Krämig kikärtsbowl

Wow och åter wow vad gott det blev med denna krämiga kikärtsbowl som jag gjorde igår. Nyttigt, krämigt och bara sååå gott så det var inte klokt. Jag trodde inte maken skulle gilla det, han brukar inte vara så mycket för när maten är helt gjord på baljväxter och grönsaker. Men som han satt och smaskade i sig för fullt alltså, så sa han ”Det här var hur gott som helst, det här vill man absolut äta fler gånger”. Det är ett riktigt gott betyg det. Denna krämiga kikärtsbowl kan du smaksätta lite hur du vill, nästa gång ska jag testa att göra den marockansk tänkte jag med alla dom härliga smakerna. Denna gången smaksatte jag med sånt jag hade hemma och det blev bara sååå smarrigt. Du måste testa! Varför ska man äta baljväxter? Tänkte jag skulle ge dig alla fördelar med det så kanske du också känner att du vill börja laga lite mer mat som innehåller det.

Vad är baljväxter bra för?

• Billigt

• Bra källa till protein & fibrer

• Mättar bra

• Bra för mag & tarmhälsa

• Innehåller mycket antioxidanter

• Studier visar att ett ökat intag av baljväxter förbättrar insulinfunktionen och regleringen av blodsocker.

• Innehåller mycket vitaminer, mineraler och järn.

• Rekommendationen är att äta ca en kopp färdigkokta kikärtor och 250 g färdigkokta linser per dag.

Fler recept med linser och kikärtor, klicka HÄR

Till den här kikärtsbowlen gjorde jag massa gott att strö uppepå, det blev verkligen en supergod kombo av allt. Lite krispiga vitlökssmakande grönkålschips, ugnbakade broccoli med massa god smak, hade även på hackade cashewnötter, rostade kikärtor i massor och slutligen fetaost. Den satte en så god lite salt smak på allt. Alltså så smarrigt!

Tips på fler vegetariska riktigt goda rätter:

Vegetarisk thaiwok

Ninas krämiga lins & citronpasta

Sötpotatis & halloumifritters med vitlökssås

Kryddig indisk gryta med vitlöksbröd

Jag gjorde själva grunden av morötter, tomater och vitlök. De fick ugnsbakas och sedan hade jag i de i min blender. Jag har världens bästa blender som man t.o.m. kan koka soppa i. Jag slängde helt enkelt i de ugnsbakade morötterna och tomaterna i den och så fick den gå i 7-8 minuter. Då når den en värme på 100 grader. Så bra är den, då nöjd med min blender. Du hittar den HÄR.

Vill du inspireras av fler soppor så har jag massa recept HÄR (<klicka)

Krämig Kikärtsbowl

6 stora morötter

250 g cocktailtomater

4 stora vitlöksklyftor

4 msk olivolja

salt & peppar

800 ml kokosmjölk

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad spiskummin

2 krm cayennepeppar

ca 800 g kikärtor

1 msk olivolja

2 krm cayennepeppar

salt & peppar

1/2 tsk vitlökspulver

1 tsk spiskummin

2 huvuden färsk broccoli

4 stora grönkålsblad

1 stor näve cashewnötter

250 g fetaost

Gör såhär:

  1. Skala morötterna och dela dem i mindre bitar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ha på tomaterna också, dom ska vara hela. Lägg vitlökskkyftorna hela på bakplåtspappret. Strö på mindre bitar av grönkål och broccoli. Häll över olivolja, salta & peppra. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
  2. På en annan plåt, lägg på de avsköljda kikärtorna. Se till att ta du tar hushållspapper och baddar dem torra. Häll på olja, spiskummin, vitlökspulver, cayennepeppar och salt o peppar. Skjuts in i ugnen på 250 grader i ca 15-20 min.
  3. Ta ut morötterna/tomaterna/vitlöken och ha i allt i en blender som du kan koka soppa med. Om du inte har en sådan så se till att mixa allt till en trög soppa. Häll i allt i en gryta, häll sedan i kokosmjölk – krydda med timjan, rosmarin, spiskummin och cayennepeppar. Låt koka på medelvärme i ca 10 min.
  4. Häll upp den krämiga ”soppan” på 4 tallrikar. Ha på kikärtor, broccoli och grönkål, toppa sedan med hackade cashewnötter och toppa med fetaost.

Detta var väldigt väldigt gott! Längtar till nästa gång vi ska äta det. Som sagt, väldigt härligt att t.o.m. karln min tyckte om det även om han inte annars är så förtjust i den här typen av mat.

Annat gott med fetaost:

Ugnsbakad kyckling med krämig fetaostsås

Ugnsfetapasta

Köttfärsbiffar med fetaost

Ost & skinkpaj med fetaost

Grönsakslasagne med fetaost

Hoppas du lagar denna goding!

Jag blir jätteglad om du klickar i den lille tummen längst till vänster under inlägget om du gillar recepten! 

Det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan att inspireras av, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

• SMÅPLOCK & SNITTAR  

• SMÅKAKOR

• POTATISRÄTTER 

• PASTARÄTTER 

• MJUKA KAKOR  

• MIDDAGSTIPS

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

16
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

VECKOMATSEDEL V 2

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x