Såpa, sol & skinande ytor – sommarstädning med Västerbottenssåpa

I betalt samarbete med Västerbottenssåpa

Japp, vi kör igång direkt, med koden NH20 får du 20% rabatt på allt hos Västerbottenssåpa! Det gäller även redan nedsatta paket och kit. Så är du sugen på att städa naturligt och effektivt, och nu är rätt tid!

Alltså HÖRNI, nu har jag såpat loss här hemma igen. Och inte med vilken såpa som helst. Nej, med min älskade Västerbottenssåpa! 💚 Ni som följt mig länge vet att jag har städat med deras produkter i flera år nu och det finns liksom inget som slår känslan av att skrubba rent med något som både funkar, och känns snällt för kroppen och miljön.

• Inga varningstexter

• Inga starka dofter

• Naturlig rengöring

• Effektiv rengöring

Sommarstädning de luxe med såpa som också vårdar

Den här gången gick jag loss på:

Taknocken (ja, det behövdes, rejäl ingrodd smuts som suttit i år!)

Uterumsfönster (3 st – vilken skillnad!)

Spabadets lock (där samlas det MYCKET pollen och smuts)

Dynlådan (där vi förvarar alla spabadsgrejerna – så fräscht nu!)

Resultat:

Jag använde trallsåpan (<länk). Ser ni skillnaden? Jag som trodde vi skulle behöva måla om! Helt otrolig skillnad och jag bara myser nu när jag vet att jag kommer kunna sitta i bubbelkoppen på morgonen när jag mjukar upp min rygg och njuta av utsikten!

Till mina uterumsfönster använde jag ”Fönster + äppelkit” (<länk), där i hittar du den nya doften på såpa som är äpple, helt magisk. Världens bästa fönsterputs. Du hittar också disktrasa och min favorit, microfiberduken som ger de renaste fönster du kan tänka dig. Resultatet är smashing varje gång!

Dynlådan som vi förvarar alla våra spagrejer i såg ut att vara redo för tippen. Men förvånansvärt enkelt försvann det med äppelsåpan och skurborste.

Kolla in spabadslocket som såg ut som hej kom o hjälp mig. Vad fint det blev va? Som nytt!

Så här gjorde jag – steg för steg:

💚 Taknocken

Blandade 1 dl såpa i 10 liter varmt vatten, tog en rejäl skurborste och gick lös. Sköljde av med rent vatten. Vill du använda trallsåpa till att behandla någon utan, t ex trallen så tar du 1 liter såpa i 10 liter kallt vatten.

Före/efter? Som natt och dag.

💚 Fönsterputs

Fönsterputs sprayas på, gör rent med svamp och torka sen rent med mjuk mikrofiberduk. Inget klet, inga ränder – bara skinande rutor.

💚 Spalocket & dynlådan

Spraya på äppelsåpa (doften är magisk), skura med borste, skölja & torka av, klart. Jag blev chockad över hur mycket smuts som försvann med minimal ansträngning.

Rabattkod till dig 💥

Nu till det bästa:

Med min kod NH20 får du 20% rabatt på ALLT hos Västerbottenssåpa.se, även på redan nedsatta paket och kit!

🎯 Gäller oavsett om du är ny eller trogen kund. Koden är giltig till den 4/6.

💚 Missa inte, det här är din chans att fylla på städförrådet med snälla, effektiva och NATURLIGA produkter helt utan varningstexter.

Jag blir så glad över alla meddelanden jag får när ni också testar Västerbottenssåpa, det känns verkligen som att vi är ett gäng som “såpar med hjärtat” där ute. 💛

Och du… om du inte testat än? Lova mig att du gör det nu. Det är liksom sommarstädning med själ.

Puss & såpdoft, Nina

9
Kommentera

Veckomatsedel – inspiration inför Kristi himmelfärdsveckan

En veckomatsedel är verkligen guld värd – du slipper stress, sparar tid och vet vad som ska lagas varje dag. Extra bra nu i veckan när det är röd dag på torsdag! Här har jag samlat en blandning av vegetariskt, fisk, kyckling, något lite extra festligt till Kristi himmelfärd – och såklart en god kötträtt till fredag. Och som alltid, ett riktigt mumsigt bakverk till helgen!

Här hittar du alla mina veckomatsedlar

MÅNDAG

Panerad grillost med hemgjorda pommes och ranchdressing

Festligt och gott om man nu vill starta veckan på bästa sätt, det här var verkligen vardagslyx förpackat i riktigt god god mat!

MER VEGETARISKT: Klicka här för fler vegetariska recept

TISDAG


Krispig torsk med remouladsås och fluffig hemgjord mos

Spröd panering, krämig sås och fluffigt mos – det här är vardagslyx på riktigt!

MER FISK: Klicka här för fler fiskrecept

ONSDAG

Ljuvlig kycklinggryta med kokosmjölk

En favorit här hemma! Härliga smaker av kokos och paprika. Den här får du inte missa!

MER KYCKLING: Klicka här för fler kycklingrecept

TORSDAG – Kristi himmelfärdsdag

Grekisk Fetaostpaj

En lite festligare rätt som passar perfekt att bjuda på. Gör en enkel sallad till och servera lunchen i solen!

MER PAJER: Klicka här för mer pajer

FREDAG

Supergod TACOPAJ

Fredagsfeeling de luxe med en enkel TACOPAJ, ät med goda tacotillbehör, tacosås och creme fraiche.

MER KÖTT: Klicka här för fler kötträtter

VECKANS GOTTA

Kanelkladdmuffinsar

Riktigt kladdiga härliga muffinsar som smakar kanelbullar – 10 poängare!

MER MUFFINS: Klicka här för mer muffinsar & cupcakes

Följ mig för mer matinspiration:

Kram Nina

10
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Råraka – mitt bästa recept på frasiga guldklimpar

Alltså HUR gott är det inte med en riktigt frasig råraka?! Det är något med kombon av riven potatis, smör i pannan och den där krispiga ytan som gör att man liksom vill slicka tallriken. Det här är mitt bästa råraka-recept – ett sånt där du alltid lyckas med. Bonus? Jag bjuder även på en vegansk råraka och en nyttigare sötpotatisråraka. Alla recept längre ned.

Missa inte alla mina goda >>>potatisrätter<<<

Missa inte: >>>Världens godaste potatisrätt<<<

Så gör du klassisk råraka – steg för steg

Ingredienser (2 portioner):

• 4 stora potatisar (gärna King Edward)

• 1 ägg (kan uteslutas)

• Salt & peppar

• Smör och/eller olja till stekning

Gör så här:

1. Skala och grovriv potatisen.

2. Krama ur vätskan ordentligt, det här är tricket till en frasig råraka!

3. Blanda med ägg (valfritt), salt och peppar.

4. Stek 2 st i smör/olja, platta till och låt bli gyllenbruna på båda sidor.

Serveringstips: Löjrom, crème fraîche, rödlök och dill, fest på 10 minuter! Eller stekt fläsk och lingon, husmanslyx deluxe.

Kika också på: >>>FYLLDA POTATISBULLAR<<<

Vegansk råraka utan ägg – lika frasig ändå

Ingredienser:

• 4 potatisar

• 1 msk potatismjöl

• Salt, peppar

• Rapsolja till stekning

Tips! Servera med Oatly iFraiche, tångkaviar och finhackad rödlök – fräscht och supergott.

Nyttigare (lägre GI) råraka med sötpotatis och zucchini

Ingredienser:

• 2 potatisar

• 1 sötpotatis

• 1 liten zucchini

• 1 msk potatismjöl

• Örtsalt & peppar

Så här gör du:

1. Riv allt grovt, krama ur vätskan (zucchinin är blöt!)

2. Blanda med mjöl och kryddor

3. Stek som vanligt

Tips för att lyckas med riktigt frasiga rårakor

– Krama ur vätskan ordentligt!

– Stek i både smör och olja – bästa kombon för fras

– Inte för tjocka rårakor – då blir de mosiga

– Tålamod – låt dem få färg innan du vänder

Serveringstips – så blir rårakan en lyxig rätt

– Minirårakor med löjrom, crème fraîche och dill till förrätt

– Rustikt med stekt fläsk och lingon

– Vegansk variant med avokado, citron och chiliflakes

🛒 Råraka-kit: Produkterna jag använder för att lyckas varje gång

Vill du få till den där riktigt frasiga ytan och snyggaste uppläggningen? Här är mina favoriter i köket, allt du kan använda när du gör rårakor:

🍳>>>Stekpanna i gjutjärn<<< (kampanj nu)

För den perfekta frasigheten använder jag en stekpanna med jämn värmefördelning. En stor favorit här hemma!

💪 >>>Potatispress<<< (58% rabatt)

För att krama ur vätskan effektivt använder jag en potatispress. Så effektivt!

🍽️  >>>Serveringsfat i keramik<<<

Jag älskar att servera rårakorna på ett vackert fat, det höjer hela upplevelsen.

🍴>>>Stekspade i rostfritt stål<<< (20% rabatt)

En tunn stekspade gör det lätt att vända rårakorna utan att de går sönder.

🥣 >>>Små skålar för topping<<<

För att servera löjrom, crème fraîche och rödlök använder jag små skålar, både praktiskt och snyggt.

Vanliga frågor om rårakor

• Hur får man rårakan riktigt frasig?

Krama ur så mycket vätska som möjligt ur potatisen och stek i en blandning av smör och olja på medelhög värme. Tålamod är nyckeln – vänd inte för tidigt!

• Kan man göra råraka i ugnen?

Ja! Bred ut rårakorna på en bakplåt med bakplåtspapper, pensla med olja och grädda i 225°C i ca 15–20 minuter per sida.

• Kan man förbereda rårakor i förväg?

Japp! Riv potatisen och förvara den i kallt vatten i kylen (max 1–2 timmar). Krama ur vätskan precis innan stekning.

• Vilken potatis är bäst till rårakor?

Mjölig potatis, som King Edward eller Maris Piper, är bäst – de ger det där krispet vi älskar!

• Fungerar råraka som förrätt?

Absolut! Gör små minirårakor och toppa med t.ex. löjrom, crème fraîche, rödlök och dill – perfekt som lyxigt plock.

Så – nu är det bara att riva potatisen och sätta igång! Haha…. Nej men hoppas att jag väckt lite inspo att göra råraka därhemma. Jag lovar att det här rårakareceptet kommer bli en favorit. Har du testat någon av varianterna? Skriv gärna i kommentarerna! Och glöm inte… toppingen gör hela grejen. Lyx, vardag eller vego, välj det som passar dig bäst idag.

Testade du receptet?

Berätta gärna i kommentarerna hur det gick eller tagga mig i dina bilder, jag älskar att se när ni lagar mina recept!

Följ mig gärna på sociala medier för fler recept, tips och vardagsglimtar:

Och du… vill du ha mina bästa köksfavoriter till råraka? Scrolla upp till råraka-kitet där jag samlat allt jag använder!

Kram Nina

8
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Nyttig blåbärsglass i Ninja Creami Deluxe – vegansk, krämig och så god!

Börjar med att be om ursäkt för frånvaron, sidan jag brukar blogga ifrån har strulat så fruktansvärt, har fortfarande inte kunnat logga in som jag brukar så nu bloggar jag på lite annorlunda vis. Har så mycket att blogga om så nu är det bäst du håller i dig. Även om detta sätt är mycket bökigare att blogga på så ska jag verkligen försöka få in alla inlägg som bara ligger och väntar. Vi börjar med den här supergoda glassen. Jag har ju gått och skaffat mig en Ninja Creami och nu ska du få mitt första glassrecept i den. Letar du efter ett lyxigt men nyttigt glassrecept som passar lika bra till vardags som till fest? Den här rackaren äter jag som mellanmål just nu och du kan ju gissa hur lyxigt det känns, haha… nej men har du möjlighet så bara måste du testa den här blåbärsglassen jag gjort i min Ninja Creami Deluxe – en riktig superhjälte i köket! (OBS: längst ned får du tips hur du gör utan en Ninja Creami).

Den här glassen är vegansk, naturligt sötad med honung och så har jag fyllt den med mitt superdeluxe näringsrika pulver med bl.a. blåbär och aronia? Den blir så krämig och helt utan tillsatser. Ja, tack!

Min bas: ren, enkel och sååå god

Här kommer grundreceptet – du kan enkelt variera det, men så här gjorde jag min:


Recept: Krämig blåbärsdröm i Ninja Creami Deluxe

Ingredienser:

  • 2 dl kokosgrädde (fet del från burk)
  • 2 dl osötad mandelmjölk
  • 1,5–2 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk aronia & blåbärspulver
  • En liten nypa salt

Så gör du:

  1. Blanda allt ordentligt i Ninja Creami-burken. Rör tills allt pulver löst sig.
  2. Fyll till “Freeze Fill”-linjen, sätt på locket och frys i minst 24 timmar.
  3. Kör programmet Ice Cream.
  4. Om den blir smulig: Gör en liten grop i mitten, häll i 1–2 msk växtmjölk och kör Re-Spin.


Min servering – stilren och enkel

Jag serverade glassen i cocktailglas från Iittala Essence-serien och toppade med mandelflarn. Bara det lilla gör det så fint och festligt, även om det är tisdag!

Produkter jag använt:

Så kan du variera glassen:

  • För en klassisk variant: Byt ut pulvren mot 1,5 dl mixade frysta blåbär.
  • För barn (eller vuxna) som inte gillar bärsmak: Ta bara blåbärspulver och vanilj.
  • För en chokladvariant: Byt bärpulvren mot 2 msk kakao + 1 msk jordnötssmör.
  • För en diabetesvänlig version: Byt honung mot t.ex. erythritol eller stevia. Välj osötade växtdrycker.

Om du inte har en Creami (än!)…

Jag kommer säkerligen få frågan: “Kan man göra glassen utan Ninja Creami?” – och svaret är: ja, det går! Den blir inte riktigt lika fluffig och krämig, men den blir fortfarande jättegod.

Så här gör du utan maskin:

  1. Mixa alla ingredienser till en helt slät smet i din blender.
  2. Häll upp i en form eller burk (gärna med lock).
  3. Frys i 4–6 timmar.
  4. Ta fram och låt stå i rumstemperatur 10–15 min innan servering.
  5. Vill du ha den ännu krämigare? Kör en snabbvända i matberedare efter frysning.

Men! Om du som jag älskar glass, och vill kunna göra nyttiga, lyxiga, proteinrika eller veganska glassar på några minuter – då är Ninja Creami Deluxe verkligen värd att kika på. Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men: den är beroendeframkallande….. haha! Vet inte hur många glassar jag redan gjort.

Varför jag älskar Ninja Creami Deluxe

Den här maskinen har förändrat hur jag tänker kring glass. Du gör din egen, vet precis vad som är i – och ändå känns det som något från ett riktigt gelatokafé. Alltså på riktigt, den är så lyxig och jag står verkligen där vid min maskin och tänker mig som en felatoexpert. Haha…. Nej men på riktigt, ångrar inte mitt köp en sekund.

Det bästa med just denna är att du kan göra så mycket annat än bara glass. Du kan göra smoothie bowls, milkshakes och till och med proteinrika efterrätter.

Vill du att jag delar fler glassrecept från min Creami? Säg till! Jag har redan massor med idéer på lager.😂 Totalt snöat in! 😂😂😂

Kram Nina

10
9 kommentarer

Veckomatsedel v 21 – enkel, god och varierad mat för hela veckan

Här hittar du alla mina veckomatsedlar: → Alla veckomatsedlar samlade här

Välkommen till veckans matsedel!

Vecka 21 bjuder på en härligt varierad meny med vegetariskt, kyckling, kött, fisk och soppa – precis som jag brukar tänka. Dessutom avslutar vi veckan med en riktigt smarrig godsak. Alla recept är hämtade från min blogg, och under varje rätt hittar du även länkar till fler recept i samma kategori.

Måndag

Vegetarisk Thaiwok med glasnudlar

En smakrik och fräsch rätt med grönsaker och glasnudlar i en asiatisk sås.

→ Till receptet

Mer VEGETARISKT hittar du här

Tisdag

Fiskgratäng med räkor och parmesan

En lyxig och krämig fiskgratäng som passar både till vardag och fest.

→ Till receptet

Mer FISKRÄTTER hittar du här

Onsdag

Enkel köttfärs- och potatisgratäng

En lättlagad och mättande gratäng som hela familjen älskar.

→ Till receptet

Mer KÖTTRÄTTER hittar du här

Torsdag

Mango chutney kyckling

En söt och smakrik kycklingrätt som passar perfekt med ris eller potatis.

→ Till receptet

Mer KYCKLINGRÄTTER hittar du här

Fredag

Lasagnesoppa med vitlöksbröd

En mättande och smakrik soppa som smakar som lasagne i skålform.

→ Till receptet

Mer SOPPOR hittar du här

Veckans gotta

Kladdkaka med Plopp

En ljuvligt kladdig chokladkaka med bitar av Plopp – perfekt avslutning på veckan!

→ Till receptet

Mer KLADDKAKOR hittar du här

Häng med mig i mina sociala kanaler!

För ännu mer matinspiration, vardagsglädje och goda tips – följ mig här:

Instagram: @niiinis.se

Facebook: Niiinis Kitchenlife

TikTok: @niiiniskitchenlife

YouTube: @Niiiinis

Kram Nina

10
Kommentera

Krämig kycklingfärsgratäng a la rosso – en ny familjefavorit!

Alltså HUR god kan en gratäng bli?! I går slängde jag ihop något riktigt smarrigt som hela familjen fullkomligt älskade – och då vet man att det är värt att skriva ner! Det här blev en sån där rätt där man tar en tugga, lutar sig tillbaka och säger: “MEN herregud vad GOTT!”.

Jag kallar den Kycklingfärsgratäng à la Rosso – en krämig, smakrik och riktigt lyxig gratäng med både pesto rosso, soltorkade tomater och ett ostigt täcke som smälter perfekt i ugnen. Det bästa? Du gör den enkelt på kycklingfärs och den passar perfekt både till vardag och helg.

Kycklingfärsgratäng à la Rosso, 6 p

Missa inte: Enchiladas med kyckling // Kycklingrullader // Kyckling & baconpaj

Du behöver:

800 g kycklingfärs

2 vitlöksklyftor

Salt & peppar

1 tsk torkad rosmarin

2 krm chilikrydda (eller efter smak) 1 tsk oregano

200 g pesto rosso

180 g soltorkade tomater

400 g passerade tomater

2 msk kycklingfond

1 liten burk crème fraîche (jag tog havrefraiche)

Ca 2 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)

500 g pasta

Några ostskivor

Gör såhär:

1. Stek kycklingfärsen i lite olja. Riv i vitlöken och krydda med salt, peppar, rosmarin, chili och oregano. Häll i kycklingfonden och rör runt.

2. Ha i pesto rosso och hackade soltorkade tomater. Rör om och låt allt gosa till sig.

3. Tillsätt passerade tomater och låt det puttra i ett par minuter.

4. Blanda ner crème fraîche och låt puttra i ca 5 minuter till. Häll i 1 dl mjölk mot slutet för extra krämighet.

5. Koka pastan men spara ca 2 minuter på koktiden.

6. Häll allt i en ugnsform. Blanda väl och häll över resten av mjölken. Lägg på ostskivor.

7. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, tills osten bubblar och fått färg.

Servera med en grönsallad eller vitkålssallad.

Vill du ha fler goda kycklingrätter?

Då måste du kolla in dessa också – klicka och spara:

Mina 10 populäraste kycklingrecept

Den här kycklingrätten får familjen att jubla!

Godaste kycklinggrytan

Parmalindad kycklingfilé med krämig rosmarinsås

Anpassa efter behov – så gör du Kycklingfärsgratäng à la Rosso:

Glutenfri variant:

• Byt ut vanlig pasta mot glutenfri pasta (t.ex. majs-, ris- eller bönpasta).

• Kontrollera att kycklingfonden och peston är märkta glutenfria (vissa kan innehålla spår av gluten).

Mjölkfri variant:

• Använd växtbaserad crème fraîche (t.ex. havre- eller kokosbaserad).

• Välj växtmjölk som mandel-, havre- eller cashewdryck.

• Byt ut osten mot mjölkfri ost eller uteslut helt – gratängen är ändå krämig!

Laktosfri variant:

• Använd laktosfri crème fraîche och laktosfri mjölk (finns i butik).

• Välj laktosfri ost eller växtbaserad ost som är helt fri från mjölkprodukter.

Diabetesvänlig variant:

• Använd bönpasta eller kikärtspasta – innehåller mer protein och fiber, påverkar blodsockret mindre.

• Undvik färdiga pesto rosso-sorter med socker – välj en utan socker eller gör egen.

• Servera gärna med mycket grönsaker för en mer balanserad måltid.

Nyttigare twist:

• Tillsätt riven morot, zucchini eller spenat i gratängen.

• Använd magrare växtbaserade alternativ och välj ost med lägre fetthalt om du använder vanlig.

• Välj osötad växtmjölk och en pesto med bra fettkvalitet (olivolja).

Följ mig för fler recept och matpepp:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Ses där inne – och glöm inte att spara receptet till nästa gång du vill impa på hela familjen!

Kram Nina

18
4 kommentarer
Innehåller annonslänkar

JUST NU: 25% på rosa skönheter till köket – och ja, jag är KÄR!

Okej, rosa älskare – det här inlägget är till oss! För JA – rosa är hett just nu. Men för mig har det alltid varit det. Jag älskar rosa i alla nyanser – puder, bubbelgum, gammelrosa… Det är något med hur färgen gör om ett helt rum. Ett rosa fat på bordet? Plötsligt känns det som att man bor i ett franskt lantkök där någon alltid bakar något gott.

Och vet du vad? Jag har hittat de finaste rosa detaljerna just nu – och alla är på 25% rabatt! Galet fina! Så nu kör vi, rosa favoriter blandat med mina recepttips så du ser exakt hur du kan använda dem.

1. Rosa & vitt stort uppläggningsfat – >>>se här<<<

Ett sånt där fat man kan servera ALLT på. Klyftpotatisen från >>>det här receptet<<< blir plötsligt festfin.

Alltså… detta fat är en DRÖM att ställa fram. Rosa, lite rustikt, lite lyxigt. Jag har redan beställt mitt.

2. Rosa uppläggningsfat med text – >>>kolla in här<<<

Hur gulligt att servera världens godaste potatisrätt från >>>det här receptet<<< på ett fat med text? Känns som att man bor i ett inredningsmagasin.

3. STOR uppläggningsskål – >>>här hittar du den<<<

Den här alltså! Perfekt till >>>gurk- och jordgubbssalladen<<< (som för övrigt är sommarens fräschaste grej) eller tänk dig >>>grillad kyckling med grekisk pastasallad<<< upplagt på det här fatet.

Men också, du kan BAKA i den. Låt ett >>>lantbröd<<< jäsa i skålen – och servera direkt i den. Så otroligt fint!

4. Ovalt uppläggningsfat med texten SALUT – >>>finns här<<<

Perfekt till grillkvällen! Rosa, rustikt och så snyggt att gästerna dör en liten smuladukningsdöd. Små snacks, oliver, små >>>västerbottenkrustader<<< eller varför inte >>>hemmagjorda chilicheese?<<<

5. Kaffekopp med fat – rosa & vitrandigt – >>>kolla in den här<<<

Okej. Jag vill aldrig mer dricka kaffe ur något annat. 😂 Den här koppen är som att ta ett steg in i ett rosa kafé i Paris. Vill du impa på dig själv en trött måndag? Drick morgonkaffet ur den här. Till det kan du njuta av mina raketsnabb >>>vaniljfrallor på 3 ingredienser!<<<

6. Rosafläckig oljeflaska – >>>se den här<<<

Perfekt att fylla med världens godaste marinad och ha redo till grillen. Eller varför inte göra en egen dillolja till den här potatisen med Västerbottenost?

Så fin att ha stående framme på bänken. Den här flaskan förtjänar spotlighten. Nedan lite tips på vad man kan ha i såna här flaskor:

6 goda saker att ha i en oljeflaska

1. Vitlöksolja

Perfekt att ringla över grönsaker, kött, fisk eller pizza.

Recept:

– 2 dl olivolja

– 3 skalade vitlöksklyftor (krossade lätt)

– Ev. lite chili eller rosmarin

Låt stå och dra i kyl minst 1 dygn.

2. Chiliolja

Ge liv åt nudelrätter, grillat eller rostad potatis.

Recept:

– 2 dl neutral olja

– 2 tsk chiliflakes

– 1 tsk paprikapulver

– 1 krm salt

Värm oljan försiktigt med kryddorna (ej koka), låt svalna och sila.

3. Citronolja

Fräsch till sallad, fisk, kyckling eller grillade grönsaker.

Recept:

– 2 dl olivolja

– Rivet skal från 1 citron (eko!)

– 1 tsk pressad citron

Låt stå svalt 1–2 dygn innan användning.

4. Örtolja (t.ex. basilika, persilja, timjan)

Underbar att ringla över pasta, sallad, bröd eller rostad blomkål.

Recept:

– 1 stor näve valfri färsk ört

– 2 dl olivolja

– Lite salt

Mixa slätt och sila om du vill ha klar olja.

5. Honungssenapsdressing

Kanon till kyckling, potatis eller gröna blad.

Recept:

– 1 dl rapsolja

– 1 msk dijonsenap

– 1 msk honung

– 1 msk vitvinsvinäger

– Salt & peppar

Skaka ihop direkt i flaskan.

6. Smakrik pastasåsbas (kall)

För att enkelt få smak på varma grönsaker eller pasta.

Recept:

– 2 dl olja

– 1 pressad vitlök

– 1 msk tomatpuré

– 1 tsk oregano

– 1 krm chiliflakes

Rör ihop – redo att användas direkt!

Vill du se ALLT rosa på en och samma plats?

Jag har gjort det enkelt för dig – klicka bara här så kommer du direkt till allt det rosa goda som just nu finns på kampanj:

SE ALLT ROSA HÄR

Varning för rosa villhöver-begär… men det är vi väl vana vid vid det här laget, va? 🩷

Jag vet att det är detaljerna som gör det. Och ibland räcker det med ett nytt fat eller en kopp – för att känna att köket fick en liten rosa makeover.

Puss på er rosa älskare – nu går vi loss!

Kram Nina

6
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Rabarber- och jordgubbskräm med fläder & kardemumma – somrig dessert du inte vill missa

Letar du efter ett riktigt somrigt recept med rabarber? Då har du hittat rätt! Den här rabarber- och jordgubbskrämen är len, frisk och lagom söt – med smak av fläder och en touch av kardemumma. Perfekt som dessert eller lyxig fika!

Missa inte: >>>10 goda recept med rabarber <<<

Med fryst rabarber från förra året och några jordgubbar i frysen trollar du enkelt fram en krämig efterrätt som smakar sommar i varje sked.

Missa inte mitt inlägg med massor av efterrätter i glas >>>HÄR hittar du det<<<

Glasen hittar du >>>HÄR<<<

Rabarber- och jordgubbskräm med fläder & kardemumma

Ingredienser:

• 7 dl fryst rabarber

• 3 dl jordgubbar (frysta eller färska)

• 5 dl vatten

• 1 dl koncentrerad fläderblomssaft

• 1,25 dl strösocker

• ½ tsk malen kardemumma

• 3 msk potatismjöl + 0,75 dl kallt vatten (till redning)

• 2 tsk vaniljsocker (valfritt)

Gör så här:

1. Lägg rabarber, jordgubbar, vatten, fläderblomssaft, socker och kardemumma i en kastrull.

2. Koka upp och låt småputtra ca 12 minuter tills frukten är mjuk.

3. Mixa slätt med stavmixer.

4. Rör ut potatismjölet i kallt vatten. Vispa ner i krämen och värm försiktigt tills den tjocknar (koka inte). Ha i vaniljsocker.

5. Låt svalna. Servera kall eller ljummen.

6. För att göra den efterrätt så lättvispar du grädde. Ha i kräm i botten på ett fint glas, klicka på grädde, strö på lite rårörssocker. Tjoffa upp lite jordgubbar och strö på några mandlar. Sååå god efterrätt!

Kika också på: >>>Världens godaste rabarberkaka med brynt smör och mandelmassa <<<

Tips på hur du kan använda rabarberkrämen

Den här rabarber- och jordgubbskrämen är perfekt som:

• Somrig dessert med vaniljvisp, glass eller lättvispad grädde

• Fyllning i tårtor, muffins eller pajer

• Topping på gröt, chiapudding eller yoghurt

• Glasstopping eller smoothieswirl

För ännu mer lyx? Strö över lite rostade havregryn, mandelflarn (som jag gjorde) eller kokoschips vid servering.

Också ljuvligt gott: >>>Snabba rabarberkakan <<<

Kan man frysa rabarberkräm?

Ja! Den här krämen går jättebra att frysa i upp till 3 månader. Tina i kylskåp och vispa upp den lätt vid servering – du kan även värma den lite för att få tillbaka lenheten.

Tips för dig med fryst rabarber

Har du rabarber kvar i frysen från förra året? Perfekt! Så länge den inte smakar konstigt, luktar surt eller är helt frostskadad går den fint att använda. Fryst rabarber blir ofta lite syrligare – justera sötman i slutet med t.ex. florsocker om den känns för syrlig.

Också himmelsk: >>>Rabarberkaka med TOSCATÄCKE<<<

Tips för att göra krämen mer diabetesvänlig/hälsosam:

1. Byt ut socker mot naturliga alternativ:

• Använd erytritol (t.ex. Sukrin <klicka) eller björksocker (<klicka). Tänk på att vissa sötningsmedel smakar mer än vanligt socker – börja med mindre och smaka av.

2. Använd mer jordgubbar än rabarber:

Jordgubbar har ett lägre syra- och oxalsyreinnehåll, och mer naturlig sötma.

3. Öka fibermängden:

Servera med chiafrön, havrecrunch eller naturell grekisk yoghurt för stabilare blodsocker.

4. Minska saftmängden:

Använd bara ½ dl fläderblomssaft eller byt ut till färskpressad apelsin/citronjuice.

5. Istället för vaniljsocker:

Ta 1/2 tsk vaniljpulver. >>>Denna<<< har jag.

6. Ändra hur du serverar den:

• En sked naturell kvarg eller grekisk yoghurt

• Ett litet strössel av chiafrön, kokosflingor eller rostade nötter

• Undvik glass – välj hellre en klick osötad kokosgrädde eller växtbaserad visp

Följ mig för fler somriga recept!

Gillade du den här rabarber- och jordgubbskrämen? Då kommer du älska allt annat jag delar! Hos mig hittar du enkla men lyxiga recept, matglädje, hacks, vardagsinspo och lite kärlek på toppen.

Följ mig gärna här för ännu mer:

• Instagram: @niiinis.se

• Facebook: Niiinis Kitchenlife

• TikTok: @niiiniskitchenlife

• YouTube: @Niiiinis

Tack för att du tittade in – och glöm inte att spara receptet tills rabarbern vuxit upp helt.

Kram Nina

9
Kommentera

Veckomatsedel v 20

Här kommer återigen en veckomatsedel, hoppas den ska ge inspiration för veckans matlagning.

Måndag: Krämig Kikärtsbowl

Vi kickstartar veckan med en lätt men mättande rätt! Den här kikärtsbowlen är full av smak, näring och enkel att svänga ihop. Såååå god – helt klart en favorit för mig. Perfekt för en fräsch och god måndagsmiddag.

📌 Recept: Krämig kikärtsbowl

Tisdag: Ugnsbakad torskrygg med serrano & parmesantäcke

En lyxig fiskrätt som är enkel att tillaga och imponerar på middagsbordet. Den får alltid frågor om receptet.

📌 Recept: Ugnsbakad torskrygg med serrano & parmesantäcke

Onsdag: Enchiladas med kyckling

Smakrika och saftiga enchiladas som hela familjen kommer att älska. Så gott med tillbehören till också.

📌 Recept: Enchiladas med kyckling

Torsdag: Mustig köttfärssoppa

En värmande soppa full av smak – perfekt för en torsdagsmiddag. Ät det med ett gott bröd. Enkelt men sååå gott!

📌 Recept: Mustig köttfärssoppa

Fredag: Fläskfiléstroganoff

En krämig och lyxig rätt som passar utmärkt för att fira in helgen.

📌 Recept: Fläskfiléstroganoff

🍰 Veckans gotta: Vit kladdkaka med lemoncurd

Alltså HUR god är inte denna? En len och krämig vit kladdkaka med lemoncurd som passar perfekt med klickarna grädde med florsocker och rivet citronskal. Enkel att svänga ihop och smakar ljuvligt.

👉 Till receptet

📌 Fler kladdkakor här!

Ha en fin vecka!

Kram Nina

2
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Dagens glädjesak

Dagens Glädjesak – Pippi-kakfat med lock

Nyhet på bloggen!

Jag tänkte börja med ett nytt återkommande tema här inne: ”Dagens Glädjesak” – ett tips på något jag tycker är fint, kul, praktiskt eller bara alldeles underbart. Ibland något jag har hemma, ibland något jag villhöver. Alltid med en länk för dig som också vill kika!

Och vi börjar med en riktig fullträff: Pippi-kakfatet med lock!

Jag blev helt kär när jag såg den – hur fin?! Perfekt till födelsedagar, kalas, fredagsfika, eller bara för att piffa upp köket. Den känns som barndom, bus och bullkalas i ett.

Lock och fat i plåt, med underbara illustrationer från Astrid Lindgrens värld – man blir glad bara av att titta på den! Och den är inte bara snygg, den rymmer en hel tårta också.

Här hittar du den: >> Till produkten<<

Missa för tusan inte att kika in vad jag har för härliga recept på just tårtor. Den varan kommer det vara mycket av just nu när sommaren står för dörren. Avslutningar, student, midsommar, sommarfester, bröllop osv….

6 enkla snabba tårtor <<<klicka för recept

Spara, dela eller klicka hem direkt – det här är en sån där villhöver-sak som man inte ångrar.

Perfekt såhär inför sommaren, alla avslutningar och som en fin studentpresent!

Kram Nina

11
Kommentera