Har du en gammal verktygslåda som ligger och skräpar? Eller hittar du en på loppis kanske? Ja då ska du få världens härligaste tips på vad du kan göra med den!
Vi såg denna härlighet när vi var ute till Broby Gård och åt i helgen, ska berätta mer om detta härliga ställe senare.
Kolla! Hur fint? Plantera lite mindre blommor i de små facken och några rejäla lite högre i mittenfacket. Just den här verktygslådan är i trä men det finns ju nya att köpa i metall om man nu skulle vilja ha det. Jag tyckte detta var så fint verkligen! 💕🌼🌸 Vill ha en egen nu och göra likadant.
Andra roliga idéer för planteringar av blommor:
Här tror jag faktiskt att det står vaser i stövlarna med snittblommor, men nog så fint!
Vad tror ni om att plantera en bil full? 🌸😂 Bild HÄR.
Söndag och vädret ska bli sämre igen, well well…vi får vara så glada och tacksamma att vi fick känna på sommar såhär på den andra halvan av april, vilket lyx! Denna Söndag tänkte jag börja med att tipsa dig om en världens godaste Baconpasta, enkel att svänga ihop och misslyckas faktiskt aldrig. Alla jag bjudit denna på vill ha receptet, det är det bästa betyget man kan få. Jag har i lite västerbottenssost för smakens skull, men du kan ha i den osten som du gillar mest. Det bestämmer du själv.
Världens godaste Baconpasta, ca 4 p
2 paket bacon
1 lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpure
2 msk kalvfond
2,5 dl creme fraiche
1/2 tsk paprikapulver
1 dl riven västerbottenost
2 dl riven prästost (du kan ta bara Västerbottensost också om du vill)
salt och peppar
hej 400 g pasta av valfri sort
Gör såhär:
1) Börja med att strimla baconet i tunna strimlor. Jag brukar klippa min med sax, perfekt blir det då. Stek den en stund, den ska inte bli knaprig men precis så att den ska börja till att bli, då är det perfekt.
2) Pressa i vitlöksklyftorna och hacka i löken, hacka den gärna smått. Låt steka med en stund med baconen tills löken liksom börjar svettas.
3) Ha i tomatpure, paprikapulver, salt och peppar och låt det steka med under några minuter. Häll på creme fraiche och låt sedan puttra i ca 5 minuter, rör om lite då och då.
4) Ha i den rivna osten och ta av den från plattan. Rör om tills all ost har smältit.
5) Koka pastan enligt anvisningarna och häll i den i pannan, rör om. Toppa med några stjälkar timjan eller någon annan ört du gillar. Servera genast!
Tips: Ha i lite mango chutney (ca 2 msk) ska du få se på härliga smaker!
Gillar du receptet får du hemskt gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget, då blir jag glad! ❤️
Torsdagstipsen och Fredagslistan utgick denna veckan, ja men vi fick ju hem vår Thedde på en blixtvisit så allt blev liksom lite upp och ned. En spontan grillkväll planerades in hemma hos oss igår kväll så jag fick fullt upp kan man säga.
Vi röjde dessutom järnet! Det här rummet var KAAAAAOOOOOS! Grejer överallt, julsaker och alla kartonger från Spanien stod liksom kvar.
Idag har vi njutit av den sista riktigt fina dagen innan det blir trist igen. Så, med det sagt, imorgon när det är lite tråkväder ska jag fylla bloggen av allt härligt som hänt.
En riktigt god vardagsrätt som blir festlig fast det handlar om potatis och korv. Missa inte att laga den här gamla godingen som jag lagade för första gången för några år sedan. Familjens favorit!
KRÄMIG KORV OCH POTATISGRYTA, 4 port
600 g falukorv 6 mellanstora potatisar 1 lök 1 vitlöksklyfta 1,5 dl vitt vin (jag köper alkoholfritt på matvarubutiken) 2 msk tomatpure 4 msk ketchup 1,5 dl grädde 0,5 dl mjölk 0.5 msk frysta örter (finns att köpa små kartonger i frysdisken på matvarubutiken, ta dem du gillar, jag använder timjan och oregano)
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Gör såhär:
1) Skala och dela potatisen i mindre bitar. Häll i vatten i en kastrull och låt potatisen koka tills den är nästan klar.
2) Ta bort ”skinnet” på falukorven, dela den i mindre bitar. Stek i rikligt med smör. Salta och peppra. Hacka löken fint och ha i den också, pressa i vitlöksklyftan med. Stek runt tills löken mjuknat helt.
3) Häll i vinet och låt det reducera (koka in) lite. Häll i tomatpure, ketchup, paprikakrydda och örter. Häll sedan på grädde och mjölk.
4) Koka upp ordentligt. Ta av potatisen och häll av den. Häll sedan i potatisen i korvgrytan. Låt den puttra med tills den är helt klar. Servera med grönsallad t ex.
Gillar du receptet får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat till höger under bilden. Då blir jag glad!
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Godmorgon, sitter och skriver på det där Torsdagstipsen som nu blev ett Fredagstips istället. Haha, ibland blir det lite hektiskt. Berättar mer om det i nästa inlägg som kommer om en stund. Här ska du först och främst få ett tips på ett suuuuupergott bröd du kanska kan baka i helgen.
GRÖTKAKOR, 5 st
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
11-13 dl vetemjöl
Gör såhär:
1) Börja med att koka havregrynsgröt. Häll i 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha också i saltet. Koka under omröring i 3 minuter. Ta av från plattan. Ha i smöret och låt det smälta med. Häll i 2,5 dl kall mjölk. Se till att havregrynsröran är 37 grader.
2) Smula i jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsröran och lös upp jästen. Häll i resten av röran. Häll i sirap. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa ifrån kanterna, då är den klar. Låt jäsa övertäckt i 45-60 min. Den ska jäsa till dubbel storlek ungefär.
3) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden ska gräddas på. Dela upp degen i 5 delar, kavla ut varje del till en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Lägg rundlarna på varsitt bakplåtspapper. Nagga rundlarna och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.
4) Ta ut plåten och lägg ett bröd på och grädda i ca 10 min. De ska få fin färg. Grädda sedan en och en tills alla är gräddade. Perfekt att frysa in.
Har du klurat något på Valborgsmat ännu? Tänkte att jag skulle börja tipsa om lite härliga middagstips till sista april. Ett riktigt härligt firande om du frågar mig.
1) Skär lövbiffarna på längden så det blir 2-3 stycken av varje.
2) Gör marinaden. Blanda japansk soya, sveetchilisås, olivolja och sesamolja och lägg i köttet där, låt marinera minst 30 minuter. Gärna längre. Tips är att göra marinaden kvällen före. Plasta in bunken bara. Sedan är det dags att göra spetten. Dra på lövbiffarna som ett dragspel på spetten.
Det här menar jag med dragspel.
3) Lägg spetten på bakplåtspappersklädd plåt. Häll gärna marinaden över. Skjuts in i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Kan räcka med mindre, håll koll så det fått fin färg. Du kan grilla dessa spett också, tänk på att det krävs inte lång stund på grillen, grillar man för länge blir de lite sega.
4) Gourmetsås: Hacka paprika och purjolök. Stek det i olivolja, det ska mjukna, inte få färg. Häll i soya, dijon, oxfond, grönpeppar, buljongtärning och rör om. Häll på vatten och låt puttra ett par minuter. Häll på creme fraiche och grädde och låt puttra i ytterligare 10 min. Rör om då och då. Servera med potatis eller strips. Sååå smaskigt!
Gillar du recepten får du hemskt gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget, då blir jag glad! ❤️
Här kan du följa mig:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Torsdag redan….. vet ni vem som kommer hem inatt? Min Thedde! 😭 Han är hemma i Sverige på lite jobb så det blir en jättesnabbis bara, ett dygn får jag ha honom hemma. Så välbehövligt på alla sätt och jag är överlycklig även om det bara är ett dygn, vi ska ta vara på det dygnet kan jag säga.
Nu när våren är här…. Ja jag skrev lite om att njuta av våren på min instagram, läs gärna HÄR. Eftermiddagskaffet tas gärna ute nu, så härligt att hitta en plats i solen som ligger i lä och njuta av kaffet. Jag har väldigt svårt att bara dricka kaffe, vill alltid ha något litet smarrigt till. Eller svårt är fel ordval, det är skittråkigt. Klart man vill tugga på något smarrigt. Kan tipsa dig om vad jag brukar njuta av till kaffet. Häromdagen njöt jag av en chokladboll från Dig snacks, deras gottigheter är craving big time! Swedish chocolate ball hittar du HÄR. Innehåller egentligen bara nyttigheter, glutenfri havre, kokosnektar, kakaosmör, kokos, solrosolja, kaffe och havssalt. Så gott till kaffet! Jag har alltid något från Dig snacks gottigheter hemma.
Här är två andra favoriter! Gaaaaalet goda. Perfekt när man börjar bli lite sugen, känns som den mättar ganska bra och så är dom bara för goda! Den blåa är magisk, finns HÄR.
Det finns en till som bara är föööör god också men den åt jag upp till kaffet igår, du hittar den HÄR. Du måste bara testa dessa, sååå såååå goda!
Nu ska jag ta tag i dagen, vi hörs snart igen! Har så mycket som jag vill visa dig, dessutom är det dags för Torsdagstipsen igen.
I förrgår herreminjee att jag lagade en god gratäng, nej men hörni detta måste ni verkligen testa. Det blev så vansinnigt gott! Gjorde den dessutom lite ”ekonomisk” då jag fyllde ut den med linser. Vill ni dryga ut gratänger kan jag verkligen rekommendera linser. De ger mycket protein, precis som vanligt kött, dessutom är det billigt och köpa. Just nu är det t ex kampanj hos matsmart på de godingar som jag alltid använder, kolla HÄR (sååå billigt). Finns ekologiska också, till riktigt bra pris HÄR. Den här gratängen åt vi i flera dagar faktiskt och tröttnade inte en enda gång. Räckte säkert till sådär en 10 portioner.
Vet ni hur gott detta var? Vi åt det till en fräsch sallad med strimlad isbergssallad, strimlad gurka och strimlade morötter. Har ju världens bästa strimlade som jag använder när jag gör sån sallad, bästa! Finns HÄR. Gjorde en god vitlökssås till detta som det blev ljuvligt gott att doppa lite i. Recept på den kommer längre ned.
Godaste Vardagsgratängen med Fredagstwist
800 g köttfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk oregano
1 tsk timjan
2 tsk paprikakrydda
1/2 msk spiskummin
3 msk kalvfond
2 msk tomatpure
1 tetra krossade tomater (bra pris på dessa, finns i storpack också HÄR)
1 msk balsamvinäger mörk
1 tetra linser (se ovan, använde röda linser men man kan använda alla färger)
Topping:
1 1/2 dl riven ost
1/2 dl riven parmesan
Cocktailtomater
Tortillachips med ostsmak.
Gör såhär:
1) Börja med att steka upp köttfärsen. Hacka löken under tiden. När köttfärsen är brynt har du i hackad lök och pressad vitlök. Rör runt o h låt steka med i några minuter, löken ska börja ”svettas” och bli mjuk.
2) Krydda med alla kryddor, ha i tomatpure, kalvfond och balsamvinäger. Sist svänger du i linser och krossade tomater. Låt stå och puttra på medelvärme och rör om lite då och då. När den puttrat klart så ska den inte vara så vattnig.
3) Häll i allt i en ugnsfast form. Dela cocktailtomaterna och ha på några. Toppa med riven ost och parmesan. Ställ ugnen på grillfunktion på hög värme och låt osten smälta och få lite färg. Ta ut och stick i lite tortillachips.
Servera med ris eller med sallad som vi gjorde. Funkar fint till både pasta och potatis också, känns som du kan ta det du har hemma helt enkelt. 🤤👏🏻😍
Himmelskt god kall vitlökssås:
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk smör
2 dl creme fraiche (här väljer du fetthalt själv)
1/2 msk honung
1 tsk äppelcidervinäger
Salt & peppar
Gör såhär:
1) Pressa i vitlöksklyftorna i en skål, ha på smör. In i mikrovågsugnen på högsta i ca 30-45 sekunder. Ta ut och låt svalna.
2) Blanda vitlökssmöret med creme fraiche, honung, äppelcidervinäger, salt & peppar. Klart!
Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.
Här kan du följa mig:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
I Måndags fyllde min fina svärfar 75 år. När jag och Tony träffades hade han precis fyllt 55. Tänk, bara 5 år äldre än vad jag är nu. Tiden går så rasande fort verkligen.
Vi fikade ute i trädgården, så mysigt med kvällssolen. I sommar blir det stor fest, svärmor fyller nämligen 70 i juni så då slår de ihop allt till en enda fest.
När det blev kyligare satte vi oss i deras uterum, passade på att fota dem båda när de letade bilder de skulle visa i mobilerna. Haha… 🥰😅
Så mysigt i deras lilla uterum som de byggt själva. Älskar att sitta där när det är solnedgång.
Jättefina gamla kaffekoppar som vi tände ljus i. De här är antika och är dom i perfekt skick är de tydligen värda en rejäl slant. Tittar man på allt fint som finns hemma hos mina svärisar så hittar man såååå mycket antika saker, det är som att gå på en loppis verkligen. Så häftigt!
Min fina man! ❤️ Min klippa i livet och absolut bästa vän. Så glad han finns i mitt liv…. Extra mycket i motgångar. I år har vi verkligen varit tillsammans i 20 år. Det galna är att det känns som 10 kanske. Jag har också bloggat i 20 år i år, jag började blogga samma år som vi träffades, är inte det galet?! Jag måste ju lösa ett roligt event kring det känner jag. Va? 20 år med bloggen….det måste man väl nästan fira?
För 10 år sedan hade jag ett 10 årsjubileum, det kan du läsa om HÄR och HÄR. Galet mycket folk. Så roligt detta var, kolla vad liten Milo var? 🥹❤️
Nu ska jag dra igång morgonbestyren här hemma… vi hörs snart igen! Har ett nytt härligt recept till dig och igår kom ett efterlängtat paket med sommarkläder som jag tänkte visa lite mer ifrån.
Alltså jag gillar det nog mer än vad jag erkänner, minns när jag var liten att jag tyckte det luktade hemskt när mamma lagade kåldolmar hemma? Men sen när jag som vuxen vågade smaka tyckte jag att det smakade jättegott, även fast doften var densamma.
Kolla in detta fantastiska sätt att laga kåldolmar på! Hela kålhuvudet kokas i vatten fylld med mjölk, tar bara 20 minuter så är kålen klar att rivas loss, sen ska det hårda skäras bort på bladen, tyckte det var smart att lägga kålbladet i en skål och sen fylla. Tyckte också att röran som ska vara vara i dolmarna såg såååå himla god ut! Mums!
Du hittar tillvägagångssätt och recept i sin helhet om du klickar HÄR.
Här kan du följa mig:Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR