🎄 Niiinis Julkalender – Lucka 1

Festlig saffranskaka med kolamousse (det enklaste, gooodaste du kan bjuda på!)

Välkommen till årets julkalender, älsklingar! ✨

Och… låt mig bara börja med att säga det rakt ut:

Jag har gått in i väggen av dessa julkalendrar förr.

Alltså inte bildligt, utan på riktigt. Ett enda inlägg kunde ta upp till åtta timmar att skapa. Samma dag som jag skulle producera blogginlägg, samarbeten, sociala medier, mail, familj, mat, livet… ja, ni fattar. Jag körde på som om jag var tre personer och aldrig ens reflekterade över om det höll.

Det gjorde det ju… inte.

Och det behövde jag lära mig den hårda vägen. Sen i våras har jag kämpat hårt med att få mitt nervsystem att lugna sig, att hitta tillbaka till ett smärtfritt liv. Där jag kan leva så normalt som möjligt och vara varsam emot min kropp (som burit mycket smärta under 3 år sen min ryggskada). Det har varit A och O.

Och i takt med att jag läker mitt nervsystem, vågar bromsa, vågar känna efter, vågar kapitulera och faktiskt lyssna på kroppen… så har jag förstått en viktig sak:

👉 Saker jag gör ska inte knäcka mig, det ska bära mig. Som den här julkalendern… och vet du, den ska bära dig också.

Så i år gör vi det på ett helt annat sätt.

🌟 Enkelt.

🌟 Mysigt.

🌟 Goda recept du faktiskt orkar göra.

🌟 Lifehacks som förenklar.

🌟 Fokus på välmående, inte prestation.

🌟 Och massor av julstämning utan stress.

Det här är min mest nervsystemsvänliga julkalender någonsin, och den känns redan som min favorit.

Festlig saffranskaka med kolamousse

Vi börjar med en riktig showstopper (älskar det ordet, som kioskvältare… haha) som ändå är barnsligt enkel. Den här saffranskakan är saftig, doftande, julig och serverad med en fluffig kolamousse som nästan gör ont för att den är så goooood. Den här kakan tar alltid slut direkt.

Det här är en sån där efterrätt som ser imponerande ut men är så enkel att du orkar göra den även en trött tisdag i december när du bara vill svepa in dig i en filt och tända ljus.

👉 Receptet hittar du här:

✨ Serveringstips (som lyfter allt!)

– Pudra över lite florsocker, julkänsla.

– Lägg på granatäppelkärnor. Det ger krisp, färg och lyx.

– Smula över lite pepparkakor.

– Eller servera med bara moussen, magiskt som den är med något gott att toppa med.

Bjud hem någon du tycker om, eller ät den själv framför ”Love Actually”, haha… jag dömer ingen.

❤️ Ta med dig detta in i december

Här kommer din December-quote, som en varm filt runt axlarna:

“Du behöver inte göra mer för att räcka till, du behöver bara göra det mjukt.”

❤️ Från mig till dig

Tack för att du är här, ännu ett år, och firar december med mig.

Jag lovar att varje lucka ska vara ett varmt andetag, inte ännu en sak på din ”to-do” lista.

Nu kör vi….På det mjukaste, mysigaste sättet. 🌟

Följ mig i sociala kanaler ✨

Mer julmys, recept, bakning och vardagsliv hittar du här:

Kram Nina

85
4 kommentarer
I betalt samarbete med Bönor & Blad

Godaste julkrustaderna

Ja du kanske missade lanseringen av min julbox igår tillsammans med Bönor & Blad. Här kommer en liten påminnelse och också mitt galet goda & enkla recept på julkrustader. I boxen hittar du nämligen guldgruvan till julens godaste krustader. Dessa svänger du ihop på nolltid och dom blir verkligen så fantastiskt goda, passar sååå perfekt till julmingel eller till glöggbjudningen. 👉 HÄR hittar du min julbox!

Julkrustader nyss uttagna ur ugnen

JULKRUSTADER 24 st

Missa inte min julbox med den viktigaste ingrediensen till dessa krustader 👉 HÄR.

24 krustader

Ca 100 g brieost

Ca 1/2 dl saffran/apelsinmarmelad

en näve saltade cashewnötter

Gör såhär:

1. Skär upp brieosten i fyrkanter som passar i krustaderna.

2. Ha på apelsin & saffransmarmelad (finns i min julbox HÄR) på varje. Den här är magiskt god, apelsin

3. Hacka cashewnötter och ha på det uppepå. Ställ i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min eller tills osten smält ihop med marmelad & nötter. Muuuums!

👉 Klicka HÄR för julboxen med marmelad, julkaffe och julte.

🍊✨ ANDRA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN för saffran–apelsinmarmelad

Vill du maxa julkänslan nu så finns det massa mer du kan använda den här gudomligt goda marmeladen till. Kolla nedan.

  1. OSTBRICKA – Marmeladen är supergod med brie, camembert, chèvre, gorgonzola, mild cheddar, vällagrad prästost. Bara ringla över eller servera i en skål bredvid osten.
  2. GLAZE PÅ VARMA MACKOR
    Så gott att man svimmar lite.
    Bred på bröd. Lägg på brie eller chèvre. In i ugnen tills osten smält
    Saffran + brie + rostat bröd… MAGI.
  3. SOM GLAZE TILL KYCKLING
    Rör 2 msk marmelad + 1 tsk soja + 1 tsk smör. Pensla på kyckling i sista 10–15 minuterna i ugnen.
    Blir karamelligt, juligt och supergott!
  4. I EN VARM SÅS ELLER GRYTA – Liten klick i t ex Kycklinggryta, Laxgryta eller Morot–kokos–soppa
    Ger SÅ fin saffransrund smak.
  5. PÅ PIZZA – Va kanske du tänker? Jo men gör en ”vit pizza”:
    Creme fraiche
    Brie
    Röd lök
    Värm marmeladen lite och sen ringlar du på efter gräddning
    Galet gott!
  6. I BAKNING – Perfekt i:
    Rulltårta
    Muffinsfyllning
    Tårtfyllning med mascarpone
    Semmelvariant (byt mandelmassa mot mascarpone + marmelad!)
    Ger den där lyxiga saffranssötman.
  7. PÅ SCONES & FRALLOR – Smör, ost och så marmeladen på… halleluja.
    Funkar som frukost, brunch eller fika!
  8. PÅ PANNKAKOR ELLER PLÄTTAR
    Pannkakor
    Plättar
    Våfflor

    Blir som en julig citrussylt.
  9. I YOGHURT ELLER GRÖT
    En till två teskedar i Grekisk yoghurt, Overnight oats & Havregrynsgröt. Jag brukar skumma havremjölk och hälla på gröten, tips tips! Tillsammans med den här marmeladen blir det sååå gott!
  10. PÅ GLASS – Saffran + apelsin på vaniljglass… det är nästan olagligt gott. Å så dricker du kaffet eller tet till från boxen, omg du är liksom i julriket.
  11. I DRINKEN ELLER BUBBLET – blanda 1 tsk marmelad i ett glas bubbel. Blir som en julig Bellini.
  12. TILL LAXEN – Smält den lite och pensla laxen med. Blir som en sötare julig glaze som smakar himmelskt!
  13. I WRAPS ELLER BAGUETTER – Går helt perfekt ihop med t ex en kycklingröra, lite brie, eller tom serranoskinka. Mums!

Niiinis julbox

Nej missa nu för bövelen inte att knipa en av dessa 👉julboxar med allt gott i. Ska just i detta nu gå och fixa mig en kopp saffran & chili te, obs…den är inte stark på något sätt. Bara såååå god! Med honung blir det magi!

Kram Nina

📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

💛 Följ mig gärna:
Instagram ⭐️
Facebook ⭐️
TikTok ⭐️
YouTube

10
Kommentera
I betalt samarbete med Bönor & Blad

LANSERING! 🎄✨ Niiinis Julbox – min egen lilla julmagikombo!

Alltså… HJÄRTAT! ❤️

Nu äntligen får jag berätta vad jag hållit på med den senaste tiden och jag är så stolt att jag nästan spricker. Idag lanserar jag nämligen min helt egna julbox, framtagen tillsammans med fantastiska Bönor & Blad!

Det här är på riktigt en drömprodukt. En sån där grej som jag älskar att köpa själv: en färdig liten julmyslåda med allt man behöver för att skapa magi i köket och njuta i soffan.

Och hörni… den blev SÅÅ fin!

Lyxigt julig. Rejält god. Perfekt som present. Perfekt till glöggminglet. Perfekt till sig själv.

🎁 Det här får du i Niiinis Julbox

Allt utvalt av mig personligen, det här är mina absoluta favoriter!

Apelsin & Kardemummakaffe

Doften av detta… alltså STOPP. Julmys i kopp-form. Kryddig kardemumma + fräsch apelsin….. magi. Tips, vispa lite grädde, på med lite nymalen kardemumma och rör i kaffet…. Du kommer tacka mig sen. 🤤

Saffran & Chili-te

Perfekt när man vill varva ner, krypa upp i soffan och ha något värmande i handen. Mild chili, mjuk saffran. Drömmigt gott. Det här är nog bland det godaste i teväg jag vet just nu, dricker flera koppar varje dag just nu. En sked honung i…. Mums!

Hafi – Apelsin & Saffranmarmelad

MIN STORA FAVORIT! Den som gjorde att hela det här samarbetet ens blev av. Den är så fruktansvärt god att jag knappt kan prata om det utan att vilja ta en sked till.

Exklusivt receptkort – bara i den här boxen

Mitt recept på Krustader med brie, apelsin– & saffransmarmelad och nötter.

Det är så enkelt och ALLTID det första som tar slut på glöggminglet.

Ni som följt mig länge vet att det här receptet har levt sitt eget liv i många år. Nu finns det äntligen i tryckt form!

Och allt kommer i en vacker, grön julbox, redo att ge bort eller ställa fram.

Begränsat antal

Dessa finns i begränsat antal. Och när dom är slut… ja, då är dom slut.

Det är verkligen först till kvarn, så vill du ha julens mysigaste box, slå till nu.

❤️ Varför jag är så pirrig

Det här är mitt första steg in i något jag velat göra länge, sätta ihop egna favoritprodukter tillsammans med företag jag älskar. Och att få göra det i jultid… det känns så himla rätt.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni ska gilla boxen lika mycket som jag gör.

Den är gjord med kärlek, omsorg och så mycket julmys att jag nästan doftar kardemumma och saffran själv just nu. Haha! 😂

Underbara julkrustader

Ja och dessa julkrustader, receptet finns i julboxen, är så löjligt enkla att göra och galet goda. Tar alltid slut först som sagt, går knappt att sluta äta. Så gör många om du gör dem. Marmeladen är så användbar i juletider. Kaffet kommer ge julekänslor upp till taket, och detta te alltså…. Som sagt, vet inte hur många koppar jag druckit. Måste beställa ny box snart! 😆😍

👉 Här köper du Niiinis Julbox

👉 Ninas Jullåda (<klicka för jullådan)

Skynda, skynda, skynda…. Kanske räcker dem inte så länge! 😭❤️✨

Berätta gärna för mig när du klickat hem en, jag ÄLSKAR att följa er!

Kram Nina

14
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Årets glöggtips – blåbär, lakrits, choklad & allt som gör julen magisk

Det finns få saker som ger mig jul i hela kroppen så snabbt som när första glöggdoften sprider sig hemma. Det är som att hela huset sjunger JUL i kör. ✨

Och i år… alltså WOW, vilka smaker det finns att leka med! Jag blev på riktigt helt till mig i trasorna.

Här kommer min stora, varma glögg-guide…. full av bär, choklad, mint och små överraskningar.

Tänd en ljusslinga, ta en filt och följ med in i glöggens värld. 🍷✨

Hallon & Lakrits – vuxengodis i glöggform

🎅🏼👉 Hallon & lakrits glögg

Hallon & Lakrits – vuxengodis i glöggform. JAG SVIMMAR så gott. Det här är glöggen som känns lite busig, lite rockig, lite lördagsgodis med vuxen touch. Tänk hallondöskalle.

Lakritsen är mjuk och varm, och hallonet ger en perfekt syra som rundar av allt.

Drick i små koppar….det här är en sån glögg som räcker långt, på rätt sätt. Passar perfekt efter en middag när man vill ha något “litet men lyxigt”.

Gör den med alkohol:

Hallon & lakritsglögg + vaniljvodka

– Värm glöggen

– Tillsätt en skvätt vaniljvodka eller hallonvodka

– Garnera med ett litet hallon

Smakar exakt som en vuxen “hallon-lakritsbåt eller hallon-döskalle”. Perfekt som liten dessert efter middagen!

Choklad & hjorton – julens lyxigaste smak

🎅🏼👉 Choklad & hjortronglögg

Den här glöggen har tagits fram i samarbete med Åre Chokladfabrik och har inspirerats av deras pralin Hjortrontryffeln. Den smakar bäst rykande varm.

Chokladsmaken är mjuk och varm, och hjortronen gör den frisk så att den aldrig blir tung.

Testa detta (du kommer tacka mig):

– Värm glöggen

– Liten gräddklick

– Riv lite mörk choklad över

– Servera med pepparkaka och hjortronsylt

JULENS GODASTE DESSERT.

Gör den med alkohol:

Choklad & hjortron + mörk rom

– Värm glöggen

– Tillsätt 1–2 cl mörk rom

Blåbär – varm bärskog i en kopp

🎅🏼👉 Blåbärsglögg – årets glögg

I år är det denna tydligt smakande blåbärsglögg som är årets glögg hos Saturnus. En glögg med friskare ton.

Den är lagom söt, har en djup blåbärssmak och gör sig helt fantastiskt med några frysta blåbär direkt i muggen.

Gör den såhär:

– Värm blåbärsglöggen

– Häll i en liten skvätt vodka (max 2 cl per glas)

– Toppa med apelsinzest

– Servera med pepparkakor med grönmögelost på om du gillar det.

Gör den med alkohol:

Blåbärsglögg + vodka = blåbärstini

– Häll i en liten skvätt vodka (max 2 cl per glas)

Vinter Mojito – årets fräschaste glöggöverraskning

Vintermojito från Saturnus är en alkoholfri premiumglögg med inspiration av den klassiska romdrinken från Kuba.

Den ljusa drycken har en smak av limejuice och mynta som smaksatts med glöggkryddorna kanel, ingefära, kardemumma och pomerans. Frisk, mintig, citrusig…. och samtidigt julig!Fullträff!

Tips:

– Fyll ett glas med krossad is.

– Ha i lime och lite mynta. Muddla gärna lite innan så det släpper massor smak.

– Jag skulle också för julens skull stoppa i en grankvist.

Alltså snacka om juligt och somrigt på samma gång, en riktig showstopper (älskar det ordet – istället för kioskvältare… 🤣)

Gör den med alkohol:

Vinter mojito-glögg + vit rom

Servera kall:

– Tillsätt 2 cl ljus rom

Det här blir julens fräschaste drink!

Vi minns förra årets galna succé: Saffran & vinteräpple

Och alltså… den glöggen! Förra årets saffran & vinteräpple var helt magisk.

Jag gjorde bland annat den här hyllade drinken:

👉 Glöggdrink – saffransdrink med apelsingrädde

Hoppas innerligt den kommer tillbaka…den är verkligen julens drottning. Men så länge som den inte finns får vi hålla tillgodo med denna Saffran & Äppelglögg.

Gott att äta till

Ja men glögg är underbart att äta till något. Ibland funkar det fint att njuta av det i all enkelhet. Russin & skållade mandlar i en skål räcker fint. Men att njuta av glögg till goda pepparkakor – ja det finns inte mycket som slår det!

Köper jag pepparkakor så tycker jag 👉Annas är överlägset godast. Funnits sedan 1929. Bara en sådan sak!

Har du testat brynt smör ost på pepparkakan? Omg! Det går inte av för hackor. Kavlis Brynt smör är len, krämig och har så otroligt god smak.

Men om jag får välja fritt från Annas sortiment så är denna, Annas apelsin pepparkakor som klassar ut allt annat motstånd. Detta är som att ta en tugga av den juligaste julens jul.

På ett glöggmingel kanske man vill bjuda på annat juligt & gott! Missa inte mitt inlägg med 👉 35 recept på goda tilltugg .

Kram Nina

📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

💛 Följ mig gärna:
Instagram ⭐️ Facebook ⭐️ TikTok ⭐️ YouTube

10
Kommentera

Fyllda potatisbullar med julig twist

Jag har ju ett magiskt gott recept på fyllda potatisbullar (< klicka för recept) här på bloggen som är så populärt! Nu tänkte jag tipsa dig om hur du kan göra dem juliga, hur bra till alla julbord, julfester och julbjudningar som är på gång.

🎄 Så gör du potatisbullarna mer juliga

1. Byt ut basilikan mot julkryddor

1 tsk malen kryddpeppar

½ tsk malen nejlika

½ tsk kanel (ja! bara lite…ger värme, inte söt smak)

Detta ger direkt ”köttbullsjulighet” till fyllningen.

2. Lägg till en klick julsenap

Byt ut dijonen mot:

1½ tsk julsenap eller 1 tsk grovkornig senap + lite honung

Ger sötvärme som passar perfekt i ricottafyllningen.

3. Julig ost-twist

Byt ut 1 dl av osten mot:

Västerbottensost (juligt, svenskt, SÅ gott) eller Prästost

Ger mer ”svensk julbord”-känsla.

4. Riven apelsinzest (bara lite!)

Ca ½ tsk finrivet apelsinskal i fyllningen.

Det blir fräscht och lyfter saffran och julkryddor om du använder det.

5. Tillsätt 1 nypa saffran

¼ paket räcker.

Ger mild färg och subtil julsmak utan att bli ”saffransrätt”.

6. Julskinka eller kalkon – som extra fyllning

Går att hacka ner 50–75 g i fyllningen för en mer ”julbordig” känsla.

7. Servera med juliga toppings

Lingonsylt Apelsin- & timjansås

En klick crème fraiche med pepparrot

Granatäppelkärnor för färg och glans ✨

Kolla in fler julrecept 👉 HÄR

Kolla också in julens söta recept 👉 HÄR

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Kram Nina

11
Kommentera
Innehåller annonslänkar & reklam för Wenngarns slott

✨ Magiskt julbord på Wenngarns slott

I lördags var jag, Tony och Milo inbjudna till Wenngarns slotts årliga premiär av julbordet, och alltså…

Jag säger det varje år, men det här är ren och skär julmagi. Det är något alldeles speciellt med Wenngarn.

Det är som att kliva in i någons vardagsrum, fast i slottsversion. Stort, pampigt, varmt, omfamnande…familjärt på ett nästan märkligt tryggt sätt. Jag känner mig hemma så fort jag kommer innanför dörrarna. Som vanligt säger jag att jag måste bott i ett slott i ett tidigare liv.

I år var det ännu mer sagolikt på slottet, julbordet klär verkligen Wenngarns slott. Och för oss har det här julbordet blivit startskottet för julen på något vis!

Julbordsstart i kapellet – och Elin Lanto sjöng som en ängel

Kvällen började i det äldsta kapellet i Sverige, ja det finns på Wenngarns slott och det är så fint och mysigt där.

Elin startade hela upplevelsen med sin änglalika röst. Det var som att få en mjuk julkram rakt i själen. Stämningen i rummet, ljusen, rösten… Jag blev helt tagen. Milo tyckte också hon var så duktig.

En så vacker start innan vi skulle kliva in i julbordets värld. Lite som att alla kom dit lite uppjagade och stressade och så bara landade man i lugnet. Så fint!

”Kalla rätter” rummet

Julbordet – rum efter rum av sagor

En sak som Wenngarn gör extra bra är att dela upp julbordet i olika rum:

ett för det kalla ett för det varma ett för efterrätter och julgodis. Det gör allt så mycket mysigare. Man liksom glider genom julen i tre akter.

Förrättsrummet eller det ”kalla rätternas” rum var lite sådär isigt och gav skenet av att här är det kallt & fräscht. Det tyckte jag var så fiffigt!

Varmrättsrummet

Här inne var det varmt, mysigt och lite känslan av någons vardagsrum. Helt perfekt för de varma rätterna.

Så mycket gott som tampades i dessa kantiner. Köttbullar (fanns veganska också), olika goda korvar (dom var magiska), ribs, jansson osv. Mums!

Skåpet med brieostar, ostar och bröd…. Och så bordet nedan med olika chark.

Efterrätts- & godisrummet

Tips! Spar plats i magen för detta rummet. Alltså mums!

Efterrättsrummet är som att kliva in i ett godisland. Allt som glittrar, knastrar, lyser och lockar.

Man blir som barn igen. Jag stod länge och bara njöt av att titta runt.

Vad var godast?

Enligt mig så var det kalla bordet, där stack de asiatiska smakerna ut… något nytt, fräscht och så himla gott. Och sillen och tonfisken… herregud.

Bland det absolut godaste jag ätit i sillväg.

Milo?

Han satt och myste högt över den varmrökta laxen.

”Mamma, det här är helt sjukt gott”, sa han typ fem gånger.

Tony?

Ribsen.

Jag behöver inte säga mer.

Han blir tyst när något är riktigt gott och det var han. 😅

Personal som gör upplevelsen

En sak jag uppskattar så mycket på Wenngarns slott är hur personalen är. Inte en enda otrevlig person i sikte.

En av servitörerna (namnet rann ur min hjärna, tyvärr!) var iklädd 1800-talskläder och stod i dörren som en äkta karaktär. Alltså vilken känsla!

Det är såna här detaljer som gör allt.

Jag måste också skriva några ord om Björn och Mimmi som driver Wenngarns slott.

De är två av de mest generösa och fina människor. Varmt välkomnande, omtänksamma, alltid med en glimt i ögat.

De är Wenngarn för mig. Det är deras energi som gör att man känner sig hemma.

Vi hade Nette (@coach_nette) och hennes man vid bordet, de är så himla fina båda två. Lite skratt och så lättsam stämning.

Jag sprang även på Maggan, Hannah och Anna…. åh, vad det värmde att ses igen. Det var verkligen alldeles för länge sedan. ❤️

Och äntligen fick jag träffa urmysiga @mrs_elvnas IRL! Underbart att ses på riktigt efter så lång tid bara i cyber.

Matsalen

Vår kärlek till julbord

Vi tre älskar julbord. Alltså älskar. Det kittlar något i en….smaken, traditionen, julkänslan.

Man sitter länge, äter långsamt, pratar mycket, njuter av allt. Synd bara att man blir så inihelskotta proppmätt bara! 🤣

Julklänning & lite tips

Jag hade en stickad röd klänning på mig som jag köpte förra året (slutsåld nu).

Men självklart letade jag upp fyra andra röda klänningar som är SÅ fina inför julen:

Maxiklänning i sammet med röd rosett i ryggen 👉 https://ellosse.sjv.io/WynMNG

Maxiklänning i mörkröd satin med vida ärmar 👉 https://ellosse.sjv.io/vPBJVO

Rödblommig plisserad klänning i chiffong med ballongärmar 👉 https://ellosse.sjv.io/YR6MNm

Röd finstickad klänning med plisserad kjol 👉 https://ellosse.sjv.io/MAJMb3

Parfymtips & örhängen

Jag premiäranvände min nya julparfym (ja, man måste ha en julparfym…då associerar man doften med minnen, bästa tipset!)

Marc Jacobs Perfect Absolute EdP

Doften är varm, sensuell och helt ljuvlig med karamelliserat fikon, jasmin och amber. Du hör ju själv, JUL!

👉 Finns här

Ta 3 betala för 2 hos Glitter just nu! Jag hade helt nya örhängen 👉 HÄR

Passa på och fynda nu när dom har erbjudanden, hittar alltid massor där. Alla produkter: 👉 HÄR

Julbord & julmarknad

Tips om Wenngarn – boka julbord eller julmarknad

Om du vill uppleva Wenngarn, här är länkarna:

🎄 Julbord: HÄR

🛍️ Julmarknad: HÄR

Julmarknaden är så mysig, verkligen värd ett besök om du vill ha riktigt julkänsla.

Nu ska jag ta tag i dagen här! Önskar dig en riktigt fin Måndag och start på veckan.

Kram Nina

9
Kommentera
Innehåller annonslänkar

🎁 Mysigaste julklappen just nu: fluffig morgonrock + väldoftande hem ✨

Alltså… jag måste bara tipsa dig NU, för detta är en sån där julklapp som ALLA älskar. Missa inte mina pepparkaksdoftande recept och mystips för vintern längre ned.

Den här fluffiga morgonrocken är just nu på REA, och den är så mjuk att man typ vill flytta in i den. Jag tänker direkt på långsamma morgnar, tända ljus och en långfrukost i soffan.

👉 Fluffig morgonrock

Och till det? Ett doftset med doftljus, rumspray och diffuser. Alltså MYSNIVÅN 🙌🏼 Setet är på rea, sen kan du givetvis köpa allt var för sig.

Det blir liksom den perfekta kombon…en julklapp som både känns lyxig och omtänksam.

👉 Doft-setet HÄR

✨ Mys-tips för den perfekta vintermorgonen

Det finns få saker som slår en långsam vintermorgon hemma. Dra på dig morgonrocken, tänd ett av doftljusen och låt hemmet fyllas av den där mjuka, trygga vinterkänslan. Här kommer några av mina bästa små ritualer för att maxa mysfaktorn:

❄️ 1. Starta dagen långt ifrån stress

Sätt på Vinterstudion i bakgrunden (alltså… det ÄR vintermys). Ljudet av skidor, kommentatorerna och hela stämningen gör något med kroppen, känner inte du så? Hur mysigt! Något av det jag älskar med vintern.

☕ 2. Gör dig en “slow coffee”

Ja jag kallar den det. Dom flesta tar en kopp i all hast kanske…. Men här snackar vi långsamt. Häll upp kaffet i din favoritmugg och slå dig ner i soffan innan du gör något annat. Ingen mobil, ingen to-do-lista…bara du själv, en mjuk filt och njuta av det goda kaffet.

🕯️ 3. Doft + värme = magi

Spraya lite av rumsprayen i rummet, tänd ljuset och låt diffusern stå i bakgrunden. Det är som att ge hela vardagsrummet en kram. Doftnoterna är nyskuren cederträ med inslag av levande cederträ och en bit av mjuk jordighet. Ljuvligt! När jag städat, du vet dammsugit soffan och så brukar jag svepa över med denna….

🍊 4. Frukost som känns som helg

En liten bricka på vardagsrumsbordet, en skål yoghurt med något gott på, en clementin, en bit mjuk pepparkaksbröd… Det behöver inte vara stort, bara gott.

💆‍♀️ 5. Ge dig en mjuk start

Sätt dig bekvämt, vira morgonrocken runt dig och ta tre lugna andetag. Bara det kan bli en ny liten morgonritual.

📖 6. Mikro-paus

Läs två sidor ur en bok, scrolla genom inspirationsbilder eller sitt bara och titta på snön utanför fönstret (eller dröm om den). En liten paus innan dagen drar igång gör så stor skillnad.

⭐ Pepparkaksfavoriter från bloggen – perfekta till mysstunden

Apropå pepparkakssmak, är inte det den bästa smaken med julen? Äääälskar det, en smak man kan ha i mycket. Kolla bara:

Saftig, julig och med världens godaste färg. Denna är så god!

👉 Mjuk pepparkaka med lingon

Min mammas recept, alltså ren barndomsnostalgi i kakform. Jag är helt galen i dessa pepparkakor!

👉 Mamma Suomas pepparkakor

Lyxig, vacker och smakar jul på riktigt.

👉 Jultårta

Pepparkaka möter kaffeglasyr = farligt gott.

👉 Pepparkaks- och kaffemums.

Pepparkakor + Marianne = julens godaste duo.

👉 Marianne-pepparkakor

Söta, knapriga och perfekta att ge bort i små cellofanpåsar.

👉 Tomtecookies

Den här är LIVSFARLIG. Krämig, kladdig, kryddig, fluffig…. Ja allt man vill ha.

👉 Pepparkakskladdkaka med kanelfluff

Superenkel och perfekt om du vill göra något snabbt men juligt.

👉 Pepparkakscheesecake i glas

Varför detta är en perfekt julklapp

Morgonrock + doftset är en sån där present som känns:

✔ lyxig

✔ omtänksam

✔ användbar

✔ personlig

Lägg i en liten burk pepparkakskakor, en hemgjord etikett och slå in med sidenband – KLART. ✨

Kram Nina

📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

💛 Följ mig gärna:
Instagram ⭐️ Facebook ⭐️ TikTok ⭐️ YouTube

15
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Snabbt rustikt fröbröd – precis som Tony älskar!

Alltså… du vet när man bakar något och bara känner direkt att det här blev sååå bra?

Exakt så kändes det när det här brödet kom ut ur ugnen i söndags morse. Doften, värmen, den där knapriga toppen som sprack lite sådär vackert. Jag höll fram det till Tony och han tog första tuggan… sen log han bara. “Det här… det här är bröd det Nina.”

Och då vet man, då är det jackpot.

Det blev precis så som han älskar bröd:

rustikt, lite segt inuti, och med ett härligt tugg.

Och skalet….du, den blev sådär lätt knaprig som man nästan kan knacka på.

Och det bästa?

Det går snabbt. Klart på ungefär 1,5 timme. Så om du just nu sitter och funderar på om du ska baka… så säger jag bara:

JA. Gör det. Du kommer inte att ångra det.

Vill du ha fler bröd att välja mellan sen? Här hittar du mina 100+ brödrecept:

Lista med brödrecept – klicka på bilden för att se över 100 brödrecept

Klicka på bilden för att komma direkt till min stora samling med över 100 brödrecept. Perfekt om du vill ha mer bakinspiration!

🥖 Snabbt rustikt fröbröd – klart på ca 1,5 timme

OBS tips på hur du kan byta ut mjölsorter (även glutenfritt & diabetesvänligt) kommer längre ned – missa heller inte mina bästa tips på köksassistenter.

Ingredienser :

25 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

1 msk honung eller sirap

1 msk olivolja

1½ tsk salt

2 dl grovt rågmjöl

1 dl grahamsmjöl

2 dl stenmalet vetemjöl för bröd

2 dl vanligt vetemjöl

½ dl solrosfrön

½ dl pumpafrön

1 msk linfrön

Lite havregryn eller frön på toppen om du vill

🥣 Så gör du

1. Blanda degen

2. Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör ut. I med honung, olja och salt.

3. Rör ner alla mjölsorter och frön. Degen ska vara lite kladdig, det är bra!

4. Jäsning: Lägg över en kökshandduk och låt stå i 35–40 min. Under tiden kan du fixa kaffe eller kolla om du har frön till topping. 😉

5. Forma brödet: Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Vik ihop den några gånger försiktigt. Forma till en rund, lite charmigt bucklig limpa, det ska se lantligt ut!

6. Grädda: Sätt ugnen på 225°C. Pensla brödet med lite vatten och strö över frön, jag hade sesamfrön bara för att Tony älskar det. Grädda i 30–35 min. När du knackar på undersidan ska det låta ihåligt, då är det klart. Annars kan du tänka 96-97 grader invändigt.

7. Vila lite: Jag vet att det är svårt, men låt brödet vila i 15 minuter utan duk. Skorpan blir MAGISK när den får ligga och sätta sig.

💛 Niiinis bakmys – Black Week-favoriter (Cellbes!)

Och alltså… jag måste nästan fnissa lite när jag tänker på hur jag såg ut i köket i söndags. För jag stod där och bakade det här brödet i min långa leopardmorgonrock i velour…du vet, den där man drar om sig och direkt känner att livet liksom lägger sig till rätta. Vi har sååå kallt hemma nu innan all fjärrvärme hinner reglera sig så snacka om att den är skön och mjuk. Jag känner mig nästan som en lyxig kunglighet när jag glider fram mellan bunkarna här hemma i denna outfit.

Den här morgonrocken är så mjuk, varm och härlig att man nästan vill kliva upp extra tidigt bara för att få gå runt i den.

👉 Morgonrocken HÄR

Under hade jag mina supeeer­mjuka trikåbyxor, som är så otroligt sköna att jag använder dem både som mysbyxa hemma och som pyjamasbyxa.

Dom följer kroppen på det där sättet som gör att man bara känner “mmh, mjukt”. Perfekt när man tassar runt och väntar på att brödet ska jäsa eller gräddas.

👉 Mysbyxa HÄR

Och om du vill passa på att fynda (vilket jag varmt rekommenderar just nu 🙈), så har Cellbes dessutom en stor Black Week-rea där du hittar ALLT – pyjamas, gosiga klänningar, vinterjackor, träningskläder… ja, allt det där man lever i hela vintern.

👉 Cellbes Black Week – fynda här!

Det är liksom hela grejen med mina helgmorgnar:

lite deg, lite kaffe, lite mysbrallor, en leopardmorgonrock och ett bröd i ugnen.

Det är livet. 💛

🧺 Tips! Om du inte har alla mjölsorter hemma

Jag bakar ofta med det jag har, så här är mina bästa snabba byten:

✨ Alternativ 1 – Vetemjöl + rågmjöl

• 6 dl vetemjöl

• 1–2 dl råg → Lite mildare, lite ljusare, men supergott.

✨ Alternativ 2 – Vetemjöl + graham

• 5 dl vetemjöl

• 2 dl graham → Saftigt, rustikt och jättefint i strukturen.

✨ Alternativ 3 – Bara vetemjöl

→ Toppa med frön, ringla lite honung i degen – då får du fortfarande fin smak.

Vill du ha ännu mer inspiration?

Här är mina 10 populäraste brödrecept:

Mina 10 populäraste brödrecept – samling med enkla, rustika och älskade bröd från Niiinis.se.

Klicka på bilden för att komma till mina 10 populäraste brödrecept – bröd som ni bakat om och om igen, och som är riktiga favoriter här på bloggen.

🍞 Jäskorg = rustikt drömresultat (Black Week!)

Vill du få ditt bröd att se riktigt bagerisnyggt ut?

Då är en jäskorg guld. Perfekt nu när det är Black Week:

👉 Jäskorg på superpris

🧡 Mina bästa tips på köksassistenter (Black Week!)

Något ni frågar ofta efter är vad jag har för köksassistent och om jag alltid bakar i den? Ja nästan skulle jag säga. Jag bakar i alla fall alltid bullar i den, och gör småkaksdeg i den. Absolut överlägset bäst på just det. Vill du också få sockerkakskakor fluffiga så kan jag varmt rekommendera att vispa kaksmeten i den fram till du ska vända i mjölet. Jag bakar mycket och jag ÄLSKAR verkligen köksassistenter. Här är några av mina favoriter i olika prisklasser:

💛 Budget

👉 Severin KM 3898 (5,5 L + våg!) → Prisvärd och perfekt för dig som vill börja baka mer.

💙 Mellan

👉 Smeg 50’s Style (4,8 L)→ För dig som vill ha både funktion och snyggt kök.

❤️ Lyx

👉 KitchenAid Professional (6,9 L) → Stark som ett litet lok.

✨ Den jag själv har

👉 KitchenAid Artisan 5KSM70 (6,6 L) Jag har haft min sedan 2017. Den har flyttat med mig till Spanien (och fått lite blessyrer på vägen, haha), men den går som en dröm fortfarande.

Men… jag har blivit nyfiken på:

👉 Ankarsrum Assistent – Harmony Beige

Den är lite av en “allt-i-ett-maskin” – du kan komplettera med köttkvarn, pastamaskin, rivjärn, smoothie… ALLT.

Vill du kika in fler Black Week-fynd?

👉 Här finns massor

🌾 Glutenfritt & diabetesvänligare alternativ

🌟 Glutenfritt

Byt ut mjölet till:

• 5 dl glutenfri mjölmix

• 1 dl bovete eller majsmjöl

• 1 msk psylliumhusk för att få rätt struktur.

🌟 Diabetesvänligare

• Ta bort honungen eller byt mot erytritol.

• Öka rågmängden – råg höjer blodsocker långsammare.

• Tillsätt chiafrön eller linfrön för mer fiber och bättre mättnad.

Det här brödet blev verkligen en fullträff här hemma.

Tony tog två skivor direkt och det är alltid det bästa betyget.

Så vill du ha ett bröd som går fort, smakar mycket, känns rustikt och ser hembakat-lyxigt ut…bakadet här NU.

Kram Nina

📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

💛 Följ mig gärna:
Instagram ⭐️ Facebook ⭐️ TikTok ⭐️ YouTube

7
Kommentera
Innehåller annonslänkar

En solig novembermorgon – och lite magi på det

Igår hade jag en sån där morgon som liksom skriver sig själv.

Ni vet när solen äntligen tittar fram i november och hela kroppen bara… “ja tack, MER av det där”.

Jag drog på mig mössan, jackan och gav mig ut på en kylig promenad. Solen låg lågt, det var sådär krispigt i luften som bara november kan vara, och marken hade ett tunt vitt frosttäcke som glittrade i solen.

Hade på mig min varmaste jacka men den går till strax ovanför knäna. Måste inhandla en varm mamma-korv. Ett måste för att klara vintern! Kikade in hos Ellos nu när det är black week för att se om jag kunde hitta någon.

Beige jacka (många som skriver att den är jätteskön på och varm, tydligen lite stor i storlek – finns i fler färger – REA nu)

Lång jacka med mudd på kragen (otroligt varm och skön utan att vara för varm – ska vara liten i storlek så gå upp i storlek om du köper)

Beige kappa (en varm jacka med dragkedjor på fickorna – upplevs lite stor i storlek – TOK-REA)

Brunbeige kappa ( vind & vattentät jacka – på REA nu)

Min rabattkod NINANOV25 ger 33% på dyraste varan och 7% extra rabatt på redan nedsatta varor.

Åter till promenaden. Och ALLTSÅ, när jag såg solstrålarna genom träden, nej men jag bara stannade. Jag lutade mig mot en röd liten husvägg och blundade rakt in i solen i flera minuter.

Bara andades.

Bara var.

Och sen såg jag en solfläck i ögat i typ tio minuter efteråt, hahaha! 🤣 Men det kändes så värt det… de där solfläckarna i ögonen blir värre med åldern har jag märkt.

Solen är faktiskt extra viktig för oss just nu. Tänk på det! I mörka november får vi nästan ingen D-vitamin alls från dagsljuset, och hjärnan skriker efter ljuset för att hålla energin och dagsrytmen i schack. Bara några minuter av sol på huden gör att kroppen vaknar, nervsystemet lugnar sig och humöret får en liten uppgradering.

Så när solen väl visar sig, ut med dig om du kan!

När jag kom hem kände jag hur kylan satt kvar i kroppen. Det är ju fortfarande ovant med -5 grader… 🥶

(Hur överlever man januari då liksom?!)

Gjorde det bästa jag vet:

Jag la mig på min IR-madrass. Ooooh herregud så skönt. Ni vet ju hur min skada funkar…promenader är härliga men dom kan trigga smärtan.

Men IR-madrassen? Den läker.

Jag låg där kanske en timme och kände hur hela ryggen bara… smälte ut. Och vet ni, häromdagen sträckte jag mig i sidan av ryggen.

La mig direkt på madrassen och efter en timme var det POFF – borta! Alltså den är verkligen helt otrolig. Min bästa investering i livet.

Här hittar du den:

👉 IR – madrassen

Just nu: HELA 30% RABATT (!!) med min kod Ninah.

Jag har aldrig fått dela en så stor rabatt innan, så ska du fynda, gör det nu. 🙌✨

Och ja….Majlis ligger gärna där med mig. Så mysigt, man får mocka på sig när hon kommer. 😛 Det är faktiskt riktigt fint även för henne, för värme och cirkulation kan hjälpa katter med diabetes också. Det stöttar kroppen, minskar stelhet och hjälper systemen jobba lugnare. Så hon kommer få gosa där mycket framöver. ❤️

Efter IR-madrassen började jag värma upp ordentligt och drog på mig det skönaste jag äger… min fluffiga fleecejacka. Så varm, så mjuk, så “jag vill aldrig ta av mig dig”-mysig.

Du hittar den här 👉 Fleecejacka

Och när jag väl tinat upp och ryggen kändes lugn, då var det dags. Julmyset fick ta över. Jag svängde ihop mina julmustlimpor….alltså doften…

Finns det något bättre än när hela hemmet luktar jul, bröd och förväntan? Jag har fingrat på julpyntet och i slutet på veckan/i helgen, ja då åker det upp.

Här hittar du receptet om du vill baka och fylla frysen inför jul:

👉 Ninas JULMUSTLIMPA

Så blev det en morgon fylld av sol, andning, värme, läkning och doften av nybakat. En sån där morgon som liksom gör hela dagen härligare på nåt vis.

Hoppas du också får en stund av ljus idag, på det lilla eller stora sättet.

Och du, ta hand om dig. Alltid. ❤️✨

Kram Nina

📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

💛 Följ mig gärna:
Instagram ⭐️
Facebook ⭐️
TikTok ⭐️
YouTube

11
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Niiinis Korvsoppa

Korvsoppa är en sån där rätt som känns som hemma. Jag är ju uppvuxen med finsk korvsoppa, och i Finland är den nästan helig haha…. en riktig vardagsklassiker som funnits i generationer. Den har lagats i små stugor ute på landet, i skolköken och hemma hos mormor, alltid med det man råkade ha hemma. Det är det jag älskar mest med korvsoppa, den är enkel, varm och full av barndomsminnen.

Min pappa har höga krav på sin finska korvsoppa (som sig bör 😄), men jag tänkte att jag skulle twista till den lite. Jag gjorde nämligen en korvsoppa på det jag hade hemma och vet ni? Den blev mycket väl godkänd. Pappa tog till och med om! Bara en sån sak!

Den här soppan passar perfekt till lunch en kylig höstdag, eller som enkel vardagsmiddag. Servera den med knäckebröd med lagrad ost, eller varför inte ett nybakat surdegsbröd. Även rågbröd, kavring eller ett rustikt fröbröd passar jättebra till, det där lite mustiga brödet gör soppan komplett.

Korvsoppa

🌿 Recept: Niiinis korvsoppa

🥄 Mer soppor hittar du här: 👉 Alla mina sopprecept hittar du här »

Ingredienser:

4 potatisar

200 g blomkålsbuketter – färsk här eller fryst här 💡 Tips: Får du blomkål över? Gör min bacon- & blomkålsgratäng – den är himmelsk!

1 lök

3 morötter

400 g falukorv – välj din favorit:

👉 Deli-falukorv med hög kötthalt

👉 Sorundas falukorv – storsäljare med 70% kötthalt

👉 Kycklingfalukorv

👉 Vegokorv för en grönare variant

1,5 l vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 Knorr Fond du Chef

2 lagerblad

1 tsk timjan

3 msk tomatpuré (den godaste av dem alla!)

3 tsk dijonsenap

2 tsk honung

Salt & peppar (gärna hela)

Hackad persilja

🧄 Gör så här:

1. Förbered korven: Dela korven i mindre bitar och stek den lätt i en stekpanna tills den får lite yta. Man måste inte steka, men det gör verkligen skillnad, ger lite extra smak och djup.

2. Skär grönsakerna: Dela blomkålen i mindre bitar om du använder färsk. Skala och skiva morötterna, skala och hacka löken. Tips: Om du har barn som inte gillar lök … riv den! Då smälter den in men ger fortfarande den där goda smaken.

3. Koka soppan: Koka upp vattnet och lägg i buljong, fond, tomatpuré, lagerblad och kryddor. Var lite försiktig med saltet i början, fonden ger mycket smak, så smaka av på slutet.

4. Lägg i potatis, morötter och lök. Låt koka i ca 10–15 minuter tills grönsakerna börjar mjukna. Blomkålen lägger du i mot slutet, när det är ungefär 5 minuter kvar, så den inte kokar sönder.

5. Tillsätt korven: Lägg ner korvbitarna och låt allt koka ihop ytterligare 2–3 minuter.

6. Avsluta: Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering.

Missa inte: 👉 Mina 10 populäraste recept med korv

Korvsoppa

🧡Serveringstips

• Servera soppan riktigt het tillsammans med ett knäckebröd med lagrad ost – det är oslagbart!

• Vill du ha något mjukare? Testa surdegsbröd med lite smör eller rågkaka.

• För mer mättande variant kan du även toppa soppan med en klick crème fraîche eller lite riven ost precis vid servering. Mums!

Missa inte: Godaste lättlagade korvgrytan

🔄 Tips & variationer

• Byt ut blomkål mot vitkål, palsternacka eller selleri – det blir lika gott.

• Vill du ha en lättare soppa? Använd kycklingfalukorv eller vegokorv.

• För extra krämighet: tillsätt en skvätt grädde.

• Gör soppan helt vegetarisk genom att byta ut korven mot vegetarisk falukorv och använda grönsaksfond.

Kika också på: Supergod annorlunda korv i ugn

Korvsoppa är en sån där rätt som förenar generationer och man kan göra den på så många olika sätt. Det viktiga är inte att följa något perfekt recept, utan att låta soppan bli just din. Den här versionen blev min Niiinis korvsoppa och om pappa godkände den, då vågar jag nästan lova att den är riktigt, riktigt

Kram Nina


📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

💛 Följ mig gärna:
Instagram ⭐️ Facebook ⭐️ TikTok ⭐️ YouTube

7
Kommentera