Här har jag samlat mina bästa recept på kanelbullar och bullvarianter, allt från klassiska snurror till glutenfria, från stora saftiga bullar till snabba genvägar när suget på kanelbullar blir för stort.
Ja men visst visste du att Kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år? Svårt att missa kanske? Dagen instiftades redan 1999 av Hembakningsrådet för att hylla en av våra allra mest älskade bakverk. För mig har kanelbullar alltid varit något extra, en doft av barndom och trygghet. Jag minns hur jag doppade bullarna i mjölk så de blev alldeles mjuka innan jag stoppade dem i munnen. Och den finska traditionen där man lägger en kanelbulle i botten av kaffekoppen, mosar ihop den med kaffet och äter….så gott, även om vissa kanske rynkar på näsan åt det. 😂
Här nedan kommer jag tipsa dig om olika bullrecept som finns här på bloggen. Tänker att du kan hitta massor av inspirations inför kanelbullens dag.
🔗 Mina bullrecept

1. Klassiska kanelbullar
Sockrade kanelsnurror – klassiska kanelbullar med en mjuk, fluffig deg och härlig kanel- och sockerfyllning. Perfekta att baka till Kanelbullens dag om du frågar mig, vi älskar dessa!
Stora kanelbullar – för dig som vill ha riktigt maffiga bullar som räcker till både fika och frukost. 😂
Korvapuustia – finska kanelbullar – en finsk favorit där bullarna rullas på ett speciellt sätt och får en lite kraftigare smak av kanel.
Glutenfria kanelbullar – för dig som vill baka glutenfritt men ändå få den klassiska smaken.

2. Bullar med spännande fyllningar
Dallasbullar – fyllda med smörig vaniljkräm och lite extra dekadens. En bulle för livsnjutaren i oss. Sååå goda!
Citronbullar – en fräsch twist på klassikern, där syrlig citron möter vanilj och det blir inget annat än fyrverkeri av smakkombinationer, bland det godaste av bullar jag vet!
Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga bullar fyllda med blåbär och mandelmassa som gör dem extra saftiga och smakrika.
Krämiga vaniljbullar i långpanna – ett bullrecept där vaniljkräm fylls i små hål i en saftig långpanna. Perfekt när man vill baka till många.
Hallonbullar – en frisk och bärig bulle med hallon & vanilj som bara är sååå god! Du kan självklart byta ut bären som du vill.
Stora härliga vaniljbullar – luftiga bullar med vaniljfyllning, perfekt om du vill variera dig från klassisk kanel.
Bullar med messmorsfyllning – en riktigt unik bulle med nostalgisk messmorssmak, sååå oväntat gott!

3. Snabba & enkla bullar (utan lång jäsning)
Kanelbullar av pizzadeg – snabba bullar när du vill fuska lite men ändå ha nybakat.
Magiska kanelbullar av pizzadeg i stekpanna – ännu en snabbvariant, där du gör bullarna direkt i stekpannan eller stormköket som jag gjorde. Såååå goda!
Kanelbullar på smördeg – frasiga, smöriga bullar som påminner lite om croissanter.
Snabba kolabullar – sega, knäckiga bullar med smak av kola.
Snabba bullar utan jäst – när du vill baka men inte orkar vänta på jäsningen.

4. Kanelbullar som kakor & bakverk
Kanelbullekaka på 2 minuter – perfekt när suget slår till och du vill ha kanelbulledoft på direkten.
Kanelbullerulltårta – som en kanelbulle möter sockerkaka….en riktig fikafavorit!
Knäckiga toscabullar – kanelbullar med knäckig mandeltopping. Lika goda på fikabordet som till fest.
Kanelbullekladdkaka – en vit kladdkaka som smakar kanelbulle…..drömmen för alla som älskar båda!

Kanelbullekaka – recept HÄR
5 viktiga steg till perfekta kanelbullar
1. Rumsvarmt smör i degen – kallt smör gör degen seg, smält smör gör degen tung medan rumsvarmt smör ger den mjuk och följsam konsistens. Du får dessutom bättre jäsning, fluffigare struktur, saftigare bullar och lättare att kavla.
2. Lång jäsning – låt degen jäsa ordentligt. Minst 45–60 minuter första gången, gärna längre om du har tid.
3. Kavla inte för tunt – om degen är för tunn blir bullarna torra. Håll den lite tjock så de får saftighet. Fyllningen ända ut i kanterna…bred smör, socker och kanel jämnt för bästa smak i varje tugga.
4. Grädda med ånga – ställ in en liten skål vatten längst ner i ugnen för att få extra saftiga bullar med mjuk yta. Bullarna får chans att resa sig mer innan det sätter sig med ånga och bullarna blir inte torra.

❓ Vanliga frågor om kanelbullar
Vilken dag är Kanelbullens dag?
Kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år. Dagen instiftades 1999 för att hylla ett av Sveriges mest älskade bakverk.
Varför firar vi Kanelbullens dag?
Syftet var från början att lyfta fram den svenska baktraditionen och samtidigt skapa en dag där man kunde samlas kring något så folkligt som en kanelbulle. Idag är det en självklar fikadag för många svenskar.
Hur får man saftiga kanelbullar?
Hemligheten är att använda rumsvarmt smör, inte snåla med fyllningen och att låta degen jäsa ordentligt. Ett tips är också att pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen då håller de sig mjuka längre.
Kan man frysa kanelbullar?
Ja, kanelbullar går utmärkt att frysa in. Låt dem svalna helt innan du lägger dem i fryspåsar. Ta fram och tina i rumstemperatur eller värm lätt i ugnen för nybakad känsla.
Vilken är skillnaden på svenska kanelbullar och finska korvapuustia?
Korvapuustia är den finska varianten på kanelbullar. De bakas ofta med lite mer kanel och formas på ett speciellt sätt så att de får “öron” – därav namnet som betyder ”örfilar”.

Saffransbullar med vaniljkräm och vit choklad
Så, oavsett om du bakar klassiska snurror, finska korvapuustia eller testar en av alla mina kreativa varianter så hoppas jag att du hittar din favorit till Kanelbullens dag. ✨
👉 Glöm inte att följa mig på mina sociala medier för fler recept på både mat och baktips och gilla gärna inlägget om du blev inspirerad.
📌 TikTok
📌 YouTube
Kram Nina
