Västerbottensbiffar i timjansås


Gott med biffar!

I veckan så provlagade jag dessa biffar, nej men wow säger jag bara, riven västerbottensost i biffarna var bara en fullträff! Gav god sälta och smak och passade väldigt bra tillsammans med potatis & sås. Sås är väl nästan ett måste när man äter Västerbottensbiffar. Sen en god grönsallad till, gott med en sallad med bladspenat, rödlök, fetaost, gurka, tomat och sugarsnaps.

Fler goda rätter med köttfärsbiffar:


Enkla köttfärsbiffar med godaste såsen

Fetaostbiffar med gräddsås

Ost & baconfyllda biffar med parmesansås

Köttfärsbiffar är enkelt och väldigt gott, dessutom lite billigare än att brassa på en köttbit. Ändå lite festligt när det är lite västerbottensost i och sen äta det med en god sås och någon god potatisrätt!

Tipsar om krossade potatisar // provencalsk potatis (maaaagisk) // klyftpotatis med parmesan

Här ser ni att Västerbottensosten smälter lite under stekning. Mums! Något att tänka på när man steker något som är ost, stek i rikligt med smör och olivolja blandat, stek på medelvärme så osten inte bränns. Det krävs ca 3 minuter på varje sida ungefär.

Kika gärna på 20 av mina populäraste kötträtter (klicka för recept)

Västerbottensbiffar

800 g nötfärs

3 dl riven västerbottensost

1 ägg

salt & peppar

Sås:

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpure

2 msk kalvfond

1/2 msk balsamvinäger mörk

1/2 msk honung

2 tsk torkad timjan

4 dl grädde

1/2 msk majsredning

salt & peppar efter smak

Gör såhär:

  1. Börja med att blanda köttfärsen med ägg, kryddor och riven ost. Forma biffar av allt.
  2. Stek biffarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Blir det ost kvar i stekpannan så ta bort det mellan stekningarna. Tänk på att det är bra med en stekpanna här som det inte brukar fastna något i, min favorit är denna. Lägg biffarna på en tallrik när du stekt klart dem.
  3. Sås: Skala och hacka schalottenlöken, stek i smör tills den mjuknat. Pressa i vitlök. Ha i tomatpurén och rör runt ordentligt. Ha sedan i kalvfond, honung och balsamvinäger. Salta & peppra, ha också i timjan. Rör om, ta ett par msk av grädden och blanda det med majsredning, rör runt tills allt lösts upp. Häll i grädde och majsredning/gräddblandningen. Låt puttra runt i ca 5 min, rör om då och då. Blir den för tjock, ha i mer grädde eller mjölk t ex. Blir den för lös kan du blanda majsredning och grädde och ha i mer, du bestämmer själv vilken konsistens du vill ha.
  4. Ha i biffarna i stekpannan och rör om lite så allt blandas med såsen.

Servera sedan med någon god potatisrätt förslagsvis. Gott även till ris eller pasta! Därför jag gillar att göra just köttfärsbiffar, går att äta med det mesta! Har tex en jättegod blomkålsgratäng med bacon (<klicka för recept) som är supergod till köttfärsbiffar.

Hoppas du ska gilla detta lika mycket som vi gjorde! Detta kommer lagas många gånger till.

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR 

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

61
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 months ago

Jätte goda biffar! 5 av 5 👍

Andersson Ulf
Andersson Ulf
1 month ago

Så grym är så tacksam att du finns när man själv är tom i huvudet ❤️

Ann-Katrin Berglund
Ann-Katrin Berglund
15 days ago

Jättegoda biffar, 👏👏👍👍 gjorde dom på älgfärs eftersom maken jagar, kommer göra detta recept MÅÅÅNGA gånger, kanongod sås🤗

Nästa inlägg

Granola & Rea-Tips

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x