Mormor Britas tekakor

Nu ska jag berätta om ett väldigt fint recept, jag känner mig väldigt utvald och speciell som har fått den stora äran att få baka dessa fina tekakor. Detta är nämligen min vän Tereces mormor Britas recept. Brita lever inte längre men hon var från Håcksvik och hennes tekakerecept skulle vara det absolut bästa och jag kan nog inte annat än hålla med. Det känns så oerhört speciellt att jag fått baka dem nu och jag sänder en extra tanke till Mormor Brita i himlen, hoppas du är glad att ditt recept nu kommer att leva vidare.

MOR

MOR BRITAS TEKAKOR, ca 30 st

Gröt:

5 dl havregryn
8 dl vatten
2 tsk salt

Häll ned i gröten:

8 dl kall mjölk
1 1/2 dl sirap
150 g smör

Blanda i:

50 g jäst
2 liter mjöl
1/2 liter rågsikt 

Gör såhär:

1) Börja med att koka gröten. Blanda i alla ingredienser och koka i 3 minuter.

2) Stäng av plattan men låt kastrullen vara kvar på plattan. Ha i smöret först och låt det smälta ned helt i gröten. Ta av från plattan och häll sedan i sirap och mjölk. Blanda runt tills att är utblandat.

3) Smula i jästen i en bunke. Kolla att grötblandningen har en temp på max 37 grader. Häll grötblandningen över jästen och lös upp. Häll i mjölet, lite i taget. Degen kommer att vara riktigt lös men allt är i sin ordning.

4) Häll ut rejält med mjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda runt den lite. Ta sedan ur 30 bitar ut degen och forma tekakor och lägg dessa på bakplåtpappersklädd plåt. Ha mjöl på händerna så är det lätt att jobba med degen.

5) Nagga och låt jäsa i ca 30 min. Grädda sedan ca 10-15 min på 225 grader. De ska få fin färg. Ät och njut dom gärna varma, dom är dock supergoda även om de inte är varma.

Tack fina Terece för detta underbara recept, din mormor Brita kunde verkligen baka tekakor!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)