Innehåller annonslänkar

Glutenfri Pinocchiotårta med jordgubbsfluff – Sommarens godaste tårta 🍓✨

Alltså den här tårtan… jag säger bara: WOW! Den blev inte bara midsommartårtan 2025…. den blir nog hela sommarens vinnare! Glutenfri Pinocchiotårta med jordgubbsfluff både i mitten och ovanpå. Frasig maräng, saftig botten, krämigt fluff med smak av sommar…Den här tårtan vill man ta om av! 👌🏼😍 Vill du inte ha den glutenfri så är detta recept även för dig.

En midsommartårta att minnas

Jag smög upp tidigt på midsommarafton och bakade i tystnad medan huset fortfarande sov. Det var nästan meditativt…bara jag, fåglarna ute och tårtan.

Och vet du, allt blev så himla bra. Den nya botten jag testade blev så saftig och fluffig, marängen blev frasig men ändå seg inuti… och jordgubbsfluffet, alltså… krämigt, bärigt, sötsyrligt.

Jag visste redan när jag bredde på det att den här tårtan kommer bli en 10 poängare. Haha… ibland bara vet man. En sån där tårta som känns och som kommer återkomma. ❤️

Glutenfri Pinocchiotårta med jordgubbsfluff, 10 bitar 🍓

Missa inte: 6 härliga enkla tårtor

🧁 Botten:

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

5 äggulor

½ dl mjölk

½ dl vispgrädde

1 msk neutral olja

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1,5 dl glutenfri mjölmix (t.ex. Lailas blå eller Finax röd – gör du vanlig Pinocchiotårta så ta bara vanligt vetemjöl)

0,5 dl potatismjöl

☁️ Maräng:

5 äggvitor

2 dl strösocker

🍓 Jordgubbsfluff (räcker till hela tårtan!):

4 dl vispgrädde

200 g färskost (typ Philadelphia)

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

400 g färska jordgubbar

Gör såhär:

Botten & maräng:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.

3. Vispa smör och socker riktigt fluffigt. Det ska bli nästan vitt.

4. Tillsätt äggulorna en i taget. Vispa emellan.

5. Blanda mjölk, grädde och olja. Rör ner i smeten.

6. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt.

7. Bred ut smeten i på bakplåtspappret.

8. Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget tills du har en glansig, fast maräng.

9. Bred marängen över smeten. Strö på mandelflarn.

10. Grädda mitt i ugnen ca 25–30 min, tills marängen är gyllene. Låt svalna helt.

11. Dela botten i två delar, alltså på mitten.

✅ Jordgubbsfluff:

1. Vispa grädden och Philadelphia ost ganska fast i en bunke.

2. Ha i florsocker och vaniljsocker och vispa runt det med tills det är utblandat.

3. Dela jordgubbarna i mindre bitar.

4. Ha i dem i gräddblandningen och vänd runt med slickepott. Klart.

Montering:

Världens bästa spatel HÄR, just nu 47% rabatt!

• Lägg den ena botten på ett fat med marängsidan upp.

• Bred ut hälften av jordgubbsfluffet. Lägg på den andra botten (också med marängsidan upp).

• Toppa med resten av fluffet och dekorera med färska jordgubbar. Klart! ✨

Bra produkter

Vispskålar i rostfritt (<länk – kampanj) perfekt att vispa maräng i.

Elvisp (<länk – kampanj) bra till både botten & maräng.

Stort uppläggningsfat (<länk – kampanj) perfekt att servera tårtan på.

Bakplåtspapper (<länk) – världens bästa bakplåtspapper i pappbehållare med klinga, köper alltid denna.

Vanliga frågor om Pinocchiotårtan:

Hur länge håller den i kylen?

Den är som bäst samma dag, men går att förvara i kylen 1 dygn, marängen blir dock mjukare.

Kan jag göra fluffet med frysta jordgubbar?

Ja, men låt dem tina helt och rinna av noga, annars blir fluffet rinnigt.

Hur gör jag för att få botten saftig & fluffig?

Det viktigaste är fett + vätska + luft. Jag använder både mjölk, grädde och lite olja i smeten, det ger saftighet. Vispa smör och socker riktigt fluffigt innan du tillsätter äggen. Och grädda inte för länge! Ta ut botten så fort den är genomgräddad och marängen fått färg… annars blir den torr.

Kan man göra fluffet med annan smak?

Ja! Hallon, blåbär, eller passionsfruktsgelé funkar också toppen.

Tips: kör lemon curd istället för gelé för fräschare variant.

Kan man göra tårtan i förväg?

Absolut! Baka botten dagen innan, gör fluffet och ställ kallt. Montera tårtan några timmar innan servering.

Vanliga frågor om marängen i Pinocchiotårta

💭 Hur vet jag att marängen är färdigvispad?

När du kan vända bunken upp och ner utan att något rör sig , ja då är den klar! Den ska vara glansig, fast och kännas lite seg. Du ska kunna dra vispen genom den och få toppar som står kvar. Endast de små topparna längst ut kan vika sig men resten ska stå upp.

💭 Ska man vispa vitorna först eller tillsätta socker direkt?

Vispa först vitorna tills det börjar skumma och bli vitt, SEN tillsätter du sockret lite i taget under fortsatt vispning. Det gör att sockret löses upp bättre och du får den där perfekta, sega marängen.

💭 Min maräng blev grynig, vad hände?

Det kan vara att äggvitorna inte var helt rena från äggula eller fett. Torka vispen och bunken med lite citron innan du börjar, det tar bort fettrester.

💭 Min maräng flyter ut när jag brer på den, varför?

Då är den för lös. Antingen är den inte färdigvispad eller så har sockret tillsatts för tidigt. Ge den mer tid i vispen och tillsätt sockret långsamt.

💭 Hur får jag frasig yta men seg insida?

Baka i 175°C tills ytan blir gyllene, men inte mer, runt 25–30 min. Då får du fras uppepå men bevarar det sega inuti. Låt svalna långsamt i rumstemperatur.

Vill du ha fler recept som detta?

Följ mig i mina kanaler där jag delar massor av enkla, lyxiga och älskade recept – både mat, bakverk och glutenfria favoriter. Häng med för inspiration varje dag! 🧡

👉 Instagram: @niiinis.se

👉 Facebook: Niiinis Kitchenlife

👉 TikTok: @niiiniskitchenlife

👉 YouTube: Niiiinis

Ses där! 🌸✨

Kram Nina

14
2 kommentarer

Midsommar 2025 – Bryggholmen, kärlek & en härlig dag 🌼🇸🇪🇫🇮

Dagen började så som jag älskar att starta midsommar…i tystnad, medan resten av huset fortfarande sov. Det är något magiskt med att tassla upp i morgonrocken, öppna altandörren och känna doften av sommar. Och sen ställa sig och baka. Nej men jag orkar inte vad härligt det är…..🙌🏼

Först ut: den glutenfria Pinocchiotårtan. Alltså, den blev så inihelsickes bra att jag nästan vill rama in den! Haha! Så nöjd. Bottnen blev perfekt och marängen blev sådär frasig och seg inuti, ja du vet, när man bara känner: “YES!”

Sen svängde jag ihop två Västerbottenostpajer också, såklart….tradition är tradition. Blev dock bekväm och köpte gluten & laktosfri färdig smördegsbotten. Blir toppenbra med det också. Det är det HÄR receptet jag alltid gör:

👉🏼 Världens godaste Västerbottenpaj

När allt var klart packade vi in oss och åkte mot Bryggholmen, denna lilla pärla till ö där jag firat midsommar till & från sedan jag var 17. Det är något med den platsen som liksom satt sig i själen. 💛 Magnus & Maria mötte oss vid bryggan och tog oss över till ön.

Väl framme dukade vi upp en alldeles perfekt midsommarlunch, med sill, färskpotatis, ägg, västerbottenpaj, gräddfil & gräslök, jordgubbar, sånger och skratt. Och snapsvisor, förstås….som stora barnens farfar alltid styrt upp på det mest charmiga vis. 💙 Den bästa är Cykelförbundets snapsvisa: HOJ! Haha!

Efter maten blev det kaffe och jordgubbstårta, och ett så fint kärt återseende med Meeri, en av de där personerna som satt avtryck i hjärtat. En gammal granne till barnens farmor och farfar. Underbara Meeri, som fyller 80 i november men är precis lika ljuvlig som när jag lärde känna henne för många år sedan. 🌸 Finsk precis som jag, därav även den finska flaggan på bordet. Så fint av mina före detta svärföräldrar.

Lite strandtennis hann vi med också, jag hann också med att strosa runt och fota lite. Det finns så mycket minnen på den här platsen. Elis stuga, stora barnens gammelfarfar eller pom-pom. Han var blind och hörde dåligt men älskade Bryggholmen på somrarna. Han satt på altanen och nynnade pom-pom och klappade takten mot altangolvet med sin käpp. Det hängdes upp rep från storstugan till hans stuga och till toaletten så han kunde röra sig fritt. Åh, fina Elis. Min Elliot heter Elis i andra namn efter honom, underbar människa. Första gången han träffa mig var han redan blind. ”Kom hit får jag känna på dig” sa han. Han gav mig en stor kram och så utbrast han: ”Du var ju inte mager i alla fall”. Haha! Älskade honom från första stund. Det sitter en skylt ovanför dörren tills hans stuga, den heter nämligen fortfarande Elis den stugan. Så fint! ❤️

Efter den lilla turen och strandtennis så tog vi båten tillbaka till fastlandet igen, bara några hundra meter men alltid lika mysigt. Roffe stod och vinkade hejdå till oss, och jag som är känsligast i Norra Europa brast ut i gråt. Nej men det var bara så fint allting, och jag träffar inte barnens farfar & farmor så ofta längre. Dom har blivit äldre och tiden har gått så hemskt fort.

Sen var det hem, byta klänning, dekorera tårtan (så fin den blev!) och sen flög barnen åt olika håll för att fortsätta midsommarfirandet med sina vänner.

På kvällen gick vi hem till Magnus & Maria igen för en riktig midsommarmiddag deluxe. Massor av god mat, skratt, prat och bara… njut. Och så tårtan! Min Pinocchiotårta blev toppen. Jag tog inte en enda bild… jag bara njöt. Hela hjärtat fullt. ❤️

Receptet på min Pinocchiotårta kommer imorgon, den får du inte missa för den blev verkligen riktigt riktigt bra! 😍

Kram Nina

22
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Stora, saftiga kanelbullar

Godkväll, nu ska du få tips på vad du kan göra de dagar som vädret inte är det bästa, det är en perfekt bullbakardag om du frågar mig. Kanske ska du fylla kylen med bullar för hela sommaren. Inte fel alls att njuta av goda bullar på midsommar. Duka upp med små tandpetarflaggor kanske. Enkelt att ta fram och värma upp innan sommarfikat.

Finns det något mer hemtrevligt än doften av nygräddade kanelbullar? Dessa stora kanelbullar – eller kanelbullesnurror – blir både saftiga, fluffiga och vackra att se på. Perfekta till kalas, fika med vänner eller att ha i frysen som lyxfika.

Det här är mitt bästa recept på kanelbullar med smör, socker och kanel, bakade på mitt speciella vis för att få dem perfekt saftiga & supergoda, men formade till snurror som gör dem extra festliga! Dessa små rackare bakade jag flera hundra av varje dag vår lilla Kaffestuga var öppen back in the days.

Recept på stora kanelbullesnurror (ca 20 st)

Ingredienser – deg:

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1,5 dl strösocker

½ tsk salt

ca 12–15 dl vetemjöl

Fyllning:

Ca 100 g rumsvarmt smör

Strösocker

Malen kanel

Pensling & topping:

1 uppvispat ägg

Sirap + vatten

Strösocker (att strö eller doppa i)

Gör såhär:

1. Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C).

2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen lösts upp.

3. Tillsätt smöret i bitar, socker och salt.

4. Arbeta ner mjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Den ska precis släppa från kanterna.

5. Knåda degen i maskin i ca 5 min (eller 10 min för hand).

6. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Knåda lätt och kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 1,5 cm tjock.

7. Bred på rikligt med rumsvarmt smör, strö över socker och kanel.

8. Vik degen dubbel. Skär i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa genom att tvista ändarna åt varsitt håll, och forma till en snurra runt fingrarna. Fäst änden under.

9. Lägg på bakplåt, jäs under bakduk i ca 20–30 min.

10. Pensla med ägg och grädda i 225°C i ca 10 minuter.

11. Pensla med sirapsvatten direkt efter gräddning. Doppa i eller strö över socker när bullarna svalnat något.

Tips: Vill du se hur jag snurrar bullarna? Kolla klippet längst ner i inlägget!

✨ För extra goda bullar – mina bästa smaklyftare

Ekologisk ceylon kanel (<länk) – för extra god smak på bullarna så testa äkta ceylon kanel. Gör verkligen skillnad!

Vaniljpulver (<länk>) – för vaniljsmak på bullarna, ha i 2 krm vaniljpulver i fyllningen eller degen (då kan du använda 1/2 tsk). Den här är min favorit, smaken är på riktigt och överträffar allt annat jag testat.

Kardemumma (<länk>) – använder du kardemumma, testa en världsgo ekologisk variant. Det lyfter degen till helt nya höjder!

Stenmalet vetemjöl (<länk>) – ett sållat svenskt ekologiskt vetemjöl som mals långsamt vid låg temperatur. Det bevarar både smaken och näringen i mjölet. Du märker skillnad, jag lovar!

Hemgjort pärlsocker eller råsocker (<länk>) – för en mer rustik yta. Råsocker karamelliseras vackert i ugnen och ger lite krisp och djupare sötma.

Smör av hög kvalitet (<länk>) – använd ett riktigt bra svenskt smör, gärna ekologiskt. Ju högre fetthalt och bättre råvara, desto saftigare bullar.

Fyllningen klarar också att lyxas till med:

– Rivna äpplen

– Mandelmassa

– Apelsinzest

– Lite flingsalt i fyllningen för kontrast – det är magi med sötman!

Älskar du att baka bullar? Då måste du också testa några av mina andra favoriter:

Stora saftiga kanelbullar – caféklassiker som alltid går hem

Krämiga vaniljbullar i långpanna – perfekt för många gäster

Dallasbullar – fluffiga bullar med vaniljfyllning

Citronbullar – frisk och söt smak i perfekt balans

Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga och smakrika

Korvapuustia (finska kanelbullar) – vackra och goda örfilar

Kanelbullar av pizzadeg – snabba och enkla att baka

Kanelbullar på smördeg – perfekt när tiden är knapp

Tips: Glutenfritt, mjölkfritt & nyttigare (diabetesvänligt)

Vill du baka glutenfria kanelbullar?

Byt ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl som är anpassat för söta degar, exempelvis Finax röd eller ett ljust, glutenfritt basmjöl. Tillsätt gärna lite extra fiberhusk för bättre konsistens.

För mjölkfritt:

– Byt smör mot mjölkfritt margarin (ex. Milda mjölkfri)

– Använd havre-, mandel- eller sojamjölk i degen

Vill du göra dem lite nyttigare eller mer diabetesvänliga?

– Byt ut en del av sockret mot björksocker (xylitol) eller ett alternativ med lägre GI

– Använd fullkornsdinkel eller siktat rågmjöl blandat med vetemjöl

– Minska mängden socker i fyllningen något och öka kanelen för mer smak

🛒 Tips på produkter att använda

Det finns lite produkter som åtminstone för mig gör allt lite lättare när det kommer till bullbak. Här nedan ska jag ge mina bästa tips.

Den här köksmaskinen (<länk) har jag, 6 liters degbunke så man kan göra rejäla bulldegar. Jag är så ofantligt nöjd med den och vi firar 10 år ihop snart.

Bra måttsats i rostfritt stål. Vet inte hur många såna här jag har hemma. Kan man få för många? 😂

Kavel med distanseringar (<länk) är superfiffigt om du vill få remsorna exakt lika breda. Egentligen så är den till för att få degen en viss tjocklek, så funkar toppen på t ex marsipan, sockerpasta också.

Följ mig för fler recept, tips & matglädje!

Följ mig på sociala medier för daglig inspiration, bakglädje och behind-the-scenes från mitt kök:

Instagram: @niiinis.se

Facebook: Niiinis Kitchenlife

TikTok: @niiiniskitchenlife

YouTube: @Niiiinis

Dela gärna dina bullar med mig genom att tagga mig – jag älskar att se vad ni bakar!

Kram Nina

13
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Min idé på prinsesstårta i glas och en ursäkt

Oj, var börjar jag? Det har faktiskt aldrig hänt tidigare…sex dagar utan blogginlägg! Jag vill börja med att be om ursäkt till dig som kikar in här dagligen. Livet har fullkomligt sprungit ifrån mig den senaste veckan. Klimakteriet, skolavslutningar, en oplanerad Gotlandsresa och så landade vi rakt in i vår första semestervecka här på Böda Sand.

Jag kommer att dela med mig av allt i separata inlägg, för det är mycket jag vill skriva om – men vi börjar med något som alltid känns i hjärtat: Milos skolavslutning. 💫

Ps: Veckomatsedeln tar en paus över sommarlovet men vill du ändå få massa inspo så hittar du alla HÄR.

Milo, min fina, klädd i vit skjorta och världens största leende. Bilder som säger allt.….inget speciellt att gå ut ettan sa han. Älskar hans lite laid back attityd. Den skulle jag behöva ha mer av!

Klänningen jag bar – som så många frågat om! 🌼

Jag fick massor av frågor om min klänning den dagen, och visst är den ljuvlig? Den kommer härifrån:

👉 klänningen

Jag älskar de vida ärmarna, det lätta fallet och det romantiska blomtrycket, perfekt för sommarens alla tillfällen, jag tänker perfekt till midsommar.

Traditionsenlig fika på vår altan på skolavslutningsdagen med farmor o farfar och mormor o morfar. Dagen till äran följde syrrans Edward också med.

Ninas Prinsesstårta i glas

Här kommer receptet på den lilla desserten jag bjöd på efter Milos avslutning. Jag gjorde det enkelt för mig med köpta bottnar (men vill du baka själv så rekommenderar jag mitt världens bästa tårtbottentrecept).

Du behöver:

• Glas med fot – t.ex. dessa (länk)

• Tårtbotten (köpt eller hembakad)

• Grön marsipan (jag hade 1 pkt)

• Jordgubbar

🍓 Jordgubbsfluff:

3 dl vispgrädde

100 g färskost (typ Philadelphia)

½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

100 g färska jordgubbar (hackade)

Gör så här:

1. Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker till ett fluff.

2. Blanda i de hackade jordgubbarna och vispa kort så allt blandas.

3. Dela tårtbotten i 3 delar och stansa ut 2 rundlar till varje glas.

4. Varva botten, jordgubbsfluff och ny botten. Toppa med en rundel grön marsipan och tre skivor jordgubbe.

TIPS! Droppa lite stark flädersaft på varje botten med en sked, det gör dem saftiga och ger en somrig fräschör som passar perfekt till jordgubbsfluffet!

Nu är jag alltså tillbaka igen, förhoppningsvis med ny energi och massor att dela med mig av. Missa inte nästa inlägg där jag berättar om vår Gotlandsresa och vad som egentligen hände mitt i all stress. 💭

P.S.

Vill du hänga med i allt jag delar…i både stort och smått? Följ mig gärna på mina sociala medier, där uppdaterar jag dagligen med recept, vardagsglimtar och tankar från hjärtat:

📍 Instagram

📍 Facebook

📍 TikTok

📍 YouTube

Tack för att du finns här. 💛

Kram Nina

29
4 kommentarer

Mors dag

Innehåller annonslänkar

Bättre sent än aldrig va! Haha….. nej men jag tänkte jag skulle dela med mig av lite händelser som under tiden bloggis strulade, hände och aldrig blev skrivna om.

För någon vecka sedan var det mors dag och då bjöd mamma in till brunch på Haga Slott här i småstaden. Det var så mysigt verkligen. Dagen startade dock med tidig bricka på sängen för min del. Ingen skönsång tyvärr haha, dock urvackra smycken från Caroline Svedbom som jag älskar!

Dessa örhängen (<annonslänk)

Jag har ju gått och blivit helt kär i blått, det är verkligen min färg också även om jag inte tidigare riktigt fattat det. Du ska få se när jag har dessa på, riktigt gnistrande fina! 🩵

Min alldeles underbart vackra mamma. ❤️ Hon var så fin och jag är så glad att hon finns. Vi fick en supermysig brunch tillsammans allihopa. Allt var väldigt gott också!

Klänning (<annonslänk)

Borden var dukade med så fina små buketter av väldoftande syren! Älskar när man plockar in sommaren i vaserna.

Här kånkade hon på en av presenterna hon fick av oss. Tony har tagit en bild på mamma & pappa från Valborg som vi förstorat och ramat in, sedan fick hon presentkort på massage.

Efter brunschen gick vi ut i slottsträdgården. Ungarna körde sprinttävlingar om vartannat. T.o.m. syrran sprang för glatta livet, skrattade så jag kissade på mig. Haha…

Efter slottsbrunschen tackade vi och så vinkade vi av mamma & gänget och åkte vidare mot Tonys mamma så vi kunde lämna present och en bukett jag plocka ihop på blommor köpta på ICA. Lifehack! Blir både billigare och lite roligare att plocka ihop en egen bukett. Vi hittade också en klänning som det stod ”Stina” på (jag kallar henne Stina men hon heter Kristina).

Och som vanligt när jag har hektiska dagar så är det så skönt att landa på IR-madrassen hemma. Den lugnar värken, tröttheten och spänningarna i kroppen och det är värt ALLT. Älskar den där rackaren!

Du hittar den madrassen som jag har  HÄR, sedan finns det en billigare variant utan PEMPF HÄR

Jag har en rabattkod: Ninah ger dig 20% rabatt på den här madrassen och allt annat på sidan också för den delen. Du hittar allt på sidan HÄR

Nu ska jag börja laga mat här! Ha en fin kväll!

Kram Nina

20
4 kommentarer

10 goda fyllningar till smörgåstårta

Innehåller annonslänkar

I vår familj älskar vi smörgåstårta! 🧡 Det är något med kombinationen av krämiga fyllningar, mjukt bröd och den där festliga känslan som gör att det alltid blir succé. Perfekt till kalas, buffé, studentmottagning, midsommar, födelsedagar – eller bara när man vill lyxa till det lite extra. Fyllningen är ju det som gör själva smörgåstårtan till vad den är, det är fyllningen som sätter smaken så att säga. Så häng med här när du får 10 otroligt goda fyllningar till alla smörgåstårtor denna sommar.

Och vet du vad? Du måste testa att baka ditt eget bröd till smörgåstårtan! Jag har flera favoriter som passar sååå bra:

Polarkakor – mjuka, runda och lätt att stapla

Grötkakor – saftiga och smakrika, helt perfekta till lager-på-lager

Hembakad hönökaka – perfekt när man vill ha en lite sötare grund

Länkarna tar dig direkt till recepten på bloggen. ✨

Smörgåstårta i glas (<klicka för recept)

10 fyllningar till smörgåstårtor

Nu ska du få 10 olika fyllningar till smörgåstårta, både klassiska och lite nytänkande. Perfekt om du vill göra en riktigt god smörgåstårta!

🥪 1. Tonfiskröra med rödlök och crème fraîche

Krämig tonfiskröra med finhackad rödlök, dill, lite dijonsenap och crème fraîche. Fräscht och salt…en favorit hos många!

(Recept: 1 burk tonfisk i vatten, 1 dl crème fraîche, 1 tsk dijonsenap, 2 msk finhackad rödlök, salt & peppar)

🥒 2. Skagenröra deluxe

Räkor, majonnäs, crème fraîche, citron, dill, lite riven pepparrot och finhackad rödlök. Gör den extra lyxig med hackat ägg och stenbitsrom.

(Recept: 200 g räkor, ½ dl majonnäs, ½ dl crème fraîche, 2 tsk citronsaft, 1 msk hackad rödlök, dill, 2 tsk honung, salt & peppar, ev. 1 tsk pepparrot)

🐓 3. Kycklingröra med curry och mango chutney

En klassiker! Strimlad grillad kyckling blandas med majonnäs, crème fraîche, curry, mango chutney och lite purjolök.

(Recept: 2 dl strimlad grillad kyckling, ½ dl majonnäs, ½ dl crème fraîche, 1 tsk curry, 1 msk mango chutney, purjolök, salt & peppar)

Godaste sommarsmörgåstårtan (<klicka för recept)

🧀 4. Ost- och skinkröra med bostongurka

Hackad rökt skinka, riven ost, lite dijonsenap, bostongurka, crème fraîche och majonnäs. Barnens favorit varje gång!

(Recept: 1,5 dl strimlad skinka, 1 dl riven ost, ½ dl crème fraîche, 2 msk bostongurka, 1 msk majonnäs, 1 tsk senap, salt & peppar)

🥬 5. Vegetarisk röra med avokado och feta

Mosa avokado och blanda med smulad fetaost, crème fraîche, lite vitlök, citron och finhackad paprika.

(Recept: 1 avokado, 75 g fetaost, ½ dl crème fraîche, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk citron, 2 msk finhackad paprika, salt & peppar)

🐟 6. Laxröra med pepparrot

Gravad lax i småbitar blandas med färskost, crème fraîche, pepparrot, citron och gräslök.

(Recept: 100 g gravad lax, 2 msk färskost, 2 msk crème fraîche, 1 tsk riven pepparrot, 1 tsk citron, 1 tsk honung, gräslök)

Matjessilltårta (<klicka för recept)

🥓 7. Baconröra med soltorkad tomat

Stekt, knaperstekt bacon, hackad soltorkad tomat, färskost, lite svartpeppar och gräddfil.

(Recept: 4 baconskivor, 3 soltorkade tomater, ½ dl färskost, 2 msk gräddfil, svartpeppar)

🥚 8. Ägg- och kaviarröra

Perfekt till ett mellanskikt! Hackade kokta ägg, majonnäs, crème fraîche, dill och mild kaviar.

(Recept: 3 kokta ägg, 1 msk kaviar, 1 msk majonnäs, 2 msk crème fraîche, dill)

🍗 9. Rostbiffsröra med smörgåsgurka

Strimlad rostbiff, hackad smörgåsgurka, pepparrot, lite senap och crème fraîche.

(Recept: 100 g rostbiff, 2 msk smörgåsgurka, 1 tsk pepparrot, 1 tsk dijonsenap, 2 msk crème fraîche, salt & peppar)

🧅 10. Västerbottenkräm med rödlök och örter

Riven Västerbottensost, färskost, crème fraîche, hackad rödlök, persilja och lite vitlök.

(Recept: 1 dl riven Västerbottensost, 2 msk färskost, 2 msk crème fraîche, 1 msk rödlök, ½ vitlöksklyfta, persilja)

Smörgåsrulltårta (<klicka för recept)

Så här kan du tänka med mängder:

• 1 fyllning = 1 lager

• 2 fyllningar = 2 lager = perfekt till ca 6–8 personer

• 3 fyllningar = 3 lager = ca 10–12 personer (eller fler om det finns mycket annat på buffén)

🍞 Brödguide till lagren:

• Rund tårta: 3 rundlar (t.ex. polarkakor eller grötkakor) per tårta

• Rektangulär tårta: ca 6–8 skivor per lager (beroende på storlek)

Exempel:

Vill du göra en smörgåstårta för 8 personer med två lager, då behöver du t.ex.

– 3 rundlar bröd (polarkaka eller grötkaka)

– 2 av fyllningarna ovan (dubbel sats om du vill ha riktigt tjocka lager)

– Topping + garnering efter smak

🧁 Tårtspackel till smörgåstårta:

1. Crème fraîche + majonnäs (standardbas)

Den vanligaste och mest älskade basen!

Recept: 2 dl crème fraîche + 1 dl majonnäs → Ger en lagom krämig, mild smak. Lätt att bre ut och passar alla fyllningar.

2. Färskost + crème fraîche (lite fastare och syrligare)

Perfekt om du vill ha lite mer stadga och fräsch smak.

Recept: 200 g naturell färskost + 1 dl crème fraîche → Håller formen bra, särskilt om tårtan ska stå ett tag.

3. Färskost + gräddfil + citron (frisk och lätt)

Lite friskare och tunnare, perfekt till fisk/räkor.

Recept: 200 g färskost + 1 dl gräddfil + 1 tsk citron → Jättegott till skagentårtor eller laxfyllningar.

4. Majonnäs + yoghurt (kalorisnålare och mild)

En lite lättare variant som ändå är god och krämig.

Recept: 1 dl majonnäs + 1,5 dl grekisk yoghurt → Bra för barnkalas eller om man vill ha det lite “fräschare”.

Tips för bästa spacklingen:

✔ Spackla när tårtan fått stå till sig i kyl minst 1 timme

✔ Använd slickepott eller bred spatel

✔ Stryk ett tunt lager först, sedan ett andra jämnare lager

✔ Låt gärna stå ytterligare en stund innan du dekorerar

Slickepottar på REA (<länk)

Jag älskar slickepottar och har hur många som helst. Här är ett gäng som jag fick hem i förra veckan. Perfekt att spackla smörgåstårtor med.

Tips!

✨ Varva gärna olika fyllningar i lager – t.ex. tonfisk i ett lager och ägg i ett annat.

✨ Låt tårtan stå i kyl minst ett par timmar, gärna över natten.

✨ Dekorera med färska örter, räkor, gurkskivor, rökt skinka, citron, rostbiff, ostsnurror eller vad du gillar!

Minismörgåstårta (<klicka för recept)

💛 Följ mig för mer matinspiration!

Vill du ha ännu fler recept, baktips, vardagsglimtar och festliga idéer? Häng med mig här:

📍 Instagram: @niiinis.se

📍 Facebook: Niiinis Kitchenlife

📍 TikTok: @niiiniskitchenlife

📍 YouTube: Niiiinis

👉 Och glöm inte att kika in i min VIP-grupp på Facebook för ännu mer inspiration, extra recept och massor med mat & bak direkt i flödet!

Jag älskar att inspirera, dela med mig och bjuda på sånt som gör vardagen lite godare och helgen lite festligare. 💫 Ses där!

Kram Nina

8
4 kommentarer

Smörgåstårta i glas

Innehåller annonslänkar

Letar du efter en kall förrätt i portionsglas till midsommar, buffé eller fest? Då har du kommit rätt, herreminjee så gott detta blev hörni! Fyllningen är maaagisk. Den här smörgåstårtan i glas med kalkon, gurka och en krämig sweet chili-röra är både enkel att förbereda och vacker att servera. En modern twist på klassikern som passar året runt… särskilt när du vill imponera med något lättlagat och riktigt lyxigt! Längre ned tipsar jag om hur du kan variera den.

Inspiration på mer smörgåstårtor: KLICKA HÄR

Smörgåstårta i glas, 4 st

Missa inte: Makalöst god Skagentårta, Snabb supergod smörgåstårta med färskpotatis , Minismörgåstårta

🍞 Bröd:

• 12 skivor formbröd (eller 6 hamburgerbröd, delade)

• Ca ½ dl spad från smörgåsgurka (att pensla bröden med)

🥣 Fyllning:

• 2 dl crème fraîche

• 2 stora vitlöksklyftor rivna

• 4 msk sweet chili-sås

• 20 skivor smörgåsgurka, hackade

• 10 skivor påläggskalkon, hackade eller strimlade

• Salt & svartpeppar efter smak

🧀 Topping & dekoration:

• 4 msk brieost på tub

• 4 ostskivor

• 8 st kalkonskivor

Babyspenatblad

• 4 melonhyvlor (hyvla med osthyvel och rulla till rosor)

Färsk gräslök

Gör såhär:

1. Blanda fyllningen:

Rör ihop crème fraîche, vitlök, sweet chili, salt och peppar. Vänd ner kalkon och gurka. Låt stå kallt minst 15 minuter.

2. Förbered brödet:

Stansa eller klipp ut brödrundlar så de passar i dina glas. Mina glas som jag använt hittar du HÄR (<annonslänk – REA 30% just nu). Pensla med gurkspad för att mjuka upp och safta till.

3. Bygg glasen i tre lager:

• Bröd + gurkspad

• Ca 0,75 dl fyllning

• Bröd + gurkspad

• Fyllning igen

• Avsluta med bröd och en klick brieost på tub på toppen

4. Dekorera:

• Tryck ner spenatblad längs glaskanten

• Lägg på rullade ost- och kalkonskivor

• Rulla melon till rosor och lägg överst

• Toppa med gräslök i kors

Specialkost:

Glutenfri:

Byt bröd mot glutenfritt formbröd.

🐄 Mjölkfri:

– Använd växtbaserad crème fraîche.

– Byt ut brieost på tub till vegansk färskost .

💉 Diabetesvänlig:

– Byt ut sweet chili-såsen mot sweet-chili med mindre socker .

– Byt ut brödet mot bröd med lågt GI eller lågkolhydratalternativ.

Extrapris på mathem

Melonmums (sorbetglass)

Svenska jordgubbar

Rostas

Hamburgerbröd

Klicka HÄR för all extrapris just nu!

🌾 Variationer

Det bästa med smörgåstårta i glas är att den är så lätt att variera. Du kan anpassa efter säsong, smak eller vad du har hemma…och alltid imponera! Här är några förslag:

🥣 Byt fyllning:

• Rökt skinka + riven pepparrot + crème fraîche för en klassisk svensk smak

• Tonfisk + majonnäs + kapris + citron…fräsch och syrlig

• Växtbaserad röra med t.ex. hummus, grillad paprika och hackad soltorkad tomat

• Äggsallad med gräslök och dijon, passar perfekt till påsk eller buffé

🍞 Byt bröd:

• Använd grovt bröd eller rågbröd för en mer mättande och nyttig variant

• Byt till polarbröd eller tunnbröd för en mjukare känsla

• Gör den glutenfri med glutenfritt formbröd (se tips ovan)

🌿 Byt topping/dekoration:

• Rödlök, rädisor eller picklad lök för mer färg och syra

• Kokt ägg i klyftor, färsk dill eller gräddfilsklick för en klassisk svensk känsla

• Klickar av färskost med örter, riven ost eller groddar för en modern twist

• Byt melonrosen mot gurksnurror eller tomatskivor om du vill ha mindre sötma

Tips! Tematisera varje glas, gör t.ex. en med skagen, en med vegetarisk röra och en med klassisk skinka & ost. Perfekt till mingel eller buffé!

Följ mig för fler recept, tips & inspiration!

Gillade du det här receptet? Då får du inte missa allt annat gott, enkelt och smart som jag delar varje dag. Följ mig gärna i mina kanaler:

📍 Facebook: Niiinis Kitchenlife

📸 Instagram: @niiinis.se

📌 TikTok: @niiiniskitchenlife

▶️ YouTube: Niiiinis

👉 Och glöm inte att kika in i min VIP-grupp på Facebook för ännu mer inspiration, extra recept och massor med mat & bak direkt i flödet!

Kram Nina

9
Kommentera

Grillad sparris med citron, vitlök & honung

Det här åt vi igår till grillad chorizo och det blev så gott! Ibland är det enkla det allra godaste. Vi grillade sparris med en härlig olja som jag blandade till. En smakrik blandning av citron, vitlök, olivolja och en liten klick honung. Genom att pensla både före och under grillningen får du en perfekt balanserad smak och en yta som karamelliseras lätt av honungen. Ja men sååå smaskigt! Detta måste du testa!

Grillad sparris

Ingredienser (för ca 500 g sparris):

2 msk olivolja (gärna extra virgin)

1 liten vitlöksklyfta, finriven

Rivet skal från ½ citron

1 msk färskpressad citronjuice

1 tsk honung

Flingsalt och svartpeppar efter smak

Gör såhär:

1. Skölj sparrisen och om du vill, bryt av den träiga nedre delen. Jag lät min sitta kvar, bra att hålla i när man äter. 👌😂

2. Blanda olja, citronskal, citronjuice, vitlök och honung i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.

3. Pensla sparrisen med blandningen innan grillning. Lägg sparrisen direkt på grillen (eller i en grillform). Grilla 2–3 minuter per sida på hög värme. Fortsätt pensla under grillningen för extra smak och glans. Servera direkt, gärna med lite flingsalt eller hyvlad/riven parmesan.

Kolla in min grillsås: Klicka här

Serveringstips:

• Servera som tillbehör till kyckling, lax, chorizo, halloumi eller grillad tofu.

• Lägg gärna upp på ett vackert serveringsfat med lite extra citronzest, riven parmesan, hackade nötter eller pinjenötter.

• Gillar du tryffel? Ringla över lite tryffelolja innan servering.

Mer gott till grillat: Fräsch gurksallad

Bra produkter att ha:

Non-stick bakform med avtagbar botten – (< annonslänk) perfekt även till sparris i ugn, pajer & frittatas

Grillpensel – (<annonslänk) så bra med silikonpensel när man ska stå ovanpå grillen och pensla.

Stekbord till grillen – (<annonslänk) perfekt att grilla t ex sparris, kyckling, kött för den snygga randiga ytan.

Citruspress – (<annonslänk) använder min varje dag till att pressa i citron i vattnet jag dricker på morgonen. Så bra!

Rivjärn – (<annonslänk) världens bästa lilla rivjärn som river tom citronskal helt perfekt, perfekt också att riva vitlök, nötter, ingefära mm med.

Missa heller inte en bra grilltång (<annonslänk).

Följ mig för fler recept, tips & inspiration!

Gillade du det här receptet? Då får du inte missa allt annat gott, enkelt och smart som jag delar varje dag. Följ mig gärna i mina kanaler:

📍 Facebook: Niiinis Kitchenlife

📸 Instagram: @niiinis.se

📌 TikTok: @niiiniskitchenlife

▶️ YouTube: Niiiinis

👉 Och glöm inte att kika in i min VIP-grupp på Facebook för ännu mer inspiration, extra recept och massor med mat & bak direkt i flödet!

Kram Nina

6
Kommentera

Falukorvs-lasagne med ostsås

Letar du efter ett nytt sätt att laga falukorv? Då måste du testa falukorvs-lasagne….en ostig, krämig och helt oemotståndlig korvrätt som kombinerar svensk husman med italiensk comfort food. Perfekt till både vardag och helg faktiskt. Här hemma fick den dubbla tummar upp av familjen, älskar när dessa små twists blir succé!

Mer korv: Klicka här för fler korvrätter

Den gick relativt snabbt att svänga ihop sen sköter ju ugnen resten, ostsåsen tänker jag kan vara så god t ex till stekt falukorv och kokt blomkål. Bara ringla över och in i ugnen en stund så har du en alldeles galet god rätt till att ta till någon dag.

Varför du kommer älska detta recept:

• Falukorv i ny tappning – inte bara ring i ugn

• Krämig ostsås som smälter in mellan lagren

• Går att förbereda i god tid

• Barnvänlig, mättande och billig middag

• Kan enkelt göras glutenfri, mjölkfri och mer blodsockervänlig

10 populäraste korvrecepten (<klicka)

Falukorvs-lasagne med ostsås

Ingredienser (4–6 portioner):

Tomatsås:

• 1 msk olivolja

• 1 gul lök, finhackad

• 2 vitlöksklyftor, pressade

• 400 g krossade tomater

• 2 msk tomatpuré

• 1 tsk honung

• 1 tsk oregano

• 1 tsk dijon senap

• Salt & svartpeppar

Ostsås:

• 2 msk smör

• 2 msk mjöl

• 5 dl mjölk

• 1 dl grädde

• 2 dl riven ost

• Salt & peppar

:

Övrigt:

400 g falukorv med hög kötthalt

6 lasagneplattor

2 dl riven ost

Gör såhär:

1) Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivolja tills mjuka. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, dijon och oregano. Låt puttra i 15 min. Smaka av med salt och peppar.

2) Ostsås: Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. Häll i mjölk + grädde och låt koka upp tills det tjocknar. Rör i ost och smaka av.

3) Förbered falukorven: Skär i tunna skivor. Stek lätt om du vill ha mer smak.

4) Montera: Varva ostsås, lasagneplattor, tomatsås och falukorv i en smord form. Avsluta med ostsås och riven ost. Grädda: 200°C i ca 30–35 minuter. Låt stå i 10 min före servering.

Mer korv:

Godaste lättlagade korvgrytan

Korv & potatisgratäng

Falukorvskebab

Pyttipanna med gnocci & falukorv

📝 Tips & variationer:

• Använd zucchiniplattor för ett ännu blodsockervänligare alternativ

• Testa att riva in lite rotselleri i tomatsåsen för fylligare smak

• Går att frysa in i portionsbitar

”Bra & ha” produkter

Ugnsform (<annonslänk – rabatt 31%)

Rivjärn med behållare (<annonslänk – kampanj just nu)

Favoritknivarna (annonslänk – jättekampanj just nu, har alla och dom är svinbra!)

För gluten-, mjölkfritt alternativ samt diabetesvänligt:

✅ Glutenfritt:

Glutenfria lasagneplattor (<annonslänk)

Glutenfritt mjöl till ostsåsen (<annonslänk)

Alla övriga ingredienser är naturligt glutenfria

📝 Tips: Kontrollera att falukorven är glutenfri – vissa sorter kan innehålla vetestärkelse eller brödsmulor.

✅ Mjölkfritt (veganskt mejeri):

Växtbaserad mjölk (<annonslänk)

Växtbaserad grädde (<annonslänk)

Växtbaserad riven ost (<annonslänk)

Mjölkfritt smör (<annonslänk)

📝 Tips: Välj produkter utan tillsatt socker för ännu bättre balans.

✅ Diabetesvänligt:

• Zucchiniplattor som alternativ till lasagneplattor (lågt GI, få kolhydrater)

• Falukorv med hög kötthalt (gärna >80 %) och utan tillsatt socker

• Tomatsås med fibersirap (<annonslänk) eller inget socker alls

• Fullfeta produkter (som grädde/ost) i mindre mängd hellre än light (mindre påverkan på blodsocker)

• Grönsaksbas i såser och lager (lök, tomat, zucchini)

📝 Extra tips:

Servera med en bladsallad med olivolja eller vinägrett, det hjälper till att bromsa blodsockerhöjning.

💬 Vanliga frågor:

Tips på mer nyttig korv? Välj gärna en med minst 70–80 % kötthalt och utan tillsatt socker för ett nyttigare val.

🧀 Vilken vanlig ost smälter bäst i lasagne?Till en riktigt krämig lasagne är det bäst att använda en mellanmjuk ost med bra smältegenskaper, gärna i kombination:

Mozzarella (riven block) – smälter jämnt och ger stretchy ostighet

Gouda eller Edamer – milda, lena och smälter fint

Prästost eller Grevé – ger mer smak och smälter bra

Västerbottensost – perfekt om du vill ha lite mer sälta och sting

Blanda gärna två sorter – t.ex. mozzarella för konsistens + lagrad ost för smak. Undvik färdig rivost med mycket potatismjöl, den smälter ofta sämre.

Vilken mjölkfri ost funkar bäst? Satsa på en krämig sort som smälter – t.ex. Wilmersburger, Astrid och Aporna eller Violife.

💚 Vill du ha fler såna här recept?

Följ mig gärna i mina kanaler där jag dagligen delar recept, inspiration, tips för klimakteriet, vardagsmat, hälsa och livet som det är:

📲 Instagram: @niiinis.se

📘 Facebook: Niiinis Kitchenlife

📌 TikTok: @niiiniskitchenlife

▶️ YouTube: Niiiinis

Välkommen in i mitt kök – här lagas det mat och bakas med hjärtat! ❤️ Jo, å så lite som en terapi!

Kram Nina

12
2 kommentarer

Veckomatsedel – somrig känsla under studentveckan

Det är studenttider runtom i landet – och även om ni själva inte firar i år, kan man låta sig inspireras av den somriga, festliga känslan i maten. Här får du en blandning av fräscha rätter, enkla vardagsfavoriter och något lite extra till Kristi himmelfärd. Självklart avslutar vi med ett bakverk som passar perfekt till helgfikat!

Här hittar du alla VECKOMATSEDLAR

MÅNDAG

Krämig pastasallad

En fräsch och mättande sallad, perfekt att starta veckan med, och dessutom perfekt i lunchlådan dagen efter!

MER SALLADER: Klicka här för fler sallader

TISDAG

Parmesangratinerad torskrygg

En sådan där rätt som sköter sig själv i ugnen och smakar som något från en restaurang. Ljuvligt med pressad potatis.

MER FISK: Klicka här för fler fiskrätter

ONSDAG

Ninas sommarsallad med grillost

Den här salladen andas försommar! Fräsch, matig och med kombinationer som gör middagen till en smakfest.

MER KYCKLING: Klicka här för fler kycklingrecept

TORSDAG – Student i vår stad

Hel laxsida med somrig potatissallad

Även om det inte är student för oss så kan vi äta lite härligt somrigt just denna dagen. Enkelt, fräscht och perfekt till både vardag och fest. Servera med citron, dill och en kall sås för extra piff! 🐟🥔🍋

MER FISK: Klicka här för fler fiskrätter

FREDAG

Dubbelmarinerad fläskfilé

Dubbelmarinerad fläskfilé passar lika bra på studentbuffén som till en kvällsmiddag med potatissallad och grönsaker. Enkel att lyckas med och alltid uppskattad!

MER KÖTT: Klicka här för fler kötträtter

VECKANS GOTTA

Sverige/Studentbakelser

Fira in helgen med dessa ljuvliga bakelser – fluffigt, fräscht och somrigt!

MER FIKA: Klicka här för fler mjuka kakor

Följ mig för mer matinspiration:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Kram Nina

12
Kommentera