Sverigekaka med rom

Ni vet ju att jag bakat Sverigekaka och att det är en stor favorit hos mig. Nu har jag bakat en igen men med en liten twist. En twist som gjorde det hela lite mer intressant faktiskt. Åh jag älskar smaken som det ger. Jag har en förkärlek för smaken av rom. Jag klarar inte att dricka alkoholen rom men i bakning är rom en riktig höjdare!

IMG_1410 IMG_1404

RECEPT:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

 

Fyllningen:

100 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
2 tsk romarom

Jag använder denna romarom, finns på ICA. Alternativet är att använda riktig rom.

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i botten på sprinformen, smörj och bröa resten av kanterna.

2) Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.

3) Blanda vetemjöl och bakpulver. Häll i det i äggsmeten. Rör om med slickepott

4) Häll i det kokande vattnet. Rör om till en slät smet.

5) Häll i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Kakan ska vara torr om du testar med sticka.

Fyllning:

1) Koka upp mjölk och smör, tillsätt vaniljsockret och romaromen och rör om tills det är slätt.

Färdigställ kakan:

1) Låt kakan svalna. Skär kakan i mitten så du har ett lock och en botten.

2) Häll mjölkblandningen över botten. Häll lite i taget så kakan hinner suga i sig av det.

3) Lägg sedan på locket och pudra över florsocker.

IMG_1406

32
7 kommentarer

Mofflade som Gollum

Godmorgon!

Asså….min hals. AJ! Det märkliga är att jag bara har ont i halsen och känner mig hängig. Inte förkyld eller något annat…. Idag får jag attackera med ännu mer salt och ingefära tror jag. Någon tipsade om esberitox, men frågan är om inte det är som echinagard? Man måste börja redan vid första symtomet? Är det så? Det är i alla fall såååååå freaki´n dålig tajming på detta. Att känna sig hängig och ha svinont i halsen när man ska planera en bröllopsdag är sämsta kombon EVER. Nu vill man ju ha massor med energi och vara pigg som en mört. Men jag ger fasen inte  upp alltså! Jag SKA vara fräsch på fredag och bröllopsdagen ska firas! BASTA! 🙂

Igår var jag  och Elliot till Uppsala….. lunchtiden blev galet sen så när det väl var dags för lunch så var jag så hungrig så jag kastade i mig som en besatt.Haha, tugga tugga moffla moffla! Kände mig som Gollum när jag satt där och åt från båda tallrikarna utan ett enda uppehåll. 😀

IMG_2927 IMG_2928 IMG_2930

Ett hungrigt gäng som skulle få sätta tänderna i sushi och thaibuffén! 🙂 Dom var så gulliga på restaurangen vi var på, egentligen hade buffén hunnit stänga men dom lät oss äta ändå. Sen väntade dom tills vi var klara, HUR snällt?

IMG_2933

Ja det var inte sååå många andra i restaurangen så vi fick sitta och moffla alldeles ifred. 🙂

IMG_2934

Även om de plockat fram kvällsbuffén så fick vi ta efterrätt ur den. VI delade på friterade bananer och glass. JEFLA gott! 🙂 JEFLA onyttigt….men jag kunde inte  motstå fast det var mitt på en tisdag. Försöker att hålla igen lite efter semestern nämligen.

Nähä, nu ska jag sätta igång  med morgonbestyren här, längtar efter frukost gör jag också! Mat är livet för mig…så är det bara. Jag älskar all form av mat…frukost är en av de bästa målen dessutom!

Vi hörs sen igen, ha en fin lill-lördag nu mina fina läsare!

Kram Nina ♥

3
3 kommentarer

Glutenfritt formbröd

Jag bakade ett glutenfritt formbröd häromdagen. Jag körde freebase så det stod härliga till… men det blev sjukt bra! Sååå gottt, och som jag skrev i morse så bara längtade jag efter att få äta brödet till frukost.

IMG_2922 IMG_2923

RECEPT 1 GLUTENFRITT FORMBRÖD:

½ pkt jäst
2 ½ dl mjölk
1 tsk salt
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk chiafrön
1 tsk fiberhusk
ca 5-7 dl mjölmix
(jag använder Finax röda, för icke glutenfritt använder du vanligt mjöl, ta lite mindre mängd bara)

Gör såhär:

1)  Smula jästen i en köksmaskin eller bunke.

2) Värm mjölken till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om tills det löses upp.

3) Häll i salt, olja, fiberhusk, ciafrön och honung. Rör om.

4) Häll i mjölet, lite i taget. Låt degen köra i ca 5 minuter i kökmaskinen. Degen är inte riktigt som en vanlig mjöldeg utan är lite kladdigare.

4) Ta en brödform och lägg i bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen. Låt jäsa under bakduk i ca 45-60 min.

5) Pudra över lite mjölmix över brödet innan du gräddar det på 200 grader i 25 minuter.

IMG_2926

Följ gärna min FB-sida för inspo, mer recept och tips HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR

49
14 kommentarer

Höstsnyggt

sno stilen 2

Jeansskjorta HÄR (adlinks)

Gaaaah, den här stilen gillar jag verkligen alltså! Jag tycker hon är såååå snygg den här tjejen alltså. Jeansskjorta har jag inte ägt sen gymnasiet och jag fick skavsår på bröstvårtorna. Hade ju ingen BH på den tiden. 🙂 Den mullvadsfärgade hatten och skorna till dom slitna jeansen, drömmigt snyggt om du frågar mig!

13
Kommentera

Saltkaret i väskan

Godmorgon!

Äääääääsch vad min hals har gjort ont inatt. Svårt att sova också….Drack ingefärste igår kväll, alltså kamomill-te med ingefära i. Starkt satan och jag svettades som en liten gris men inte fasen hjälpte det. Idag ska jag attackera det med att gurgla saltvatten, under min innebandykarrär förhindrade jag många förkylningar så. Ska till Uppsala med Elliot idag och då åker saltkaret med i väskan. Well well, det är då man får tänka att det finns värre saker.


Mina fina liljor som jag fick av svärisarna på min födelsedag har nu slagit ut. Jag brukar klippa bort de röda inuti liljorna när de slår ut. Mycket finare!

Nä, dags för morgonsysslorna. Tänk att man kan vara så glad för att man har nybakt glutenfritt bröd till frukost. Igår bakade jag nämligen glutenfritt formbröd som jag ska njuta av. Du får såklart recept på det senare idag. Blev såååå gott!

Vi hörs sen igen!

Kram Nina ❤️

9
3 kommentarer

Dagen i Örebro

Go´kväll!

Jag sitter och slöglor på ”Halv åtta hos mig”. Det är något som är helt ok kul efter sommaren känner jag…det här med alla nya serier och program som börjar. Ikväll börjar IDOL också, DET är ju åt som är riktigt jäkla skoj, det ledsnar jag aldrig på! 😀

Åh hörrni, jag känner hur jag blir hängigare och hängigare här. Kan inte ni hålla tummarna för mig så jag slipper någon rejäl körare, då skulle jag bli glad. ♥ Ska snorta ingefära tammetusan…. 😉 Å du, tack för dina kommentarer och tips.

Jaha, idag var vi till fina Örebro. Tony gick på möte på sitt håll, och jag på mitt. Jag hälsade på Sussi (fd svägerska till mig) på hennes hotell i Örebro. För dig som inte läst här tidigare så var vi där och firade bröllopsdag förra året. Så mysigt och så fint i deras superlyxiga suit. HÄR har jag skrivit ett inlägg om det (sorry för bilder som inte syns, de försvann massor med bilder när jag flyttade bloggen, teknikerna tittar på det men det är ett otroligt tidskrävande jobb). Vi hade en magisk helg…alltså på riktigt. Ibland blir det bara så galet lyckat. Det är dom gångerna man ska leva på och minnas tillbaka till. ♥

IMG_2918

Det lite roliga är att hotellet ju inte ser ut för något utanpå egentligen. Man kan liksom inte tro att här gömmer sig ett vackert hotell med superfina rum.

IMG_2915 IMG_2917

Välkomnande fin entré med färska blommor på bordet varje vecka. ♥

IMG_2914

När man kliver in lite längre i lokalen så kommer man till det här coola stället. Här är det plats för ”häng” och konferenser t ex.

IMG_2908 IMG_2910 IMG_2912

Så fint va? Jag är så stolt över min fd svägerska för hon är verkligen skitduktig på det hon gör. Därför tänker jag göra massor med reklam för hennes fina hotell (helt gratis för dig som undrar) här så ni kan få tips på ett härligt stället att ev besöka i framtiden. HÄR kan du kika mer på hotellet och boka. Vi kom på att Örebro ju ligger ganska så bra geografiskt om man bor i mellansverige. Självklart kan man ju välja att ta en längre tur också om man inte bor alls i mellansverige. Örebro är fint, 140.000 invånare tyckte jag Sussi sa. Jag MÅSTE köra lite events där känner jag! För mig tar det ca 1 timma och en kvart att åka dit med bil. För Stockholmare tar det ca 2 timmar och en kvart med bil… Japp, så var det med! 🙂

IMG_2920

På vägen hem for vi förbi Erikslund och käkade en ”superdupersnabblunch” och snabbkikade på lite kläder. Ytterligare ett tips till dig…. jag tog en sån här god. Grönsaksbullar med bönsallad för jag var inte så hungrig. Asså, HUR GOTT? Sen fick jag se att dom fanns att köpa i frysdisken så jag köpte hem en pöse så nu har vi ätit det till kvällsmat. Milo tyckte det var supergott också!

Jahapp… nu ska jag kolla på IDOL!

Stor kram Nina ♥

2
2 kommentarer

Ingefärsshot som håller förkylningarna borta

Tack för alla tips till min onda hals och begynnande förkylning! Innan jag berättar mer om Örebro så tänkte jag bjuda på ett recept på ingefärsshot. Ni var många som tipsade om det nämligen. Jag tipsade om en sån shot i vintras minns jag. Jag har googlat en del nu och fasen, den där ingefärsshoten verkar vara en effektiv rackare alltså! Det finns dom som druckit en shot varje morgon sen 5 år tillbaka och inte varit förkyld en endaste gång. En del säger att de inte dricker det på sommaren utan börjar i augusti och kör på till april typ. Det gör man som man vill…. Men det som verkar helt fantastiskt är ju att det verkar hålla förkylningar borta.

Jag har googlat och letat efter det bästa receptet och det är det jag tänkte tipsa dig om nu! Jag har flaskan beredd!

ingefarsshotingefärsshot_ingefäraingefärsshot
Detta recept ger 1 liter och du kan förvara det i en flaska i kylen i upp till 1 månad.

RECEPT 1 LITER INGEFÄRSSHOT

200 g färsk ingefära

1 l vatten

½ dl honung

2 st citroner

4 tsk malen gurkmeja

1 tsk kanel

Gör såhär:

Koka 1 liter vatten. Riv ingefäran grovt, låt skalet sitta på. Låt det kokta vattnet svalna till runt 60 grader, detta för att man inte ska förstöra allt det nyttiga och fantastiska i ingefäran och de andra ingredienserna. Lägg i den rivna ingefäran och låt dra i ca 20 minuter. Sila av ingefäran och ha sedan i honungen. Låt svalna helt. Pressa i citronerna, ha i gurkmejan och kanelen. Rörmokaren ordentligt, häll upp i glasflaska med tätslutande lock.

Det här effekten har ingredienserna.

Ingefära: Innehåller massa antioxidanter, är anti-inflammatoriskt, bra för tarmar och mage. Ökar blodflödet, sänker kolesterol, bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Bra på alla sätt!

Citon: Perfekt källa till vitamin C. Innehåller även bioflavonoider som är antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador. Citron är nyttigt som stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador på kroppen, som orsakas av fria radikaler. Den besitter antibakteriella egenskaper och har en renande effekt på blodet, ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner från kroppen vilket kallas detox.

Honung: Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Antiinflammatorisk och läkande i t ex tarmen.

Gurkmeja: Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. –Gurkmejans effekt är lika stark som – eller starkare – än antiinflammatorisk medicin.

Kanel: Reglering av blodsocker, förbättrad insulinkänslighet och inverkan på hjärt- kärlhälsa.

Följ mig gärna på min FB-sida för fler tips och recept HÄR
Följ mig gärna på Instagram för mer inspiration HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

48
31 kommentarer

Godmorgon Örebro

Godmorgon från bilen! 

Vi är på väg till Örebro. Tony ska på möte och jag ska till Sussi på First Hotell. Solen skiner nu men hemma var det helt igenmulet. Här är det klarblå himmel. Hörde ni förresten att det skulle bli högsommarvärme i slutet på veckan? Det är som jag sagt hela tiden, det är inte höst ännu.

Jag känner av något som inte är så bra. Min hals gör ont…..på fredag ska vi ju fira 10 år som gifta jag och Tony så tajmingen för ev förkylning är sååååå tokig. Är det gurgla saltvatten som gäller för att mota Olle i grind!?


Ville bara snabbt kika in och önska dig en riktigt bra dag och start på veckan! Vi hörs sen igen, snart är vi framme i Örebro så jag vinkar till eventuella läsare som bor där i krokarna!

Kram Nina

4
10 kommentarer

Bortgjord för Patrik Sjöberg

Hallå i stugan denna söndagkväll!

Jaha, jag har landat i soffan här och ligger och slöglor nån film. Äter lite yoghurt också…. Vi har varit i storstan idag igen där Milo fick åka av sig lite i Rålisparken. Det som är bra där är att det ju ligger under en bro så även om det regnar så går det finfint att åka där.

rålis

Happy days! ♥

rålis 3 rålis 4

Jag såg rätt ensam ut där jag satt, haha… men såhär tomt var det verkligen inte. Det var massor med folk men just här såg det onekligen folktomt ut. Vet ni?!?! Medan vi satt där så flög landslagets plan över oss, nu när vi satt här och tittade TV så visade nyheterna att de landat strax innan 16 och det var ju då…. Haha, hur coolt? Eller inte särskilt kanske men jag tyckte det var kul som tusan att jag sett dom så i alla fall. 🙂

rålis 2

Jag har hunnit kattgosa lite också. Min lilla bebis är det här…. jag sitter och pratar med honom som en liten bebis och han står och trampar och klipper med ögonen. ♥ Sötis…

patrik-sjoberg

Bild lånad HÄR. 

Ja nu kanske du undrar varför jag har en bild på Patrik Sjöberg här? Jo hörni, jag måste berätta en så jäkla pinsam grej som hände igår när vi var på Pontonen. Alltså, jag stod i toalettkön när plötsligt höjdhopparen Patrik Sjöberg kom och ställde sig precis bredvid mig. Jag blev lite starstrucked sådär med nåt glas vin innanför västen dessutom så jag sa HEJ! Han tittade ned på mig och sa HEJ. Här skulle jag liksom bara låtit det vara så… Men nä serru, det är här min mun fortsätter snacka och hjärnan stänger av sig själv.

”Ja alltså jag vet ju att du är Patrik Sjöberg” hör jag  mig själv säga.

Ööööhh… alltså va? Jag fattar inte, varför är jag bara inte tyst? Han tittar på mig lite frågande men svarar artigt, ja precis det är jag det. Här skakar jag också hans hand och presenterar mig som Nina. Det är heller inte nog här utan jag fortsätter…. med en avstängd hjärna.

”Bra kämpat!” säger jag lite sådär peppande med hög röst.

Ööööööööööh…. QUE? Vad i h-e menade jag med det??? Det jag VILLE få fram var att jag tyckt att han varit en duktig sportsman. Men det kom ut i en helt annan konstellation. Han tittade på mig, om än ännu mer konfunderad och så sa han ”TACK!” Ämen Niiiiiiiiiiina för faaaaaaaasen. Här öppnade sig tack och lov toalettdörren så jag kunde gå och spola ner mig själv i toalettstolen! Ämen……jag satt där inne och ba: ”VA I H-E VAR DET JUST SOM HÄNDE DÄR UTANFÖR?” När jag hörde att han fick plats på den andra toaletten sprang jag ut och till vårt bord. Berättade för tjejerna vad jag sagt så alla fick sig ett gott skratt…sen höll jag mig väldigt gömd för honom resten av kvällen kan jag säga. 😀

Japp, så kan det gå! Nu ska jag fortsätta drösa i soffan här…

Ha en fin kväll!

Stor kram Nina ♥

0
7 kommentarer

Glutenfria Chocolate Chip Cookies

Tänkte jag skulle bjuda på ett recept från kakfatet på min födelsedag. Fick en fråga om jag kunde ge recept på allt jag bjöd på och självklart kan jag det. Hon tycker att det kan vara svårt att kombinera det man bjuder på på kalas. Jag brukar alltid tänka, bullar, nåt med choklad, något tårtigt och småkakor. Det är alltid det jag utgår ifrån. SÅ på mitt kalasbord blev det browniemuffins med chilichoklad, mina kanelbullar, 3 olika småkakor och sen blev det rulltårtsbakelser.

IMG_2626

Recept på mina kolasnittar hittar du HÄR, jordgubbsgrottor hittar du receptet på HÄR.

IMG_2622

Detta var småkakorna. Idag tänkte jag bjuda dig på receptet på mina glutenfria chocolate chip cookies. Dom är sååååååå goda!

RECEPT CHOCOLATE CHIP COOKIES ca 25 st: 

125 g mjukt smör
½ dl rårörssocker
½ dl strösocker
1 ägg
3 dl mjölmix (1 ½ dl mjöl för icke glutenfria)
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g mörk choklad

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör, strösocker och rårörssocker krämigt och rör i ägget.

2) Blanda mjölmixl, havregryn, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

3) Hacka chokladen grovt och blanda i degen.

4) Klicka ut kaksmet på bakplåtpappersklädd plåt,grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

IMG_2617 IMG_2620

1
12 kommentarer
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...