Innehåller reklam för min bok – annonslänk för Bokus.
Godmorgon vänner!
Det är Söndag, påsklovet är i full gång. Jag har kickat igång dagen med att baka bröd. Alltså, jag är en baknörd av rang…så är det ju. Att baka en jäsdeg är ju bara för härligt. Idag testade jag ett recept från Matgeek, ett brödrecept som jag ändrade lite. Det ger ett bröd med stora hål, påminner lite om surdegsbröd eller ciabatta. Degen är nästintill rinnigt när man bakar det.
Matbröd med stora hål, 2 st
5 dl vatten
25 g jäst
7-8 dl vetemjöl
2 tsk salt
Gör såhär:
1) Värm vattnet till 37 grader. Ett tips på hur du delar ett jästpaket i två är att skära den diagonalt. Smula ned jästen i bunken och häll över vatten. Rör om tills jästen är helt löst.
2) Tillsätt mjöl och salt.
3) Kör degen i köksmaskin. Till en början ganska lugnt, sedan snabbt. Nästan lite för snabbt. Kör degen i 15 minuter. Mitten av degen ska då formas till en väldigt lös boll runt degkroken. Då är den klar. Jag hade i lite mer mjöl tills det blev så. Häll i olivolja i en bunke som du penslar insidan av bunken med. Häll i degen där. Låt jäsa minst en timma eller tills degen är dubbelt så stor, täck med gladpack.
Degen är helt lös när den är klar också.
4) Mjöla ett bakbord rejält. Häll ut degen på det. Mjöla degen rejält uppepå. Dela den i 2 delar. Tag en del i taget, med mjölade händer, och placera på bakplåtspappersklädd bakplåt. Låt jäsa 35 min övertäckt med bakduk.
5) Sätt ugnen på 250 grader över/undervärme. Ställ en skål med vatten i botten på ugnen. Just innan du ställer in brödet sänker du till 225 grader. Ställ brödet mitt i ugnen. Brödet ska bli 94 grader inuti. Har du ingen termometer så tänk att det ska få lite färg uppepå.
Ät gärna brödet när det är lite ljummet! Sååå gott!
Förboka gärna min bakbok ”Baka på 30 minuter. Alla förbokade ex är signerade (finns i begränsad upplaga). Boka HÄR!
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Måste bara dela med mig av en supergod kaka som jag bakade i morse. Den här godingen passar perfekt till påsken och jag lovar dig. Den är fööööööör goooood! 👌🏻💕😋🐣
CITRONKLADDIS MED LIMEGLASYR
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron, Finriv skalet
2 1/4 dl vetemjöl
125 g smält smör
1 nypa salt
saften av citronen
Glasyr:
50 g smält smör
2 tsk pressad limesaft
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
Topping:
färgglad strössel
limeklyftor
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna lite.
2) Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker. Blanda de torra ingredienserna och sikta i det i smeten. Pressa i citronen. Sist har du i det smälta smöret. Blanda runt tills du har en något segare smet.
3) Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på ca 24 cm. Smöra kanterna. Häll smeten i formen, grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Kakan ska vara lite wobblig i mitten när du skakar formen lätt, då blir den perfekt.
4) Låt kakan svalna helt.
5) Toppingen gör du genom att smälta smöret. Rör ihop med citronsaft, vaniljsocker, florsocker & äggula. Den kommer vara rätt tjock. Bred på den på kakan och avsluta med lite strössel och limeklyftor.
HÄRkan du beställa min bakbok ”Baka på 30 minuter!”
Såhärstårdet om boken:
Ont om tid och fikasugen? Här hittar du snabba godsaker för alla smaker: snittkakor, kladdkakor, kanelbullemuggkaka, chokladkubbar, blåbärsbullar, nutellabullar, äppelgifflar och mycket mer. Från första tanken på kaffebröd till färdiggräddat på under 30 minuter!
Det är viktigt att samlas kring matbordet, men frågar du Nina Hermansen är det minst lika viktigt att samlas kring fikabordet. Och med hennes bok är det lätt fixat. Välj mellan 60 recept på småkakor, mjuka kakor, bullar, pajer, muggkakor och smördegsbakverk. Spontangäster på väg? Bara lugn – innan de är framme hinner du svänga ihop en smaskig kaka, sätta på kaffet och duka fram. När gästerna har anlänt luktar det gott av nygräddat och det är bara att slå sig ner och njuta.
HÄR KAN DU FÖLJA MIG:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Ni är sååå många som frågat efter råbiffreceptet och framförallt ”Gindrinken” som vi gjorde i vår live i lördags, för en vecka sedan. Säkert fått 100 dm:s om det.
Vi är ett gäng vänner som brukar ses via cyber. Då lagar vi god mat som Mattias (Fredagskocken – blogg HÄR) tar fram och så dricker vi något gott till det. Jag kan helt ärligt säga att när Mattias sa att vi skulle dricka gindrinkar på vår Cook-along med honom så kände jag ”oh noooooo”. Jag gillar nämligen inte gin. Alls.
Han nämnde dock något om en god gin som vi skulle köpa. Jag beställde den för den fanns inte i sortimentet. Vad smidigt det är att beställa förresten. Skitenkelt på nätet, sen hämtar man det bara.
I alla fall. Vi började med att testa att dricka den här ginen ren. Här började jag bli lite förvånad för den smakade lite fläder och citrus tyckte jag. Inte alls sådär skarp och besk. Sen skulle vi göra den här gindrinken som Mattias pratade så gott om. Ooooooooh myyyyyyy goooooo! Ni som följde liven kunde nog se att detta var den absolut godaste drinken jag smakat i hela mitt liv. Alltså wooooow! Tydligen hänger det på vilken ginsort man köper fick jag lära mig.
Ni var såååå många på liven som undrade vilken gin det var – Skagerrak heter den. Den är tydligen smaksatt med lite fläder, havtorn och sjögräs. Det sista låter inte klokt men något jädrans bra gör det för jag är helt överkörd nu. Vår sommardrink kommer vara denna. Alltså wow! Helt plötsligt gillar man gin. 😂👌🏻
Knäppte av så snygga bilder (om man får säga det själv), flaskan var sååå snygg så det var extra kul faktiskt. Drinkar är jättekul att fota! Måste ha in mer sånt på bloggen känner jag.
Jag tror att vi döpte den till Cloudy Skagerrak på min LIVE. Passar ju asbra som namn!
8 cl Skagerrak
1 lime
10 cl rå citronsaft
20 basilikablad
2 msk råsocker
1 ägg
Is
Gör såhär:
1) Finriv det yttersta skalen på limen. Lägg rivet i en shaker. (Har du ingen tipsar jag om en bra på Lagerhaus).
2) Pressa i citronsaft, basilika och socker. Skär också i några klyftor lime. Ta skaftet på en träslev och stöt ordentligt några gånger. Det ska bli en liten sörja där i botten.
3) Häll ned gin, knäck i hela ägget och fyll med några isbitar. Skaka allt vad du orkar under någon minut. Häll sedan upp i 2 cocktailglas.
Till detta så mumsade vi sedan på WOW-upplevelse 2. Jag har trott att jag inte gillar råbiff heller. Men så fel man kan ha! Tillagar man den såhär så skulle jag kunna leva på det! Så sjukt gott!
Asiatisk Råbiff i gemsalladsblad, 4 pers
200 g putsad ryggbiff
1 schalottenlök
1 msk pressad rå citronsaft
2 tsk olivolja
1/2 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
2 tsk sesamfrön
Sirachamajonnäs (räcker till fler)
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl rapsolja
Salt & siracha efter smak
(OBS: Vill du inte göra egen går det bra att köpa färdig majonnäs och ha i siracha).
Picklad Ingefära (räcker till fler)
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
50 g ingefära
Till servering:
1 gemsallad
hackade jordnötter
färsk koriander
Gör såhär:
1) Picklad ingefära: Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull och låt det koka upp. Skala och hyvla ingefäran runt. Lägg i den i en burk och i häll lagen. Låt det svalna helt.
2) Majonnäsen: Lägg äggulor, dijon och vinäger i en matberedare. Starta matberedaren och häll sedan i en tunn stråle av oljan. Majonnäsen blir varefter tjock och fin. Smaka av med salt och några droppar siracha.
3) Råbiffen: Fintärna köttet och finhacka löken. Blanda köttet och löken med citron, olivolja, sesamolja, soja och sesamfrön. Smaka av med salt. Plocka 8 snygga blad från gemsalladen. Lägg råbiffen i salladsbladen och toppa med lite av ingefäran och majonnäsen samt hackade jordnötter och koriander.
Jag ger detta tilltugg och denna drink 10 poäng av 10! Detta kommer vara ett stående inslag hos oss. ❤️👌🏻💕
Hoppas ni ska gilla också. Berätta gärna vad du tyckte om du provar.
Hepp, dags att fortsätta baka här hemma. Vi hörs sen.
En bild från igår när jag var klar med ett långt möte. Stod i solen och bara andades en stund.
Piuh! Jag har så jädrans hektiska dagar just nu. Allt går i ett, jag har olika deadlines att lyckas hinna till hela tiden. Samtidigt håller jag på och starta upp ett nytt jättestort projekt som du kommer få veta mer om snart. Jag har massor med möten som måste betas av. En miljon mejl som dimper ned hela tiden. Svara på frågor och kommentarer på alla mina sociala medier. Måste ta fram lite nya recept till påsk och så håller jag dessutom på och ”korrar” boken nu och putsar till det allra sista. Som om inte allt det var nog så har ett minneskort pajat med massa viktiga jobbilder på, dessutom försvann ett annat gäng bilder som jag tagit till ett samarbete. Alltså total kaos, det känns som har man det lite för stressigt så börjar allt gå emot en till slut. Men… det finns värre saker. Tur att jag älskar mitt jobb! ❤️
Som sagt, lite för mycket skulle jag säga att jag har och göra just nu men jag hoppas att när boken nu ÄNTLIGEN går på tryck så kan jag fokusera på lite mindre antal saker. Då blir det ”bara” mitt vanliga jobb och det stora projektet att ta hand om.
Har jag hunnit påskpynta? Eeeeh nope. När ska man hinna? Fyyyy…. så trist men just nu är livet jädrans fyllt av måsten så då hinner inte jag såna saker alls. Jag skulle behöva hinna med massor här hemma t ex. Golvet i hallen och badrummet är inte klart, har ju påbörjat hallen med att byta färg på terracottagolvet. Vi har en garderob som ska byggas ihop och målas till hallen. Jag skulle behöva tapetsera en vägg i Milos rum. Byta ut en matta på ”kontoret” som jag köpt. Den står i ett hörn ihoprullad fortfarande.
Nä, jag brukar inte må så bra när jag har såhär mycket så nu måste jag vara lite rädd om mig. Det är då jag kör lite andningsövningar. Tar långa duschar med plingplong musik. Har köpt lite rökelser och eteriska oljor som jag försöker stressa ned med. Jag försöker komma ut på mina promenader och sova när jag är trött. Ta ett bad. Djupandas när jag kommer ihåg. Har en hög stress i kroppen nu och den ska jag nu försöka ta tag i och få och släppa. Men det får bli sen…. när jag är klar.
Som om inte det vore nog så körde brevbäraren sönder hela vår mur. Ja ni minns väl att jag hade fixat den andra sidan, dagen efter hände detta. Åh gud…. var börjar man ens? Jag vill att Postnord fixar det här och jag har precis fått ett telefonnummer till chefen på kontoret här i småstaden. Hoppas vi kan lösa det.
Idag är min dag fylld av jobb. Ska försöka hinna undan så jag kan ha en ”day off” imorgon. Helt off brukar den inte bli när man har 3 sociala kanaler som måste upprätthållas, men ni fattar. Inga deadlines att stressa med och ett mer normalt tempo på det vanliga jobbet som pågår dagligen.
Lite påskpynt lyckades jag i alla fall få ihop med två harkrukor med godis på bordet.
Här hemma har det i alla fall skett en del förändringar. Träet har fått flytta in hos oss och jisses vilken harmoni det blev medsamma. Det trodde jag inte. Ett nytt skåp som sväljer massor med saker som förut stått framme i två öppna hyllor. Ett tips om du tycker att ditt hem känns rörigt är att köpa ett skåp som kan förvara.
Älskar matbordet och stolarna. Man sitter riktigt skönt i dom. Vi köpte dessutom klappstolar som vi kan fylla på runt bordet med om man är fler än 6.
Nästa steg är ny soffa och soffbord. Soffan har jag äntligen bestämt mig för vit. Ställde frågan på Instagram och många svarade att det var superbra med vit soffa med avtagbar klädsel då man kan slänga in allt i tvättmaskinen och tvätta med klorin. Så, äntligen en vit soffa som jag länge suktat efter. Till det letar jag febrilt efter träbord men tror att jag hittat två runda som jag ska ha. Åh, är så pepp på att få klart.
Samtidigt klurar jag på nya utemöbler. Har sett ut bord och stolar som vi ska ha på framsidan nu. Skulle behöva ett nytt lounge-set också då jag sålde vårt gamla. Ja, så en hel del nya projekt som pågår hemma också. Konstigt att man känner sig lite stressad. Haha…. ojoj!
Nu ska jag fortsätta jobba hörni! Ska försöka hinna med en frukost emellan här bara. Hoppas ni får en fin Lördag. Här inne ska jag tipsa om den gooooodaste drinken jag druckit i hela mitt liv och råbiffs tilltugg som blev magiskt goda! Håll utkik!
Detta har stötts och blötts inom familjen under lång tid. I början ville jag bara skrika nej allt vad jag orkade. Förbjuda honom. Skrika åt honom och sluta tramsa, att det inte går att flytta så långt ifrån sin mamma. Ja tills jag insåg att han ju är 25 år. Han gör vad han vill utan att jag kan göra ett dyft åt det.
Mina känslor har varit högt och lågt. Jag tror att jag fortfarande lever i förnekelse med en känsla av att det inte är riktigt sant. Men det är sant. Usch, nu gråter jag när jag skriver det här. Men det har varit jättetufft för mitt mammahjärta. Fy bubblan alltså.
Men, jag har fått ge mig själv mentala bitch-slaps i ansiktet där jag påmint mig själv om att jag också var ung en gång. Men skillnaden var att jag inte vågade, hade jag vågat hade jag gjort exakt samma sak. Vilken utmaning! Vilken erfarenhet! Gud, jag kan ju inte förbjuda honom att leva sina drömmar och visioner. Att få en sån förfrågan från ett så pass bra lag är ju liksom ”goals”.
Jag vet hur mycket han brinner för det här. Hur mycket han måste få göra något sånt här. Han har varit i Schweiz på ett ”studiebesök”. Hans magkänsla var helt rätt när han väl kom dit. Han har en familj som han känner där som han bodde hos och allt hade känts helt rätt med både stället, laget, familjen, sportchefer och allt.
Han är så himla modig alltså! Jag är helt blown away. Han har skrivit på ett kontrakt på 3 år. Han kommer att få åka hem när det inte är säsong och vi får hälsa på honom. Nu vet vi ju inte hur det kommer se ut med Corona men jag önskar att vi kan det. Jag kommer sakna ihjäl mig såklart. Usch. Men jag är genuint glad för hans skull. Han är så pepp på det här. HÄR kan ni läsa en intervju med honom.
Inte helt klart än när han ska åka men det ligger några veckor fram. Sen kommer han hem i juli för att åka tillbaka i augusti igen. Skönt med en mjukstart för mamman.
Men då vet ni också. Det räcker liksom inte bara med att ”Mellan” flyttar till Sthlm i april, ”Stora” drar också. Oj oj, inte lätt att vara mamma säger jag.
Nu måste jag sova! Natti Natti raringar. Imorgon är det torsdag och det väntas middag hemma hos oss. Thedde ska firas.
Den här längtar jag efter att få sätta tänderna i. En citron cheesecake som har det där syrliga blandat med sött. En perfekt kombo för efterrätt om du frågar mig!
1) Klä en springform med bakplåtspapper. Både botten och kanterna. Ca 20 cm i diameter, så lite mindre variant.
2) Mixa digestivekexen tills det blir smul, du kan också lägga dem i en påse och trampa på dom eller köra med en kabel över tills det blir smul. Blanda med smälta smöret och tryck ut det i botten av formen.
3) Vispa grädden löst och vänd ned färskosten i grädden. Vispa samman grädde och färskost. Sikta i florsocker, vaniljsocker och det rivna skalet. Häll allt över kexbotten.
4) Ställ i frysen i ca 4 timmar. Gör lemoncurden om du gör egen. Ta ut cheesecaken efter fyratiden och bre över lemoncurden. Dekorera med hallon, citron/limeskivor och mynta. Låt stå ca 15-20 minuter innan servering.
Vilken dag det blev igår, värmen och solen bara fyllde mig med vårglädje. Tog tag i vår lilla trapp ute t.o.m. Den såg helt bedrövlig ut, den lilla kanten på trappen har stenar som hade halkat snett och hängde halft över trappan. Fick ett ryck efter promenaden igår och grävde loss stenarna och satte dit dom igen. Blev sån otrolig skillnad.
Ja de här bilden kanske inte säger något, glömde ju ta förebild och den här bilden tog jag nyss, nu när det är mulet igen. Såååå trist! Men för att förklara hur det såg ut så var det helt överväxt för det första och stenarna hade liksom halkat över trappan. Nu är det rensat och fixat i alla fall. Så fort vädret tillåter ska det stå krukor med blommor här, eller om jag köper någon perenn som klarar frostnätterna också.
Igår var ljuvligt! Vädret var verkligen helt underbart. Gud vad jag njöt när jag stod och grävde vid trappan. Stod i bara luvtröjan. Ingenting är som första känslan av vår.
Efter Milo slutade skolan åkte vi iväg för att köpa ny cykelhjälm till honom. Han cyklar till skolan nästan dagligen och hjälmen hade spruckit så en ny behövde inhandlas. Dessutom hade han vuxit ur fotbollsskorna. Alltså gud, hur fort kan en fot växa? Jag baxnar? Hans fötter växer i raketfart just nu, känns som jag vill köpa 3 storlekar för stora för att han ska kunna ha dem ett halvår.
Hjälmar fanns det många att välja emellan men det gick väldigt smidigt ändå måste jag säga. Brukar ju kunna ta år ibland innan ungar kan bestämma sig. 😅 Det kan vara så små detaljer som avgör om det är något som inte riktigt passar. Igår var det t ex en grön rand på första hjälmen som han inte gillade. Som sagt, man vet aldrig.
Fotbollsskorna testade och klara. Han var ju tvungen att låtsasdribbla och låtsasskjuta för att de skulle bli godkända. Tog på krafterna det som ni ser. 😅 Fotbollsskor är en djungel, glad att vi hittade ett par. Nu finns det ju olika. De som man kan använda på konstgräs och de som man kan använda på gräs. Tack och lov finns det de som kan användas på både och. 😉
Hepp! Dags att sätta igång dagen här. Hoppas att du får en bra Lill-Lördag. Själv ska jag jobba och planera lite middag för vår 25 åring. Imorgon ska vi fira honom lite här hemma. Blir bara närmaste familjen så det blir lagom.
Innehåller annonslänk för Cervera
Nu tänkte jag bjuda på ett litet drinktips till Påsk! Har inte smakat den själv ännu men denna kommer garanterat att svängas ihop till påsk hemma hos oss. Hört att den ska vara väldigt god!
SIDECAR, 1 st
3 cl cognac
1 cl brännvin
2 cl citronjuice
1 cl sockerlag
Gör såhär:
1) Dra kanten på glaset med en skiva citron, doppa sedan i strösocker så du får en vacker sockerkant på glaset.
2) Blanda alla ingredienser i en shaker med is, funkar i en ren syltburk med lock också.
3) Skaka i ca 10 sekunder och sila sedan upp drinken i glaset.
Tipsar om dessa fina glas från Iittala, perfekta för både drinkar, champagne och efterrätter. Finns HÄR.
Gillar du recepten får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Idag är en väldigt stor dag! Idag har jag nämligen haft den stora äran att ha fått varit mamma i 25 år till världens finaste pojke! Jag minns att jag var helt överrumplad över känslan att bli mamma, jag svävade verkligen på små rosa moln. En obeskrivligt djup och stark kärlek som är omöjlig att förklara.
Idag har han vuxit upp till en stark, varm, omhändertagande, modig, rolig och fin man med världens största hjärta. Han är en framgångsrik tränare i innebandy i Storvreta och jag förundras över hans starka målsättningar. Jag vet ingen som brinner så hårt för den sporten som han. Ibland sitter jag bara och gapar bredvid och är så imponerad över hans kunskap. Jag är så otroligt spännande på vad framtiden kommer att ge? För det vet jag…. han kommer nog inte ge sig förrän han nått det han vill nå.
Thedde, min fina underbara pojke. Jag älskar dig så himla mycket och jag är så otroligt stolt över dig varendaste dag! Grattis på 25 årsdagen! ❤️🎉🎁🎈