ANNONS
Integritet på Tailsweep

Blåbärsbullar med mandelmassa

/

Ååååååh, hörni! Vilka bullar jag bakade idag alltså. Jo men jag tar det från början. Vaknade i morse med ett så galet sug att baka. Ibland blir det som en craving verkligen, jag MÅSTE baka…. Typ så. For iväg tidigt till vårat lill-ICA och handlade mjölk och jäst. Har alltid torrjäst hemma men jag tycker aldrig att det blir riktigt bra med det så jag köpte färsk jäst.

Hem och så satte jag igång, det blev Polarkakor och så blev det Blåbärsbullar med mandelmassa. Kan säga att det blev full pott på båda, ibland lyckas man bara sådär skitbra. Det händer också att det blir tvärtom, totalt katastrof och något som man aldrig skulle bjuda någon på eller ens visa här. Haha…

Men åter till dessa blåbärsbullar. Jag var tvungen att åka ut med alla påsar till mina svärisar. Annars skulle vi äta blåbärsbullar så vi small av här hemma i veckan. Svärfar sa: ”Dom här är ju så goda så man blir vindögd”. Jag är ju det redan lite från start, men jag fattar vad han menar! Såååå såååå goda!

BLÅBÄRSBULLAR MED MANDELMASSA, ca 36 st

150 g rumsvarmt smör

1 pkt jäst

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk stött kardemumma

12-15 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

2 msk strösocker

200 g mandelmassa

2 dl frysta blåbär

Garnering:

1 ägg

1 msk ljus sirap

2 tsk vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i bunken. Häll över mjölken och lös upp jästen. Tillsätt rumsvarma smöret i bitar, socker och salt.

3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget har du i mjölet, ha i så mycket tills du har en smidig deg som släpper väggarna i degskålen när den bearbetas. Då är den perfekt!

4. Arbeta degen i cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.

6. Ha sedan ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.

7. Ta rumsvarmt smör och blanda med vaniljsockret. Fördela på hela plattan. Strö på strösocker, blåbär och riv över mandelsmassa.

8. Vik degplattan på mitten, på långsidan. Tryck till den ganska så ordentligt så att blåbären liksom fastnar i degen. Dela sedan upp den i ca 2 cm smala remsor.

9. Snurra ändarna av remsorna åt varsitt håll, snurra sedan den runt ditt finger och avsluta med att fästa änden under snurran. Lägg i bakformar. Jäs 30 min.

10. Pensla med uppvispat ägg, grädda sedan i 225 grader i ca 10-12 min eller tills de fått fin färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund.

11. Blanda vatten och sirap, pensla bullarna och snurra dem sedan i strösocker.

Ps: Gillar du receptet får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget. 

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Nu ska jag ta kväll här. Hoppas ni haft en mysig helg.

Kram Nina

7
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00