Dags för ett nytt härligt brödrecept tänkte jag. I helgen bakade jag detta bröd och blev faktiskt riktigt glatt överraskad över hur supersimpelt receptet var men att det var så himla himla gott. Perfekt att ha fryst i bitar i och bara ta fram när du vill äta. Jag kallar det för frukostbröd men du kan givetvis äta det när du vill.
Det här brödet bakar du i en springform av något slag.
Själv bakade jag det i den här enkla formen som jag täckte med lite bakplåtspapper så den inte skulle fastna i botten.
Brödet är ett rågsiktsbröd med lite grövre smak men i konsistens är det lätt som en fralla. Älsk på det! Råg ger en härlig smak tycker jag och passar så fint till just frukost.
1) Smula ned jästen i en köksmaskin eller degbunke.
2) Värm mjölken till 37 grader, viktigt att man håller det till högst 37 grader, annars kan man döda jästsvamparna som hjälper degen att jäsa.
3) Häll i mjölken i bunken, du kan också ha i honung, salt och olja. Rör om tills jästen lösts upp.
4) Häll i mjölet, lite i taget medan degen arbetas med degkroken. Degen ska vara smidig och släppa från degbunkens väggar.
5) Låt jäsa under bakduk eller inplastad i ca 45 minuter.
6) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och lägg den i en springform eller annan rund bakform. Tryck ut den jämnt i formen. Nagga den lite lätt, pudra med vetemjöl och skjutsa sedan in den i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnstempen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept på både mat och bak, inspiration och tips.
Då var måndagen här igen. Idag ska det bli ett riktigt höstburrväder, hösten är här med besked.
Mamma och pappa kom hem från Norrland igår och däruppe kommer nog snön att falla vilken dag som helst. De har hus däruppe också och nu har de gjort det vinterklart. Det är lite skillnad sådär en 100 mil uppåt i landet för där blir det typ vinter i oktober. Frågan är vad som är att föredra? Slask för det mesta eller vinter och snö i mer än ett halvår?
Igår efter fotbollen så gick jag ut på promenad i en timma. Lyssnade på Alex & Sigges senaste podd och slutet var så gripande så jag började gråta. Satt där och stretchade på altanen och lät tårarna rinna. Jag som själv är rädd för döden tyckte det var så fint det Alex förklarade hur han fr o m nu skulle se på döden, vad som skulle hända när han väl dog. Lyssna om du har möjlighet.
Milo kom precis när jag satt där och grät, torkade då tårarna i rapidfart. Han blir alltid lite skärrad när jag gråter. Minns att jag typ aldrig grät för mina stora barn – men med facit tror jag att man ska gråta inför sina barn. Att våga visa även sådana känslor är bra. Jag brukar alltid förklara varför jag gråter och att man kan gråta ibland över olika saker för att man blir ledsen men också glad. Men igår var det en sån känslig sak jag grät över så jag kände att jag inte ville han skulle se, hade inte kunnat förklara på ett bra sätt.
Nu ska vi äta frulle här, sen ska jag ut och gå efter jag kört Milo till skolan. Vi hörs lite senare….här inne ska du få recept på ett nytt bröd jag bakade i lördags, sen ska jag nog hinna med lite tips också.
Tänkte att det var bättre att jag skriver mina veckomatsedlar på söndagar istället. Lättare med planeringen då kanske? Hoppas du ska bli lite inspirerad och få lite ideer till maten i veckan. Eller så tar du den bara rakt av.
Parmainlindad kycklingfilé i rosmarin & balsamicosås med ört & solrosfröpotatis.
RECEPT:
4 kycklingfiléer skurna i 4 långa bitar (vill du hellre ha fläskfile går det lika bra)
1 burk créme fraiche
3 dl grädde
1 msk rosmarin (torkad)
3 msk balsamico (balsamvinäger)
1 msk kalvfond
1 msk soya
Gör såhär:
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min. Blanda resten av ingredienserna i en bunke, vispa ut ordentligt. Ta ut kycklingen och häll över såsen. In i ugnen i ca 20 minuter till så det får puttra in i kycklingen.
Potatisen lägger du på en bakplåt med bakplåtspapper. Rings över rikligt med olivolja, strö över ca 3 msk solrosfrön och ca 1 msk torkad timjan. Rör om så det blandas. In i ugnen på 200 grader i ca 30-35 min.
Inlägget innehåller annonslänkar och reklam för Cellbes och Indiska.
Heeeeej!
Ojoj, inte hunnit in till dig på hela dagen. Det känns som det var mycket som skulle tas igen såhär första lediga helgen efter Kaffestugan.
Igår hade vi en helt underbar dag. Alltså på riktigt. Fifasen som man har underskattat ledighet alltså. Hur kan man ens ha tyckt att det var tråkigt att inte ha hittat på något? Det är ju det bästa som finns – att bara slöa fram och ta dagen som den kommer är ju så naaaaajs!
Igår var en sån dag. Iofs hade vi bestämt oss för att ta en fika. Det hade vi. Men det var typ det. Sen fick spontaniteten liksom visa dagen för oss.
Kan jag se ut såhär nudå?
Ja så fick det lov att bli. Hörde när de diskuterade det här med trender och hur man ska klä sig….. Man ska klä sig som man känner för det. Ämen hur bra? >>Scarfen<< passade inte så jättebra till just detta men det var den jag hann ta i farten. Skulle hunnit byta till svarta väskan också – men när jag tittade i den så fick jag en chock. Visar jag er detta så förstår ni nivån på min handväskas innehåll kanske?
Aaaaaaaahahahahahahahaaaaa!!!! Ämen hajar ni? Så vidrigt!!! 🙂 Det är en jäkla chokladkaka som åkt ur en förpackning. Sen har läppglans och två plasttofsar fastnat i den. Ämen jag döööööör. Tony höll på att svimma. Den väskan kräver en riktig genomkörare nu kan jag säga.
Vi fikade på Cafe Magnifik. Tony tyckte det kändes som vi smitit från Kaffestugan. Haha! Ja men nästan alltså. Det kändes så fel på nåt sätt. Typ ska vi bara sitta här och inte göra nåt nu? Galen känsla…
På eftermiddagen/kvällningen gick vi och åt på Players. En ölpub här i småstaden. Kompis Maria var med också. Alltså, haja servicen på detta ställe? Torskryggen som Maria och jag ville beställa var slut – då gick ägaren (Anders) till ICA och köpte lax. Han frågade om det var ok med lax istället och det var det ju. Ämen det kan man kalla service!!! Tack Anders, du är bäst!
Sedan körde vi runt i vår lilla stad pch tittade på hus och bara pratade i bilen. Jag körde och det är ju så skönt att vakna fräsch. Tony tog några öl och var lite trött i pannan i morse.
Hela dagen idag så har vi varit och kollat Milo som spelat fotboll. Han fick göra mål också. Så lycklig, men vi var nog ännu lyckligare som fick vara med och titta idag. Det var längesen! ❤️
Hepp, nu ska vi äta tacos, Elliot klev just innanför dörren. Vi hörs senare!
Kram Nina
Ps: Q-park svarade på mitt mail direkt! Så glad för att de verkar uppskatta sin personal! Kolla här:
Ja men inte kunde väl jag låta bli och baka här på morgonkvisten. Haha…. Nä men först gick jag upp och klädde på mig träningskläderna. Sen ut – ut i den krispiga luften och njuta av solen som var på väg upp. Min första promenad på evigheter. Jag har ju varit förkyld i en hel månad, men nu verkar det ha släppt taget om mig. Gissa hur ljuvligt det var? Och gissa hur ringrostig min kropp var? Inte alls van med detta. Har dock stretchat ordentligt så jag inte ska få ont!
Förlåt för alla dessa naturbilder. Men herre så vackert det var! Det är aldrig så vackert i naturen som på morgonen när man går ut och går. Det är magiskt på nåt vis – jag blir alldeles uppfylld av det. Å så tänker jag att jag vill visa er också. ”Nu ska bloggisarna få se på fint” liksom.
När jag kom hem drog Tony ut på springrunda. Han sprang sitt tredje snabbaste på 5 km i morse. En person att imponeras av är han! I julas vägde han 25 kilo mer än nu. Hade jag sagt då att han skulle springa femman på rekordtider i september så hade vi nog skrattat så vi fes. Han är sååå jäkla duktig!
Hörni, igår var vi i Stockholm som jag skrev. Det blev även en skön lunch på Riche.
Vet ni att min gravade lax var tammetusan den godaste gravade lax jag någonsin ätit! Tony åt hamburgare gjord på högrev och den var också jättegod, stripsen till ska vi inte prata om.
Det var en del kändisspottings också. Allt frän J-O Waldner till Martin Timell. Från pingis till hammare liksom. Haha….
Kan man tipsa om ett parkeringsgarage utan att bli dumförklarad? Alltså – ska ni parkera mitt i smeten tipsar jag om Birger Jarlsgatan 6. Man tror inte att det ligger ett garage där just det här ligger men det kan helt ärligt vara värt att leta upp. Först så doftar det sådär vansinnigt gott inne i det. När man kommer ned så står där en personal och lotsar en rätt, när man kommer ännu lite längre in så står där ytterligare en och lotsar en till en plats. Där finns också dubbelparkering så när vi kom tillbaka så var det en bil som stod precis bakom oss. Där fanns direkt personal för att hjälpa oss bort med bilen – dessutom en så sjukt trevlig man. ”Trevlig helg” ropade han efter oss! Beundransvärt – heja Q-park! Det där har ni gjort riktigt jäkla bra. Hoppas verkligen att ni uppskattar er personal som gör ett fantastiskt bra jobb därnere! Hoppas någon bemödar sig med att kvista dit med en flaska fint rödtjut som uppskattning ibland. Jag ska fasen mejla till Q-park och länka mitt inlägg till dem. Det ska jag göra! Får se om de svarar?
Kolla in den här barren då?! Detta är en jättefin lägenhet i Bromma, en kollega till Tony ska sälja den. Kika in på >>hemnet<< så får du se mer! Kanske är du ute efter en fin lya? Alltså – utsikten är helt magisk så in och kika.
Sist men absolut inte minst vill jag tipsa om min härliga bloggkollega Nina. Ja vi har samma namn – bara en sån sak! Nina och hennes man och deras lilla tjej bor i Brasilien förstår ni. Åh jag älskar att gå in på hennes blogg och läsa om deras härliga liv i solen.
Häromdagen läste jag hennes inlägg om ”Varför hon tränar”. Alltså – vi delar verkligen värderingar kring det. Håller med om allt! Kika in hos Nina – superhärlig blogg.
Nä, nu ska jag baka ut mitt bröd här. Sen ska vi nog städa lite och senare klä på oss och åka ner på stan och fika. Härligt med ledig dag!
Ja det händer att jag får en del förfrågningar om detta med att ha bloggandet som arbete. Men också allmänna frågor om hur det är och hur det började. Tänkte att jag skriver ett helt inlägg om detta. Det kanske kan vara lite skoj!
Hur länge har du bloggat?
Sjuuuukt länge, det är alltså 14 år snart. GALET!
Vilka sajter har jag bloggat på?
Spray, blogg.se, blogspot, femme, allt för föräldrar, egen och på Loppi.
Vad är det bästa med att blogga?
Friheten skulle jag säga, när jag kan och får blogga hur och var jag i stort sett vill. Visst, man har deadlines och samarbeten som ska in en viss tid och det kan bli riktigt svettigt att hinna. Det är också härligt att jag har dokumenterat så mycket i mitt liv. Att jag med ett dåligt minne kan gå tillbaka och se vad jag gjort, se tillbaka på barnen och allt sånt skoj. Bloggen är också något av ett CV kan man säga – den leder till många andra saker i livet, öppnar upp dörrar helt enkelt. Dessutom får jag jobba med att fotografera och skapa, något jag verkligen älskar i livet. Sen att jag har er! Ni som läser – att ni vill följa allt som jag skriver om. Jag har också haft den stora äran att lära känna en hel drös med människor genom min blogg – människor som kommit att bli vänner för livet. Sen är det faktiskt riktigt kul att bli bjuden på events och premiärer – även om vi inte går på allt (för det skulle jag aldrig orka), men det kan vara riktigt skoj ibland!
Vad har du för kamera?
Jag har 2 kameror nu som är till för bloggen. En ”vardags” kamera från Olympus Pen som är grym och som jag allt som oftast har med mig i väskan som en ”vardagskamera”. Sedan har jag en Canon 700D för när jag ska fota bakverk, mat och samarbeten.
Vad är det sämsta med att blogga?
Ja ett är ju att man aldrig någonsin är ledig. Man kan aldrig släppa det helt vilket såklart ibland kan bli stressande. Något som är också är riktigt trist är att man ibland får ta skit som man inte förtjänar. Ibland vill människor vara elaka, skriva elakt för att trycka till en. Idag, när jag är 45 bast, så rör det mig inte lika mycket. Men för några år sedan låg jag sömnlös om jag fick en elak kommentar. Så hemskt att man låtit någon som inte ens känner mig påverka mig så fasligt mycket. Tur jag har slutat med det. Sedan är jag lyckligt lottad med jäkligt härliga människor här på bloggen. En annan sak som är trist är att vissa människor fortfarande inte ser bloggandet som ett yrke. Talar ned det eller förringar själva yrket. Jag brukar faktiskt då förklara att det är som att driva en tidning, att man är ansvarig för annonser och matnyttigt som folk vill läsa….helst 24/7.
Har du lärt känna någon genom din blogg?
Ja men massor – det är något som är riktigt skoj med att blogga faktiskt. Så vilka har jag lärt känna då? Hannah var en av de första som jag lärde känna genom bloggen. Genom att börja blogga där hos Hannah så lärde jag mig också att känna Mirka.Efter det har jag också lärt känna Carro och Fredrik. Dessa två lärde jag mig nog mest att känna genom Hela Sverige Bakar men bloggarna håller oss samman på något sätt. Vänner för livet. Sedan har jag lärt känna en hel drös med människor till…..
Vilket inlägg har du fått flest kommentarer på?
Det är inte så många som kommenterar. Ja med tanke på att jag just denna veckan t ex haft nästan 55 000 unika läsare så är det ju en liten promille som kommenterar. Självklart kan jag inte tvinga folk att kommentera såklart men det skulle vara roligt om det var fler. Gillar när ni klickar i hjärtat också. ♥ Jag försökte kolla vilket inlägg jag fått flest kommentarer på men vet inte hur man kan utläsa det? Jag har över 7000 skrivna inlägg på bloggen här – då har ganska så många år fallit bort tyvärr genom bloggflyttar. Men jag tror att rekordet ligger på drygt 150 kommentarer på ett inlägg.
Hur många unika läsare har du i månaden?
Jag kikade på Google analytics (vilket är det tydligaste mätverktyget för unika läsare) precis och då hade jag 55 000 unika läsare senaste veckan. Jag brukar snitta på runt 140 000 – 220 000 unika läsare i månaden. Heeeelt crazy! Man får scenskräck när man tänker på det så…..
Vilken tid bloggar du helst?
Jag bloggar helst på förmiddagen. Då är jag allt som oftast ifred och har tid att sitta. Det tar nämligen en hel del tid att blogga.
Hur ser en typisk bloggdag ut?
Mellan 04-06: Vaknar, här brukar jag genast börja tidsinställa recepten på min Facebooksida. Där ligger det ungefär 4-10 inlägg per dag schemalagda. Det tar i tid ca 1-2 timmar att leta fram recept och klura ut vad folk skulle vilja bli serverade i receptväg just idag.
Kl 08,00: Kör Milo till skolan och åker direkt hem efter det om jag inte hinner med en promenad.
Kl 09,00: Sätter mig vid datorn och lägger in dagens första inlägg, ibland hinner jag lägga in det i samband med att jag uppdaterar min Facebooksida direkt när jag vaknar. Därefter planerar jag in ca 2 inlägg till som går att tidsinställa under den dagen. Oftast ett skönhets/mode/inredningsinlägg och ett receptinlägg. Sedan redigerar jag bilderna. Har jag ett samarbetsinlägg planerat så skriver jag det och skickar det till min agent som skickar det vidare för godkännande. Här krävs också redigering av bilder. Här försöker jag också att svara på alla mail.
Kl ca 12-13: Kommer på att jag måste äta. Tar något snabbt oftast, eller så planerar jag in en lunchdejt.
Kl 13-14: Bakar eller lagar mat för att få fram ett eller flera recept till bloggen. Är det vinter är det bråttom som fan så man hinner ta bilderna innan det blir mörkt kring 15 tiden. Fotar allt och är här oftast jäkligt stressad.
Kl: 15: Hämtar Milo från fritids.
Kl 15.30: Hem och fortsätta jobba med bakning/matlagning/fotografering. Milo är antingen är ute och leker eller är inne och hittar på något.
Kl: 16.30: Tony kommer hem från jobbet och här har jag dåligt samvete om jag inte gjort mat. Han bryr sig inte men jag är sådär. Försöker hinna laga mat men hinner sällan.
Kl: 19 – 22….någonstans så sätter jag mig och lägger upp ett inlägg om vår dag som gått. Är det mycket vi gjort så tar ett inlägg drygt timman att skriva, är det lite så går det snabbare. Här somnar jag ofta också så det inte blir något inlägg förrän dagen efter. Här försöker jag också att hänga lite på sociala medier. Dela lite grejer på Facebook och på Instagram. Under hela dagen försöker jag också att uppdatera på min Instastory.
Ja ungefär så ser det ut! 🙂
Hur ser det ut där du bloggar?
Oftast sitter jag i soffan med laptopen på magen. Lyxigt är det när jag får sitta på ett fik någonstans och jobba. ♥
Toxy ♥ En vanlig bloggförmiddag.
Hur många inlägg skriver du i veckan?
Oj, det är väldigt olika. Men jag försöker (när jag är som mest ambitiös) att ligga på 4 per dag. På helgerna är det färre. Men låt säga att jag ligger på drygt 20 inlägg i snitt i veckan.
Kan du leva på bloggen?
Ja det kan jag.
Nämn något blogginlägg som varit känslosamt?
När jag skrev om mina missfall. Då när jag outade min hypokondriså var det också väldigt känslosamt.
Slutligen, hur länge kommer du att blogga?
Så länge det är roligt att bjuda på sig själv och alla recept i den här formen kommer jag nog att fortsätta. Ja och självklart så länge som ni läser!
Nu ska jag berätta om ett litet life-hack. Jag ÄLSKAR life-hacks själv nämligen.
Idag ska du få lära dig att göra ett doftljus av en apelsin. Det kommer dofta härlig apelsin över hela huset, perfekt om man vill att det ska dofta fräscht. Jag har doftljus på toaletten, i vardagsrummet och i köket. Alltid! Jag älskar doftljus.
1) Börja med att placera apelsinen i ett stort glas.
2) Skär med en kniv i apelsinen längs kanten på glaset.
3) Du behöver en tesked för att lossa skalet. Lossa båda skalen, var dock försiktig med den sidan som ska vara veken.
4) Såhär ska den se ut. Här har ni alltså det som ska bli veken.
5) Om du vill kan du skära ur något mönster i locket till ljuset. Det locket kan sitta på medan det brinner.
5) Fyll upp apelsinskalet med skaftet kvar till drygt hälften med olivolja. Se till att det kommer lite på skaftet också. Tänd!
6) Lägg på locket, eller så låter du det brinna öppet.
Det är FINFREDAG. Vad har du finat till dig med denna FINFREDAG? Själv har jag hängt på mig smycken, jag har läppstift och så har jag faktiskt både ny blus och jacka på mig. Sen blev det klackar även om jag vet att jag får lite ont i fötterna efter en hel dag, men för tusan gubbar. Det får det vara värt! 🙂
För första gången sedan slutet av april ska vi ha en ordentlig Fredag. Känns helt galet, vet ni det? Som att man inte alls är van. Jag kommer typ inte ihåg hur vi gjorde förut…. haha! Snacka om att man är vanemänniska.
Idag följde jag med Tony helt spontant till Sthlm. Vaknade på fel sida idag tror jag för jag var så sjukt låg alltså…. som tur är så föreslog Tony att jag skule åka med till storstan och sätta mig och jobba på nåt mysigt fik. Sagt och gjort så blev det precis så. Ibland kan det vara bra att byta miljö om man känner så….i alla fall för mig. Jag behöver vara ifred men ändå inte ensam, förstår ni vad jag menar då? Då är att jobba på ett fik helt perfekt.
Nu ska jag fortsätta jobba här, har en hel del jobb som ska göras på datorn idag. Här på bloggen ska du få en lista på hur det är att blogga, ett smaskigt recept dyker också upp såklart. Sedan har jag en massa härliga erbjudanden på lager också. Så kika gärna in igen. ♥
Idag blev det en spontanis till storstan. Tågresa på eftermiddagen där Tony mötte upp oss på centralen. Sedan for vi ut till Mall of Scandinavia. Vi lovade en bio med Milo också.
Jag och Milo satte oss på tåget och hade en pratstund. Han har så sjukt roliga funderingar nu alltså. Ibland blir man förvånad över var de får allting ifrån alltså? Å så ibland kan de vara så jäkla jobbiga så man känner hur man skulle vilja säga upp sig som morsa för och inte slita av sig sitt hår! Det är minst sagt ombytligt att vara mamma. Tur kärleken för dem är så stor, annars skulle det väl finnas en hel drös med barn på blocket!
Vi började med att äta på Vapiano. Milo älskar Carbonaran där så då körde vi kvällsmaten där.
Jag tog en glutenfri kycklingpasta med citron och massa parmesan. Alltså parmesan!!!! Jag skulle kunna äta parmesan på allt! På glassen, på potatis, på tårtan….ja men högt och lågt. Det är så sjukt gott. Å jättenyttigt! Eeeeh….
Tony väljer 9 ggr av 10 en ceasarsallad. Ibland blir jag fan sur på det. Kul fantasi liksom? ”Du missar ju halva livets alla smakupplevelser” brukar jag gnata på som en surkärring. Men inte fasen lyssnar han på mig inte.
Milos carbonara.
Älskar att man kan plocka färsk basilika själv och hälla på olika oljor som man vill. Men helt ärligt har jag inte hajat alla oljor och rödvinsvinäger? Vad häller man det på? Är det tänkt för pasta eller sallad? Eller brödbitarna? Eller dricka direkt ut kanske? Haha…
En liten efterrätt vid Ben & Jerrys lilla söta buss. Ge mig en sån buss. Skulle fylla den med stora kanelbullar och stora baljor med kaffe. Sen brassa runt på stan och kränga. Haha….
Suddig bild…. Milo var så himla spänd innan filmen. Han fick se en trailer på Bilar 3 innan vi åkte och där får man se hur illa Blixten McQueen kraschar.
Alltså se den om du har möjlighet! Enligt mig är denna Bilar-film den bästa av dem alla, då ska man veta att jag gillade de två innan riktigt mycket också. Jag grät också. Men det är ju ingen nyhet, jag gråter för fasen åt allt! Jämt! Blir lite trött på mog själv ibland men det går verkligen inte stt hjälpa.
Foajén på bion. Det är riktigt maffigt och fint där alltså! Någon gång ska vi testa på VIP-bio också.
Vi var euforiska efteråt jag och Milo. Haha…jag går in för filmer så vansinnigt mycket. Högkänslig som jag är.
Hörni, slutligen måste jag tipsa om det här! Maggan är ju för tusan nominerad till Sweden Health Awards Skönhetsboost. Så jäkla kul för henne ju! Måste tipsa er om att man kan gå in och rösta på henne och hennes ”All in one”. HÄRklickar du dig in och så kan du rösta. Man kan rösta varje dag tror jag, det har jag gjort! ❤️ Vore ju skitkul och vinna som nykomling. Heja Maggan! Dessutom vill jag hjälpa henne som hon hjälpte mig när jag var nominerad till Matbloggspriset. Skillnaden nu är att Maggan ska vinna! Visste?
Nu är vi alldeles strax hemma här. Ska bli skönt o tvätta av sig smink och landa i soffan. Imorgon är det fredag och jag behöver inte tänka på förberedelser inför Kaffestugan – känns så sjukt märkligt. Som att jag glömt bort vad man gör på fredagar annars liksom. Ja, märklig känsla alltså.