Kladdkaka med dumle och krispigt chokladtäcke

I helgen bakade jag denna alldeles fantastiska kaka. Kladdkaka med dumle och krispigt chokladtäcke. Det är lite skylla sig själv med att baka den, för det är svårt att sluta äta. Det kan jag ju säga. Den var verkligen supergod! Du måste testa. Denna är bakad på glutenfritt mjöl men jag tipsar dig om hur du gör den även med vanligt mjöl.

RECEPT:

150 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
3 1/2 dl glutenfri mjölmix
¾ dl Pofiber
3 ägg
florsocker till garnering

Topping:

Minimarshmallows
Dumlekolor
200 g mjölkchoklad
3 dl rice krispies

Gör såhär:

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Lägg in ett bakplåtspapper i botten, du klämmer alltså in den på botten i springformen. Smält smöret. Vispa lite lätt samman ägg och strösocker. Blanda mjölmix, pofiber, vaniljsocker och kakaon. Blanda det i äggsmeten. Häll i det smälta smöret. Blanda ordentligt med slickepott. Häll smeten i formen, födela ut minimarsmallows och dumlekolor.

PS: För ICKE glutenfritt, byt ut pofiber och mjölmix till vanligt mjöl. Samma mängd alltså.

Grädda sedan i 150 °C  i 20-25 minuter i mitten av ugnen. 

Smält chokladen över ett vattenbad. Häll i 3 dl rice krispies och blanda ordentligt. Fördela ut på den avsvalnade kakan. Låt sedan stå kallt tills allt satt sig. Innan servering så ställde jag den dock i mikron i ca 30 sekunder. MMMMMMMMums så gott det blev alltså! ♥

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

45
10 kommentarer

Omelett med fetaost

Måste tipsa dig om en god omelett. Det är faktiskt en rätt underskattad ”Maträtt”. Alltså, såhär…. Den passar som frukost, men också som ett mellanmål eller en lättare lunch. Hur många rätter kan funka i så många avseenden? En omelett kan man också variera i alla oändlighet! Här ska du få recept på min favoritomelett som jag svänger ihop på bara några minuter.

OBS: Måste påminna dig om att min bloggsida även finns på FACEBOOK, följ även där. Där matar jag mycket recept på både mat men också bakning. Sen uppdaterar jag också där när jag uppdaterat bloggen. HÄR hittar du den sidan. 

omelett

Ingredienser:

3 ägg
2 msk mjölk
0,5 dl riven ost
1 tsk smör
Salt, peppar

Fyllning

Körsbärstomater
Rödlök
Fetaost
Persilja

Gör så här

Dela körsbärstomaterna på mitten. Smula fetaosten om det är en hel. Sliva rödlöken. Vispa ihop ägg, mjölk, riven ost, salt och peppar. Smält smör i stekpannan och häll i äggblandningen. Häll på tomaterna, löken och fetaosten. Stek smeten och rör så att allt stelnar men fortfarande har en något krämig yta. Du behöver inte vända omeletten utan kan bara vika ihop den strax innan du tar ur den ur pannan. Avslutningsvis kan man även garnera med lite klippt färsk persilja. MUMS!

3
Kommentera

Måndagmorgon!

Godmorgon Måndag!

Jag har ICA kassar under ögonen idag, tröttmössa som vaknade alldeles för tidigt. Snark! Well well, det blir till att gå och lägga sig med Milo ikväll. 🙂 Han är by the way hemma från skolan idag, han är förkyld som en gammal raggarbil och behövde vila.

IMG_7226 Senast överförda106

Min blender är äntligen hemma igen, ni minns kanske att jag berättade att Elliot lånade den och att den försvann i några månader. Men så igår fick han äntligen hem den. Trist nog gapar vårt kylskåp rätt tomt på smoothie ingredienser just nu så det fick bli det jag hittade. Naturell yoghurt, frysta blåbär, honung och havregryn. Det dög fint det med faktiskt.

blender kitchen aid

Men hur söt? Jag har en OBH Nordica blender, inget fel på den alls förutom att jag tröttnat lite på färgen. Om man nu får vara så ”i-landsproblemig”? I varje fall tyckte jag den här skönheten från Kitchen Aid var sååå söt. Frågan är hur snabbt man ledsnar på rosa? Kan man ens trötta på rosa tänker jag? 😉 Här hittar du den. (Det var kampanj på den nu, nästan 1000 kr billigare än vanligt!)

smeg blender

Den här var ju nästan ännu finare?! Åååååh….. vill ha! Här finns den.

rosa kök 4 rosa kök 3

När vi ändå är inne på rosa, en rosa SMEG kyl. En kompis till mig har det hemma och det är såååååå snyggt! En annan kompis har en cremefärgad SMEG kyl, det är också sååå fint. Åh! För att inte snacka om alla detaljer till. Det är säkert super opraktiskt och skitdrygt och litet, men fifan vilken höjdare i köket. Det måste lyfta ett helt kök tänker jag….eller tycker jag.

Ja det var lite av varje det. Nu ska jag fortsätta jobba här. Vi hörs igen lite senare. Ha en fin måndag! ♥

(adlink)
2
14 kommentarer

Pyroman Nina

Halloj i stugorna!

Mår ni bra eller knackar söndagsångesten på dörren? Här har det varit fullt upp precis hela dagen. Jag har bakat, jag har lagat lunch och så har jag målat. Milo har lajat inne, ute och med grannen. Tony har lagat middag, burit ved och så har vi kollat skidor. Det har varit skidor hela långa dagen faktiskt. Jag har också fått hem ett av de stora barnen, han har varit ute och flängt hela långa helgen. Man får vara glad att man ser dom alls….så gladeligen for jag iväg och hämtade honom när han hörde av sig om skjuts.

IMG_7192 IMG_7209

Här är en sneakpeek på det som jag bakade idag. Recept på det kommer givetvis i veckan. Tony ska få lite gottis med sig till jobbet imorgon, vi göder dom istället för oss. Hehe… Vi har smakat och smaskat till fikat. Men imorgon är det måndag så då måste allt sånt här ut ur huset. Annars ropar det i kylen. 🙂

kakelugn IMG_7216

Den sista veden är inslamlad och klar. Nu blir det inget mer sen, ba´sattnivet. Det blir vår när detta bränts upp. Japp, vi säger så! 🙂

IMG_7219 IMG_7221

Nu har jag tänt en brasa, dock så får vi nog vänta nån dag tills veden torkat. Det hann ju snöa på den när den låg ute så nu ryker den mest. Alltså, bråka med en eld som aldrig tar sig kan få mig galen alltså! Som jag kan hålla på ibland alltså, men sen är jag envis som helskotta så jag ger mig inte förrän jag fått igång den. Får ta den tiden det tar helt enkelt för att få fyr. Men ska jag vara ärlig så börjar jag bli riktigt skillad på att tutta brasor numera. Måste vara mina små pyroman-fasoner från min barndom som sitter i.

Jag och min kompis hade en fetisch på att tutta på torra grästuvor. En gång ordnade vi visst en skogsbrand. Vi blev så fruktansvärt rädda när elden bara spred sig, vi försökte verkligen släcka den. Men det gick inte…. brandkåren kom, men fegisar som vi var gömde vi oss hemma och låtsades som vi inte visste nånting. Som tur var blev det ingen större skogsbrand men ändå… snacka om pyromanisar till ungar. Vi var alltid med när killarna sköt smällare också, skulle vara coola och stoppa en smällare i bakfickan och sånt. Men alltså, AJ….jag hade ont i ena skinkan en hel vår. Ja herreminjee…

Nu ska jag fortsätta titta på den där serien som började på fyran. Ha en fin kväll! ♥

1
Kommentera

VECKOMATSEDEL

VECKOMATSEDEL

Jag gjorde en veckomatsedel förra veckan som jag tänkte du skulle få ta del av. Den var fakiskt sååå bra. Alla i familjen tyckte vi har supergod mat hela veckan och jag kan inte annat än att hålla med. När jag var och storhandlade till detta (handlade alla rätter fram till torsdag) gick det på drygt 800 kr på Willys. Inte alls farligt för en familj på minst 4 personer som ska äta varje dag + matlådor till mig och Tony.

Måndag: 

Exotisk kycklinggratäng med sting

Tisdag:

Mozzarella och fetaostgratinerad lax

Onsdag:

chili con carne

Ninas Chili Con carne

RECEPT:

500 g färs (vi använde quornfärs)
1 burk krossade tomater
1 pkt vita bönor
1 pkt kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikakrydda
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
(alt en hackad chilifrukt)

Till servering:

Bröd och creme fraiche

Gör såhär: 

Börja med att steka färsen runtom. Häll sedan i krossade tomater. Koka upp. Känns det för torrt här fyller du på  med lite vatten. Sköj bönorna och kikärtorna och ha i dom. Ha också i alla kryddor. Låt detta sedan stå och puttra i ca 15 minuter. Servera sedan med bröd och creme fraiche. Såååå gott! Hela familjen åt med god aptit.

Torsdag:

kyckling

Thaikyckling med risnudlar

RECEPT 4 pers: 

4 kycklingfiléer
1 dl hackade färska champinjoner
2 msk kycklingfond
1 msk röd currypasta
1 chilifrukt
1 lime
1 dl jordnötter (valfritt)
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk

Gör såhär:

Strimla kycklngfiléerna. Stek de i olja så de blir genomstekta. Hacka under tiden champinjoner och chilin. Vill du inte att det blir så starkt så plockar du bort fröna ur chilifrukten. Ha i dom bland kycklingen. Häll i kycklingfond, currypasta, saften av limen. Häll på vatten och kokosmjölken. Låt allt detta koka ihop och sedan puttra under ca 10 minuter. Servera med risnudlar jordnötter och klipp över lite salladslök och färsk basilika.

Fredag:

Skaldjurspasta

2
Kommentera

Chokladrutor med nutella, marshmallows och twix

Denna härliga kaka MÅSTE ni baka. Det är en kaka som har ALLT. Den är kladdig, seg, chokladig och fantastiskt god. De som åt den blev ju lyckliga ända in i själen alltså. 🙂 Chokladrutor som har allt det där kan inte bli annat än succé. Så är det ju…

IMG_7123

IMG_7167

 RECEPT kaka 20×30 cm

100 g smör
200 g ljus blockchoklad
4 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Att toppa kakan med:

ett par nävar minimarshmallows
100 g ljus blockchoklad
100 g smör
1 dl nutella
2 pkt twix

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret, låt det smälta ordentligt och bli varmt. Lägg i chokladen och låt det smälta med, MEN ta av från plattan, choklad bränns ganska så lätt. Ta en bunke och knäck i äggen och häll i sockret. Blanda runt detta med en slickepott, detta ska alltså inte vispas utan bara röras runt så det blandas ordentligt. Blanda vaniljsocker och mjöl och häll i det i äggblandningen. Rör runt ordentligt. Häll sedan i den smälta choklad och smörblandingen. Rör om tills det blir en härlig smet. Lägg i bakplåtspapper i en ugnsfast form på ca 20×30 cm.  Ställ in i mitten av ugnen, grädda i ca 15-20 minuter. Ta sedan ut kakan och häll över minimarschmallows. In i ugnen igen i ca 10 minuter. Under tiden hackar du chokladen. Sedan smälter du smöret, ta av från plattan och låt den hackade chokladen smälta med. Blanda i nutellan. Ställ detta att svalna en stund, ute om det är kallt, annars i kylen. Den ska bli lite segare i konsistensen men fortfarande rinna.

IMG_7121

Hacka twixen i små bitar.

Blanda sedan i twixen i chokladsmeten. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna något. Ta sedan en stor sked och häll över chokladtoppingen över kakan i omgångar. Den ska slutligen täcka nästan hela kakan.

Följ gärna min FB-sida för mer tips, recept och  inspo HÄR

Följ gärna min Instagram HÄR

IMG_7163

chokladrutor_med_marshmallows_twix_nutella

IMG_7165

IMG_7170

IMG_7171

65
6 kommentarer

Godmorgon Vasaloppssöndag

Oj, vad jag har sovit inatt. Blev en långkörare faktiskt. Vaknade till lite vid röstningen i andra chansen men somnade om. Tony hade seriemaraton inatt så han låg och kollade en serie till kl 4 i morse. Haha, jag snarkade bredvid, kan vara det bästa jag vet. 🙂 Han är inte klok, ”Du är inte klok Madicken” som jag brukar säga. Så han får sova idag….

Själv sitter jag laddad vid TV:n, snart är det Vasaloppsstart nämligen. Det måste man ju se. 🙂 Har dock inte hunnit fixa frulle men bara jag får se starten så kan jag fixa det sen. 🙂

IMG_7191

Där gick starten! 🙂

IMG_7129 IMG_7131

Igår var vi ju ute hos Tonys mamma och pappa och grillade korv. Till korven bakade jag pinnbröd för första gången. Har aldrig testat att baka det tidigare så det var riktigt kul. Busenkelt är det dessutom. Du ska få recept och tillvägagångssätt sen.

IMG_7142 grilla_pinnbröd IMG_7151 grilla_pinnbröd grilla_pinnbröd

Vi stod ute och grillade dessa bröd. Det blev så vackert på nåt sätt.

IMG_7174Mollys (Milos kusin) lilla snutte-kanin hade gått sönder i öronen. Hon hade varit så bekymrad över det på morgonen så vi lagade den.

IMG_7180

Hon stod och inspekterade hela tiden medan jag sydde. Sen blev hon i alla fall så himla glad när den var lagad och klar. Sötfis!

Nähä, nu är det dags för frukost här. Jag blev så sur nyss för jag försöker lära mig att redigera bilder i ett program men det går åt skogen. Nu ger jag i alla fall upp, har hållit på i en timma…orkar inte mer. Mitt tålamod tryter med sånt där alltså.

Vi hörs sen igen! ♥

5
Kommentera

Frulle när det är som bäst!

Hej igen!

IMG_7112 Ny mapp (15) Ny mapp (15)2

Det blev denna vansinnigt goda frukost trifle, recept hittar du HÄR. 

IMG_7115

Till det en stoooor kopp kaffe. Ser ni att jag fick ett hjärta i kaffet i morse? Det måste väl betyda något bra va? 🙂

Ny mapp (15)1

På lördagar är det alltid frukost vid TV:n. Tony var svinnöjd med brödet jag bakade igår. I vår familj är det mer vanligt ATT jag bakar än att jag INTE gör det. Jag har ju berättat för dig att det knappast ens uppskattas med bakningen längre. Men när Tony fick läsa det blev han nästan arg. Han sa att det VISST uppskattas och att jag ska skriva det till mina läsare. SÅ nu gjorde jag det. 🙂 Får se om han fr o m nu hoppar jämfota av glädje när jag bakar? 😉

Idag ska förmiddagen ägnas åt att…..gissa vad? Ja men självklart…. baka. Vid lunch åker vi ut till Tonys föräldrar och grillar korv. Mysigt lördagshäng med andra ord. Ikväll är det mello, ska förbereda nåt gottigt till det också. Sen rullar vi fram igen på måndag, precis som det ska vara. Jag har i alla fall inte blivit sjuk ÄN, men Milo är förkyld….så kanske är det något av det jag kände av igår. Eller så skrämde jag iväg bacillerna med lite bubbel. Bra skit med bubbel alltså.

Du, vi hörs senare. Ska ta med mig kameran under dagen. Ha en fin lördag nu! ♥

3
2 kommentarer

Långpannebröd med oliver, ost och parmesan

Denna morgon börjar jag med att tipsa dig om godaste brödet E-V-E-R!!!

Detta bröd kan du baka och äta till frukostbröd. Du kan också ”hotta” till det som jag gjort med oliver, parmesan och riven ost. Detta bröd är gudomligt gott att äta som det är till lördagsmiddagen t ex. Du måste testa att baka detta bara! Vill du ha det som frukostbröd så struntar du i allt lull-lull uppepå (oliver,parmesan och ost).

IMG_7093 IMG_7104 IMG_7105 IMG_7106

Grunddegen är mitt långpannebröd som jag ”twistat” till med lite oliver, riven ost och parmesan. Detta är som sagt sååå gott till en härlig middag. Rakt av som det är. Inget smör eller ost, bara som ett smakfullt bröd till maten.

RECEPT: 

 4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
gröna oliver
parmesan
riven ost
färsk rosmarin

Gör såhär:


1) Sätt ugnen på 225 grader. Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.

3) Smula jästen i en degbunke (jag använder min OBH Nordica).

4) Smält smör.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

7) Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt. Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten.

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare. Strö över lite mjöl, oliver, riven ost, färsk rosmarin och parmesan i påse, tryck till lite så allt sätter sig ordentligt.  Låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå. Ta ut brödet och njut av det som det är.

 

 

4
Kommentera

Bubbelkväll

Halloj min vän!

Oj, ja…jag vet inte. Den här veckan har varit tuff på många sätt. Idag blev dock saker som tyngt mig djupt klart, såpass klart att jag kände att jag efter att jag varit och hämtat Milo (och besiktat bilen som jag helt glömt bort) åkte hem kände för att baka (min terapi) och öppna en flaska bubbel.

bubbel

Bakning har ju varit min terapi i många år, det får mig lugn och trygg. Det får mig att fokusera och liksom landa. Helt klart den bästa terapin för mig. Kanske är det svårt att förstå men den som själv har bakning som terapi förstår mig.

IMG_7093

Jag bakade ett långpannebröd med oliver, parmesan och ost. Åååh… familjen LÖÖÖVED it! Receptet kommer imorgon.

IMG_7100 IMG_7102

När jag väl var klar med bakningen brände jag av några bilder. Med två glas bubbel innanför västen måste man ju ta en liten pussbild. 🙂

IMG_7108 IMG_7109

Bjöd över finaste grannen med barn på några glas bubbel. Sååå trevligt. Nu har de just gått hem och vi har satt oss för att kolla Fångarna på Fortet. Godiset är upphällt och vi kan ta kväll. Jag har tagit på mig ”nattlinne” som Tony äääälskar och satt mig tillrätta i soffan. SKÖNT! Den här veckan känns skön att den är över. Nu ser vi fram emot helg och ledighet.

Ha en fin kväll!

Kram Nina ♥

4
6 kommentarer
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...