Kycklingnachos de luxe

En favorit som vi ofta gör här hemma är kycklingnachos. Det är så himla enkelt och snabbt fixat. Sen är ju nachotallrik så himla gott också. I den här kycklingnachosen är det strimlad kyckling, det kan du variera hur du vill. Kycklingfärs, köttfärs, strimlad biff, vegofärs, vad du nu gillar. För oss är detta en ”lyxa till vardagen” rätt. Så här kommer ett superenkelt och jättegott middagstips som passar lika bra till fredagsmyset som till en lat vardag: kycklingnachos i ugn (eller mikro!). Det är krispigt, krämigt, smakrikt och helt klart en sån rätt som barnen älskar också.

Kycklingnachos de luxe, 4 port:

4 små kycklingfiléer eller 2 stora
1 påse tacokrydda eller så gör du egen, recept HÄR
nachoschips
majs
gurka
lök
gräddfil
tacosås
4 dl riven ost

👩‍🍳 Gör såhär:

1. Dela kycklingen i småbitar och stek den runtom.

2. Krydda med tacokryddan och häll på ca 2 dl vatten. Låt puttra ihop ordentligt.

3. Medan kycklingen puttrar, hacka gurka och lök.

4. Lägg nachochips på tallrikar. Toppa med kyckling och riven ost (ca 1 dl per tallrik).

5. Micra i ca 1–1½ minut/tallrik så osten smälter.

6. Toppa med grönsakerna, klicka på gräddfil och tacosås – KLART!

Jag gillar även att ha på lite strimlat äpple, det ger ett fräscht krisp.

Kycklingenchiladas

💡 Tips! Så kan du variera:

• Byt ut kyckling: mot färs (kyckling- eller nöt), pulled pork, eller vegofärs.

• Gör det gratinerat: Häll allt i en ugnsform, toppa med ost och gratinera i 10 min – du måste testa mina gratinerade tostadas.

• Servera i tortillabröd: som mina tacostavar i tortillabröd.

• Bjud som plockmat: i mindre skålar där var och en bygger sin egen tallrik.

• Mer matiga alternativ: prova köttfärsburritos eller min populära tacosallad.

• Testa med kyckling i annan form: som i mina goda enchiladas med kyckling.

Japanska tacos

🌮 Vill du gå ännu längre utanför boxen?

Då måste du testa:

Tacosoppa – värmande, så god & smakrik!

Japanska tacos – ett oväntat och superkul inslag på taco-buffén.

Tacopaj – en klassiker med twist!

👉 Följ mig gärna på mina sociala kanaler för fler recept, tips och vardagsglimtar:

🌸 Instagram – @niiinis.se

🍴 Facebook – Niiinis Kitchenlife

📹 TikTok – @niiiniskitchenlife

🎥 YouTube – Niiiinis

Ses där! 💛

Kram Nina

12
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Kökets almanacka med Niiinis – Oktober/November 2025 ✨

Välkommen till min alldeles egna Kökets almanacka, en ny serie här på bloggen där jag samlar allt du behöver för att få köksro, planering och inspiration varje månad.

Den här första upplagan börjar nu i slutet av oktober, precis när mörkret börjar falla och köket blir hemmets hjärta igen.

Jag vill att det här ska kännas som en varm kökskompis – någon som påminner dig om när det är dags att köpa saffran, baka bullar, planera Halloweenmiddagen eller bara stanna upp och andas doften av äpplen och kanel. 🍎

Tanken är att detta ska bli en återkommande kökskompis, och längre fram kan det hända att Kökets almanacka flyttar in bakom en liten betalvägg…för dig som vill ha ännu mer planering, exklusiva recept och extra Niiinis-magi varje månad. 🧡 Vi får se vad som händer?

Men just nu får du den här första upplagan, Oktober/November – som en försmak på allt som kommer.

🧡 Vecka 43 – Höstlovsplanering & Halloweenmys (20–26 okt)

Pumpalykta // Orange pumpalyktor // Prydnadspumpor

Känslan i köket: Ljusslingor, pumpalyktor och doften av nybakad kaka.

I skafferiet: Pumpa, krossade tomater, pasta, vitlök, choklad, marshmallows.

Planera nu:

• Börja samla pumpor, både till mat och pynt.

• Laga storkok till frysen inför höstlovet – HÄR hittar du maaaassor av goda grytor att förbereda.

• Förbered Halloweenfika (du kommer tacka dig själv sen!)

Köp hem: Halloweengodis, halloweenpynt.

Halloween godis

Kika in på matsmarts läskiga rabatter för både dekorationer & godis! Vi ÄLSKAR zombie Takis, tycker dom är supergoda!

👉 2-pack saffran till toppenpris

Börja köpa hem saffran, priserna stiger snart. Jag köper alltid hem såhär års, riktigt bunkrar för det går åt en hel del när saffransbaket drar igång på allvar.

👉 Min absoluta favoritgryta

Plocka fram grytorna till långkokssäsongen. Den här grytan är min absoluta favorit! Älskar att laga mat i den, så vacker att ställa fram också. Sålde slut direkt när den kom förra året och fylldes aldrig på, men nu såg jag att den fanns inne igen. Vill du ha inspiration på goda grytor, klicka här.

Receptinspiration:

👉 Den perfekta supergoda äppelpajen med vaniljsås.

👉 Krämig rotfruktssoppa med Saltrostade pumpafrön

Halloween recept
Halloween recept

👉 Mat & bakverk att inspireras av och recept att spara till Halloween

Niiinis Lifehack: Gröp ur en pumpa och använd den till snacks eller godis! Magiskt fint på Halloweenbordet!

Budgettips: Pumpa i recept som smak kan ersättas av morot eller butternut, samma färg…nästan samma smak men så mycket billigare!

Vecka 44 – Höstlov, pyjamasdagar & familjemat (27 okt–2 nov)

Känslan i köket: Regn mot rutan, filmkvällar med något gott att äta på och långkok som doftar hela dagen.

I skafferiet: Potatis, kyckling, linser, smör, kanel, mjölk, kanel.

Planera nu:

• Passa på att baka och laga tillsammans med barnen. Annars själv!

• Fyll frysen med matlådor, tänk “novemberräddning” så du får tid att njuta av ”novent”.

• Köp hem nötter, sirap och pepparkakor & attiraljer till det redan nu.

Receptinspiration:

👉 Värmande kycklingsoppa med kokosgrädde

👉 Godaste havrepannkakorna utan vetemjöl

👉 Spröda underbara kanelhavrekakor

Köksprodukt att ha nu: Slowcooker eller som denna populära instantpot som det är 30% rabatt på nu! Perfekt för långkok, grytor och soppor.

Instantpot multikokare

Niiinis tips: Häll i lite citron i diskvattnet när du diskar plåtar efter bak, tar bort fettlukt direkt.

Budgettips: Planera “en grytbas som ger flera middagar”!

Gör en stor sats grundgryta på lök, morot, krossade tomater, kryddor och buljong.

Dag 1: ät den som vegetarisk soppa,

dag 2: tillsätt kyckling,

dag 3: lägg till bönor och curry så har du tre olika rätter för priset av en.

(Detta sparar både pengar och tid under höstlovet, och minskar svinn.)

Vecka 45 – Novemberljus, saffransstart & inomhusmys (3–9 nov)

Känslan i köket: Det är Novent. Dofter av saffran, apelsin och tända ljus i fönstren.

I skafferiet: Saffran, apelsin, kanel, russin, mandel, smör, vanilj, pepparkakskrydda

Planera nu:

• Baka årets första saffransbullar!

• Gör egen glöggbas, den mår bra av att stå till sig.

• Beställ adventsljus/stjärnor och servetter i tid.

Receptinspiration:

👉 Saftiga vaniljfyllda saffransbullar

👉 Apelsinsockerkaka med glasyr

Glöggbas att spara!

Gör du den alkoholfri håller den upp till en vecka i kylen, gör du den med alkohol så håller den 2-3 veckor i kylen.

☃️ Glöggbas (mini) ❄️

  • 1 flaska (75 cl) vin/juice
  • 1 dl socker eller honung
  • 2 kanelstänger
  • 6 nejlikor
  • 1 bit ingefära
  • Apelsinskal & stjärnanis

Värm försiktigt till ca 80 °C (ej koka).
Låt dra minst 2 h, sila & smaka av.

För alkoholfri variant: använd äppel- eller svartvinbärsjuice.

Servera med russin & mandel. 🎄✨


Budgetknep:

👉 Bygg upp ditt basförråd innan julruschen.

November är månaden då många butiker sänker priser på konserver, pasta, ris och bakvaror. Fyll skafferiet med baser som håller länge, du sparar både pengar och att inte behöva stressa i december.

Ett välfyllt skafferi = färre spontanköp och fler mysiga hemmamiddagar.

Niiinis lifehack: Frys in riven apelsinskal i små portionspåsar, perfekt till julbaket.

🧡 Vecka 46 – Frostmorgon & första adventsfeelingen (10–16 nov)

Känslan i köket: Nu drar vi filten över axlarna, tänder ljus och börjar längta till advent.

I skafferiet: Kanel, sirap, russin, havregryn, choklad, kaffe.

Planera nu:

• Testbaka något nytt till advent – lussebullar, saffranskaka eller mjuk pepparkaka. Baka en pepparkaksdeg och frys in den.

• Gör en provadventsfika nästa helg – bjud familjen, tänd ljus, känn lugnet.

• Se över ljusstakar, glöggkoppar och pynt – funkar allt?

Receptinspiration

👉 Mjuk pepparkaka med lingon

👉 Pepparkaks & kardemummamums

👉 Lyxig varm choklad

Niiinis kökstips:

Häll upp färdig glögg i små flaskor, blir både fin ”gå bort” present och mysigt i kylen.

Budgetknep:

Byt ut köpt julfika mot hembakat, billigare, roligare och doftar underbart hemma.

💫 Kom ihåg till nästa månad

• Boka in julmarknader du vill besöka.

• Se över belysning och adventsdekorationer.

• Köp hem baser till julbak: saffran, nötter, russin, sirap, apelsiner, ljus.

✨ Känslan i köket just nu

Allt tystnar lite utanför fönstret, men det är i köket som det tänds något igen. I alla fall i mitt, julen är på väg och det ger mig lyckan tillbaka i bröstet efter den mörka hösten!

Här får dofter, värme och små stunder ta plats. Med familjen, med barn eller barnbarn, bara mysa allt vad man orkar.

Jag älskar känslan av att en kastrull står & puttrar, ett ljus som fladdrar, en tekopp som värmer händerna, sköna tofflor mot ett kallt golv…. Det finns ju så mycket mys i den här perioden!

Det är här vi landar nu, i det mörka men mysiga.

🧡 Kram Nina

18
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Blossa 25 – årets årgångsglögg med alpdröm och snygga Rörstrand-muggar

Så fort luften blir lite krispig och löven börjar falla, då börjar det kittla i glöggtarmen. Hösten susar runt husknuten och man börjar tänka jul. Eller i varje fall så gör jag det, tanken på julen är min räddning i mörkret som kommer nu. Något som är jul mer än något annat är ju glögg och i år har Blossa verkligen överraskat oss glöggälskare. För första gången någonsin släpper de en årgångsglögg baserad på rött vin, wow! Här har ni Blossa 25.


Blossa 25 – årets årgångsglögg med alpin inspiration.

En glögg med alpkänsla

Smakerna är hämtade från Alperna (hur mysigt jag som älskar allt som har med fjäll & alper att göra?!). Här snackar vi citruszest, pomerans, granskott och enbär….som att få ett helt vinterlandskap i glaset. Jag älskar att Blossa alltid vågar ta ut svängarna, men ändå håller fast vid den där trygga, kryddiga glöggkänslan vi alla vill ha i december.

Dessutom: de har låtit kryddorna ligga och gotta sig i fem månader innan de blandades i. Det märks att det är ett ordentligt jobb bakom flaskan.

Hur dricker man Blossa 25?

Blossa själva tipsar om att börja med den kall fram till första advent…. lite kontinentalt sådär. Har du inte testat att dricka glögg kallt så MÅSTE du göra det. Så gott! Sen, när julkänslan smyger sig på, är det dags att värma den.

Och vill man vara lite extra så kan man blanda en Negroni med Blossa 25. Om man nu gillar det vill säga, inte en personlig favorit den där negronin men ni som gillar: wow-faktor på glöggbordet!

Blossa 25 – Alkoholfri glögg

Alkoholfria alternativ

Självklart finns även en alkoholfri variant. Så alla kan skåla med samma flaska, oavsett om man dricker alkohol eller inte. Den kommer att finnas tillgänglig från den 1 november. Den alkoholfria varianten bjuder på samma smaksättning och passar perfekt både till adventsfika, som välkomstskål och till julbordets ostar.

Blossa Rörstrands glöggmuggar

Muggarna som alla kommer vilja ha

Och vet ni, i år kan man inte bara köpa glöggen. Nu har Blossa också helt nya glöggmuggar i samarbete med Rörstrand. Finns HÄR. Jag kan tänka mig att detta är något som det kommer bli samlarvärde på i framtiden!

Jag behöver nog inte säga mer än: vill ha! Så härliga och ett måste med på vinterns fjällresor.

Säljs som 2-pack för 595 kr. Finns hos Cervera och utvalda återförsäljare. Designen matchar årets flaska, som små alpdrömmar att hålla i händerna medan snön (förhoppningsvis) faller utanför.

Jag ser redan framför mig hur mysigt det blir att hälla upp den rykande glöggen i dessa muggar. Eller drinken nedan.

Goda drinkar med denna glögg

✨ Tips på drinkar med Blossa 25 ✨

🍊 Varm Apelsin- & Kryddglögg

  • 4 dl Blossa 25
  • 1 apelsin i skivor
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 2 tsk honung eller lönnsirap
  • En nypa riven färsk ingefära

Gör så här: Värm allt försiktigt (inte koka), smaka av med honung och sila upp i muggar. Dekorera med apelsinskiva.


🍫 Chokladglögg med Blossa 25

  • 4 dl Blossa 25
  • 1 dl mjölk (eller växtbaserat)
  • 50 g mörk choklad (70 %)
  • 1 kanelstång
  • 1 nypa flingsalt
  • Vispad grädde + riven choklad/kanel

Gör så här: Smält choklad i mjölken, tillsätt Blossa och kanelstång. Värm försiktigt, häll upp och toppa med grädde & choklad.


❄️ Blossa 25 Spritz

  • 6 cl Blossa 25
  • 8 cl mousserande vin (eller alkoholfritt bubbel)
  • 2 cl sodavatten
  • Isbitar
  • Apelsinskiva + rosmarinkvist

Gör så här: Fyll ett vinglas med is, häll i Blossa och bubbel, toppa med sodavatten. Dekorera med apelsin & rosmarin.

Årets mysigaste glöggstund

Blossa 25 lyckas verkligen kombinera tradition med något nytt. Denna årgångsglögg med frisk alpkänsla, och dessutom så fina muggar att njuta den i. Det här är en julnyhet jag längtar efter att sätta fram på bordet.

Jag lovar att återkomma här på bloggen när vi närmar oss jul, så ska ni få veta hur den smakar hemma hos oss, både varm och kall. 👌😍

Kram Nina

23
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Fredagslistan

Hej älskade ni! 💛 Fredag igen, hur fort gick den här veckan egentligen….. jag fattar ingenting? Det känns som jag tjatar om det hela tiden men jag måste faktiskt ta upp det igen för jag tycker det känns helt galet! Är vi fler som tycker tiden rusar just nu? Det har i alla fall blivit dags för en ny liten Fredagslista, den där stunden när vi bara landar, snackar lite och fyller på med allt fint som hänt. Så häng med nu min vän!

💇‍♀️ Veckans frisörbesök

Jag har varit hos frisören och färgat utväxten….och alltså, hej Blondie! 😍 Jag har ju börjat med att bleka en massa massa slingor för en mer blond look. Är faktiskt förvånad hur bra jag trivts i detta, jag är ju ordtbtlogt mörk i mig själv men detta känns så mycket jag just nu, vet faktiskt inte varför? Lite så jag kommer välkomna de gråa också. Konstigt nog känns det som det gråa avstannat lite, har du också märkt att håret verkar växa grått i perioder? 🌿 Jag trodde först att jag inbillade mig, men det är faktiskt helt möjligt! Håret påverkas av både hormoner, stress och näring, så ibland bromsar kroppen pigmentförlusten en stund. När man mår lite lugnare, äter bättre eller hormonerna landar, då kan pigmentcellerna vakna till liv igen. ✨Jag har ju de senaste månaderna arbetat stenhårt med att få lugn, lugna mitt nervsystem och må bra ininfrån, kanske har det gett resultat även på det gråa. Har typ 5 strån vid varje tinning. Det är som att kroppen får lite andrum… och säger: “vi sparar på silvret ett tag.” Haha…. Känslan efter frisören är alltid lika härlig. Ni vet, när man går därifrån och liksom studsar lite extra i stegen. Jag känner mig så fräsch igen, och färgen blev precis som jag ville ha den…krispig, kall och så fin till höstnyanserna.

📸 Veckans höstfoton

Vi har varit ute och fotat hösten! 🍂 Även om jag inte är något stort ”fan” av hösten så blir jag helt tagen av färgerna som är nu. Hur vackert? Så mycket löv i olika färger i ett och samma träd ibland. Dom brinner i orange, gult och rött. Jag blir lycklig bara av att se dem. Det är något magiskt med den där klara luften och sprakande färgerna. Men mörkret, oh nooooo….

🌹 Veckans blomsterchock

Tony fick rosor av sina föräldrar, och jag var tvungen att fota dem för de är så otroligt vackra!En lysande mörkorange färg som nästan ser overklig ut….som små eldar i vasen. Såna blommor som man inte kan gå förbi utan att le lite. De har hela tiden varit lite roligt formade, och ni ska komma ihåg att det är snart 10 dagar sen han fyllde. Bra hållbarhet på rosorna!

Lång mjuk cardigan (på REA) // Långärmad topp // Jeans // Skor Hooka Arahi

Den skönaste cardiganen jag någonsin haft tror jag, lite tunnare än en kofta så man kan gärna ha den uppepå en tröja såhär som jag har. Tröjan under, omg….jag har den i alla färger. Så skön på, supertunn och så fin, man kan sova i den också. Jeansen var ni sååååå många som frågade om på instagram, fanns inte kvar mer än i en storlek, också så sköna på. Jag klippte av dem för dem var så långa men tycker det är lite snyggt. Har tipsat om fler såna likande jeans här nedan:

Jeansen hittar du: HÄR // HÄR // HÄR – kom ihåg min rabattkod NINAOKT25 för 33% rabatt på ett helt köp, 5% extra rabatt på redan nedsatta varor!

🤎 Höstinspo från Ellos – med min kod NINAOKT25

Här kommer några riktigt fina höstfavoriter från Ellos – stickat, fuskpäls och mjuka toner för säsongen.
Använd koden NINAOKT25 för 33 % rabatt på dyraste varan till ord. pris och ytterligare 5 % på redan nedsatta varor. ✨

Stickad klänning

Stickad klänning i mjuk kvalitet – perfekt till både hemmajobb och fikadejt.

KÖP HÄR →

Fuskpälsjacka

Fuskpälsjacka med stor krage – så gosig, så snygg, så höst! 🍂

KÖP HÄR →

Broderad blus

Broderad blus – superfin till jeans eller skinnbyxor för en boho-look.

KÖP HÄR →

Boots i mocka

Supersnygga boots i mocka, billiga, bekväma och passar till allt!

KÖP HÄR →

Använd koden NINAOKT25 i kassan hos
Ellos 🛍️

🕯️ Veckans känsla

Lite trött och sliten faktiskt. Mitt klimakterie är inte nådigt just nu.

Det sätter sig mentalt, jag har fått bukt på svettningar och många av de fysiska symtomen med mina krämer och tillskott, men den mentala biten… den är lite tuffare.

Jag har inte haft mens sen slutet av maj, så jag är helt klart i en ny fas. Jag läser på, provar mig fram, försöker göra resan så naturlig som möjligt. Jag vill gå igenom det här utan att ta genvägar, för sån är jag….jag vill förstå min kropp.

Jag jobbar stenhårt på lugnet. Mindre stress, mer te, fler små promenader i krispig luft, och min IR-madrass är numera mitt lilla andningsrum.

Om du vill läsa mer om den kan du klicka HÄR.

🤎 Rabatt hos Trendrehab!

Här hemma används
IR-madrassen och vibrationsplattan från Trendrehab nästan varje dag, bästa investeringen för återhämtning, värme och lugn i kroppen.

Just nu får du 20 % rabatt på hela sortimentet med min kod:

NINAH

TILL TRENDREHAB →

Gäller på alla produkter. ✨

💆‍♀️ Veckans självomhändertagande

Jag har verkligen börjat prioritera mig själv igen. Mindre skärmtid, mer närvaro. Att andas, pausa och bara vara har blivit min medicin. Det är en resa, men jag märker redan skillnad… kroppen känns lite lugnare, sinnet klarare. Vet inte hur jag ska förklara det men som att jag stannat upp och lyssnat på kroppen som fått gå lite för hårt under för lång tid. Jag har trotsat smärtor och kört på, nu är det kroppen som styr skeppet mer.

🍪 Veckans goda – Dumlesnittar deluxe!

Alltså… jag var tvungen att plocka fram ett gammalt recept ur arkivet…mina Dumlesnittar! 😍

Ni vet såna där kakor som man bara måste baka igen varje höst? De är helt galet goda och sprider den där varma koladoften i hela huset. Jag tänker att dessa blir underbara juliga kakor om man t ex har i pepparkakskola i dom. Mums!

👉 Här hittar du receptet!

Perfekt att baka en plåt och frysa in eller bara äta direkt från plåten medan de fortfarande är lite sega i mitten. 🫠

🗞️ Veckans snackis

Alltså, är det bara jag eller börjar julen redan smyga sig in överallt?! 🎄 Jag svär att jag såg en pepparkaksdeg i butik i veckan. Tony sa direkt “för tidigt!”, men jag vet inte… lite glögg i november har väl aldrig skadat nån? 😅 Ni vet ju vad jag känner med Novent! Det ska jag skriva massa mer om nästa vecka.

✨ Veckans tanke

Du behöver inte orka allt idag. Ibland räcker det att bara andas!

Lugn är också en prestation.

Två små meningar som fått följa med mig hela veckan. Jag hoppas de landar rätt hos dig också. 💛

🔜 Nästa vecka hos mig

Nästa vecka bjuder jag på en ny hösträtt (ni kommer älska den!), lite nytt från köket, och en morgonrutin som faktiskt fått mig att känna mig mer grundad och lugn. Tänkte att du kanske också behöver mer sånt i ditt liv.

Och kanske, bara kanske, börjar julen smyga sig in lite… 🎅

Ha nu en underbar Fredag!

Kram Nina

26
4 kommentarer

🍎 Klassisk äppelpaj med smuldeg – lätt att lyckas med!

Åh den här äppelpajen gjorde ju jag i förra veckan, t.o.m. jag som egentligen ska undvika gluten tog 2 bitar. Den blev såååå gooood! Åh herreminje alltså. Finns det något som doftar mer höst än nybakad äppelpaj med smuldeg? Den här varianten är en riktig klassiker, frasig, smörig och lagom söt, med perfekt smul på. Såhär vill jag att en smulpaj ska se ut. Ta vilka äpplen du vill, funkar med allt….har du en favorit så använd gärna den. Servera med vaniljsås eller vaniljglass, och du har en efterrätt som ALLA älskar.

Smulpaj
Äppelpaj

🍏 Du behöver

Smuldeg:

125 g smör (rumsvarmt)

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk nymalen kardemumma

0,5 tsk salt

Fyllning:

2-3 äpplen

1 tsk kanel

1 msk smör

2 tsk strösocker

Fler goda recept med äpplen: Godaste äppelmosen // Magisk kardemummakaka med äpple // Saftig äppelkaka i långpanna

Så här gör du

1. Värm ugnen till 225°C.

2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äpplena i en smord ugnsform. Jag strödde även på riven kokos, tycker det blir så gott!

3. Strö över kanel, lite vaniljsocker, kardemumma och socker. Klicka över smöret.

4. Blanda smuldegen. Jobba ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa.

5. Fördela smuldegen över äpplena.

6. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter tills pajen fått fin färg och bubblar i kanterna.

Servera din äppelpaj med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde….beroende på humör. 😍

Smulpaj med äpple

Tips för att anpassa pajen

Glutenfri äppelpaj: Byt vetemjölet mot glutenfri mjölmix och använd glutenfria havregryn.

Mjölkfri äppelpaj: Använd mjölkfritt margarin eller kokosolja istället för smör.

Diabetesvänlig äppelpaj: Minska sockermängden till hälften och byt ut mot t.ex. kokossocker eller erytritol. Servera med osötad vaniljsås.

Fler goda äppelrecept

Fler äppelrecept att testa i höst

Om du som jag älskar att baka med äpplen, missa inte dessa godingar:

👉 Supergod äppelmarmelad – perfekt till rostat bröd eller ostbrickan.

👉 Himmelskt god äppelkaka – saftig och så lyxigt god.

👉 Kolasnittar med äpple & mandelmassa – höstens godaste småkaka!

👉 Snabb äppelkaka med kanelcrunch – klar på bara 20 minuter.

👉 Knäckig snabb äppel- och banankaka – perfekt när du har övermogna bananer.

👉 Saftig äppelkaka med vaniljsmör – smälter i munnen!

Fyndtips

Annons för Ellos


Äppelpaj och kampanj på bakgrejer hos Ellos

🛍️ Bakglädje på kampanj!
Just nu är det kampanj på massor av bakgrejer hos Ellos – bunkar, formar, slickepottar och kökstillbehör som gör bakningen ännu roligare.

🎁 Bonus! Använd koden NINAOKT25 i kassan så får du
33 % rabatt på dyraste varan + 5 % extra på redan nedsatta priser.
Gäller på allt!

*Annonslänk till Ellos.*

💛 Dela din äppelpaj med mig!

Har du testat receptet? Tagga mig gärna i dina bilder, jag älskar att se era bakverk!

📸 Instagram: @niiinis.se

📘 Facebook: Niiinis Kitchenlife

🎬 TikTok: @niiiniskitchenlife

📺 YouTube: Niiiinis

Kram Nina

12
Kommentera

Veckomatsedel v 42

Godmorgon. Det är tidig måndag här och jag har smugit upp och satt mig med tända ljus och ska skriva veckomatsedel åt dig. Enda ljudet jag hör är katten som spinner här i mitt knä, det är fortfarande mörkt ute och huset är tyst. Perfekt start på en måndag om du frågar mig. Den här veckan bjuder på en blandning av klassiker och comfort food…allt från en snäll quornfärssås till festlig helgmeny med vitlökssmör och vit chokladmousse. En riktig höstfavorit-vecka!

Quornfärssås

🍝 Måndag – Quornfärssås & mysstart på veckan

👉 Till receptet här

En mjukstart på veckan med quornfärssås som är krämig, smakrik och snabb att laga. Perfekt för både barn och vuxna och ingen kommer sakna köttet för man känner typ ingen skillnad!

Serveras med: pasta och en fräsch grönsallad.

Byt ut-tips: Vill du ha kött? Använd blandfärs eller kycklingfärs istället, samma kryddning funkar utmärkt!

🔗 Mer vegetariskt hittar du här

Fiskgratäng med bearnaisesås

🐟 Tisdag – Fiskgratäng med bearnaise

👉 Till receptet här

En riktig nostalgirätt! Len potatismos möter torsk och krämig bearnaisesås. Allt gratineras så potatismoset får lite härlig yta. Barnens favorit!

Byt ut-tips: Prova lax istället för torsk, funkar minst lika bra!

🔗 Mer fisk hittar du här

Kåljox

🥘 Onsdag – Kåljox

👉 Till receptet här

En värmande husmansrätt från förr, den här är sååååå goooood! Bara vitkål, färs och sirap som ger den där härliga mustiga smaken. Enkelt, mättande och billigt dessutom! Vill du kan du ha i en skvätt grädde också. Mums!

Byt ut-tips: Byt ut vitkålen mot spetskål för en mildare smak och snabbare tillagning.

🔗 Mer husman hittar du här

Potatis & palsternackssoppa

🥣 Torsdag – Potatis- & palsternackssoppa

👉 Till receptet här

Krämig, len och lagom söt av palsternackan, för mig var detta blivit en riktig tröst-soppa för kyliga dagar. Å Milo bara älskar den!

Serveras med: nybakat bröd, t.ex. mitt enkla filmjölksbröd.

Byt ut-tips: Toppa med knaperstekt bacon eller rostade pumpafrön för extra crunch!

🔗 Mer soppor hittar du här

Mango chutney kyckling

🍗 Fredag – Mango chutney-kyckling

👉 Till receptet här

En riktig fredagslyxare om du frågar mig. Krämig, sötstark och smakrik….mango chutney, fond och grädde gör underverk. Ändå så lätt att svänga ihop.

Serveras med: ris eller klyftpotatis.

Byt ut-tips: Prova med quornfilé eller halloumi om du vill köra vegetariskt!

🔗 Mer kyckling hittar du här

Råraka
VITLÖKSSMÖRSGRATINERADE fläskkotletter
Vit chokladmousse med blåbärsswirl

Lördag – Klassisk helgmeny

🥔 Förrätt – Råraka med löjrom

👉 Till receptet här

Frasiga små guldklimpar med klassisk topping – perfekt som lyxig start på helgen!

💡 Tips: gör dem små och halvera receptet om du serverar som förrätt.

🔗 Mer förrätter hittar du här

🍖 Varmrätt – Vitlökssmörsgratinerade fläskkotletter

👉 Till receptet här

Saftiga kotletter täckta med smör, vitlök och persilja, och en sås som gör dig lycklig på riktigt.

Servera med potatis, ris eller pasta.

🔗 Mer kött hittar du här

🍨 Efterrätt – Vit chokladmousse med blåbärsswirl

👉 Till receptet här

Len, syrlig och helt oemotståndlig, vi älskar den här verkligen. Det här är en dessert som får gästerna att be om receptet varendaste gång!

🔗 Mer efterrätter hittar du här

Gratinerad fläskfilé

🍲 Söndag – Gratinerad fläskfilé

👉 Till receptet här

En rätt som sköter sig själv i ugnen, sådär enkelt & perfekt. Den är krämig, smakrik och perfekt avslut på veckan.

Serveras med: klyftpotatis eller ris.

Byt ut-tips: Byt ut fläskfilé mot kycklingfilé för en lättare variant.

🔗 Mer gratänger hittar du här

🖤 Veckans kökstips

Veckans kökstips:
Låt alltid grytor, gratänger och såser vila 5–10 minuter innan servering. Smakerna sätter sig och rätten blir både fylligare och godare!

🛒 Inköpslista

(Kan kopieras direkt till anteckningar i mobilen!)

Kött & fisk:

– 4 kycklingfiléer

– 2 fläskfiléer

– 800 g fläskkotlett

– 500 g blandfärs

– 400 g torsk

– Löjrom

Grönsaker:

– Potatis

– Palsternacka

– Vitkål

– Gul lök

– Röd paprika

– Vitlök

– Basilika

– Persilja

– Timjan

Mejeri:

– Grädde

– Crème fraiche

– Smör

– Mjölk

– Vit choklad

Torrvaror & smaksättning:

– Mango chutney

– Kalvfond

– Kycklingfond

– Soja

– Sirap

– Tomatpuré

– Bearnaisesås

– Florsocker

🍷 Veckans dryckestips

Alkoholfritt:

Richard Juhlin Blanc de Blancs – perfekt till vit chokladmousse 🍾

Oddbird Organic White No 2 – friskt och fruktigt till rårakan eller fiskrätten

Med alkohol:

Ripasso Valpolicella – till fläskkotletterna, rund och fyllig

Pinot Grigio – frisk italiensk ton till salsiccia eller kyckling

Hoppas du fick lite ny matinspo inför veckan! 🥰

Och glöm inte att följa mig för fler recept, tips och vardagsinspiration:

👉 Instagram

👉 Facebook

👉 TikTok

👉 YouTube

💛 Kärlek vid första tuggan!

Kram Nina

12
1 kommentar
Innehåller annonslänkar

När dagarna bara sprang iväg 🍂

Hej älsklingar ❤️ Oj oj, här har det varit lite tyst några dagar. Ibland blir det bara lite mycket, ni vet hur det är. De andra kanalerna har rullat på som vanligt men bloggen… ja, den har tyvärr blivit lite bortglömd mitt i allt. Men! Nu har jag maaaassor på gång…både recept, samarbeten och lite härliga hösttips som ni kommer gilla. 🙌🏻

Lifehack-pizzan

Igår var jag så hungrig att jag nästan höll på att börja tugga på köksbänken. Haha….Tiden var knapp, alla var hungriga, och jag orkade inte ens tänka på vad vi skulle äta.

Familjen fick hemgjord pizza med salami, jag köpte pizzakit på ICA för 15 kr styck! Hur billigt? Och riktigt goda blev de faktiskt.

Själv gjorde jag min lifehack-pizza, en sån där snabbvariant jag ofta slänger ihop när jag vill ha något riktigt gott men orkar noll.

👉 Glutenfritt tortillabröd som botten

👉 Min världens godaste snabba pizzasås

👉 Rökt kalkon

👉 Ost och massa oregano

In i ugnen tills den får färg, klart!

Vill man festa till det (och det vill man ju ibland 😅) så doppar man bitarna i bearnaisesås. Svingott, jag lovar!

Snabb pizzasås – klar på en minut

Du behöver:

3 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta eller ½ tsk vitlökspulver

1 tsk oregano

Salt & peppar

En liten skvätt lönnsirap

½ msk olivolja

Gör så här:

Blanda allt i en liten skål – sen är det bara att bre på pizzabotten, toppa och grädda. Så enkelt men så galet gott. På min pizza hade jag strimlad kalkon, ost & massa oregano.

Outfit 1 – Mötet i Stockholm & kaffe på Waynes

När jag var i Stockholm tidigare i veckan hade jag på mig min nya gosigaste höstjacka i pile. Perfekt när man vill vara både varm och snygg. Under hade jag en denimblus med liten volang i u-ringningen, alltså, jag älskar den och fattar inte hur den kan vara så billig! 😍

🧥 Jackan hittar du här (på REA)

👚 Blusen hittar du här (också på REA)

Jag satt sen på Waynes Coffee och jobbade en stund…ni vet, kaffe, dator och lite folk omkring. Älskar såna små stunder i stan, det känns alltid lite extra vuxet på nåt sätt….haha. Och som att jag har ett eget litet kontor som jag besöker ibland. ☕️💻

Outfit 2 – Hemmadag med Teamsmöte

En annan dag jobbade jag hemifrån, hade Teamsmöte och kände mig så där härligt bekväm men ändå lite snygg.

Jag hade på mig min stickade klänning med hög slits….så mjuk att man tror det är myskläder men ändå så fin. Och till det leggings i viskos som sitter helt perfekt.

👗 Klänningen finns här (REA!)

🖤 Leggingsen finns här (REA!)

Älskar såna plagg…man kan sitta i soffan och jobba men ändå känna sig som en person som har koll på livet. 😅 Det kan behövas för ibland blir jag kvar i mina slitna pyjamasbyxor med tofsen på sniskan hela dagen, då har man inte koll på livet, inte Milo heller när han kommer hem från skolan och mamma fortfarande står i pyjamasen. Haha!

🎂 Tonys födelsedag

Tony har fyllt år också! 🥳 Här när jag & Nulo sjöng för honom på morgonen, Majlis var såklart också med. Hon hade totalt siktat in sig på presenstsnörena…. Hon äääääälskar dom. Tony gillar egentligen inte att fira sin födelsedag…han är mer “äh, det är som vilken dag som helst”-typen. Men våra föräldrar kom över på fika, och jag bakade tre olika kakor med samma grundrecept (hur fiffigt!?). Recept på det kommer senare, ni kommer älska det.

AIK–Värnamo på Friends

För helgen var vi på fotboll hela högen! Roligt nog är vi en stor skara AIK:are i vår familj vilket ju är så kul! AIK–Värnamo på Friends Arena förra helgen, jag hängde med syrran och lilla Siri på familjeläktaren, och karlarna i sällskapet stod på Norra Stå och levde sitt bästa liv. Efter matchen mötte vi faktiskt några av spelarna också…syrrans man jobbar ju med säkerheten på AIK:s matcher. Riktigt kul dag! 🖤💛🖤

🍁 Höstmys just nu

Just nu njuter jag av:

• Ljusslingor överallt ✨ Har just fyllt på o beställt denna fina ljusslinga som ska få pryda höstens & vinterns dukningar. Riktigt bra pris just nu.

• Tända ljus och äppeldoft, gjorde världens godaste äppelpaj som det kommer recept på. Blev så inspirerad av min samarbetspartners Västerbottenssåpas äppeldoft, gud vad jag älskar den. Läs gärna mer HÄR! Rabattkoden gäller till den 14/10.

• Te med honung på kvällen

• Och känslan av att man får krypa in i sig själv lite igen.

Söndagsmys just nu

Mysigaste morgonrocken/badrocken hittar du HÄR.

Kaffekoppen är påfylld, ett doftljus brinner på bordet och jag känner mig faktiskt ganska nöjd. Söndagar har blivit min mjukstart inför veckan…. lite plock, lite planering, och helst en stund i fåtöljen me min lilla kisse med något härligt program i bakgrunden. Enda planerade idag är att vi ska titta på Milos match, resten blir lite spontant. Jag tänker försöka hålla fast vid den känslan även imorgon. Lugnt, mjukt, utan stress….om det går, jag ska göra mitt bästa!

Här på bloggen har jag massor med härliga inlägg planerade, vi ska mysa ned oss i hösten så det står härliga till….jag ska nämligen ut och fota alla de vackra färgerna och går det som planerat ska jag ta med mitt stormkök och laga något gott på den, du hänger såklart på. Jag har också några tips som jag ska dela med mig av som har med hus & hem och göra.

Och vet ni….det känns som att hösten liksom ropar på allt det där mysiga igen. ✨ Känner inte ni så?

Jag har så mycket roligt planerat här inne framöver, så häll upp en kopp te och gör dig redo, för här kommer lite av det som väntar på bloggen:

🍂 Receptet på mina tre-i-ett-kakor – samma grund, tre olika sorter (så smart och gott!).

🍂 Fler lifehack-middagar för stressiga vardagar – snabba, billiga och svingoda.

🍂 Höstfix hemma – små saker som gör det varmt och ombonat utan att kosta skjortan och halva armen som jag brukar säga.

🍂 Stormköksmat & höstutflykter – jag ska ut och fota alla färgerna och laga något gott ute i naturen.

🍂 Mer outfits – så vi välkomnar hösten både snyggt & skönt!

🍂 Lifehacks – jag har kommit på att jag sitter på så många lifehacks som jag aldrig delar här, det ska det bli ändring på nu!

🍂 Fler bakrecept – både klassiker och nya favoriter (ni vet hur det brukar sluta när jag får feeling 😅).

🍂 Lite liv & känslor – sådär som jag alltid delar, när tankarna får följa in hit till bloggen så var beredd med kaffekoppen.

Ha nu en mysig Söndag, kom ihåg att låta allt återhämta sig idag så du har ny energi in i veckan som kommer!

Ps; Missa för bövelen inte min kökets almanacka som kommer dyka upp här på bloggen senare!

Kram Nina

28
2 kommentarer
I betalt samarbete med Västerbottens såpa

Höstdoft, äppelpaj och skinande plåtar

Äntligen rabattkod till dig igen, ni är många som brukar fråga efter den och här är den. Jag har börjat höstboa här hemma, och det innebär att plocka i ordning, ändra om lite och städa inför allt som komma skall. Det är något med den här doften av såpa alltså. Som att hela köket känns som en trygg och varm plats.

Västerbottens såpas äppeldoftande höstkit är helt magisk. Måste verkligen tipsa om den. Inte bara doften, utan den är också så vansinnigt bra.

💛🧡 Och just ja! Min kod NH20 ger 20 % rabatt på hela sortimentet, gäller på alla produkter, även de andra kiten, även de nedsatta. Rabattkoden gäller tom 14-10. Du hittar direktlänk längre ner!

Köks-kitet som jag använt hittar du 👉 HÄR!

Ugnrengörings-kitet hittar du 👉 HÄR!

Västerbottens såpa
Före Västerbottens såpa
Efter Västerbottens såpa

Visst är det ett otroligt resultat?! Va? Jag blir lika hänförd och smått chockad varje gång. Älskar att det funkar så himla bra!

Så här gör jag rent mina plåtar med såpan:

1. Blöt plåten med vatten

2. På med såpa, gärna spray eller flytande, jag använder den flytande här.

3. Skrubba in såpan med eko-duken (den sträva)

3. Plasta in, jag använde en vanlig plastpåse

4. Låt ligga upp till ett dygn

🌟 När jag har bråttom:

– Koka vatten och låt plåten ligga i det heta vattnet en stund, då lossnar allt mycket lättare.

5. Skrubba rent med kopparskrubben

6. Skölj och torka av – KLART!

Resultat? ✨ Plåten blev som ny!

Vill du rengöra ugnen? Ja då kör du med Ugnsrengörings-kitet! Du slipper alla vidriga dofter som följer med de traditionella ugnsrengöringarna.

Före
Efter

Hur rengör man ugnen? Jo först tar man en rejäl klick av den koncentrerade såpan och lite vatten på en svamp och löddrar upp den. Sedan brer man på i hela ugnen, starta ugnen och ha den på ca 90-100 grader, ställ in en skål med vatten så det blir ånga i ugnen. Det är ångan som kommer göra jobbet, låt verka i ca 20 min.

Låt det svalna, sedan är det bara att ta kokosborsten med lite mer koncentrerad såpa och löddra upp det och borsta igenom hela ugnen. På de tuffaste fläckarna kan man använda skrapan lite försiktigt. Sedan är det bara att torka av hela ugnen med trasan.

Gallrena smörjer du med koncentrerad såpa och lite vatten. In i en plastpåse i upp till ett dygn, sen är det bara skrubba av enkelt och torka av, KLART!

Äppelkit Västerbottens såpa

Jag fick ett underbart litet kit med:

– Äppelsåpa

– Äppelsåpa-spray

– En springform

– Ekologiska äpplen

– Vanilj

– Och ett recept på äppelpaj

Jag bakade pajen direkt – och alltså, hela huset doftade som en höstdag i Astrid Lindgrens värld. 🥹

Jag kommer dela receptet snart…men alltså: tänk dig detta som gå bort-present? Hur fint?!

Den bakade äppelpajen

💛 Jag älskar att Västerbottens Såpa gör så mycket mer än bara rent.

Det är naturligt, snällt mot huden och utan varningssymboler, men framför allt: det FUNKAR.

📦 Kökskitet som jag använde hittar du här → KÖKS-KIT

Vill du ha ugnsrengöringen också, det hittar du här → UGNSRENGÖRINGS-KIT

🍂 Och glöm inte: min kod NH20 ger 20 % rabatt. Gäller till den 14/10-2025

Höstiga Städkramar Nina

14
2 kommentarer

Stekta kanelbullesemlor – galet goda små semlor med mascarpone och mandelmassa 😍

Har du hört talas om stekta semlor? Här kommer min egen version som blev stekta kanelbullesemlor! Tipsade om dessa i en veckomatsedel för länge längesen och hade nästan glömt dessa godingar! De smakar som en dröm, doftar nygräddat bageri och är dessutom superenkla att göra eftersom du använder färdig pizzadeg. Perfekt när du vill ha något riktigt gott utan att baka en hel deg från grunden.

De här små godbitarna är krispiga på utsidan, mjuka inuti och fyllda med den mest ljuvliga blandning av mascarpone och mandelmassa. Det här bara måste du prova! ✨

🧁 Recept: Stekta kanelbullesemlor (ca 15 små)

Du behöver:

1 platta färdig pizzadeg (vill du så bakar du egen bulldeg efter detta recept)

50 g rumsvarmt smör

2 msk kanel

0,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

250 g mascarpone

250 g mandelmassa

Smör till stekning

Gör så här:

1️⃣ Rulla ut pizzadegen.

Blanda smör, kanel, socker och vaniljsocker till en krämig smet.

2️⃣ Bred ut blandningen över hela degen.

Rulla ihop från långsidan till en rulle och skär i cirka 3 cm breda bitar.

3️⃣ Stek bullarna.

Lägg en rejäl klick smör i stekpannan och stek bullarna på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg. Obs! Sockret i fyllningen kan göra att det bränns lätt, sänk värmen om det behövs.

4️⃣ Låt bullarna svalna något.

Skär varje bulle i två delar, en botten och ett lock.

5️⃣ Fyllning:

Vispa ihop mascarpone och mandelmassa tills det blir en len, fluffig kräm. Lägg i spritspåse (eller klicka med sked).

6️⃣ Montering:

Spritsa på fyllningen, lägg på locket och pudra med florsocker.

Ät direkt medan de är ljumna….magiskt gott! 😋

Tips för bästa resultat

Stek på medelvärme – hellre lite längre tid än för hett, så hinner bullarna bli genomstekta utan att brännas.

Servera direkt, de är som allra godast när de är ljumna och krämiga.

Vill du göra dem lite lyxigare? Tillsätt en nypa kardemumma i fyllningen!

För extra fluff – vispa ner lite grädde i mascarponeblandningen.

Variationer på stekta kanelbullesemlor

Nutellafyllning: Byt mandelmassa mot Nutella för en chokladig semmelvariant.

Äpple & kanel: Lägg några tunna skivor äpple i stekpannan innan du steker bullarna…kanel, smör och äpple är en drömkombo. Lägg sedan äppelskivorna på mascarpone fyllningen – himmelskt!

Vaniljdröm: Blanda mascarpone med vaniljkräm istället för mandelmassa.

Julversion: Tillsätt lite pepparkakskrydda i fyllningen och servera som vinterfika.

Fler bullar med spännande fyllningar

Dallasbullar – fyllda med smörig vaniljkräm och lite extra dekadens. En bulle för livsnjutaren i oss. Sååå goda! 

Citronbullar – en fräsch twist på klassikern, där syrlig citron möter vanilj och det blir inget annat än fyrverkeri av smakkombinationer, bland det godaste av bullar jag vet! 

Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga bullar fyllda med blåbär och mandelmassa som gör dem extra saftiga och smakrika.

Krämiga vaniljbullar i långpanna – ett bullrecept där vaniljkräm fylls i små hål i en saftig långpanna. Perfekt när man vill baka till många.

Hallonbullar – en frisk och bärig bulle med hallon & vanilj som bara är sååå god! Du kan självklart byta ut bären som du vill.

Stora härliga vaniljbullar – luftiga bullar med vaniljfyllning, perfekt om du vill variera dig från klassisk kanel.

Bullar med messmorsfyllning – en riktigt unik bulle med nostalgisk messmorssmak, sååå oväntat gott!

FAQ – vanliga frågor

Kan man använda vanlig bulldeg istället för pizzadeg?

Absolut! Men pizzadegen gör att det går snabbare och ger en lite segare, frasig textur som passar perfekt till stekning.

Kan man förbereda dem i förväg?

Ja, du kan rulla och skära bullarna i förväg och förvara dem i kylen (täckt med plast) tills det är dags att steka. Fyll dem precis före servering.

Hur länge håller de?

De är godast samma dag, men du kan förvara dem i kylskåp upp till 2 dagar. Värm försiktigt i stekpanna eller ugn innan servering.

Kan man frysa dem?

Du kan frysa de ostekta bullarna, men inte de färdigfyllda, mascarponekrämen blir vattnig vid upptining.

Gillade du de här stekta kanelbullesemlorna?

Klicka gärna på tummen upp och följ mig i mina kanaler, där delar jag dagligen recept, vardagsinspiration och massor av matglädje!

👉 Instagram: @niiinis.se – följ mina stories med bak, vardag och glimtar från köket.

👉 Facebook: Niiinis Kitchenlife – där hittar du ännu fler recept, tips och livesändningar.

👉 TikTok: @niiiniskitchenlife – snabba klipp och vardagsmys.

👉 YouTube: @Niiiinis – längre receptfilmer och kökshäng med mig.

Tryck följ så missar du inget gott! 💛

Kram Nina

9
Kommentera

Orkar du inte baka? Gör det här istället – smörstekta gifflar med kanelsocker! 😍

Idag är det Kanelbullens dag och visst, jag har redan tipsat om mina allra bästa bullrecept här:

👉 Bästa recepten på kanelbullar + tips!

Meeen… om du känner att baka från grunden känns lite övermäktigt idag så har jag det absolut godaste fusket du kan tänka dig. Det här är så gott att man får hejda sig från att slicka stekpannan. Smörstekta gifflar med kanelsocker. Alltså. Wow.

Smörstekta gifflar

⭐ Smörstekta gifflar med kanelsocker

Portioner: ca 10 gifflar
Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 5 min
Betyg: ★★★★★ (12 röster)

Ingredienser:

  • 1 pkt Pågens gifflar
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 nypa salt

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme.
  2. Lägg i hela påsen med gifflar. Stek tills de får lätt färg.
  3. Blanda socker, kanel och en nypa salt i en skål.
  4. Rör runt så gifflarna täcks med smör, rulla dem i kanelsockret.
  5. Servera genast. Extra gott med vaniljglass!

FAQ – Vanliga frågor om detta lilla mirakelrecept:

Kan man använda andra sorters gifflar?

Absolut! Vanilj- eller chokladfyllda gifflar funkar också jättebra. Testa också med saffransgifflar till jul, magiskt!

Måste man rulla dem i kanelsocker?

Nej, men det gör hela grejen extra gott. Du kan också pudra över florsocker, doppa i choklad, eller ringla lite kolasås över….wow!

Går det att förbereda i förväg?

Du kan steka gifflarna i förväg och värma lätt i ugn innan servering. Rulla dem i kanelsocker precis innan så blir de härligt krispiga!

Funkar det med glutenfria gifflar?

Yes, om du hittar glutenfria gifflar (eller bakar egna) så går det jättebra. Receptet är flexibelt!

Hur gör jag egna gifflar från grunden?

Det kan du! Scrolla ned så hittar du ett komplett recept – bara att följa steg för steg. Perfekt om du vill göra en större sats och frysa in.

Vad serverar man till?

Vaniljglass, vispad grädde eller bara en kopp kaffe…du väljer! Eller gör en liten desserttallrik med bär, nötter och en kula glass.

Kan man spara rester?

Ja, men godast är de nygjorda. Om du ändå får rester, förvara i burk med lock och värm lätt i ugn nästa dag.

Vad heter det egentligen – gifflar eller giffelbullar?

Haha, båda funkar! Men tekniskt sett är “gifflar” små bullar i spiralform. Pågens kallar dem bara “gifflar”….så det gör vi också!

🥐 Vill du baka egna gifflar? Här är mitt recept!

Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk (ljummen)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Ca 6–6,5 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 msk kanel

Så gör du:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma mjölken och rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och kardemumma. Rör ner mjukt smör i bitar.
  3. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Knåda i 5–10 minuter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.
  4. Blanda under tiden fyllningen: rör ihop smör, socker och kanel till en mjuk röra.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över hela ytan.
  6. Vik degen dubbel på längden. Skär 2–3 cm breda remsor. Snurra till små gifflar eller rulla till snäckor.
  7. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 min.
  8. Grädda i 225°C i ca 7–9 min tills de fått fin färg. Låt svalna.

Tips: De här går utmärkt att frysa in och ta fram när du vill göra smörstekta gifflar!

💡 Tips från Niiinis – så gör du det lilla extra!

Chokladsmältaren: Lägg i ett par rutor mjölkchoklad i stekpannan när du stekt klart gifflarna…rör om försiktigt så det bara smälter lätt. Chokladen fastnar som ett mjukt lager på gifflarna. Mmmm…

Dessert deluxe: Servera med vaniljglass, ringla lite kolasås över och toppa med krossade salta nötter. Man kan tro att man jobbat i timmar med det här receptet.

Julversion: Använd saffransgifflar, byt ut kanelen mot pepparkakskrydda och toppa med lite apelsinzest. Jul på ett fat!

Nötcrunch: Rör ner lite hackade valnötter eller pecannötter i kanelsockret, det ger extra crunch och en lyxigare smak.

Smart restförvaring: Har du gifflar över? Frys in dem som de är. När du blir sugen, värm snabbt i stekpanna eller ugn och rulla i kanelsocker igen. Som nygjorda!

Glöm inte att följa mig på mina kanaler om du gillar sånt här mysigt fusk-gottis 💛

Jag bjuder på bakglädje, vardagsmat, humor och glimtar från mitt liv varje dag:

📲 Instagram: @niiinis.se – mat, bak, stories och feelgood!

📘 Facebook: Niiinis Kitchenlife – följ för dagliga recept & inspiration!

📌 TikTok: @niiiniskitchenlife – snabba hacks, goda grejer och en skvätt fniss!

📺 YouTube: Niiinis – full fart här också med mat, bak & liv!

🫶 Tryck gärna på hjärtat, lämna en kommentar eller dela vidare till någon du tycker om….det betyder allt! 💛

Kram Nina

7
Kommentera