En favorit som vi ofta gör här hemma är kycklingnachos. Det är så himla enkelt och snabbt fixat. Sen är ju nachotallrik så himla gott också. I den här kycklingnachosen är det strimlad kyckling, det kan du variera hur du vill. Kycklingfärs, köttfärs, strimlad biff, vegofärs, vad du nu gillar. För oss är detta en ”lyxa till vardagen” rätt. Så här kommer ett superenkelt och jättegott middagstips som passar lika bra till fredagsmyset som till en lat vardag: kycklingnachos i ugn (eller mikro!). Det är krispigt, krämigt, smakrikt och helt klart en sån rätt som barnen älskar också.
Kycklingnachos de luxe, 4 port:
4 små kycklingfiléer eller 2 stora 1 påse tacokrydda eller så gör du egen, recept HÄR nachoschips majs gurka lök gräddfil tacosås 4 dl riven ost
👩🍳 Gör såhär:
1. Dela kycklingen i småbitar och stek den runtom.
2. Krydda med tacokryddan och häll på ca 2 dl vatten. Låt puttra ihop ordentligt.
3. Medan kycklingen puttrar, hacka gurka och lök.
4. Lägg nachochips på tallrikar. Toppa med kyckling och riven ost (ca 1 dl per tallrik).
5. Micra i ca 1–1½ minut/tallrik så osten smälter.
6. Toppa med grönsakerna, klicka på gräddfil och tacosås – KLART!
Jag gillar även att ha på lite strimlat äpple, det ger ett fräscht krisp.
Kycklingenchiladas
💡 Tips! Så kan du variera:

• Byt ut kyckling: mot färs (kyckling- eller nöt), pulled pork, eller vegofärs.
• Gör det gratinerat: Häll allt i en ugnsform, toppa med ost och gratinera i 10 min – du måste testa mina gratinerade tostadas.
Välkommen till min alldeles egna Kökets almanacka, en ny serie här på bloggen där jag samlar allt du behöver för att få köksro, planering och inspiration varje månad.
Den här första upplagan börjar nu i slutet av oktober, precis när mörkret börjar falla och köket blir hemmets hjärta igen.
Jag vill att det här ska kännas som en varm kökskompis – någon som påminner dig om när det är dags att köpa saffran, baka bullar, planera Halloweenmiddagen eller bara stanna upp och andas doften av äpplen och kanel. 🍎
Tanken är att detta ska bli en återkommande kökskompis, och längre fram kan det hända att Kökets almanacka flyttar in bakom en liten betalvägg…för dig som vill ha ännu mer planering, exklusiva recept och extra Niiinis-magi varje månad. 🧡 Vi får se vad som händer?
Men just nu får du den här första upplagan, Oktober/November – som en försmak på allt som kommer.
Börja köpa hem saffran, priserna stiger snart. Jag köper alltid hem såhär års, riktigt bunkrar för det går åt en hel del när saffransbaket drar igång på allvar.
Plocka fram grytorna till långkokssäsongen. Den här grytan är min absoluta favorit! Älskar att laga mat i den, så vacker att ställa fram också. Sålde slut direkt när den kom förra året och fylldes aldrig på, men nu såg jag att den fanns inne igen. Vill du ha inspiration på goda grytor, klicka här.
Gör du den alkoholfri håller den upp till en vecka i kylen, gör du den med alkohol så håller den 2-3 veckor i kylen.
☃️ Glöggbas (mini) ❄️
1 flaska (75 cl) vin/juice
1 dl socker eller honung
2 kanelstänger
6 nejlikor
1 bit ingefära
Apelsinskal & stjärnanis
Värm försiktigt till ca 80 °C (ej koka).
Låt dra minst 2 h, sila & smaka av.
För alkoholfri variant: använd äppel- eller svartvinbärsjuice.
Servera med russin & mandel. 🎄✨
Budgetknep:
👉 Bygg upp ditt basförråd innan julruschen.
November är månaden då många butiker sänker priser på konserver, pasta, ris och bakvaror. Fyll skafferiet med baser som håller länge, du sparar både pengar och att inte behöva stressa i december.
Ett välfyllt skafferi = färre spontanköp och fler mysiga hemmamiddagar.
Niiinis lifehack: Frys in riven apelsinskal i små portionspåsar, perfekt till julbaket.
• Köp hem baser till julbak: saffran, nötter, russin, sirap, apelsiner, ljus.
✨ Känslan i köket just nu
Allt tystnar lite utanför fönstret, men det är i köket som det tänds något igen. I alla fall i mitt, julen är på väg och det ger mig lyckan tillbaka i bröstet efter den mörka hösten!
Här får dofter, värme och små stunder ta plats. Med familjen, med barn eller barnbarn, bara mysa allt vad man orkar.
Jag älskar känslan av att en kastrull står & puttrar, ett ljus som fladdrar, en tekopp som värmer händerna, sköna tofflor mot ett kallt golv…. Det finns ju så mycket mys i den här perioden!
Så fort luften blir lite krispig och löven börjar falla, då börjar det kittla i glöggtarmen. Hösten susar runt husknuten och man börjar tänka jul. Eller i varje fall så gör jag det, tanken på julen är min räddning i mörkret som kommer nu. Något som är jul mer än något annat är ju glögg och i år har Blossa verkligen överraskat oss glöggälskare. För första gången någonsin släpper de en årgångsglögg baserad på rött vin, wow! Här har ni Blossa 25.
Blossa 25 – årets årgångsglögg med alpin inspiration.
En glögg med alpkänsla
Smakerna är hämtade från Alperna (hur mysigt jag som älskar allt som har med fjäll & alper att göra?!). Här snackar vi citruszest, pomerans, granskott och enbär….som att få ett helt vinterlandskap i glaset. Jag älskar att Blossa alltid vågar ta ut svängarna, men ändå håller fast vid den där trygga, kryddiga glöggkänslan vi alla vill ha i december.
Dessutom: de har låtit kryddorna ligga och gotta sig i fem månader innan de blandades i. Det märks att det är ett ordentligt jobb bakom flaskan.
Hur dricker man Blossa 25?
Blossa själva tipsar om att börja med den kall fram till första advent…. lite kontinentalt sådär. Har du inte testat att dricka glögg kallt så MÅSTE du göra det. Så gott! Sen, när julkänslan smyger sig på, är det dags att värma den.
Och vill man vara lite extra så kan man blanda en Negroni med Blossa 25. Om man nu gillar det vill säga, inte en personlig favorit den där negronin men ni som gillar: wow-faktor på glöggbordet!
Blossa 25 – Alkoholfri glögg
Alkoholfria alternativ
Självklart finns även en alkoholfri variant. Så alla kan skåla med samma flaska, oavsett om man dricker alkohol eller inte. Den kommer att finnas tillgänglig från den 1 november. Den alkoholfria varianten bjuder på samma smaksättning och passar perfekt både till adventsfika, som välkomstskål och till julbordets ostar.
Blossa Rörstrands glöggmuggar
Muggarna som alla kommer vilja ha
Och vet ni, i år kan man inte bara köpa glöggen. Nu har Blossa också helt nya glöggmuggar i samarbete med Rörstrand. Finns HÄR. Jag kan tänka mig att detta är något som det kommer bli samlarvärde på i framtiden!
Jag behöver nog inte säga mer än: vill ha! Så härliga och ett måste med på vinterns fjällresor.
Säljs som 2-pack för 595 kr. Finns hos Cervera och utvalda återförsäljare. Designen matchar årets flaska, som små alpdrömmar att hålla i händerna medan snön (förhoppningsvis) faller utanför.
Jag ser redan framför mig hur mysigt det blir att hälla upp den rykande glöggen i dessa muggar. Eller drinken nedan.
Goda drinkar med denna glögg
✨ Tips på drinkar med Blossa 25 ✨
🍊 Varm Apelsin- & Kryddglögg
4 dl Blossa 25
1 apelsin i skivor
1 kanelstång
2 stjärnanis
2 tsk honung eller lönnsirap
En nypa riven färsk ingefära
Gör så här: Värm allt försiktigt (inte koka), smaka av med honung och sila upp i muggar. Dekorera med apelsinskiva.
🍫 Chokladglögg med Blossa 25
4 dl Blossa 25
1 dl mjölk (eller växtbaserat)
50 g mörk choklad (70 %)
1 kanelstång
1 nypa flingsalt
Vispad grädde + riven choklad/kanel
Gör så här: Smält choklad i mjölken, tillsätt Blossa och kanelstång. Värm försiktigt, häll upp och toppa med grädde & choklad.
❄️ Blossa 25 Spritz
6 cl Blossa 25
8 cl mousserande vin (eller alkoholfritt bubbel)
2 cl sodavatten
Isbitar
Apelsinskiva + rosmarinkvist
Gör så här: Fyll ett vinglas med is, häll i Blossa och bubbel, toppa med sodavatten. Dekorera med apelsin & rosmarin.
Årets mysigaste glöggstund
Blossa 25 lyckas verkligen kombinera tradition med något nytt. Denna årgångsglögg med frisk alpkänsla, och dessutom så fina muggar att njuta den i. Det här är en julnyhet jag längtar efter att sätta fram på bordet.
Jag lovar att återkomma här på bloggen när vi närmar oss jul, så ska ni få veta hur den smakar hemma hos oss, både varm och kall. 👌😍
Hej älskade ni! 💛 Fredag igen, hur fort gick den här veckan egentligen….. jag fattar ingenting? Det känns som jag tjatar om det hela tiden men jag måste faktiskt ta upp det igen för jag tycker det känns helt galet! Är vi fler som tycker tiden rusar just nu? Det har i alla fall blivit dags för en ny liten Fredagslista, den där stunden när vi bara landar, snackar lite och fyller på med allt fint som hänt. Så häng med nu min vän!
💇♀️ Veckans frisörbesök
Jag har varit hos frisören och färgat utväxten….och alltså, hej Blondie! 😍 Jag har ju börjat med att bleka en massa massa slingor för en mer blond look. Är faktiskt förvånad hur bra jag trivts i detta, jag är ju ordtbtlogt mörk i mig själv men detta känns så mycket jag just nu, vet faktiskt inte varför? Lite så jag kommer välkomna de gråa också. Konstigt nog känns det som det gråa avstannat lite, har du också märkt att håret verkar växa grått i perioder? 🌿 Jag trodde först att jag inbillade mig, men det är faktiskt helt möjligt! Håret påverkas av både hormoner, stress och näring, så ibland bromsar kroppen pigmentförlusten en stund. När man mår lite lugnare, äter bättre eller hormonerna landar, då kan pigmentcellerna vakna till liv igen. ✨Jag har ju de senaste månaderna arbetat stenhårt med att få lugn, lugna mitt nervsystem och må bra ininfrån, kanske har det gett resultat även på det gråa. Har typ 5 strån vid varje tinning. Det är som att kroppen får lite andrum… och säger: “vi sparar på silvret ett tag.” Haha…. Känslan efter frisören är alltid lika härlig. Ni vet, när man går därifrån och liksom studsar lite extra i stegen. Jag känner mig så fräsch igen, och färgen blev precis som jag ville ha den…krispig, kall och så fin till höstnyanserna.
📸 Veckans höstfoton
Vi har varit ute och fotat hösten! 🍂 Även om jag inte är något stort ”fan” av hösten så blir jag helt tagen av färgerna som är nu. Hur vackert? Så mycket löv i olika färger i ett och samma träd ibland. Dom brinner i orange, gult och rött. Jag blir lycklig bara av att se dem. Det är något magiskt med den där klara luften och sprakande färgerna. Men mörkret, oh nooooo….
🌹 Veckans blomsterchock
Tony fick rosor av sina föräldrar, och jag var tvungen att fota dem för de är så otroligt vackra!En lysande mörkorange färg som nästan ser overklig ut….som små eldar i vasen. Såna blommor som man inte kan gå förbi utan att le lite. De har hela tiden varit lite roligt formade, och ni ska komma ihåg att det är snart 10 dagar sen han fyllde. Bra hållbarhet på rosorna!
Den skönaste cardiganen jag någonsin haft tror jag, lite tunnare än en kofta så man kan gärna ha den uppepå en tröja såhär som jag har. Tröjan under, omg….jag har den i alla färger. Så skön på, supertunn och så fin, man kan sova i den också. Jeansen var ni sååååå många som frågade om på instagram, fanns inte kvar mer än i en storlek, också så sköna på. Jag klippte av dem för dem var så långa men tycker det är lite snyggt. Har tipsat om fler såna likande jeans här nedan:
Jeansen hittar du: HÄR // HÄR // HÄR – kom ihåg min rabattkod NINAOKT25 för 33% rabatt på ett helt köp, 5% extra rabatt på redan nedsatta varor!
🤎 Höstinspo från Ellos – med min kod NINAOKT25
Här kommer några riktigt fina höstfavoriter från Ellos – stickat, fuskpäls och mjuka toner för säsongen.
Använd koden NINAOKT25 för 33 % rabatt på dyraste varan till ord. pris och ytterligare 5 % på redan nedsatta varor. ✨
Stickad klänning i mjuk kvalitet – perfekt till både hemmajobb och fikadejt.
Lite trött och sliten faktiskt. Mitt klimakterie är inte nådigt just nu.
Det sätter sig mentalt, jag har fått bukt på svettningar och många av de fysiska symtomen med mina krämer och tillskott, men den mentala biten… den är lite tuffare.
Jag har inte haft mens sen slutet av maj, så jag är helt klart i en ny fas. Jag läser på, provar mig fram, försöker göra resan så naturlig som möjligt. Jag vill gå igenom det här utan att ta genvägar, för sån är jag….jag vill förstå min kropp.
Jag jobbar stenhårt på lugnet. Mindre stress, mer te, fler små promenader i krispig luft, och min IR-madrass är numera mitt lilla andningsrum.
Jag har verkligen börjat prioritera mig själv igen. Mindre skärmtid, mer närvaro. Att andas, pausa och bara vara har blivit min medicin. Det är en resa, men jag märker redan skillnad… kroppen känns lite lugnare, sinnet klarare. Vet inte hur jag ska förklara det men som att jag stannat upp och lyssnat på kroppen som fått gå lite för hårt under för lång tid. Jag har trotsat smärtor och kört på, nu är det kroppen som styr skeppet mer.
🍪 Veckans goda – Dumlesnittar deluxe!
Alltså… jag var tvungen att plocka fram ett gammalt recept ur arkivet…mina Dumlesnittar! 😍
Ni vet såna där kakor som man bara måste baka igen varje höst? De är helt galet goda och sprider den där varma koladoften i hela huset. Jag tänker att dessa blir underbara juliga kakor om man t ex har i pepparkakskola i dom. Mums!
Perfekt att baka en plåt och frysa in eller bara äta direkt från plåten medan de fortfarande är lite sega i mitten. 🫠
🗞️ Veckans snackis
Alltså, är det bara jag eller börjar julen redan smyga sig in överallt?! 🎄 Jag svär att jag såg en pepparkaksdeg i butik i veckan. Tony sa direkt “för tidigt!”, men jag vet inte… lite glögg i november har väl aldrig skadat nån? 😅 Ni vet ju vad jag känner med Novent! Det ska jag skriva massa mer om nästa vecka.
✨ Veckans tanke
Du behöver inte orka allt idag. Ibland räcker det att bara andas!
Lugn är också en prestation.
Två små meningar som fått följa med mig hela veckan. Jag hoppas de landar rätt hos dig också. 💛
🔜 Nästa vecka hos mig
Nästa vecka bjuder jag på en ny hösträtt (ni kommer älska den!), lite nytt från köket, och en morgonrutin som faktiskt fått mig att känna mig mer grundad och lugn. Tänkte att du kanske också behöver mer sånt i ditt liv.
Och kanske, bara kanske, börjar julen smyga sig in lite… 🎅
Åh den här äppelpajen gjorde ju jag i förra veckan, t.o.m. jag som egentligen ska undvika gluten tog 2 bitar. Den blev såååå gooood! Åh herreminje alltså. Finns det något som doftar mer höst än nybakad äppelpaj med smuldeg? Den här varianten är en riktig klassiker, frasig, smörig och lagom söt, med perfekt smul på. Såhär vill jag att en smulpaj ska se ut. Ta vilka äpplen du vill, funkar med allt….har du en favorit så använd gärna den. Servera med vaniljsås eller vaniljglass, och du har en efterrätt som ALLA älskar.
🛍️ Bakglädje på kampanj!
Just nu är det kampanj på massor av bakgrejer hos Ellos – bunkar, formar, slickepottar och kökstillbehör som gör bakningen ännu roligare.
🎁 Bonus! Använd koden NINAOKT25 i kassan så får du 33 % rabatt på dyraste varan + 5 % extra på redan nedsatta priser. Gäller på allt!
Godmorgon. Det är tidig måndag här och jag har smugit upp och satt mig med tända ljus och ska skriva veckomatsedel åt dig. Enda ljudet jag hör är katten som spinner här i mitt knä, det är fortfarande mörkt ute och huset är tyst. Perfekt start på en måndag om du frågar mig. Den här veckan bjuder på en blandning av klassiker och comfort food…allt från en snäll quornfärssås till festlig helgmeny med vitlökssmör och vit chokladmousse. En riktig höstfavorit-vecka!
En mjukstart på veckan med quornfärssås som är krämig, smakrik och snabb att laga. Perfekt för både barn och vuxna och ingen kommer sakna köttet för man känner typ ingen skillnad!
Serveras med: pasta och en fräsch grönsallad.
Byt ut-tips: Vill du ha kött? Använd blandfärs eller kycklingfärs istället, samma kryddning funkar utmärkt!
En värmande husmansrätt från förr, den här är sååååå goooood! Bara vitkål, färs och sirap som ger den där härliga mustiga smaken. Enkelt, mättande och billigt dessutom! Vill du kan du ha i en skvätt grädde också. Mums!
Byt ut-tips: Byt ut vitkålen mot spetskål för en mildare smak och snabbare tillagning.
Veckans kökstips:
Låt alltid grytor, gratänger och såser vila 5–10 minuter innan servering. Smakerna sätter sig och rätten blir både fylligare och godare!
🛒 Inköpslista
(Kan kopieras direkt till anteckningar i mobilen!)
Kött & fisk:
– 4 kycklingfiléer
– 2 fläskfiléer
– 800 g fläskkotlett
– 500 g blandfärs
– 400 g torsk
– Löjrom
Grönsaker:
– Potatis
– Palsternacka
– Vitkål
– Gul lök
– Röd paprika
– Vitlök
– Basilika
– Persilja
– Timjan
Mejeri:
– Grädde
– Crème fraiche
– Smör
– Mjölk
– Vit choklad
Torrvaror & smaksättning:
– Mango chutney
– Kalvfond
– Kycklingfond
– Soja
– Sirap
– Tomatpuré
– Bearnaisesås
– Florsocker
🍷 Veckans dryckestips
Alkoholfritt:
Richard Juhlin Blanc de Blancs – perfekt till vit chokladmousse 🍾
Oddbird Organic White No 2 – friskt och fruktigt till rårakan eller fiskrätten
Med alkohol:
Ripasso Valpolicella – till fläskkotletterna, rund och fyllig
Pinot Grigio – frisk italiensk ton till salsiccia eller kyckling
Hoppas du fick lite ny matinspo inför veckan! 🥰
Och glöm inte att följa mig för fler recept, tips och vardagsinspiration:
Hej älsklingar ❤️ Oj oj, här har det varit lite tyst några dagar. Ibland blir det bara lite mycket, ni vet hur det är. De andra kanalerna har rullat på som vanligt men bloggen… ja, den har tyvärr blivit lite bortglömd mitt i allt. Men! Nu har jag maaaassor på gång…både recept, samarbeten och lite härliga hösttips som ni kommer gilla. 🙌🏻
Lifehack-pizzan
Igår var jag så hungrig att jag nästan höll på att börja tugga på köksbänken. Haha….Tiden var knapp, alla var hungriga, och jag orkade inte ens tänka på vad vi skulle äta.
Familjen fick hemgjord pizza med salami, jag köpte pizzakit på ICA för 15 kr styck! Hur billigt? Och riktigt goda blev de faktiskt.
Själv gjorde jag min lifehack-pizza, en sån där snabbvariant jag ofta slänger ihop när jag vill ha något riktigt gott men orkar noll.
👉 Glutenfritt tortillabröd som botten
👉 Min världens godaste snabba pizzasås
👉 Rökt kalkon
👉 Ost och massa oregano
In i ugnen tills den får färg, klart!
Vill man festa till det (och det vill man ju ibland 😅) så doppar man bitarna i bearnaisesås. Svingott, jag lovar!
Snabb pizzasås – klar på en minut
Du behöver:
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta eller ½ tsk vitlökspulver
1 tsk oregano
Salt & peppar
En liten skvätt lönnsirap
½ msk olivolja
Gör så här:
Blanda allt i en liten skål – sen är det bara att bre på pizzabotten, toppa och grädda. Så enkelt men så galet gott. På min pizza hade jag strimlad kalkon, ost & massa oregano.
Outfit 1 – Mötet i Stockholm & kaffe på Waynes
När jag var i Stockholm tidigare i veckan hade jag på mig min nya gosigaste höstjacka i pile. Perfekt när man vill vara både varm och snygg. Under hade jag en denimblus med liten volang i u-ringningen, alltså, jag älskar den och fattar inte hur den kan vara så billig! 😍
Jag satt sen på Waynes Coffee och jobbade en stund…ni vet, kaffe, dator och lite folk omkring. Älskar såna små stunder i stan, det känns alltid lite extra vuxet på nåt sätt….haha. Och som att jag har ett eget litet kontor som jag besöker ibland. ☕️💻
Outfit 2 – Hemmadag med Teamsmöte
En annan dag jobbade jag hemifrån, hade Teamsmöte och kände mig så där härligt bekväm men ändå lite snygg.
Jag hade på mig min stickade klänning med hög slits….så mjuk att man tror det är myskläder men ändå så fin. Och till det leggings i viskos som sitter helt perfekt.
Älskar såna plagg…man kan sitta i soffan och jobba men ändå känna sig som en person som har koll på livet. 😅 Det kan behövas för ibland blir jag kvar i mina slitna pyjamasbyxor med tofsen på sniskan hela dagen, då har man inte koll på livet, inte Milo heller när han kommer hem från skolan och mamma fortfarande står i pyjamasen. Haha!
🎂 Tonys födelsedag
Tony har fyllt år också! 🥳 Här när jag & Nulo sjöng för honom på morgonen, Majlis var såklart också med. Hon hade totalt siktat in sig på presenstsnörena…. Hon äääääälskar dom. Tony gillar egentligen inte att fira sin födelsedag…han är mer “äh, det är som vilken dag som helst”-typen. Men våra föräldrar kom över på fika, och jag bakade tre olika kakor med samma grundrecept (hur fiffigt!?). Recept på det kommer senare, ni kommer älska det.
AIK–Värnamo på Friends
För helgen var vi på fotboll hela högen! Roligt nog är vi en stor skara AIK:are i vår familj vilket ju är så kul! AIK–Värnamo på Friends Arena förra helgen, jag hängde med syrran och lilla Siri på familjeläktaren, och karlarna i sällskapet stod på Norra Stå och levde sitt bästa liv. Efter matchen mötte vi faktiskt några av spelarna också…syrrans man jobbar ju med säkerheten på AIK:s matcher. Riktigt kul dag! 🖤💛🖤
🍁 Höstmys just nu
Just nu njuter jag av:
• Ljusslingor överallt ✨ Har just fyllt på o beställt denna fina ljusslinga som ska få pryda höstens & vinterns dukningar. Riktigt bra pris just nu.
• Tända ljus och äppeldoft, gjorde världens godaste äppelpaj som det kommer recept på. Blev så inspirerad av min samarbetspartners Västerbottenssåpas äppeldoft, gud vad jag älskar den. Läs gärna mer HÄR! Rabattkoden gäller till den 14/10.
• Te med honung på kvällen
• Och känslan av att man får krypa in i sig själv lite igen.
Kaffekoppen är påfylld, ett doftljus brinner på bordet och jag känner mig faktiskt ganska nöjd. Söndagar har blivit min mjukstart inför veckan…. lite plock, lite planering, och helst en stund i fåtöljen me min lilla kisse med något härligt program i bakgrunden. Enda planerade idag är att vi ska titta på Milos match, resten blir lite spontant. Jag tänker försöka hålla fast vid den känslan även imorgon. Lugnt, mjukt, utan stress….om det går, jag ska göra mitt bästa!
Här på bloggen har jag massor med härliga inlägg planerade, vi ska mysa ned oss i hösten så det står härliga till….jag ska nämligen ut och fota alla de vackra färgerna och går det som planerat ska jag ta med mitt stormkök och laga något gott på den, du hänger såklart på. Jag har också några tips som jag ska dela med mig av som har med hus & hem och göra.
Och vet ni….det känns som att hösten liksom ropar på allt det där mysiga igen. ✨ Känner inte ni så?
Jag har så mycket roligt planerat här inne framöver, så häll upp en kopp te och gör dig redo, för här kommer lite av det som väntar på bloggen:
🍂 Receptet på mina tre-i-ett-kakor – samma grund, tre olika sorter (så smart och gott!).
🍂 Fler lifehack-middagar för stressiga vardagar – snabba, billiga och svingoda.
🍂 Höstfix hemma – små saker som gör det varmt och ombonat utan att kosta skjortan och halva armen som jag brukar säga.
🍂 Stormköksmat & höstutflykter – jag ska ut och fota alla färgerna och laga något gott ute i naturen.
🍂 Mer outfits – så vi välkomnar hösten både snyggt & skönt!
🍂 Lifehacks – jag har kommit på att jag sitter på så många lifehacks som jag aldrig delar här, det ska det bli ändring på nu!
🍂 Fler bakrecept – både klassiker och nya favoriter (ni vet hur det brukar sluta när jag får feeling 😅).
🍂 Lite liv & känslor – sådär som jag alltid delar, när tankarna får följa in hit till bloggen så var beredd med kaffekoppen.
Ha nu en mysig Söndag, kom ihåg att låta allt återhämta sig idag så du har ny energi in i veckan som kommer!
Ps; Missa för bövelen inte min kökets almanacka som kommer dyka upp här på bloggen senare!
Äntligen rabattkod till dig igen, ni är många som brukar fråga efter den och här är den. Jag har börjat höstboa här hemma, och det innebär att plocka i ordning, ändra om lite och städa inför allt som komma skall. Det är något med den här doften av såpa alltså. Som att hela köket känns som en trygg och varm plats.
Västerbottens såpas äppeldoftande höstkit är helt magisk. Måste verkligen tipsa om den. Inte bara doften, utan den är också så vansinnigt bra.
💛🧡 Och just ja! Min kod NH20 ger 20 % rabatt på hela sortimentet, gäller på alla produkter, även de andra kiten, även de nedsatta. Rabattkoden gäller tom 14-10. Du hittar direktlänk längre ner!
Västerbottens såpa Före Västerbottens såpaEfter Västerbottens såpa
Visst är det ett otroligt resultat?! Va? Jag blir lika hänförd och smått chockad varje gång. Älskar att det funkar så himla bra!
Så här gör jag rent mina plåtar med såpan:
1. Blöt plåten med vatten
2. På med såpa, gärna spray eller flytande, jag använder den flytande här.
3. Skrubba in såpan med eko-duken (den sträva)
3. Plasta in, jag använde en vanlig plastpåse
4. Låt ligga upp till ett dygn
🌟 När jag har bråttom:
– Koka vatten och låt plåten ligga i det heta vattnet en stund, då lossnar allt mycket lättare.
5. Skrubba rent med kopparskrubben
6. Skölj och torka av – KLART!
Resultat? ✨ Plåten blev som ny!
Vill du rengöra ugnen? Ja då kör du med Ugnsrengörings-kitet! Du slipper alla vidriga dofter som följer med de traditionella ugnsrengöringarna.
Före Efter
Hur rengör man ugnen? Jo först tar man en rejäl klick av den koncentrerade såpan och lite vatten på en svamp och löddrar upp den. Sedan brer man på i hela ugnen, starta ugnen och ha den på ca 90-100 grader, ställ in en skål med vatten så det blir ånga i ugnen. Det är ångan som kommer göra jobbet, låt verka i ca 20 min.
Låt det svalna, sedan är det bara att ta kokosborsten med lite mer koncentrerad såpa och löddra upp det och borsta igenom hela ugnen. På de tuffaste fläckarna kan man använda skrapan lite försiktigt. Sedan är det bara att torka av hela ugnen med trasan.
Gallrena smörjer du med koncentrerad såpa och lite vatten. In i en plastpåse i upp till ett dygn, sen är det bara skrubba av enkelt och torka av, KLART!
Äppelkit Västerbottens såpa
Jag fick ett underbart litet kit med:
– Äppelsåpa
– Äppelsåpa-spray
– En springform
– Ekologiska äpplen
– Vanilj
– Och ett recept på äppelpaj
Jag bakade pajen direkt – och alltså, hela huset doftade som en höstdag i Astrid Lindgrens värld. 🥹
Jag kommer dela receptet snart…men alltså: tänk dig detta som gå bort-present? Hur fint?!
Den bakade äppelpajen
💛 Jag älskar att Västerbottens Såpa gör så mycket mer än bara rent.
Det är naturligt, snällt mot huden och utan varningssymboler, men framför allt: det FUNKAR.
📦 Kökskitet som jag använde hittar du här → KÖKS-KIT
Vill du ha ugnsrengöringen också, det hittar du här → UGNSRENGÖRINGS-KIT
🍂 Och glöm inte: min kod NH20 ger 20 % rabatt. Gäller till den 14/10-2025
Har du hört talas om stekta semlor? Här kommer min egen version som blev stekta kanelbullesemlor! Tipsade om dessa i en veckomatsedel för länge längesen och hade nästan glömt dessa godingar! De smakar som en dröm, doftar nygräddat bageri och är dessutom superenkla att göra eftersom du använder färdig pizzadeg. Perfekt när du vill ha något riktigt gott utan att baka en hel deg från grunden.
De här små godbitarna är krispiga på utsidan, mjuka inuti och fyllda med den mest ljuvliga blandning av mascarpone och mandelmassa. Det här bara måste du prova! ✨
🧁 Recept: Stekta kanelbullesemlor (ca 15 små)
Du behöver:
1 platta färdig pizzadeg (vill du så bakar du egen bulldeg efter detta recept)
50 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
250 g mascarpone
250 g mandelmassa
Smör till stekning
Gör så här:
1️⃣ Rulla ut pizzadegen.
Blanda smör, kanel, socker och vaniljsocker till en krämig smet.
2️⃣ Bred ut blandningen över hela degen.
Rulla ihop från långsidan till en rulle och skär i cirka 3 cm breda bitar.
3️⃣ Stek bullarna.
Lägg en rejäl klick smör i stekpannan och stek bullarna på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg. Obs! Sockret i fyllningen kan göra att det bränns lätt, sänk värmen om det behövs.
4️⃣ Låt bullarna svalna något.
Skär varje bulle i två delar, en botten och ett lock.
5️⃣ Fyllning:
Vispa ihop mascarpone och mandelmassa tills det blir en len, fluffig kräm. Lägg i spritspåse (eller klicka med sked).
6️⃣ Montering:
Spritsa på fyllningen, lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät direkt medan de är ljumna….magiskt gott! 😋
Tips för bästa resultat
Stek på medelvärme – hellre lite längre tid än för hett, så hinner bullarna bli genomstekta utan att brännas.
Servera direkt, de är som allra godast när de är ljumna och krämiga.
Vill du göra dem lite lyxigare? Tillsätt en nypa kardemumma i fyllningen!
För extra fluff – vispa ner lite grädde i mascarponeblandningen.
Variationer på stekta kanelbullesemlor
Nutellafyllning: Byt mandelmassa mot Nutella för en chokladig semmelvariant.
Äpple & kanel: Lägg några tunna skivor äpple i stekpannan innan du steker bullarna…kanel, smör och äpple är en drömkombo. Lägg sedan äppelskivorna på mascarpone fyllningen – himmelskt!
Vaniljdröm: Blanda mascarpone med vaniljkräm istället för mandelmassa.
Julversion: Tillsätt lite pepparkakskrydda i fyllningen och servera som vinterfika.
Fler bullar med spännande fyllningar
Dallasbullar – fyllda med smörig vaniljkräm och lite extra dekadens. En bulle för livsnjutaren i oss. Sååå goda!
Citronbullar – en fräsch twist på klassikern, där syrlig citron möter vanilj och det blir inget annat än fyrverkeri av smakkombinationer, bland det godaste av bullar jag vet!
Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga bullar fyllda med blåbär och mandelmassa som gör dem extra saftiga och smakrika.
Krämiga vaniljbullar i långpanna – ett bullrecept där vaniljkräm fylls i små hål i en saftig långpanna. Perfekt när man vill baka till många.
Hallonbullar – en frisk och bärig bulle med hallon & vanilj som bara är sååå god! Du kan självklart byta ut bären som du vill.
Stora härliga vaniljbullar – luftiga bullar med vaniljfyllning, perfekt om du vill variera dig från klassisk kanel.
Meeen… om du känner att baka från grunden känns lite övermäktigt idag så har jag det absolut godaste fusket du kan tänka dig. Det här är så gott att man får hejda sig från att slicka stekpannan. Smörstekta gifflar med kanelsocker. Alltså. Wow.
Smörstekta gifflar
⭐ Smörstekta gifflar med kanelsocker
Portioner: ca 10 gifflar Förberedelsetid: 5 min Tillagningstid: 5 min Betyg: ★★★★★ (12 röster)
Ingredienser:
1 pkt Pågens gifflar
50 g smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
1 nypa salt
Gör såhär:
Smält smöret i en stekpanna på medelvärme.
Lägg i hela påsen med gifflar. Stek tills de får lätt färg.
Blanda socker, kanel och en nypa salt i en skål.
Rör runt så gifflarna täcks med smör, rulla dem i kanelsockret.
Servera genast. Extra gott med vaniljglass!
FAQ – Vanliga frågor om detta lilla mirakelrecept:
Kan man använda andra sorters gifflar?
Absolut! Vanilj- eller chokladfyllda gifflar funkar också jättebra. Testa också med saffransgifflar till jul, magiskt!
Måste man rulla dem i kanelsocker?
Nej, men det gör hela grejen extra gott. Du kan också pudra över florsocker, doppa i choklad, eller ringla lite kolasås över….wow!
Går det att förbereda i förväg?
Du kan steka gifflarna i förväg och värma lätt i ugn innan servering. Rulla dem i kanelsocker precis innan så blir de härligt krispiga!
Funkar det med glutenfria gifflar?
Yes, om du hittar glutenfria gifflar (eller bakar egna) så går det jättebra. Receptet är flexibelt!
Hur gör jag egna gifflar från grunden?
Det kan du! Scrolla ned så hittar du ett komplett recept – bara att följa steg för steg. Perfekt om du vill göra en större sats och frysa in.
Vad serverar man till?
Vaniljglass, vispad grädde eller bara en kopp kaffe…du väljer! Eller gör en liten desserttallrik med bär, nötter och en kula glass.
Kan man spara rester?
Ja, men godast är de nygjorda. Om du ändå får rester, förvara i burk med lock och värm lätt i ugn nästa dag.
Vad heter det egentligen – gifflar eller giffelbullar?
Haha, båda funkar! Men tekniskt sett är “gifflar” små bullar i spiralform. Pågens kallar dem bara “gifflar”….så det gör vi också!
🥐 Vill du baka egna gifflar? Här är mitt recept!
Du behöver:
25 g jäst
2,5 dl mjölk (ljummen)
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk mortlad kardemumma
75 g rumsvarmt smör
Ca 6–6,5 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk kanel
Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och kardemumma. Rör ner mjukt smör i bitar.
Tillsätt vetemjölet lite i taget tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Knåda i 5–10 minuter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Blanda under tiden fyllningen: rör ihop smör, socker och kanel till en mjuk röra.
Kavla ut degen till en stor rektangel (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över hela ytan.
Vik degen dubbel på längden. Skär 2–3 cm breda remsor. Snurra till små gifflar eller rulla till snäckor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 min.
Grädda i 225°C i ca 7–9 min tills de fått fin färg. Låt svalna.
Tips: De här går utmärkt att frysa in och ta fram när du vill göra smörstekta gifflar!
💡 Tips från Niiinis – så gör du det lilla extra!
Chokladsmältaren: Lägg i ett par rutor mjölkchoklad i stekpannan när du stekt klart gifflarna…rör om försiktigt så det bara smälter lätt. Chokladen fastnar som ett mjukt lager på gifflarna. Mmmm…
Dessert deluxe: Servera med vaniljglass, ringla lite kolasås över och toppa med krossade salta nötter. Man kan tro att man jobbat i timmar med det här receptet.
Julversion: Använd saffransgifflar, byt ut kanelen mot pepparkakskrydda och toppa med lite apelsinzest. Jul på ett fat!
Nötcrunch: Rör ner lite hackade valnötter eller pecannötter i kanelsockret, det ger extra crunch och en lyxigare smak.
Smart restförvaring: Har du gifflar över? Frys in dem som de är. När du blir sugen, värm snabbt i stekpanna eller ugn och rulla i kanelsocker igen. Som nygjorda!
Glöm inte att följa mig på mina kanaler om du gillar sånt här mysigt fusk-gottis 💛
Jag bjuder på bakglädje, vardagsmat, humor och glimtar från mitt liv varje dag:
📲 Instagram: @niiinis.se – mat, bak, stories och feelgood!