ANNONS

GÁHKKU – Samiskt tunnbröd

/

Innehåller reklam för min bakbok – annonslänk för Bokus

Nu kan du förhandsboka signerade ex i begränsad upplaga av min bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER”. Du hittar den HÄR!

Img 1810.jpg

3F9EB3CD-B8FF-425F-A7A8-B327621FD872


Hej igen!

Vill snabbt in med detta recept som blev så himla fantastiskt bra alltså. Tänkte ifall du ville göra till påskmiddagen kanske? De här samiska bröden som kallas Gáhkku – ett slags samiskt tunnbröd, var verkligen något utöver det vanliga. Dom här hemma fick äta dessa varma med drypande smör och ost på så gissa om de var nöjda?! 🥰🙌🏻👍🏼 Fluffiga, så goda i smaken, perfekt konsistens och alldeles ljuvliga. Att grädda dom i gjutjärnsgrytan gjorde ju hela grejen alltså. Har du en gjutjärnsstekpanna funkar det givetvis lika bra!

GÁHKKU, 10 st

50 g smör

5 dl mjölk (går bra med vatten eller att blanda både vatten och mjölk)

1 paket jäst (går fint med torrjäst med)

1 dl ljus sirap

2 tsk salt

9 dl vetemjöl

3 dl rågsikt (du kan även vara använda vetemjöl)

Gör såhär:

1) Smält smöret, ha i mjölken och se till att degvätskan håller en temp på 37 grader.

2) Smula i jästen i en bunke. (Använder du torrjäst ser du till att degvätskan är lite varmare, kan vara upp till 40 grader. Ha i den i degvätskan och blanda runt). Häll i allt i en bunke. Ha i sirap och salt och rör om.

3) Häll därefter i mjölet i omgångar. Kör tills du har en deg som släpper kanterna i bunken. Jäs övertäckt i minst 45 min.

4) Ta ut degen och dela den i 10 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka.

5) Nagga den och grädda i gjutjärnsgryta på ganska så låg värme, annars bränns brödet. Vår induktionshäll har värme från 1 – P där 9 är näst högst. Jag körde på 4 efter att jag hettat upp grytan ordentligt. Du behöver inte ha något i grytan, bara en torr het gryta. Jag gräddade ca 1,5-2 min på varje sida.

Ät & njut för allt vad du är värd!

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR 

11

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@niiinis.se
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00