Innehåller annonslänkar

Fräsch grillsallad – det perfekta tillbehöret till grillat

Valborgsmässoafton alltså – vilken magisk kväll det blev! Vi dukade upp för middag hemma med grillen igång och hjärtat fullt av vårkänslor. Du vet, när solen, även fast vi inte hade en så varm dag, ändå värmer lite och man känner att sommaren är runt hörnet. Jag svängde ihop en fräsch grillsallad som blev så otroligt god att jag bara måste dela med mig av receptet till er. Det här är det perfekta tillbehöret till allt grillat – fräscht, krämigt och med lite sting.

Tallrikar HÄR (kampanj just nu, riktigt rustika och rejäla) // Underlägg HÄR // Glas HÄR (stora på hela 63 cl – älskar dricka ur dessa).

Vi åt gott grillat, kyckling, kött, majs, sparris och så gjorde jag klyftpotatis och den här goda grillsalladen du ska få tips på.

Och du, vill du ha fler recept som passar till grillen? Missa inte min ruccolaröra – så enkel och så god!

Grillsallad med kapris och krämig dressing

Ingredienser:

1/2 huvud isbergssallad (ca 3–4 dl i mindre bitar)

1 knippe rädisor

100 g små kapris

1 dl crème fraiche (valfri fetthalt)

1/2 dl sweet chilisås

1/2 tsk vitlökspulver

1/2 tsk paprikapulver

1 krm chilipulver

1 msk honung eller lönnsirap

Smaka av med Salt och peppar

Gör såhär:

1) Skär salladen i mindre bitar, dela rädisorna och lägg allt i en salladsskål.

2) Blanda ihop crème fraiche, sweet chilisås, kryddor och honung. Häll över dressingen, blanda och njut!

Tips: Skiva gärna ner lite rödlök – det blir pricken över i:et.

Den här salladen är klockren tillsammans med min grillade smokey honungskyckling – en marinad du inte vill missa!

Så gör d den Vegansk variant / Mjölkfri:

• Byt ut crème fraiche mot växtbaserad variant (t.ex. havre, soja eller kokos).

• Använd lönnsirap eller agavesirap istället för honung.

Så gör du den Diabetesvänlig:

• Byt sweet chilisås mot en osötad tomatbaserad sås eller blanda 1 tsk tomatpuré + 1/2 msk lönnsirap eller fibersirap (<klicka för produkt, för lägre blodsockerpåverkan).

• Använd växtbaserad crème fraiche utan tillsatt socker. Addera gärna lite extra fibrer med strimlad grönkål eller riven morot i salladen.

Grillmiddag som andas vår och värme

Efter middagen åkte vi ut med mamma och pappa till Klubbholmen för att se solnedgången. Vi har så mycket minnen från Klubbholmen, jag är typ uppvuxen där. Mamma & pappa har umgåtts massor med vänner därute och vi barn har sprungit runt och lekt. Det var så vackert och rofyllt. En sån stund man bara sparar i hjärtat, jag sa till Tony när vi gick därifrån. ”den här kvällen sparar jag i minnesbanken”. Naturen, mamma & pappa tillsammans, doften av eld, skratt, god middag, stilla vatten och solnedgång – det är något alldeles speciellt med Valborg.

Alldeles varm i hjärtat fortfarande av att titta på bilderna från igår. Så mysig, lugn och härlig kväll vi fick.

Röror som lyfter hela grillmiddagen

Sugen på att fylla grillbordet med ännu fler goda grejer? Du vet ju att jag älskar röror också – det gör maten så komplett och festlig! Kolla in dessa recept:

Grillad smörig potatis

Grekisk pastasallad & kyckling med tzatziki

Coleslaw – ett måste till grillat

Avokadoröran – alltid en succé!

Fetaostkrämen med spetskål & brynt smör – alltså… WOW.

Mina bästa kökstips just nu – KitchenDays hos KitchenTime

Just nu pågår KitchenDays hos KitchenTime med upp till 50 % rabatt, och jag måste tipsa om mina egna favoriter som jag använder varje dag:

Knivset från Global – bästa jag någonsin haft!

Min älsklingsstekpanna – perfekt till allt!

Favorittången i köket – kan inte leva utan den.

Här hittar du hela kampanjen – massor av fina grejer!

Facebooksida 

Instagram 

 Youtubekanal 

TikTok

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Hoppas du haft en underbar Valborg! Spara gärna receptet till sommarens grillkvällar – det kommer garanterat bli en favorit.

Kram och sol från mig,

/ Nina

24
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Världens godaste potatisrätt

Jag har knappt skrivit något om påsken i år – och det har sin enkla förklaring. Påsken var så otroligt lugn och skön. Bara vi och den allra närmaste lilla familjen, precis som vi ville ha det. Vi åt en liten påskmiddag tillsammans, inget stort och ståhej, bara sådär i förbifarten vilket var så skönt! Här nedan några bilder från vårt påskbord.

Här något gott också, blanda citron majonnäs. Stenbitsrom, lite creme fraiche och massor av gräslök. Mums!

Men hörrni – jag måste bara dela med mig av en potatisrätt som vi gjorde till påskbordet! Herregud, så gott det blev. En sån där rätt som passar lika bra till grillkvällar, som till söndagsmiddagen eller varför inte midsommarbuffén?

Om du gillar potatisrecept (och det vet jag att ni gör!), så måste du också spana in mina fyllda potatisbullar här – ett riktigt favoritrecept!

Världens godaste potatisrätt

Du behöver:

600 g delikatesspotatisar

1–2 msk olivolja

1 tsk stark paprikakrydda (använd mild om du vill!)

1–2 tsk vitlökspulver

Salt och peppar

Gojset till potatisen:

1 dl–1 ½ dl crème fraîche

½ kruka dill

½–1 burk stenbitsrom

Finhackad rödlök (vid sidan av)

Salt och peppar

1 msk honung

Gör såhär:

1) Skölj potatisarna och dela dem på mitten. Lägg i en ugnsform. Häll över oljan och kryddorna och rör om ordentligt så att alla potatisar täcks. In i ugnen på 200 grader i cirka 30–40 minuter – tills potatisen är helt klar och härligt rostad.

2) Under tiden blandar du ihop gojset: crème fraîche, dill, rom, honung och lite salt och peppar. När potatisen är klar och har svalnat lite (den ska vara ljummen), häller du över röran och blandar runt.

3) Klart! Servera med finhackad rödlök vid sidan av för den som vill ha lite extra gottigt.

Den här potatisrätten är perfekt att äta till kött, kyckling, eller som vi gjorde – ha den på buffébordet!

Om du gillar potatis lika mycket som jag, så missa inte heller min råstekt potatis – så enkelt och gott!

Några fler potatisfavoriter att spara:

När klyftpotatisen når oanade höjder – en klyftpotatis deluxe med parmesan och örter!

Grillad smörig potatis – ett måste på sommarens grillkvällar.

Potatispaket med brynt smör – brynt smör gör ALLT godare!

Marinerad rostbiff med hemgjord potatissallad – klassiker till sommarens fester.

Rostad färskpotatis med Västerbottenost och dillolja – en smakbomb du inte vill missa!

Hoppas du testar detta recept – och att du älskar det lika mycket som vi gjorde.

Veganskt alternativ

Vill du göra rätten helt vegansk?

Byt ut crème fraîche mot en växtbaserad variant (finns massor av goda på havre eller soja!), och välj en vegansk tångkaviar istället för stenbitsrom. Honungen kan du ersätta med agavesirap eller lönnsirap – det blir supergott!

Tips: Servera gärna med extra mycket färska örter, det blir magiskt!

Diabetesvänligt (nyttigare) alternativ

Vill du tänka lite extra på blodsockret?

Använd en mindre mängd honung eller skippa den helt. Välj en naturell, osötad växtbaserad crème fraîche eller lättvariant för att hålla nere på fettet om du vill. Servera gärna tillsammans med en proteinkälla som kyckling, fisk eller en växtbaserad variant för en mer balanserad måltid.

Dagens erbjudande

En av mina favoritserier ”Freckle” är det supererbjudande på nu. Används alltid här hemma, alltid till frukosten. Kika in HÄR (<klicka) för erbjudandet!

Pågår en stor REA just nu, kika in HÄR (<klicka) för att kika på hela rean.

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

35
Kommentera

Veckomatsedel v 18

Ny vecka, nya möjligheter och självklart en ny veckomatsedel! Här får du en färdig plan med enkla, goda och lite lyxiga vardagsrecept – precis som vi gillar. Perfekt när du vill slippa fundera på vad du ska laga varje dag!

Vill du ha ännu fler tips på veckomenyer? Kika gärna in alla mina tidigare veckomatsedlar här.

Nu kör vi igång!

Måndag: Krämig Kikärtsbowl

Vi kickstartar veckan med en lätt men mättande rätt! Den här kikärtsbowlen är full av smak, näring och enkel att svänga ihop. Perfekt för en fräsch och god måndagsmiddag.

👉🏻 Recept här

Tisdag: Lax med somrig sallad och kall citronsås

Tisdagens middag blir något riktigt fräscht och lyxigt! Lax med somrig sallad och kall citronsås är en riktig vardagsfavorit som känns extra lyxig.

👉🏻 Recept här

Onsdag: Enchiladas med kyckling

Mitt i veckan behöver vi något riktigt mumsigt! Dessa enchiladas med kyckling är perfekta – saftiga, smakrika och älskade av både stora och små.

👉🏻 Recept här

Torsdag: Mustig köttfärssoppa

Torsdagar är perfekta för en värmande soppa! Den här mustiga köttfärssoppan är en riktig vardagshjälte som går snabbt att laga och är full av smak.

👉🏻 Recept här

Fredag: Fläskfiléstroganoff

När fredagen kommer vill vi ha något extra gott! Fläskfiléstroganoff är krämig, lyxig och perfekt som avslut på arbetsveckan.

👉🏻 Recept här

Veckans gotta: Magisk smördegssmulpaj med hallon

Självklart behöver vi också lite fika eller dessert till veckan! Den här magiska smördegssmulpajen med hallon är enkel att göra och helt ljuvlig att äta.

👉🏻 Recept här

Vill du inte missa fler recept, inspiration och vardagstips? Följ mig gärna här också:

Facebook – Niiinis Kitchenlife

Instagram – @niiinis.se

YouTube – Niiiinis

TikTok – @niiiniskitchenlife

Vi ses och hörs där också!

Kram Nina

9
Kommentera
Innehåller annonslänkar

10 nyttiga maträtter som gör dig mätt och glad

Okej, jag erkänner – det har blivit en hel del godis, efterrätter och härliga middagar under påsken. Och vet du vad? Det är helt okej. Jag har unnat mig och njutit, precis så som jag tycker att man ska göra ibland. För mig handlar det inte om förbud eller att vara “duktig”, utan om balans.

Men nu känner jag hur kroppen längtar efter lite lättare mat igen. Sånt som ger energi, håller blodsockret stabilt och får magen att jubla.

Just nu följer jag faktiskt ett eget matupplägg som jag tagit fram – fullproppat med näring, klimakterievänliga val och mat som lugnar både hormoner och nervsystem. Jag märker verkligen hur kroppen svarar, och det känns så skönt att vara tillbaka i det som får mig att må som bäst.

Därför tänkte jag tipsa om 10 nyttiga favoriter som jag själv återkommer till – rätter som både mättar, smakar underbart och gör kroppen glad.

OBS

Missa inte REA-tipsen längre ned i inlägget!

Så gör du vilken maträtt som helst lite nyttigare

Du behöver inte kasta ut allt du brukar laga – ibland räcker det med små justeringar. Här är mina bästa knep för att boosta vilken rätt som helst, jag använder mig av dessa knep ständigt och vill verkligen tipsa dig också.

1. Byt ut vit pasta & ris mot fullkorn eller grönsaker.

Zucchinipasta, blomkålsris, bönpasta eller quinoa, det ger mer mättnad och näring.

2. Låt grönsaker ta plats på tallriken.

Tänk “hälften grönt” – det gör stor skillnad för både mage och energi.

3. Stek smartare.

Testa kokosolja, olivolja, avokadoolja eller stek i lite vatten för att hålla det lättare.

4. Välj lättare mejeriprodukter eller växtbaserade alternativ.

Byt grädde mot havregrädde, crème fraiche mot växtbaserat eller lättvariant.

5. Boost med baljväxter.

Blanda i svarta bönor, linser eller kikärtor – billigt, mättande och bra för kroppen.

6. Minska sockret, utan att tumma på smaken.

Dadlar, banan eller en liten klick honung räcker långt i såser och röror.

7. Krydda klokt.

Ingefära, gurkmeja, chili, citron, vitlök och färska örter lyfter smaken (och kroppen!).

Här kommer mina 10 nyttiga favoriter just nu:

1. Krämig linssoppa med sötpotatis, morötter & fetaost – En riktig feelgood-soppa som både värmer och mättar.

Recept: Linssoppa med sötpotatis, morötter och fetaost

2. Lax i ugn med kall krämig sås – Superenkel fiskrätt som passar både vardag och helg – full av omega 3!

Recept: Lax i ugn med kall krämig sås

3. Zucchininudlar med pesto och kyckling – Fräscht, lätt och så gott! En favorit när man vill ha något low carb.

Recept: Zucchininudlar med pesto

4. Smoothie bowl med mango – Boosta din frukost med härlig mango, vitaminer och färg!

Recept: Smoothiebowl med nyttigheter

5. Sötpotatis- och halloumifritters med vitlökssås – Krispigt, smakrikt och perfekt som vegetarisk vardagsrätt.

Recept: Sötpotatis- och halloumifritters

6. Spicy kycklingwok med grönsaker – En snabb och nyttig rätt du fixar på under 20 min.

Recept: Spicy kycklingwok

7. Jennifer Aniston-sallad med quinoa och kikärtor – Så fräsch och god – ett måste till matlådan!

Recept: Jennifer Aniston-sallad

8. Grön ärtsoppa med ingefära och kokosmjölk – Enkelt, snabbt och så värmande för magen.

Recept: Grön ärtsoppa med ingefära

9. Tonfiskröra med avokado och ägg – Proteinrikt mellis eller snabb lunch – perfekt på knäcke!

Tips: Mosa en avokado med en burk tonfisk,1 kokt ägg, lite citron och lite dijonsenap. Blanda!

10. Chili con carne – Niiinis version – En klassiker med smarta tweaks – byt bara till lätt crème fraiche.

Recept: Chili con carne

PS! Är du också nyfiken på att följa ett mer balanserat upplägg? Jag jobbar just nu med ett helt nytt matprogram – fullt med recept, hormonvänliga hacks och inspiration för att må bättre inifrån och ut. Håll utkik – det kommer så småningom!

Dagens tips (och REA)

Här nedan tipsar jag dig om produkter till köket, detta är produkter jag har själv och som jag själv verkligen uppskattar!

Avsvalningsgaller (<länk – 70% rabatt), perfekt för kakor, bröd eller annat som du snabbt behöver få att svalna.

Ugnsform med handtag (<länk – 44% rabatt), har dessa i 2 storlekar, så smidiga ugnsformar då de också har handtag.

Keramiska ugnsformar (<länk – 58% rabatt), perfekta formar som det inte fastnar i. Finns i flera olika storlekar.

KLICKA HÄR för hela kampanjen som pågår nu

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

46
2 kommentarer
Innehåller Annonslänk

Så får du tillbaka orken efter påsken – mat, rörelse och återhämtning

Annandag påsk – dagen då kroppen ofta skriker efter balans. Min gör det i alla fall, magen är i obalans, likaså humöret och orken. Efter dagar av god mat, sötsaker och kanske lite av det där “bara vara”-tempot (eller stressa till allt o alla på påskmiddag) kan vi känna oss både trötta, svullna och lite ur fas. Lugn bara, jag har några lösningar jag själv brukar ta till.

Här kommer mina bästa tips för hur du landar mjukt, återhämtar dig och laddar om – både med maten, kroppen och nervsystemet i fokus.

1. Mjukstarta dagen med citronvatten och sellerijuice

Att börja morgonen med citronvatten (gärna ljummet) är ett superenkelt sätt att hjälpa kroppen rensa ut efter helgen. Jag dricker det varje dag innan sellerijuicen – och det gör faktiskt skillnad. Sellerijuice är också magiskt bra för matsmältningen, levern och energinivåerna. Jag dricker 4–5 dl på tom mage, helt utan att blanda med något annat. Bara ren sellerijuice.

2. Smoothies som ger energi – och lugn

Efter påskmaten vill kroppen ofta ha något kallt, fräscht och lätt. Smoothies är perfekt! Här är några av mina favoriter som både piggar upp och ger kroppen massor med näring:

Mango Apple Energizer – lyxig och näringsrik

Detox smoothie efter påsken

Morning & blåbärssmoothie

Fluffig blåbärssmoothie med kokosmjölk

Grön supersmoothie – laddad med näring

3. Värm dig från insidan – soppor för själ och mage

När energin är låg finns det inget bättre än att värma sig med en skål rykande soppa. Här är några favoriter som är både hormonvänliga, snälla för magen och boostar immunförsvaret.

Linssoppa med sötpotatis, morötter & fetaost

Krämig linssoppa med gott snabbt bröd

Grönsakssoppa + promenad (så mysig kombo!)

Krämig rotfruktssoppa med saltrostade pumpafrön

4. Lugna nervsystemet – andas, landa, vila

Efter helger med socker, mycket socialt och kanske lite stress, kan vårt nervsystem bli lite överväldigat. Det blir i alla fall alltid mitt. Här är några enkla sätt att komma ner i varv:

Djupandning – 4-7-8-tekniken

Andas in i 4 sekunder, håll andan i 7, andas ut i 8. Upprepa i 2–3 minuter. Det här aktiverar din vagusnerv, som hjälper kroppen gå från stress till vila.

Vagusnervövningar jag älskar just nu:

• Ligg på rygg, rör sakta huvudet från sida till sida med slutna ögon

• Gapa stort och rulla tungan i munnen (japp, ser kul ut – men funkar!)

• Hummande andning: andas in, och humma ut så länge du kan

I början känns detta rätt knepigt och hålla på med, men den effekten det ger så har jag numera bara anammat knepigheten. Det ger så mycket. Jag brukar gäspa massor efter dessa – ett säkert tecken på att kroppen slappnar av.

5. Värme som läkande rutin – min IR-madrass

En av mina bästa investeringar för återhämtning är min IR-madrass med ametistkristaller. Jag använder den dagligen – och har gjort länge, den är särskilt bra när kroppen är lite trött och känslig.

Den hjälper till att släppa spänningar, smärta och stress.

Tips: lägg dig på den efter duschen, sätt på lugn musik eller guidad andning – magi!

Du hittar madrassen här:

IR-madrass från TrendRehab (affiliate) – koden Ninah ger 20% rabatt.

En lugn, läkande heldagsmeny – efter påsk

Vill du ha en färdig meny att luta dig mot imorgon? Här får du min personliga återhämtningsmeny – perfekt efter några dagar av tunga måltider och slarv som jag brukar kalla det (man ska komma ihåg att det även kallas ”må bra balans”). Den här menyn brukar jag köra och den är näringsrik, hormonvänlig och lite Viktväktarvänlig också.

Morgonrutiner:

– 1 stort glas citronvatten (ljummet)

– Sellerijuice (4–5 dl på tom mage)

Frukost:

Mango Apple Energizer – smoothie med sting

Fräsch, mättande och antiinflammatorisk. Perfekt start på dagen!

Lunch:

Krämig rotfruktssoppa med saltrostade pumpafrön

Servera gärna med fröknäcke för extra mättnad.

Mellis:

Energibars med fröer och torkad frukt

Perfekt till en kopp te eller kaffe. Tips: Plasta in en och en, perfekt att ta med i väskan. Kan förvaras i kylen i flera dagar!

Middag:

Ugnsbakad lax med kall citronsås

Servera med ugnsrostade grönsaker eller en ljummen sallad. En enkel, fräsch rätt med goda fetter och protein. Vill du vara ännu nyttigare så byt ut creme fraiche mot kvarg.

Kvällsmål:

Bananpannkakor – 4 ingredienser

Milda, snälla och lugnande för kroppen. Extra gott med lite bär och en klick nötsmör eller kokosgrädde till.

Mjuk rörelse för att väcka kroppen och lugna nervsystemet

Efter påsken behöver kroppen inte tuff träning – den behöver mjuk rörelse och cirkulation. Här är mina favoriter:

1. Morgonstretch i sängen (5 minuter)

– Sträck ut armar och ben, gunga knäna från sida till sida, rulla axlarna.

– Avsluta med några djupa andetag (4-7-8-andning).

2. En kort promenad i dagsljus

15–20 minuter räcker. Vill du gå längre för du givetvis det. Gå i lugn takt, andas genom näsan och känn fötterna i marken.

Tips: lyssna på något lugnt eller gå i tystnad – det gör mer än du tror!

3. Eftermiddagsvila på IR-madrassen

20–40 minuter. Perfekt att kombinera med en vagusövning eller bara vila med ögonmask.

4. Kvällsrutin – vagusnervövning + djupandning

– Lägg dig ner, gapa stort, rulla tungan, och gör ett par långsamma hummande utandningar.

– Avsluta med 3 djupa andetag och tacksamhet för dagen.

Vila, njut och ta hand om dig

Jag hoppas att den här mjuka återhämtningsdagen ger dig lite inspiration till att landa efter påsken. Ibland behöver vi inte göra mer – bara ge kroppen och själen lite extra kärlek.

Sköt om dig!

Kram Nina

20
2 kommentarer

10 kökshacks som gör matlagningen enklare – du kommer älska nummer 4!

Vill du spara tid i köket, minska på disken och samtidigt laga mat som ett proffs? Då måste du testa de här 10 smarta kökshacksen! Små knep som gör stor skillnad – och ja, jag använder dem själv ofta.

1. Hackad lök & vitlök i iskuber

Hacka lök och vitlök och frys in i iskuber – gärna i lite olja eller vatten. Sen är det bara att ploppa ner en kub i stekpannan. Perfekt när du har bråttom eller vill slippa lökdoft på fingrarna!

2. Riv smör direkt från kylen/frysen

Glömt ta fram smöret till bakningen? Riv det med ett rivjärn – det mjuknar snabbt och blir lätt att blanda in i smeten. Särskilt bra till pajdegar!

3. Värm rester i micro som en ring

Gör en grop i mitten av maten på tallriken innan du micrar – då värms allt jämnare och snabbare.

4. Använd glasburkar som shaker

Släng ihop en dressing, marinad eller pannkakssmet direkt i en glasburk med lock. Skaka – klart! Mindre disk och perfekt för förvaring i kylen.

5. Separera ägg med en tratt

Knäck ägget i en tratt – vitan rinner ner, gulan stannar kvar. Enkelt, snabbt och utan kladd.

6. Frys in örter i olja

Hacka färska örter och lägg i iskuber med olivolja. Perfekt att ha till stekning, soppor eller pasta. Smaken bevaras på ett magiskt sätt!

7. Citrontricket – mer juice med micro

Värm citronen i mikron i 10 sekunder innan du pressar den – du får ut mycket mer juice!

8. Bananknepet – plast runt stjälken

Linda in stjälkarna på bananklasen med plastfolie – det bromsar mognaden och håller bananerna fräscha längre.

9. Diska rivjärn med potatis

Torkad ost som fastnat på rivjärnet? Riv en potatisskiva på järnet under rinnande vatten – det lossnar direkt!

10. Osthyvel till smör

En osthyvel ger dig perfekta smörskivor direkt från kylen – särskilt bra för barn som inte orkar trycka med kniv!

Häng med på fler hacks i serien “Niiinis Smart i Köket”

Det här var bara början!

Varje vecka kommer ett nytt smart kökshack upp här på bloggen – små grejer som gör stor skillnad i din vardag i köket.

Så glöm inte att kika in varje vecka och följ bloggen för att inte missa något! 🤩

Kram Nina

23
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Restaurangbröd hemma – glutenfritt mörkt kryddbröd utan jäst

Letar du efter ett recept på mörkt bröd utan jäst – ett sånt där riktigt kryddigt bröd med sirap, anis och kummin som man ofta får på restauranger? Då har du hittat helt rätt! Det här är ett glutenfritt kryddbröd som smakar precis som de där små skivorna i brödkorgen – fast ännu bättre, för du gör det själv.

Är du ett fan av snabba recept? Då måste du även testa mina vaniljfrallor på 3 ingredienser – också klara i ett nafs!

Det bästa? Du behöver varken jäst eller specialgrejer. Det är bara att röra ihop smeten, hälla i en form och grädda. Jag använde det jag hade hemma – ingen mörk sirap? Inga problem. Med lite kakao och en skvätt kaffe får du till färgen och smaken ändå. Dessutom är brödet naturligt glutenfritt och saftigt tack vare psyllium!

Om du gillar naturligt glutenfria bröd så får du inte missa mitt bovetebröd – perfekt till både frukost och soppa.

Det doftar galet gott när det gräddas – lite som jul och lyxfrukost på samma gång. Anis, kummin, sirap… mmm! Det här är verkligen ett snabbt glutenfritt bröd med smak av restaurang. Skiva det tunt, rosta lätt och servera med smör och flingsalt – eller med en bit ost till kvällsteet.

Vill du baka ett lätt bröd till hela familjen? Då är mitt morotsbröd i långpanna ett måste!

Recept på mörkt glutenfritt kryddbröd utan jäst

Ingredienser:

5 dl filmjölk (byt ev. 2 msk mot starkt kaffe)

1 dl ljus sirap

1 msk kakao

1 msk psyllium

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk äppelcidervinäger

2 tsk mald anis

1 tsk mald kummin

1 nypa malen kryddnejlika (valfritt men gott!)

3 dl bovetemjöl

2 dl havremjöl (rena glutenfria om strikt glutenfritt)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Rör ihop filmjölk, sirap, kaffe och vinäger.

4. Blanda ner vätskan i mjölblandningen och rör ihop till en tjock smet. Klicka ner i en smord och mjölad form (1,5 liter).

5. Jämna till ytan. Strö på lite havregryn.

6. Grädda längst ner i ugnen i ca 60–70 minuter. Låt svalna helt innan du skär – brödet sätter sig och blir ännu godare!

Kökserbjudanden

Nu pågår en jätte kampanj som du bara inte får missa, här nedan tipsar jag om mina bästa redskap och hjälpmedel i köket. Passa på nu när det är kampanj vetja.

Lökhackare (<länk – använder massor)

Riv (<länk – bästa som finns på marknaden, river allt från lime, ingefära, citron, nötter m.m)

Glutjärnsgryta (<länk – har flera i olika storlekar av just denna, inte bara vacker, bra också)

Världens bästa stekpanna (<länk – överlägset bra, fastnar aldrig, steker jämnt och fantastisk)

👉🏻 [KLICKA IN HÄR FÖR ALLA PRODUKTER I KAMPANJEN – UPP TILL 50% RABATT]

Jag hoppas att du testar – och att du älskar det lika mycket som jag gör! Det är ett sånt där bröd man alltid vill ha några skivor av i frysen. Jag skivar upp det innan jag fryser in det, sedan är det bara att ta fram antal skivor man behöver och tina upp. Vill du ha ett riktigt fluffigt snabb bröd också? Då måste du prova min snabba bakpulverlimpa – lika enkel, men med helt annan känsla.

Spara receptet, dela med någon som älskar bröd – och glöm inte att skriva en kommentar om du testar!

Vegansk, mer hälsosam och diabetesvänlig variant

Vill du anpassa brödet efter vegansk kost eller göra det mer diabetesvänligt och hälsosamt? Det är superenkelt!

Vegansk variant:

Receptet är nästan helt veganskt redan – du behöver bara byta ut filmjölken.

Byt ut:

5 dl filmjölk → 5 dl havreyoghurt, sojayoghurt eller naturell växtbaserad kefir (Tips: välj en osötad variant!)

Sen är det bara att följa receptet precis som vanligt. Resultatet blir minst lika gott – och 100 % växtbaserat!

Diabetesvänlig mer hälsosam variant:

Vill du dra ner på sockret men ändå njuta av det kryddiga brödet?

Justera så här:

1 dl sirap → 1–2 msk fibersirap (<länk) eller fibersirap med honungssmak (<länk). Välj naturell osötad växtdryck eller filmjölk med låg kolhydrathalt. Ersätt en del av bovetemjöl eller havremjöl med mandelmjöl för att hålla ner GI.

Brödet blir fortfarande saftigt och smakrikt – men mer blodsockervänligt.

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

16
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Så här gör jag min påsk extra mysig (utan att det kostar skjortan)

Hej fina ni!

Okej, det är dagen innan påsken drar igång på allvar och jag vet inte hur det är med er – men här är det alltid lite kaos i mysförpackning. Man vill hinna med allt: maten, pyntet, godiset, dukningen… Men mitt i allt så har jag lärt mig att stanna upp och tänka: vad gör egentligen att det känns påskigt och härligt – på riktigt?

För mig handlar det inte om att köpa halva blomsterbutiken eller ha ett perfekt pyntat hem. Det är små saker. Stämningen. Doften av något i ugnen. Några enkla detaljer som skapar den där aaaaah, nu är det påsk–känslan. Nu kan vi sänka axlarna och andas djupt ett tag.

Så här kommer mina bästa tips för att maxa myset – utan att det kostar skjortan:

Världens härligaste naturliga doftljus från HYGGE hittar du HÄR.

1. Tänd ljus i alla rum

Vi glömmer ofta bort ljusen till påsk, men det är ju fortfarande vårvinter. Ljus i köket, toan, hallen – överallt där folk rör sig. Gärna doftljus, den som jag tipsar om här ovan doftar så gott. Så enkelt, så mysigt.

Enkel DIY: Naturligt doftljus med kokosolja

Du behöver bara:

Kokosolja (ekologisk, kallpressad)

Eterisk olja (t.ex. lavendel, apelsin, eukalyptus)

Veke (gärna ekologisk bomullsveke)

Liten glasburk eller ljushållare

Ett värmetåligt kärl för smältning

Så gör du – 3 steg:

1. Smält kokosolja (ca 1 dl) i ett vattenbad.

2. Rör i 10–15 droppar eterisk olja när kokosoljan är smält men inte för varm.

3. Placera veken i burken, häll i oljan och låt stelna i rumstemperatur (eller ställ i kylen för snabbare resultat).

Klart!

Du har ett enkelt, naturligt doftljus utan syntetiska ämnen, perfekt för kvällsmys, badrummet eller meditation. Vill du ha det lite mer hållbart i värme kan du blanda kokosolja med lite bivax eller sojavax (t.ex. 70 % kokosolja, 30 % vax).

2. Påskmusik i bakgrunden

Jo men alltså, prova! Jag brukar sätta på en spellista med lite soft jazz, något med påsktema (det finns faktiskt!) eller bara lugn vårmusik. Det gör SÅ mycket för stämningen när man går runt och pysslar. Jag lyssnar på denna låtlista just nu, så mysig & bra! När jag vill ha riktigt lugn så lyssnar jag på denna jazzlista. Denna låtlista får jag sån fin feeling i bröstet av.

3. Sätt fjädrar eller ris i det du redan har

Du behöver inte köpa nytt. Ta en vas med några torra kvistar, tryck ner lite fjädrar (ska du ha fjädrar så köp etiska fjädrar eller helt veganska) eller häng några målade ägg i. Plötsligt ser det ut som att du planerat påsk i veckor.

4. Gör något extra av frukosten

Även om det bara är du och en kopp kaffe – lägg upp frukosten fint! Kanske ett kokt ägg med örtsalt, lite påskmust i ett vinglas, eller en liten servett med påskmotiv. Du är värd det.

Recept på denna Påskiga sockerkaka HÄR

5. Dofter, dofter, dofter

Jag brukar baka något – en sockerkaka, bröd eller bara koka vatten med kanelstång och apelsinskal. Testa det, doftar så gott & ljuvligt och får hela hemmet att kännas varmt och inbjudande.

6. Påskägg till dig själv

Japp. Jag köper (eller gör) ett eget påskägg till mig själv. Med typ: ett mini-lack, en liten chokladbit, kanske ett ansiktsserum jag varit sugen på. Det känns lyxigt och fint – som en liten present från mig till mig. Borde inte alla göra det, ge sig själv en present lite då och då. Påsken är perfekt.

7. Strunta i det som inte hinns med

Det viktigaste är inte att allt är perfekt. Det viktiga är att DU också får andas, skratta, äta något gott och känna dig närvarande. Jag lovar – ingen kommer märka att du inte hann vika servetterna som kaniner. Haha, jag lovar, jag har försökt. 😂

Så. Där har du mina små enkla mys-hacks inför påsk. Inget märkvärdigt, men det gör verkligen skillnad. Har du något eget tips som du alltid gör till påsk?

Kram Nina

21
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Citronpannacotta – frisk och len dessert med citron

Letar du efter en fräsch dessert som både är enkel att göra och smakar fantastiskt? Då måste du testa min citronpannacotta! Den här ljuvliga efterrätten är silkeslen är härligt fräsch med smak av citron – perfekt att toppa med påskeskum, strössel och små godis-påskägg för en vårig och festlig touch. En riktigt påskig citronpannacotta att njuta av med hela familjen!

Älskar du citron lika mycket som jag? Missa inte min saftiga citronkladdkaka med limeglasyr – en klassiker du måste testa!

Den här citronpannacottan är inte bara enkel att sno ihop – den går dessutom att förbereda dagen innan, vilket gör den perfekt till både påsk, middag med vänner eller när du bara vill lyxa till det lite mitt i veckan. Den lena grädden möter frisk citron i en magisk kombo som smälter i munnen. Toppa den med valfria godsaker och du har en dessert som både ser och smakar wow!

Är du lika svag för fräscha desserter som jag? Då måste du också prova mina krämiga citronrutor – ett annat storfavoritrecept på bloggen!

Glasen hittar du HÄR (<länk)

Citronpannacotta, 4 port

INGREDIENSER

5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker

Rivet skal från 1 ekologisk citron

2 msk färskpressad citronsaft

2 gelatinblad

Gör såhär:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde, socker, vanilj och citronskal i en kastrull. Ta av från värmen när det precis börjar koka.

3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden tills de smält. Tillsätt citronsaften och rör om.

4. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Tips: Gör den mjölk- och laktosfri

Vill du göra pannacottan mjölkfri eller laktosfri? Använd ett växtbaserat alternativ som kokosgrädde eller havregrädde (iMat). Välj gelatinfritt alternativ som agar agar om du vill göra den helt vegansk. Kom ihåg att smaka av – vissa växtbaserade gräddsorter kan kräva lite extra sötma eller citron för balans.

Vill du ha fler enkla desserter i glas? Kolla in min samling av efterrätter i glas – där finns massor av inspiration!

Så gör du citronpannacottan hormonvänlig eller nyttigare

Ja jag har börjat tänka väldigt mycket i hormonvänliga banor då jag själv är i klimakteriet och tänkte att jag ju kan dela med mig av hur man kan göra t ex en pannacotta mer hormonvänlig. (Hojta om du vill att jag fortsätter delge mer om detta.)

För en hormonvänlig och lite nyttigare variant, testa att byta ut socker mot kokossocker (<länk), dadelsocker (<länk) eller lönnsirap (<länk). Använd gärna eko-grädde eller vispbar kokosgrädde (<länk) utan tillsatser. Tillsätt rivet apelsinskal tillsammans med citron för extra C-vitaminboost – perfekt för att stötta kroppen under förklimakteriet eller PMS.

Vill du ha ett bakverk med liknande smaker men som är lättare att ta med? Då tipsar jag om mina citronsnittar – fräscha och ljuvliga!

Diabetesvänlig citronpannacotta? Javisst!

För en diabetesvänlig version kan du använda sötströ (t.ex. erythritol eller stevia-blandning) istället för vanligt socker. Det finns även laktosfri grädde med låg kolhydrathalt att använda. Citronen i sig är låg på socker och passar därför perfekt för en blodsockervänlig dessert.

Spana in mina 30 supergoda kakor – där finns något för alla!

Dekorationstips – gör den extra festlig

Toppa din citronpannacotta med:

Påskeskum

Hackad vit choklad

Fint strössel

Små godis-påskägg

Färska bär

Myntablad för färg och fräschör

Det blir både sött, syrligt, krämigt och krispigt – precis som en riktigt lyckad dessert ska vara!

ERBJUDANDE TIPS

Fantastisk kampanj som pågår just just nu! Upp till 50% rabatt på massor till köket!

👉🏻[HÄR HITTAR DU KAMPANJEN]

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

13
2 kommentarer
Innehåller Annonslänk

Smördegsskålar med räkröra – perfekt till förrätt eller mingel

Letar du efter en enkel men lyxig förrätt som imponerar på gästerna? Då måste du testa mina smördegsskålar med räkröra – krispiga, små smördegsskålar fyllda med krämig, smakrik räkröra med handskalade räkor. Perfekta till både förrätt, buffé eller som ett härligt inslag på ett mingelbord.

Du som gillar förrätter med räkor kommer också älska mina räkbakelser. Sååå goda!

Dessutom går de att förbereda i god tid – vilket gör dem till ett riktigt räddarkort när du vill bjuda på något extra gott utan stress.

Ett annat tips till festen är mina västerbottenräktartletter – magiskt goda!

Smördegsskålar med räkröra – recept för 4 stycken

INGREDIENSER

½ platta smördeg

1 ägg

1,5 msk chilirostade sesamfrön (vanliga funkar också, men chili ger lite extra sting!)

250 g handskalade räkor

1,5 dl crème fraîche

½ rödlök

2 msk hackad dill

2 tsk honung

Salt och peppar

½ krm cayennepeppar

För dig som gillar smakerna i den klassiska skagenröran – missa inte mina västerbottensmuffins med skagenröra.

Så här gör du:

1. Forma smördegsskålarna:

Skär långa remsor av smördegsplattan. Vira dem runt botten på värmetåliga dricksglas. Pensla med ett uppvispat ägg med lite vatten i. Snurra dem i lite sesamfrön. Ställ glasen upp och ner på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 20–25 minuter, tills de fått fin färg.

Ett riktigt smarrigt alternativ till smördeg är min snabba smörgåstårta med räkor, ägg och potatis.

2. Förbered räkröran:

Spara några räkor till topping, skär resten i mindre bitar. Skala och finhacka rödlöken, hacka dillen. Blanda räkor, lök, dill och crème fraîche i en skål. Tillsätt cayennepeppar, salt, peppar och honung. Rör ihop allt till en krämig röra.

Ett annat favoritrecept med krämig räkröra är mina skagensnittar.

3. Forma skålarna:

När smördegen svalnat, lossa dem försiktigt från glasen med en vass kniv. Tryck till botten lite försiktigt så skålen står stadigt.

Vill du servera något liknande fast på klassiskt vis? Testa då min godaste räkmacka.

4. Fyll och dekorera:

Fyll varje skål med räkröran. Toppa med räkorna du sparade, lite extra hackad rödlök och dill. Vill du lyxa till det lite extra? Klicka på lite stenbitsrom – det blir både snyggt och supergott!

Och om du gillar att pyssla med festliga rätter i miniformat, spana in mina räkbakelser här.

Maken som visar hur mycket han ryser på armarna för att detta var topp 3 godaste han ätit i skaldjurväg! 😂😂😂😂

Så gör du smördegsskålarna allergivänliga

Vill du göra receptet glutenfritt, laktosfritt eller mjölkfritt? Inga problem – här är några enkla tips:

Glutenfritt: Använd glutenfri smördeg, det finns i frysdisken hos flera matkedjor. Kolla t.ex. märken som Fria, Schär eller Pop! Bakerys glutenfria varianter.

Laktosfritt: Byt ut crème fraîchen mot en laktosfri variant – finns från flera märken i vanliga butiker.

Mjölkfritt: Använd en växtbaserad crème fraîche (t.ex. Oatly iMat Fraiche eller Planti Cooking Fraiche) – funkar toppen till räkröran och ger en härligt krämig konsistens ändå.

Att göra förrätter som känns både lyxiga och enkla är något jag älskar – och de här smördegsskålarna med räkröra är verkligen ett sånt guldkorn. Krispigt möter krämigt, sött möter lite sting – och hela alltet ser så fint ut på tallriken. Perfekt när man vill bjuda på något som ser ut som att det tagit timmar, men i själva verket går på en halvtimme!

Hoppas du testar och gillar lika mycket som jag gör! Och du – gillar du räkor lika mycket som jag, då hittar du massor av andra goda räkfavoriter här på bloggen också. Scrolla upp till länkarna eller kika in i min receptbank för ännu mer inspiration!

💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

👉🏻 Fynda massa härlig vårglädje i form av dukning – just nu upp till 50% rabatt! 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

45
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...