Innehåller annonslänkar

Stora, saftiga kanelbullar

Godkväll, nu ska du få tips på vad du kan göra de dagar som vädret inte är det bästa, det är en perfekt bullbakardag om du frågar mig. Kanske ska du fylla kylen med bullar för hela sommaren. Inte fel alls att njuta av goda bullar på midsommar. Duka upp med små tandpetarflaggor kanske. Enkelt att ta fram och värma upp innan sommarfikat.

Finns det något mer hemtrevligt än doften av nygräddade kanelbullar? Dessa stora kanelbullar – eller kanelbullesnurror – blir både saftiga, fluffiga och vackra att se på. Perfekta till kalas, fika med vänner eller att ha i frysen som lyxfika.

Det här är mitt bästa recept på kanelbullar med smör, socker och kanel, bakade på mitt speciella vis för att få dem perfekt saftiga & supergoda, men formade till snurror som gör dem extra festliga! Dessa små rackare bakade jag flera hundra av varje dag vår lilla Kaffestuga var öppen back in the days.

Recept på stora kanelbullesnurror (ca 20 st)

Ingredienser – deg:

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1,5 dl strösocker

½ tsk salt

ca 12–15 dl vetemjöl

Fyllning:

Ca 100 g rumsvarmt smör

Strösocker

Malen kanel

Pensling & topping:

1 uppvispat ägg

Sirap + vatten

Strösocker (att strö eller doppa i)

Gör såhär:

1. Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C).

2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen lösts upp.

3. Tillsätt smöret i bitar, socker och salt.

4. Arbeta ner mjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Den ska precis släppa från kanterna.

5. Knåda degen i maskin i ca 5 min (eller 10 min för hand).

6. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Knåda lätt och kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 1,5 cm tjock.

7. Bred på rikligt med rumsvarmt smör, strö över socker och kanel.

8. Vik degen dubbel. Skär i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa genom att tvista ändarna åt varsitt håll, och forma till en snurra runt fingrarna. Fäst änden under.

9. Lägg på bakplåt, jäs under bakduk i ca 20–30 min.

10. Pensla med ägg och grädda i 225°C i ca 10 minuter.

11. Pensla med sirapsvatten direkt efter gräddning. Doppa i eller strö över socker när bullarna svalnat något.

Tips: Vill du se hur jag snurrar bullarna? Kolla klippet längst ner i inlägget!

✨ För extra goda bullar – mina bästa smaklyftare

Ekologisk ceylon kanel (<länk) – för extra god smak på bullarna så testa äkta ceylon kanel. Gör verkligen skillnad!

Vaniljpulver (<länk>) – för vaniljsmak på bullarna, ha i 2 krm vaniljpulver i fyllningen eller degen (då kan du använda 1/2 tsk). Den här är min favorit, smaken är på riktigt och överträffar allt annat jag testat.

Kardemumma (<länk>) – använder du kardemumma, testa en världsgo ekologisk variant. Det lyfter degen till helt nya höjder!

Stenmalet vetemjöl (<länk>) – ett sållat svenskt ekologiskt vetemjöl som mals långsamt vid låg temperatur. Det bevarar både smaken och näringen i mjölet. Du märker skillnad, jag lovar!

Hemgjort pärlsocker eller råsocker (<länk>) – för en mer rustik yta. Råsocker karamelliseras vackert i ugnen och ger lite krisp och djupare sötma.

Smör av hög kvalitet (<länk>) – använd ett riktigt bra svenskt smör, gärna ekologiskt. Ju högre fetthalt och bättre råvara, desto saftigare bullar.

Fyllningen klarar också att lyxas till med:

– Rivna äpplen

– Mandelmassa

– Apelsinzest

– Lite flingsalt i fyllningen för kontrast – det är magi med sötman!

Älskar du att baka bullar? Då måste du också testa några av mina andra favoriter:

Stora saftiga kanelbullar – caféklassiker som alltid går hem

Krämiga vaniljbullar i långpanna – perfekt för många gäster

Dallasbullar – fluffiga bullar med vaniljfyllning

Citronbullar – frisk och söt smak i perfekt balans

Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga och smakrika

Korvapuustia (finska kanelbullar) – vackra och goda örfilar

Kanelbullar av pizzadeg – snabba och enkla att baka

Kanelbullar på smördeg – perfekt när tiden är knapp

Tips: Glutenfritt, mjölkfritt & nyttigare (diabetesvänligt)

Vill du baka glutenfria kanelbullar?

Byt ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl som är anpassat för söta degar, exempelvis Finax röd eller ett ljust, glutenfritt basmjöl. Tillsätt gärna lite extra fiberhusk för bättre konsistens.

För mjölkfritt:

– Byt smör mot mjölkfritt margarin (ex. Milda mjölkfri)

– Använd havre-, mandel- eller sojamjölk i degen

Vill du göra dem lite nyttigare eller mer diabetesvänliga?

– Byt ut en del av sockret mot björksocker (xylitol) eller ett alternativ med lägre GI

– Använd fullkornsdinkel eller siktat rågmjöl blandat med vetemjöl

– Minska mängden socker i fyllningen något och öka kanelen för mer smak

🛒 Tips på produkter att använda

Det finns lite produkter som åtminstone för mig gör allt lite lättare när det kommer till bullbak. Här nedan ska jag ge mina bästa tips.

Den här köksmaskinen (<länk) har jag, 6 liters degbunke så man kan göra rejäla bulldegar. Jag är så ofantligt nöjd med den och vi firar 10 år ihop snart.

Bra måttsats i rostfritt stål. Vet inte hur många såna här jag har hemma. Kan man få för många? 😂

Kavel med distanseringar (<länk) är superfiffigt om du vill få remsorna exakt lika breda. Egentligen så är den till för att få degen en viss tjocklek, så funkar toppen på t ex marsipan, sockerpasta också.

Följ mig för fler recept, tips & matglädje!

Följ mig på sociala medier för daglig inspiration, bakglädje och behind-the-scenes från mitt kök:

Instagram: @niiinis.se

Facebook: Niiinis Kitchenlife

TikTok: @niiiniskitchenlife

YouTube: @Niiiinis

Dela gärna dina bullar med mig genom att tagga mig – jag älskar att se vad ni bakar!

Kram Nina

10
Subscribe
Notify of
guest


0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Min idé på prinsesstårta i glas och en ursäkt

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...