VANILJRUTEBULLAR

Gokväll godingar!

Jag har påbörjat inlägget om eventet…men är inte klar än. Nu ska jag bjuda dig på lite bakning först. Den här kakan/bullen bakade jag idag och det är liksom wow över hela det här bakverket. Det gör mig glad att få baka såna här godingar alltså….svärfar får vänta till imorgon, kollar ni videon förstår ni vad jag menar. 😉

vaniljrutebullar vaniljrutebullar

RECEPT VANILJRUTEBULLAR:

3½ DL HAVREMJÖLK (funkar med vanlig mjölk men det blir saftigare med havremjölk)
½ DL STRÖSOCKER
25 G JÄST (TORRJÄST)
1 KRM SALT
3 TSK VANILJSOCKER
½ TSK KARDEMUMMA
1 ÄGG
150 G RUMSVARMT SMÖR
9-10 DL VETEMJÖL

VANILJKRÄM:

Hemgjord hittar du HÄR.
Annars gör du sån färdig som du vispar ihop med mjölk.

Gör såhär:

Värm mjölken till 37C om du kör med vanlig jäst, gärna lite varmare om du kör torrjäst. Häll i strösocker, salt, vaniljsocker, kardemumma och ett ägg i köksmaskinen. Rör runt så jästen löses upp. Häll sedan i mjöl och smör i omgångar. Låt degen jobba i 5 minuter.

Låt degen jäsa 30 min under plastfolie.

Platta ut den på en bakplåtpappersklädd plåt. Jäs i 30 minuter till.

Spritsa i vaniljkräm i kakan.

Pensla med ett uppvispat ägg.

Grädda på 200 grader i ca 20 minuter.

Pudra med vaniljsocker innan du skär upp den i fyrkanter.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

Följ gärna min Youtubekanal HÄR.

66
5 kommentarer

Sämsta tänkbara kombon!

Den här kombon är kanske inte den bästa?



Det har vräääääääkt ned snö, mer än på hela vintern känns det som, och det är typ 4 dgr kvar till mens. Nä, inte den bästa kombon, det kan jag inte säga. Men jag ska lämna Milo, jag ska ta mig ut på en promenad i yrvädret och jag ska baka. Allt i en enda lång terapidag! ❤️

Hörs sen igen!

Kram Nina

13
1 kommentar

VÄGNING IDAG! 

Hörni!

Ni är fantastiska! Va?! Ja jag kan ju säga att man inte blev mindre sugen på det lilla fiket nu efter alla era kommentarer. När jag ligger och funderar på det här så poppar det upp så sjukt mycket idéer i huvudet alltså. Åh, kvällar av olika slag osv…. Allt jag ska baka…. Du vet den där känslan som när man var liten och fick leka affär vid det lilla gröna skrivbordet jag hade med en kassaapparat och ett låtsasvaruband. Ska jag få stå bakom en cafédisk i hårband och rutit förkläde? Låter helt fantastiskt faktiskt! Jag har nu stött och blött detta med nära och kära men något beslut är inte klart. Tänkte jag skulle mejla dit imorgon med lite vidare frågor….så vi får se hörni! Ni får ju veta sen såklart.


I morse åkte jag och Milo tillbaka till Haga Slott för frukostdejt med fina Tanja som var med på vårt Vardagslyx event igår. Milo har fått tillbaka sin röst nu och är bättre nu så han är redo för skola imorgon igen, men idag fick han en återhämtningsdag med mami på förmiddagen, på eftermiddagen tog Tony över så jag kunde åka till pappas kontor och jobba lite. Men vad roligt det är när man har noll koll på vad som händer i ens egna lilla småstad! Att slottet hade både frukost och lunch för allmänheten och inte bara konferensgäster hade jag ingen aaaaaaning om?


Ja han blev ju inte skitledsen för att det fanns våfflor på frukostbuffén. Med nougatcreme och grädde. Lyx på en tisdag för denne lille herre.


Amen så jäkla gott! Det blev alldeles för många SP (viktväktarpoäng) men jag är inte den som snålar när det bjuds på sån här frukost.


Tanja är en sån solstråle. Hela hennes uppenbarelse är som ett stort ljus. Man blir liksom lycklig av hela henne. Vi har mycket gemensamt och jag är glad att våra vägar mötts. Vi hade en ”catch up” och lite planering för framtida projekt ihop. Hon bjöd på bilder och skrev så fint om vårt event här. Mitt inlägg om allt kommer imorgon. Inser att det kommer bli långt in på natten om jag ska hinna in med det ikväll.


Idag blev jag också bortskämd med färdig lunch. Älskar att komma till klart. Mamma hade gjort en så god rotfruktswok, stekt spaghetti,chorizokorvar, bacon och stekt potatis. Vet ni vad jag gjorde sen på eftermiddagen? SOV! I 3 timmar! Galet när jag vaknade och kl var sex! Men jag är rätt slut, tömmer mig fullständigt på energi på events som jag håller i. Jag höll ju också en föreläsning om PMS igår och då är jag så sjukt engagerad och taggad. Det var så många som sa så fina saker igår. Det har ramlat in sms, meddelanden på FB och mail idag som gjort mig så glad. ❤️ Så tacksam!


Apropå Viktväktarna förresten! Skulle ju vägt mig igår men det blev omöjligt att hinna, så jag vägde mig idag istället. Är skitnöjd, för jag har PMS och är vätskefylld och svullen men knep ändå nästan ett helt kilo. Hade säkert blivit ett helt kilo om jag tatt av mig tröjan också. Stod nämligen och vägde mig som Kalle Anka, med naken underkropp. Wiooooo….


Nu är det bara fotpillet kvar här. Somnar säkert om igen strax. Så skönt att sova!

Tack för alla kommentarer om fiket. Ska drömma om det inatt.

Kram Nina

4
2 kommentarer

Glutenfri Citronmarängpaj 


Dagens recept får bli denna helt fantastiska Citronmarängpaj! Magiskt god, har dessutom gjort mig till och haft hemmagjord lemoncurd i den.

 Pajbotten:
2 dl mjölmix

1 dl rismjöl

100 gr smör

½ dl strösocker

lite vatten om det behövs
Lemoncurd:

2 dl strösocker

100 gr smör

1 1/2 citron

2 ägg
Marängtäcke:

4 äggvitor

1½ dl strösocker
Pajbotten gör du såhär:

Blanda samman mjölen, 100 g smör, sockret och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 min.

Lemoncurd gör du såhär:

Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Jag sjöd min lemoncurd i typ 15 minuter. Den får inte koka utan sjuda. Låt svalna av så tjockar den ytterligare.

Marängtäcket gör du såhär:

Skilj vitorna från gulorna. Lägg vitorna i en ren bunke. Ta en elvisp och börja med att vispa upp äggvitorna så det uppstår skum. När skummet dyker upp ska du tillsätta sockret. Lite i taget. Jag brukar låta det smårinna lite hela tiden. Vispa i ca 4-5 minuter så du får en tjock marängsmet.

Sätt ihop pajen:

Fyll pajskalet med lemoncurd, fyll hela botten. Ta sedan den tjocka marängsmeten och fördela uppepå lemoncurden. Jag använder en slickepott för att göra lite figurer i marängen. In i ugnen på grill i 250 grader. Högt upp i ugnen så den får färg. Passupp här så marängen inte bränns bara. Håll koll på den. När täcket fått färg är den klar att plocka ur.

1
2 kommentarer

Hjälp mig! 

Godmorgon min vän!

Som alltid känner jag mig som ett urskitet päron dagen efter event. Mitt vänstra öga rinner och jag är heeeeeelt finito som artist. Inget nytt på torpet här inte. Senare kommer Ni att få ta del av vår kväll igår, det blev så lyckat så jag känner mig alldeles lycklig i hela själen. Får se hur många bilder vi fick ihop av kvällen, jag själv fotograferade inget alls då jag hade fullt upp att jobba. Ska bli intressant att kolla kameran. Men hörni, vilka människor det bor i vår lilla småstad! ❤️ Säg mig, var du på eventet? Vad tyckte du?

Ni vet att här i vår småstad så sägs det att det är svårt att få Enköpingsbor att gå på saker när man anordnar, jag kan verkligen INTE hålla med. Jag har haft fullt på varje event och det var sååå många igår som var så glada för att någon anordnar något…. ”Man vill ju gå när det anordnas något” sa väldigt många. ❤️ Så min upplevelse är helt tvärtom faktiskt. Nu har jag redan börjat fundera på nästa event.

Hörni….ni måste hjälpa mig att vara mitt bollplank, detta är väldigt svårt nämligen! Jag har fått nys om ett litet litet pyttelitet fik förstår ni. Det ska vara öppet från maj till mitten av september och då varje helg (lö-sö) som krav. Sen får det givetvis vara öppet mer om man vill. Man är entreprenören själv och driver det helt själv…. Alltså, detta är ju en dröm för mig! Men fixar man varje helg? Jag har pratat lite med Elliot som inte har något sommarjobb ännu om han kan tänkas hjälpa till? Det kan han säger han… Men ändå känner jag mig lite osäker. Att låsa sig så en hel sommar…. Sen undrar jag varför jag är så rädd för det? Jag menar, några timmar varje dag med något man älskar. Vad är jag rädd för? Att jag inte ska få njuta helger med min familj kanske, helgerna med familjen som är det härligaste jag vet.

Ja men du förstår mitt dilemma här….vad säger du? Kommer du och fikar i mitt lilla fik?

1
28 kommentarer

Brunch/frukost förslag

Ibland jag jag tycka att man ständigt äter samma sorts frukost. Eller när man ska försöka sig på en brunch, då kan det stå helt stilla. Finns det något annat än stekt eller kokt ägg och bacon liksom?

Nu tänkte jag bjuda på ett frukost/brunch förslag som man kan fixa när man känner för det.


Marockanska bakade ägg

1 msk olivolja

4 ägg

1 burk krossade tomater

1 liten hackad lök

1 litet huvud grönkål

3 pressade vitlöksklyftor

1 tsk malen kummin

1 röd hackad chili

1/2 tsk malen röd paprika

1 nypa saffran

1 nypa cayennepeppar

Salt & peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 190 grader. Häll olivolja i stekpanna och sedan lök, vitlök, kummin och salt & peppar. Stek tills lönen mjuknat helt. Tillsätt krossade tomater, grönkål, chili, paprika, cayenne, saffran och grönkål och låt puttra i 10-15 min. Häll sedan allt i en ugnsform och gräv ur 4 hål där du knäcker i äggen. In i ugnen i 8-12 min tills äggvitan stelnat lite. Mums!

1
3 kommentarer

Hektisk dag

Godmorgon Måndag! 

Idag vaknar jag upp till en hektisk dag, för idag är det äntligen dags för mitt Wellness event. Som alltid är det en hel del jobb innan och när dagen D sedan äntligen är här är man mest förvirrad och orolig att man glömt en massa. Dock så brukar det alltid lösa sig på någe vis så det hoppas jag att det gör idag med om nu så skulle vara fallet.

Jag ska strax gå upp och baka. Har bara legat och jobbat sedan kl 03.30 när jag vaknade. Jag är som allra effektivast då. Det är jag som bakat allt till kvällens event så jag får be om ursäkt för att jag inte hörde av mig mer. Vi var och kollade lite innebandy igår men sen tillbringades dagen i köket och med en massa förberedelser för ikväll.


Självklart hann jag med lite gos med den här godingen. Hon är så ofantligt gosig vår lilla ”bebis”. Hon trycker sitt huvud mot ens hand som en hund och vill bli kliad. I slutet av mars ska hon kastreras. Före det kommer vi inte släppa ut henne faktiskt. Men sen så ska hon få börja gå ut. Minne inte hur vi gjorde med Toxy….men tror att vi ska köpa sele och börja med. Hon har ALDRIG varit ute lilla hjärtat. Hon kommer svimma av lycka tror jag.


När vi gosat katt så for vi iväg på ärenden. Vi handlade och fixade med en massa inför eventet. Milo passade på att jaga lite Pokémons också.


Den här hallen är så mycket minnen för mig. Du som följer mig på min ”vanliga” Instagram (den utan bakning) såg säkert mitt inlägg där igår. HÄR hittar du den.


Lite kul att Milo fick testa mammas gamla skills i innebandymålet. Inte aaaaaalls ont i knäna!

Hepp, nu ska jag rusa upp här och kicka igång dagen. Får se om jag hinner in här mer idag….dock så har jag tidsinställt ett recept som du inte får missa.

Vi hörs sen, annars kan du kika in på min ”vanliga” Instagram HÄR, eller Vardagslyx Instagram HÄR under dagen. Där kommer det att hända desto mer.

Ha en fin start på en ny vecka nu!

Kram Nina

1
2 kommentarer

Lördag i bilder 

Godmorgon raringar!

Hur har ni det? Här sitter vi och njuter av frukost vid TV:n, vi kollar såklart på Vasaloppet.


Äter fröbröd med ägg på. Så gottigt! Har ett recept på mitt förbröd här om du skulle vilja baka ditt eget.


Igår startade vi också med en härlig frukost. Så gott med nybakat bröd, mitt morotsbröd som du fick recept på igår var en riktig höjdare!


Igår på dagen var vi iväg och fikade med Tonys bror John och familj. Vi hann med både lite Pokémonjakt, kika på innebandy och sen åka till svärisarna för att säga hej.


Självklart sa vi hej till vårt lilla hjärta också.❤️ Milo är alltid så fin när vi står vid Toxys grav. Han berättar om Majlis och att vi saknar honom så. Blir alltid så sorgsen av hans ord.


På vägen hem var vi förbi och handlade godis på godisgallerian här i vår småstad. Hmmm, gick sådär med Viktväktarna och helgen faktiskt. Sladdade ned i diket men nu är det bara upp ur det igen.

Vi åkte till bror John och Eva senare på kvällen för att kolla mello. Vi köpte med oss plock och slog ihop allt på deras köksbord. Så mycket gott! Dom har en sån fin samling av Mateus porslin. Jag håller ju också på och samlar men har kommit av mig lite. Blev inspirerad att fortsätta nu.


Älskar Milos små selfies i telefonen. De dyker upp som ett litet glädjeämne bland fotografierna.❤️

Hepp, nu ska jag nog dra på mig en filt i soffan och ta en liten vila. Blev en alldeles för tidig morgon för mig. Sen ska jag baka….ska också försöka få hit ungarna på en liten söndagsmiddag också. Wish me luck!

Ha en mysig söndag om du inte kikar in mer idag. Vi andra hörs sen igen.

Kram Nina

0
Kommentera

Glutenfritt morotsbröd i långpanna

Dags för recept igen. Jag försöker bjuda på ett recept per dag på den här bloggen. Hoppas att ni får lite inspiration och sug att använda er av mina recept. Jag lägger ned så otroligt mycket tid på att ta fram nya recept och twista till dem lite. Komma på nya smaker och kombinationer är så jäkla kul, verkligen en passion för mig. Har ju en stor dröm om att få ha mitt egna bakprogram. Det skulle vara sååå grymt! Jag har idé och allt klart…. hihi. 😉

Well well, nog om det. Här kommer ett nytt recept på ett magiskt gott morotsbröd som jag bakade i morse. Tanken var att det skulle innehålla morötter. Sagt och gjort. Bjuder dig på ett morotsbröd i långpanna här varsågod. Önskar du ett ”vanligt” (bakat med vanligt mjöl) morotsbröd i långpanna så har jag recept på det HÄR..

glutenfritt_morotsbrödglutenfritt_morotsbröd glutenfritt_morotsbrödRECEPT 16 bitar (Viktväktar du så är det 5 SP i varje bit):

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk salt
1 msk fiberhusk
1 msk sirap
1 dl naturell yoghurt
2 dl rivna morötter
2 dl havregryn (glutenfria)
10 dl Glutenfri Mjölmix

Icke glutenfritt:

Hoppa över fiberhusk
Byt ut mjölmix mot vanligt mjöl

Gör såhär:

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet (37º) och tillsätt fiberhusk, låt svälla i 10 min.

Blanda samman alla övriga ingredienser i maskin med degkrok ca 5 minuter, låt maskinen jobba i ca 5 minuter. Degen kommer att vara kladdig.

Låt degen vila i bunken under bakduk, ca 10 minuter.

IMG_6781

Häll ut degen på bakpappersklädd plåt. Smeta ut den med slickepott.

IMG_6782

Ta en degskrapa eller kniv och blöt den. Dela upp plattan i 16 bitar.

IMG_6783

Strö på lite havregryn. Platta försiktigt till det lite med handen.

Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter.

Grädda i mitten av ugnen, 225º i ca 20 minuter.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

IMG_6788 IMG_6793

114
61 kommentarer

Minnen på våra kroppar

Godmorgon! 

Jag har varit vaken sen 5, så man kan säga att det blev sovmorgon idag. Så skönt. Jag var vaken lite längre igår så kanske börjar kroppen känna av att det är vår på ingång?

Jag planerar att gå upp och baka lite morotsbullar till frukost, ska bli gott och mumsigt till vår långfrukost vi brukar ha. Dock så bestämde vi att vi skulle ta en entimmas morgonpromenad idag så vi får se hur lång frulle det blir? Sen lovade jag visst hemmaträning också….piiiuh! Men ska den där pizzan från igår få sota lär jag hålla vad jag lovat.


Låg och höll på min gubbe här på morgonen då jag hörde på honom att han drömde mardrömmar. Kollade ned på våra armar och kom att tänka på hur vi ser ut. Att alla dessa tatueringar liksom har en historia direkt ryckta ur våra liv. Hur tatueringar under en period blev vår hobby, men att tiderna förändras och att de idag är mer en dagbok än en hobby. Jag kommer aldrig ångra några tatueringar…det är inte min grej, dock så vet jag inte om jag kommer göra fler? Har fått inflammation av en och får för mig att jag inte ska göra mer. Men jag har en som gnager mig fortfarande….och det är Milos namn då jag har Thedde och Elliots.

I alla fall…. Jag minns varenda en. Så tydligt. Vilket skede i livet vi var i och var vi bodde. Hur vi mådde. Var vi just då var i för planer osv. Blev faktiskt rörd. På något sätt flätar dessa bilder oss samman på något sätt. De kommer alltid påminna om Tony, och om barnen, om vårt liv tillsammans.


Jag minns Tonys blommor där på armen. När han kom hem och visade att han tatuerat in ett T och ett E i EM av blommorna. De stod för stora barnens namn. Åh mitt hjärta slog frivolter för de var en sån fin gest. ❤️ Den suddigaste saken på baksidan av hans arm har jag gjort, alltså tatuerat den på hans arm. Han älskar den säger han… Jag har gjort några på hans kropp galet nog.


Jag minns mikrofonen han gjorde. Det var under den tiden han sjöng i ett tyskt band. Hur han modigt åkte ned till Tyskland med ett band han aldrig träffat och spelade in en musikvideo och hade konsert på en musikfestival. Så modigt. Milo var 8 veckor minns jag. Efter det slutade han, han orkade inte vara ifrån Milo. ❤️


Min fågel jag gjorde, den kom till när jag mådde riktigt pissigt. Just innan jag började gå i terapi och äta järntabletter för mitt extremt dåliga järnvärde minns jag. Den skulle ge mig hopp om att jag inte alltid skull må så dåligt. Å pinuppan då….det var en bra period i livet. Hon fick representera styrka och självkänsla. De 26 stjärnorna på baksidan av underarmen gjorde jag när Milo bara var några veckor gammal, de repriserade lycka. ❤️

Det finns fler tatueringar och minnen och idag värnar jag om dem. Som om en dagbok ifrån våra liv markerats på våra kroppar. Idag tänker man inte på att man har dem. De blir mer en del av ens hud. Men just nu här på morgonen blev jag riktigt rörd över dessa avbilder. ❤️

Nu ska jag upp och baka hörni. Vi hörs senare. Önskar dig en fantastisk lördag. Ska ni kolla mello ikväll? Det ska vi, kanske får jag öppna min flaska bubbel ikväll?

Kram Nina

7
Kommentera