Blåbärsbullar med mandelmassa

Ååååååh, hörni! Vilka blåbärsbullar jag bakade idag alltså. Jo men jag tar det från början. Vaknade i morse med ett så galet sug att baka. Ibland blir det som en craving verkligen, jag MÅSTE baka…. Typ så. For iväg tidigt till vårat lill-ICA och handlade mjölk och jäst. Har alltid torrjäst hemma men jag tycker aldrig att det blir riktigt bra med det så jag köpte färsk jäst. Hem och så satte jag igång, det blev Polarkakor och så blev det Blåbärsbullar med mandelmassa. Kan säga att det blev full pott på båda, ibland lyckas man bara sådär skitbra, det är livets lycka fortfarande även om jag bakat extremt mycket i mitt liv så är det fortfarande en lyckokänsla när något blir sådär underbart bra! Åter till dessa blåbärsbullar. Jag var tvungen att åka ut med alla påsar till mina svärisar. Annars skulle vi äta blåbärsbullar så vi small av här hemma i veckan. Svärfar sa: ”Dom här är ju så goda så man blir vindögd”. Jag är ju det redan lite från start, men jag fattar vad han menar! Såååå såååå goda!


Blåbärsbullar med mandelmassa var som en liten dröm i gommen, jag säger bara det. Den här vetedegen misslyckas heller aldrig även om man kan misslyckas, men inte med denna, det kan jag nästan intyga!

Missa inte: 10 supergoda recept med blåbär


Mandelmassa i bullar är så gott, det ger både sötma och saftighet och så otroligt god smak. Kombon med blåbär är pricken över i:et också. En riktig favvobulle.

Kolla dessa: 20 supergoda kakor


BLÅBÄRSBULLAR MED MANDELMASSA, ca 36 st

Missa inte: Citronbullar // Dallasbullar // Stora härliga vaniljbullar

150 g rumsvarmt smör

1 pkt jäst

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk stött kardemumma

12-15 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

2 msk strösocker

200 g mandelmassa

2 dl frysta blåbär

Garnering:

1 ägg

1 msk ljus sirap

2 tsk vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i bunken. Häll över mjölken och lös upp jästen. Tillsätt rumsvarma smöret i bitar, socker och salt.

3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget har du i mjölet, ha i så mycket tills du har en smidig deg som släpper väggarna i degskålen när den bearbetas. Då är den perfekt!

4. Arbeta degen i cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.

6. Ha sedan ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.

7. Ta rumsvarmt smör och blanda med vaniljsockret. Fördela på hela plattan. Strö på strösocker, blåbär och riv över mandelsmassa.

8. Vik degplattan på mitten, på långsidan. Tryck till den ganska så ordentligt så att blåbären liksom fastnar i degen. Dela sedan upp den i ca 2 cm smala remsor.

9. Snurra ändarna av remsorna åt varsitt håll, snurra sedan den runt ditt finger och avsluta med att fästa änden under snurran. Lägg i bakformar. Jäs 30 min.

10. Pensla med uppvispat ägg, grädda sedan i 225 grader i ca 10-12 min eller tills de fått fin färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund.

11. Blanda vatten och sirap, pensla bullarna och snurra dem sedan i strösocker.

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i tummen längst ned under inlägget.

Mer bullar:


Krämiga vaniljbullar i långpanna

Kardemummabullar

Örfilar – Finska Kanelbullar

Falska Wienerbröd i långpanna

Jag tycker bullar är ett toppensätt att fika på. Bullar är också perfekt att frysa in, bara ta fram och servera när man vill ha. Jag brukar ta fram en påse på morgonen om det ska fikas på kvällen. Precis innan de ska serveras så ställer jag dem i mikron en stund. Mums!

Glutenfritt: GLUTENFRIA KANELBULLAR

Att rulla bullar i strösocker istället för pärlsocker kan ju vara så himla gott. Då blir hela bullen täckt av socker och ger smak åt överallt. Så gott! De syrliga blåbären med mandelmassa och strösocker, ja då har du en himmelsk bulle att njuta av.

Måste tipsa: KOLAKRÄMSTÅRTA MED BLÅBÄR

Fler goda recept här på sidan:

Goda tilltugg

10 populära helgmiddagar

Efterrätter i glas

10 populära gratänger

10 populäraste korvrecepten

Populära recept med köttfärs

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

555
Subscribe
Notify of
guest

9 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jonna
Jonna
2 years ago

De ser jättegoda ut!

Annie Karström
Annie Karström
2 years ago

Läser din blogg ganska ofta och blev nyfiken på hur du gör med gluten? Själv är jag glutenintolerant men undrar hur du gör med allt fantastiskt du bakar? Visst stämmer det att du oftast undviker gluten?

niiinis
niiinis
Reply to  Annie Karström
2 years ago

Jag smakar alltid och äter faktiskt en hel bulle när dom är såhär goda. 😀 Jag är inte glutenintolerant, mår bara bättre i magen när jag undviker det.

Carina
Carina
2 years ago

Wow det måste jag göra i morgon när jag är ledig 🤗😘

niiinis
niiinis
Reply to  Carina
2 years ago

Jaaaa! Gör det, så gott! 🤩

Sofia
Sofia
2 years ago

Ge mig allt med mandelmassa bara 🙂 Det kan inte bli fel.

niiinis
niiinis
Reply to  Sofia
2 years ago

Sååå sant! 🤩

Jasmin
Jasmin
10 months ago

Wow wow wow. Gjorde de precis med självplockade blåbär från skogen. Så så gott. Kan varmt rekommendera receptet 😍

niiinis
niiinis
Reply to  Jasmin
10 months ago

Så härligt att höra! 😍

Nästa inlägg

Mysig höstdag

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x