Jag har ju ett magiskt gott recept på fyllda potatisbullar (< klicka för recept) här på bloggen som är så populärt! Nu tänkte jag tipsa dig om hur du kan göra dem juliga, hur bra till alla julbord, julfester och julbjudningar som är på gång.
🎄 Så gör du potatisbullarna mer juliga
1. Byt ut basilikan mot julkryddor
1 tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen nejlika
½ tsk kanel (ja! bara lite…ger värme, inte söt smak)
Detta ger direkt ”köttbullsjulighet” till fyllningen.
2. Lägg till en klick julsenap
Byt ut dijonen mot:
1½ tsk julsenap eller 1 tsk grovkornig senap + lite honung
Ger sötvärme som passar perfekt i ricottafyllningen.
3. Julig ost-twist
Byt ut 1 dl av osten mot:
Västerbottensost (juligt, svenskt, SÅ gott) eller Prästost
Ger mer ”svensk julbord”-känsla.
4. Riven apelsinzest (bara lite!)
Ca ½ tsk finrivet apelsinskal i fyllningen.
Det blir fräscht och lyfter saffran och julkryddor om du använder det.
5. Tillsätt 1 nypa saffran
¼ paket räcker.
Ger mild färg och subtil julsmak utan att bli ”saffransrätt”.
6. Julskinka eller kalkon – som extra fyllning
Går att hacka ner 50–75 g i fyllningen för en mer ”julbordig” känsla.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
I lördags var jag, Tony och Milo inbjudna till Wenngarns slotts årliga premiär av julbordet, och alltså…
Jag säger det varje år, men det här är ren och skär julmagi. Det är något alldeles speciellt med Wenngarn.
Det är som att kliva in i någons vardagsrum, fast i slottsversion. Stort, pampigt, varmt, omfamnande…familjärt på ett nästan märkligt tryggt sätt. Jag känner mig hemma så fort jag kommer innanför dörrarna. Som vanligt säger jag att jag måste bott i ett slott i ett tidigare liv.
I år var det ännu mer sagolikt på slottet, julbordet klär verkligen Wenngarns slott. Och för oss har det här julbordet blivit startskottet för julen på något vis!
Julbordsstart i kapellet – och Elin Lanto sjöng som en ängel
Kvällen började i det äldsta kapellet i Sverige, ja det finns på Wenngarns slott och det är så fint och mysigt där.
Elin startade hela upplevelsen med sin änglalika röst. Det var som att få en mjuk julkram rakt i själen. Stämningen i rummet, ljusen, rösten… Jag blev helt tagen. Milo tyckte också hon var så duktig.
En så vacker start innan vi skulle kliva in i julbordets värld. Lite som att alla kom dit lite uppjagade och stressade och så bara landade man i lugnet. Så fint!
”Kalla rätter” rummet
Julbordet – rum efter rum av sagor
En sak som Wenngarn gör extra bra är att dela upp julbordet i olika rum:
ett för det kalla ett för det varma ett för efterrätter och julgodis. Det gör allt så mycket mysigare. Man liksom glider genom julen i tre akter.
Förrättsrummet eller det ”kalla rätternas” rum var lite sådär isigt och gav skenet av att här är det kallt & fräscht. Det tyckte jag var så fiffigt!
Varmrättsrummet
Här inne var det varmt, mysigt och lite känslan av någons vardagsrum. Helt perfekt för de varma rätterna.
Så mycket gott som tampades i dessa kantiner. Köttbullar (fanns veganska också), olika goda korvar (dom var magiska), ribs, jansson osv. Mums!
Skåpet med brieostar, ostar och bröd…. Och så bordet nedan med olika chark.
Efterrätts- & godisrummet
Tips! Spar plats i magen för detta rummet. Alltså mums!
Efterrättsrummet är som att kliva in i ett godisland. Allt som glittrar, knastrar, lyser och lockar.
Man blir som barn igen. Jag stod länge och bara njöt av att titta runt.
Vad var godast?
Enligt mig så var det kalla bordet, där stack de asiatiska smakerna ut… något nytt, fräscht och så himla gott. Och sillen och tonfisken… herregud.
Bland det absolut godaste jag ätit i sillväg.
Milo?
Han satt och myste högt över den varmrökta laxen.
”Mamma, det här är helt sjukt gott”, sa han typ fem gånger.
Tony?
Ribsen.
Jag behöver inte säga mer.
Han blir tyst när något är riktigt gott och det var han. 😅
Personal som gör upplevelsen
En sak jag uppskattar så mycket på Wenngarns slott är hur personalen är. Inte en enda otrevlig person i sikte.
En av servitörerna (namnet rann ur min hjärna, tyvärr!) var iklädd 1800-talskläder och stod i dörren som en äkta karaktär. Alltså vilken känsla!
Det är såna här detaljer som gör allt.
Jag måste också skriva några ord om Björn och Mimmi som driver Wenngarns slott.
De är två av de mest generösa och fina människor. Varmt välkomnande, omtänksamma, alltid med en glimt i ögat.
De är Wenngarn för mig. Det är deras energi som gör att man känner sig hemma.
Vi hade Nette (@coach_nette) och hennes man vid bordet, de är så himla fina båda två. Lite skratt och så lättsam stämning.
Jag sprang även på Maggan, Hannah och Anna…. åh, vad det värmde att ses igen. Det var verkligen alldeles för länge sedan. ❤️
Och äntligen fick jag träffa urmysiga @mrs_elvnas IRL! Underbart att ses på riktigt efter så lång tid bara i cyber.
Matsalen
Vår kärlek till julbord
Vi tre älskar julbord. Alltså älskar. Det kittlar något i en….smaken, traditionen, julkänslan.
Man sitter länge, äter långsamt, pratar mycket, njuter av allt. Synd bara att man blir så inihelskotta proppmätt bara! 🤣
Julklänning& lite tips
Jag hade en stickad röd klänning på mig som jag köpte förra året (slutsåld nu).
Men självklart letade jag upp fyra andra röda klänningar som är SÅ fina inför julen:
Alltså… jag måste bara tipsa dig NU, för detta är en sån där julklapp som ALLA älskar. Missa inte mina pepparkaksdoftande recept och mystips för vintern längre ned.
Den här fluffiga morgonrocken är just nu på REA, och den är så mjuk att man typ vill flytta in i den. Jag tänker direkt på långsamma morgnar, tända ljus och en långfrukost i soffan.
Det finns få saker som slår en långsam vintermorgon hemma. Dra på dig morgonrocken, tänd ett av doftljusen och låt hemmet fyllas av den där mjuka, trygga vinterkänslan. Här kommer några av mina bästa små ritualer för att maxa mysfaktorn:
❄️ 1. Starta dagen långt ifrån stress
Sätt på Vinterstudion i bakgrunden (alltså… det ÄR vintermys). Ljudet av skidor, kommentatorerna och hela stämningen gör något med kroppen, känner inte du så? Hur mysigt! Något av det jag älskar med vintern.
☕ 2. Gör dig en “slow coffee”
Ja jag kallar den det. Dom flesta tar en kopp i all hast kanske…. Men här snackar vi långsamt. Häll upp kaffet i din favoritmugg och slå dig ner i soffan innan du gör något annat. Ingen mobil, ingen to-do-lista…bara du själv, en mjuk filt och njuta av det goda kaffet.
🕯️ 3. Doft + värme = magi
Spraya lite av rumsprayen i rummet, tänd ljuset och låt diffusern stå i bakgrunden. Det är som att ge hela vardagsrummet en kram. Doftnoterna är nyskuren cederträ med inslag av levande cederträ och en bit av mjuk jordighet. Ljuvligt! När jag städat, du vet dammsugit soffan och så brukar jag svepa över med denna….
🍊 4. Frukost som känns som helg
En liten bricka på vardagsrumsbordet, en skål yoghurt med något gott på, en clementin, en bit mjuk pepparkaksbröd… Det behöver inte vara stort, bara gott.
💆♀️ 5. Ge dig en mjuk start
Sätt dig bekvämt, vira morgonrocken runt dig och ta tre lugna andetag. Bara det kan bli en ny liten morgonritual.
📖 6. Mikro-paus
Läs två sidor ur en bok, scrolla genom inspirationsbilder eller sitt bara och titta på snön utanför fönstret (eller dröm om den). En liten paus innan dagen drar igång gör så stor skillnad.
⭐ Pepparkaksfavoriter från bloggen – perfekta till mysstunden
Apropå pepparkakssmak, är inte det den bästa smaken med julen? Äääälskar det, en smak man kan ha i mycket. Kolla bara:
Saftig, julig och med världens godaste färg. Denna är så god!
Alltså… du vet när man bakar något och bara känner direkt att det här blev sååå bra?
Exakt så kändes det när det här brödet kom ut ur ugnen i söndags morse. Doften, värmen, den där knapriga toppen som sprack lite sådär vackert. Jag höll fram det till Tony och han tog första tuggan… sen log han bara. “Det här… det här är bröd det Nina.”
Och då vet man, då är det jackpot.
Det blev precis så som han älskar bröd:
rustikt, lite segt inuti, och med ett härligt tugg.
Och skalet….du, den blev sådär lätt knaprig som man nästan kan knacka på.
Och det bästa?
Det går snabbt. Klart på ungefär 1,5 timme. Så om du just nu sitter och funderar på om du ska baka… så säger jag bara:
JA. Gör det. Du kommer inte att ångra det.
Vill du ha fler bröd att välja mellan sen? Här hittar du mina 100+ brödrecept:
Klicka på bilden för att komma direkt till min stora samling med över 100 brödrecept. Perfekt om du vill ha mer bakinspiration!
🥖 Snabbt rustikt fröbröd – klart på ca 1,5 timme
OBS tips på hur du kan byta ut mjölsorter (även glutenfritt & diabetesvänligt) kommer längre ned – missa heller inte mina bästa tips på köksassistenter.
Ingredienser :
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk honung eller sirap
1 msk olivolja
1½ tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl stenmalet vetemjöl för bröd
2 dl vanligt vetemjöl
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
1 msk linfrön
Lite havregryn eller frön på toppen om du vill
🥣 Så gör du
1. Blanda degen
2. Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör ut. I med honung, olja och salt.
3. Rör ner alla mjölsorter och frön. Degen ska vara lite kladdig, det är bra!
4. Jäsning: Lägg över en kökshandduk och låt stå i 35–40 min. Under tiden kan du fixa kaffe eller kolla om du har frön till topping. 😉
5. Forma brödet: Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Vik ihop den några gånger försiktigt. Forma till en rund, lite charmigt bucklig limpa, det ska se lantligt ut!
6. Grädda: Sätt ugnen på 225°C. Pensla brödet med lite vatten och strö över frön, jag hade sesamfrön bara för att Tony älskar det. Grädda i 30–35 min. När du knackar på undersidan ska det låta ihåligt, då är det klart. Annars kan du tänka 96-97 grader invändigt.
7. Vila lite: Jag vet att det är svårt, men låt brödet vila i 15 minuter utan duk. Skorpan blir MAGISK när den får ligga och sätta sig.
💛 Niiinis bakmys – Black Week-favoriter (Cellbes!)
Och alltså… jag måste nästan fnissa lite när jag tänker på hur jag såg ut i köket i söndags. För jag stod där och bakade det här brödet i min långa leopardmorgonrock i velour…du vet, den där man drar om sig och direkt känner att livet liksom lägger sig till rätta. Vi har sååå kallt hemma nu innan all fjärrvärme hinner reglera sig så snacka om att den är skön och mjuk. Jag känner mig nästan som en lyxig kunglighet när jag glider fram mellan bunkarna här hemma i denna outfit.
Den här morgonrocken är så mjuk, varm och härlig att man nästan vill kliva upp extra tidigt bara för att få gå runt i den.
Under hade jag mina supeeermjuka trikåbyxor, som är så otroligt sköna att jag använder dem både som mysbyxa hemma och som pyjamasbyxa.
Dom följer kroppen på det där sättet som gör att man bara känner “mmh, mjukt”. Perfekt när man tassar runt och väntar på att brödet ska jäsa eller gräddas.
Och om du vill passa på att fynda (vilket jag varmt rekommenderar just nu 🙈), så har Cellbes dessutom en stor Black Week-rea där du hittar ALLT – pyjamas, gosiga klänningar, vinterjackor, träningskläder… ja, allt det där man lever i hela vintern.
🧡 Mina bästa tips på köksassistenter (Black Week!)
Något ni frågar ofta efter är vad jag har för köksassistent och om jag alltid bakar i den? Ja nästan skulle jag säga. Jag bakar i alla fall alltid bullar i den, och gör småkaksdeg i den. Absolut överlägset bäst på just det. Vill du också få sockerkakskakor fluffiga så kan jag varmt rekommendera att vispa kaksmeten i den fram till du ska vända i mjölet. Jag bakar mycket och jag ÄLSKAR verkligen köksassistenter. Här är några av mina favoriter i olika prisklasser:
👉 KitchenAid Artisan 5KSM70 (6,6 L) Jag har haft min sedan 2017. Den har flyttat med mig till Spanien (och fått lite blessyrer på vägen, haha), men den går som en dröm fortfarande.
Igår hade jag en sån där morgon som liksom skriver sig själv.
Ni vet när solen äntligen tittar fram i november och hela kroppen bara… “ja tack, MER av det där”.
Jag drog på mig mössan, jackan och gav mig ut på en kylig promenad. Solen låg lågt, det var sådär krispigt i luften som bara november kan vara, och marken hade ett tunt vitt frosttäcke som glittrade i solen.
Hade på mig min varmaste jacka men den går till strax ovanför knäna. Måste inhandla en varm mamma-korv. Ett måste för att klara vintern! Kikade in hos Ellos nu när det är black week för att se om jag kunde hitta någon.
Beige jacka (många som skriver att den är jätteskön på och varm, tydligen lite stor i storlek – finns i fler färger – REA nu)
Lång jacka med mudd på kragen (otroligt varm och skön utan att vara för varm – ska vara liten i storlek så gå upp i storlek om du köper)
Beige kappa (en varm jacka med dragkedjor på fickorna – upplevs lite stor i storlek – TOK-REA)
Min rabattkod NINANOV25 ger 33% på dyraste varan och 7% extra rabatt på redan nedsatta varor.
Åter till promenaden. Och ALLTSÅ, när jag såg solstrålarna genom träden, nej men jag bara stannade. Jag lutade mig mot en röd liten husvägg och blundade rakt in i solen i flera minuter.
Bara andades.
Bara var.
Och sen såg jag en solfläck i ögat i typ tio minuter efteråt, hahaha! 🤣 Men det kändes så värt det… de där solfläckarna i ögonen blir värre med åldern har jag märkt.
Solen är faktiskt extra viktig för oss just nu. Tänk på det! I mörka november får vi nästan ingen D-vitamin alls från dagsljuset, och hjärnan skriker efter ljuset för att hålla energin och dagsrytmen i schack. Bara några minuter av sol på huden gör att kroppen vaknar, nervsystemet lugnar sig och humöret får en liten uppgradering.
Så när solen väl visar sig, ut med dig om du kan!
När jag kom hem kände jag hur kylan satt kvar i kroppen. Det är ju fortfarande ovant med -5 grader… 🥶
(Hur överlever man januari då liksom?!)
Gjorde det bästa jag vet:
Jag la mig på min IR-madrass. Ooooh herregud så skönt. Ni vet ju hur min skada funkar…promenader är härliga men dom kan trigga smärtan.
Men IR-madrassen? Den läker.
Jag låg där kanske en timme och kände hur hela ryggen bara… smälte ut. Och vet ni, häromdagen sträckte jag mig i sidan av ryggen.
La mig direkt på madrassen och efter en timme var det POFF – borta! Alltså den är verkligen helt otrolig. Min bästa investering i livet.
Jag har aldrig fått dela en så stor rabatt innan, så ska du fynda, gör det nu. 🙌✨
Och ja….Majlis ligger gärna där med mig. Så mysigt, man får mocka på sig när hon kommer. 😛 Det är faktiskt riktigt fint även för henne, för värme och cirkulation kan hjälpa katter med diabetes också. Det stöttar kroppen, minskar stelhet och hjälper systemen jobba lugnare. Så hon kommer få gosa där mycket framöver. ❤️
Efter IR-madrassen började jag värma upp ordentligt och drog på mig det skönaste jag äger… min fluffiga fleecejacka. Så varm, så mjuk, så “jag vill aldrig ta av mig dig”-mysig.
Och när jag väl tinat upp och ryggen kändes lugn, då var det dags. Julmyset fick ta över. Jag svängde ihop mina julmustlimpor….alltså doften…
Finns det något bättre än när hela hemmet luktar jul, bröd och förväntan? Jag har fingrat på julpyntet och i slutet på veckan/i helgen, ja då åker det upp.
Här hittar du receptet om du vill baka och fylla frysen inför jul:
Korvsoppa är en sån där rätt som känns som hemma. Jag är ju uppvuxen med finsk korvsoppa, och i Finland är den nästan helig haha…. en riktig vardagsklassiker som funnits i generationer. Den har lagats i små stugor ute på landet, i skolköken och hemma hos mormor, alltid med det man råkade ha hemma. Det är det jag älskar mest med korvsoppa, den är enkel, varm och full av barndomsminnen.
Min pappa har höga krav på sin finska korvsoppa (som sig bör 😄), men jag tänkte att jag skulle twista till den lite. Jag gjorde nämligen en korvsoppa på det jag hade hemma och vet ni? Den blev mycket väl godkänd. Pappa tog till och med om! Bara en sån sak!
Den här soppan passar perfekt till lunch en kylig höstdag, eller som enkel vardagsmiddag. Servera den med knäckebröd med lagrad ost, eller varför inte ett nybakat surdegsbröd. Även rågbröd, kavring eller ett rustikt fröbröd passar jättebra till, det där lite mustiga brödet gör soppan komplett.
1. Förbered korven: Dela korven i mindre bitar och stek den lätt i en stekpanna tills den får lite yta. Man måste inte steka, men det gör verkligen skillnad, ger lite extra smak och djup.
2. Skär grönsakerna: Dela blomkålen i mindre bitar om du använder färsk. Skala och skiva morötterna, skala och hacka löken. Tips: Om du har barn som inte gillar lök … riv den! Då smälter den in men ger fortfarande den där goda smaken.
3. Koka soppan: Koka upp vattnet och lägg i buljong, fond, tomatpuré, lagerblad och kryddor. Var lite försiktig med saltet i början, fonden ger mycket smak, så smaka av på slutet.
4. Lägg i potatis, morötter och lök. Låt koka i ca 10–15 minuter tills grönsakerna börjar mjukna. Blomkålen lägger du i mot slutet, när det är ungefär 5 minuter kvar, så den inte kokar sönder.
5. Tillsätt korven: Lägg ner korvbitarna och låt allt koka ihop ytterligare 2–3 minuter.
6. Avsluta: Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering.
Korvsoppa är en sån där rätt som förenar generationer och man kan göra den på så många olika sätt. Det viktiga är inte att följa något perfekt recept, utan att låta soppan bli just din. Den här versionen blev min Niiinis korvsoppa och om pappa godkände den, då vågar jag nästan lova att den är riktigt, riktigt
Kram Nina
📖 Recept skapade av Nina Hermansen Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar. Läs mer om Nina här.
I fredags vaknade vi till den första riktiga frostmorgonen den här vintern. Hela bilen var täckt av ett lager is, ett sånt där som man bara vet kommer ta en evighet att få bort.
Och eftersom jag är lika kort i rocken som alltid (speciellt i vår stora SUV!) så nådde jag ungefär… ja, halva rutan. Resten stod jag och sträckte mig efter som en stretchande tant. 🤣
Så, här har du livets lifehack!
Ett tips som ska rädda mig fr o m nu! Är så pepp, ska blanda i ordning den idag, och sen ha den ligga i bilen, den fryser inte.
👉 Isspray – fönsterfixaren som smälter rutan på sekunder
2,5 delar T-röd
1 del vatten
2–3 droppar diskmedel
Exempel om du vill göra en liten flaska (3 dl):
2 dl T-röd
0,8 dl vatten
2–3 droppar diskmedel
🧊 Så gör du:
1. Häll alkoholen i sprayflaskan.
2. Fyll på med vattnet.
3. Tillsätt några droppar diskmedel.
4. Skaka lätt.
🧊 Så funkar den:
Det är bara att spraya på och poff, isen släpper direkt. Perfekt för oss som inte når överallt och för alla som vill slippa hacka sig fördärvade i kylan.
Den löser upp is snabbt, men är inte ”vass” som ren alkohol. Fryser inte i flaskan. Diskmedlet gör att sprayen sprider sig lättare och hindrar ny frost från att fastna direkt.
NK Stockholm
✨ NK – en av mina lyckoplatser i Stockholm
Förra veckan var jag dessutom i Stockholm för ett möte och landade som vanligt på Starbucks för att jobba en stund innan. Ett av mina favoritställen att sitta på när jag är i stan, det är något med sorlet och kaffedoften som alltid ger mig flow.
Efter mötet tog jag mig vidare till NK, och alltså…
NK under höst och vinter är verkligen något extra. Deras julpynt, känslan, ljusen, dofterna…det är som en varm famn mitt i stadens hets & brus. Hela huset glittrar, dofter av gran och lyxiga butiksdofter. Nej men jag älskar’t! Jag känner mig hemma där av någon konstig anledning, jag säger ju det…. Jag har levt flera liv, det bara måste vara så!
NK Saluhall är dessutom ett absolut måste när man är där, jag brukar besöka deras butik med massor av superbra skafferivaror och det alkoholfria utbudet ska vi inte tala om. Lyx lyx lyx!
👖👕 En outfit
Denna stockholmsdag hade jag på mig en ”sköna kläder” outfit. Jag vet inte men när kylan rasar in så är i alla fall jag upplagd för sköna kläder som sitter varmt och snällt på kroppen.
Älskar tröjan med de fina strassdetaljerna på axlarna. Blir liksom en festligare tröja av en vanlig skön tröja. Älskar sånt! Den finns i massor av färger och just nu REA!
Dessa vida jeans måste jag verkligen slå ett slag för, de sitter som en smäck, är så sköna på och har massor av stretch. Jag har dem i blått, helsvart och dessa gråsvarta. Man får plats med långkallingar under, viktigt viktigt för en tantaloona som mig.
Lyxiga droppar – min favoritparfym (just nu på 30%!)
Jag har även passat på att beställa min absoluta favoritparfym. Den är sensuell, varm, elegant och jag får ALLTID komplimanger när jag har den på mig. Om man skulle säga att man har en signaturdoft i livet så skulle jag säga att denna är min.
Ni är så många som frågat hur det går med vår fina Majlis. Det värmer hjärtat mer än ni tror.
Det har varit en tuff tid. Hon har kissat mycket, druckit ovanligt mycket vatten, gått ner i vikt och betett sig lite annorlunda…. Det har varit vingligt, hon har varit lite tröttare, lite ”off” kan man säga. Stressat, inte kunnat sova, vandrat runt osv.
Det gjorde oss förstås väldigt oroliga, särskilt efter det vi gick igenom med Toxy. Jag har nog ägnat alla dygnet timmar till att kolla av hennes mående, ett tag kändes det som hon blev bättre men sen märkte vi att hon inte alls blev det.
Efter veterinärbesöket fick vi svaret:
Majlis har diabetes.
Det låter tungt… men samtidigt var det en lättnad att få ett svar.
Nu vet vi vad som ska göras. Eftersom Majlis nyligen blivit behandlad för stress (ni vet ju noppandet av hår på magen osv) så kan hon inte få insulin då de måste få sprutor…. Det skulle stressa ihjäl henne och detta har vi kommit fram till i samråd med vår veterinär att det går bara inte. Hon tror att det kommer ta kål på hennes redan stressade personlighet.
Så nu har vi fått tydliga rutiner och vi är igång. Bl a har vi bytt ut allt foder. Inget torrfoder alls utan bara speciell våtmat som hon nu lever helt och hållet på. Vi har bytt ut en av hennes mediciner till en annan sort så den inte ska trigga hennes diabetes.
Hon har en reversibel form, typ 2 diabetes så hon kan hamna i remission, vilket innebär att hon blir helt frisk. Vi har kanske hunnit på det i tid, tiden får helt enkelt utvisa.
Vi tampas nu med att hitta rätt mat som hon vill äta, hon MÅSTE äta för diabetesens skull. Men hon är kräsen, och det finns inte så mycket olika mat som är perfekt för henne att hitta. Så vi kämpar på. Men jag tror jag hittat en nu som vi testar, hon verkar i alla fall gilla den.
Och på bara 3 dygn har vi fått henne tillbaka!
• gosig
• pratig
• närhetssökande
• slutat dricka och kissa massor
• inte konstant hungrig osv
Nu ska vi bara få upp henne i vikt, hon har tappat 3 hekto sen sjukdomen startade. I alla fall så mår hon så mycket bättre nu. Hon spinner, hon ligger nära, och hon känns som vår Majlis igen. Hon har varit väldigt trött sen vi fick ordning på blodsockret men idag lekte hon järnet så sakta börjar hon komma tillbaka. Det har varit tufft för henne stackaren.
Vi tar det dag för dag, jag har också lovat mig & henne att släppa taget om det skulle visa sig att hon lider för en enda sekund….. kan knappt tänka tanken men med husdjur är tyvärr det en del av att få vara matte & husse. Att släppa taget, att låta dem somna in. Men än så länge finns inga såna tecken i alla fall och vi har tät kontakt med vår veterinär. Jag kommer hålla er uppdaterade. ❤️
🎄 Innan du går – baka min supersnabba saffranskaka!
Om du vill baka något enkelt & ljuvligt gott denna Söndag, och kanske få en försmak av advent så kan jag tipsa om den här snabba Saffranskakan!
Nu vill jag önska dig en riktigt skön Söndag hördu min vän, vi ska åka iväg på en liten utflykt och jag är så taggad! Ska bli så mysigt, ska ta massor av bilder och visa dig sen.
Kram Nina
📖 Recept skapade av Nina Hermansen Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar. Läs mer om Nina här.
Julen kom med glitter i år, bokstavligt talat. ✨ För nu har CAIA och Blossa gjort något ingen såg komma: en alkoholfri glögg som doftar hallon, tranbär och rosa julmagi. Jag hade i alla fall ställt mig på BEVAKA listan men måste helt ha missat mejlet för nu är den slutsåld, jag tycker nämligen den låter magiskt god! 💕🍾 Blev skitledsen…haha!
Den kallas i alla fall för Pink Sip och är säkert precis så lyxig som den låter.
Glögg förknippas ju med julens klassiska smaker som kryddnejlika, kanel och kardemumma. CAIA däremot, ja dom är kända för glow, glamour och känslan av fest tycker jag. Dessutom ett himlans bra märke! Jag har massor med bra makeup produkter från Caia! Många jag återkommit till många gånger. Kommer tips på några favoriter längre ned.
När dom två nu möts blir det inte annat än succé tror jag, tänk dig glögg med rosa skimmer, dessutom framtagen i limiterad upplaga. Fattar att de sålde slut direkt. Pink Sip är också alkoholfri, perfekt för mig!
Smakerna är hallon, tranbär och Blossas klassiska glöggkryddor….en friskare, lättare variant som både passar till ostbrickan och som söt avslutning till pepparkakorna. Jag är så taggad, hoppas man kanske får tag på den ändå….
Servera den kall i 👉 coupe– (just nu upp till 41% rabatt) eller 👉 martiniglas (just nu upp till 37% rabatt) med några färska tranbär. Eller lätt uppvärmd i glöggmugg med rostade mandlar och torkade bär.
Tilltugg: Pepparkakor, saffransbullar eller en bit lagrad ost….magiskt ihop.
💋 Beauty + Beverage = sant
CAIA har dessutom tagit samarbetet ett steg längre…. Vad annars när man är ett skönhetsmärke. Det med ett matchande läppglans i samma nyans som glöggen.Det här är alltså inte bara en dryck, det är ett helt koncept: julmys möter makeup och ”im all into it”!
Så: applicera glanset, skåla med rosa glögg, och låt december bli lite mer rosa i år.
Dessa produkter har jag alltid i sminkväskan. Settingsprayen är ett måste, håller sminket perfekt och på vintern när jag alltid är så extremt torr så hjälper den massor! Bara spraya lite då och då under dagen.
BB-sticket har jag använt hur länge som helst. Jag kör contouring med den. Så bra, och just 50W är min favoritfärg. Gör att man ser sådär lite mer solkysst ut nu när det är 50 shades of grey ute.
Cream Bronzern är min nya kärlek. Du vet väl att vi med mogen hy, för att inte framhäva rynkorna, gärna ska arbeta med så mycket krämprodukter som möjligt.
Glow Bronzern lägger jag alltid på som en sits touch, ger så fint glow!
Här på bilden ser man glowet, äääälskar den! Så tips tips! Kan behövas i mörkret vi lever i nu.
Nehej, nu ska jag kvista vidare. Vi hörs snart igen.
📖 Recept skapade av Nina Hermansen Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar. Läs mer om Nina här.
Äntligen var det dags igen, en av årets höjdpunkter till mässa om du frågar mig! Vår Lördag fylldes av dofter, smaker och möten och jag kunde inte låta bli att känna ett pirr av glädje redan i entrén till Sthlm Food & Wine (i år var det 7-9 november 2025, på Stockholmsmässan i Älvsjö – är öppen idag också ifall du skulle få feeling). Den här mässan lever verkligen upp till sin festival-känsla: ”mat & dryck med bubbel, street food, choklad, hantverk och nya upptäckter”.
Stockholm Food & wine
Det är en perfekt mix för en matälskare som mig, både att smaka sig fram och knyta nya kontakter….alltid springer jag på härliga människor där. Nästa år skulle jag gärna stå i någon monter och sprida glädje på något vis.
🍞 En ung vinnare
Det första vi såg när vi kom till mässan var att Sanna Olsson, bara 21 år, kammde hem vinsten i Mack-SM 2025! Hennes bidrag, som hon döpt till ”En bit av Öland”, var något alldeles extra…en hyllning till hennes hemtrakter med en oväntad twist. Sanna har nämligen byggt sin macka kring den klassiska öländska kroppkakan, som hon skivar, steker och kombinerar med färskost, rårörda lingon och ärtskott på ett rustikt bröd.
Juryn beskrev hennes skapelse som perfekt balanserad, med variation i textur och smak och jag förstår verkligen varför hon tog hem segern. Hur gott låter inte en kroppkakemacka? Jag som inte ens gillar kroppkakor vill ha en macka. 😂
Superkul också att hans son spelar i Milos fotbollslag och att vi båda är AIK:are 💛🖤💛.
Parningsmeny med OP Anderson
Vi njöt av en rätt i Potatislandet: friterad potatisgratäng med konfiterad silverlök och vitlökscrème, alltså maaaaagiskt gott! Hade kunnat äta 14 friterade fyrkanter till. Mums!
🧀 Ostfest från Öland
Vid montern från Halltorps Gästgiveri (Öland) fick jag smaka på ett gäng fantastiska ostar:
Gårdsost med tryffel
Gårdsost med kummin
Old Rotterdam
Stompetoren Grand Cru
Så himla bra kvalité, fattar inte varför jag inte köpte! Jag måste få tag på dem! Här är länk till Halltorps: Halltorps Gästgiveri delibutik! Bor du i närheten, kvista dit och köp dessa ostar.
Smaksensation om du frågar mig!
🍝 Pasta och mer godsaker
Mormors pastabageri
Mormors pasta fick vi äran att smaka. En pasta pomodoro som smakade magi. Det är en restaurang på Kungsholmen i Sthlm som tillverkar sin egen pasta, har också en delibutik. Älskade förpackningarna, så himla fina! Hur snyggt att ha stå på hyllan hemma?
– I montern från Basturökeriet bjöds det på galet goda korvar och renkött, en smakresa! Ständigt lång kö dock.
– På knivfronten gjorde Japanese Knife Company entré med sina knivar, letade efter mitt favorit företag när det kommer till knivar – Global – men kunde inte hitta dom nånstans.
– Även Odd Bird fanns på plats, ett av mina favoritmärken inom alkoholfria drycker. Deras nya “Odd Bird Low Intervention Sparkling Orange No 1” är verkligen värd att testa: så nära alkoholsmak du kan komma!
– Min vän Helena var där med sin foodtruck Happy Foodtruck (vinnare av SM i två grenar: miljö & hållbarhet och bästa burgare av naturbeteskött), vilken stjärna va?! Boka till festen, firandet eller bara dra ihop ett gäng på gatan hemma och ät gott. Rekommenderas! 😍
– Och inte minst träffade jag bekanta Bella Porcile (mixedbybella på Instagram) som gästspelade hos Boge Bränneri, hon gjorde magiska drinkar, en alkoholfri med äppelmust, honungsvatten och citron bara för mig – så kul att ses och bestämma att vi måste göra något ihop snart!
Älskar att Bella lägger ned så mycket kärlek på sina drinkar. Det finns liksom själ i dom. Som igår, en liten honungspinne och en blomsterkrasse. Såååå trevligt. Så fräsch & god!
Varför jag Älskar mässan
Det är något visst med att kliva in i ett område där allt kretsar kring smak, mat, dryck, kvalitet och möten. Sthlm Food & Wine lever upp till att vara både inspirationskälla och fest för alla mina sinnen. Man blir liksom glad! Du kan kika in hos småskaliga producenter, ställa frågor, lära dig mer och samtidigt njuta av street-food-vibbar, drycker och traditionellt hantverk. Så mycket som jag lärde mig igår har jag inte lärt mig på länge. 😋
För mig är det ett årligt måste och i år blev det ännu ett bra besök. Om du funderar på att åka nästa år, gör det! Eller om du hinner idag….. Ta med en kompis som gillar mat lika mycket som du själv, eller gå själv och låt dig sväva iväg mellan montrarna. Och passa på att köpa med dig något extra gott hem, jag ångrar fortfarande att jag inte köpte med ett gäng ostar från Halltorps och den där pastan…
Hepp! Nu ska jag baka bröd, familjen ska vakna till nybakt bröd denna söndagmorgon. Idag är det också farsdag och Tony älskar nybakat bröd så det passar ju perfekt!
Jansson kan vara världens godaste potatisrätt när den görs rätt…. Enligt mkt ska den vara krämig, mjuk, rund i smaken och med den där perfekta balansen av sälta och sötma.
Den här varianten är min absoluta favorit. Den påminner om klassikern, men med små justeringar som gör den:
⭐ krämigare
⭐ fylligare
⭐ rundare i smaken
⭐ och väldigt, väldigt uppskattad av gäster
Min lilla hemlighet?
Crème fraîche + 1 tsk dijon + en nypa muskot + extra ansjovisspad. Det låter kanske tokigt…..men HERREGUD vilken skillnad det gör. Du måste testa!
Janssons Frestelse
🧂 Ingredienser (6–8 portioner)
1,2–1,4 kg fast potatis
2 stora gula lökar
2 burkar ansjovisfiléer (125 g)
4 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraîche
1–2 msk ansjovisspad
1 tsk dijonsenap
En liten nypa muskot
25 g smör
1 dl ströbröd eller panko
Vitpeppar
Salt vid behov (men ofta behövs det inte!)
👩🍳 Så gör du – steg för steg
1. Sätt ugnen på 200°C
2. Skiva potatisen tunt
Tunna stavar blir godast. Tips: Skölj snabbt i kallt vatten och torka, då suger potatisen åt sig mer smak.
3. Stek löken så den blir söt
Skala och skiva eller hacka löken, det du själv föredrar. Stek den sen långsamt, jag lovar det ger extra god Jansson. Stek i 2–3 msk smör tills de blir glansiga och milda i smaken.
4. Blanda den magiska gräddsåsen
Vispa ihop i en skål:
4 dl grädde
1,5 dl crème fraîche
1 tsk dijon
1–2 msk ansjovisspad
En nypa muskot
Vitpeppar
Smaka av…. Här ska du känna djup, krämighet och lite sälta.
5. Varva allt i formen
Lager för lager: potatis-lök-ansjovis. Avsluta med potatis överst.
6. Häll över gräddsåsen
Häll jämt över hela. Knacka formen lite mot bänken så allt rinner ner mellan lagren.
7. Strö på ströbröd/panko
Panko ger frasigare topp om man nu gillar det. Toppa med smör som du hyvlat med osthyveln.
8. Grädda
Ca 50–60 minuter tills ytan är gyllenbrun och potatisen helt mjuk. Låt sen vila 10–15 minuter innan servering.
⭐ Mina bästa variations-tips (för extra lyxig smak)
1) Lite Västerbottensost (i understa lagret), detta blir så gott och lite extra saltigt. Ger djup till gratängen som blir sådär oväntat härligt.
2) Lite purjolök i löken. Ger fräschhet och mer fyllighet, purjolöken har ju en rätt distinkt smak som verkligen ger avtryck.
3) En knivsudd cayenne. Inte starkt, utan ger bara pytteliten värme till den.
4) Hälften panko / hälften ströbröd. Det här tycker jag ger perfekt crunch.
❄️ Kan man förbereda Jansson i förväg?
Ja! Här är bästa sättet:
Dag 1: Förbered allt och låt den stå ogratinerad i kyl.
Dag 2: Grädda den direkt innan servering.
Eller:
Grädda nästan klart – värm upp och kör sista 10 minuterna precis före servering. Jansson blir faktiskt ännu godare dagen efter.
❓ Vanliga frågor
Kan jag använda sardeller istället för ansjovis?
Ja! Perfekt ersättare om ansjovisen är slut. Ta hälften så mycket och tillsätt 1 tsk socker + ½ tsk ättika.
Kan man göra Jansson utan fisk?
Det går, men smaken blir platt. Använd då “ansjovis-spad-hacket” (1 tsk dijon, lite socker + syra) för att få rätt balans.
Kan man frysa Janssons Frestelse?
Ja, men den blir alltid bäst helt nygjord. Om du måste frysa: tina i kyl och värm långsamt i ugn.