Inne snabbt för att säga hej. Fattar inte varför jag stressar idag men jag antar att det är för att man har en tid att passa i Sthlm och att det snöar ute. Piss-skit-helvetes-fan. Så, då fick jag ur det ur systemet. Man vet inte hur vägarna är eller om det bildas köer och skit, därav stressen. Sen var det ju inte tjolahopp tjolahej att vakna upp till det här idag, våren har lite uppförsbacke kan man säga.
Varje år känns det som man hinner bli lite sur på våren innan den spricker ut fullständigt. Förlåt våren, antar att vi längtar ihjäl oss bara. ❤️
Om nån timma drar jag till Sthlm och spelar in podcast. Vi hörs av sen.
”Sing halleluja….sing haaaalleluuuja”….. här trallar jag som bästa Dr Alban över att jag nu gjort en hel burk med nyttig ”fusknutella” som t.o.m JAG kan äta. Jag som inte tål nötter har ju fått släppa tanken på Nutella för längesen. Den minsta i familjen ÄÄÄÄLSKAR nutella. Skulle han få så skulle han ha det på allt. På makaronerna, på alla smörgåsar, i yoghurten, på potatisen. Ja men tammetusan överallt alltså! 🙂 Min stora utmaning har varit att förbjuda honom att äta Nutella i veckorna. Det är fullt av socker och skit och kan jag så håller vi det till helgerna. Dock så är det lite sorgligt när måndagen kommer och han står där med sina sorgsna hundögon och ber om att få Nutella på sin smörgås och jag får säga NEJ.
Men nu, nu jäklar i min lilla låda har jag gjort ett nyttigt recept på”fusknutella”. Man kan absolut ha hasselnötter i detta om man vill men av rent egoistiska skäl ville jag göra den så jag också kan avnjuta det på t ex smörgåsen. Vilket LYX!
Recept på 1 burk nyttig ”fusknutella”
2,5 dl solrosfrön
1 mogen avokado
1 nypa salt
1 msk honung
3 msk kakao
2 tsk vatten
Gör såhär:
Mixa solrosfröna till ett mjöl. Det ska vara så fint som det bara går. Häll det i en degbunke. Skala avokadon och ta bort kärnan. Gröp ur den med en sked i bunken. Häll i salt, honung och kakaon. Ta en handmixer och mixa det till en fin slät smet. Klicka i det i en glasburk med lock.
Det absolut bästa med allt var att……
…..HAN tyckte det var gott!!!! Wieeeeeee….. Nutella på mackan varje daaaaag! 🙂
Tony kom precis hem från jobbet och stack och övningskörde med Elliot. Japp, dags för nästa barn att skaffa körkort. Ska strax börja laga mat här hemma då det är jag som sköter marktjänsten känns det som. Lite housewife sådär nu när jag jobbar mycket hemifrån för tillfället. Den här veckan kommer bli allt annat än lugn kan jag säga. Idag tackade jag ja till att vara gäst i en podcast imorgon. Kl 13 ska jag vara i Sthlm så det lär bli lite baka på morgonen, och sen resten på kvällen när jag kommer hem. Det ska bli jättekul att få vara med som gäst, jag kan inte avslöja så mycket då det är lite hemlighetsmakeri kring denna podd än så länge men jag kan ändå säga att jag ska vara med och prata om separationer.
Idag har jag jobbat vid datorn en del, jag har svarat på en del mejl och så har jag knutit en härlig sponsor som jag ska presentera bättre framöver. Min blogg kommer ju att nylanseras i början av maj så tills dess ska det tas nya headerbilder och sånt där kul. Det kommer att bli minst sagt lite annorlunda. Iiiih, längtar till jag får visa dig.
Vad har jag gjort mer då? Jag har städat lite på ovanvåningen och fixat runt lite. Hade ju inga gardiner på ovanvåningen men det kändes bara helt jäkla fel det. Kunde aldrig vänja mig vid det så idag satte jag upp gardiner. Åh jäklar vad mycket mysigare det blir på en gång.
Vi har ju sängen under fönstret här hemma. Inget direkt optimalt feng shui på det men tydligen ska den hellre vara där än under ett snedtak. Där ser man…. Googlade ju runt lite förut och kom in på en inredares blogg som är specialiserad på feng shui och dom hade sängen under fönstret. Kan hon kan jag tänkte jag. 🙂 Vi har en rejäl mörkläggningsrullgardin till natten vilket gör att det känns som man har en vägg ovanför sitt huvud i alla fall. 🙂 Det där med rullgardin som ger ordentligt mörker är ett måste till sommaren, annars vaknar man med en 200 watts lampa rätt i plytet. 😉
Byrån med de guldsprayade kosta boda ljusshållarna och den gamla krukan som fick nytt liv.
En tråkig vägg som fick lite nytt liv med en tavelhylla, ljuslyktor och en träskylt.
Vår stora träskylt som jag tillverkat själv. Den påminner mig ofta att hålla fokus.
Ja, det blev lite sovrumsbilder det. Alltid kul att knäppa av några bilder när det är bäddat och fixat också. 🙂 Bäddar ni varje dag? Det sägs ju att man inte ska göra det för att kvalstrena trivs då….vi brukar göra nån sån där halvdann bäddning varje dag. Man slänger i ordning täckena och lägger överkastet lite vikt nere vid fotändan.
Nu måste jag börja laga mat så klanen har mat när de kommer tillbaka. Vi hörs sen igen! ♥
Idag var jag inte sugen på mat till lunch, jag var sugen på något mer enkelt. Tänkte att jag skulle baka glutenfri baguette och så någon röra till det. Nähä, jag hade ingen tonfisk hemma vilket var lite trist då det var just det jag var sugen på. Men kan man inte göra nåt som påminner om en tonfiksröra, fast utan tonfisk? Joooohooodå! 🙂 En härlig ägg och creme fraiche röra som blev sååå god!
Men vi börjar med baguetten!
RECEPT 4 stora glutenfria baguetter:
4 dl vatten
25 g jäst
1 msk Psyllium eller fiberhusk
0,75 dl matolja (jag använde rapsolja)
3 tsk salt
8 dl mjölmix
Gör såhär:
Lös upp jäsen med fingervarmt vatten i en degbunke. Ha i psyllium och låt det svälla i ca 10 min. Häll i salt, matolja, salt och lite av mjölet. Börja arbeta degen i en köksmaskin eller för hand. Häll i mjölet, lite i taget. Låt sedan degen rör arunt ca 5 min. Låt stå i några minuter innan du delar upp degen i 4 delar. Rulla ut 4 baguetter och ställ på en bakplåtspappersklädd plåt eller en baguetteplåt. Låt jäsa med en fuktig handduk över eller plastfolie. Låt jäsa i 45 min. Spraya baguetterna med vatten, snitta några diagonala snittar. Ställ en liten plåt eller annan ugnsfast form med vatten i botten på ugnen. Grädda sedan baguetterna i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Ta ut behållaren med vatten och sänk ugnen till 200 grader. Grädda i ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Koka äggen. Hacka dom. Hacka också kaprisen i mindre bitar. Blanda samman med de hackade äggen. Rör i creme fraiche och krydda med salt och peppar. Servera i en baguette eller något annat bröd.
Ja men godmorgon! Idag rockar vi sockorna för att olika är bra. Den internationella Downs Syndrom dagen idag alltså.
Igår var en riktig slappardag. Jag tror att jag tillbringade den mesta tiden i soffan faktiskt. Var på riktigt lathumör och orkade inte riktigt ta mig för nånting alls. Men ibland är det ok med sådana dagar också, det ska man komma ihåg. Inte ha dålligt samvete för att man unnar sig slapp en hel dag.
Jag kollade reprisen av Lets Dance då jag somnade ifrån den i fredags. Lite synd att Eva Fröling åkte ur, hon har sån härlig personlighet och jag hade gärna sett mer av henne!
Den här sötisen höll sig som vanligt i närheten av mig. Han har dock börjat sova hos Milo, vid hans fotända. Där får han ligga ifred. Han ligger faktiskt bredvid mig nu också, där jag är…..är oftast han. Han är lite som mitt fjärde barn. 🙂
Aaaaah…… min härliga bukett. Någon har börjat sloka så jag tror jag ska snitta om dom idag.
Här är de flesta tavlor som ska fraktas till Ystad på fredag morgon. Den här ovan är min senaste målning. Ska hinna måla någon till under veckan här, dock så ska denna veckan handla mycket om bakning faktiskt. Thedde fyller 20 år på onsdag så det är en stor dag på gång i familjen. Min lilla tuss blir stor på riktigt känns det som.
Nu ska jag snart åka och lämna Milo på skolan, Elliot är duktig och går till skolan faktiskt så jag behöver inte skjutsa honom. Själv ska jag efter 1 veckas förkylning faktiskt gå ut och gå en lugn promenad efter lämning. Fortfarande lite förkyld men nu ska det väck tänkte jag.
Ha en fin måndag nu, och du……i helgen är den härliga påsken här. Det största tecknet på att våren anlänt. 🙂
Denna veckan blir ju lite annorlunda mot de andra då det är påsk. Här ska jag bjuda på en veckomatsedel som gäller för de vanliga dagarna, sen ska jag också bjuda på ett gottigt tips till påskens firanden.
4 små kycklingfiléer eller 2 stora
1 påse tacokrydda eller så gör du egen, recept HÄR
nachoschips
majs
gurka
lök
gräddfil
tacosås
4 dl riven ost
Gör såhär:
Dela kycklingen i småbitar. Stek den rumtom. Krydda, häll på ca 2 d vatten. Låt puttra ihop ordentligt. Under tiden som kycklingen puttrar så hackar du gurka och lök. Plocka fram resten av ingredienserna. Lägg ut nochoschipsen på tallrikar. Lägg på kycklingen och den rivna osten (1 dl till varje tallrik). Ställ in i mikron i ca 1-1½ minut per tallrik. Ha sedan på grönsakerna, klicka på gräddfil och tacosås. KLART!
Nu ska du få ytterligare ett tips på energibars som jag bakat.
Du måste bara göra dessa. Nu har jag plastat in dessa och lagt in dem i kylen för att ha och äta på i veckan. De är perfekta till kaffet som ett mellanmål. Ger energi och gör så man inte blir sugen. Nu vet jag inte hur många de är kvar då ungarna tydligen satt tänderna i dom. De är nämligen helt perfekta till barnen också. Det värsta är nog att man gärna äter några för många, men även om du gör det så är det ingen fara eftersom de inte är onyttiga på det sättet.
RECEPT 8 små bars:
2 ägg (varav 1 bara äggvita)
½ banan
1 dl solroskärnor
4 dl havregryn
några torkade aprikoser
1 msk honung
50 g mörk choklad
½ tsk rapsolja
Gör såhär:
Knäck i ägget, ta det andra ägget och ta bara vitan ifrån det. Häll i solroskärnor, banan, havregryn och honung. Klipp de torkade aprikoserna i mindre bitar. Mixa allt med en handmixer, det ska bli som en ganska så seg smet. Ta en brödform som du har i bakplåtspapper i, jag har en liten brödform. Tryck ut smeten i formen. Skjuts in i ugnen i 175 grader i ca: 15-20 minuter.
Ta ut och låt det svalna ordentligt. Smält under tiden chokladen, droppa i ½ tsk olja (typ rapsolja) i chokladen. Häll chokladen över brödformen och ställ i kylen för att låta chokladen stelna. Skär upp i 8 bitar och plasta in. Förvara inplastade i kylen. Håller i ca 1 vecka.
Åh, det vattnas i min mun nu när jag sitter och tittar på bilderna. De är perfekta till mellanmål som sagt.
…..jag har varit vaken sen kl 6 så morgon är det väl inte. Har bara haft fullt upp så jag har inte hunnit in här förrän nu. Hoppas ni har en skön söndag ”so far”. Jag har just ätit mellanmål här. Vi åt sen frukost så lunch är det nog inte förrän om ett par timmar.
Åt en supergod energibar till kaffet. DU ska få recept på det sen.
Mina rosor är så fiiiiina, synd att de ska behöva vissna och dö. Tänk den som kommer på rosor som håller i månader, den skulle bli både känd och rik. 🙂
Apropå månader, jag har ett litet projekt som pågår här hemma.
Tony köpte dom är muffinsen för ett bra tag sedan. Jag skulle aldrig göra det, det är nog en ”bakskada”. Eftersom jag vet hur enkelt det är att baka dom själv och dessutom hur mycket bättre ur innehållssynpunkt det är att baka dem själv så kan jag bara inte köpa sånt här. Jag kallar det en ”bakskada”.
Dessvärre tror jag faktiskt inte Tony heller kommer köpa sånt här mer. Alltså, dessa muffins gick ut i början av mars. Det finns inte en tillstymmelse till mögel eller andra sporer på dem. De doftar dessutom gott. Jag har synat dom utan och innan men det finns verkligen inget som tyder på att de börjar bli gamla.
När jag bakar muffins själv och lägger dom i en påse och lägger dom i skafferiet så möglar dom på bara några dagar. Det är ju för att det inte finns någon konserveringsmedel i mina bakverk. Fick bara ett sånt motstånd mot att låta mina barn äta sånt här mer. Jo, jag fattar att det finns konserveringsmedel i allt, men det jag själv KAN baka och göra ska jag verkligen försöka göra själv. Det är ju helt galet. Det är snart 3 veckor sen de gick ut i datum och de bara håller. De ska få ligga kvar i skåpet så får vi se hur länge de håller? Jag har hört skräckistorier på ett helt år….. men vi får se?
Sitter hemma i soffan igen, finally….. det är mycket stå nu. Så fort vi kommer hem och jag har en lugn stund så sätter jag mig ju inte i soffan direkt. Nä, då ställer jag mig och målar. Det gäller att måla när inspirationen är på, just nu har jag massor. Känns som jag skulle kunna göra en ny tavla varje dag. Det är bra när det är så, mycket värre när det är tvärtom.
Idag började vi med att besöka Skivbörsenhär i vår lilla småstad. Tonys brors band Mother Miseryhade release av sin coola vinylplatta idag. Visst var den coool?! Orange och härlig. Vi satt en stund och snackade i den lilla skivbutiken. Det var som att kastas tillbaka till början av 90 talet när jag lyssnade på Def Leppard på vinyl, vem minns inte ”Pure some sugar on me!” Haha……vilka tider! 🙂
Efter releasebesöket åkte vi till Västerås för att besöka Skateparken. Vi hade med oss grannpojken också, de hade ju såklart superkul och de kom snabbt in i det även om det haft lite uppehåll nu över vintern. Svetten lackade från Milos huvud.
Jag pratade lite med en kille som jobbade där och det var tydligen svårt att hålla stället levande. Det slets väldigt snabbt och det fanns dåligt med pengar att laga och fixa allt. Sååå synd om det måste lägga ned kan jag känna. Det kostar 50 spänn för barn att åka där. Då får du vara där hur länge du vill. Barnen åt lunch där också. 3 pannkakor med sylt och grädde kostade 20 spänn, en 90 g hamburgare 25 spänn. Va? Hur bra? Vill man så kan man köpa årskort också…. Så har du barn som är minsta lilla intresserade av kickbike, skateboard eller kanske inlines….åk dit! Gynna dom så stället får leva kvar. De barn som inte gillar fotboll eller andra lagsporter måste ju också ha någonstans att vara och ha nåt att göra. SÅ kan jag känna. Milo stortrivs på den här skateparken i all fall. HÄR hittar ni deras hemsida.
Här har ni coolingarna. 🙂
Väl hemma så fortsatte jag måla lite på senaste målningen. Tycker dock inte om att måla när det är mörkt ute. Alla färger blir så annorlunda så jag försöker att måla dagtid faktiskt, medan det fortfarande är ljust.
Innan vi åkte hem brassade jag förbi affären och hämtade ut min Smakbox. Du ska få se innehållet och veta mer om den här i ett senare inlägg.
Jag har så otroligt vackra långskaftade vita rosor på köksbordet. Ska ta bättre bilder på dom imorgon. Det här är rosor som gör en lycklig ända in i bröstet.
Här är kvällens gottis. Alltså den här lemonaden….. SMAAAAARR! Den är så läskande och god och jag kan tänka mig att man kan göra GRYMMA sommardrinkar med den här läsken. Lantchips är ju alltid gott också…. 🙂
Nu ska jag fortsätta kolla postkodlotteriet. Hoppas du haft en fin lördag.
Tipsar dig om ett busenkelt recept på en räkpasta som är så otroligt smarrig. Gillar du vitlök och skaldjur är detta ett måste!
RECEPT CA 4 pers:
1 kg frysta räkor med skal (1 kg motsvarar ca 400 g skalade)
3 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
1 dl hackad bladpersilja
1/2 citron
olivolja
2 dl vatten
2 msk hummerfond
salt
flingsalt
nymalen svartpeppar
Så här gör du:
1) Tina och skala räkorna, spara några med skalet kvar till garnering.
2) Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i 1/2 dl olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet och låt vätskan koka ner till hälften.
3) Tillsätt 2 dl vatten och hummerfonden och låt vätskan koka ner till hälften. Tillsätt räkorna och persiljan i röran och rör runt tills räkorna blivit varma.
4) Koka spaghetti, rör ihop med räkröran över varm spis platta så att allt blir varmt och såsen liksom klibbar fast på pastan, ca 1 minut.
5) Garnera med de oskalade räkorna. Strö över flingsalt och mal över peppar. Servera med citronklyftor och gärna ett gott bröd. HÄR hittar du recept på ett gott lantbröd.