Åh den här äppelpajen gjorde ju jag i förra veckan, t.o.m. jag som egentligen ska undvika gluten tog 2 bitar. Den blev såååå gooood! Åh herreminje alltså. Finns det något som doftar mer höst än nybakad äppelpaj med smuldeg? Den här varianten är en riktig klassiker, frasig, smörig och lagom söt, med perfekt smul på. Såhär vill jag att en smulpaj ska se ut. Ta vilka äpplen du vill, funkar med allt….har du en favorit så använd gärna den. Servera med vaniljsås eller vaniljglass, och du har en efterrätt som ALLA älskar.
🛍️ Bakglädje på kampanj!
Just nu är det kampanj på massor av bakgrejer hos Ellos – bunkar, formar, slickepottar och kökstillbehör som gör bakningen ännu roligare.
🎁 Bonus! Använd koden NINAOKT25 i kassan så får du 33 % rabatt på dyraste varan + 5 % extra på redan nedsatta priser. Gäller på allt!
Godmorgon. Det är tidig måndag här och jag har smugit upp och satt mig med tända ljus och ska skriva veckomatsedel åt dig. Enda ljudet jag hör är katten som spinner här i mitt knä, det är fortfarande mörkt ute och huset är tyst. Perfekt start på en måndag om du frågar mig. Den här veckan bjuder på en blandning av klassiker och comfort food…allt från en snäll quornfärssås till festlig helgmeny med vitlökssmör och vit chokladmousse. En riktig höstfavorit-vecka!
En mjukstart på veckan med quornfärssås som är krämig, smakrik och snabb att laga. Perfekt för både barn och vuxna och ingen kommer sakna köttet för man känner typ ingen skillnad!
Serveras med: pasta och en fräsch grönsallad.
Byt ut-tips: Vill du ha kött? Använd blandfärs eller kycklingfärs istället, samma kryddning funkar utmärkt!
En värmande husmansrätt från förr, den här är sååååå goooood! Bara vitkål, färs och sirap som ger den där härliga mustiga smaken. Enkelt, mättande och billigt dessutom! Vill du kan du ha i en skvätt grädde också. Mums!
Byt ut-tips: Byt ut vitkålen mot spetskål för en mildare smak och snabbare tillagning.
Veckans kökstips:
Låt alltid grytor, gratänger och såser vila 5–10 minuter innan servering. Smakerna sätter sig och rätten blir både fylligare och godare!
🛒 Inköpslista
(Kan kopieras direkt till anteckningar i mobilen!)
Kött & fisk:
– 4 kycklingfiléer
– 2 fläskfiléer
– 800 g fläskkotlett
– 500 g blandfärs
– 400 g torsk
– Löjrom
Grönsaker:
– Potatis
– Palsternacka
– Vitkål
– Gul lök
– Röd paprika
– Vitlök
– Basilika
– Persilja
– Timjan
Mejeri:
– Grädde
– Crème fraiche
– Smör
– Mjölk
– Vit choklad
Torrvaror & smaksättning:
– Mango chutney
– Kalvfond
– Kycklingfond
– Soja
– Sirap
– Tomatpuré
– Bearnaisesås
– Florsocker
🍷 Veckans dryckestips
Alkoholfritt:
Richard Juhlin Blanc de Blancs – perfekt till vit chokladmousse 🍾
Oddbird Organic White No 2 – friskt och fruktigt till rårakan eller fiskrätten
Med alkohol:
Ripasso Valpolicella – till fläskkotletterna, rund och fyllig
Pinot Grigio – frisk italiensk ton till salsiccia eller kyckling
Hoppas du fick lite ny matinspo inför veckan! 🥰
Och glöm inte att följa mig för fler recept, tips och vardagsinspiration:
Hej älsklingar ❤️ Oj oj, här har det varit lite tyst några dagar. Ibland blir det bara lite mycket, ni vet hur det är. De andra kanalerna har rullat på som vanligt men bloggen… ja, den har tyvärr blivit lite bortglömd mitt i allt. Men! Nu har jag maaaassor på gång…både recept, samarbeten och lite härliga hösttips som ni kommer gilla. 🙌🏻
Lifehack-pizzan
Igår var jag så hungrig att jag nästan höll på att börja tugga på köksbänken. Haha….Tiden var knapp, alla var hungriga, och jag orkade inte ens tänka på vad vi skulle äta.
Familjen fick hemgjord pizza med salami, jag köpte pizzakit på ICA för 15 kr styck! Hur billigt? Och riktigt goda blev de faktiskt.
Själv gjorde jag min lifehack-pizza, en sån där snabbvariant jag ofta slänger ihop när jag vill ha något riktigt gott men orkar noll.
👉 Glutenfritt tortillabröd som botten
👉 Min världens godaste snabba pizzasås
👉 Rökt kalkon
👉 Ost och massa oregano
In i ugnen tills den får färg, klart!
Vill man festa till det (och det vill man ju ibland 😅) så doppar man bitarna i bearnaisesås. Svingott, jag lovar!
Snabb pizzasås – klar på en minut
Du behöver:
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta eller ½ tsk vitlökspulver
1 tsk oregano
Salt & peppar
En liten skvätt lönnsirap
½ msk olivolja
Gör så här:
Blanda allt i en liten skål – sen är det bara att bre på pizzabotten, toppa och grädda. Så enkelt men så galet gott. På min pizza hade jag strimlad kalkon, ost & massa oregano.
Outfit 1 – Mötet i Stockholm & kaffe på Waynes
När jag var i Stockholm tidigare i veckan hade jag på mig min nya gosigaste höstjacka i pile. Perfekt när man vill vara både varm och snygg. Under hade jag en denimblus med liten volang i u-ringningen, alltså, jag älskar den och fattar inte hur den kan vara så billig! 😍
Jag satt sen på Waynes Coffee och jobbade en stund…ni vet, kaffe, dator och lite folk omkring. Älskar såna små stunder i stan, det känns alltid lite extra vuxet på nåt sätt….haha. Och som att jag har ett eget litet kontor som jag besöker ibland. ☕️💻
Outfit 2 – Hemmadag med Teamsmöte
En annan dag jobbade jag hemifrån, hade Teamsmöte och kände mig så där härligt bekväm men ändå lite snygg.
Jag hade på mig min stickade klänning med hög slits….så mjuk att man tror det är myskläder men ändå så fin. Och till det leggings i viskos som sitter helt perfekt.
Älskar såna plagg…man kan sitta i soffan och jobba men ändå känna sig som en person som har koll på livet. 😅 Det kan behövas för ibland blir jag kvar i mina slitna pyjamasbyxor med tofsen på sniskan hela dagen, då har man inte koll på livet, inte Milo heller när han kommer hem från skolan och mamma fortfarande står i pyjamasen. Haha!
🎂 Tonys födelsedag
Tony har fyllt år också! 🥳 Här när jag & Nulo sjöng för honom på morgonen, Majlis var såklart också med. Hon hade totalt siktat in sig på presenstsnörena…. Hon äääääälskar dom. Tony gillar egentligen inte att fira sin födelsedag…han är mer “äh, det är som vilken dag som helst”-typen. Men våra föräldrar kom över på fika, och jag bakade tre olika kakor med samma grundrecept (hur fiffigt!?). Recept på det kommer senare, ni kommer älska det.
AIK–Värnamo på Friends
För helgen var vi på fotboll hela högen! Roligt nog är vi en stor skara AIK:are i vår familj vilket ju är så kul! AIK–Värnamo på Friends Arena förra helgen, jag hängde med syrran och lilla Siri på familjeläktaren, och karlarna i sällskapet stod på Norra Stå och levde sitt bästa liv. Efter matchen mötte vi faktiskt några av spelarna också…syrrans man jobbar ju med säkerheten på AIK:s matcher. Riktigt kul dag! 🖤💛🖤
🍁 Höstmys just nu
Just nu njuter jag av:
• Ljusslingor överallt ✨ Har just fyllt på o beställt denna fina ljusslinga som ska få pryda höstens & vinterns dukningar. Riktigt bra pris just nu.
• Tända ljus och äppeldoft, gjorde världens godaste äppelpaj som det kommer recept på. Blev så inspirerad av min samarbetspartners Västerbottenssåpas äppeldoft, gud vad jag älskar den. Läs gärna mer HÄR! Rabattkoden gäller till den 14/10.
• Te med honung på kvällen
• Och känslan av att man får krypa in i sig själv lite igen.
Kaffekoppen är påfylld, ett doftljus brinner på bordet och jag känner mig faktiskt ganska nöjd. Söndagar har blivit min mjukstart inför veckan…. lite plock, lite planering, och helst en stund i fåtöljen me min lilla kisse med något härligt program i bakgrunden. Enda planerade idag är att vi ska titta på Milos match, resten blir lite spontant. Jag tänker försöka hålla fast vid den känslan även imorgon. Lugnt, mjukt, utan stress….om det går, jag ska göra mitt bästa!
Här på bloggen har jag massor med härliga inlägg planerade, vi ska mysa ned oss i hösten så det står härliga till….jag ska nämligen ut och fota alla de vackra färgerna och går det som planerat ska jag ta med mitt stormkök och laga något gott på den, du hänger såklart på. Jag har också några tips som jag ska dela med mig av som har med hus & hem och göra.
Och vet ni….det känns som att hösten liksom ropar på allt det där mysiga igen. ✨ Känner inte ni så?
Jag har så mycket roligt planerat här inne framöver, så häll upp en kopp te och gör dig redo, för här kommer lite av det som väntar på bloggen:
🍂 Receptet på mina tre-i-ett-kakor – samma grund, tre olika sorter (så smart och gott!).
🍂 Fler lifehack-middagar för stressiga vardagar – snabba, billiga och svingoda.
🍂 Höstfix hemma – små saker som gör det varmt och ombonat utan att kosta skjortan och halva armen som jag brukar säga.
🍂 Stormköksmat & höstutflykter – jag ska ut och fota alla färgerna och laga något gott ute i naturen.
🍂 Mer outfits – så vi välkomnar hösten både snyggt & skönt!
🍂 Lifehacks – jag har kommit på att jag sitter på så många lifehacks som jag aldrig delar här, det ska det bli ändring på nu!
🍂 Fler bakrecept – både klassiker och nya favoriter (ni vet hur det brukar sluta när jag får feeling 😅).
🍂 Lite liv & känslor – sådär som jag alltid delar, när tankarna får följa in hit till bloggen så var beredd med kaffekoppen.
Ha nu en mysig Söndag, kom ihåg att låta allt återhämta sig idag så du har ny energi in i veckan som kommer!
Ps; Missa för bövelen inte min kökets almanacka som kommer dyka upp här på bloggen senare!
Äntligen rabattkod till dig igen, ni är många som brukar fråga efter den och här är den. Jag har börjat höstboa här hemma, och det innebär att plocka i ordning, ändra om lite och städa inför allt som komma skall. Det är något med den här doften av såpa alltså. Som att hela köket känns som en trygg och varm plats.
Västerbottens såpas äppeldoftande höstkit är helt magisk. Måste verkligen tipsa om den. Inte bara doften, utan den är också så vansinnigt bra.
💛🧡 Och just ja! Min kod NH20 ger 20 % rabatt på hela sortimentet, gäller på alla produkter, även de andra kiten, även de nedsatta. Rabattkoden gäller tom 14-10. Du hittar direktlänk längre ner!
Västerbottens såpa Före Västerbottens såpaEfter Västerbottens såpa
Visst är det ett otroligt resultat?! Va? Jag blir lika hänförd och smått chockad varje gång. Älskar att det funkar så himla bra!
Så här gör jag rent mina plåtar med såpan:
1. Blöt plåten med vatten
2. På med såpa, gärna spray eller flytande, jag använder den flytande här.
3. Skrubba in såpan med eko-duken (den sträva)
3. Plasta in, jag använde en vanlig plastpåse
4. Låt ligga upp till ett dygn
🌟 När jag har bråttom:
– Koka vatten och låt plåten ligga i det heta vattnet en stund, då lossnar allt mycket lättare.
5. Skrubba rent med kopparskrubben
6. Skölj och torka av – KLART!
Resultat? ✨ Plåten blev som ny!
Vill du rengöra ugnen? Ja då kör du med Ugnsrengörings-kitet! Du slipper alla vidriga dofter som följer med de traditionella ugnsrengöringarna.
Före Efter
Hur rengör man ugnen? Jo först tar man en rejäl klick av den koncentrerade såpan och lite vatten på en svamp och löddrar upp den. Sedan brer man på i hela ugnen, starta ugnen och ha den på ca 90-100 grader, ställ in en skål med vatten så det blir ånga i ugnen. Det är ångan som kommer göra jobbet, låt verka i ca 20 min.
Låt det svalna, sedan är det bara att ta kokosborsten med lite mer koncentrerad såpa och löddra upp det och borsta igenom hela ugnen. På de tuffaste fläckarna kan man använda skrapan lite försiktigt. Sedan är det bara att torka av hela ugnen med trasan.
Gallrena smörjer du med koncentrerad såpa och lite vatten. In i en plastpåse i upp till ett dygn, sen är det bara skrubba av enkelt och torka av, KLART!
Äppelkit Västerbottens såpa
Jag fick ett underbart litet kit med:
– Äppelsåpa
– Äppelsåpa-spray
– En springform
– Ekologiska äpplen
– Vanilj
– Och ett recept på äppelpaj
Jag bakade pajen direkt – och alltså, hela huset doftade som en höstdag i Astrid Lindgrens värld. 🥹
Jag kommer dela receptet snart…men alltså: tänk dig detta som gå bort-present? Hur fint?!
Den bakade äppelpajen
💛 Jag älskar att Västerbottens Såpa gör så mycket mer än bara rent.
Det är naturligt, snällt mot huden och utan varningssymboler, men framför allt: det FUNKAR.
📦 Kökskitet som jag använde hittar du här → KÖKS-KIT
Vill du ha ugnsrengöringen också, det hittar du här → UGNSRENGÖRINGS-KIT
🍂 Och glöm inte: min kod NH20 ger 20 % rabatt. Gäller till den 14/10-2025
Har du hört talas om stekta semlor? Här kommer min egen version som blev stekta kanelbullesemlor! Tipsade om dessa i en veckomatsedel för länge längesen och hade nästan glömt dessa godingar! De smakar som en dröm, doftar nygräddat bageri och är dessutom superenkla att göra eftersom du använder färdig pizzadeg. Perfekt när du vill ha något riktigt gott utan att baka en hel deg från grunden.
De här små godbitarna är krispiga på utsidan, mjuka inuti och fyllda med den mest ljuvliga blandning av mascarpone och mandelmassa. Det här bara måste du prova! ✨
🧁 Recept: Stekta kanelbullesemlor (ca 15 små)
Du behöver:
1 platta färdig pizzadeg (vill du så bakar du egen bulldeg efter detta recept)
50 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
250 g mascarpone
250 g mandelmassa
Smör till stekning
Gör så här:
1️⃣ Rulla ut pizzadegen.
Blanda smör, kanel, socker och vaniljsocker till en krämig smet.
2️⃣ Bred ut blandningen över hela degen.
Rulla ihop från långsidan till en rulle och skär i cirka 3 cm breda bitar.
3️⃣ Stek bullarna.
Lägg en rejäl klick smör i stekpannan och stek bullarna på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg. Obs! Sockret i fyllningen kan göra att det bränns lätt, sänk värmen om det behövs.
4️⃣ Låt bullarna svalna något.
Skär varje bulle i två delar, en botten och ett lock.
5️⃣ Fyllning:
Vispa ihop mascarpone och mandelmassa tills det blir en len, fluffig kräm. Lägg i spritspåse (eller klicka med sked).
6️⃣ Montering:
Spritsa på fyllningen, lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät direkt medan de är ljumna….magiskt gott! 😋
Tips för bästa resultat
Stek på medelvärme – hellre lite längre tid än för hett, så hinner bullarna bli genomstekta utan att brännas.
Servera direkt, de är som allra godast när de är ljumna och krämiga.
Vill du göra dem lite lyxigare? Tillsätt en nypa kardemumma i fyllningen!
För extra fluff – vispa ner lite grädde i mascarponeblandningen.
Variationer på stekta kanelbullesemlor
Nutellafyllning: Byt mandelmassa mot Nutella för en chokladig semmelvariant.
Äpple & kanel: Lägg några tunna skivor äpple i stekpannan innan du steker bullarna…kanel, smör och äpple är en drömkombo. Lägg sedan äppelskivorna på mascarpone fyllningen – himmelskt!
Vaniljdröm: Blanda mascarpone med vaniljkräm istället för mandelmassa.
Julversion: Tillsätt lite pepparkakskrydda i fyllningen och servera som vinterfika.
Fler bullar med spännande fyllningar
Dallasbullar – fyllda med smörig vaniljkräm och lite extra dekadens. En bulle för livsnjutaren i oss. Sååå goda!
Citronbullar – en fräsch twist på klassikern, där syrlig citron möter vanilj och det blir inget annat än fyrverkeri av smakkombinationer, bland det godaste av bullar jag vet!
Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga bullar fyllda med blåbär och mandelmassa som gör dem extra saftiga och smakrika.
Krämiga vaniljbullar i långpanna – ett bullrecept där vaniljkräm fylls i små hål i en saftig långpanna. Perfekt när man vill baka till många.
Hallonbullar – en frisk och bärig bulle med hallon & vanilj som bara är sååå god! Du kan självklart byta ut bären som du vill.
Stora härliga vaniljbullar – luftiga bullar med vaniljfyllning, perfekt om du vill variera dig från klassisk kanel.
Meeen… om du känner att baka från grunden känns lite övermäktigt idag så har jag det absolut godaste fusket du kan tänka dig. Det här är så gott att man får hejda sig från att slicka stekpannan. Smörstekta gifflar med kanelsocker. Alltså. Wow.
Smörstekta gifflar
⭐ Smörstekta gifflar med kanelsocker
Portioner: ca 10 gifflar Förberedelsetid: 5 min Tillagningstid: 5 min Betyg: ★★★★★ (12 röster)
Ingredienser:
1 pkt Pågens gifflar
50 g smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
1 nypa salt
Gör såhär:
Smält smöret i en stekpanna på medelvärme.
Lägg i hela påsen med gifflar. Stek tills de får lätt färg.
Blanda socker, kanel och en nypa salt i en skål.
Rör runt så gifflarna täcks med smör, rulla dem i kanelsockret.
Servera genast. Extra gott med vaniljglass!
FAQ – Vanliga frågor om detta lilla mirakelrecept:
Kan man använda andra sorters gifflar?
Absolut! Vanilj- eller chokladfyllda gifflar funkar också jättebra. Testa också med saffransgifflar till jul, magiskt!
Måste man rulla dem i kanelsocker?
Nej, men det gör hela grejen extra gott. Du kan också pudra över florsocker, doppa i choklad, eller ringla lite kolasås över….wow!
Går det att förbereda i förväg?
Du kan steka gifflarna i förväg och värma lätt i ugn innan servering. Rulla dem i kanelsocker precis innan så blir de härligt krispiga!
Funkar det med glutenfria gifflar?
Yes, om du hittar glutenfria gifflar (eller bakar egna) så går det jättebra. Receptet är flexibelt!
Hur gör jag egna gifflar från grunden?
Det kan du! Scrolla ned så hittar du ett komplett recept – bara att följa steg för steg. Perfekt om du vill göra en större sats och frysa in.
Vad serverar man till?
Vaniljglass, vispad grädde eller bara en kopp kaffe…du väljer! Eller gör en liten desserttallrik med bär, nötter och en kula glass.
Kan man spara rester?
Ja, men godast är de nygjorda. Om du ändå får rester, förvara i burk med lock och värm lätt i ugn nästa dag.
Vad heter det egentligen – gifflar eller giffelbullar?
Haha, båda funkar! Men tekniskt sett är “gifflar” små bullar i spiralform. Pågens kallar dem bara “gifflar”….så det gör vi också!
🥐 Vill du baka egna gifflar? Här är mitt recept!
Du behöver:
25 g jäst
2,5 dl mjölk (ljummen)
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk mortlad kardemumma
75 g rumsvarmt smör
Ca 6–6,5 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk kanel
Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och kardemumma. Rör ner mjukt smör i bitar.
Tillsätt vetemjölet lite i taget tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Knåda i 5–10 minuter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Blanda under tiden fyllningen: rör ihop smör, socker och kanel till en mjuk röra.
Kavla ut degen till en stor rektangel (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över hela ytan.
Vik degen dubbel på längden. Skär 2–3 cm breda remsor. Snurra till små gifflar eller rulla till snäckor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 min.
Grädda i 225°C i ca 7–9 min tills de fått fin färg. Låt svalna.
Tips: De här går utmärkt att frysa in och ta fram när du vill göra smörstekta gifflar!
💡 Tips från Niiinis – så gör du det lilla extra!
Chokladsmältaren: Lägg i ett par rutor mjölkchoklad i stekpannan när du stekt klart gifflarna…rör om försiktigt så det bara smälter lätt. Chokladen fastnar som ett mjukt lager på gifflarna. Mmmm…
Dessert deluxe: Servera med vaniljglass, ringla lite kolasås över och toppa med krossade salta nötter. Man kan tro att man jobbat i timmar med det här receptet.
Julversion: Använd saffransgifflar, byt ut kanelen mot pepparkakskrydda och toppa med lite apelsinzest. Jul på ett fat!
Nötcrunch: Rör ner lite hackade valnötter eller pecannötter i kanelsockret, det ger extra crunch och en lyxigare smak.
Smart restförvaring: Har du gifflar över? Frys in dem som de är. När du blir sugen, värm snabbt i stekpanna eller ugn och rulla i kanelsocker igen. Som nygjorda!
Glöm inte att följa mig på mina kanaler om du gillar sånt här mysigt fusk-gottis 💛
Jag bjuder på bakglädje, vardagsmat, humor och glimtar från mitt liv varje dag:
📲 Instagram: @niiinis.se – mat, bak, stories och feelgood!
Whooop whooop så var det fredag igen, igår när jag fattade att det var torsdag och inte onsdag fick jag en smärre chock. Var tog veckan vägen? Nu är det på en ny nivå detta med att veckorna springer iväg. Är det någon mer som uppfattar det så? Jag hänger i alla fall inte med. Imorgon är det ju äntligen Kanelbullens dag, här hemma så hade tonåringen sett alldeles för mycket kanelbullar i sitt flöde så suget satte in. Åkte och handlade på kvällen och köpte med några kanelbullar till honom, baka hade jag inte tänkt göra förrän imorgon. Tipsar om ICA Maxis kanelbullar här i småstaden, väldigt goda! Känner att hösten kommit och tagit oss med storm och då behövs mer mys än nånsin. Så jag har plockat ihop en Fredagslista med allt jag själv vill ha i dag. Kläderna, godiset, doften, köket och såklart en ny craving…
Veckans godispåse-spaning
Jag älskar att fota nyheter i godishyllan, och denna vecka sprang jag på flera jag aldrig testat förut…har du? Det KAN vara så att de funnits i 100 år men jag har aldrig sett dom tidigare. 🤎
– Ahlgrens Grillbilar (tänk till varm choklad – som marshmallows?)
– Juleskum Orange Caramel (julfeeling, redan?)
– Ferrari sur citron/lime
– Ferrari salt hallon
– Red Head chokladskruvar (hörde att dessa ska vara helt galna i smaken!)
🛒 Fredagens köksprylar
Vi går in i mysigaste säsongen för köket: soppor, grytor, varmt te & vackra serveringsbrickor. Här är mina senaste favoriter, klicka hem dem nedan!
🍲 Gul soppskål från Bloomingville (42% rabatt!): 🛒 Köp här
☕ Vattenkokare från Ellos – snygg & praktisk: 🛒 Köp här
🍳 Gjutjärnsgryta i svart – riktigt bra pris! 🛒 Köp här
🪵 Ernst träbricka – så fin att servera på: 🛒 Köp här
Veckans bästa
Att jag satt ihop mitt lilla studiokök nu. Det är här jag fotar och filmar just nu. Det blev så himla mysigt och fint.
Det kommer mer bilder härifrån kan jag lova. Älskar den gamla dörren jag köpte på en loppis som numera får fungera som en köksbänk.
Veckans sämsta
Jag känner mig så stressad med saker. Mitt minne är helt bedrövligt nu i klimakteriet så jag har fullt sjå och hålla ordning på allt, det förbättrar inte direkt stresskänslan. Ska ge mig ut på stan för att köpa en kalender, köpte en förut men den börjar gälla i december! Hur dum är jag?
Veckans cravings
Irish coffee! Haha, nej men jag gjorde en alkoholfri variant med en twist och den blev så goooood! Jag ska absolut göra det som en del av efterrätten i helgen har jag bestämt.
🍂 Höstig twist – Irish Coffee med kanel & choklad
Ingredienser (1 glas):
4 cl irländsk whiskey (eller mörk rom för en mjukare ton)
2 tsk råsocker eller muscovado
1 dl nybryggt kaffe
½ tsk kakao
En nypa kanel
Lättvispad grädde
Lite riven mörk choklad att toppa med
Gör så här:
1. Värm glaset med hett vatten en minut, häll bort vattnet.
2. Lägg socker i glaset, häll i whiskey och rör om tills sockret löst sig.
3. Blanda varmt kaffe med kakao & kanel. Fyll på med det.
4. Toppa försiktigt med lättvispad grädde genom att hälla över baksidan av en sked.
Servera direkt, drick genom grädden, inte rör ihop. ✨
Tips för alkoholfritt: Lyre’s American malt , alkoholfri whiskey som säljs på systembolaget.
Med min rabattkod NINAOKT25 får du 33% rabatt på dyraste varan samt 5% extra på redan nedsatta varor!
Veckans serie
Robinson 2025 (TV4)
Ja jag är väl inte ensam om att ha längtat efter Robinson. Å nu äntligen har den dragit igång! Vi ska titta på det idag på lunchen. Är så taggad, får se hur snabbt man får sina favoriter?
Veckans tips på outfit
Höstoutfit
Kolla in höstfavoriterna! Denna look känns som en blandning av skogspromenad + citylunch och jag älskar den:
Med min rabattkod NINAOKT25 får du 33% rabatt på dyraste varan samt 5% extra på redan nedsatta varor!
Veckans mest lästa recept
Veckans mest besökta recept
Denna veckan har ni gjort en herrans massa fläskfilégryta hemma hos er. Den vann rejält! Sen gillas kyckling i vanlig ordning, dessa 3 recept besök ofta faktiskt!
När vi tänder ljusen inne och burrar in oss i filtar så är den här musiken perfekt. När du lagar mat till ett glas vin, när du plockar undan, när du bakar höstiga kakor och kanelbullar, när du badar, när du städar, när du sminkar dig…. Ja men du fattar!
Här har jag samlat mina bästa recept på kanelbullar och bullvarianter, allt från klassiska snurror till glutenfria, från stora saftiga bullar till snabba genvägar när suget på kanelbullar blir för stort.
Ja men visst visste du att Kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år? Svårt att missa kanske? Dagen instiftades redan 1999 av Hembakningsrådet för att hylla en av våra allra mest älskade bakverk. För mig har kanelbullar alltid varit något extra, en doft av barndom och trygghet. Jag minns hur jag doppade bullarna i mjölk så de blev alldeles mjuka innan jag stoppade dem i munnen. Och den finska traditionen där man lägger en kanelbulle i botten av kaffekoppen, mosar ihop den med kaffet och äter….så gott, även om vissa kanske rynkar på näsan åt det. 😂
Här nedan kommer jag tipsa dig om olika bullrecept som finns här på bloggen. Tänker att du kan hitta massor av inspirations inför kanelbullens dag.
🔗 Mina bullrecept
Klassiska kanelbullar
1. Klassiska kanelbullar
Sockrade kanelsnurror – klassiska kanelbullar med en mjuk, fluffig deg och härlig kanel- och sockerfyllning. Perfekta att baka till Kanelbullens dag om du frågar mig, vi älskar dessa!
Stora kanelbullar – för dig som vill ha riktigt maffiga bullar som räcker till både fika och frukost. 😂
Korvapuustia – finska kanelbullar – en finsk favorit där bullarna rullas på ett speciellt sätt och får en lite kraftigare smak av kanel.
Glutenfria kanelbullar – för dig som vill baka glutenfritt men ändå få den klassiska smaken.
Bullar med spännande fyllningar
2. Bullar med spännande fyllningar
Dallasbullar – fyllda med smörig vaniljkräm och lite extra dekadens. En bulle för livsnjutaren i oss. Sååå goda!
Citronbullar – en fräsch twist på klassikern, där syrlig citron möter vanilj och det blir inget annat än fyrverkeri av smakkombinationer, bland det godaste av bullar jag vet!
Blåbärsbullar med mandelmassa – saftiga bullar fyllda med blåbär och mandelmassa som gör dem extra saftiga och smakrika.
Krämiga vaniljbullar i långpanna – ett bullrecept där vaniljkräm fylls i små hål i en saftig långpanna. Perfekt när man vill baka till många.
Hallonbullar – en frisk och bärig bulle med hallon & vanilj som bara är sååå god! Du kan självklart byta ut bären som du vill.
Stora härliga vaniljbullar – luftiga bullar med vaniljfyllning, perfekt om du vill variera dig från klassisk kanel.
1. Rumsvarmt smör i degen – kallt smör gör degen seg, smält smör gör degen tung medan rumsvarmt smör ger den mjuk och följsam konsistens. Du får dessutom bättre jäsning, fluffigare struktur, saftigare bullar och lättare att kavla.
2. Lång jäsning – låt degen jäsa ordentligt. Minst 45–60 minuter första gången, gärna längre om du har tid.
3. Kavla inte för tunt – om degen är för tunn blir bullarna torra. Håll den lite tjock så de får saftighet. Fyllningen ända ut i kanterna…bred smör, socker och kanel jämnt för bästa smak i varje tugga.
4. Grädda med ånga – ställ in en liten skål vatten längst ner i ugnen för att få extra saftiga bullar med mjuk yta. Bullarna får chans att resa sig mer innan det sätter sig med ånga och bullarna blir inte torra.
Kanelbullar
❓ Vanliga frågor om kanelbullar
Vilken dag är Kanelbullens dag?
Kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år. Dagen instiftades 1999 för att hylla ett av Sveriges mest älskade bakverk.
Varför firar vi Kanelbullens dag?
Syftet var från början att lyfta fram den svenska baktraditionen och samtidigt skapa en dag där man kunde samlas kring något så folkligt som en kanelbulle. Idag är det en självklar fikadag för många svenskar.
Hur får man saftiga kanelbullar?
Hemligheten är att använda rumsvarmt smör, inte snåla med fyllningen och att låta degen jäsa ordentligt. Ett tips är också att pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen då håller de sig mjuka längre.
Kan man frysa kanelbullar?
Ja, kanelbullar går utmärkt att frysa in. Låt dem svalna helt innan du lägger dem i fryspåsar. Ta fram och tina i rumstemperatur eller värm lätt i ugnen för nybakad känsla.
Vilken är skillnaden på svenska kanelbullar och finska korvapuustia?
Korvapuustia är den finska varianten på kanelbullar. De bakas ofta med lite mer kanel och formas på ett speciellt sätt så att de får “öron” – därav namnet som betyder ”örfilar”.
Så, oavsett om du bakar klassiska snurror, finska korvapuustia eller testar en av alla mina kreativa varianter så hoppas jag att du hittar din favorit till Kanelbullens dag. ✨
👉 Glöm inte att följa mig på mina sociala medier för fler recept på både mat och baktips och gilla gärna inlägget om du blev inspirerad.
Jag var inbjuden av Bangforthebucks till Niklas Strömstedts show ”Tyck OM mig”. Wow wow wow! Denna show med Niklas Strömstedt var något utöver det vanliga. Man hann att känna så många känslor under dessa 100 minuter. Jag ska ta med dig på kvällen.
Jag hade aldrig tidigare varit på Maxim teatern, men har ju någon förkärlek för såna här lokaler alltså. Kändes nästan som jag hade varit där i ett tidigare liv. Så familjärt, mysigt, och välkomnade på alla sätt! Det är nyrenoverat och förnyat och andas modernt samtidigt som det bara utstrålar mys. Hörs det att jag gillade det? Måste dit igen i alla fall.
Vid restaurang Framfickan som ligger precis i anslutning till teaterns ingång välkomnades vi av den här kvartetten som satt och spelade Niklas Strömstedt musik utanför. Hur hög mysfaktor?!
Det var så fint uppdukat och vi alla fick en signerad Niklas Strömstedt T-shirt till bordet. Den här restaurangen är så liten och mysig, och maten… ja det kan vi prata om lite längre ned för herrminjee i gatan så gott det var!
Vi fick en härlig presentation av Maxim teatern av självaste Smulan Härenstam, som ju är dotter till Magnus Härenstam. Hon är uppvuxen i lokalerna då pappa ju både spelat teater där (musikalen Sugar & pjäsen Arsenik & gamla spetsar) och också varit en av ägarna. Idag är hon en av ägarna.
Sedan var det dags att äta! Framfickan bjuder på Asian Fusion och jag kan nog säga att detta är bland det absolut godaste jag ätit när det kommer till Asian Fusion. Det var så bra!
Vi åt bl sotad laxmaki och det var något helt otroligt gott! Jag mumlade högt alltså. Magiskt! Älskade också friterad blomkål och gochujang picklad gurka, det var sååååå gott! Till efterrätt blev det chokladtryffel och den jäkeln smälte verkligen i munnen. Hade kunnat äta 10 till. 😍 Maten var bara den en upplevelse!
Hade bl a dessa underbara människor till bords. Vivi och Carin, måste börja lyssna på deras podd nu. Underbara människor! ❤️
Vi hade så trevligt vid vårt bord! Du vet när man verkligen tankar energi från människor som är härliga. Det behövde jag känner jag. ❤️
Det var också så trevligt att självaste Niklas dök upp och sa hej också. Fick ta en bild med honom. Vem minns inte 90 talets bra dängor som han producerade, hur jag suttit i mitt lilla badkar i min lilla etta och lyssnat på hans cd-skiva om och om igen på högsta volym.
Sedan blev det en sväng förbi röda mattan. Massor med kändisar som ville se Niklas i sin show. Jag tror att många hade höga förväntningar också.
Jag skulle nog våga säga att INGEN blev besviken. Den här showen hade allt. Man fick känna sorg, eufori, glädje, skratt, glädje….ja men allt fick plats. Härliga anekdoter, man fick kastas tillbaka till 90 talet och följa med på Niklas mest djupaste dalar och höga berg i livet. Man satt fastklistrad i 100 minuter, det kan jag säga. Jag vill se den igen, så bra var det! HÄR köper du biljetter ifall du också vill se, han ska nämligen ut på turné nu. Så håll utkik!
En superhärlig kväll, så tacksam och glad! ❤️
Nu ska jag ta tag i dagen här, vi hörs snart igen.
Alltså herreminjee så goda muffins! Dessa bara måste du testa. 😍 Det finns muffins och så finns det muffins med det lilla extra. Den här varianten är min nya favorit: hallonmuffins med mandelmassa, flagad mandel och pärlsocker. Alltså wow, smaken blir nästan som en bakelse, fast du rör ihop dem på nolltid!
Jag bakade dessa toksnabba muffins till en fotbollsdag vi skulle iväg på, och de blev en fullträff. De är mjuka, saftiga, syrliga av hallon och lite söta och knäckiga av mandelmassan. Och bäst av allt? Du behöver inga konstiga ingredienser, det mesta har du redan förmodligen hemma.
1. Sätt ugnen på 200°C. Vispa snabbt ihop ägg, socker och vaniljsocker, ingen elvisp behövs.
2. Rör ner det smälta smöret och mjölken.
3. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
4. Vänd försiktigt ner hallonen.
5. Fördela smeten i muffinsformar (gärna i muffinsplåt).
6. Toppa varje muffin med flagad mandel, riv av lite bitar från mandelmassan och lägg på och avsluta med lite pärlsocker.
7. Grädda i 12–15 minuter tills muffinsen fått fin färg och känns fasta.
Tips!
Vill du piffa upp dem ännu mer? Riv ner lite citronzest i smeten, så gott! Muffinsen är dessutom perfekta att frysa in och plocka fram när du blir sugen.
Bra att ha-produkter till bakning 🍰
Perfekt muffinsform att göra muffinsen i – denna är i silikon så det behövs inga pappersformar. Får perfekt form varje gång! Just nu är det 25% rabatt med rabattkod AUTUMN25 – gäller t.o.m. 30/9–2025.
De här saftiga hallonmuffinsen med mandelmassa är lika goda ljumna som kalla, och passar perfekt till så många tillfällen. Servera dem gärna på ett vackert fat med en dust florsocker över…enkelt men så fint! Till fikat är de magiska ihop med en kopp kaffe eller te, men de funkar precis lika bra som en snabb efterrätt med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass till. Gärna ljumna. Vill du göra dem ännu festligare? Toppa med en klick färskostfrosting eller lite smält vit choklad och frystorkade hallon. ✨
Hallonmuffins med mandelmassa
🌀 Byt ut så det passar dig:
Hallon: Byt mot blåbär, vinbär, äppelbitar, rabarber eller chokladbitar.
Vetemjöl: Använd 3 dl glutenfri mjölmix (Semper, Finax) eller 1,5 dl mandelmjöl + 1,5 dl havremjöl för naturligt glutenfri variant.
Mjölk: Byt mot havremjölk, mandelmjölk eller annan växtdryck.
Smör: Byt mot mjölkfritt margarin (Naturli), kokosolja eller neutral olivolja (100 g smör ≈ 1 dl olja).
Mandelmassa: Kan uteslutas eller bytas mot riven kokos, hackade nötter eller vit choklad för annan twist.
Ägg: Ersätt varje ägg med 1 msk chiafrön + 3 msk vatten (låt svälla 10 min) eller ½ mosad banan.
Socker: Byt mot kokossocker, björksocker (xylitol), lönnsirap eller honung – justera mängd efter sötma.
💖 Gillade du det här receptet?
Då blir jag såå glad om du trycker på tummen här nedanför, lämnar en kommentar eller delar inlägget med någon som också älskar att baka!
Jag lägger ner mycket kärlek i mina recept, så varje litet klick betyder mer än du tror. 🙏
Följ mig gärna på mina sociala kanaler:
Instagram: @niiinis.se – Här delar jag dagliga stories, klimakteriepepp, snabba recept, bakglädje, livsstil och vackra bilder från livet just nu.
Facebook: @Niiinis Kitchenlife – Ett riktigt community där vi pratar mat & bakning. Alltid högt i tak och mycket värme.
TikTok: @niiiniskitchenlife – Snabba recept, sköna vardagsklipp och en dos humor mitt i kaoset. Välkommen till TikTok!
YouTube: @Niiiinis – Här är jag på gång igen! Längre receptvideos och och också lite från mitt liv.
✨ Vi hörs snart igen och tack för att just du tittade in här hos mig.