Även om regnet hänger i luften och himlen är jämngrå så vägrar jag ge upp känslan. Det är ju ändå fredag och jag tänker maxa myset på mitt sätt. Milo har snart avklarat första veckan i skolan, det har gått fint…de har mjukstartat och det tycker jag är bra. Han startade denna fredag med lång sovmorgon.
Just nu går jag runt hemma i världens mjukaste fleece från Cellbes (älskar såna där plagg som bara känns rätt direkt) och förbereder lite smått inför kvällen. Det blir ingen stor middag men gott i glaset, något snabbt och enkelt att äta, tända ljus och min fredagsbukett.
Dagens outfit just nu – så skön att jag vill ha den varje dag
Vill du ha lite tips till helgmyset? Här kommer tre favoriter som alltid funkar hemma hos oss:
Alkoholfritt:
• Richard Juhlin Blanc de Blancs – lyxigt bubbel utan alkohol
• Barrels & Drums Sparkling White – smakar nästan “salongs” utan alkohol 🙈
• Oddbird spumante – fruktigt med päron, citrus och blommor, perfekt till plock!
Med alkohol:
• En iskall aperol spritz med apelsinskiva – 6 cl Prosecco, 4 cl Aperol, 2 cl sodavatten, Is, Apelsinskiva
• Mojito på fläder och mynta (går att göra utan rom också!) – 2 cl koncentrerad flädersaft, 1/2 lime i klyftor, Myntablad (ca 6–8 st), Sodavatten eller Sprite (beroende på hur söt du vill ha den), Is, 4 cl ljus rom
• Ett glas kylt rosé med frysta jordgubbar i
🕯 Fredagsdukning med bukett & småplock
Jag dukar inte stort men jag gör det fint.
Idag blir det:
• En enkel brickdukning för två med fina glas, glasen hittar du HÄR (halva priset just nu, de finaste bubbelglas som finns)
• Emma S treatment enzym peele – snäll men effektiv glow-boost! Tar bort döda hudceller, ger glow och fuktbalans på bara 1 min.
• Lumene Soothing sheet mask (<länk) – 15 minuter senare = ny människa. Mjukgör, lugnar och balanserar huden.
• Holika Holika Good Cera Lip Balm (<länk) Om du är känslig, den här är drömmen. Inga starka dofter, inga irriterande ämnen, bara ceramider och milda oljor som återfuktar på riktigt. Perfekt för dig som vill ha läppvård utan att fastna i “applicera-hela-tiden”-loopen.
🧡 Helgpepp, utan krav
Jag försöker skala bort alla “måsten” just nu. Det behöver inte vara perfekt.
En tröja som känns skön, en kaka som doftar gott, något bubbligt i glaset och lite enkla härliga skönhetsprodukter, det räcker. Det är helg.
Ta hand om dig, njut om du kan, och du…..glöm inte kika in Cellbes medan rabatten gäller.
Letar du efter ett riktigt gott recept på glutenfria frallor som är både enkla, saftiga och klara på nolltid? Då har du hittat rätt! 🙌
De här frallorna görs helt utan jäst och med glutenfria ingredienser som bovetemjöl, havregryn och mandelmjöl. Dessutom smaksätter jag dem med en hemmagjord brödkrydda som ger den där härliga bagerikänslan…fast du gör dem hemma i ett nafs.
Perfekta till frukost, mellis eller som tillbehör till soppa!
🌾 Varför du kommer älska dessa glutenfria frallor
✔️ Glutenfria – utan färdiga mjölmixer
✔️ Utan jäst – du använder bakpulver
✔️ Klart på ca 30 minuter
✔️ Saftiga, smakrika & mättande
✔️ Funkar i både ugn & air fryer
📝 Recept: Glutenfria frallor med yoghurt & brödkrydda
1 msk psylliumfröskal (dessa har jag, funkar med fiberhusk också)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt 1
tsk brödkryddor* (se nedan)
Våta ingredienser:
2 dl naturell yoghurt (eller växtbaserad)
1 msk olja
1 msk lönnsirap eller honung (valfritt)
🌿 Brödkrydda – min favoritmix:
Blanda lika delar:
Kardemumma
Kummin
Fänkål
Anis
💡 Tips: Mortla gärna hela frön för att få fram extra mycket smak.
Eller använd färdig brödkrydda från butik – det funkar också jättebra!
Obs: Receptet innehåller certifierade glutenfria havregryn (upp till 20 ppm gluten). För dig som är mycket känslig eller vill äta strikt naturligt glutenfritt kan du byta ut havren mot mer bovetemjöl eller rismjöl.
Så gör du:
1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Rör ner yoghurt, olja och sirap. Blanda ihop till en ganska tjock smet. Låt svälla i 15 minuter så att psylliumet binder vätskan.
3. Forma 4 frallor med blöta händer eller klicka ut på bakplåtspapper.
4. Grädda: I ugn: 200 °C i ca 18–20 minuter I air fryer: 180 °C i 12–14 minuter
5. Låt svalna utan duk på galler, då behåller du en fin yta.
Hej min vän! Oj oj oj vad jag haft några riktigt härliga dagar. Jag fyllde år i måndags, skulle kikat in till dig då men vet du, det har varit så full fart så jag har verkligen inte hunnit. Om bloggen inte uppdateras så kan du alltid kika in på min Instagram (<länk) och Facebook (<länk) – där uppdateras det varje dag.
Först och främst så införde jag ju födelsedagsvecka för många år sedan, det för att jag helt enkelt älskar att fylla år så mycket. Vad är en födelsedagsvecka kanske du undrar, det startar exakt veckan innan din födelsedag. Så min började ju redan förr förra måndagen och avslutades med min födelsedag i förrgår.
Födelsedagsveckan är inte bara en dag, det är en hel vibe! En vecka där man får fira sig själv lite extra varje dag, utan skam eller dåligt samvete. Det handlar inte om dyra presenter eller stora fester, utan om att:
✨ Göra det man mår bra av och älskar
✨ Kanske äta på restaurang fast det bara är Tisdag
✨ Gå på bio, äta popcorn och dricka läsk
✨ Unna sig små saker varje dag…. en god frukost, ett bubbelbad, en kaffe i lugn och ro, en glass vid vattnet
✨ Ta emot kärlek, komplimanger och omtanke – och våga stå i det (inte jätteenkelt alla gånger men jag tränar på det)
✨ Känna tacksamhet för allt man tagit sig igenom och där man står idag
✨ Skapa sin egen tradition – kanske med tårta på en tisdag, favoritmiddagen mitt i veckan eller en stund för reflektion
Det är en vecka där man får ägna sig åt sig själv, fira sin resa och låta andra fira en utan att vifta bort det. Födelsedagsveckan är ett statement:
“Livet är värt att firas, inte bara en dag, utan en hel vecka.”
Så min vecka har njutits i fulla drag. Helgen var som peaken, i Söndags tog Tony med mig ut på något han vet att jag älskar. Sitta vid vattnet och äta glass.
Vi har ju också haft den stora ynnesten att få ha varit hundvakt, så här satt vi alla och njöt för fullt. Glass från Väddö gårdsmejeri kan varmt rekommenderas. Så god glass!
Fick många frågor om min blus på instagram, den hittar du HÄR. Den är på REA just nu, det är nämligen 25% rabatt på alla överdelar. HÄR (<klicka) hittar du alla. Passa på, massor med fint, sista dagen för erbjudandet idag.
Det är så vackert nere vid hamnen i Västerås. Här ser du bland annat en av våra favoritrestauranger Kajplats 9. Så goda skaldjur så tips tips om du inte besökt.
Måndagen, min födelsedag, startade med min favvosysselsättning de senaste dagarna – hundpromenad. Det har blivit många såna och jag har älskat varje sekund. Detta var den sista för denna gången. Som ni ser så beställde jag toppenväder på min födelsedag.
Dagen började med att jag skulle göra påfyllning på naglarna. Det fick bli något med en trea i då jag ju fyllde 53 i måndags. Heart beats lät väl som en alldeles underbar färg tänkte jag.
Det blev en väldigt fin och neutral färg. Har ju haft röda ett tag nu och oftast när jag haft mycket färg så vill jag ha något neutralt sen.
Mitt halsband hittar du HÄR, klänning från Kapp-Ahl, dock slutsåld…fick massor med frågor om den på instagram.
Här hade vi just landat i Sthlm. Tony som roddade hela dagen så det var bara att hänga med. Som sagt, vädret var magiskt. Det var som att sommaren landade ordentligt ytterligare en dag.
En av mina absoluta favoritplatser är Glashuset så jag blev väldigt glad över att vi skulle äta födelsedagslunch där. Ligger precis vid vattnet, så härlig atmosfär och jag skulle kunna sitta där en hel dag och bara glo på folk. Testa förresten deras burrata – den badar i en så härlig ”dressing” med balsamico och basilika, spröda levainkrutonger som är som ett smul, så goda cocktailtomater – alltså världsagod. Tony hade tydligen sagt att jag fyllde år så vi fick en flagga och jag blev bjuden på ett glas alkoholfritt bubbel. Så fint!
Blev så glad över att Mellan också dök upp på lunchen för att fira sin mamma. ❤️ Vi åt så gott och vi bara satt där och njöt. Det var nästan svårt att ge sig av därifrån. Hade det inte varit för att jag var nyfiken på vad nästa grej var så hade jag suttit där än. Haha….
Så tacksam för att få bli firad med sånt jag älskar! Förr stod jag alltid i köket och bakade 127 kakor på min födelsedag för att vänta in gäster till kvällen…. För att sitta där som ett urskitet päron av trötthet och ond rygg. Tills vi började göra helt annorlunda. Den dagen man fyller år gör man det man älskar mest av allt. Sedan kan de som vill fira en komma och hälsa på dagen efter eller dagen före kanske. Mycket bättre upplägg enligt oss. Jag har lärt barnen detsamma, njut av din födelsedag i 300 km/timmen….sen kan firandet med familj & släkt ske en annan dag. En födelsedag kan firas många dagar som sagt.
Solglasögon HÄR (<länk), många som frågade om dom också på instagram.
Efter lunchen så drog vi ut till Riddarfjärden/Rålambshovsparken, men före det så åkte Tony och handlade fika på ett av mina favoritställen, Fern & Fika, ett veganskt ställe på Söder som har så gott fikabröd. Där kan man köpa smörgåsar, lunch, over-night oats, chiapudding, smoothies, frukostbrickor, brunch, nice-cream bowls, glutenfria amerikanska pannkakor, maaaaaagiska chocolate chip cookies som är helt glutenfria & veganska och massor med andra goda bakverk. De där kakorna (Chocolate chip cookies) håller jag på och försöker luska ut receptet på – ska göra en testbakning så får vi se om jag ens kommer i närheten.
Parken bubblade av liv. Det var som att alla gav sig ut för att njuta av den sista varma dagen. Vi tog med oss stolarna från bilen (alltid 2 stolar i bak för att kunna slå sig ned på någon vacker plats och njuta), och så gick vi och satte oss vid strandkanten, drack kaffe & avnjöt våra goda bakverk. Det var verkligen helt underbart sätt att avsluta sin födelsedag på. Efter det satte vi oss i bilen och åkte hemåt igen. Hemma blev det soffa & serie som avslutning på dagen. Så tacksam och uppfylld av kärlek. Fick så många grattis på mina sociala medier, så tacksam verkligen.
Igår hade jag min familj här på födelsedagsfirande. Det blev lite tilltugg och fika, mamma & pappa och syrran med hela sin familj. Så mysigt. Jag gjorde massa gott….. små minipizzor, grönsaksdipp med hemmagjord Holiday dipp (kommer recept på det senare idag), blåbärstårta, hallonkaka och vanlig kladdkaka med grädde. Minipizzorna gjorde succé! Kommer recept på allt detta framöver.
Nu ska jag jobba vidare här, Milo har börjat skolan efter sommarlovet, andra ring idag och vardagen är igång på allvar. Jag kommer dock fortsätta njuta av varje tillfälle som ge av den sommar som är kvar.
Nästa vecka återkommer veckomatsedeln igen, vi hörs snart igen hörni!
Såhär sista veckan innan skolorna drar igång igen känns det som man vill hinna med sånt man planerat under resten av året. Vi har t ex en del caféer och slott på bucket listan för denna sommar. En som vi totalt hade glömt bort, och säkerligen inte ens besökt om vi inte fått ett samtal om att följa med till rum35.
Vi packade in oss i bilen och gav oss iväg. Rum35 ligger magiskt till mitt på stan men med en riktigt mysig innergård. Som att kliva in i en italiensk bistro, men med den där svenska sommarkänslan…lummigt, charmigt och hemtrevligt på bästa sätt. Innergården är som en gömd oas där tiden får stanna en stund. Hit vill man komma tillbaka.
Ja du ser ju själv, bara ingången berättar om en alldeles supermysig liten oas som kommer öppna sig.
Ifrån början så var detta en liten inredningsbutik, och en del var catering. Nu har det blivit en renodlad restaurang/bistro/cafe med catering. Ett av vår lilla stads mysigaste ställe skulle jag säga. Sussi & Magnus som äger det är också otroligt trevliga människor. Så tips tips!
Magnus är en väldigt duktig kock, och på menyn hittar man sallader, croissant, dagens pasta m.m. Finns också så man kan fika och också njuta av lite alkoholhaltiga drycker. Vi pratade om att det är en perfekt plats att njuta av en AW på.
Vi var rörande överens om att den dillstuvade potatisen nog var den godaste någonsin! Det avnjöts både chèvresallad, ceasarsallad och fika i form av blåbärspaj och morotskaka. Alla tyckte allt smakade supergott!
Alldeles fantastiskt mysigt på denna innergård. Det roliga är att jag satt och mindes tillbaka, för att precis bakom det vita staketet bodde jag i min ungdom. Vilda fester, killar och outfits – alltså jag bodde där som 20 åring. När livet var som allra roligast. Åh herreminjee så mycket roliga minnen jag har därifrån. Inte ens rumsrena storys alla gånger, inte när en av ungarna, ex-sambo och nuvarande man satt där dessutom. Hahaha….. alla har vi varit unga en gång i tiden. 😜
Som vanligt vill jag lämna dig med ett recept här på bloggen. Jag blev så inspirerad av chèvren – DET om något är väl gott. Just i denna sallad här ovan var den sådär galet krämig. Tänkte då att jag ska tipsa om något som passar perfekt till fredagen imorgon. Kanske till AW:n. Dessa smördegspuffar som jag kallar dem har presenterats här på bloggen tidigare, men med tanke på hur gott det är så tål de att presenteras igen.
Tips! Så lyckas du med smördegspuffar:
• Använd kall smördeg – varm deg blir svår att jobba med och jäser sämre.
• Skär med vass kniv för att få puffarna att resa sig fint i ugnen.
• Pensla med uppvispat ägg för extra glans och fras.
Tips: Byt ut eller variera
• Gillar du inte chèvre? Testa med brie eller feta istället.
• Inget fan av kokos? Byt ut mot mango- eller fikonmarmelad.
• För vuxensmak: ringla över lite extra rom precis innan servering.
SMÖRDEGSPUFFAR MED CHÈVRE OCH ANANAS/KOKOS/ROM MARMELAD.
1 platta smördeg
100 g chèvreost
1 uppvispat ägg
3 msk marmelad
mandelflarn
Gör såhär:
1) Dela smördegen i 6 delar. Skär upp chevreost i bitar och lägg på plattorna.
2) Pensla med uppvispat ägg.
3) Har du en airfryer så kör du dessa på 200 grader i 5 minuter. Det blev sååå bra i den, sååå frasiga. Har du vanlig ugn så kör du 200 grader men lite längre, 12-15 minuter ca eller tills de fått fin färg.
4) Ha på marmelad och strö över mandelflarn. Servera genast. Gott till ett glas. Galet gott!
Vill du köpa marmeladen så googlade jag och hittade den HÄR.
Serveringstips:
• Perfekt till bubbel eller ett friskt vitt vin.
• Servera på ett fat med färska örter för extra wow-effekt.
• De funkar lika bra som förrätt, drinktilltugg eller på en lyxig brunch.
Följ mig:
Följ mig gärna i mina andra kanaler också:
📍 Instagram – för dagliga uppdateringar, stories och massa matinspo
📍 Facebook – där vi är ett stort härligt gäng som pratar mat och vardagsliv
📍 TikTok – för snabba recept, hacks och glimtar från mitt kök
Påminner om min rabattkod. Unna dig något från TrendRehab – IR-produkter, massage, träning eller ljusterapi. Med koden NINAH20 får du 20 % rabatt på hela köpet.
Detta blir en långt inlägg, vill bara förvarna. 😂 Sommaren är snart över…. även om det ska bli 2 veckor av riktig högsommarvärme här hos oss, inte mig emot…. Jag ska njuta i fulla drag! Jag är långt ifrån klar med sommaren ska sägas. Men hur som haver, många går tillbaka till jobbet och lämnar lata semesterdagar bakom sig.
För vissa har sommaren inneburit lite mer vin på altanen eller öl i solen än under resten av året.
Och kanske känner man nu att kroppen inte är riktigt lika pigg som man vill, då kan det vara läge att ge sig själv en vit månad, eller kanske längre.
Det gjorde vi. Och det förändrade allt.
Vi har aldrig haft något emot att andra dricker… viktigt att komma ihåg är att det här inte är en kampanj mot vin, öl eller drinkar. Men vi har upptäckt att för oss gör alkoholfriheten livet bättre på alla sätt. Detta som jag berättar nu är en personlig resa, inte en regelbok på vad andra ska göra.
Tonys resa – från soffpotatis till halvmara
Från soffpotatis på 116 kilo till vältränad löpare på 86 kilo. Jag är så stolt över den här mannen. Idag springer han milen på tider han inte vågat drömma om – om ni bara visste vilken otrolig skillnad det är på hela den här människan.
Idag är det en speciell dag.
För idag är det ett år sedan Tony tog sitt sista glas alkohol. Ett helt år.
När han började den här resan vägde han 116 kilo och tränade inte alls. Han åt chips varje nästintill varje kväll med 1 1/2 liters pepsi max. Ständiga problem med magen, ibland både trött & irriterad även om Tony alltid varit en spelevink och glad i vår relation. Men han kändes låg och lite håglös. De gånger han drack, det var dock inte så ofta, så var dagen efter som ett töcken. Det han sprungit under veckan kändes plötsligt bortblåst då kroppen fick jobba så hårt med avgiftning och skit.
Han tog sitt beslut förra året, nej jag vill satsa på löpning och typ aldrig må såhär dagen efter man druckit. Idag väger han 86 kilo, är i sitt livs bästa form vid 44 års ålder och springer milen på tider han knappt vågat drömma om. Nu laddar han för ännu en halvmara, och det med en lätthet och glädje som smittar av sig på mig. Att få se någon nå sina mål såhär är så otroligt häftigt. Även om jag inte själv är kapabel med min rygg så gläds jag åt att han kan. Å jisses som han kan! Han brukar säga att han springer för mig också, och det gör mig glad. Att han uppskattar livet där inte kroppen begränsar honom, fler borde uppskatta det mer. Så du som läser det här, kan du så ta en promenad idag. Imorgon med. Lova mig det…. Bara för att du kan. ❤️
Men det handlar inte bara om vikten eller konditionen för Tony. Det handlar också om livskvalitet. Han sover bättre, hans sömnapné är helt borta. Han har tonvis med mer energi. Är mycket piggare när han vaknar och orkar mer på dagarna. Och det där trötta, sega och tunga som ofta kom dagen efter att han druckit alkohol – även vid små mängder – är helt borta. Han har inte upplevt det på ett helt år.
Min resa – 222 dagar utan alkohol
Två olika resor, men samma mål: att må bättre i både kropp och huvud. 222 dagar för mig, 365 för Tony, och vi har aldrig känt oss så pigga och starka.
Idag är det också 222 dagar sedan jag själv drack alkohol.
Vi satte aldrig något löfte om att ”aldrig dricka igen”. Det har aldrig handlat om att förbjuda något, utan om att testa hur det känns att vara utan. Och vi båda märkte ganska snabbt att vi mår så bra att det känns dumt att börja igen.
För mig blev det extra tydligt när jag insåg att jag fick bakisångest även efter bara två glas vin. Och mitt i ett galopperande förklimakterie där det redan fanns en ångest som pockade på lite då och då kände jag att nej….. nu ska skiten bort. Det var liksom inte värt det, jag ville ju stötta min kropp igenom klimakteriet, inte stjälpa den.
Den där kemiska oron dagen efter, som inte har något med situationen att göra blev liksom droppen för mig. Den är liksom inte en ”ångest för att man gjort något dumt”, det är typ kroppen som protesterar…. .
Varför händer det?
Den där känslan dagen efter.. även efter bara ett glas eller två. Nu vet jag att det är kemin i kroppen som bråkar.Inget annat…
Bakisångest och ”kemisk ångest” handlar ofta om hur alkohol påverkar hjärnans signalsubstanser. När du dricker förstärks signalsubstanser som dopamin och GABA – du blir avslappnad och glad. Men när alkoholen lämnar kroppen kommer en rekyl: serotoninet dippar, stresshormonet kortisol ökar, och hjärnan försöker hitta tillbaka till balans. Det är då ångesten kan slå till. Och ju känsligare nervsystem du har, desto mer känner du av det.
Så därför är det kanske några som dricker in the first place, att nervsystemet dämpas, det är därför man känner att man kan åka varenda karusell på Gröna Lund fast man aldrig nånsin skulle göra det annars. Eller att man vågar vara mer modig i relationer, på dansgolvet eller på festen. Men sen när alkoholen går ur kroppen så överkompenserar hjärnan och går istället på högvarv.
Det kan ge både oro, hjärtklappning och en känsla av kemisk ångest. Och det här kan hända även om man bara druckit lite, som det blev för mig till slut. Så inte värt det om du frågar mig, ett par timmars känsla av att nervsystemet är mer lugnt och jag lite mer härlig (trodde jag i alla fall – haha) till att dagen efter (ibland flera dagar) känna mig mer ångestfylld än någonsin.
Våra största vinster utan alkohol
💚 Ingen bakisångest
💚 Bättre sömn
💚 Mer energi och ork
💚 Snabbare återhämtning
💚 Stabilare humör
💚 Renare hud och klarare blick
Vill du testa?
Du behöver inte lova något för alltid. Testa 30 dagar, 100 dagar… eller varför inte ett år?
Utforska alkoholfria alternativ och känn efter vad som händer med din kropp och ditt humör. Ni är många på Instagram som redan hakat på tåget att testa ett liv helt utan alkohol.
En liten eftertanke om att vara alkoholfri
Något som många skriver till mig på Instagram är att omgivningen ofta reagerar starkt när man är alkoholfri.
Frågorna kommer snabbt:
”Har du haft alkoholproblem?”
”Varför dricker du inte?”
Vissa berättar till och med att de slutat bli bjudna på middagar eller fester bara för att de tackar nej till alkohol. Det är väldigt intressant, för det säger en hel del om hur vi ser på drickande.
Att dricka är normen, att inte dricka är något man måste förklara.
Men borde det egentligen inte vara tvärtom?
Tänk om vi istället började fråga:
”Varför dricker du?”
Inte för att döma, utan för att öppna upp för ärliga samtal om hur vi mår och vilka val vi gör för oss själva.
För mig och Tony har alkoholfriheten aldrig handlat om att sätta ett förbud. Det handlar om att vi mår så otroligt mycket bättre utan.
Och det är faktiskt allt som behövs som svar.
🍸 Våra bästa alkoholfria drinkar med JÄRN®
Alkoholfritt betyder inte tråkigt. Här är några av våra favoriter – alla med JÄRN® som bas. Inte sponsrad eller betald för att tipsa om det märket, bara en stor favorit!
Häll JÄRN®, sockerlag och limejuice i glas med is. Toppa med pink grapefruit tonic och rör försiktigt om.
JÄRN® Espresso
2 cl JÄRN® Hvit
2 cl JÄRN® Original
3 cl sockerlag
1 dubbel espresso
Riven choklad
Skaka alla ingredienser med is, sila upp och toppa med riven choklad.
Min egen skapelse – frisk, somrig och helt oemotståndlig. Serveras lika gärna på fest som en eftermiddag i solen.
Sommartid by Niiinis (serveras både med och utan alkohol)
5 cl JÄRN® Hvit
4 cl cloudy äppeljuice
1,5 cl MONIN flädersyrup (eller 3 cl vanlig flädersaft)
3 cl färsk citronjuice
4–5 blad färsk mynta
Frostini (toppa med ca 2–3 cm)
Is
Muddla mynta och citronjuice i en shaker, tillsätt resten av ingredienserna och skaka. Sila upp i glas, toppa med frostini och garnera.
Ingen frostini? Frys in äppeljuice eller citronjuice i isformar och mixa snabbt till slush.
💡 Alla drinkarna ovan är gjorda med JÄRN® – en alkoholfri premiumdryck som verkligen levererar på smak och känsla. Den har vunnit pris också och det förstår jag till 100%, bättre finns inte!
Något som efterfrågats i MASSOR är mina favoriter när det kommer till alkoholfria viner och bubbel. Och nu har jag äntligen satt ihop min favoritlista på allt detta. Så här har ni varsågoda:
Rödvin 5/5 – Richard Juhlin – Cabernet Sauvignon Syrah Non Alcoholic
Fruktig smak med liten sötma, inslag av svarta vinbär, skogshallon, björnbär och örter.
Inte blaskigt eller saftigt utan fint balanserat. Perfekt till vilt eller ljust kött.
Fruktig, aromatisk och frisk med svartvinbärsblad, krusbär, färska örter, päron och citrus.
Smakar som originalet – utan alkoholkänslan. Perfekt till fisk och sallader.
Vitt vin 5/5- Odd Bird Presence
Fruktig, något blommig smak med liten sötma, inslag av äpplen, päron, apelsinblommor, galiamelon, kryddor och citrusskal. Serveras vid 8-10°C, så riktigt kallt.
Wow, denna var en överraskning då jag hade noll förväntningar, härlig liten sötma som jag som gillar torrt vin t.o.m. tyckte om. Passar till fisk, kyckling och asiatiskt.
Bubbel 5/5 – Barrels and drums chardonnay
Min absoluta bubbel-favorit! Frisk, fruktig och har en äppelkaraktär och inslag av citrus, nästan svår att förstå att den är alkoholfri. Ger en bubblig, ”salongs” känsla – helt utan alkohol.
Gott till skaldjur, fisk och vegetariskt.
Bubbel 5/5 – Richard Juhlin Blanc de Blancs
Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, vit choklad och citrus.
En favorit, finns den på hyllan köper jag den. Passar bra till fisk & skaldjur.
Bubbel 4/5 – Oddbird Spumante
Friskt, torrt och uppfriskande med toner av nashi-päron, grön äpple, fläder och grapefrukt. Direkt, lättdrucken och lite elegant.
Gott och enkelt – ett bubbel som alltid funkar. Perfekt både som aperitif och till skaldjur.
Bubbel 4/5 – Odd Bird Blanc de blancs
Friskt och elegant med toner av gröna äpplen, päron och citrus. Torr stil med mjuk mousse och ren eftersmak.
Gott och enkelt bubbel som alltid funkar. Gott till t ex sparris eller grillade grönsaker eller varför inte en sallad med citrus. Perfekt också till desserter som Pavlova eller sorbet.
Berätta gärna om du testar!
✨ Så, vill du testa? ✨
Det handlar inte om att aldrig mer dricka. Det handlar om att ge kroppen och knoppen en chans att få uppleva hur det känns utan alkohol. För oss blev det ett av våra bästa beslut någonsin. Mindre ångest, bättre sömn, mer ork, piggare hud, lättare steg. Och ja….som jag skrev ovan en halvmara istället för bakisdag.
Och om du märker att omgivningen reagerar… så är det okej att le och bara svara: ”Varför dricker du?”
För tänk om det egentligen borde vara den mest självklara frågan av alla.
Oavsett om du firar med ett glas bubblande Oddbird eller skakar ihop en iskall Paloma på JÄRN® – så skålar jag och Tony med dig idag. För livet är för fint för att slösas bort på bakfylleångest enligt oss.
Och till dig som tillhör den lilla skaran som slipper bakisångest – grattis. Men… tänk om du ändå skulle upptäcka att du sover bättre? Har mer energi? Att huden blir klarare och humöret jämnare?
Alkoholfriheten handlar inte bara om att slippa må dåligt. utan om att må bättre än du trodde var möjligt.
Så kanske är det dags att ge dig själv chansen att känna skillnaden. Värsta som kan hända? Du saknar inget.
Bästa som kan hända? Du mår så bra att du undrar varför du inte testade tidigare. 🥂✨💛🥂
Häromdagen gjorde jag 2 sååå goda kakor alltså, Hallon Picknickisen presenterade jag ju igår. Samtidigt gjorde jag denna härlighet också, en riktig dröm om du frågar mig som är en sucker för allt som har med kolasås att göra. En chokladkaka med kola och kokos, kan det bli mer fika-perfekt? 😍
Den här kakan är en riktig picknickräddare. Saftig chokladbotten, ringlad kolasås som gräddas in och en gyllene kokostopp som ger både smak och tuggmotstånd och så de härliga dulche de leche topparna uppepå…you had me att kolatoppar.
Bakad i pajform eller liten ugnsform, enkel att skära i bitar – redo att packas ner i kaffekorgen eller njutas hemma till en kopp kaffe.
Letar du efter en enkel och saftig hallonkaka att ta med på picknick eller bara bjuda på en riktigt god kaka till gästerna? Då är den här kakan precis vad du behöver! Vi kallar den kärleksfullt för Hallon-Picknickisen, en fluffig, mjuk kaka fylld med sötsyrliga hallon och ringlad vaniljkräm, bakad i en liten ugnsform, jag använde en pajform. Perfekt att skära i bitar och ta med i kaffekorgen 🧺💕
✅ Därför älskar vi Hallon-Picknickisen:
✔️ Saftig, fluffig och smakrik
✔️ Perfekt att ta med på picknick, håller ihop fint
✔️ Ringlad vaniljkräm ger extra lyxig yta
✔️ Enkel att baka, inget krångel
✔️ Går att frysa i bitar
🍰 Recept – Hallon-Picknickisen
Ingredienser – smet:
100 g smör (smält)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5–2 dl frysta eller färska hallon
En liten näve pärlsocker
Ringlad Marsánkräm:
0,5 dl Marsánpulver (kallvispad variant)
1,25 dl kall mjölk
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Klä en liten ugnsform eller pajform (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
3. Smält smöret och låt det svalna något.
4. Rör ihop ägg och socker, det räcker om du vispar i typ en minut med handvispen. Det ska bli lite fluffigare.
5. Tillsätt vaniljsocker, mjölk och smör.
6. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i smeten.
7. Häll smeten i formen och strö över hallonen.
8. Rör ihop Marsánpulver och mjölk, vispa snabbt tills det tjocknar lätt. Låt stå 2–3 minuter.
9. Ringla krämen över smeten. Strö på pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen i ca 30–35 minuter. Känn med sticka, kakan ska vara genomgräddad men vaniljkrämen gärna lite mjuk.
11. Låt svalna, pudra på florsocker och skär i skivor eller rutor.
💡 Tips:
Hallon-Picknickisen går utmärkt att frysa i bitar
🩷 perfekt att ta fram till spontanfika
🩷 Prova gärna att blanda i lite rivet citronskal i smeten för extra fräschör
🩷Använd frysta hallon direkt från frysen ingen upptining behövs
Innan florsocker
🍓 Älskar du hallon? Här är fler populära hallonrecept på bloggen:
Upptäck fördelarna hos TrendRehab – och få 20 % rabatt på hela köpet!
✨ Ange rabattkoden Ninah i kassan och njut av smarta produkter för hälsa, återhämtning och hemmaträning – allt från vibrationsplattor och jordningsprodukter till massage- och IR-verktyg .
Letar du efter en somrig drink som är både elegant, svalkande och full av smak, oavsett om du vill ha alkohol eller inte? Då är Sommartid by Niiinis precis det du söker.
Den här drinken är en signaturmocktail skapad exklusivt för Wenngarns slott, och serveras nu hela vägen fram till september. Den går att njuta av både alkoholfri och med alkohol, beroende på vad du känner för…men alltid med samma somriga känsla. Jag ÄLSKAR den!
Sommartid by Niiinis är skapad med inspiration från blommande örtagårdar, svenska äppellundar och ljusa kvällar på slottets veranda. Den kombinerar det örtiga och kryddiga från JÄRN Hvit, med frisk citron, söt fläder, fruktig cloudy äppeljuice och fräsch mynta. Toppen av drinken får en len och läskande finish tack vare frostini, en slushliknande is som gör hela glaset till en sommarkänsla. Helt otrolig faktiskt om jag får säga det själv. Den blev inte bara vacker, den blev galet god också!
Sommartid by Niiinis (serveras både med och utan alkohol)
Ingredienser (1 glas):
5 cl JÄRN Hvit (alkoholfri ört- & citruskryddad snaps, för sting kör du vanlig sprit)
4 cl cloudy äppeljuice
1,5 cl MONIN flädersyrup (eller 3 cl vanlig flädersaft)
3 cl färsk citronjuice
4–5 blad färsk mynta
Frostini (toppa med ca 2–3 cm – har du inte frostini så se tips nedan)
Is
Vill du ha den med alkohol?
Be om den med gin, vodka eller en skvätt mousserande vin, personalen på Wenngarn hjälper dig att välja rätt bas.
Så här gör du:
1. Muddla mynta och citronjuice i en shaker.
2. Tillsätt JÄRN, äppeljuice, flädersyrup och is.
3. Skaka ordentligt och sila upp i glas.
4. Toppa försiktigt med frostini.
5. Garnera med mynta, äppelskiva eller blomblad.
Tips för dig som gör drinken hemma – utan frostini:
Har du ingen frostini hemma? Inga problem!
Använd istället crushed ice, frysta äppelskivor eller iskuber med mynta för samma friska känsla. Drinken är lika god – med eller utan slush!
1. Crushed ice (krossad is)
➡️ Lätt att göra själv genom att slå vanliga isbitar i en kökshandduk med något tungt.
📌 Ger samma frasiga, isiga känsla som frostini, men utan maskin.
2. Frysta äppelbitar eller frusna citronzeststrimlor
➡️ Lägg några frysta äppelskivor i drinken innan servering, håller den kall och ger fruktig crunch.
📌 Vackert och stilrent.
3. Iskuber med mynta i
➡️ Frys in vatten + myntablad i iskubsformar. Ger smak och snygg drink.
📌 Ger samma sommarkänsla men mer visuell elegans än frostini.
4. Slushy-style med mixer (om man vill)
➡️ Frys in äppeljuice eller citronjuice i isformar och mixa snabbt till slush.
📌 Funkar om man har lite extra tid och vill “lyxa till det” hemma.
🏰 Serveras på Wenngarns slott – hela sommaren
Du hittar Sommartid by Niiinis på Wenngarns slott från augusti till och med september 2025.
Den serveras både alkoholfri och som cocktail perfekt för bröllop, sommarfester eller en enkel fika i solen.
Drinken är skapad med omtanke om både smak, känsla och helhet och finns bara här.
Vad kan man göra på Wenngarns slott?
Wenngarns slott, en magisk plats där historia möter smak, natur och inspiration. Har du inte varit där än? Då är det verkligen dags att planera in ett besök. Här är några favoriter att uppleva. Vi har gjort fler av dem:
✨ Guidad visning i slottet
Följ med på en spännande rundtur varje lördag under sommaren. Du får lära dig om slottets historia och personer som Magnus Gabriel De la Gardie. Det är väääääldigt intressant med historien där ute, det sägs också spöka en hel del.
Ta en promenad genom den vackra slottsparken, längs Wenngarnsstigen eller vidare in i Askarehage naturreservat. Det är verkligen så fint! Vi har suttit i parken många gånger.
Helt klart värt att ta en härlig liten utflykt till Wenngarns slott! 💚
💛 Välj din sommar – mocktail eller cocktail
Det bästa med den här drinken?
Den fungerar lika bra som alkoholfri mocktail som med alkohol, så att alla kan känna sig inkluderade oavsett val eller tillfälle. Friskheten, fräschören och den somriga känslan finns där i varje klunk ändå. Jag hade kunnat dricka 5-6 stycken av den när jag var på Wenngarns slott och gjorde den.
Följ mig för fler recept, tips och bakom kulisserna:
Nu är det dags att börja skriva ikapp lite här på bloggen, sommaren har ju varit full av små och stora stunder som jag vill dela med mig av. Sommaren är långt ifrån över tack och lov, men jag kommer lägga upp några inlägg de kommande dagarna med både händelser, känslor och recept som legat och väntat. För det är ju ofta så…man lever i stunden, sparar bilder och anteckningar, och sen kommer skrivlusten ikapp en och man får kika ut ur sommarbubblan en stund. Så nu kör vi!
En av de saker jag gjort mycket i sommar…hängt på bryggan. Alltså dra mig på en tallkotte vad jag ÄLSKAR det! Det har blivit mitt lilla andningshål. Vattnet, värmen, vinden. Att sitta där i baddräkt med solen i ansiktet och bara… vara. Nej men finns det något som är härligare…
Men vet du vad som är ännu mer otippat? Jag har lärt mig att gilla att simma. På riktigt! Jag som alltid varit väääärldens badkruka, som inte trivts med att doppa mig alls…typ skrikit i högan sky för att det är så obehagligt. Jag har liksom tagit det lite steg för steg, bit för bit ned i vattnet. Och nu simmar jag. Korta stunder, mjukt och långsamt, men ändå. Och det är inte ens jobbigt att kliva i vattnet nu…. Vad hände liksom?
Det gör något magiskt med kroppen. När jag kliver upp känner jag mig lugn, stark och i mig själv. Som att nervsystemet får en lång kram inifrån. Det är som återhämtning på djupet och oftast blir jag alldeles trött efteråt. Sååå skön känsla!
För mig har simningen blivit en form av helande rörelse. Inga hårda stötar, inget krav på prestation…. bara flytande skön lugn simning. När jag simmar känner jag hur nervsystemet varvar ner och det är en så häftig känsla faktiskt.
Kallare vatten kan dessutom trigga igång kroppens naturliga stressreglering på ett lugnt och balanserat sätt, som en inre omstart. Blodcirkulationen ökar, kroppen vaknar, hjärnan blir klar. Det är som att all oro sköljs av där i vattnet med varje simtag man tar. Och i sjö eller hav slipper man dessutom klor, man är bokstavligt talat tillbaka i naturen, där vi kommer ifrån. Och det bästa? Det kräver inget. Bara en kropp, ett andetag och lite mod att gå i fast det är lite kyligt.
Jag har läst på massor om det. Forskning visar faktiskt också att simning i naturligt vatten, särskilt sjöar och hav, har flera lugnande och läkande effekter på kroppen. När du simmar aktiveras det parasympatiska nervsystemet (det som kallas “rest and digest” – så fiffigt namn ju för det är exakt det den gör), vilket kan sänka kortisolnivåerna (stresshormonet) och hjälpa kroppen att gå från kamp och spänning till vila och återhämtning.
Särskilt svalt vatten:
– ökar blodcirkulationen
– stärker immunförsvaret
– ökar endorfinerna (kroppens egna lyckohormoner)
– och minskar inflammation i kroppen
För personer med ett känsligt nervsystem eller smärta kan vattnet kännas som en snäll träningsform, där kroppen får röra sig fritt utan att tyngas ner av sin egen vikt. Det är därför många med utmattning, smärta eller ångest upplever lindring efter att ha varit i vatten kroppen och hjärnan får andas i. Och för mig som tampats med massor av smärta i många år nu är det som en nersystemssmekning på riktigt. Jag känner riktigt hur det läker mig.
Gud skulle kunna skriva om det här i år och dar…. Är sååå intresserad av vad det faktiskt gör för kroppen. Så för mig det är inte bara en mysig stund på bryggan. Det är ren och skär kroppsterapi på djupet skulle jag säga.
Och eftersom jag är en känslig själ (du som hängt här ett tag vet ju…), så är bra produkter ett måste när jag är i solen. Jag har i sommar använt Bioregena SPF 50, som är en ekologisk, naturlig solskyddsfaktor med mineralskydd och arganolja. Snäll för huden, snäll för havet och den ger riktigt bra skydd utan att kännas kladdig. Jag smörjer mig alltid innan jag går ner till bryggan.
Till läpparna använder jag Weleda Everon, ett av de absolut bästa ceraten jag vet! Helt naturligt, med bivax och mild doft. Gör läpparna supermjuka och håller hela dagen, även efter bad. Och kors i taket så har jag faktiskt inte bränt läpparna en enda gång i år. Annars gör jag alltid det….
Och så måste jag nämna en riktig sommarfavorit i glaset….jag har typ fått craving på denna. SanPellegrino pesca & clementina, en persiko & clementindryck som är både söt och syrlig. Känns nästan lite lyxig, särskilt kall direkt ur burken på bryggan. Har blivit min go-to när jag vill ha något fräscht och alkoholfritt med sommarkänsla och istället för pepsi max. Slutade för över en månad sedan.
Och så avslutar vi som vanligt med ett litet recept som passar perfekt till brygghänget eller som lätt lunch med dryck efter ett dopp:
Sommarsallad med grillad nektarin, mozzarella & basilika
Du behöver:
2–3 nektariner eller persikor, urkärnade och halverade
1 burrata
En näve färsk basilika
Babyspenat eller ruccola
1 näve rostade pinjenötter eller valnötter Olivolja
Balsamico eller balsamicokräm
Flingsalt & svartpeppar
Gör så här:
1. Stek eller grilla nektarinhalvorna.
2. Lägg upp ruccola/spenat som bas, fördela de stekta/grillade nektarinerna.
3. Riv burrata i bitar och lägg ovanpå.
4. Strö över basilika och nötter.
Tips:
Vill du ha mer matighet? Lägg till skivor av parmaskinka eller kokt quinoa.
Honungsbalsamico-vinaigrette med citron
Du behöver:
2 msk kallpressad olivolja
1 msk vit balsamico (eller vanlig balsamico om du gillar djupare smak)
1/2 msk honung
1 tsk färskpressad citronjuice
En nypa flingsalt Nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Vispa ihop alla ingredienser i en liten skål eller skaka i burk tills dressingen blir lätt krämig.
2. Ringla över salladen precis innan servering – den smälter in så fint mellan burrata och de varma nektarinerna.
Vill du också ha en mocktail på San Pellegrino Pesca, så passar det här:
Persikomocktail med mynta & citron
Du behöver:
1 burk San Pellegrino Pesca
½ citron, saften
Färsk mynta
Is
(Ev. lite färsk persika eller nektarin i tunna skivor)
Gör så här:
1. Fyll ett glas med is, lägg i myntan, häll över San Pellegrino Pesca och pressa i citronen.
2. Lägg gärna i en skiva färsk persika för extra sommarkänsla.
Det finns stunder när allt bara klickar, doften av sol på trä, lavendel i en glasflaska, och ljudet (om det nu blir ljud av det) av sommartvätt som fladdrar i vinden. Just en sån stund hade jag nyligen på trappan till mamma och pappas stuga. Där tvättade jag upp lite tvätt och jag använde självklart VästerbottensSåpas naturliga tvättpaket, och blev som vanligt och alltid helt förälskad.Jag har använt det här tvättpaketet lääänge nu, och jag säger att det är feeenomenalt bra. Ibland har jag på riktigt svårt att fatta att det är naturligt och helt utan varningssymboler och ändå tvättar så rent! Bästa bytet jag gjort var när jag började använda det här tvättpaketet, och det är verkligen 100% från hjärtat!
💛 Och ja, jag har som vanligt en rabattkod till er: NH20 ger 20 % rabatt på hela sortimentet (även på redan nedsatta paket!) Jag vet att ni är många som längtat efter en ny rabattkod!
🍋💜 Rödbetsfläckar vs citrusmagi
Kolla in den här handduken med rödbetsjuice. Alltså juicen från rödbetsburken. Jag blötte fläcken, förbehandlade med fläckborttagaren och den lille borsten som följer med, hällde över kokhett vatten och tvättade som vanligt.
Här är resultatet! Inte en tillstymmelse till fläck kvar, såg redan när jag förbehandlade att detta kommer gå lätt att ta bort. Den känslan, ja jag är ju lite av en fläcknörd (som älskar att få bort envisa fläckar) så för mig är det en oslagbar känsla. Otroligt effektivt och bra!
Detta använde jag:
Det här är ett komplett paket som verkligen gör jobbet, med:
✔️ Alltvättmedel (doft av citron – räcker upp till 25 tvättar så väldigt drygt)
En annan favorit? Denna nyhet som snabbt klättrade upp på min favoritlista. Klädvårdssprayen med lavendeldoft. Den fräschar upp kläderna mellan tvättarna, tar bort lukt, och lämnar efter sig en diskret doft som påminner om lavendelfält i kvällssol. Alltså den doftar maaaagiskt. Jag har sprayat den på allt från kläder, i sängen efter jag bäddat (har en står på nattygsbordet – så glad att flaskorna är fina), till Milos träningskläder (ja, faktiskt!) och den funkar sååå bra. Bästa!
Om du är som jag och vill att varje tvätt ska dofta lite olika beroende på humör, haha…. då måste du kika på deras 4-pack med tvättmedel i fyra olika dofter.
Du får prova:
🍋 Citrus
🍎 Äpple
🌸 Lavendel
🫧 Doftfri
Det är en perfekt gåva till dig själv (eller till någon som älskar en ren, naturlig tvättning som blir rent helt utan varningssymboler).
Varje flaska räcker till ca 25 tvättar och funkar lika bra för både kulör- och vittvätt.
Det är nästan så man börjar längta efter tvättdag igen, ute på landet var det magiskt verkligen. Hoppas du ska uppskatta rabattkoden! Och du, kika på resten av sortimentet på VästerbottensSåpa, här hemma städas det inte med något annat längre…. och jag är så glad för det. Har inspirerat mamma också att helt gå över till detta också och hon är precis lika nöjd som mig. 🧺💛
Ha en fortsatt härlig kväll i sommarsverige så hörs vi snart igen!