Jag brukar ofta köpa hem fĂ€rsk broccoli och ha i sallad eller bara koka och ha som tillbehör till maten. Sedan Ă€r ju broccoli rĂ€tt sĂ„ hĂ€rligt att göra sig till lite extra med. Det recept som jag nu ska bjuda pĂ„ Ă€r ett typiskt sĂ„nt recept, att göra sig till lite extra. NĂ„got sĂ„ enkelt som en grön grönsak blir verkligen sĂ„ galet gott nĂ€r man ger den lite extra kĂ€rlek. Detta tĂ€nker jag mig som ett tillbehör till en köttbit och klyftpotatis t ex. Du kan ocksĂ„ ha bara detta till kött och kyckling. Ja du bestĂ€mmer sjĂ€lv, men testa att laga det. SĂ„ galet gott Ă€r detâŠ..
BRIE & GRĂDDKOKT BROCCOLI MED VITLĂK
2 fÀrska buketter broccoli
200 g brieost
1,5 dl grÀdde
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
olivolja
Gör sÄhÀr:
1) Skölj och skÀr av buketterna frÄn broccoliskaftet. HÀll i olja i stekpannan och ha i alla broccolibuketter dÀr i. Se till att de börjar fÄ lite lite fÀrg.
2) Pressa i vitlöksklyftorna, rör om och lÄt dem frÀsa med en liten stund.
3) SkĂ€r bort det vita skalet pĂ„ brieosten, dela den i mindre bitar och lĂ„t den smĂ€lta med bland broccolin. HĂ€ll i grĂ€dden. LĂ„t puttra pĂ„ medelvĂ€rme i nĂ„gon minut. Salta och peppra. Ăt och njut!
Jag sitter hÀr i min ensamhet och Àter lite lunch. Jag har kokat en grönsakssoppa med linser i och en lite klick kokosgrÀdde. Mums!
I morse Ă„kte jag in till stan och drog ut pĂ„ en lĂ„ngpromenad. Solen gassade i mitt ansikte och det var verkligen hur hĂ€rligt som helst. Lyssnade pĂ„ podd och bara gick dit som det kĂ€ndes bra. Blev en timmes promenad och kĂ€nslan att sĂ€tta sig i bilen efterĂ„t â wow!
Jag gick i vĂ„ra gamla hoods, dĂ€r jag bodde med exet och stora barnen nĂ€r de var smĂ„. SĂ„ mycket minnen jag har dĂ€rifrĂ„n. Som det hĂ€r kojbyggarlandet, hĂ€r har mina ungar hĂ€ngt med SkogsMulle, struttat runt i sina gula vĂ€star och Ă€tit matsĂ€ck. â€ïž Det kĂ€nns som en hel evighet sen samtidigt som det kĂ€nns som det inte alls var sĂ„ lĂ€ngesen. MĂ€rklig kĂ€nsla det dĂ€r.
Nu ska jag Àta klart hÀr och fortsÀtta jobba sen. Hörs lite senare!
KvĂ€ll in the house, hĂ€r Ă€r ljusen tĂ€nda och Sveriges MĂ€sterkock pĂ„ TV:n. Johan Sörberg Ă€r dĂ€r idag, Sveriges mĂ€sterbagare. TĂ€nk, honom har man fĂ„tt ta Master Class hos â han har lĂ€rt mig att baka bröd kan man sĂ€ga.
Pressfrukost med Hela Sverige Bakar & sjÀlvaste Johan Sörberg
Innan jag var med i Hela Sverige bakar sĂ„ hatade jag fullkomligen att baka bröd. Det gick alltid Ă„t skogen dessutom. För segt, för torrt, för fult (hahaha)âŠ. Men efter Johans smĂ„ tips och knep sĂ„ lĂ€rde jag mig. Idag kan jag verkligen Ă€lska att baka bröd till min familj. Idag Ă„ts den sista tekakan enligt Mormor Britas recept. Imorgon mĂ„ste jag baka nytt bröd igen alltsĂ„.
Första inspelningsdagen pĂ„ Hela Sverige bakar. HĂ€r var vi sĂ„ trötta sĂ„ vi höll pĂ„ att gĂ„ Ă„t. Det var mitt i natten och vi var inte klara Ă€n. Ăgonen gick i kors men sĂ„ kul det var.
Efter program 2 sĂ„g det ut sĂ„hĂ€r utanför tĂ€ltet. Det var hĂ€r allt vi bakat stĂ€lldes. Kan gissa att produktionen gick upp en del i vikt efter dessa veckor. đ
Det var ocksĂ„ efter det som Leila Lindholm rasade i tidningen över receptstöld. Ălskar att Aftonbladet skrivit âSĂ„hĂ€r bakar du Scandal Cupcakesâ. đđ
Tack vare programmet sĂ„ har jag fĂ„tt vĂ€nner för livet. BĂ„de Fredrik och Carro var med Ă„ret efter mig. Att lĂ€ra kĂ€nna dom har varit alldeles fantastisktâŠ. â€ïž Carro vann ju dessutom det Ă„ret hon var med.
NĂ„got av det roligaste (och jobbigaste) jag gjort var att vara med i Hela Sverige bakar. SĂ„klart var det mer roligt Ă€n jobbigt, det jobbiga var att vara ifrĂ„n min familj och att det var otroligt pĂ„frestande med sjĂ€lva tĂ€vlingen och att leverera pĂ„ topp hela tiden â det fanns ingen plats för misslyckanden. Detta stressade ju sĂ„ nĂ„t oerhört.
SÄhÀr sÄg jag ut dÄ. Jag Àr sÄ stolt över mig sjÀlv att jag vÄgade söka och vara med. Snacka om att kliva utanför sin komfortabla zon. SÄ sjukt att det i sommar Àr 8 Är sedan jag var med. Tiden har gÄtt sÄ otroligt fort, Milo var ju bara en liten fjÀrt dÄ. Struttade omkring som en liten treÄring dÀr hemma.
SĂ„ hĂ€rligt med en liten âwalk down the memorylaneâ. Har sĂ„ mycket fina minnen frĂ„n dessa veckor i livet.
De hÀr varma tunnbrödssnittarna Àr supergoda verkligen! Passar lika bra att bjuda pÄ som tilltugg som till frukost eller bara nÄgot gott att smaska pÄ till TV:n.
VARMA TUNBRĂDSSNITTAR, 4 port
4 msk fÀrskost (testa smaksatt om du vill, jag hade neutral)
4 mjuka tunnbröd (rektangulÀra)
8 stora skivor rökt skinka
5 dl riven ost
Salt & peppar
Picklad rödlök
Gör sÄhÀr:
1) Bred fÀrskosten pÄ tunnbröden. LÀgg pÄ skinka och ca 1 dl riven ost pÄ varje. Salta & peppra.
2) Rulla ihop till rullar och skÀr dem sedan i ca 3 cm breda skivor. LÀgg rullarna pÄ bakplÄtpappersklÀdd plÄt. Toppa med ost. In i ugnen pÄ 225 grader i ca 15 min eller tills osten smÀlt. Toppa medpicklad rödlök.
Ja pĂ„ fredag Ă€r det dags. Varesig man gillar upphypade dagar som t ex Alla HjĂ€rtans Dag eller inte sĂ„ kan ju en trevlig middag vara hur hĂ€rligt som helst. Gillar man inte allt det kommersiella sĂ„ kanske man Ă€ndĂ„ gillar en hĂ€rlig middag tĂ€nker jag. đđ»đ„°
HÀr kommer ett litet tips pÄ en fantastiskt god middag som jag skulle svÀnga ihop.
InnehÄller annonslÀnkar genom reklam för Cellbes
Godmorgon raringar!
Ă h inatt har jag sovit riktigt bra och skönt! Den dĂ€r fullmĂ„nen gjorde mycket med min sömn denna omgĂ„ngen. Men nu Ă€r kristallerna laddade till max och man kan fĂ„ ut allt hĂ€rligt ur dem. Dom hjĂ€lper mig jĂ€ttemycket. đđ»đ„°
IgÄr var vi i Sthlm. Tony var pÄ möten och jag kollade ytterligare en lokal. Idag bestÀmmer jag mig för hur det blir, ska jag hyra nÄgon alls eller vilken av dem det blir. Vi fÄr se?
IgĂ„r hade jag pĂ„ mig mina vad jag kallar, perfekta >>jeans<<. Jag har ju ett par svarta sen innan och jag bara ĂLSKAR dom! Superstretchiga, perfekt mellanblĂ„ i fĂ€rgen, Ă€lskar dragkedjan i bak och sĂ„ sitter dom sĂ„ skönt pĂ„. Lite som mysbyxa dĂ„ dom Ă€r sĂ„ otroligt stretchiga.
Just nu har Cellbes 25% rabatt pĂ„ massor av byxor (dock ej dessa ovan), bl a ett par andra favoriter som Ă€r superstretchiga â kolla in dem HĂR! Du hittar alla byxor som Ă€r nedsatta med 25% HĂR.
En av favoritblusarna var pÄ till jeansen. Den Àr pÄ REA nu!
Jag satt pÄ Espressohouse och jobbade pÄ förmiddagen. AlltsÄ skrev och redigerade bilderna till de recepten som du sÄg hÀr igÄr. Det tog hela förmiddagen, tar mer tid Àn man tror att gör det.
Efter Tony var klar med sina möten sĂ„ tog vi en finlunch pĂ„ Sturehof. Det Ă€r ett av vĂ„ra favoritstĂ€llen i Sthlm. Finlunchen var för att smĂ„fira vĂ„r förlovningsdag i mĂ„ndags. Den inofficiella förlovningsdagenâŠ. haha! Den officiella Ă€r ju pĂ„ fredag. SĂ„ Lyllos oss som fĂ„r fira lite i 2 dagar.
SÄn tur att de hade bord nÀr vi kom sÄdÀr spontant, det Àr vÀldigt ofta fullt hos dem och man brukar fÄ vÀnta pÄ bord.
Tony Ät en stor Toast skagen och jag en bakad spetskÄl med ostronskivling som var sÄ sjukt god! Vad vi njöt. Vi har blivit sÄ bra pÄ att njuta av matupplevelse vi, att sitta och verkligen njuta av mat Àr helt vÄr grej.
Tipsa mig gÀrna om fler restauranger att prova om du har nÄgon favorit. Har tÀnkt att i Är sÄ ska vi inte snöa in pÄ favoriterna utan faktiskt prova fler och kanske berÀtta för er vad vi tycker ocksÄ.
HĂ€r Ă€r min âgo toâ pasta. KrĂ€mig linspasta med citron och vitlök Ă€r ovĂ€ntat gott, har du inte testat att laga mat pĂ„ baljvĂ€xter Ă€r detta ditt tecken att du ska. Gjorde denna pĂ„ min instastory och det var mĂ„nga som frĂ„gade efter receptet. KrĂ€mig linspasta med citron och vitlök Ă€r vĂ€rldens enklaste pasta att svĂ€nga ihop och den misslyckas aldrig och gott som fasen blir det ocksĂ„. Jag Ă€lskar den, Ă€ter den jĂ€tteofta! Jag Ă€ter den med linsspaghetti eller glutenfri spaghetti.
Mina linser köper jag alltid pĂ„ Matsmart. SĂ„ bra pris och fraktar alltid fram till dörren, sĂ„ jag brukar fylla skafferiet minst en gĂ„ng i mĂ„naden med produkter dĂ€rifrĂ„n. Förhindra matsvinn och fynda till bĂ€ttre pris, 2 flugor i en smĂ€ll! HĂR (<klicka) hittar du linserna.
Jag har mÄnga goda olika pastarÀtter som Àr populÀra och omtyckta som jag tÀnkte jag skulle tipsa dig om. Klicka pÄ lÀnkarna nedan för att komma till recept:
1) Skala och skiva vitlöksklyftorna. Ha i olivolja i en stekpanna och rosta vitlöksklyftorna dÀr i. Skiva ned champinjonerna i mindre bitar och lÀgg i dem. Se till att ha rÀtt hög vÀrme i pannan nu sÄ att champinjonerna fÄr lite fÀrg och inte börjar vÀtska av sig. Rör om hela tiden.
3) HÀll i linser och lÄt dem frÀsa med en stund. HÀll i krossade tomater, salt och peppar. Ha i lite vatten, ca 1,5 dl vatten och lÄt nu linsröran stÄ och puttra pÄ medelvÀrme i ca 5-7 minuter.
4) TvÀtta av citronen (anvÀnd gÀrna ekologisk nÀr du ska anvÀnda skalet pÄ den), riv skalet smÄtt pÄ hela citronen med rivjÀrn. Ha i skalen i röran och ocksÄ kokosgrÀdde och lÄt koka upp och puttra i ett par minuter.
5) Koka pasta enligt anvisningarna och ha i den i röran. Blanda runt och toppa med basilikablad.
HÀr pÄ sidan finns det massor med enkla och goda recept pÄ mat och bak som alla kan laga, nedan fÄr du smakprov pÄ kategorier som finns, klicka pÄ varje lÀnk för flera recept pÄ varje.
TÀnk vad enkelt det kan vara att slÀnga ihop en pangrÀtt, bara man har lite köttfÀrs och potatis. Denna rÀtten kan du göra pÄ bÄde vego, kyckling och köttfÀrs. Det vÀljer du sjÀlv. Allt blir klart i ugnen och det enda som behövs till Àr en grönsallad.
KRĂMIG KĂTTFĂRSGRATĂNG, ca 6 pers
10 potatisar
800 g köttfÀrs 1 tsk paprikapulver 1 tsk oregano 1 tsk timjan 1 tsk spiskummin 200 g fÀrskost vitlök salt & peppar
1) Skala och skiva potatisarna. Jag skivar med min matberedare, det gÄr i en jÀdra fart nÀr man gör det. LÀgg potatisskivorna i en bunke med kallt vatten, detta för att de annars kan bli missfÀrgade.
2) Stek köttfÀrsen tills den fÄr fÀrg. Krydda, ha i alla kryddor hÀr. HÀll i vitlöksosten och vÀrm upp den ordentligt. Skiva löken tunt.
3) Blanda grÀdde, creme fraiche, balsamvinÀger, soya, vitlöksklyftor och salt & peppar.
4) Smöra en ugnsfast form (min var ca 25Ă35 cm). LĂ€gg potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfĂ€rsröran, ha pĂ„ lite skivad lök ocksĂ„. Krydda lite försiktigt med salt och peppar mellan varje lager. PĂ„ med potatis igen, köttfĂ€rs och sedan lök. Du avslutar med potatis högst upp.
5) HÀll gratÀngsÄsen över alltihopa. Skaka gÀrna formen lite sÄ all vÀtska sjunker ned i gratÀngen ordentligt. Skjuts in i ugnen pÄ 225 grader i ca 35 min. Ta ut gratÀngen och ha pÄ osten och lÄt den smÀlta ordentligt innan du tar ut den. Gissar att det var ca 45-50 min sammanlagt.
InlÀgget innehÄller annonslÀnkar genom reklam för Cellbes
GokvÀll!
Ja jag lyckades ta en nĂ€tt liten powernap pĂ„ 3,5 timma! đ Tyckte vĂ€l att jag var lite trött. HahaâŠ. Ska ligga hĂ€r och slösurfa pĂ„ telefonen ett tag, sen Ă€r det nog dags att gĂ„ och nanna igen.
Idag kom Ă€ntligen den hĂ€r ursköna mysdressen! Ăntligen en riktigt snygg mysdress som Ă€r sĂ„dĂ€r hĂ€rligt tunn och skön pĂ„.
Jag har en förmÄga att ha pÄ mig mysklÀder som ser förjÀkliga ut. Slitna, hÄliga, knÀ och rumppÄsar. Den hÀr lilla dressen ska jag vara rÀdd om sÄ den hÄller sig frÀsch. Ni brukar frÄga vilken storlek jag har, pÄ denna valde jag 36/38 och den satt som en smÀck.
Egentligen vill jag sova i den hĂ€r nu men ska inte, det Ă€r sĂ„ mysisar blir slitna tror jag. Inga knĂ€ och rumppĂ„sar nu. đđ
Hoppas du haft en fin mÄndag. Natti natti pÄ er.
HĂ€r ska ni fĂ„ mitt âgo toâ recept pĂ„ chokladbollar nĂ€r jag Ă€r sugen. Dessa svĂ€nger man ihop pĂ„ nolltid i matberedaren, swisch swosch sĂ„ Ă€r det klart. In i kylen under ca 20 minuter sen har du vĂ€rldens godaste smĂ„ bollar att mumsa pĂ„.
Nyttiga Chokladbollar, ca 10 st
100 g dadlar 1,5 dl havregryn 2 msk kokosolja 2 msk vatten (du kan ocksÄ ta kaffe) 1 msk kakao (ha i mer om du vill ha mycket kakaosmak, jag gillar svag smak) 1 krm vaniljpulver kokos till rullning
Nypa salt
Gör sÄhÀr:
1) KĂ€rna ur dadlarna, ha i det i matberedaren. Ha i havregryn, kokosolja, vatten, kakao och vaniljpulver och en nypa salt.
2) Kör matberedaren tills du har en smet. Ăr den för lös sĂ„ stĂ€ll den i kylen i ca 20 min innan du rullar dem till bollar.
3) Rulla dem i kokosflingor. Förvara i en burk i kylen.