Stekta kanelbullesemlor – galet goda smĂ„ semlor med mascarpone och mandelmassa 😍

Har du hört talas om stekta semlor? HÀr kommer min egen version som blev stekta kanelbullesemlor! Tipsade om dessa i en veckomatsedel för lÀnge lÀngesen och hade nÀstan glömt dessa godingar! De smakar som en dröm, doftar nygrÀddat bageri och Àr dessutom superenkla att göra eftersom du anvÀnder fÀrdig pizzadeg. Perfekt nÀr du vill ha nÄgot riktigt gott utan att baka en hel deg frÄn grunden.

De hĂ€r smĂ„ godbitarna Ă€r krispiga pĂ„ utsidan, mjuka inuti och fyllda med den mest ljuvliga blandning av mascarpone och mandelmassa. Det hĂ€r bara mĂ„ste du prova! ✹

🧁 Recept: Stekta kanelbullesemlor (ca 15 smĂ„)

Du behöver:

1 platta fÀrdig pizzadeg (vill du sÄ bakar du egen bulldeg efter detta recept)

50 g rumsvarmt smör

2 msk kanel

0,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

250 g mascarpone

250 g mandelmassa

Smör till stekning

Gör sÄ hÀr:

1ïžâƒŁ Rulla ut pizzadegen.

Blanda smör, kanel, socker och vaniljsocker till en krÀmig smet.

2ïžâƒŁ Bred ut blandningen över hela degen.

Rulla ihop frÄn lÄngsidan till en rulle och skÀr i cirka 3 cm breda bitar.

3ïžâƒŁ Stek bullarna.

LÀgg en rejÀl klick smör i stekpannan och stek bullarna pÄ medelvÀrme tills de fÄtt fin gyllenbrun fÀrg. Obs! Sockret i fyllningen kan göra att det brÀnns lÀtt, sÀnk vÀrmen om det behövs.

4ïžâƒŁ LĂ„t bullarna svalna nĂ„got.

SkÀr varje bulle i tvÄ delar, en botten och ett lock.

5ïžâƒŁ Fyllning:

Vispa ihop mascarpone och mandelmassa tills det blir en len, fluffig krÀm. LÀgg i spritspÄse (eller klicka med sked).

6ïžâƒŁ Montering:

Spritsa pÄ fyllningen, lÀgg pÄ locket och pudra med florsocker.

Ät direkt medan de Ă€r ljumna
.magiskt gott! 😋

Tips för bÀsta resultat

Stek pĂ„ medelvĂ€rme – hellre lite lĂ€ngre tid Ă€n för hett, sĂ„ hinner bullarna bli genomstekta utan att brĂ€nnas.

Servera direkt, de Àr som allra godast nÀr de Àr ljumna och krÀmiga.

Vill du göra dem lite lyxigare? TillsÀtt en nypa kardemumma i fyllningen!

För extra fluff – vispa ner lite grĂ€dde i mascarponeblandningen.

Variationer pÄ stekta kanelbullesemlor

Nutellafyllning: Byt mandelmassa mot Nutella för en chokladig semmelvariant.

Äpple & kanel: LĂ€gg nĂ„gra tunna skivor Ă€pple i stekpannan innan du steker bullarna
kanel, smör och Ă€pple Ă€r en drömkombo. LĂ€gg sedan Ă€ppelskivorna pĂ„ mascarpone fyllningen – himmelskt!

Vaniljdröm: Blanda mascarpone med vaniljkrÀm istÀllet för mandelmassa.

Julversion: TillsÀtt lite pepparkakskrydda i fyllningen och servera som vinterfika.

Fler bullar med spÀnnande fyllningar

Dallasbullar â€“ fyllda med smörig vaniljkrĂ€m och lite extra dekadens. En bulle för livsnjutaren i oss. SÄÄÄ goda! 

Citronbullar â€“ en frĂ€sch twist pĂ„ klassikern, dĂ€r syrlig citron möter vanilj och det blir inget annat Ă€n fyrverkeri av smakkombinationer, bland det godaste av bullar jag vet! 

BlĂ„bĂ€rsbullar med mandelmassa â€“ saftiga bullar fyllda med blĂ„bĂ€r och mandelmassa som gör dem extra saftiga och smakrika.

KrĂ€miga vaniljbullar i lĂ„ngpanna â€“ ett bullrecept dĂ€r vaniljkrĂ€m fylls i smĂ„ hĂ„l i en saftig lĂ„ngpanna. Perfekt nĂ€r man vill baka till mĂ„nga.

Hallonbullar â€“ en frisk och bĂ€rig bulle med hallon & vanilj som bara Ă€r sÄÄÄ god! Du kan sjĂ€lvklart byta ut bĂ€ren som du vill.

Stora hĂ€rliga vaniljbullar â€“ luftiga bullar med vaniljfyllning, perfekt om du vill variera dig frĂ„n klassisk kanel.

Bullar med messmorsfyllning â€“ en riktigt unik bulle med nostalgisk messmorssmak, sÄÄÄ ovĂ€ntat gott!

FAQ – vanliga frĂ„gor

Kan man anvÀnda vanlig bulldeg istÀllet för pizzadeg?

Absolut! Men pizzadegen gör att det gÄr snabbare och ger en lite segare, frasig textur som passar perfekt till stekning.

Kan man förbereda dem i förvÀg?

Ja, du kan rulla och skÀra bullarna i förvÀg och förvara dem i kylen (tÀckt med plast) tills det Àr dags att steka. Fyll dem precis före servering.

Hur lÀnge hÄller de?

De Àr godast samma dag, men du kan förvara dem i kylskÄp upp till 2 dagar. VÀrm försiktigt i stekpanna eller ugn innan servering.

Kan man frysa dem?

Du kan frysa de ostekta bullarna, men inte de fÀrdigfyllda, mascarponekrÀmen blir vattnig vid upptining.

Gillade du de hÀr stekta kanelbullesemlorna?

Klicka gÀrna pÄ tummen upp och följ mig i mina kanaler, dÀr delar jag dagligen recept, vardagsinspiration och massor av matglÀdje!

👉 Instagram: @niiinis.se – följ mina stories med bak, vardag och glimtar frĂ„n köket.

👉 Facebook: Niiinis Kitchenlife – dĂ€r hittar du Ă€nnu fler recept, tips och livesĂ€ndningar.

👉 TikTok: @niiiniskitchenlife – snabba klipp och vardagsmys.

👉 YouTube: @Niiiinis – lĂ€ngre receptfilmer och kökshĂ€ng med mig.

Tryck följ sĂ„ missar du inget gott! 💛

Kram Nina

9
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

NÀsta inlÀgg

Orkar du inte baka? Gör det hĂ€r istĂ€llet – smörstekta gifflar med kanelsocker! 😍

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x