en avdankad tant med gäddhäng, rynkiga ögon och hänglökar. Usch vad elak jag är mot mig själv men ibland är åldersskillnaden påtaglig. Som nu….

På något sätt tänkte jag väl att vi skulle dela på läsglasögonen och berätta om våra krämpor för varandra….men så kommer han aldrig ifatt. Hur blir det när han behöver läsglasögon då? Då räcker inte ens de progressiva för mig….då läser jag inte längre för jag ser inte. Haha! När han har ålderskrämpor så har jag stödstrumpor och åldersfläckar…

Detta är såklart skrivet med glimten i ögat men nog fasen är det på riktigt också. Tony skrattar åt mig när jag buttrar ur på att alltid vara äldre….då säger han att då kan ju han köra runt mig i rullstolen och orka ta hand om mig på ett helt annat sätt än om jag hade haft en äldre karl. Sant sant ju…

Så nu ska den här tanten lägga sig tillrätta och få lite fotpill av det där lammköttet. Han orkar ju. Haha…

Kram Nina

6
4 kommentarer

Krossad potatis med vitlök och parmesan

Nu ska jag bjuda dig på ett suuuuupergott recept på ”smashed potatoes” eller krossad potatis som det heter på svenska. Detta är ett galet gott tillbehör till grillat. Du måste helt enkelt testa!

RECEPT SMASHED POTATOES

1 kg potatis
3 msk smält smör
några droppar olivolja
4 vitlöksklyftor pressade
1 msk hackad färsk persilja
Flingsalt & svartpeppar
4 msk parmesanost

GÖR SÅHÄR:

1) Koka potatisen så den är genomkokt.

2) Lägg potatisen på bakplåtspapper, ta en handduk och lägg över potatisen. Tryck sedan med handen så att potatisen krossas.

3) Spraya eller droppa över olivolja, häll över det smälta smöret över potatisen också.

4) Strö över persiljan, pressade vitlöksklyftorna och parmesanen uppepå. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills ytan börjar Bill otroligt krispig.

Följ gärna min Facebooksida och min Instagram för mer inspo, massa recept och tips.

82
8 kommentarer

Vår härliga altan

Inlägget innehåller annonslänkar och reklam för Indiska.

Morning! ☀️

Vi sitter ute på altanen här och njuter av solen/molnen. Ja det är lite både och idag, men det är varmt och skönt.

Tack för alla tips om härliga campingar. Vi kan inte bestämma oss här riktigt…känns som det bara är en ”bara vara” dag. Tony har jobbat lite på förmiddagen här. Ajabaja mitt i semestern, men jag om någon vet hur det är.


Älskar vår altan! Det är det bästa vi gjort. En egen liten oas att samla kraft i, njuta av väder, mysa, bada, sola, vila, ta middag….ja det finns alla möjligheter. Det här har vi fasen gjort bra alltså!


Så glad att mina frukostskålar kommit. Köpte ju skålar som var alldeles för små för frukost, de passar däremot utmärkt som ”plockskålar” istället så det blev ju bra ändå. Denna serie är från Indiska och jag bara äääääälskar den. Du har hela serien här (<länk), just nu är det köp 4 betala för 3 på allt! Passa på för tusan!

Hepp, nu kliar det i fingrarna. Vill gå in till ”Vagnhild” och måla loss lite! Vi hörs senare så får vi se om jag fick nåt gjort?

Kram Nina

9
1 kommentar

Veckomatsedel

Dags för en veckomatsedel. Alltid kul att hitta inspiration till veckans matlagning. Jag älskar veckomatsedlar för då kan jag bara ta med den till affären när jag ska handla. Man kommer inte hem och har missat att köpa hälften, sånt gillar jag!

Hoppas du ska gilla!

MÅNDAG

Köttfärslåda med smak av balsamico

TISDAG

Chili & limelax

ONSDAG

Kryddig Korvstroganoff

TORSDAG

Minestronesoppa med Bananpannkakor till efterrätt

FREDAG

Utbankad benfri fläskkotlett med potatispuré och rödvinsky.
Recept 4 pers:

600 gr benfri kotlett i bit eller skivor

Potatispuré:
800 g potatis
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
1,5 dl crème fraiche
1 msk smör
Salt
Peppar

Rödvinssky:
1 rödlök
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond
2 dl vatten
4 krm salt
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)

Såhär bankar du fläskkotletterna:
Skiva fläskkotletterna till centimeter tjocka skivor (om de redan inte är skivade). Lägg på en skärbräda, täck med plastfolie och banka med en kastrull eller köttklubba. Salta och peppra skivorna och stek sedan i rikligt med äkta smör.

Så här gör du potatispuré:
Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med vitlöksklyftan. Häll av potatisen och pressa i en potatispress.
Värm mjölken. Blanda potatisen med mjölk, crème fraiche och smör.
Smaka av med salt och peppar.

Såhär gör du rödvinssky:
Skala och skiva rödlöken.
Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter.
Häll i fond + vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Sila bort löken när smaken är bra.
Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Grönsakerna till kan du smörsteka lite zuccinitärningar och tomat, krydda med vitlök – salt och peppar.

30
1 kommentar

Hej från köket!

Snabbt inne och säger hej från kökspasset i Kaffestugan. En mulen dag men ändå lite besökare här ute. Så kul att det ändå rullar på även om vädret inte visar sig från sin vackraste sida.

Mellan gästerna håller vi på o planerar nästa utflykt med ”Vagnhild”. Kanske hinner jag måla lite på henne innan vi far iväg? Vi får se? Har ni några bra förslag på campingplatser i Sverige som har mycket kul för barn, ja då får ni hojta till.

Vi hörs lite senare!

Kram Nina

4
6 kommentarer

Tony flyttar väl snart….

Gokväll sötisar!

Har redan legat och dreglat sovande i soffan en stund här på kvällskvisten. I morse när klockan ringde kändes det som ett skämt tammetusan. Jag var så sjukt trött….det har hängt med hela dagen på nåt sätt. Jag ska ha mens vilken sekund som helst och då brukar just den här dagen (dagen innan mens) vara en trött-dag samtidigt som jag har en gråtklump i halsen. Yipppikayeeeeeeyy motherfucker liksom. Tony packar ihop ”Vagnhild” och flyr landet typ.

Så glad att det bara är jag och Majlis som är tjejer i hushållet. Vårt hushåll hade inte klarat ett kjoltyg till liksom. Jag står ju knappt ut med mig själv….

Idag hade vi en hel del läsare i Kaffestugan. Så roligt när ni tillkännager er och säger hej. Så roligt att ni kommer förbi och fikar hos oss, vi blir så glada!

Lite av bullarna som bakades till Kaffestugan denna dag. Undra just hur många bullar jag bakat sen vi öppnade Kaffestugan, det måste vara hur många som helst.


Efter Kaffestugan åkte vi till Yoump med Milo. Ni som följer mig på Instagram och kollar min Instastory kunde se att vi var där. Milo fick hoppa av sig lite och lyckades med något han velat såååå länge! B A K Å T V O L T! Lyckan i taket! Han var sååå glad, ÄNTLIGEN!


Måste också tacka för tipset med katthåren. Har köpt en sån här idag och har borstat Majlis en gång ikväll. Det lossnade ju en hel skog typ….men hon fortsätter håra. Kanske måste man fortsätta borsta varje dag?

Måste också tipsa om den här tesorten. Har totalt craving på det på kvällarna. Såååå gott är det! Har just druckit en kopp här.


Skulle behöva hoppa upp och tvätta av mig sminket men det känns som att bestiga Mount Everest. Så trött är jag….

Hörni, hoppas ni haft en fin ledig lördag! Nu ska jag försöka snarka vidare här i soffan, vill inte gå till sängen riktigt än.

Kram Nina

4
2 kommentarer

Några tips på hur Du bakar när du har ont om tid!

Bakar du gärna men har ont om tid? Visst är det trevligt att bjuda på hembakat till sina gäster? Inte är det lika kul att slänga upp en köpt rulltårta och några Ballerinakex när det är såå mycket godare och trevligare med något du själv bakat. Inga konstiga tillsatser bara ingredienser du själv vet vad det är. Jag lovar att du och fikagästen kommer gilla hembakat mycket bättre!

Här tänkte jag ge dig några tips på både recept och tillvägagångssätt som gör det lite snabbare.

Kanelbullar eller vaniljbullar (recept längst ned) som kan vara bland det godaste som finns! Många känner att jäsdegar tar alldeles för lång tid. Det gör det ju, jäsdegar behöver sin lilla tid för att bli riktigt bra. Dock så finns det lite knep.

Dels kan du baka mina kanelbullar utan jäst, där blandar du bara en deg, rullar ihop kanelbullarna och gräddar, KLÄRT!

Mitt andra heta tips är att du har i 1 1/2 tsk bakpulver i jäsdegen när du kör den i din köksassistent. Detta om du bakar på 5 dl mjölk, alltså en sats. Detta halverar jästiden och degen blir färdigjäst mycket snabbare. Dessutom upplever jag att bullarna blir mycket fylligare.

Långpannekakor, här snackar vi mycket kaka på kort tid. Denna kakan, Silviakaka i långpanna, ska vara inne i ugnen i ca 25 min och den ger hur många bitar som helst.

Vill du ha nybakt bröd till frukost snabbt!?
Då är mitt bästa tips att baka scones. Bara till att röra ihop, baka ut och grädda. Vansinnigt gott är det dessutom. Fler sconesrecept hittar du här.

Ett annat tips på väldigt goda bakverk som du snabbt bakar är smulpaj. Detta är en jordgubbspaj, en väldigt god paj enligt mig. Där blandar du bara smulet, häller frukt eller bär i botten på en pajform, på med smulet och grädda. Något som är lite festligare och går ännu snabbare är att göra pajerna i små portionsformar. Fler recept på pajer har du här.

Vaniljbullar

150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1, 5 dl strösocker
½ tsk salt
ca 12-15  dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Garnering:

1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i bunken. Häll över mjölken och lös upp jästen. Tillsätt smöret i bitar, socker och salt.
3. Häll mjölet och luftigt direkt ur påsen i degen, ha också i bakpulvret. Lite i taget har du i mjölet, tills du har en smidig deg som fortfarande är lite kladdig men ändå smidig. Den ska släppa kanterna i degbunken.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter.
6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.
7. Ta rumsvarmt smör och blanda strösocker och vaniljsocker. Fördela på hela plattan.
8. Vik degplattan på mitten. Dela sedan upp den i 2 cm smala remsor.
9. Snurra ändarna av remsorna åt varsitt håll, snurra sedan den runt ditt finger och avsluta med att fästa änden under snurran.
10. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda sedan i 225 grader i ca 10 min.

24
1 kommentar

Saftiga blåbärsrutor i långpanna

Innehåller annonslänkar genom reklam för Cervera 
Måste bara tipsa om dessa, världens godaste blåbärsrutor som du svänger ihop i en långpanna. Höga, saftiga och bara såå härliga.

Ett tips när man ska servera såna här härligheter är att använda något fint serveringsfat. Det förhöjer hela upplevelsen kan jag lova!

Tipsar om några fina fat nedan:

1// HÄR 2// HÄR 3// HÄR 4// HÄR

Här nedan ska du få receptet på denna fantastiska kaka, många som smakat har tyckt att den är fantastisk!

RECEPT

4 ägg
2,5 dl strösocker
100 smält smör
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2–3 dl blåbär
2 msk rårörssocker till bären

Gör såhär:

1) Vispa samman ägg och socker. Det ska bli vitt och pösigt.

2) Vänd i filmjölken.

3) Blanda de torra ingredienserna och vänd ned det i smeten.

4) Smält smöret och blanda i det i smeten också.

5) Klä en långpanna (ca 25×35 cm) med bakplåtspapper. Häll i hälften av smeten, sedan hälften av blåbären. Strö över hälften av rårörssockret också. Häll sedan på resten sv smeten, blåbären och rårörssockret. Grädda på 200 grader i ugnen i ca 20-25 min. Kakan ska vara helt torr rakt igenom. Pudra över florsocker och skär upp den i rutor.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

17
6 kommentarer

Härliga dagar i Rullsand

Godmorgon höll jag på att skriva. Känns som dagarna flyter ihop i någon form av morgon/förmiddag/dag innan man är igång ordentligt.

Vi har just satt oss i bilen med ”Vagnhild” efter oss. Vi lämnar Rullsands camping efter några riktigt mysiga dagar.❤️ Saker man lagrar i sin minnesbank.

Igår hade vi riktigt fint väder så då blev det en dag på stranden. Ja tills det började blåsa huggormar och pilfiskar för jag höll tammetusan på att frysa rumpen av mig. Vilken fryslort jag blivit alltså.

Milo och Neo kom på bästa sättet att frakta hem krokodilen på.

På eftermiddagen dök Tonys yngsta bror med sambo upp för ett besök på campingen. Så kul att de också kom. ❤️

Till kvällningen var vi och käkade på campingens restaurang vilket tyvärr blev lite trist för en annan. Alltid svårt att få till det för en annan med diverse allergier och känslig mage.

img_6226.jpgimg_6228.jpgimg_6262.jpgimg_6264.jpg

Sedan blev det minigolf för hela klanen, till barnens stora förtjusning, det har tjatats om minigolf i dagarna 3.

Tror ni inte på fasen att jag vann hela skiten! Ä N T L I G E N !!! Jag hade ju nästan gett upp på min vinnarskalle och tänkt att jag helt enkelt blivit sämst på äldre dar. Haha…. igår tvålade jag dit hela högen med 37 poäng. 3(!!!) spikar, Milo fick 2(!!!). Kan man få bli glad som ett barn eller? För det BLEV jag!

Efter minigolf gick vi ned till stranden en stund. Vinden hade lagt sig och det var riktigt ljummet och skönt. Härlig avslutning på den här lilla trippen.

Nu ska vi hem och förbereda för Kaffestugan. Det ska handlas och bakas för fullt här. Sen får vi se vad vi hittar på nästa vecka? Kanske hinner jag börja måla på vår ”Vagnhild”?

Nu ska jag fortsätta jobba här, passa på när man ändå sitter fast i bilen ett par timmar. Vi hörs sen igen!

Kram Nina

6
12 kommentarer

5 viktiga tips på hur du lyckas med Kanelbullar

Får du till det där drömmiga kanelbullarna? De där som ser ut som på caféet, eller de där som är sådär härligt luftiga och mjuka men ändå saftiga? Som smakar ljuvligt och har ett innanmäte som är både saftigt och krämigt på samma gång? Grattis i så fall!

Du som inte lyckas och har gett upp att få till riktigt härliga kanelbullar, där bullarna ser ut som små skorpor, eller blir hårda som NHL puckar, eller torra så det frasar och flyger små smulor när du äter dem?

Misströsta inte. Det finns några knep som är riktigt bra och som gör att du garanterat kommer att lyckas med härliga bullar du med! Du kommer inte längre behöva ta dig till ett cafe för att få smaka på en riktigt stor och god bulle.

Här nedan följer några recept på bullar som jag bakat.

Stora saftiga kanelsnurror

Kanelsnurror med sockertäcke (videoinslag med tillvägagångssätt)

Glutenfria kanelbullar utan jäst

Kanelbullar utan jäst

Rabarberbullar med vanilj

Numera bakar jag ALLTID mina bullar efter ett och samma recept (förutom mjölmängden – mer om det längre ned). Jag frångår det aldrig då jag vet att om jag gör det så blir det inte lika bra. Jag bakar ALLTID dubbel sats. Jag får för mig att bullarna blir bättre då, fråga mig inte varför? Men de är inte i närheten så bra när jag bakar en enkel sats. Sen kan man väl ALDRIG baka för många bullar, haha….håller du inte med?

Man ska dock komma ihåg att alla degar är olika. Detta hänger mycket på mjölet du köper. Är det ett färskt mjöl och bra kvalité behöver du olika mycket än när du använder ett äldre mjöl med sämre kvalité. Viktigt att tänka på när jag skriver att jag bakar efter samma recept. Jag har bakat galet mycket bullar då jag driver cafe. Kan säga att det aldrig varit exakt samma mängd mjöl för de olika gångerna. Det skiljer sig varje gång. Dock så har jag några punkter jag följer slaviskt när jag vill lyckas med bullarna! I caféet får vi dagligen en massa beröm för bakverken, bl a bullarna. Att de är perfekta i sin konsistens och väldigt goda. Bättre betyg kan man väl inte få?!

Så vad brukar jag tänka på? Vad är viktigt för att lyckas!

Bearbetningen av degen är A och O för riktigt bra bullar. Värna och vårda din deg som om de vore din lilla bebis, jag lovar att du får igen det på resultatet!

1) Degvätskan får inte vara för varm, jästsvampar dör nämligen när de blir varmare än 37 grader. Inhandla en termometer, en väldigt bra investering skulle jag säga. Är degvätskan kallare så gör det ingenting alls, det tar bara lite längre tid för själva jäsningen.

2) Smöret som ska i bulldegen ska alltid vara rumsvarm. Om smöret är fast konsistens och inte smält så stärker fettet väggarna i bulldegen vilket gör att du inte behöver lika mycket mjöl och bullarna blir luftigare då mer luft bibehålls. Står det att du ska smälta smöret till din bulldeg i receptet så ska du frångå det och ha i rumsvarmt i bitar istället.

3) Konsistensen. Jag säger att en bulldeg ska vara smidig och fast men ändå lite kladdig. Inte så att den fastnar på dina fingrar, men den ska kännas kladdig när du klämmer på den. Bearbeta degen i din köksassistent (eller för hand) så den får bearbeta upp glutentrådarna ordentligt. Min riktlinje är att alltid få degen så smidig så att den precis släpper degväggarna i bunken. När degväggarna liksom blir ”rena”, ja då är det klart och perfekt. Var försiktig med mjölet, mot slutet kan endast 1/2 dl vara för mycket mjöl och göra din deg för fast och hård vilket medför tråkiga och hårda bullar.

4) Jäsningen. Detta är en mycket känslig process. Den bästa jäsningen får du i en tillräckligt stor bunke med plastfolie tätt omslutet. Då mår degen fantastiskt bra och jäser till dubbel storlek. Låt den ta den tiden den behöver på sig, detta kan variera, allt från 30 min till en timma för att ha jäst tillräckligt. Bra riktlinje är att den ska jäsa till dubbel storlek.

5) Fyllning och topping. Fyllningen brukar jag sällan ta så lite som det brukar stå i recept. Ha hellre i mer smör än mindre. Låt smöret (självfallet äkta smör för riktigt goda bullar såklart) vara riktigt mjukt. Pensla bullarna med uppvispat ägg. För att få dem riktigt sådär glansiga och härliga och bibehålla sin saftighet är ett bra bagartips att pensla dem med sockerlag efteråt. Då ser de ut som riktiga cafébullar.

LYCKA TILL!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

109
3 kommentarer
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...