Vill du laga världens enklaste, snabbaste och supergoda måltid ikväll så har jag ett hett tips! Istället för att koka makaroner och steka Denniskorv så kan du lika gärna svänga ihop den här pastan, ja för den går lika snabbt att göra.
Snabba supergoda Ost & Skinkpasta, 2 p
200 g rökt skinka
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
2 tsk timjan
1 1/2 msk kycklingfond
Peppar
1 1/2 dl vitt vin (brukar köpa alkoholfri i matvarubutiken)
1 dl skinkost i tub
2 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl riven ost
Makaroner
Gör såhär:
1) Börja med att strimla skinkan och hacka schalottenlök. Stek allt i lite olivolja i en stekpanna. Pressa även i vitlök här. Låt steka runt lite tills löken mjuknat. Koka också pastan.
2) Ha i tomatpure, timjan, kycklingfond, peppar och vitt vin. Låt puttra runt tills vinet nästan kokat in.
3) Tillsätt skinkost och rör runt. Tillsätt grädde och låt det sedan puttra runt i ett par minuter. Ta av från värmen. Ha i den rivna osten och låt den smälta ned under omröring.
Äppelsäsongen är här. Nu ska det skördas äpplen för glatta livet. Höjden av lycka är att få gå ut i sin egen trädgård och plocka ned lite äpplen och baka en kaka på dom, inte sant? Den här äppelkakan är himmelskt god. Den är så saftig och har allt en riktigt god äppelkaka ska ha. Ät den som den är, eller med vaniljvisp/vaniljsås. Om du äter den lite ljummen är det supergott med lite vaniljglass till också.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna ur äpplena och skär de sedan i skivor. Fyll en påse med kanel, socker, kardemumma och vaniljsocker. Lägg i äppelskivorna där i och skaka om.
2. Vispa smör och socker krämigt. Ha i ett ägg i taget, vispa emellan.
3. Ha i alla kryddor, mjöl och bakpulver. Vispa försiktigt. Smörj o bröa en sockerkaksform. Ha i smeten. Tryck i äppelskivor runt hela.
4. Grädda lite längre ned i ugnen i 45 min. Känn med sticka, den ska vara så gott som torr. Kakan är saftig som tusan.
5. Låt kakan svalna en stund, stjälp upp och blanda samman toppingen i en skål. Häll över kakan, toppa med granatäppelkärnor och florsocker.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du gillar det längst ned i inlägget.
Alltid kul när du testar att laga mina recept, denna kan du variera lite om du vill. Byt ut äpplen mot blåbär eller hallon t ex, minst lika gott. Berätta gärna om du testar!
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Det är Tisdag, tänk att det blivit min ”tråkigaste dag” dag på veckan. En väldigt intetsägande dag om du frågar mig. Men men, här kan man ju inte sitta och deppa över dagar. Det är som det är med det och man får göra det bästa av situationen. Något vi brukar göra just på tisdagar är att äta något som vi tycker är gott och kanske duka lite extra fint till middagen. Det gör skillnad att duka med vinglas en tisdag även om man bara dricker vatten.
Här kommer några Tisdagstips:
En härlig lax med god kall dillsås (<klicka för recept) blir extra god om du äter den på ett fint dukat bord!
Beige tallrik (kampanj) HÄR // Bestickset 60 delar (billigt) HÄR // Servetter 4 pack HÄR // Vinglas 4-pack (över 50% rabatt just nu) HÄR // Dricksglas HÄR.
Nu är detta en dukning för en väldigt festlig middag men jag själv tycker om att hämta inspiration ifrån såna även till de vardagliga dukningarna. Man kanske inte orkar stryka en duk liksom, men något man orkar är att kanske ta fram just vinglasen, servetter och tända lite ljus.
Känns potatisen sådär extremt tråkig på en tisdag, gör den till denna provencalska potatis (<klicka för recept), jag lovar att smaklökarna kommer dansa lite extra. Ser gottigt ut för ögat också!
Fast det är Tisdag så kan man slänga ihop, ja för detta slänger man verkligen ihop, en liten form av förrätt/tilltuggstallrik innan maten. Det här kan också vara väldigt gott till TV:n på kvällen. Du hittar receptet HÄR.
Glas 4 pack HÄR // Assiette (kampanj just nu) HÄR // Servetter 4 pack HÄR // Skedar HÄR
Efterrätt på en Tisdag? Tja…varför inte? Den här är dessutom både snabb och enkel att fixa och såååå himla god att njuta av. Vill man ha den ”lättare” så finns det t ex Milda visp som innehåller 24% fett. Recept på denna goding hittar du HÄR.
Är ni som vi och gärna äter fisk på tisdagar så kommer goda tips här:
Sådär, hoppas du fått lite inspiration för denna Tisdag! Att äta gott får man göra fast det är tisdag, lika gott kan det vara och steka falukorvskivor och koka snabbmakaroner på en tisdag. ☺️
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Gissar att de allra flesta börjar jobba idag, kanske någon som valt en väldigt sen semester som fortfarande får njuta av ledighet. Här är det full fart, Milo börjar skolan så då är det ”back to normal” igen. Innan jag bjuder på veckomatsedeln så ska jag börja denna Måndag med att bjuda dig på ett gott bananpannkakerecept, dessa är så goda och fluffiga och busenkla att svänga ihop. Bananpannkakor innehåller ju inget vetemjöl alls. Dessa är perfekta som frukost, som mellis eller bara som något gott vid TV:n.
Använder vääääärldens bästa stekpanna, är så otroligt nöjd med den. Bränner aldrig fast och den beter sig som en gjutjärnspanna men det är nonstick så INGET fastnar. Har 2 olika storlekar på den. En som är 32 cm, finns HÄR. Och en som är 20 cm, finns HÄR.
BANANPANNKAKOR ca 8 små
2 bananer
1 ägg
2 dl havregryn (mixa till mjöl)
1 msk lönnsirap (kan uteslutas)
1 krm vaniljpulver
Nypa salt
Gör såhär:
1) Ha i havregrynen i en blender. Mixa tills det är ett mjöl.
2) I med ägg och bananer. Tillsätt också lönnsirap, vaniljpulver och salt. Mixa till en smet.
3) Stek i kokosolja.
Serveringstips: Ät med lönnsirap och massa bär, eller med grädde och sylt. Gott med lite kvarg på bär på toppen också. Supergott med lite matigare variant oxkså, vispad creme fraiche, stenbitsrom, rödlök, handskalade räkor och gräslök.
Kika gärna på fler härliga pannkaksrecept här nedan:
Här pågår förberedelserna för fullt, jag ska sätta igång och baka bröd och så ska jag också baka en kaka till efterrätt. Kl 09.30 drar matchen igång och jag kan inte annat än hålla stenhårda tummar för att dessa otroligt duktiga tjejer går vidare i denna kvartsfinal. Jag har en bra känsla (även om den kan vara lite fel ibland 😅). Jag tänkte baka Mormor Britas Tekakor, kakan får du recept på efter jag bakat den. Här nedan får du recept på Mormor Britas tekakor, så goda och fluffiga och alltid en strykande åtgång. Det är min vän Terece mormors recept som jag fått, så tacksam för det.
Mormor Britas Tekakor, ca 30 st
Gröt:
5 dl havregryn8 dl vatten2 tsk salt
Häll ned i gröten:
8 dl kall mjölk1 1/2 dl sirap
150 g smör
Blanda i:
50 g jäst2 liter mjöl
1/2 liter rågsikt
Gör såhär:
1) Börja med att koka gröten. Blanda i alla ingredienser och koka i 3 minuter.
2) Stäng av plattan men låt kastrullen vara kvar på plattan. Ha i smöret först och låt det smälta ned helt i gröten. Ta av från plattan och häll sedan i sirap och mjölk. Blanda runt tills att är utblandat.
3) Smula i jästen i en bunke. Kolla att grötblandningen har en temp på max 37 grader. Häll grötblandningen över jästen och lös upp. Häll i mjölet, lite i taget. Degen kommer att vara riktigt lös men allt är i sin ordning.
4) Häll ut rejält med mjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda runt den lite. Ta sedan ur 30 bitar ut degen och forma tekakor och lägg dessa på bakplåtpappersklädd plåt. Ha mjöl på händerna så är det lätt att jobba med degen.
5) Nagga och låt jäsa i ca 30 min. Grädda sedan ca 10-15 min i mitten av ugnen på 225 grader. De ska få fin färg. Ät och njut dom gärna varma, dom är dock supergoda även om de inte är varma. Perfekta att frysa in, gör gärna det så fort som möjligt efter att de gräddats, då håller de sig som färska när du tinar dem sen.
För glutenfritt: Använd glutenfri mjölmix istället för vanligt mjöl och tillsätt 1 1/2 msk fiberhusk i degen. Använd glutenfria havregryn. Tänk på att mängden mjöl kan variera en del, men degen ska vara väldigt kladdig vid glutenfri bakning för att få fluffiga tekakor.
För laktosfritt: Använd laktosfritt smör och mjölk.
För mjölkfritt: Använd plantbaserad mjölk och mjölkfritt smör.
Här riktigt gamla bilder på mig och Milo när vi hejade på Sverige i fotbolls EM. Året var 2016 och Milo var 7 år. En framtand som saknades, så gullig så jag svimmar. 🇸🇪🥹💙💛 Sverige slutade på en femteplats i det EM:et.
Här nedan bjuder jag på flera goda recept på TEKAKOR:
Vilka bär alltså, så goda och gör verkligen denna kaka alldeles oemotståndlig. Har du kanske massor med bär i trädgården nu, eller känner du någon som har. Annars finns det ju faktiskt att köpa också. Rekommenderar dig verkligen att testa denna fantastiska kaka, den blev så himla himla god. Du måste testa!
Tårtfatet hittar du i min lilla ”shop” HÄR. Mycket roligt att inspireras ifrån där när det kommer till bakning och matlagning.
Saftig Rödavinbärskaka, ca 8 bitar.
3 ägg
2 dl socker
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
2 dl röda vinbär (funkar lika bra med färska som med frysta)
Gör såhär:
1) Smält smöret. Rör ihop ägg, socker med en gaffel.
2) Blanda alla torra ingredienser och häll i det i äggblandningen. Rör om tills du har en riktigt seg smet.
3) Häll i smöret och blanda igen tills du har en smidig smet.
4) Lägg bakplåtspapper i en springform på ca 24 cm i diameter. Smöra gärna kanterna. Häll i smeten och ha i vinbären.
5) Grädda på 190 grader i ca 30 -35 min. Den ska börja få lite färg, känn gärna med sticka. Den ska vara någorlunda torr, med en lite krämigare kärna kanske. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass. Gillar du syrligheten kan du även servera mer färska vinbär till.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ett helgtips har du här, lite härliga baguetter till maten kanske? Passar perfekt till Gambas Pil Pil som jag tipsade om igår. Så gott att doppa i oljan som smakar såååå gott. Baguetter är perfekt att bjuda på till olika maträtter, det liksom passar till nästan vad som helst. Jättegott till soppa också. Vi brukar äta dessa baguetter till den HÄR (<klicka för recept) krämiga tomatsoppan. Galet gott! T.o.m. mannen som inte ens gillar tomater doppade för glatta livet. Dessa baguetter är busenkla att göra, enklare än vad man kan tro och goda blir dem. Vridna baguetter ser dessutom godare ut, fråga mig inte varför? ☺️
VRIDNA BAGUETTER, 4 st
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
13 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
Gör såhär:
1) Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
In med bröddegen i ugnen. Jäs på 30 grader (om du kan) i ca 45 min, annars 90 min i rumstemp.
2) Låt jäsa under bakduk i 90 min.
3) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den absolut inte. Rör den så lite som möjligt. Dela den i fyra delar. Forma till vridna baguetter och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och låt dem jäsa under duk i cirka 30 minuter till.
4) Ställ en plåt med vatten i botten av ugnen. Grädda på 250 grader i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Svalna sedan på galler utan duk.
Detta regnande verkar hålla i sig hörni, här är det 50 shades of grey på himlen mest hela tiden. Man kan inte annat än att bara gilla läget, det är såhär det kommer vara nu vad det verkar. Eller ska man fortsätta hålla hoppet uppe för ett fint avslut på augusti, jag måste det! Något man kan göra när det regnar och ruskar ut är att både laga mat och baka. Jag hade jätteräkor hemma i frysen som jag kände hade legat där ett bra tag så det var dags att göra något av dem. Gampas Pil Pil är en jättefavvo här hemma så det fick det bli.
För att göra Gambas Pil Pil behöver man någon form av värmetåligt. Jag använde dessa ljuvliga små gjutjärnspannor, du hittar dom HÄR. Riktigt bra pris.
Gambas Pil Pil, 2 p
3 dl olivolja av god kvalitet
2 msk skaljdjursfond
6 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
Jätteräkor
1 1/2 dl vitt vin
Salt & Peppar
Gör såhär:
1) Skiva alla vitlöksklyftor tunt. Skiva också chilifrukten. Häll i oljan i en stekpanna och hetta upp ordentligt, ha i vitlöksskivorna och chilifrukten.
2) Efter ca 3 minuter så har du i räkorna och vinet. Låt bubbla runt i några minuter. Du ser när räkorna blir klara, jag hade i frysta och när de är klara så kryper de ihop till en ihoprullad sak och byter färg till laxrosa…nästan lite genomskinlig.
3) Häll i värmetåliga skålar eller som jag gjorde, i dessa härliga gjutjärnspannor. Servera med ett gott bröd! Tipsar t ex om mitt lantbröd som passar alldeles perfekt till detta, recept HÄR.
Till detta drack jag iskallt bubbelvatten, hade det varit helg hade jag nog festat till det med iskallt krispigt vitt vin. Det var premiär för våra nya ölglas som var helt perfekta även som ”matglas”. Älskar denna serie ifrån Ittala som heter Essence. Dessa glas hittar du HÄR. De är på kampanj just nu. Det verkar vara kampanj på allt från den serien nu såg jag, kika in HÄR.
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Jag tänkte faktiskt att jag skulle kicka igång denna veckan med att dra igång Veckomatsedlarna igen. Jag vet att många fortfarande har semester men kanske är ni också taggade på lite vardagsmat igen. Jag har själv sparat massor med recept, energirik mat som ska få mig riktigt välmående är tanken. Så här kommer den.