Skogaholmslimpa

Jag var bara tvungen att komma in direkt och visa dig receptet på Skogaholmslimpan. Tony är lyyyyrisk. Han har inte pratat om annat än det där brödet sen han åt det. Han fick äta det när det svalnat en liten stund, smöret smälte sådär härligt uppepå och osten blev sådär mjuk. Ja men du fattar, såååå smaskigt!

Detta är ett originalrecept som Skogaholm själva publicerat, dock så har dom fortfarande några hemliga ingredienser som de inte publicerat. Men jag måste säga att detta är inte långt ifrån själva Skogaholmslimpan. Familjen här tycker det nästan är exakt som en skogis. Underbart!

IMG_4187

IMG_4182

IMG_4180

IMG_4178

SKOGAHOLMSLIMPA, 2 st

3,5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl (men jag hade 8 dl, det hänger på hur färskt mjölet är och kvalitet)
4 dl rågsikt

Gör såhär:

1) Värm vattnet till 37 grader.

2) Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och lös upp jästen. Häll i salt, sirap och lite av mjölet. Blanda runt och tillsätt varefter resten av mjölet och det smälta smöret.

3) Arbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

4) Dela degen i 2. Forma limpor av dem och lägg på bakplåtspapper, jäs i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

5) Ställ bröden lite längre ned i ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen innan du stänger.  Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader efter 5 minuter. Låt stå i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp brödet.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Dinkelbröd i långpanna

Rostbröd

Tunnbröd i stekpanna

Kram Nina

  1. Annett skriver:

    Kan man göra dessa i form?

    1. Absolut! 👌🏻👍🏼

  2. Ulrika skriver:

    Ska det bara vara 3,5 dl vatten? Bakade nämligen efter receptet och fick ingen jäsning alls i stort sett och stenhårt, bastant bröd 😂
    Slog mig efteråt om det skulle vart mer vätska i… jag är i övrigt ingen storbagare så jag kan ha gjort något annat fel såklart 😊

    1. niiinis skriver:

      Ja det ska vara 3,5 dl. Får du ingen jäsning så kan det vara jästen det är fel på, att du haft för kall eller för varm degvätska kan också vara orsaken.

    1. niiinis skriver:

      Vanlig ugn, inte varmluft.

  3. Emma skriver:

    Hur ska man ”spraya in lite vatten i ugnen”?

    1. niiinis skriver:

      Sprayflaska med vatten, spraya in i ugnen bara. 😀👍🏼

  4. Eva skriver:

    Nu var det väl över 40 år sedan jag åt Skogaholmslimpa men jag har rätt så bra smak/doftminne. Kan det vara så att de har lite mald fänkål i som hemlig ingrediens?
    Kram

    1. niiinis skriver:

      Men ja, tänk om det är det? Måste testa att ha i det nästa gång. 👍🏼👍🏼👍🏼 Kram ❤️

Lämna ett svar till Ulrika Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..