Host host…. ja den där förkylningen kom och tog mig, dock bara lite hosta men lite störande nog. Hosta har aldrig varit min starka sida. 🙂 Innan jag berättar mer om gårdagen så tänkte jag bjuda på ett snabbrecept på frallor såhär på söndagsmorgonen. Hur perfekt att baka till söndagsfrukostens mys?
1) Sätt ugnen på 250 grader. Blanda sedan vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
2) Häll i olja, honung (smält den om du inte har rinnande) och mjölk. Bearbeta ihop till en deg. Den kommer att vara ganska så kladdig men allt är i sin ordning.
3) Gröp ur 10 bitar ur degen med en matsked, ha mjölade händer och forma dem till bullar och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Klipp ett snitt uppepå bullen.
4) Grädda i ca 10-12 minuter tills frallorna fått lite färg.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Ingenting är väl så uppskattat som hembakat fika? I alla fall så tycker i alla fall jag att det är så mycket godare och härligare med hembakat. Ofta är det väl så att man inte hinner baka, det tar kanske för lång tid att få färdigt så då är det enkelt att handla på affären istället. Men det går faktiskt att baka snabbt och det blir galet gott ändå. Här är en sån kaka, den här får du nästan hålla i dig för att inte sluka hel.
En snabb hallon och vit chokladkaka som går riktigt snabbt att laga.
SNABB HALLON OCH VITCHOKLAD KAKA
1 ägg 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 1 dl naturell yoghurt 35 g smält smör 1,75 dl vetemjöl 1 krm salt 50 g vit choklad 1 dl hallon
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Ha i ägg och socker i en bunke. Vispa runt i en minut med en ballongvisp. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vispa runt, du får en jättetjock smet. Häll i yoghurt och smör. Rör runt tills du har en slät smet.
2) Lägg bakplåtspapper i en brödform, häll i hälften av smeten i botten. Fyll med hallon och hackad vit choklad och ha sedan i resten av smeten. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara någorlunda torr rakt igenom, den ska dock svalna innan du skär upp den. Går givetvis att skära upp direkt men den håller ihop bättre om du väntar tills den svalnat.
3) Pudra med florsocker och servera med vaniljsås.
Lördag och gissa hur länge jag sov? Till 9!!!! What? Alltså den här sellerijuicen verkar göra underverk på så många olika sätt. Jag ska skriva om det mer imorgon, har massor att berätta.
Igår åkte jag till Stadsmissionen för att inhandla lite rekvisita till mina bak & matbilder. Alltid lite roligare när man har lite nytt till det.
Milo hann med att hoppa lite på Yoump också, så jäkla bra med motion samtidigt som de får hoppa av sig lite energi.
Han dröp av svett efteråt, tur man hade ombyte med sig!
Igår kväll var vi inbjudna till våra vänner som är proffs på Champagne! Vi har försökt få ihop en middag i en hel evighet och igår fick vi äntligen ihop det. Dom har Sveriges största champagnesamling, det finns liksom inte en enda sort kvar att samla, bara mängden då!
Vi brassade förbi bästa blomaffären och köpte en stor härlig höstbukett med oss. Med andan i halsen kom vi sen fram till deras helt fantastiskt hus. Det är ett drömhus alltså, inte blev det sämre av deras kylda champagnerum.
Nellie, Magnus och Nilla är de som bor i detta fantastiska hus. Evelina bor också här men hade redan brassat till jobbet när bilden togs. Ser ni rummet i bakgrunden? Det ska ni får kika lite närmare på nu!
Detta kylda rum har plats för 2500 flaskor. Allt finns här som är av värde att samla på! Det är inglasat så man kan njuta av vyn utifrån. Jag som nästan bara föredrar att dricka champagne var ju nästan i himlen här alltså….
Vi fick som välkomstskål börja med att smaka på denna Champagne, den har fått utmärkelsen världens bästa Champagne och Nilla och Magnus är dom enda i Sverige som säljer den. Så häftigt ju!
Roger Brun, Dom Perignon, Cristal, Krug var några av alla mängden flaskor som fanns. Vintage till helt nya. Alltså jag har då aldrig sett något liknande. Gick runt med hakan i backen typ! Så imponerad av allt verkligen.
T.o.m denna fantastiskt unika flaska som fiskats upp på havets botten i ett båtvrak, den har legat i perfekt läge (alltså liggande för att korken inte ska torka) i 2 gradigt vatten. Därför har det klarat sig. Flaskan är från 1907. Va? Hur häftigt!
Inte blev det sämre av att vi fick sätta oss i det här rummet med lite dov musik, massa ljus tända och äta en fantastiskt god middag. Nilla och Magnus hade verkligen tänkt på allt. Jag kunde äta gott och inte behöva avstå något, så otroligt gulligt så jag blev alldeles rörd. Hur fint gjort? Ja ni vet ju hur jobbig jag tycker att jag är nu när jag äter antiinflammatoriskt men det var inga problem alls enligt dom….. så fint. Snyft…
Grillad lamm och kyckling, olika grönsaksblandningar som var så sjukt goda, jag kunde t.o.m smaka av rödvinssåsen. Top notch!
Sedan var det dags för nästa höjdpunkt. Det var dags för champagneprovning. Jag kan ju egentligen ingenting om champagne. Jag har några sorter som jag har som favorit men inser ju att det finns en miljard gånger bättre sorter att tråna efter. Nilla & Magnus och t.o.m deras dotter (bara genom att dofta) kan så mycket om champagne så jag blir tokimpad. Det jag fick lära mig igår är 100 ggr mer än jag lärt mig på hela min livsstid
Sedan var det dags för det roliga testet. Vi fick börja med ett blindtest. 3 likadana glas med 2 olika sorters champagne och 1 cava. Obs, man dricker inte allt….då hade jag rullat ut därifrån, haha. Man smakar bara lite. Sedan fick vi lära oss hur man kan leta efter smaker och minnen i dryckerna. Jag och Tony var fasen bättre än vi trodde. Jag satte smakerna klockrent enligt Nilla & Magnus. Det trodde jag ju aldrig…. så kul och få höra att man är duktig på något man inte trodde att man var duktig på. Jag gissa inte helt rätt på sorterna, dock så satte jag cavan och kunde skilja den från champagnen. Min favorit av dessa fantastiska sorter blev Cristal. Alltså den var så god så smaklökarna krullade sig. Dom Perignon blev godare ju varmare den blev. Så häftigt!
Det var så himla himla roligt att få göra en sån här champagneprovning, vi hade aldrig gjort det så det blev verkligen en helt ny upplevelse. Nu har vi verkligen en helt annan känsla för denna ädla bubbliga dryck. En annan rolig grej är att jag fick smaka på en champagne som påminner jättemycket om rödvin. Helt otroligt, den var så god och tänk om jag (som är allergisk mot rödvin) kan njuta av något som är som rödvin men ändå inte är det.
Här har du den!
Vill verkligen tipsa dig om en sån här champagneprovning som du kan göra hos våra vänner. >>HÄR<< kan du läsa om priser och hur det går till! Ta med tjejkompisarna, jobbarkompisarna eller nåt annat härligt gäng. Dom är väldans fullbokade vet jag, hela Sverige åker hit och gör provningar men kika in och se hur det ser ut om du är sugen.
Tack Nilla & Magnus för en supermysig kväll med massa skratt och god mat. Nästa gång är det bi som bjuder hem er! ❤️
Nu ska vi fixa lite här hemma. Sedan blir det till att åka iväg och köpa pumpor, hann inte igår. Ska förbi kyrkogården och lämna några ljus och ikväll är det Halloweenfest med alla barnen hemma hos Tonys bror. Vi ska klä ut oss hela högen.
Historien om Hovmästarsås är faktiskt lite rolig. Förr i tiden, på finare restauranger, gjordes nämligen denna gravlaxsås av hovmästaren inför restaurangens gäster. Denne hovmästare hade med sig en vagn med alla ingredienser på och sedan kunde showen börja. Jag själv skulle verkligen älska att få se en sådan show. Därav namnet på just hovmästarsås.
Hovmästarsås passar utmärkt till just julbord, gravad lax och kokt potatis. Den smakar fenomenalt gott och min pappas stora favorit. Här har jag ett supergott recept som jag gjort på grovkornig svensk senap, det är så jag tycker den blir allra godast. Sedan har jag ytterligare ett knep att göra den ännu godare. Blanda halva delen av oljan med olivolja och den andra med rapsolja med smak av citron. Det finns på välsorterade mataffärer. Skulle du inte hitta just den funkar det med vanlig rapsolja också. Så varsågoda, här har ni receptet på världens godaste hovmästarsås!
HOVMÄSTARSÅS, ca 1,5 dl (dubbla bara receptet om du vill göra mer)
1,5 msk svensk grovkornig senap 0,5 msk dijon senap 1 msk strösocker 1 krm salt 0,5 krm svartpeppar 1 tsk rödvinsvinäger 0,5 dl olivolja 0,5 dl rapsolja citron (du kan bara använda rapsolja om du vill och neutral funkar också) 0,5 tsk kallt vatten 0,5 dl hackad dill
Gör såhär:
1) Lägg i grovkornig senap, dijon, strösocker, salt, svartpeppar, rödvinsvinäger i en bunke.
2) Häll i oljan i en tunn stråle medan du kör med elvisp. Såsen kommer att bli tjock och krämig.
3) Till sist har du i lite vatten och och den hackade dillen. Rör om tills allt blandats ordentligt.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR Följ mig gärna på Instagram HÄR Följ mig gärna på Bloglovin HÄR
Brieost, ja säger man det till mig så blir jag en emoji med hjärtögon…. den här . Jag har alltid älskar brieost i alla former. Denna krämiga härliga skapelse.
Brieost går att äta på många olika sätt. Här ska du få tips på ett par sätt.
GRATINERAD BRIEOST
En hel brietårta
1/2 dl honung
Färska fikon
(valfritt: nötter av olika slag)
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Häll på honungen på brieosten.
3) (Vill du ha nötter på har du på det nu).
4) Skjuts in i ugnen i ca 10 min.
5) På med färska fikon. Servera.
KARAMELLISERAD BRIEOST
1 hel brietårta
2 dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl valnötter
0,5 dl mandlar
1 msk vetemjöl
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Skär aprikoserna, mandlar och valnötter i mindre bitar. Häll i en kastrull. Häll i sirap och mjöl i kastrullen. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar.
2) Lägg brietårtan på bakplåtpappersklädd plåt. Häll allt på brietårtan. Skjuts in i ugnen i 15 min.
FYLLD BRIEOST
1 brietårta
1 dl russin
4 st torkade aprikoser
100 g nötter (blanda hur du vill)
3 msk flytande honung
Gör såhär:
1) Dela brietårtan på mitten, alltså en över och underdel.
2) Hacka aprikoserna och nötterna i mindre bitar.
3) Strö på russin, aprikoser och nötter på underdelen. Ringla på honungen. Lägg på överdelen. Paketera in brieosten i bakplåtspapper.
Orkar du inte baka ut alla pepparkakor på pepparkaksdegen du har. Gör en sockerkaka med pepparkaksdegsfyllning. Denna blev verkligen såå god. Gillar man sockerkaka och pepparkaka så är detta en oslagbar kombo! Wow säger jag bara, du måste testa!
2) Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Smöra kanterna. Den ska vara ca 24 cm i diameter.
3) Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt. Smält smöret och häll i det.
4) Blanda sedan mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Häll i det i smeten och rör runt tills du har en följsam smet. Sikta gärna så får du en smet helt utan klumpar. Häll sist i mjölken och rör om.
5) Häll i smeten i en form. Fyll med pepparkaksdegbitar. Grädda i ca 35-40 min eller tills kakan är helt torr när du testar med sticka.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR Följ mig gärna på Instagram HÄR Följ mig gärna på Bloglovin (så missar du aldrig några inlägg) HÄR
Nu ska jag tipsa dig om en riktig kanonrätt, ja vill du äta galet gott så kan jag absolut rekommendera detta till finmiddagen.
KYCKLING MED ITALIENSK POTATISKAKA, GODASTE GRÄDDSÅSEN OCH SYLTAD LÖK, 8 pers
8 kycklingfileer
Potatiskaka:
2,5 pkt bacon
1 tsk torkad timjan
1 kruka basilika
200 g parmesanost
1 msk maizena
4 stora bakpotatisar
Salt & peppar
Sås:
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk oxfond
1 buljongtärning grönsaker
1 msk soya
2 tsk balsamvinäger
1 msk lingonsylt
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 185 grader. Klä en avlång sockerkaksform (brödform) med baconskivor. Lägg skivor rakt över så ändarna hänger över kanterna. Lägg skivorna så de överlappar varandra.
2) Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda sedan potatis, parmesan, basilika, timjan, salt, peppar och maizenamjöl i en bunke.
3) Pressa ur vätskan ur potatisblandningen och lägg den i baconklädda formen. Vik över baconskivorna så att skarverna möts.
4) Lägg ett bakplåtspapper på potatiskakan och lägg på en tyngd så baconskivorna inte släpper.
5) Grädda potatiskakan i 60 min. Efter gräddning, ställ i kylskåp i 2 timmar. Går fint att förbereda dagen innan. Låt tyngden ligga kvar. Innan servering, skiva upp potatiskakan och värm den antingen på en grill-stekpanna eller i ugnen.
6) Stek kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra dem väl. De ska få yta. Lägg dem i en ugnsfast form. Tillaga på 200 grader i ca 20-25 min. De ska vara vita rakt igenom.
7) Gör såsen: Blanda alla ingredienser. Koka upp och låt sjuda i 15-20 min. Smaka av.
Jag vet inte om du minns, men 2015 gjorde Ernst såna här granrisstjärnor i sitt program ”Jul med Ernst.” Minns att mamma och jag fick gå ut i deras skog och leta granris för vi blev såååå inspirerade. Dom är busenkla att göra och det blev såååå fint på vårt gamla hus vi bodde i då.
Såhär gör du Ernst julstjärnor av granris:
1) Använd bara den yttersta toppen på granriset, rensa och spara en bit av grenen så att det finns något att binda i.
2) Bind ihop topparna två och två åt gången med ändarna mot varandra, använd ståltråd, eller grön najtråd. Bind sedan ihop alla fyra topparna så att det bildas ett kors.
3) Snurra runt en massa hampatråd i mitten av granriset och bind sedan med en stor rosett. Om du vill kan du fästa ett äpple eller nypon i mitten.
Jaha, då har vi gjort Sthlm. Tony lämnade vi hos tandis och så kvistade jag och Milo vidare till Grönan. Det ÄR ju så häftigt där just nu. Dock så blev vi lite trötta på de galna köerna överallt. Så sjukt mycket folk alltså!
Älskar verkligen dekorationerna! Dom har verkligen lagt ned väldigt mycket jobb på allt. Vet inte hur många pumpor det var där alltså!
Vi köade en hel evighet för att ens få plats att sitta eller för den dela kunna handla! Det blev lite korv med bröd och små munkar till efterrätt.
Vi satt länge och värmde oss lite i ”kuvösen”. Jag kallar stället där de ”plastat in” en del av Grönan för det. Milo lånade min läsglasögon, han önskar att han någon dag får glasögon. Om inte annat så kommer det senast komma i 40 årsålder när han drabbas av ”gammeln”.
Det var nästan så man trodde att det värmde vid den här kitteln, men det är bara rök….
Ämen kolla?!? Va?!? Hur tur? Min rad som jag valde på första försöket gav oss denna chokladlåda med Marabous mjölkchoklad. Jag blev så glad så jag skrek, klippet finns i min story på Instagram nu.
Vi jobbade även hårt på att vinna ett gosedjur från ”Five nights at Freddies”. Men näää, Det ville sig inte riktigt! Ibland önskar man bara att man fick köpa en.
På väg ut från Grönan igen. Piuh, idag var det nästan för mycket folk. Märkte på Milo att han blev alldeles stressad av allt folk överallt. Man fick köa för precis allt. Toa, mat, karuseller, om man skulle köra femkamp, lotterier ja men allt. Voi voi, jag är inte mycket för sådär mycket folk, men nu är det gjort för denna veckan.
Imorgon är det FINFREDAG! Så fort denna veckan gått alltså, helt otroligt. Vi ska köpa pumpor och dekorera lite med ute. Ha en fin kväll nu.
Lovade ju dig att berätta något som jag tycker är så spännande men Tony kanske inte riktigt lika mycket! Grejen är att detta är så oerhört känsligt för honom men något som jag fått lov att berätta om här på bloggen.
Under många år så har vi märkt att hans tänder har blivit sämre och sämre. Från att ha haft vanliga hål till att tänderna typ krackelerat. I början gick det att hålla i schack med tandläkarbesök men till slut så bara trasades hans tänder sönder. Han har dessutom till och från haft sån oerhörd värk så jag faktiskt varit förtvivlad över hur vi ska göra med allt?
När tänder bara fortsatte krackelera så kände jag att herregud, vi måste göra nånting! Då kontaktade jag Aqua Dental. Skrev som det var och frågade rakt ut om vi kanske kunde göra ett samarbete, jag gör sällan det då jag har min portal som sköter sånt. Men jag är verkligen desperat att hjälpa Tony!
Aqua Dental har specialister som de kan skicka till vid behov.
Idag hade då äntligen Tony tid hos Aqua Dental. Han var såklart jättenervös och skämdes så himla mycket över sina tänder. Han fick fylla i lite papper innan.
Häftigt akvarium hade dom som disk. Milo blev mäkta imponerad.
Nu har Tony fått ett första utlåtande. Tack och lov så går det att göra något åt hans tänder. Dock så är det så mycket mer omfattande än vad vi någonsin kunde ana. Det kommer behövas göra stora åtgärder på hela käkbenet och massor av jobb. MEN – det går att göra något åt det!!! Tony berättade att tandläkaren hade varit heeeeelt underbar.
Tony hade känt ett jätteförtroende för honom och kunde verkligen vara helt ärlig med allt. Att han t ex är beroende av Pepsi Max. Tandläkaren trodde inte att det bara var därför utan det kan också bero på magsaft som kommit upp i munnen. Det låter helt logiskt. När Tony var överviktig så hade han ju ständiga problem med sura uppstötningar och magsyra fräter hårt på tänder enligt tandläkaren.
Nu ska hans resa börja, mot en mun som han inte behöver skämmas över och tänder som bara krackelerar och trasas sönder. Ibland har det liksom lossnat stora bitar rakt ut. Så hemskt!
I november ska allt börja, då med lite lagning av ett par tänder. Sedan blir det de stora. Kommer nog ta lite tid men han är så glad att han äntligen vågade ta tag i det här. Han var lyrisk när han kom från tandläkaren. Så glad över hur han blivit bemött.
Han ska ju leva minst 50 år till tänker jag och då ska man väl ha tänder som funkar. Jag har tjatat länge och nu äntligen kände han ett förtroende för den här kliniken. Sånt är så viktigt! Har man förtroende så vågar man kanske visa något som är oerhört pinsamt för att de tas emot på ett proffsigt och snällt sätt. Inga pekpinnar utan mer…. ”nu ska vi hjälpa dig med dina tänder, det här kommer bli jättebra!”
Ni kommer såklart få hänga med i allt det här. Det kommer bli före och efter bilder sen, före får jag inte visa ännu och det har jag full respekt för. Är så glad för hans skull…. ÄNTLIGEN!