Plåtmat är något som känns väldigt underskattat. Det är nämligen något av det enklaste man kan slänga ihop. Det blir gott, det är nyttigt och det är dessutom väldigt vackert med alla färger. Du kan också variera det i all oändlighet, perfekt för t ex kylskåpsrensningen. Till plåtmat kan man äta lax, kyckling eller kanske en köttbit. Jag burkar äta det som det är, älskar det och tycker det är supergott. Har du grönsaker som sjunger på sista versen så kan det vara toppen att göra såhär med dem. Bakplåtspapper på en plåt, sedan grönsaker som du har hemma, olivolja, salt och peppar och så skjuts in i ugnen.
1) Skala och skiva upp morötter, löken och potatisarna. Tjoffa upp zucchini och tomater. Lägg allt på en bakplåtpappersklädd plåt. Häll över lite pumpafrön, havssalt, timjan och peppar.
2) 200 grader på ugnen och in med grönsakerna i ca 30 minuter. Rör om lite då och då.
3) Gör citrondressingen. Tvätta citronen noga. Riv zesten på hela citronen. Ha i koksgrädden i en skål, ha i zesten, pressa även citronen från den ena halvan. Ha i honung och salt. Rör om tills du har en krämig kall sås. Ät sedan plåtmaten med citrondressingen.
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!
Vi kickstartar måndag mina vänner! Dåligt med sömn inatt men det tar jag förmodligen igen ikväll när jag snarkar vid 5-6 tiden.
Igår hade vi Söndagsmiddag med familjen. Thedde som inte längre bor hemma är väldigt saknad så att få hem honom mellan varven gör mammasjälen glad på riktigt. Jag gjorde min Tacogratäng som Thedde älskar, ja man gör sig ju till liksom.
Tony, Thedde, Mickan (Theddes flickvän), Elliot ”Mellan”, Maria (exetsfruga) och exet Magnus.
Det blev glass till efterrätt och mys i sofforna. Vi satt länge och bara pratade. Så mysigt! Älskar när alla barnen är samlade och man får hem dom igen. Nu är jag boostad med ”barnen-energi” igen och orkar ett tag till. ❤️
”Separationen” från barnen har varit det absolut svåraste med att vara förälder hittills. Att se dem växa upp och liksom frigöra sig var fasen inte lätt tyckte jag. Jag tog det personligt, kände det som att dom valde bort mig. Helt sjukt egentligen med tanke på att det ju är livets normala gång. De ska ju frigöra sig, bryta sig loss och växa upp och bli självsäkra och starka i sig själva. Allt är som det ska.
Men att vara en HSP-person mitt i allt det är inte lätt. Det är så starka känslor inblandade i det här så man håller tammetusan på att gå åt fullständigt. Jag grät så mycket, nästan varje dag grät jag åt det här. Theddes ”frigörelseprocess” var helt klart svårast då det var den första, ”Mellans” har inte varit lika svår men dock svår. Jag är glad att jag hade Tony och Tonys mamma som kunde förklara hur killar beter sig i en viss ålder. Allt var som sagt i sin ordning med det gjorde så satans ont.
Thedde har för bara någon månad sedan flyttat hemifrån igen. Den här gången gjorde det extra ont för nu kommer han nog inte hem mer. Förra gången visste jag att det bara för en period han bodde hemifrån. Dock så är jag glad för hans skull. Han bor i en annan stad, där han jobbar och trivs. Det är fint…..men jag ska inte sticka under stol med att jag hellre hade haft honom i samma stad, nära mig. Det står inte på förrän ”Mellan” flyttar heller. Usch…. hoppas det dröjer. Stackars Milo kommer väl få flytta på sin 40 årsdag.
Idag har jag dock hittat ett ”nytt” sätt att vara mamma på till de stora barnen. Man står lite mer vid sidan av, man finns och stöttar, man är en trygghetsperson på något vis. Idag har man förtroliga samtal, de frågar mer om råd och vägledning, man hyser en stark respekt för varandra och det är också ett härligt sätt att vara mamma på. Man hänger på i deras liv på ett annat sätt bara. Det kanske är nu man ska stå där med examensmössan på sig, klappa sig på axeln och säga ”Job well done”?
Nämen usch, nu började jag gråta bara för det. Ja, så är det när känslorna alltid ligger utanpå. Det behövs inte så mycket mer.
Nä, dags att gå upp och ta tag i dagen. Idag är det bara jobb som står på schemat. En typisk måndag. Vi hörs senare!
Jaaaa men herreminjeee så gott det blev då. Vardagsrätt som gjorde så tungan krullade sig av välbehag, älskar när något blir såhär gott!
KÖTTFÄRSBIFFAR MED ROSTAD POTATIS OCH KRÄMIG GRÄDDSÅS, ca 3 port
500 g köttfärs
1/2 kruka färsk persilja
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk lökpulver
salt och peppar
Rostad potatis
1 kg potatis
1 tsk timjan
olivolja
Gräddsås:
1 msk smör
3 tsk vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk tomatpure
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
Gör såhär:
1) Hacka persilja, blanda köttfärs med persilja, pressa i vitlök och ha i alla kryddor. Blanda runt kraftigt med en gaffel tills allt blandats. Använd händerna och gör biffar. Stek dem i smör på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.
2) Skär potatisarna i mindre bitar. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Häll på lite olivolja, salt och timjan. Rör runt så det kommer olja på all potatis. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
3) Häll ur det som eventuellt kan vara lite bränt i stekpannan, där du stekte köttfärsbiffarna. Ha i smör och sedan vetemjöl. Rör runt ordentligt. Häll på grädde och mjölk. Rör runt tills du har en slät sås. Häll i kalvfond, soya, tomatpure och alla kryddor. Låt puttra i några minuter. Är såsen för krämig och seg, häll i lite mer mjölk eller grädde, är såsen däremot för ”vattnig” kan du blanda lite vetemjöl och mjölk och hälla i det så blir den blir krämigare.
Nu ska du få ett snabbt och härligt recept på lite annorlunda pizza. Denna svänger du enkelt ihop och den blir fantastiskt god. En pizzarulle som verkligen blev såå himla bra. Milo var lyrisk över hur gott det var. Det är det bästa betyget man kan få. Ät den gärna med pizzasallad.
PIZZARULLE
1 pizzaförpackning med deg
500 g kycklingfärs (funkar såklart med köttfärs också)
1 burk krossade tomater
2 msk honung
2 msk Heinz chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
Salt & peppar
3 dl riven mozzarelaost
1 ägg
Torkade oregano
Gör såhär:
1) Stek kycklingfärs tills den är helt genomstekt.
2) Häll i krossade tomater, honung, chilisås, vitlök, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme i ca 20 min tills vätskan liksom kokat in.
3) Rulla ut pizzaplattan på en bakplåtpappersklädd plåt. Fördela ut kycklingfärssås över hela plattan. På med all riven ost, men spara lite till toppingen.
4) Rulla ihop rullen från långsidan och inåt. Pensla med ett uppvispat ägg, ha på riven ost och oregano. 225 grader ugnen i ca 20-25 min.
Pizzasallad
1 liter kokande vatten
½ vitkålshuvud
2 korkar ättika (jag använde Perstorp 12%)
1 dl rapsolja eller olivolja (det ger smak)
3 msk vitvinsvinäger
1 msk honung (rinnande)
1½ tsk salt
svartpeppar
Gör såhär:
1) Strimla vitkålen genom att hyvla den med en osthyvel. Funkar skitbra.
2) Lägg vitkålen i en skål. Häll på det kokande vattnet och låt det ligga och dra sig en stund i vattnet. Detta gör man för att ”slaka” salladen, så den blir sådär härligt mjuk som en riktigt pizzasallad.
3) Blanda olja, ättika vitvinsvinäger, honung, salt och svartpeppar. Häll av det varma vattnet och skölj av vitkålen i kallt vatten och lägg den sedan tillbaka i skålen. Häll över blandningen. Servera genast, denna sallad håller fint i kylen i upp till en vecka.
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Tänkte snabbt kika in och säga hej bara. Ska strax gå ut på promenad med min mamma och pappa. Mysig start på denna söndag.
Eftersom jag inte tog några bilder från igår kväll när Carro med familj var här får ni hålla tillgodo med lite dagsfärska bilder hemifrån oss.
Idag väntar mysig söndagsmiddag med hela konkarongen. Exet med flickvän kommer och ungarna såklart. Ska bli supermysigt! ❤️ Tipsa mig gärna om goda middagar….
Den här salladen är så god och fräsch och mättar så himla bra! Nyttigt så det bara smäller om det också!
ÄPPELSALLAD, 1 pers
2 äpplen
0,5 avokado
2 nävar grönkål (skär bort skaftet på varje blad, annars får du tugga sönder)
0,5 granatäpple
0,5 färsk mango
0,5 apelsin (saften)
2 tsk ekologisk honung
lite havssalt
Gör såhär:
1) Skala och skär äpplena i mindre bitar. Gröp ur en halv avokado och en halv mango och skär i mindre bitar. Dela granatäpple och knacka sedan ur alla kärnor ur den andra halvan.
2) Pressa över apelsinens saft samt ringla över honung över hela salladen. Ät och njut!
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Kickar igång denna söndag med att bjuda på veckans matsedel. Denna veckan kommer det bli göttigt men billigt. Efter jul och nyår brukar man ofta ha det lite mer knapert. Då kan det vara toppen att få tips på billig men god mat tänker jag.
800 g köttfärs 1 påse tacokrydda 2 dl vatten 2 msk honung 2 dl creme fraiche 2 dl vispgrädde 1 stor burk Tacosås (styrka på den väljer du själv, vi hade mild) 0,75 dl chilisås (heinz)
salt & svarteppar
Topping:
4 dl riven ost 500 g pasta (vi gjorde på linspasta)
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen så den är helt genomstekt.
2) Häll i tacokrydda och honung, häll också på vattnet. Låt puttra på medelvärme till allt vatten kokat in helt.
3) Koka pastan al dente, dvs någon minut mindre mot vad den ska.
4) Blanda pasta och köttfärs i en ugnsform.
5) Blanda creme fraiche, grädde, tacosås, salt, peppar och chilisås i en bunke. Häll i allt i pastan och köttfärsen.
6) Toppa med osten. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min, osten ska få fin färg.
Nom nom nom! Vill du äta något riktigt gott ska du absolut testa denna gratäng. Den är så vansinnigt smarrig så var beredd på en liten smaksensation. Yummy!
GRARINERADE HARICOT VERTS, 4 PORT
400 g haricot verts
1 msk olivolja
1 shalottenlök
2 klyftor vitlök
salt och peppar
2 dl vispgrädde (matlagningsgrädde för lite mindre fett)
2 dl västerbottens ost
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Koka upp rikligt med saltat vatten, häll i haricot vertsen och låt sjuda i 3 minuter. Häll i durkslag och skölj med iskallt vatten så de behåller sin fina färg.
3) Häll olivolja i en stekpanna och häll i haricot vertsen där. Hacka löken smått och ha i det i stekpannan. Pressa över vitlöksklyftorna. Salta och peppra och fräs runt det i ett par minuter under omröring.
4) Lägg allt i en ugnsfast form. Häll i grädden och toppa med ost. Låt gratinera i ca 15-20 minuter tills osten börjar få lite fin färg. Ät till kött eller kyckling.
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!
Ja igår när jag åkte till min nya blivande bloggportal och skulle träffa säljteamet så bakade jag med mig två såna här kakor. Perfekt nu när vi går emot semmelperioden i raketfart. Denna kakan tar lite mindre tid att göra än att baka semlor men man får ändå den där härliga smaken av semlor. Inspirationen hämtade jag hos Frida men ändrade om i receptet efter egna mått och egen smak. Den blev toppenfin och god och det lät som den var väldigt uppskattad. Sånt gör en ju glad på riktigt. Här kommer receptet då.
SEMMELKAKA MED VANILJKRÄM, 8 bitar
100 g smält smör 1 dl mjölk 2 ägg 2,5 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 2 tsk malen kardemumma (du kan också ta 1 tsk kardemummakärnor och stöta dem i en mortel) 3 dl vetemjöl 1 krm salt
Fyllning:
5 msk marsanpulver (kallrörd) ca: 2,5 dl mjölk
Topping:
3 dl grädde
1 krm bakpulver
Gör såhär:
1) Börja med att smälta smöret. När smöret smält tar du av det från värmen och har i mjölken och blandar runt.
2) Vispa ägg och socker riktigt ljust gult och pösigt. Det tar ett par minuter att få den så.
3) Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i ungefär hälften av det i äggvispet. Blanda runt tills du har en klumpfri smet, vänd med slickepott.
4) Häll i smörblandningen och blanda runt den också. Häll i resten av mjölblandningen. Detta för att du ska få en så klumpfri smet som möjligt. Man kan också sikta i mjölblandningen.
5) Ta en springform som du täcker botten med bakplåtspapper, ca 26 cm var min. Smöra kanterna och häll i smeten. Grädda på 175 grader i ca 20-25 min. Känn på kakan med sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan svalna.
6) Blanda marsankrämen och ställ den kallt i ca 10 minuter. Vispa grädden med lite bakpulver i, detta för att grädden ska hålla sig så len som möjligt.
7) Skär kakan i 8 lika delar, gröp ur ett hål ur varje kaka. Hålet ska inte vara igenom botten, tänk på det. Klicka sedan i vaniljkräm i varje hål. Spritsa sedan grädde på varje vaniljkrämshål. Pudra med florsocker, ät och njut allt vad du orkar.
Tips: Fyll hålen i kakan med mandelmassa
För glutenfritt:Byt ut mjölet mot lika delar glutenfri mjölmix och tillsätt 1 msk fiberhusk.
För laktosfritt:Använd laktosfri mjölk, grädde och smör.
En av bästa dagarna på veckan, man blir lycklig på riktigt! En lördagmorgon andas ledighet (om man nu inte arbetar helg då), familjen samlad, långfrukost vid TV:n, massa umgänge och härligheter.
Ikväll kommer äntligen bästa Carro med familj hit på middag. Ska utmana mig själv och laga lite sånt jag aldrig lagat förr till kvällens middag. Är hon galen kanske du tänker? Det är vågat ska jag säga er, tänk om allt misslyckas? Då tänker jag att vi kör take-away mat om det blir så… Då får Tony hoppa i skorna och brassa till pizzerian och handla mat istället. Men jag tänker chansa.
Visserligen blir det en förrätt som jag är van vid att göra så hela middagen kanske inte blir kass? Förrätt blir Bruschetta på hembakt glutenfritt formbröd. Till huvudrätt ska vi äta ugnsbakad fetaost med tomater, citron och färsk oregano. Till det blir det krossad potatis och en äppelsallad. Till efterrätt har jag två olika alternativ, bestämmer mig väl under dagen. Barnen ska få Tacogratäng på linspasta, den tror jag blir supergod, annars blir det samma för dom…. Tony får hoppa i skorna och åka och köpa pizza.
Igår åkte jag till Sthlm och betade av 2 viktiga och spännande möten.
Solen sken så stark när Stockholm uppenbarade sig. Så otroligt härligt att få se den i alla fall. Jag försöker ha ansiktet mot solen så mycket jag kan när den är framme, ja utan att bli blind då. Men du vet väl att kroppen tar upp D-vitamin från solen enklast genom ögonen och sedan är det handlederna.
Började med att äta lunch med min karl. Vi åt på Hötorget, det finns ett ställe på hörnet där som jag aldrig kommer ihåg namnet på som vi båda gillar.
För mig blev det en vegansk risotto med sparris. Den var såååå god, kanske lite lite för mycket kärna kvar på riset men annars var det såååå gott! Jag njöt allt vad jag orkade.
Min upptagna man! Ska man ha med honom att göra när det är en arbetsdag så ser det oftast ut såhär. Han håller sig ifrån kundmejl när han äter i alla fall och det är ju bra.
Här satt jag sedan och väntade in nästa möte. Det syns att jag är sååå trött, jag sov nämligen 3 timmar natten till igår. Den förbaskade fullmånen som ställer till det, och så lite pms på det också, behövs inte mycket mer för att det ska bli en nästintill sömnlös natt.
Mötet jag skulle på handlade om bloggen. Jag ska, inom bara ett par veckor, byta bloggportal. Ska bli så spännande. Igår fick jag träffa säljteamet och dom som jag ska samarbeta närmast. Jag gjorde mig till lite och var duktig och bakade med mig fredagsfika till alla. Dom var 15 stycken så det blev 2 kakor med, du ska få recept på kakan inom bara någon timma här på bloggen. Jag tror att det var uppskattat.
Alla var så jättetrevliga och jag kände mig så himla välkommen. Har en fin känsla i magen med det här, jag har börjat att mer och mer gå på min magkänsla med saker. Många gånger så har jag förbisett och struntat i magkänslan, då menar jag i alla sammanhang man har i livet. Jag har bara kört på och struntat i den där lite dova gnagande oron i magen, kanske tagit den för något annat, inte velat lyssna på den och det vet man ju att det funkar aldrig. Säger magkänslan att du inte ska, ja då SKA du inte. Tvärtom också, känns det bra? Går det lätt utan motstånd och hinder? Ja men då är det tänkt för dig och då ska du bara köra! Det här med mitt portalbyte kändes exakt så, enkelt och utan hinder och magen log hela vägen.
Hörni, jag köpte med mig två buketter från Hötorget också. Så himla fina! Den här gången glömde jag dem inte på något fik, ni kanske minns min vackra amaryllisbukett som jag sedan glömde på Espresso House? Ska ta bild på dem när de ljusnar så får du se. Nu ska jag kliva upp här i arla morgonstund. Ska städa och plocka lite. Sedan ska jag åka och handla när det fortfarande är lugnt på affären. Ja sen tror jag att jag kommer stå en del i köket och laga mat faktiskt. Vänta in gästerna som kommer senare i eftermiddag. Ska bli mysigt att träffas igen, Carros energi är sååå härlig, man vill bara rumla runt i den och bli alldeles uppfylld. ❤️