Här tänkte jag ge dig en lång checklista på all mat som kan tänkas vilja njutas av på julen! En ultimat checklista så det inte finns något du kan missa. Du plockar ur favoriterna eller så kör du hela listan rakt av, det gör du som du vill.
Åh hörni, jag såg solen idag. Det var inte en dag försent. Den har varit försvunnen i en hel evighet så den var efterlängtad.
Det har varit 50 shades of grey hos oss för hela slanten. Dessutom känner jag att det varit avancerad rattning av jobb, familjeliv och livspussel ett tag nu. Jag har haft svårt att räcka till åt alla och känner mig lite halvt urlakad. Det känns inte som om det lugnar sig heller nu när julen är på intågande med allt vad det innebär.
Därför tar jag till de där knepen som jag vet hjälper mig. Det behöver inte vara något speciellt, inte ens något som kostar utan hem och natur bidrar med det jag behöver just då.
ANDNINGSÖVNINGAR
Tänkte tipsa dig om de där andningsövningarna som jag brukar göra. Andningen är så mycket viktigare än man tror. Visste du tex att vi egentligen ska ligga på 17-18 andetag per minut men vid stress och ångest kan ligga på uppemot 30 andetag? Detta är också oftast något man knappt tänker på, andningen bara är ju där.
Mycket av den meditation som finns utgår ju ifrån andningen. Man ska in i sig själv, reflektera över känslor och andning. Det är ju inte förrän man tänker på sin andning som man blir medveten om den.
De här andningsövningarna som jag gör har jag gjort till och från i perioder. Jag har fått lära mig dom av finaTanjasom är yogainstruktör och mindfulnesscoach. Om jag haft lite mycket ett tag och känner mig lite urlakad så försöker jag göra dessa andningsövningar så ofta jag kan. Det tar ungefär 5 minuter och vill du göra lite mysigt med tända ljus till kanske det tar 6. Ja men du hajar, vi pratar inte om så mycket tid som ska prioriteras. Men det ger desto mer…..
Jag vill verkligen ge mig själv den här formen av avslappning och återhämtning då jag vet att jag behöver det. Jag tror att vi är många som behöver prioritera oss själva och vårt välmående. Det kanske inte alltid handlar om stenhårda träningspass utan ofta också om återhämtning och att tillåta sig själv att stanna upp och andas. Det är såå viktigt att få återhämta sig emellanåt.
Jag brukar börja med att göra lite mysigt där jag ska sitta. En filt , en kudde och nåt ljus brukar ordna biffen. Sen ser jag till att jag sitter ifred, jag sitter ofta på golvet i vardagsrummet och så hinner jag oftast göra det när alla andra sover.
Jag sätter mig i skräddarställning med rak rygg. Det är viktigt att man inte ligger ned då detta handlar om djupandning. Sen börjar jag…..
1) Sitt ned med armarna avslappnat över dina knän. Blunda gärna. Nästa steg är att tänka på hur du sitter ned. Var det känns när du sitter. I rumpan, på dina fötter, dina ben osv.
2) Slappna av. Du ska slappna av i ansiktet, i pannan, i kinderna, i hakan och så ska du tänka hur din tunga också slappnar av. Här brukar min tunga sitta fast i gommen och sen släpper den och blir avslappnad av bara tanken. Slappna av i dina axlar ordentligt. Känn hur de riktigt släpper taget och blir alldeles mjuka och avslappade.
3) Börja sedan med att ta ett djupt andetag, så mycket luft som du bara orkar dra in, sen släpper du ut det genom att blåsa ut det med munnen. Sitt och andas vanligt ett par gånger. Nästa andetag som du drar in ska du dra in och hålla i 5 sekunder, när du hållit andan i 5 sekunder så blåser du ut luften tills din kropp vill ta ett nytt andetag. Andas vanligt några gånger.
4) Ta ett nytt djupt andetag, håll handen runt hjärtområdet och denna gången ska du känna hur ditt bröst hävs av ditt andetag, håll i 5 sekunder och blås ut tills kroppen vill ta ett nytt andetag. Här kan du nästan känna vid utandningen hur kroppen slappnar av, här brukar jag känna hur mina axlar sänker sig rejält. Andas normalt några gånger.
5) Håll handen på magen nu. Ta ett djupt andetag så du känner att hela magen häver sig och blir stor som en ballong. Håll andan i 5 sekunder och blås ut luften tills kroppen vill ta ett nytt andetag. Låt händerna vill på dina knän och slappna av. Försök här att slappna av ännu mer i ansiktet, i pannan, i kinderna, i hakan och i tungan. Känn hur axlarna blir alldeles tunga och avslappnade. Andas i normal takt och ge dig själv lite kärlek i några minuter. Tänk att du är bra, att du är stark, att du är frisk, att du mår bra och känner tacksamhet och glädje över just den du är.
6) Kom sakta tillbaka till rummet och öppna ögonen. Sitt avlappnat och bara andas en stund och känn hur avslappnad din kropp är. En jätteskön känsla. Sedan är du redo att starta dagen.
Den här övningen kan du göra hur många gånger som helst på dagen om det skulle behövas. Är du stressad inför något eller väldigt orolig eller har massa ångest är det perfekt att bara sätta sig och andas en stund. Om du vill kan du skriva ut de här raderna och ha med på en liten lapp och ta fram om du inte kommer ihåg hur du ska göra. Den här andningsövningen är verkligen guld värd för mig.
UT OCH HÄMTA LUFT & DAGSLJUS, GLÖM EJ D-VITAMINET
Ett annat bra tips är att se till att hämta luft och vara ute i dagsljus. Den här årstiden är det nästan ett måste. Varje dag bör man vara ute en stund och rikta ansiktet mot solen (om den nu tittar fram).
Idag gick jag ut i tofflorna och bara njöt av att ha solen mot ansiktet. Kände mig riktigt chic i flufftofflorna, haha….
Man kan också passa på att göra lite nytta där ute. Plocka in ved eller varför inte kratta? Det är viktigt med dagsljuset för oss den här otroligt mörka perioden.
Här en hel hög med tillskott, det absolut viktigaste såhär års är D-vitamin. Jag tar 2 varje dag så 100 ug. Innan D-vitaminet var jag ju så låg och deprimerad den här årstiden så mitt absolut bästa tips om du känner dig låg. Vill du kan du alltid kolla upp det först.
Nehej, dags att äta middag, blev en sen middag. Lyckats tagit en alldeles för lång powernap i soffan.
Men hur festligt och härligt! Dags för recept igen mina damer och herrar, jag sprutar ur mig dom nu. Jag är i ett flow där jag har massor med idéer och vill helst göra allt samtidigt. Den här smörgåsrulltårtan blev succé, alla tyckte den var jättegod. Smörgåsrulltårta låter kanske lite konstigt men det är inte konstigt alls visade det sig. Den var ju hur enkel som helst att svänga ihop och hur vacker blev den inte då? Älskar! Saftigt, fräscht och väldans gott. ”Smörgåsrulltårta” sa grabbarna och såg lite halvt skeptiska ut, men gissa om de ändrade uppfattning efteråt? Det var slut på alla tallrikar och mer ville de ha, borde gjort en till.
Om du vill så kan du baka brödet själv, har ett jättegott recept på formbröd HÄR, en glutenfri variant HÄR.
Kika gärna på fler härliga smörgåstårtor nedan (klicka på länkarna så kommer du till receptet.) :
1) Skär bort kanterna på på formbrödet och placera dem på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg dem lite omlott. Pressa till hela kakan ordentligt.
2) Fukta brödet med mjölken. Skiva purjon tunt. Strimla skinka och wursten. Hacka spenatbladen. Blanda sedan ihop allt till fyllningen.
3) Bred på fyllningen uppepå brödplattan. Rulla sedan ihop brödrullen från långsidan. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret när du rullar ihop den. Rulla den ganska tajt och ställ kallt i en timma.
4) Vispa samman färskost och mjölk. Bred på det på rullen. Toppa sedan med rullad skinka, spenatblad, färskmalen peppar och lite rosépeppar.
Andra goda populära recept (klicka på länkarna nedan för att komma till receptet):
Fått så många frågor om denna kakan så nu är det dags att ni får receptet på den. En ruskigt snabb kaka som dessutom smakar fantastiskt. Gillar du kombon pepparkaka saffran så får du bara inte missa detta.
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa i saffranet och rör runt tills det lösts upp lite. Vispa samman socker och ägg, du behöver inte vispa det fluffigt, det räcker om du rör runt det några varv.
2) Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vispa i det i äggsmeten.
3) Häll i smöret också, rör runt till en jämn smet.
4) Lägg i bakplåtspapper i en brödform. Häll i smeten, lägg på pepparkakor.
5) Grädda i ca 10-15 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara torr när du känner med sticka. Pudra med florsocker när du tagit ut den och den svalnat.
Hann verkligen inte in till dig igår, hade fullt skägg från tidig morgon med bakning och fix och sedan blev det dags för Jonas att komma hem till oss med sina stora väskor!
Vi har ett par vänner som heter Pernilla och Jonas som bort nästgårds från oss. Han jobbar inom räddningstjänsten och så driver han sitt bolag som heter . Jag har länge varit sugen på att få en kurs men du vet hur man är? Man skjuter på sånt där som känns liksom långt bort. Satt nämligen och funderade på hur längesen det var och jag tror att det är över 10 år sen, kan vara 13 år också. Det är ju helt galet, hur ska man komma ihåg vad man ska göra om någon får ett hjärtstopp, eller sätter i halsen? Inte en blekaste när det var drygt 10 år sen man fick en utbildning. I min mammas släkt finns det t ex mycket hjärtsjukdomar….så man kan aldrig veta vad som händer.
Sagt och gjort så tänkte jag att jag bara måste boka in honom innan jul. Bjöd hem lite familj och vänner och blev glad att vi var fler som behövde fräscha upp minnet. Jonas åker nämligen hem till privata människor och olika företag i hela Sverige med sina dockor och så lär han ut på ett så bra och pedagogiskt sätt så nu idag skulle jag lätt kasta mig på någon som skulle ramla ihop och veta EXAKT vad jag ska göra. Känner mig BOMBSÄKER!
Syrran har gjort många såna kurser genom sitt jobb men sa att detta var ”by far” den bästa hon gjort. Hon lärde sig mycket mer på dennaz Bara att vi fick öva i skarpt läge i 2 minuter och känna hur det känns att hålla igång ett hjärta…. jag var helt slut efteråt. Det var vi alla. Dock så hjälper det att få hjälp av adrenalinet i kroppen som man får om det skulle bara på riktigt.
Jag startade dagen med att baka till vår lilla utbildning. Ingen utbildning utan fika vettu.
Här satt vi sedan och lyssnade nyfiket och ställde säkert 148 frågor. Milo och Tony var med också även om de inte syns i bild. För Milo var detta riktigt bra! Han känner sig inte alls lika rädd för om någon skulle falla ihop idag, bara det är fantastisk.
Dessa dockor är autentiska och motsvarar en man på 80 kilo. Bröstkorgen är lika hård och sviktande som det är på en människa. Att få lära sig hur hårt man ska ta i när man gör kompressioner var så bra. Jag hade ingen aning kan jag ärligt säga.
Milo fick ta i mycket men han klarade att göra rätt antal kompressioner och andas in luft i dockorna. Så även ett barn klarar att rädda livet på någon.
Förlåt blundbilden Jonas
Vi fick också gå igenom hur alla hjärstartare som finns runtom i Sverige fungerar. Alla fungerar likadant nämligen, spelar ingen roll vilken färg de har – alla funkar likadant.
Något som jag är förvånad över är hur lite man egentligen vet när det kommer till om en människa plötsligt skulle falla ihop. Alla turer kring att kolla om de andas, om att veta hur hjärtat beter sig om det stått stilla för länge och hur viktig en hjärtstartare är!
Nu vill jag tipsa dig om att Jonas finns (hjälpa en vän). Han är nämligen grym och kan ALLT om detta. Bara att han jobbat inom räddningstjänsten i 15 år säger lite om hans erfarenheter.
HÄR hittar ni hemsidan, där står utförligt om alla utbildningar som finns. Och nu när jag själv fått höra alla Jonas historier så känner jag att kan du ta en utbildning, GÖR det! Vi kan rädda livet på den vi älskar, våra föräldrar, mor/farföräldrar, barn eller bara någon på stan om vi ser till att utbilda oss.
Jonas ska få fortsätta komma hem till oss regelbundet. Grejen är att är man ordentligt utbildad så är chansen större att man handlar mer som en robot och startar HLR (hjärt- lungräddning) även om det är någon nära anhörig som faller ihop. Min största rädsla är nämligen att man ska bli handlingsförlamad.
Det sker 10.000 hjärtstopp varje år! Av dem klarar man 10%!!! Detta för att människor är rädda att göra fel och då inte gör något alls. 4 minuter klarar en hjärna att vara utan syre utan att bli skadad. Så förstår du hur viktigt det är att man hjälper till? Det handlar om minutrar.
Heja dig Jonas för att du gör det här! Ditt arbete är verkligen livsviktigt!
Nu måste jag jobba vidare här, vi hörs lite senare.
Detta heter Potkäs eller Krukost kan man också säga. En slags lyxig bredbar oströra i form av ett pålägg på ljust- mörkt bröd och knäcke av olika slag. Perfekt till julbordet. Det är också väldigt gott till olika kex på en ostbricka. Grunden är en lagrad ost, sen har man även i färskost och till sist piffar man till det med lite örter. Ja men mums! Snacka om mycket roligare än vanligt smör känner jag.
POTKÄS/KRUKOST
250 g lagrad ost (t ex prästost, västerbottensost) 150 g färskost (typ Philadephia) 3 krm torkad timjan (funkar med andra örter) 1 msk vatten
Tips: Ha i 2 tsk färsk gräslök och en halv klyfta pressad vitlök
Gör såhär:
1) Riv lagrad ost eller så köper du färdigriven.
2) Blanda den rivna osten med färskost. Rör om tills du har en röra.
3) Ha i örterna. Ha i vattnet också.
4) Godast blir det om du förvarar den i kylen ett par dagar innan servering, men det går toppenbra att äta det direkt. Håller övertäckt i kylen i flera veckor och kan också frysas.
Landat hemma i soffan igen. Blev bara så glad när jag kikade in här och hade fått lite kommentarer på några inlägg. Så mycket fint som ni bidrar med i mitt liv alltså, TACK! ❤️
Det är just sånt här som gör att livet som bloggare/influencer blir så mycket roligare. Att skriva inlägg, försöka bjuda på sitt liv, bjuda på recept man provat och kanske ibland vara väldigt öppen med även de jobbiga sakerna i livet gör att en kommentar som sitter som en smäck inne i hjärteroten gör det värt det 1000 gånger om. ❤️❤️❤️
Samma på min Facebooksida och min Instagram. Ibland glömmer man ju liksom bort hur mycket människor som sitter bakom skärmarna och ser det man gör på sina sociala medier. Kan nog inte tänka på hur många ni är för då får man skrämselhicka…. Men just känslan med det och att ni tar av er tid och skriver en liten rad till mig mottas med massor av glädje. Vill att ni ska veta det. ❤️
Ja vi åkte ju till bästa familjen Hermansen på lite kalasmys. Tonys bror Hans och hans Madelen gifte sig samma sommar som vi. ❤️
17 år! Ja herreminjee, det är 30 år sedan jag var 17. Jag minns det knappt. Det är föör längesen. Jag minns i alla fall att jag bodde ihop med mina dåvarande pojkvän, fast jag gick på gymnasiet. Det var fattigt för en annan må ni tro. Vi bodde dessutom på landet så det blev extra dyrt för mig. Herreminjee så dum i huvet man var som inte fortsatte bo hemma åtminstone till man pluggat klart.
Milo med ”låtsaskusin” Neo. Dom här lajar alltid så bra när de ses. Tonys lillebror har träffat Emelie som hade 2 barn sedan tidigare. Påminner så mycket om mig och Tony, vi hade en likadan konstellation.
Emelie & Lillebror Tobias ❤️
Svärmor & Milos kusin Molly ❤️
Svärfar ❤️
Jag bakade med mig lite egen fika. Världens bästa recept. Ska göra mer imorgon och fota ordentligt så ska ni få recept på det! Nyttiga kakor, låter ju nästan för bra för att vara sant!
Dom andra fick minsann fila på bl a dessa. Madelen gör sjukt goda snickerskakor. Måste nog haffa recept på dem framöver.
Födelsedagsbarnet Maja och jag. Så svårt att förstå att hon är så stor nu när hon bara var bebis när jag och Tony träffades. Hur fort går tiden?
Dom har så många alster hemma hos sig som jag tillverkat genom åren. Blir så glad att dom vill fortsätta ha dem framme.
Nu ska vi ta kväll här! Imorgon har jag bokat HLR (hjärt-lungräddning) hemma hos oss. Jag ska bjuda på fika och har bjudit in lite nära och kära. Vi blir ett gäng som ska få bli påminda om första hjälpen och HLR. Känns tryggt!
Ser fram emot kvällens ”Så mycket bättre”, jag ÄLSKAR Carola och tror det kommer bli ett toppenprogram.
Inlägget innehåller annonslänkar genom reklam för Cellbes
Halloj!
Sitter i bilen och är på väg ut till Tonys bror, deras jänta fyller 17 år idag. Tiden går så fort, hon var en liten bebis när jag och Tony träffades och nu är hon alldeles snart vuxen.
Här ska ni få recept på mina juliga kycklingbullar. Det finns ju dom som inte äter köttfärs men istället kycklingfärs, då är dessa supergoda att göra. Jag rullar dessa och lägger på bakplåtpappersklädd plåt. Dessa blir verkligen kanongoda!
RECEPT JULIGA KYCKLINGBULLAR
1 kg kycklingfärs
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1,5 dl ströbröd
2 ägg
1 gul lök
1 msk honung
2 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk mald timjan
1 tsk kanel
1 msk sötstark senap
olja och smör
Gör såhär:
1) Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla några minuter.
2) Hacka löken smått (den kan med fördel mixas så den blir till en kräm, vispa samman den med äggen.
3) Blanda färsen med äggblandningen, honung, alla kryddor, ströbrödsmjölken, senap och salt till en färssmet.
4) Fyll en spritspåse med smeten.
Lägg bakplåtspapper på en plåt, gärna med ett litet galler om du har. Annars funkar det fint rakt på plåten också.
5) Spritsa ut små bollar mot din blöta hand. Lägg köttbullarna på plåten och stek i ugnen på 180-200 grader i ca 10 min.
6) Sista 5 minutrarna kan du dra på högsta på grill i ugnen. Eller så kan du steka köttbullarna i smör och olja så de får fin yta.
Oj oj vad jag hattat runt med sömnen inatt. Dock så somnade jag om på småtimmarna och sov ända till halv 8. Hela dagen har ju hunnit gå nästan. Haha… Nu ska du få ett FANTATISKT recept på långpannebröd gjord på dinkelmjöl utav mig. Detta bröd är bakat på både vanligt siktat dinkelmjöl, fullkornsdinkel och lite vetemjöl. Dinkelmjöl har lägre GI än vanligt vetemjöl.
Tony höll på att smälla av hur gott detta blev! De små linfröna i brödet ger det lite tuggmotstånd och lite krisp, smaken av dinkel är mer rustik kan man säga. Jag har alltid föredragit dinkelmjöl framför vanlig vetemjöl just av den enkla anledningen. Gillar du det också bara måste du prova att baka detta brödet.
1) Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen i bunken. Häll på vattnet och lös upp jästen.
2) Ha i sirap, salt, linfrön och olja.
3) Sikta i mjölet, sikta i lite i taget tills du har en smidig jämn deg som släpper kanterna. Låt degen jobba i ca 3-4 minuter. Låt sedan jäsa övertäckt i ca 45-60 minuter tills degen blivit dubbel så stor. Sätt ugnen på 200 grader., jag hade både varmluft och vanlig.
4) Platta ut degen på bakplåtpappersklädd plåt. Låt sedan jäsa övertäckt ytterligare i 30 minuter.
5) Pudra över lite vetemjöl, dela också upp degen i rutor med hjälp av en degspatel.
6) Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. När du knackar på brödet ska det vara hårt och låta lite, då är det klart. Kolla gärna under brödet, har det fått lite färg där är det klart.