Idag var det då ÄNTLIGEN MÅNDAG igen! 🙂 Helt ärligt så känns måndagar numera lättare, jag har ändrat inställning och på det kommer man långt. Dessutom är dessa måndagar som jag får göra mitt samarbete med Knorr roligare för då vet jag att det blir nåt gott att äta. Dagens recept är busenkel men oj vad god!
Fläskkotlett med STEAK sauce.
Åh detta blev verkligen gott! Såsen har inslag av rödvinssmak tyckte jag och passade grymt bra till köttet. Dessutom innehåller INTE såsen tillsatta smakämnen eller konserveringsmedel.
RECEPT:
500 gr benfri hel kotlett
2 vitlöksklyftor
2 msk HP sås
2 msk soya
1/2 dl olivolja
grov svartpeppar
salt
Knorr STEAK sauce
Potatis
timjan
Olja
Flingsalt
Gör såhär:
Börja med att skiva upp köttet i 1,5 cm breda skivor. Häll i pressad vitlök, hp-sås, soya, olja, svartpeppar och salt i en 5 liters plastpåse. Blanda runt och låt köttet sedan ligga i marinaden i nån timma. Gärna flera timmar.
Stek sedan köttet i stekpannan. Dela potatisarna i klyftor med skal och allt på. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och lägg i potatisarna. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt och timjan. Blanda gärna om så oljan når alla potatisklyftor. In ugnen med potatisen i ca 25-30 minuter på 225 grader.
Servera sedan till en härlig grönsallad och värm såsen en stund. Häll sedan över köttet så det får mojsa till sig riktigt. Snabbt, enkelt och såå gott!
Som någon skrev, inte konstigt att man vaknar tidigt när man somnar tidigt. Helt sant! Igår somnade jag 7!!! 🙂 En halvtimma efter Milo, vaknade halv 3. Då är ju jag färdigsoven och klar. Den här ”kvällstrött genen” jag ärvt av min mamma är inte så kul just nu. Vintern och dessa mörka månader är värst. Men det är nog fasen omöjligt att hålla sig vaken på kvällen, jag försöker verkligen. Jag kan liksom somna sittande i soffan. Håller jag mig vaken, t ex om vi gör nåt till sent på kvällen, ja ibland lyckas jag faktiskt hålla mig vaken, så vaknar jag i alla fall tidigt på morgonen så jag får nog bara gilla min ”kvällstrött gen” om jag ska funka dessa månader. Tony, jag ska gottgöra dig allt i sommar sen. Vara vaken och bara fantastisk. 😉 Fast det känns inte som han är så missnöjd. Han tränar och så spelar han TV spel helt i lugn och ro utan en kärring bredvid som tycker han är tråkig. 😉 Ska be honom skriva ett inlägg om hur det är att leva med mig dessa tunga mörka månader tror jag. 🙂
Jag fick i alla fall mycket gjort i morse. Har skrivit några receptinlägg. Jag har också tränat i 40 minuter på motionscykeln och sen kollat på Solsidan och Hellenius Hörna på Play. Jäklar vad kul och träffande Solsidan var. Haha, skrattade gott på cykeln kan jag lova.
Det här är kärlek för mig. Kommer ner på toaletten och där står Milo med eltandborsten i munnen medan Tony klipper hans naglar, iPaden är med på ett hörn också. Mina fina i livet. ❤️
Igår fick jag en rolig förfrågan som jag tänker tacka JA till, berättar för er så fort jag får och när det är aktuellt. Annars så bjuckar jag på recept idag och så håller jag tummar för att jag kommer iväg för att handla julklapparna klart idag. Jag ska slå mitt rekord i att bli klar med julklapparna i tid i år. Så är det bara! 🙂
Hallå där! Har du haft en mysig söndag? Vår stad stod typ tom idag tyckte jag det såg ut som. Är alla och köper julklappar och besöker julmarknader tro? Tack för tips om den (vad det låter som) mysiga marknaden. Ska nog få med mig Tony på den nästa helg, om den fortfarande är då?
Själva drog vi till ÖB. På söndagar går ju Tony och Milo till badhuset i vanliga fall, men idag lockade vi med pulkabacken. Men när vi sa pulka så drog Milo en harang: ”Snowracer är bäst, pulka är ett ruttet skägg!” Vi ba, OOOKEEEEJ! Först och främst? Vart har han lärt sig den harangen och sen, ruttet skägg? Vad är det? Menar han ägg kanske? Hahaha, skrattade så jag nästan skvätte i byxan i alla fall. Ja men då drog vi till ÖB och tänkte att där kanske det finns nån lite billigare, dom brukar ju kosta en 7-800 spänn i vanliga fall! På ÖB fanns det en för 399 kr. Sen att vi typ fick gråa hår och blev osams som helvetet själv när den skulle sättas ihop jag och Tony, det är en annan sak. 😉
När man väl fick se honom i backen såhär överlycklig så var det värt varje minut av tandagnisslan. Ska säga att det inte heller var särskilt svårt att bygga ihop den, vi var bara lite ivriga och tröga tror jag. Knappt nån snö i backen men det gick bra och åka ändå. Sven hade härjat där lite så jag fick faktiskt plocka med mig lite grenar hem.
Fint va? Ska bara hitta en liten söt ljusslinga att hänga i den också så tror jag att det blir riktigt fint. Grenarna är sådär riktigt gamla och mossiga, precis så som jag tycker om.
Efter bobåkning gick vi och åt lunch på Wickmans. Mysigt ställe med goda pannkakor. Hade velat ha varm choklad också men glömde liksom bort det mitt i alla pannkakor. 6 st fick man!!! Jag orkade 4 sen var det stopp. Milo hade knallröda små kinder som var sådär häftigt markerade. Såg nästan ut som om man målat dit dom. 😉
Efter lunchen åkte vi till Elliot i stallet, han var där för att mata och lonchera (?stavas) Måns (hästen heter så) och jag fick chansen att bekanta mig med honom lite. Jag är ju så inihelsickes rädd för dom där stora djuren. Men nu flätade jag hans man och stod och kliade honom lite. Wow va? Alltid på helspänn dock men det går bättre och bättre. Gissa om jag och Elliot garvade högt när jag flygande till hans ”lugg” efter jag tog ut den förra flätan. Jag burrade upp hans lugg och så sa jag på riktigt bräkig amerikanska: BÄÄÄYOOONCÄÄÄÄÄÄÄYYY (Beyonce). Å där stod Månd och fladdrade med luggen och fattade nada, då blev det ännu roligare. 😉 🙂
Fick träffa små kattungar också. Jag och kattungar är ”No-GOOD”. Jag vill ju typ ta hem allihop, alltid. Och Tony ba; OOOOOH NOOOOOO! Men jag tog bara en bild, höll inte i den eller något för rädslan över att jag skulle stoppa den i fickan och springa till bilen. Söta jäklar alltså!
Nu är vi hemma och bara är. Vi har köpt en färdigkokt julskinka som vi griljerar nu. Tony och jag älskar när skinkan är sådär torr så den nästan fastnar i halsen. Vi brukar låta den stå nån timma till i ugnen för att få den där torra känslan, de som är färdigkokta brukar ju vara som en slemhög annars. 🙂 Så ikväll väntar tomtegröt, hårdmacka med julskinka och senap på. Fiiiiiiij i faaaaasen vad gott alltså! 🙂
En favorit i dessa juletider måste väl ändå vara pepparkakskrydda. Jag brukar köpa min men den är busenkel att göra själv om man verkligen vill ha den där härliga färska smaken av alla kryddor, det känns som det smakar så himla mycket mer.
Tipset är att du köper färdigmald kanel och ingefära eftersom dom skulle ta typ 2 år att göra själv. 🙂 Kryddnejlika och kardemumma kärnor kan du med fördel mortla så smakar det desto mer. Bevara i en liten burk med lock så har du krydda för hela julen.
Dessa ”måste bakas vid jul” har kommit att bli så galet populära. Själv bakade jag dom med härliga färgglada marschmallows, ”barnvänligt” och lite kul.
RECEPT:
350 gr mjukt äkta smör
6 dl strösocker
2 dl oboy pulver
1 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 stora ägg
3 dl vetemjöl
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa det mjuka smöret och sockret riktigt vitt och krämigt.
Rör ner oboy, kakao och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd sedan i mjölet. Rör om med en slickepott.
Lägg bakplåtspapper i botten på en stor ugnsplåt med kant. Fyll med smeten och få den så jämn som möjligt.
Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med tandpetare mot slutet, den får gärna vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
Rocky Road Topping:
Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Ta av kastrullen från plattan och låt det svalna något. Finhacka chokladen och ha i den i kastrullen och rör om tills chokladen smält helt. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Strö sedan över alla nötter och marshmallows. Kyl kakan tills glasyren stelnat och skär den sedan i rutor.
SMASKA OCH NJUT!
PS: Vi som räknar points ska nog avstå denna fullbombade godsak. MEN, om jag tar en liten bit av denna så räknar jag att det är 3 points! Veckobonusen, varsågod!
Hörrni! I år har jag valt att inte ha nån julkalender. Tror jag hade det förra året. Jag kan känna att det blir lite too mutch på vissa bloggar med dessa julkalendrar, typ var och varannan kör det och man tappar liksom bloggaren bakom på nåt sätt. Men, alla gör ju som dom vill med det såklart. Jag valde bort det i år i alla fall. Dock så kommer det dyka upp lite roliga tävlingar inom kort som vi kan kalla adventskalendertävlingar dåra. 🙂 En annan som har julkalender varje dag är Marie på My Store. Tänkte att jag måste tipsa dig om den!
Idag t ex så är det dessa underbara träbockar till ljusstakar du hittar i julkalendern. Ni vet dom där hästarna jag haffade hos Marie, det är samma fast dessa är bockar. Vill ha såna också, såå fina! Dom kostar i vanliga fall 85 kr/st, men idag, när dessa finns bakom lucka 8, så kostar dom bara 69kr. My Stores julkalender med dagens lucka med nedsatt pris på ordinarie sortiment hittar du HÄR!
Det är andra advent och här har vi varit uppe sen kl 5. Har tänt ljus i hela huset så det är faktiskt riktigt mysigt här hemma. Hade jag haft smör hemma så hade jag satt igång och gjort julgodis nu på morgonen, men nu får det vänta till sen. Har problemmage denna helgen så själv får jag avstå godis men själva tillverkandet är ju det jag älskar.
Idag skulle jag vilja gå på nån mysig julmarknad. Jag älskar att gå på julmarknad och oftast så infinner sig den där härliga julkänslan då. Förra året var vi i Sigtuna, den är riktigt mysig och gammeldags. Gamla stan har också en mysig julmarknad, det var när Milo var nyfödd som vi var där sist. Time flies! Har ni nåt bra tips på mysig julmarknad får ni gärna dela med er.
Nu ska jag lyxigt nog njuta av lugnet en stund, Milo gick och la sig bredvid Tony och jag ska kolla såpor på TV. Härlig Söndag, hörs igen om en liten stund.
Jag vet inte om ni sett att vår ”Bloggpappa” eller ”Hugh Hefner” (skämt åsido) eller vad vi ska kalla honom, frågar efter era synpunkter på sin blogg? Han har för det första en galet rolig blogg, önskar bara han kunde blogga lite oftare än en gång varje årstid (och då är det frenetiskt för att vara han). Dock så har han lovat att han ska förbättra den biten. 🙂 Bra BLOGGPAPPAN!
Ja precis, här har du ett hett tips om du som mig lagt det där med string på hyllan. I takt med att ärslet börjat hänga till sig och muttski verkar vuxit några storlekar blev liksom string något väldigt obehagligt. Dessa har blivit favoriter hos mig nu. Så sjukt sköna och sitter där dom ska. Mitt ärsle brukar tugga i sig trosor som en hungrig häst men med dessa så håller dom sig fint på plats. Snygga också ju!
Googlade mig till var man kan hitta dom eftersom jag själv fått dom som gåva. Hittade att du kan köpa dom HÄR. 129 pistoler och så står det att dom andas också. Det gillar vi, att muttski får andas, inte sant? 🙂
Många har frågat efter mitt recept på mina saffransbullar. Här kommer det, jag kan lova dig att detta recept är helt galet gott! Något att förgylla denna lördag med. Jag har i lite mindre saffran för jag vill ändå känna den vanliga vetebulle smak. Vill du ha mycket saffranssmak så har du i 4 påsar istället för 2 som jag hade.
RECEPT på ca 50 bullar.
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 10-13 minuter.